Moontrap

Sokszor olvastam, hogy ez a sci-fi a Terminator és az Alien rip-offja, de én más véleményen vagyok. Most komolyan, ezzel az erővel minden egyes film egy vagy több másik film rip-offja, mert tuti, hogy egy-egy elemet azokéhoz lehet hasonlítani. Nem, ez a film saját ötletből dolgozott, sőt, ennek készült egyfajta utánérzése 10 évvel később (a Vírus című filmről van szó), és a mai napig elejtenek egy-egy utalást rá filmekben, egy B-filmtől szerintem ez mindenképpen eredmény.

Moontrapban Bruce Campbell

Persze, sci-fi körökben a minimális költségvetés ellenére is ismert kell, hogy legyen. Bruce Campbell ugyan az egyik főszereplő, de igazából ez egy Walter Koenig film, aki nem más, mint Chekov az eredeti Star Trek sorozatból és a nagyfilmekből.

De nézzük, miről is van szó. Asztronauták egy rutinút során egy hajót találnak, benne egy tárggyal és egy holttesttel, mely a kormeghatározás szerint közel 14 ezer éves. Hamar kiderül, hogy a tárgy igazából egy gép, mely komoly veszélyt jelenthet az emberiségre. Az elemzés szerint pedig nem is jöttek messziről, csak innen a Holdról, így a NASA az asztronautákat odaküldi, abban a reményben, hogy fényt deríthetnek a különös rejtélyre.

We don’t take no shit from a machine!

Mint említettem, a főbb szerepet Walter Koenig kapta Jason Grant ezredesként, övé a komolyabb rész, ő az egyik asztronauta. A másik Ray Tanner, akit Bruce Campbell alakít, és neki jutottak a viccesebb mondatok. Igazából egész jól kiegészítik egymást ilyen szempontból. Még eyecandyt is kapunk, Leigh Lombardi személyében, aki régebben modellként sok reklámban szerepelt, majd sorozat vendégszerepek és pár film után ide vezetett az útja.

A vizuális effektek amúgy nem is voltak olyan rosszak, de ha az azonos évben készült Mélység titkát nézem, akkor nem is olyan jók, bizony látszik a kevés pénz, de ugyanakkor a törődés is. Az akkori csak videóra megjelent filmek között szerintem mindenképpen megállja a helyét, annak ellenére, hogy Európában pár helyen lement moziban is.

Semmiképp sem mondanám azt, hogy most minden sci-fi fan essen neki, de ha esetleg menne valamikor a tévében (igaz, majdnem 20 év elteltével igen kevés esélyt látok erre, de ki tudja), egy kellemes hétköznap esti szórakozást nyújthat. Nálam egy közepes értékelést kap, 5/10.

10 hozzászólás a “Moontrap” bejegyzéshez

 1. ismerős ez. nincs benne esetleg valami pentagramm
  s téma? meg gonosz víz? mert akkor már rég vadásztam erre a filmre…

 2. kösz, ezt a filmet régóta kerestem.
  pár dologra emlékeztem, sátorban aludtak a holdon,
  meg ez a lény folyton újraépítete magát.
  sisak nélkül sétálgatott egy hulla a hold felszínén. :)

 3. A B kategóriás horror/scifi nagy rajongója vagyok, így ezt be is szereztem gyorsan, de nagyon nem jött be. Gyengusz (gyak.lag 0 történet) szintén 0 effektek, szóval ha már én is azt mondom nem éri meg, akkor talán tényleg nem éri meg ;)

 4. nemtom, sztem egész jó kis makettes megoldás volt, még arra is figyeltek, hogy ne legyen hangja a cuccoknak az űrben, szóval effekt terén én korántsem húznám le, teszem hozzá, engem az effektek sosem hatottak meg, szóval nálam sosem lehúzó tényező :D
  a történet tényleg nem egy nagy szám, bár van benne pár jó ötlet, és az is tetszett, hogy meg sem próbál béna magyarázkodásokba fogni, hogy ez ezért, az azért történt

  nem emlékszem, hogy nekem anno először mennyire tetszett, mindenesetre még a kellemesebb (és itt is egyre halványuló) emlékeim között volt, és úgy ültem le újranézni, és nem utáltam

 5. halihó! megboldogult gyerekkoromban láttam először németül, 2 évtized után sikerült megszerezni anélkül, hogy konkrét címet tudtam volna – angolul :) no de émmmmmmeg magyarul szeretném megnézni, ha létezik… létezik?

 6. ááá ez nagyon nagy volt anno…valahol megvan kazin elő is halászom. A csillagközi hajótörött nincs meg valakinek esetleg??? Nem David Bowie-s változat!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.