Az utca királyai (Street Kings)

Mint tudjátok, az akciófilmekkel tökre elnéző tudok lenni, ezért is fáj a szívem, hogy Az utca királyai pörgésben gyengébb a Vantage Pointnál. Pedig az PG-13-mas körhinta, ez meg belecsap a vérbe az akciónál, mégis hiányzik valami. Talán a jó történet? Merthogy hangulatot sikerült kanyarintani. Los Angeles külvárosa, többnyire éjjel, vagy naplementében. Keanu Reeves egy menő kocsival marad a forró nyomon, és még jó nők is vannak. Viszont ez nem Mann éjszakai Los Angelese. Markánsabb akar lenni, mocskosabb, és pont emiatt veszít az erejéből kicsit.

Az utca királyai: Keanu Reeves stukival

A történetre nem pazarolnék túl sok betűt. Ennek nem az az oka, hogy lusta vagyok, hanem mert szinte nincs sztori. Az utcai királyai mocskos zsaruk, viszont erőszakkal, de rendet tartanak valahogy. “Hadd hulljon a férgese” mentalitással. És itt jön be a képbeHugh Lauire, aki meg a belső ügyosztálynál van, és királykodó utcaharcos osztagunkra fáj a foga. Nem sok mi? Pedig már ehhez is szinte költenem kellett. Amúgy egy rendőr halála utáni nyomozás a főcselekmény.

Akinek a kiskirálykodó osztagról a kedvenc striketeamünk ugrott be, az nincs messze a valóságtól. Csak ezek kicsit magasabb szinten kavarnak. És ha már ide kevertem a Shieldet, akkor megemlíteném, hogy Forest Whitaker most “pont Vic Mackey szerepét kapta”. Na, abba is hagyom a sorozatozást, mert az előző utalást is csak a kritikát végigolvasók 25%-a értette nagyjából.

Visszatérve a filmre és a rossz dolgokra benne: a forgatókönyvön vérzik az egész. Ilyeneket szólnak “azt hiszed azért vagyok itt amiért ittvagyok, de közben nem is sejted hogy rosszul hiszed és másmiért vagyok itt, mint amiért itt kéne lennem.” Nem szó szerint, de tényleg elsütnek egy hasonlót. Azt hittem leborulok a kényelmetlen moziülésből. Nem attól, hogy szar ülni az Óbudában a székeken, hanem mert katasztrófa volt a mondat. A nyomozás is vérgyenge, de ezt már említettem. Jöjjenek inkább a pozitívumok, mert hát vannak.

Street kings: a teljes akciócsoport

A hangulatra már kitértem az elején, a véres akciókra is, viszont a színészgárdára még nem. Keanu Reeves egyszerűen kurvajól hozza ezt a kiégett zsaru karaktert. Túljátszani nem is tudná ugye… Kár, hogy a folytatásokhoz nem fűlik a foga (Constantine kettőt is leintette még csírájában), mert ezt a karaktert még vagy két filmre simán tovább vihetné. Olyan Dirty Harry-s volt. Persze, nem nőhet fel teljesen az első két Dirty Harry filmhez, de megközelítheti. Amikor pedig a Chris Evans által játszott újoncot avatja be a dörgésbe, ott teljesen megvolt a dinamika. Reeves mint a tapasztalt kiégett, Evans mint a kiégésre – persze nem, a rendcsináló “hatalomra” inkább – vágyó újonc. Simán néznék meg közös akciófilmeket velük.

Meg kell még említenem Jay Mohr-t (azt hittétek Laurie jön, mi?), aki ugye standupkomikus és sitcomsztár, viszont olyan genyó itt, hogy én is pumpálnám a sörétes puskából a skulót a mellkasába. Na jó, senkit nem húzok tovább, Forest Whitaker tökre olyan volt mint máskor, kihozta a maximumot a szerepből, de talán az ő figurája volt a leggyengébben megírva, és Hugh Laurie meg tökre House-os volt végig. Nehéz volt komolyan venni, és mivel kevés időt kapott a vásznon, így nem nagyon tudta levetkőzni a skatuját. Azért a film végefelé már kikukkantott belőle.

Az utca királyai értékelés

Egynek jó film volt. A vége meg különösen tetszett, azt hittem befutunk a tipikus béna forgatókönyvi gagyibravúrba, de szerencsére kikerülték itt. Azért így is necces a vége, de nem annyira, mint amilyennek kinézett 10 perccel előtte. Mindezek ellenére csak egy 6/10-et tudok rá adni. Akkor is, ha a Harsh Times rendezője dirigált itt, és az alapot ugyanattól a James Ellroy-tól vették a Kingshez, akitől már adaptáltak fantasztikus filmet, amit mi Szigorúan bizalmasként ismerünk itt Magyarországon. Végére azért megemlítem, hogy Az utca királyai nekem azért tuti DVD beszerzés lesz majd. Lehet mégis 7 pontot kéne szórni? Na, majd az írásból ítéltek inkább.

45 hozzászólás a “Az utca királyai (Street Kings)” bejegyzéshez

 1. Nekem is tetszett, a történet kicsit zavaros volt, mármint főleg az elején röpködtek olyan nevek, akiket még nem is láttunk, aztán tudjam, hogy kicsoda, meg mire való. House tényleg houseos volt, főleg a kórházas jelenetben. Csak osztani tudom a véleményed, megnézném a folytatást, hangulatos volt, na. Én megadom a hetet.

 2. Forest W.-nek ez egy kisebb szerep, de azért biztos jó benne. Mondjuk ő sztem a Szellemkutyában nagyot alakított, amiben még Kurosawa utalás is van dögivel (Vihar kapujában), ami eléggé jó film. Na jó nem egy Véres trón, de azért ott van.

  Ezt majd megnézem, sztem egyszer nézhető movie lesz!

 3. Húha, félek, ha már a Vantage Pointnál is gyengébb (az nálam 4/10-es volt), akkor meg se’ merem nézni…

 4. ChrisDry: anynira ne félj, csak pörgősségben gyengébb nála. Mondjuk nem mondom hogy okosabb, de ebben nincs sérthetetlen opel, csak 1 akciójelenet necces a 4-5-ből.

 5. Lobo: jah, jó páran utálják alapból (lány oldalon Alba ilyen), meg nem is színészzseni a srác. Gondolom ezért vállal ilyen minimalista szerepeket és nem Shakespeare-i tragédiákat. Viszont ezekben a szerepekben előfordul, hogy jó. Mint itt.

 6. Nagyon várom már!az előzetes alapján tetszeni fog…szeretem az ilyen kiégett zsarus filmeket, plusz napsütéses L.A…Rza-től a Fatal, ami szól a trailer alatt istenkirály szám!

 7. ChrisDry: Nyugodtan nezd meg! A Vantage Point nekem se tetszett, ez szerintem jobb annal

 8. Azért ezzel a Shakespeare-dologgal mellényúltál eléggé. A Sok hűhó semmiértben – bár nem tragédia, az igaz (itt a mentőöv) – éppenséggel főszereplő Reeves barátunk. Egy filmbuzitól azért elvárná az ember, hogy a horizontja ne csak a Mátrixig terjedjen…

 9. te is látod hol nyúltál mellé a belémkötésnél ezek szerint. nem tudom ezeket minek kell erőltetni.

  Ha azt írtad volna, hogy abban milyen jó, vizsgáljátok be, akkor sokkal normálisabb lett volna a kommented. Amúgy tényleg nem láttam (örülhetsz, hurrá), de mint látod alapból nem utálom Keanut (és nem is főleg a mátrix miatt), szal nekem nem kell bizonygatni, hogy tud jót.

 10. Te viszont félreértetted a hozzászólásomat. Nem arról szólt, hogy ilyen jó vagy olyan rossz volt a Sok hűhóértben, csak arról, hogy épp Shakespeare-t előrántani rossz volt, mert volt shakespeare-i szerepe. Ha más példát hoztál volna, meg se mukkanok.

 11. Cöcö. Amennyiben a Branagh féle “Sok hűhő semmiértről” beszélünk, van talán összesen 4-5 jelenete, ami nincs 5 perc a majd kétórás filmhez képest. Az elején durcásan lovagol, aztán durcásan bemegy a házba, aztán durcásan elmondja a szolgájának, hogy a töke tele van a tesójával, és kitalálják a “nagy tervet”, aztán durcásan menekül, aztán miután elfogják és visszahozzák (amit nem látunk) durcásan néz. Ennyi. Ez aztán shakespeari alakítás a javából. ;) Mondom ezt úgy, hogy imádtam a filmet és nem utálom Reevest.

 12. skatuLYa :P

  Ellenben a film nagyon nézősnek tűnik, aeon 4/10-e eltántorított, de visszahoztad a reményeimet :)

 13. akkor betárazom a filmet
  remélem hoz egy kis 80-90-es évekbeli akciófeelinget
  mellesleg keanu-t nagy bírtam constantine-ként is :)

 14. Ok rendben. Este írtam már és vhogy elkerülte a figyelmem h lehet ilyen alternatíva is. :)

 15. Nekem tetszett, bár kicsit elhúzottnak éreztem. Egyébként ez tipikusan az a film mondjuk, amit nem igazán jó szinkronosan megnézni. És jó volt a sorozatokból ismerős karaktereket viszontlátni.

  Keanu Reeves pedig tényleg jól hozta ezt a karaktert, nekem az jutott eszembe az elejéről, hogy “Mi történt Neóval a Mátrix után?” alcímnek. :D

  Nálam az akciójelenetek miatt mindenképpen kapna hét pontot, de a néhol nagyon gyenge sztori és időhúzás miatt tizest, semmiképpen.

 16. Tegnap este volt szerencsém (szerencsétlenségem) megnézni a filmet, így az élmények elég frissek.Mégsem fogok sokat írni róla mert sajnálnám a klaviatúráról emiatt lekopó fekete festéket.
  Nem vártam túl sokat a filmtől de még igy is elég nagyot csalódtam.
  Elkapott a Jumper érzés, amit legutóbb ennél a filmnél éreztem, ezért is kapta ezta nevet.legszivesebben a 20. perc után elteleportáltam volna magam bárhova.Nagyon vártam már a film végét.Csak egy dolog miatt nem aludtam el rajta, az pedig a mellettem ülő, hangosan horkoló fiatalembernek köszönhető.

 17. Szerintem sem volt túl jó (de rossz se), Human 6/10-ével egyetértek.A hangulat jól el volt találva, az akciók sem voltak rosszak, de ami közte volt…azt egyedül H.L. dobta fel.Szerencsére nem voltunk sokan a moziban, így a béna részek alatt nyugodtan kifigurázhattuk a filmet a haverokkal:D

 18. A film negyedéig az volt az érzése az embernek, hogy a készitök azt se tudják milyen szálon fusson a történet. A hülye főhősös fajta akció legyen aki teljesen naiv vagy az a bosszúállos fajta. De ezt a kezdeti zavart egy huszárvágással megoldották.
  Ha történetet nézem ezt már eljásztotta Samuel L. Jackson és ha jól emlészem Bruce Willis is, sőt talán Stallone is. Szóval újjat, azt nem kapunk.
  Ha szinészi játékot nézem, végig imádkoztam a filmet, hogy ne rontsák el. Talán van van remény hisz ök már mind bizonyitottak. De sikerült. Forest Whitaker és Kenau Reeves utolsó vitája feltette az i-re a pontot. Abban minden volt csak élet nem.
  Ha a látványos akciót nézem=nulla ,hacsak a mészárlásokat nem vesszük annak.
  Se akció, se thriller az egész olyan semmilyen.
  Ez a film igy, értékelhetetlen.

 19. Huh de Sz@r lehet nektek hogy így néztek filmet. Kielemezni és pontozni az egyes jeleneteket meg a színészi játékot közben más teljesen eltérő stílusú filmekkel összevetni(Vantage Point). Ez egy kifejezetten jó film volt és megérte a mozijegyet. A hangulata teljesen egyedi volt. Egy filmnél az összhatás a lényeg és az nem 2 pontos volt, én egy percig sem unatkoztam mivel szerintem egy pörgős akciójelenet nem attól jó vagy látványos, hogy 25 tárat ellőnek 5 perc alatt. Aki úgy jön ki a moziból, hogy az jár a fejében hány pontot adjon az egyes jelenetekre az nem is szeret filmet nézni igazán. Persze vannak igazán rossz filmek (pl. 300 vagy AvP2 álmomban se jöjjön elő), de ez semmiképpen sem rossz, de mégcsak nem is közepes, ez egy jó Film volt. Engem csak az keserít el, hogy a kritikák nagy része negatív. Az ilyen filmeket jobban meg kellene becsülni mert sajnos sokkal több rossz film készül mint jó és senki sem mondhatja hogy ez annyira “értékelhetetlen” lenne. Ez nem ennek a kritikának szólt bár a történet nem annyira rossz mint ahogy fent le van festve.

 20. Kedves human és Mizantrop:
  engedjetek meg csak egy mondatot, amit minden Keanus oldalon megemlítenek és ami azért talán sokat mondó.
  “Tanulásra nem figyelt és csak Shakespearet olvasott.”
  forrás:keanu.hu
  (megjegyzem: még hockeyzás közben is Shakespeare monológokat mondott magában)

  Amúgy szerintem is remek volt a film és itt adix-al nagyon egyet értek. Ugyan én is vezetek egy hasonló blogot és én is pontozom a filmeket, de sokszor van úgy, hogy igenis a hangulat az ami emel egy filmen, vagy az az érzés, amit nyújtani tud, miközben nézed, vagy az, hogy mennyire tudsz azonosulni az adott szereplővel.(Itt tudom javasolni megtekintésre az August Rush-t vagy a Mennyei Királyságot, amik önmagukban talán közepes filmek lennének, de amilyen hangulatot és érzéseket tud adni, ha az ember képes elvonatkoztatni arra a 90 percre a realitástól, akkor már megérte a jegy árát.

  És még annyi, hogy lehet szidni Keanut, mert hogy csak a Mátrixban volt jó, de ha észreveszitek, Dr. House barátunkat is elég jól elkapáltátok, és nem tudtok nyitottabban nézni rájuk csak mint Neo és Dr. House…ez az, amin túl kell lépni..ők már megtették.

  Nálam 8as a film. És ezúttal nem részletezem..az összhatás a 8as.

 21. Kedves neo: gondolom elkerülte a figyelmed az august rush kritika. És áruld el nekem hol ütöttem Keanut vagy mondtma olya,t hogy cska a Mátrixban volt jó, főleg hogy én már előtte is bírtam? Jól választja meg a filmeket, a képességeihez, és általában jó bennük. Itt is csak jót írtam a filmbeli alakításáról. Légyszi picit figyelmesebben olvass, ha már engem osztasz. Az meg, hogy valaki tudja Shakespeare szövegeit még nem jelenti azt, hogy el is tudja játszani őket :)

  adix: kinek szar? Merthogy bár írtam negatívumokat, szerintem elég pozitív kicsengésű lett a kritika a végére. És hidd el, nem a hibákat listázva nézzük, de ha a film nem ragad meg valakit teljesen, akkor pár hibát megjegyez. Ez már csak így megy. Biztos van olyan film, ami nekem tetszett és te mondanál csak hibákat belőle. Ez így megy, bele kell törődni.

  És azért lett a Vantage Pointhoz hasonlítva “teljesen eltérő stílusú filmekkel összevetni(Vantage Point)”, mert hát mind a kettő akciófilm és mostanában mutatták be őket, még mennek a moziban. Miben eltérő a Vantagetől a Street kings? Más a helyszín, más a tempó meg a hangulat, de mindkettő akciófilm. És meglepő módon, abban sem lőnek ki ötszáz tár lőszert, szal ez az ellenérved is a semmibe pörgetted.

 22. én ezt már nagyon vártam!
  DE!!! ezt a sz*rt!
  sablonhalmaz! kiszámítható volt az egész!
  Ebből a szinészgárdából valami sokkal jobbat ki lehetett volna hozni!
  Lassú is volt. Alig volt benne akció.
  Meg akkora logikátlan f*szságok is voltak benne!
  miért kellett ezt így elb*szni?

 23. S ha Kenau ezt így folytatja beállhat Wesley mellé a B kategóriába.
  Ez még lemaradt a tegnapiból.sry

 24. azé végignézve Keanu pályáját, van pár olyan film, amiben emlékezeteset alakított szerintem, még ha ezek nem is olyan alakítások, amelyekért díjakat szórtak ki neki.

  az első filmje, amire emlékszem a Veszedelmes viszonyok volt, Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeifer, Uma Thurman társaságában, biztos votlak korábbi filmjei, de én erre emlékszem, fiatalon és emlékeim szerint jól játszott…

  volt az a bugyuta és értékelhetetlen filmja, amiben a halállal variáltak valamit, a Kiss nevű rockbanda csinált hozzá zenéz, na az egy kalap szar volt, de 13 évesen imádtam persze. :)

  aztán a Holtpont (személyes kedvenc), imádtam, akkor még Swayze-t is.

  aztán az Otthonom, Idaho, szintén jó volt.

  felbukkant a Brem Stoker féle Drakulában, ott se volt rossz, legalábbis így X év után. ő volt Szidhárta herceg a Kis Buddhában, nem egy komoly szerep, de nem baszta el. :)

  aztán jött egy Féktelenül című darab, nem volt rossz, pláne abban az időben. volt egy elcseszett William Gibson próbálkozás, az egész egy mocsok volt, ő is.

  volt egy közös filmje Morgan Freemannel, valami tudósos, robbantásos nemtommi… de az is tetszett anno.

  aztán egy másik kedvenc, a Féktelen Minnesota (imádtam), meg az Ördög ügyvédje, ami szerintem kurva jó volt anno, nem csak miatt, de Al Pacino miatt is.

  Mátrix első rész, jó volt, a többi egy rakás szar…

  Édes november, szomorkás egy darab, de anno tetszett. volt egy film, amiben ő volt a sorozatgylkos, és jól hozta a negatív figurát is, talán Leselkedők, vagy mi volt a címe.

  és egy másik kedvenc, a Constantine, amit én imádtam, de sokak fikázták.

  elég vegyes a felhozatal, és valszeg a Holtpont-Féktelenül-Mátrix akciós vonultba illik ez a film is, de még ne írjuk le, messze van a B kategóriától, gyaníthatóan. és valszeg foghíjjas az összefoglaló, csomó filmet kihagyhattam…

 25. …”egyszernézhetősfilm”…
  …hát a forgatókönyv az lehetett volna jobb…
  10-ből 7
  (Hugh urat jó végre nem House-ként látni,de mintha nem tudott
  volna túlságosan elszakadni a karaktertől…ennek ellenére zseniális)

 26. human:
  Egyrészt direkt megjegyeztem, hogy nem ennek a kritikának szólt a hozzászólás. Tetszett amit írtál mert nem aláztad le a filmet.
  Másrészt, ha elolvasnád rendesen amit írtam akkor látnád, hogy a “pörgős akciójelenet” megjegyzésemnek semmi köze a VP-hoz. Ezt kid megjegyzésére írtam ami ígynézett ki:
  “Ha a látványos akciót nézem=nulla ,hacsak a mészárlásokat nem vesszük annak”.

 27. Nem tudom nekem Szigorúan bizalmas – Heat keverék feketékkel… semmi eget rengető nem volt benne, max. a kocsi, meg az a 2-3 (kicsit ugyan klisés) jelenet amikor Reeves és Evans együtt játszanak!

 28. én majdnem a 8-at is megadom, szerintem elég jó volt (főleg ahhoz képest, hogy halivúd) meg a zenéje atom

 29. Most néztem meg. Nekem eléggé bejött… csak a vége volt számomra kicsit fura. Nekem 8/10.

 30. Valaki nem tudná megmondani hogy mi a címe annak a rap zenének ami a kocsiból hallatszik mikor Coates és Fremont az üzlet felé gurulnak Keanu Reaves előtt,hogy megöljék Washington a boltban? sehol sem találom :o

 31. Killa: annak a rappernek a portfolóját kéne átböngészni, aki szerepel is a filmben. szerintem, praktikusan. :)

 32. ha The Game-re gondolsz akkor már youtube-on szinte végignéztem az összes lehetséges videóját a youtube-on ami kapcsolódhat a street kinghez de semmi, mindjárt kifolyik a szemem,de akkor is tudni akarom annak a számnak a címét,szóval ha van még valamilyen ötlete vkinek akkor ne habozzon

 33. Killa, a szam cime: Snoop Dogg feat C-Murder – Down 4 my niggas

  A film amugy nekem szemely szerint nagyon tetszett, de szerintem a hiphoprajongok hasonlokeppen velekednek!

 34. Szerintem is simán 7/10, nem egy világmegváltó darab persze. Féltem azért, hogy rosszabb lesz :) Amúgy a HI által kiemelt béna mondat szerintem nem volt béna, csak hülyén hangzott :)

 35. újranéztem (ezúttal szinkronosan), másodszorra is tetszett…szóval ha most pontozhatom akkor: 10-ből 7…
  (visszavonom amit Hugh Laurival kapcsolatban írtam első benyomásra)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.