Conan, a pusztító (Conan The Destroyer)

Abban a időben, miután az óceán elnyelte Atlantiszt, de még mielőtt Arius fiai felemelkedtek volna, létezett egy minden képzeletet felülmúló kor, mikoron fényes királyságok uralták a világot. Ekkor élt Conan, a kimmériai, karddal a kezében. Csakis én, az ő krónikása, ismerhetem jól történetét. Hadd meséljek hát a nagy kalandozások napjaiból.

És ekkor megszólalnak Basil Poledouris erőtől duzzadó dallamai, azt hiszem, ennél több nem is kell, hogy meghozza a hangulatom a film újranézéséhez, szinte azonnal ráhangol, kevés nálam az ilyen film, tényleg csak pár van.

Conan, a pusztító - Arnold

Az első rész búskomorabb hangvétele után a folytatás inkább Conan akciódúsabb kalandjaiból szemezget. Itt szó sincs már semmilyen bosszúról, egyetlen cél lebeg Conan szemei előtt, hogy ismét láthassa szeretett Valeriáját, aki Crom, az istene oldalán foglalt helyet, rá várva. Taramis királynő megígéri, hogy feléleszti Valeriát holtaiból, feltéve, ha Conan segít neki. És így lőn, hogy Conan, a barbár tolvaj, pompát sugárzó taktusok közepette lovagol be Shadizar városába, a pórnépnek éljenzésre, a gazdagoknak pedig elbujdosásra adva okot.

Ahogy az Skelos tekercseiben írva vagyon, létezik egy kulcs Dagoth, az álmodó istenség szarvához, mely kulcsot csak olyan nő érintheti, ki viseli a jelet. A királynő azzal bízza meg Conant, hogy kísérje el unokahúgát az úton, mely a kulcshoz, majd a szarvhoz vezet. A kis csapat pedig természetesen megindul.

Arnold Schwarzenegger sosem volt az a Conan, akit Robert E. Howard könyveinek rajongói vártak, de mégis, sokaknak szemében egybeforrt a neve a kimméirai barbáréval. Mivel szinte minden hiányzott belőle, ami a könyvben leírt karakterre jellemző, csak a kimagasló termete volt meg, erősen ellenezték, de végül ez is elégnek bizonyult, és mint barbár, ilyen szempontból kézenfekvő választás volt. Persze nem tervezhettek hosszú távra, Conan nem egy buta harcos volt, hanem rendkívül jó stratéga, és a világ szinte minden pontját bejárva sok nyelvtudásra is szert tett, az akkori testépítőből pedig senki sem nézte ki, hogy mára kormányzó is válhat belőle, és hogy idővel nem töri majd annyira az angol nyelvet. A kezdeti idők bemutatásához viszont megfelelőnek bizonyult, és meglehetősen barbáros alakítást nyújtott, egy új Conant teremtve meg.

A második részben már több tapasztalattal rendelkezik, az értelemnek már több szikrája is látszik, de a script még mindig elég bután kezeli. Némiképp több szöveget kap, mint az első részben, de látszik, hogy túl sokat nem akartak a szájába adni. Persze nem is kell, hiszen a folytatás bővelkedik az akciókban, és Arnie is megmutathatja azt, amiben igazán jó, a pózolásban. Ahogy a karddal feszít, igen jellegzetes jelenet, többet árul el, mint száz szó, a „gyere csak, szétcsaplak”-tól az „egyszer úgyis király leszek”-ig szinte mindent tükröz. Közben természetesen az elmaradhatatlan zenei aláfestés sem hiányzik, mert Basil Poledouris zenéje egyszerűen isteni, azóta is számtalan helyen lett felhasználva (persze ezzel most nem a többi zeneszerzőt akarom leszólni, csak nem győzöm ezt magasztalni).

De az ilyetén hiányosságokat tudjuk be az első rész hibáinak, ami ugyan nem egészen hű az eredeti alkotáshoz, sajnos, mint a feldolgozások igen nagy hányada, kicsit botorkál, mégis egy kisebb alapkő a fantasy filmek között, mert mint film, kitűnő lett. A második rész, ha nem is olyan grandiózus, de szintén jó, csak itt főleg a kalandot helyezték előtérbe, amiről Howard történetei is szólnak. Ha már itt tartunk, kíváncsian várom az új Conant, amiről most az a hír járja, hogy teljes reboot lesz, a könyveket veszi majd alapul és nem a filmeket, bár egy olyan színészt nehezen találnak majd, aki megfelelően illik is a képbe. Mindenesetre nekem, és még sokaknak, Arnie lett Conan, amikor a könyveket olvastam később, már nem a karakterleírás volt a döntő, hanem a mozgókép, melyet előtte már rengetegszer láttam. Az öregebb rajongók viszont talán megkaphatják, amire igen sokat kellett várniuk. Na, majd meglátjuk.

Ha valaki pedig még egyáltalán nem is tudja, hogy kicsoda Conan, ma este pótolhatja az akciódúsabb folytatást a TV2-n. Hozzáteszem, kár, hogy nem adják le előtte az első részt, úgy lenne az igazi.

33 hozzászólás a “Conan, a pusztító (Conan The Destroyer)” bejegyzéshez

 1. Ááá Conan. Első könyvélményem. Életem legelső regénye amit 7 évesen olvastam a Conan a Barbár volt, a film regény változata. És ez elégé meghatározta egy fejlődőben lévő gyermeki lelekem különös ízlésvilágát :)

 2. Nekem az Conan,a barbár tetszett a legjobban (valahogy a gonoszok is hátborzongatóbbak), de ez sem rossz. Ezt a karaktert a Vörös Szonja c. filmben próbálták tovább vinni (persze nem Conan néven), de elég B kategóriás lett.

 3. A könyv zseniális. Az első film nem kevésbé.

  Én az új részben The Rock-ot szívesen látnám. Bár ő sem tűnik nagy stratégának, de a Skorpió királyban tetszett.

 4. Kiskoromban rongyosra olvastam az első két könyvet. A filmek tetszettek, de nem hagytak bennem mély nyomot. Talán ideje lenne újranéznem őket.

 5. jajj. a film, amit kötelező feldolgozni, csak kapjon értelmes rendezőt. (sajnos, ha meglátja ezt egy mai fiatal, könnyesre röhögi magát. tisztelet a kivételnek. hiányzik a műfaj.)

 6. hmm mit ne mondjak, kedvet kaptam a filmhez, csak attól tartok hogy megint annyira meg lesz darabolva a film, hogy egy paradicsom felszeletelésénél durvább jelenetet nem fogunk látni. 12-es karika meg 9 órai kezdés ugye.
  de ne legyen igazam

 7. En eloszor az akkor meg letezo Alfa ujsag egyik kulonszamaban olvastam kepregeny formajaban. Nagyon tetszett, sokszor vegigragtam magam rajta. Egy masik reszeben a fantasztikus negyes harcolt az elo monolith-al, aki egy bekattant afrikai fazon volt, megcsapolta a 4esek energiajat, es boszme nagy sphinxszeruseg lett beloe :)

 8. Mammut a felvezető szöveg nem a Conan a barbár ost-ről van inkább? Nekem onnan rémlik, mivel a Conan a pusztítót még nem volt szerencsém látni. Vagy csak én keveredtem meg.

 9. amúgy az első rész Nietzsche idézettel nyit, “Ami nem öl meg az erősebbé tesz” és utána Conan apját hallgatja Cromról

 10. brianaspirin : nos, igazad lett sajnos, agyon van szabdalva, olyannyira, hogy még a zene is össze-vissza megy, nem is értem, hogy lehet így kiadni a kezükből

 11. hááát, én nem tudom mit esztek ezen a filmen, de én legalább 3x aludtam be az elsőn, pedig általában bírom az ilyen filmeket. a többit már meg sem mertem nézni ezután. swarciról meg nagyon süt le a butaság. de legalább volt hova fejlődnie színészileg=P

 12. Az első rész (a Barbár) vmi embertelenül jó film volt anno, amint kijött dvdn rögtön zsákoltam is, mai napig nagy kedvenc, félelmetesen jó hangulattal. Igazi hard fantasy. És hát a zene…über. 10ből 9et simán adnék neki, persze elfogultan, mint Robert E. Howard junkie, meghát mégiscsak ezen nőttem fel.

  De ez…ez a Pusztító…gáz. Nagyon. No gore, no cicik, a zene is lágyabb, a jelmezek viccesek, a sztori halovány. Most is nézem, de…eh.

  off: Egyébként meg kedves DnP és Mammut, az az Alfa szerintem mindenkinek megvan :) Mármint a Monolithos. Volt benne Pókember is, ha jól emlékszem, nem?

 13. gore azért van egy kevés, elvégre mit is vágtak volna ki minden második jelenetből, de a cicik tényleg nem jellemzőek
  nem, közel sem olyan durva, mint az első rész, de nem is akar az lenni

  a zene meg állat szvsz ebben is, ugyanúgy, mint az első részben, kár, hogy úgy szabdalták széjjel a tévében, hogy élvezhetetlen többnyire, mindenesetre a két kedvencem egyike ebben, a másik pedig értelemszerűen az első részben szól

  nemtom már, hogy még mi volt abban az alfában, majd ha lesz időm megkeresni, megmondom :)

 14. Jah, mostmár nekem is úgy rémlik, mintha egy pöttyedt véresebb lett volna ez anno.
  Ebben a szétszabdalt formában nyugodtan leadhatták volna délutáni matinéként is, még a Xena is durvább ennél :)

  De remélem, ha valaha új konen-film lesz, a zenét meghagyják. És visszahozzák James Earl Jones-t (magyarhangja darthvader) is :) Megpersze a könyvek lesznek az alapok. Esetleg közelengedhetik Frank Millert is. Kívánságlista vége. Asszem.

 15. mivel állítólag Howard alapján készül az új film, és köze se lesz a Milius-Stone féle első részhez és a pusztítóhoz, így valszeg a zene se megy tovább, bár lehet, átvesznek taktusokat, elvégre pl. a trailerek is megtehetik

 16. Nem Warneres lesz az új Conan, mert mintha az ő opciójuk lejárt volna már. Valamint a Wachowskiék+Milius-féle Fall of King Conan is kuka asszem.

 17. Poledouris sajnos meghalt pár éve, nemtom akad-e még olyan zeneszerző hollywood környékén aki hasonlót tudna produkálni :( A Starship Troopers, Red October és a Robocop zenéjét is ő csinálta, zseniális mindegyik.

 18. amikor elkezdődött a film és 16os jelzés volt a bal alsó sarokban egy kicsit még reménykedtem, hogy nem volt olyan éles a cenzúrázók ollója. de aztán mégis.
  ez a lehető legrosszabb választás. korlátozva is van a film és szabva is.
  egyszer már talán eldönthetnék hogy melyiket akarják.
  jópár nappal ezelőtt a csillagközi invázió ment éjszaka a tévében 18as karikával. namondom végre egy jó kis véres filmecske. aztán amikor a gyakorlaton “kifelejtették” ahogy belehajítja a kiképző tiszt a szőke gyerek kezébe a bicskát, hirtelen kikapcsoltam a tévét.

 19. Én őszintén megmondom nagyon félek az új Conantől, hiszen ha manapság nincs benne Rick Baker féle maszkírozás és WETA féle CGI egy fantasy filmben akkor az halálra van ítélve minden szinten.

  A Conan filmek pedig a trash műfaj 2 legjobbja. Emlékszünk még az elsőben amint Conan kiláncolva a sziklához foggal elkapja a keselyűt és széttépi a torkánál? Na igen ezek a pillanatok emelték a trash filmek királyává. Meg volt a hangulat, amit még a kezdő Conan the Republican hozott magával!

  Így nemtudom, hogy ez az új film lehet a fantasy filmek mérföldköve lesz, de hogy a régi filmek hangulata nem lesz meg benne sajnos tuti!

 20. egyébként Brianasprinnel értek egyet. Nemértem ha tényleg betesznek 23 órára egy filmet és dobnak rá egy 18-as karikát akkor most miértnem lehet meghagyni a filmben, hogy az bogár agyzseni kiszívja emberünkből a tudást. Vagy most Conan 16-os karika és egy 17 éves aki valszeg már látott egynémely horrort mikor tinibuliból hazajött éjféltájt és nem volt kedve aludni, akkor miért kell jönnie az ollónak.

  A Sziklát mindig beharangozzák, úgy 3 havonta 1x és mindig reménykedem, hogy végre láthatjuk, hogy Nic Cage belenyomja a tűt a szívébe de sajnos a tű mindig csak leesik ennyi. Azért ez így elég gáz.

 21. Udv,
  Abszolut nem ide tartozik, de mindjart atfurja az oldalamat.
  Az oldal tetejen levo kepen mi van? Harom betut tudok kivenni ESQ, de nem tudom mi lehet :)

 22. Elkezdtem nézni, de nem kötött le.
  Viszont érdeklődnék, hogy vajon újfajta szinkronnal ment? Ilyen “mai” magyar hangokat hallottam, hogy Széles Tamás, Zsigmond Tamara, Kisfalvi Krisztina. Jó..volt egy két régebbi motoros is Vas Gábor, Balázsi Gyula, de nekem úgy tűnt nemrég készülhetett hozzá ez a szinkron.

 23. A Conan a barbár az egyike a nagy kedvenceimnek, videón, dvd-n agyonnéztem. Természetsen szigorúan angolul, bár nem beszélnek benne sokat (főleg Arnie nem), azért James Earl Jones-t csak eredetiben jó hallgatni :) A zene meg szvsz a film egyik főszereplője, iszonyú szép munka, Poledouris nem is tudta felülmúlni, pedig utána is csinált jó dolgokat. Jó hangulat, jó képek, brutális akciók, drámai cselekmény.
  A 2. rész viszont már inkább könnyedebb volt, én annyira nem is szerettem, hangulatában teljesen más az elsőhöz képest. Vörös Szonja meg gagyi.
  Az új Conan-filmre viszont kiváncsi leszek, remélem inkább olyan lesz, mint Milius filmje és nem egy Skorpiókirály 2.

 24. Anak:

  a szinkron pár éve készült, régen nem létezett hozzá, csak egy 3 hangú (2 férfi és 1 nő) narrátor, akkoriban pár film úgy jelent meg

 25. A mostanság HW-ra jellemző minőségtelen adaptációk alól tartok tőle a Conan sem lesz kivétel.. :(
  Bár tény hogy az elmúlt évben láttam néhány remek alkotást aminek valami sikeres könyv/képregény volt az alapja csak tartok tőle hogy a kedvenc barbárunkra nem fognak most már dollármilliókat költeni és ha ma egy fantasyban nincs jó látvány akkor a nézettsége nem nő. Ha meg nincs nézettség akkor nincs bevétel és nincs folytatás sem és sokáig sutba lesz dobva és nem látunk majd csatabárddal vagdalkozó kékszemű barbárt! A hangulatot szerintem nem tudják visszahozni mivel mindenképpen valami újra fognak törekedni. Ez a Transformersnél bevállt! Hátha itt is be fog!
  Szereplőkről: The Rockot nem bánnám mert bár nem egy (n)agy színész-sőt-de ki lehetne maszkírozni a karakternek megfelelően.Már látom is magam előtt hosszú, fekete, szélben táncoló tincsekkel!
  Női főszereplőnek Jennifer Lopez? :D

  todie : Köszönöm a linkeket!
  Rég nem nevettem ilyen jót…:D

 26. The Rock-ra reagálva, sztem vonatkozzatok el az evidens választásoktól. Dwayne pont hogy nem rossz színész, szerintem az arca miatt nem alkalmas a szerepre, nem elég szigorú.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.