Fűrész 4 (Saw IV)

Nos, elért oda a Saw sorozat, hogy már nekem is felkavarta a gyomrom, amit eddig nem tudott elkövetni (bár voltak már durva pislogások). A film egy boncolással kezdődik, és hogy is mondjam, durva. Nagyon durva. Ami tetszik a sorozatban, hogy szépen megpróbálnak összefűzni minden szálat.

Na nem mintha előre kitalálták volna, de mégis összesimulnak a részek valamennyire. Sajnos a 4. részbeli nagy fejtörőt 5 másodperc volt megfejteni, hiszen az ismétlődés, így a 4. részre, már elkerülhetetlen. Amikor áldozatunk megkapja a feladatát, akkor rögtön leesett, hogy érhet el sikert. Most akkor jobbprofiler vagyok, vagy csak tapasztaltabb filmnéző, mint az áldozat? Haha.

Saw 4

Amúgy a film nem volt túl erős, de valahogy jobban tetszett, mint a Fűrész három. Fondorlatosabb, vagy hogy mondjam. A szereplőgárda viszont katasztrófa. Gilmore Girls rajongók most forduljanak el: “Luke” az egyik főszereplő. A Szívek szállodájában imádtuk, az Aliens in Americában is jó, de elég karakterszínész a csávó, ilyen kvázi főszerepet mint amit itt kapott, én tuti nem osztottam volna rá. Egy FBI ügynököt játszik, aki nyomoz Jigsaw után. És hiába nem a legjobb színész “Luke”, még így is magasan veri a többieket. Nem tudom honnan szednek össze ilyen castot. Bement valaki egy amatőr színjátszókörbe és “ki jön szerepelni 10 ezerért” felkiáltással toboroztak embereket?

A csapdák? A szokásos szintet hozzák. Annyira már nem ötletesek, viszont fröcsög a vér, megy a sorozatra jellemző durvulás. A film megértését sokflashback segíti, azaz ha már el is felejtettük mi volt az előző részekben, segítenek visszaemlékezni. Ezen kívül Jigsaw: Begins hatás is érezhető kicsit. Nem is emlékszem, hogy ennyire felfedték-e már a múltját. Nincs is kedvem utánanézni.

Fűrész 4 értékelés

Ez bizony 5/10 lett. De valahogy mégsem számolok le a Fűrész sorozattal végleg, majd a következőre is szakítok időt. Ugye télen jön aSaw 5., hiszen ha Halloween, akkor Saw, de hogy nem nézem újra előtte a már leadott részeket, mint pár rajongó teszi, az is biztos.

human
írta
2008. 01. 10. 20:37
megjelenés
53
hozzászolás


53 hozzászólás a “Fűrész 4 (Saw IV)” bejegyzéshez

 1. Nekem bejött. Az előző részek történéseit ismerve, viszont a szálak mellett eltekintve ez egy jó rész lett. Persze az első a legjobb.

 2. nekem is az első a favorit. lehet spoiler kérdés…
  de ez nem vmi olyasmi h egy idősíkon futott valamennyire a 3. résszel? vagy félre/el/nem jól értettem valamit? :)

 3. spoiler. igen, úgy vna ahogy mondod, egy idősík. a végén ugyanazt a szalagot hallgatja amit az elején, és onnan jönne a folytatás.

 4. Az első rész zseniális volt.De nem tudom mit gondolnak ezekkel a túlspécizet csapdákkal, az elsőnek sem azok voltak az erősségei.A feszültség a csavaros sztori és az állkoppintó poén a végén ezek adták össze a Fűrészt.Ezek a folytatások csak haloványan próbálják idézni a hangulatot persze több vérrel és gyomorforgató jelenettel, pedig az első részben nem mutatak semmit (még az ominózus láb fürésszelést sem) csak utaltak rá.

 5. Ez a gagyiszínészes dolog nem azért van, mert folytatják a low-budget hagyományt? Arra gondolok, hogy az első azért is volt nagy szám, mert nagyon durrant ahhoz képest hogy milyen olcsó volt.

 6. szerintem felesleges az elso es az utana levo reszeket osszehasonlitani. az elso teljesen mas hangulatu es osszetetelu volt mint a tobbi. de ez a 4. viszi a primet az ucccso 3 resz kozul. mondjuk en horrorsucker vagyok, szal minden ami ilyen, johet kilora! :)

 7. Pont tegnap néztem meg a filmet, erre meg jön ez a cikk. Az egyetlen amit szeretek a Saw-ban, hogy kitűnő randi film, persze csak ha a csaj olyan.
  Nekem is elsőnek ez a Begins fíling jött le, csak itt nem szimpatizáltam jigsaw-val, annak ellenére, hogy milyen “nehéz” volt a múltja. Nehéz sors, elpattan valami, sorozatgyilkos lesz, még néha meg is értem, de itt nem! Ezt szerintem nem jól csinálták meg.
  És még mindig nem értem, hogy hogyan válassztja ki áldozatait. Okés, hogy itt a kövér szadomazo csávó megérdemel egy kis segberugást, de annyira súlyos lett volna az első részben a bűne Dr. Robin Hoodnak?
  Azért nem dobom ki a kukába.

 8. szerintem nagyon jól össze volt rakva, egybesimítva a 3dik résszel, szerintem nem sokan gondolták volna hogy ilyet húznak a végén… szerintem jobb volt mint a 3, meg talán még a kettőnél is, de ugye az 1 az etalon. sajnos a több vér-durvulás dolgot nem úsztuk meg, lehet legközelebb még több lesz. azért engem már csak azértis érdekel az 5-6!!!

 9. Nah, vége, megnéztem. Az első mellett még ez a legkibírhatóbb. Total low budget, gyengus szinészi parádéval megajándékozva, egyet kell értsek Humannal. De..saw, ígyhogy kivételesen ismét működtek a fogások, jigsaw “jelenléte” mentette a menthetőt, a többi meg úgyis fröcsögött magától. egyszer nyugodtan nézhetős.
  nah, ennyi. gudnájt & >> gameover << ;))

 10. SPOILER!!!!44négy

  csá!
  én nem vágom miért volt 2 jigsaw, ha egyszer felboncolták a film elején, a végén, hogy feküdhetett ott, ahol kinyírták ? wtf?

 11. Jaj ne! Nem mondod komolyan, h lesz ebből 5 is! (Bár sejtehető volt :S) Hát nem a filmmel van baj (bár mondjuk, messze nem olyan jó mint az 1.) de azért ez már fárasztó! A végén kiderül hogy az éppen aktuális főszereplőn kívűl mindenki Jigsow haverja vagy nagy rajongója volt! Pff…

 12. Ezt a filmet tegnap nézztem meg!!!Sztem a film nagyon durva mert vanna benne durva részek!!!Csak kevés benne a gyilkosság de azok is durvák!!!

 13. Nem volt egy rossz film.Ott kezdik elrontani a dolgot, hogy minnél nagyobb csattanókat akarnak kihozni a filmek végére.Ezzel kvázi nevetségessé válhatnak, ha nem vigyáznak.

  SPOILER!!!!
  Jani!Nézd ujra a filmet, ha nem értetted meg, pedig elég egyszerű.A megoldás ahogy már fennt írták, hogy több idősíkon játszódik a történet.Ahol a 4. film kezdődik az valójában a 4. rész cselekményének zárójelenete és egyben az 5. rész kezdete.Kicsit Tarantinós, nem?

  SPOILER OFF.

  Azért kiváncsi leszek az 5. sztorira.Állítólag az 5-6-ot együtt forgatják, nem?

 14. Sztem messze ez a legjobb rész, pont azért mert összerakja a kirakóst. Amúgy meg utálom a filmet a hype-ja miatt, de láttam mind. :D

  Jah a boncolásról annyit, hogy én közbe kajáltam… ennyit arról h mennyire “kavar fel” a Saw.

 15. Sokan úgy állnak a sorozatokhoz, hogy az első részhez hasonlítják a következőket, ami mondjuk a Vissza a jövőbe trilógiánál, vagy az Alien tetralógiánál, vagy a Harry Potter sorozatnál működik, de szerintem a Fűrésznél már nem!
  Azért nem mert a folytatások teljesen másmilyenek, mint az előző részek, és nem ahhoz kellene hasonlítani, hanem magában megnézni, és eldönteni, hogy jó volt-e vagy sem, az első részhez hasonlítani szerintem hiba.
  Egyébként szerintem is jobb lett a IV. rész, mint a III.

 16. Én nem is láttam 1etlen Sawt se, még azt se amiben a New Kidses Donnie játszott. Erre valaki itt visszaél a nevemmel:) A kör óta nem nézek horrort.

 17. blőd az összes. a saw széria pont az a tipikus hülyének nézzük a nézőt darab, ahol egy jólcsengő filozófia mögé bújtatják a banális logikai hibákat és dramaturgiai igénytelenséget. az első még csak csak, habár a legtöbb logikai ellentmondást az tartalmazta, de legalább a koncepció szórakoztató volt, még ha nem is innovatív. amíg pozitív mérleggel zárnak a folytatások,addig számíthatunk további folytatásokra. na jó lazítok. szóval leher rajta szórakozni (ha valakinek szórakoztató a széttrancsírozott testek látványa), másfél órára kikapcsolni, de könyörgöm ne említsük Hetedikkel egy lapon. nyomába sem ér

 18. Andzso-val értek egyet.

  Ez a film nekem az év csalódása volt…Mongyuk nemtudom mit vártam a 2,3 után. A saw-nak mindig az volt a lényege, hogy kevés pénzből, nagy sikert. Bár az első résznem még rettenetesebb színészel vannak, de abban legalább jó volt a poén.
  SPOILER!!!!

  Én már a IV végén mikor felállt a székből a csávó már nem meglepőttem, hanem elnevettem magam. Mindenki engem nézett, a többiek ültek ott nyitott szájjal én meg röhögtem. Baromság, hogy mindenki jigsaw szövetségese.

  SPOILER VÉGE!!!
  Én úgy tudom, hogy a fűrész 5 idén ősszel jön ki. Az 5-6 forgatókönyvét külön emberek írják egyszerre. (ezt valami saw-al foglalkozó blogon olvastam) Mostmár persze mondhatják, hogy eredetileg is 6 részesre tervezték…

  UI: az 5. részt ha jóltudom valami teljesen névtelen rendező készíti majd.

 19. Egyszer nézhető.
  Azért remélem ezek után nem csinálnak a 6. rész után egy Saw beginings részt is.

  SOPILER ON

  Csávókám, aki kitalálja, hol lehet a barkácsműhely, elég gyenguci, hogy csak a legvégén kérdezi meg a nőtől, hol az az épület a fényképen…

 20. Andzso: a Hetedik egy thriller, ez meg egy horror, szóval nem tudom ki említené egy lapon a kettőt. A klasszikus horrorok is televannak “dramaturgiai igénytelenséggel”, ez van, ezt kell szeretni, egy horrort se a forgatókönyvéért díjazzuk, hanem a nagybetűs hangulatáért :)

  egyébként nálam is a Saw 1 az etalon,a kettő még csak-csak elment, de a 3 valami penetráns borzalom volt, a 4 ellenben szoszo tetszett.

 21. a 3 a legjobb
  az 1 nem olyan jó
  de a 2 se rossz
  a négyet még nem láttam azt csak holnap fogm megnézni

 22. Az 1. rész ugye hihetetlen jól sikerült, és nem voltak benne túl bonyolult szálak. Éppen ezért lett sikeres, és miután sok rajongót szerzett, ezért a további részekben már jobban csavarják a történéseket, mert a rajongók úgyis megnézik és megértik.
  Azt azért nem tartom túl reális dolognak, hogy az AVP2 kapott 10/10-et ez a zseniálisan kitalált horror pedig 10/5…
  Nekem 10/8, és igazából az egész sorozatot együtt kell értékelni mert egy történet, az pedig 10/9 minimum.

 23. Én még nem láttam a filmet, de várom már. Moziba mikor kerül műsorra? AVP-ben csalódtam egy kicsit…

 24. Érdekes, a fehérvári moziba nem jutott el még a film… Lehet, hogy nem is fog???? Akkor mérges leszek, az ilyen filmeket moziba szeretem megnézni.

 25. Én a 4-et nem láttam de az 1-től a 3-ig mindegyiket láttam az 1 -et azt ötször is láttam!!XDXD
  A héten megnézem a négyet kiváncsi vok!!

 26. nagyon szeretem a horror és thriller filemekt, de nem a vér látványa vonz hanem a részletek és a film története. pl:ha vki látta a Magas feszültség c. filmet tudhatja h a jo filmhez nem elég egy tál popcorn meg cola. a fűrész is a nagy kedvenceimhez tartozik (L)

 27. az eleje nem volt olyan jó, a közepén viszont már nagyon teccett, de a vége elég gyengére sikerdett

  Andzso, mik a logikai hibák?
  én találtam párat:

  SPOILER

  pl a hotelszobás, dagadtembertfeldarabolós ágy-csapdát könnyet ki lehetett volna cselezni, egyszerűen nem fexik bele a faszi.
  vagy pl a “nagy”, jégtömbös csapdát is, az ajtóhoz erősített izét, ami kioldotta a fenti jégtömböket, egyszerűen átaksztja vhova máshova

  valamint amikor az fbi-os csávó lelövi a másikat abban a szobában, ahol john meghalt, és bámészkodik, lövés dördül(matthews lelövi riggs-et), bent marad bámészkodni. simán kijöhetne, mielőtt jigsaw2 bezárja…

  SPOILER VÉGE

 28. Szerintem tök jó lett az 1,2,3,4-is!!!na majd az 5-6.rész alig várom

 29. Hmmm…hát, elgondolkodtatóak vagytok ti emberek. Azt mondod, dramaturgiai igénytelenség… Ha dramaturgiára vágysz, üljj be a színházba, vagy nézz Marvin szobáját! Ez a film nem a dramaturgiáról, meg a színészi játékról szól. Amúgy meg, ha ennyire “intellektüel” vagy, akkor tudhatod három rész után, hogy a 4 is milyen stílusú, így nem értem, hogy minek nézed meg egyáltalán…

 30. Egy kicsit eröltetett volt a 4. vége, de azért tetszett:-) Egyébként mi történt a jigsaw holttestét megtaláló zsaruval????

 31. Szerintem baszott jó lett a film, jobban tetszett mint az előző 3. Kicsit vadabb lett.

 32. szerintem ez nagyon jó film bár a 4-5 rész nekem 1 kicsit tulzás akkoris az 1 a legjobbbbb

 33. Sziasztok!!szeretem a Fűrész összes részét de ez a 4.megfogott lehet hogy én vagyok buta de nem értem elmondanátok mi a végének az érteleme.Már 2xmegnéztem és nem esik le!!kösszi

 34. Több idő síkon megy az egész(a 4. nagy része a 3. rész idejében játszodik)kivéve a boncolási jelenetek amik késöbb és ez lesz majd az 5. rész eleje is. Szóval amit az elején és a végén láttál boncolási jelenet, az késöbb történt mint a tesztek/gyilkosség stb.

 35. Hello!

  Nekem nagyon tetszett a 4.-ik rész. Azt értem hogy egy időben játszódik a 3-ikkal.
  Azt viszont nem, hogy a rendőrfőnök miért lett gonosz..
  Miért csinálta?

  Ha vki megmondaná előre is kösz…

 36. Hi!

  így a négy rész után azt kell mondjam sajnos azzal ellentétben ,hogy nagyok voltak az elvárásaim ezzel a “sikerfilmmel” kapcsolatban rendesen alulmaradt..
  semmi eredeti ötlet,mindent láttunk már valahol..
  Jigsaw karaktere meg egyszerűen csapnivaló..sőt az első részben nevetséges és szánalmas..megijedni sem nagyon tudtam rajta..
  A színészi játék szintén nulla..a film csak a abszurd halálnemek miatt vonzó,ami meg szerintem elgondolkodtató
  Egyetértek Andzso–val egy horror igenis legyen intelligens és igényes…

 37. szerintem mindegyik nagyon jó volt.Nagyon profin van megoldva a negyedik résznek a vége.Jó maga a story is,meg minden.Egy remek film.

 38. na, én éppen most néztem meg a 4. részt, már régóta vártam a magyar szinkronosat! szerintem jó lett (az nem kifejezés!), már az eleje ütősen indul a boncolással. viszont az eddigi pletykák alapján brutálabbat vártam, szerintem kb olyan, mint a 3. rész (ami egyébként a kedvencem is). jó pörgős a film, és eléggé összetett, oda kell figyelni, mert ha elsiklunk egy részlet felett, nem fogjuk érteni d: soha nem tudnék egy ilyen fordulatos sztorit összerakni (ez az összes részre érvényes!), szal gratulálok az alkotóknak! és várom az 5. részt :D

 39. nekem nagyon tetszik, szerintem az egyik legjobb horror sorozat a világon, már alig várom a saw 5 megjelenését ma néztem róla egy előzetest és húúúúúú van miért izgulni megsugom jólesz de már nagyon kiváncsi vagyok :)

 40. az első rész után szerintem ez a legjobb. de azt valahogy nagyon nem értem hogy a végén mikor az fbi-os nyomozó bemegy a kamrába és ott van mindenki a 3. részből, Jingsaw is ott fekszik boncolatlanul.
  De az elején viszont felboncolták és nem is ott mert más ahelyszín, akkor ugyebár rájuk találtak. ezt megfejtette valaki? vagy csak én nem néztem még részletesebben a filmet?

 41. Egy amerikai fórumon olvastam, h 10 részt terveztek… Sztem ez csak vmi vicc lehet! Nekem eddig mindegyik rész tetszett, a 3. a legjobban, de a 4. már kissé unalmas volt néha, az időcsavar meg a zavrosság tette számomra izgalmasabbá. Sztem az 5. résszel már le kellene zárniuk a sztorit, de persze ez csak az én véleményem :)

 42. Hát nekem nagyon tetszik mind a 4 rész. Elején énse értettem, de rájöttem, hogy a 3. és a 4. rész együtt fut.
  Ja és szerintem ne teljesen horror kategória. A fűrész eddig nem látott módszereken alapul
  Nekem nagyon tetszik, hogy minél több rész nézek meg, egyre közelebb jutok Jigsaw megismeréséhez.
  Az az ember, aki kitalálta a karakterét, és a filizófiáját, egy nagyon nagy piros pontot érdemel.
  Lehet fikázni, de sztem nem sok ember fejéből pattanna ki egy ilyen történet.
  Itt nem csak azt kell nézni, hogy milyen véres, meghogy hogy “gyilkolja” le az embereket. Hanem azt ahogy ő gondolkodik. Jigsaw filizófiája teszi ilyen remekké a filmet.
  “Egy remekmű!”

 43. szerintem nem volt egy rossz film, tetszett hogy így bemutatták hogy is lett Jigsaw. és ami még vicces szerény véleményem szerint hogy eddig összes részt karácsony délután néztem meg:D

 44. pocsek szineszek, pedig lett volna ra penz, hogy ne amatorokkel dolgozzanak. ettol total 70 es evek mozija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.