Már megint Dűne!?

Betojok. Körbenézek hírek fronton erre abba futok, hogy Peter Berg (A királyság) fogja rendezni az új Dűne filmet. Bevallom, azt sem tudtam, hogy akanak új Dűne filmet. Valahogy eddig elkerülte a figyelmem, erre látom, hogy a Paramount csinálja és már az íróknál van a cucc, hogy valami tutit kihozzanak a könyből… A producer pedig ez a Kevin Misher. A linken láthatók az eddigi művek, ahol producerkedett.

human
írta
2008. 03. 18. 12:11
megjelenés
16
hozzászolás


16 hozzászólás a “Már megint Dűne!?” bejegyzéshez

 1. Decemberben szóltak róla, sajnálkoztak a sztrájk miatt, hogy nem tudnak a forgatókönyvvel előrehaladni emiatt.
  Egyébként teljesen felesleges a Dűnéből filmet készíteni. A minisorozat nem volt jó, az 1984-es film pedig megbukott. Peter Berg meg amúgysem egy blockbuster gyáros.

 2. Hát igen a minisorozat gynege volt nagyon, a 84es lynch félének volt ereje, csak túlságosan megvágatták vele, és állítólag ő már ezt a szétvágott verziót be sem engedte volna mutatni…

 3. igen, a lynch-féle beteg, fekélyes, sötét dűne világ az etalon nekem is. a többi idealizmus. ettől függetlenül a minisorozatban jobban megoldották az ibadszemeket.

 4. Lynch dűnéje gyerekkorom egyik kedvenc filmje volt, igaz a megvágott verziónak nincs túl sok köze a könyvhöz. A rendezői változatot érdemes megnéznie minden Herbert fannak, az az igazi. A minisorozat sokkal inkább követi a regény vonalát, ettől függetlenül jóval gyengébbnek tartom a ’84-es verziónál. Nekem már örökre Maclachlan marad Muad’dib, no meg a ragyás Kenneth McMillan a Harkonnen báró, mint ahogy Feydet is nehéz elképzelnem úgy, hogy nem Sting játsza. Ettől függetlenül nem bánom, hogy lesz új verzió. Duneből sosem elég.

 5. A Lynches Dűne más, mint a könyves Dűne, de annál csak rosszabbat lehet csinálni. Szal tartok tőle, már megint egy elkurvított remake lesz.

  Esetleg még az eredeti Jodorowski-féle Dűnére lennék kíváncsi, Dalival (bár olyat is hallottam, hogy ő nem a díszletet tervezte volna, csak szereplőként lett volna a stáblistán), meg a Pink Floyd zenéjével… Az asszem ütött volna…

 6. hát én nagyon bizakodó voltam amikor az első hírek jöttek mivel akkor azt mondták az örökösök hogy egy a Dűnéhez méltó filmet szeretnének végre mert hát idáig nem jött össze a 84-el az volt a gond hogy akkor még nem volt meg a technika hozzá hogy jó film legyen belőle a minisorozatnál ez már meglett volna csak ott meg valami hiányzott belőle legalábbis nekem nagy Dűne rajongónak én azért bizakodom továbbra is hátha…

 7. hat, nem igazan ertem, mely erdemei alapjan iteltek alkalmasnak peter berget arra, h megrendezze a dunet. igaz, h peter jackson se mutatott fel semmi temabavagot a gyuruk ura elott. (nem mintha nagyon el lettem volna ajulva a rendezesetol, szerintem korrekt iparosmunka volt, semmi tobb.) szivem szerint guillermo del toronak adnam (persze akkor az orulet hegyeire megtobbet varhatnank), v a tizenot evvel ezelotti terry gilliamnek.

 8. Igazából nem tudom miért olyan nagy etalon a Lynch-féle dűne…messziről hozzá se szagol a könyvhöz, ráadásul nem csak a vágással vannak problémáim benne. Persze lehet csak nekem nem tetszett, mindenkinek meglehet a saját véleménye, de abban egyet kell értenünk, hogy nagyon nem ismerni rá a könyvben szereplő dűne univerzumra a Lynch feldolgozásban.
  Jó lenne, hogyha mostmár a becses rendező venné a fáradtságot, és elolvasná azt a rohadt könyvet aztán aszerint csinálna róla filmet, nem csak “hú a dűne akkor legyen benne homokféreg”.
  Sok könyvből készült filmnek szerintem kifejezetten jót tett, hogy kicsit alakítottak a dolgokon a filmverzióban(pl gyűrűk ura), de a Dűne szerintem tipikusan olyan, amit a lehető legkönyvhűebben kellene filmre vinni. Majd kiváncsi leszek mi lesz ebből.

 9. Hát nemtom meg lehet-e jeleníteni filmben igazából a Dűnét. A Lynch féle nem rossz de nem a könyv, nem a lényeg, bár a director’s cut-ot nem láttam(tényleg sokkal jobb?).
  Most, hogy vki említette egy Del Toro féle képi világ nem lenne rossz, de úgy se vagyok benne biztos.

 10. Az eddigi “bunlajstroma” alapjan egy szalagavatos videozas megszervezeset se biznam a producerre, dehat lelkuk rajta…
  A konyvet nem olvastam, de nemsokara bepotolom, viszont a Dune jatekok elso reszetol kezdve vegignyomtam az egesz sorozatot. Had emlitsem meg, hogy az elso es masodik resz bizony jatektortenelmet iro darabok voltak…

 11. A Dűne messiásából, gyermekeiből, istencsászárából, eretnekeiből és a káptalanházból kellene film (illetve akkor már az előzményeiből és folytatásaiból is, hogyha kívánságműsor lenne).

 12. @9 Sztem sokkal jobb a director’s cut. Majd 1 órával hosszabb, mint az eredeti, és 1 csomo mindent megmagyaráz, ami esetleg az eredeti filmben nincs igazán kibontva, elmesélve. Már elég rég láttam, úgyhogy nem rémlik belőle túl sok minden, de pl. az elején is jóval hosszabb a bevezető, ami szinte egy az egyben a könyvből van átemelve. Aztán mutatnak benne kicsi férget, mikor épp vizét veszik. Gurney is zenél végre, nem csak cipeli a balisetet. Meg van még benne 1 rakás jó dolog.

  @11 Children of Dune néven ezekből is csináltak egy minisorozatot. Én ugyan ezt nem láttam még, de létezik.

 13. Igen, köszi, annak a nagy részét láttam (egyébként OK volt szerintem). De az még csak a 3. kötet, és a 4-5-6. (istencsászártól káptalánházig) szerintem még egy lapáttal rátesz az előzőkre (az előzményekben és folytatásokban rejlő potenciálról nem is beszélve), szóval jó lenne, hogyha az egészet megfilmesítenék! :-)

 14. Nekem a Lynch féle Dűne nagyon nem tetszett. Nem is követi a történetet, és telljesen máshogy állítja fel az egészet. Az egés zolyan sötét, alig bírtam végignézni. a Harkonnen báró telljesen őrültnek volt feltálalva, pedig ő nem CSAK őrült, hanem mellette nagyon ravasz is vagy hogymondjam :)
  Az összkép nagyon rossz lett sztem.
  Aztán minisorozat már jobban tetszett, bár azon is bőven van mit kifogásolni. (Jön a a lövedék, az emberke ácsorog, berobban a lövedék, az emberke még mindig ácsorog, aztán pár másodperc múlva úgy dönt repül egy 3-4 méternyit. Meg hasonlók) A Children of Dune sztem már nem volt olyan fészes. Az már egész jóra sikerült.
  De ez az új Dűne mostmár legyen negyon jó! ;) :D :D

 15. Sztem Jamesch-nak igaza van, Dűnéből tényleg kiemelkedően jó filmet nem lehet készíteni.

  Children of Dune minisorozat meg létezik, a Dűne minisorozatnak egyenes folytatása. Akinek tetszett az, annak a CoD minisorozat is tetszeni fog. (Felépítésben egyébként az első része a Dűne Messiása, második-harmadik része meg a Dűne Gyermekei). Remélem folytatják.

  Jó filmet (vagy inkább sorozatot?) esetleg a Dűne legendái sorozatból lehetne készíteni, sokkal kevésbé mély és összetett a történet, mint a Frank Hebert által írt Dűnékben.

 16. Sziasztok!
  Nagy Dűne rajongó vagyok magam is. A Lynch féle Dűne nekem tetszett. Nem elsőre, de tetszett. A karaktereket nem egészen hűen adták vissza (pl. Harkonnen báró)
  Ami igazán megfogott benne az a sötét hangulata volt, a képi világ. Nekem nagyon bejön ez a régi filmekre emlékeztető “darkos” képi világ.

  A minisorozat, ami ismét az “alap” dűnét dolgozta fel szerintem nagyon roszz lett. Idétlen jelmezek, műanyag képi világ. Nem tetszett.

  A Children of Dune, ami viszont a Dűne Messiását és a Dűne Gyermekeit dolgozza fel az iszonyatosan megfogott. Nem csoda, hisz már más stáb csinálta, mint a minisorozatot.
  Hihetetlen zene, jó színészek kíváló alakításokkal. Aki nem látta még annak csak ajánlani tudom. Mindig libabőrös leszek, amikor megjallom pl a zenéjét néhány jelenettel egybekötve. Nagyon megcsinálták, még ha néhol látszik is, hogy nem volt elég pénz. Így kell a Dűnét feldolgozni.

  Remélem ez az új dűne film nem valami szar lesz már megint…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.