Az elveszett frigyláda fosztogatói

Vészjósló zene szól, olyan, amibe beleborsódzik az ember háta, a nyakamon hideg fuvallat süvít át. Egy arabnak öltözött férfi lefújja a padlózatról a hosszú évek során felgyülemlett homokot. Egy lyukat tapint ki, majd beledugja a napkorong formájú csúcsdísszel ékesített pálcát. Ahogy a Nap sugarai áthatolnak a pálca tetején elhelyezett vörös kristályon, és a megtört fény végigpásztáz Tanis városán, úgy változik a zene is diadalmat és felfedezővágyat sugározva. A férfivel együtt követem a sugarat, mely a napnyugtával együtt szépen lassan araszol előre, épületről-épületre. Majd hirtelen eléri célját, és éles fény kíséretében mutatja meg nekünk a Lelkek kútjának helyét.

Az elveszett frigyláda fosztogatói - Jones és a kígyóverem
– Kígyók. Miért épp kígyókat fogok ki?
– Áspisok. Nagyon veszélyesek. Te menj előre.

A frigyláda hegyeket tett a puszta földdel egyenlővé, magából villámot, tüzet, isteni erőt lövellve. Kalandorok és régészek keresték évekig, de igazán senki sem tudja a titkait. Az a hadsereg, mely maga előtt hordozza, legyőzhetetlen. A nácikat nem véletlenül érdekli a szövetség ládája, Indiana Jones pedig eddigi legnagyobb kalandja elé néz azzal, hogy megpróbálja még előttük megtalálni.

Tisztán emlékszem, mikor apámmal megnéztük a néhai Sport moziban ezt a filmet, felejthetetlen élmény volt. A kalandfilmek mindig is közel álltak a szívemhez, és sajnos hosszú éveken át erősen hanyagolva voltak. Az utóbbi időben viszont megint újraéledt a műfaj, és külön öröm, hogy visszatér Indy is a negyedik résszel nagyjából egy hónap múlva, alig várom.

Indiana Jones, a neves régészprofesszor, mikor éppen nem a diákjait oktatja, veszélyes kalandokba keveredik, hogy a történelem során elveszett, vagy annak hitt ereklyéket szerezzen meg a múzeum számára, legyen az egy azték bálvány, vagy teszem azt, jelen esetben, a frigyláda. Valószínű, hogy ha más játszotta volna, most rá mondanám ugyanezt, de el sem tudnék mást képzelni a szerepre, mint Harrison Fordot. Eggyé vált Indyvel, ő maga lett Indy.

Steven Spielberg a Cápa, a Harmadik típusú találkozások és a Meztelenek és bolondok után valami teljesen más műfaj felé evezett. Megalkotta azt a kalandfilmet, melyet azóta is mérföldkőnek tekintenek a műfajban, és melyhez minduntalan hasonlítjuk az újabb felhozatalt is. Magát a karaktert George Lucas álmodta meg, és Philip Kaufman volt az, aki kitalálta az első kalandját, majd az ötleteket Lawrence Kasdan gyúrta egy forgatókönyvbe. A történet és képsorok mellé pedig John Williams komponált szokásához híven varázslatos dallamokat.

Indy pénzes

Nem csak Harrison Fordra öntötték rá a szerepet, színes, kidolgozott mellékkaraktereket kapott maga mellé. John Rhys-Davies kiváló Sallah lett, mint ahogy rendkívül jó Gimli is nemrég. Denholm Elliott maga a megtestesült múzeum-igazgató, akiről később azt is megtudtuk, mennyire is ismeri a saját múzeumát. Sajnos őket a negyedik részben már nem láthatjuk. Karen Allent is megkedveltem a szerepében, azóta is örülök, ha egy-egy filmben látom, és még nagyobb öröm, hogy őt visszakapjuk az új kalandban is.

Lassan 30 éves a film, de még mindig megállja a helyét, erősen belevéste magát a filmtörténetbe, olyannyira, hogy az egyik jelenete helyet kapott azon lista első 10-es mezőnyében, mely felsorolja minden idők legfelejthetetlenebb filmjeleneteit. Aki a kalandfilmeket kedveli, ne hagyja ki. Mivel jön a negyedik rész, nem árt a moziig hangulatba jönni, és mivel a TV2 ma este kezdi leadni a trilógiát, eljött a megfelelő alkalom is. Jó szórakozást!

Mammut
írta
2008. 04. 20. 15:53
megjelenés
43
hozzászolás


43 hozzászólás a “Az elveszett frigyláda fosztogatói” bejegyzéshez

 1. Az Indiana Jones -on kivül melyik 9 film van még benne minden idők legemlékezetesebb filmjelenetei között?

 2. nem szeretek annyira spoilerezni, de köze van egy kardhoz

  Zidane66: keresztapa, közönséges bűnözők, ryan közlegény, psycho, ilyenek

 3. Spoiler (már akinek):
  Az a jelenete került be amiben Indy elé áll egy kardos pacák, elkezd macsóskodni a karddal, erre Indy lelövi!

 4. Olvastam egy interjút Harrisonnal (Empire, Indys).
  Abban mondta, hogy szerencsétlen kaszkadőr pacák hetekig készült egy nagy bunyó-kardozós jelenetre, mert eredetileg az volt a forgatókönyvben. Aztán amikor a jelenetet vették fel, Harrisonnak annyira a töke kivolt valamiért (nyűgösködött), hogy előrántotta a pisztolyt és “lelőtte”.
  Szerencsétlen kaszkadőr hirtelen azt sem tudta mi van.
  Aztán Spielberg megjegyezte, hogy ez nem fog működni vásznon a nézőknek…aztán mégis belement és így vették fel…

  A többi – ahogy mondani szokták – már történelem!

  :)

 5. Zidane: ennek örülök! :)

  A kardozóshoz hasonlóan nagy kedvencem még, amikor a német teherautóval egy építkezésbe futnak bele (Indy és német pacák vezetnek együtt), egy munkás a motorháztetőre esik, erre Indy meg a német összemosolyognak, aztán a német repül a kocsiból.
  Na, persze lehetne még sorolni..

 6. TV2 – te most ugye viccelsz?? A filmet akarod megnézni vagy tényleg reklámrajongó vagy. Ha filmet akar valaki nézni akkor olyan adón nézi, ahol nincs reklámmal szétszabdalva vagy DVD, egy filmbuzi nem néz filmet kereskedelmi adón.

 7. Balage: akkor te még nem hallottál a TV-n újranéző kórról? Egy filmbuzi sokféleképp néz filmet

 8. Hát én biztos dvd-n fogom megnézni feliratosan mert ez az új szinkron ami a dvd-ken van nekem nem jön be.Valószínűleg azért mert a régivel rohadt sokszor láttam kiskoromban..:D

 9. mondjuk ez a szinkron se mai, a második kör tékás kazin volt rajta, ha jól emlékszem, és sztem nem rossz, de jah, a régi az igazi

 10. Én a Végzet Templomát előbb láttam mint a Frigyládát mert az volt meg nekünk még VHSen. Emlékszem lehettem kb 6-7 éves és szüleim nem akarták megengedni, hogy megnézzem, a szívkitépős rész miatt. Persze végül engedtek én meg imádtam a filmet. Pedig egyébként ma már úgy gondolom, hogy ez a rész a legrosszabb /illetve mivel mindhárom film zseniális így a legkevésbé jó/ a trilógiából. Körülbelül 1 hónapja néztem meg egyik nap az egész trilógiát de az biztos, hogy a mai programom is ez lesz.

 11. én még vmi magazinban olvastam róla régebben, most meg nem mondom, melyikben, direkt azért nem írtam pontos helyezést se, mert arra már nem emlékszem, 6. vagy 9. lehetett :) 25-ös lista volt asszem

 12. “szinkronnal soha, semmit”
  Ezzel többnyire egyetértek de az Indy-nek szvsz a szinkronja is nagyon jó.

 13. A szinkron szó szerint ugyanaz, mint a régi, csak a hangsúlyok mások, igaz, ezzel el is tolták az egészet.
  Pl.: a “Nézzen szét a kanálisban!” jelenet: az eredetiben Indy csak odaköpte ezt a mondatot, az újban meg úgy hangsúlyozták, mint egy Kazinczy-versenyen.

  Egyébként a kardozó jelenet úgy volt, ahogy konzervman írta azzal a pontosítással, hogy Ford 39 fokos lázas beteg volt (vagy csak kurva másnapos?) a jelent felvételekor.

 14. Nekem jobban bejön az új szinkron, bár én a régit alig néhányszor hallottam és azt is vagy 10 éve. Az újat meg azóta vagy 20szor… Még a Végzet Temploma az aminek a régi szinkronjára emlékszem valamennyire mert az volt meg videokazin szóval azt a régi szinkronnal is ronggyá néztem. Aztán amikor először hallottam az újat akkor elsőre tényleg furcsa volt de azóta már azt is megszoktam. És tetszik.

 15. Nagyon fura az “új” szinkron. Szinte betéve tudom a régit, így elég idegesítő és feltünő néhány változás. (Tanisból miért lett Tamis??) Mindegy, így is szeretem.
  A 4-et remélem adják majd szinkronosan és feliratozva is moziban.

 16. kopaszvarnyú: kösz a pontosítást, nem emlékeztem tisztán a cucc meg éppen nem volt előttem!:)

 17. a legemlékezetesebb jelenetek kapcsán nekem egy előző évi lista ugrik be, ami 100-as lista volt, ebből emlékeim szerint ez a “kardos faszit flegmán leszedi” az első… és az is ide tartozik, hogy a listán szereplő egyéb jelentek feléről legközelebb hallok másodszor.

 18. ja, és még egy kellemes jelenet: Indy elkap egy német katonát, amikor a tengeralatjáró megérkezik arra (titkos) bázisra azon a szigeten, ahol majd kinyitják a frigyládát. szóval elkapja a faszit, venné át a ruháit, de szűk is, kicsi is, be sem tudja gombolni… majd érkezik egy másik – vélhetően magasabb rangú – német katona, aki el is kezd neki magyarázni valamit, Indy meg igazítja a haját, meg a ruhát magán. aztán leüti a faszit, akinek felrepül a fejéről a sapka, amit dr. Jones azonmód a fejébe is nyom… (így leírva nem olyan funny, de a filmben nagyon.)

 19. én is a végzet templomát láttam először. szerintem abban mire eljutnak a szívkitépésig, az már nem is akkora nagy dobás. előtte a vacsi nekem jobban megmaradt az emlékezetemben.
  hűtött majomagyvelő ugye… :)

 20. egyébként pedig a legjobbra az utolsó kereszteslovag sikeredett, szerintem. pl. az a rész, amikor Wartburg várából szöknek meg az öreg Jones-szal, először oldalkocsis motorral mennek, majd autóval folytatják… és itt van egy másik jelenet, ami szintán benne van a 100 legemlékezetesebb listájában: egy repülő támadja őket, és az öreg Jones egy esernyővel riasztja fel a tengerparton bóklászó madarakat, valami olyasmi dumával, hogy Nagy Sándor szavai jutottak eszébe: legyenek seregeim az ég madarai és tengerpart sziklái… frenetikus. :)

 21. dimitrij: keblemre. szerintem is a kereszteslovag a legjobb. De ezt majd kidumáljuk annál az írásnál.

 22. Hogy tovább bonyolítsam a kardozós jelenet legendáját: én úgy tudom, hogy a felvétel napján a fél stábot elkapta egy kiadós hasmenéses ételmérgezés, Ford alig állt a lábán, és ezért módosították jelenetet.

  dimitrij:
  Igen, igen, igen! Ha rangsorolni kell az Indy-filmeket, akkor azt mondom, hogy a Frigyláda a csúcsok csúcsa, a Kereszteslovag pedig a csúcsok csúcsa plusz Sean Connery. :-) Az első film talán hangulatosabb és ötletesebb (na meg ő az Első, a mítoszteremtő), de a harmadik rész bizonyos jeleneteit és beszólásait nem lehet überelni.
  A Végzet Temploma számomra felejtős. Megvan benne a szokásos Indianás humor, de valami hiányzik. (Ellenben a belsőségek és zsigerek túltengenek.) Ettől függetlenül kíváncsian várom a jövő heti bejegyzést is. :-)

 23. Nekem vhogy az Indy filmek kígyós részei is tényleg Indy hatásúak voltak mert, én is UTÁLOM A KÍGYÓKAT! XD
  (Na most ha ezt a poént a 4-ben moziban is elsütik én rohamot kapok)

 24. én a pókoktól vagyok készen, teljesen. az a jelenet ebben a részben, amikor az ostorral veri le magáról az óriási szőrös nemtommilyen pókokat, az halálos… ja, és az is vicces, amikor a csaj a lelkek kútjában odanyomja a fáklyát Jones-hoz, mert azt hiszi az ostorra, hogy az is kígyó. :P

 25. Az egyébként igaz, hogy Harrison Ford úgy lett színész, amikor a Star wars első (manapság 4.) részében csinálta a díszletet, és a rendező azt mondta neki kell még egy szereplő, megpróbáljuk őt?

  Én ezt sok sok helyen hallottam nem tudom mi igaz belőle.

 26. Kábé így történt, Ford nem tudta eltartani a családját pusztán a színészkedésből, ezért elkezdett barkácsolni. Úgy tudom, hogy Lucasnak készített pár bútort (magánban, nem a díszlet részeként), és igen, a rendező ekkor kérte fel, hogy segítsen be az olvasópróbán. Majd végül nála landolt a szerep. Mondjuk, ebben biztos közrejátszott az is, hogy pár évvel korábban már szerepelt egy Lucas-filmben (American Graffiti).

  Sőt, az egyik rajongói honlapon azt olvastam, hogy a Magánbeszélgetésben eljátszott szerepét is azután kapta, hogy elkészítette Coppola irodabútorait. :-)

 27. Ja igen, a konkrét válasz: jó tíz évvel a Star Wars előtt kezdte a pályát, csak baromira sikertelen volt. Úgyhogy egy időre szakmát váltott.

  dimitrij:
  Dettó, a kígyók jöhetnek – oké, a méregfoggal rendelkezőket hanyagolnám, és azokat sem csípem, amelyek olyan bazi nagyok, hogy képesek lennének kettéroppantani, de úgy összességében bírom őket.
  Nade a pókok… Brrrr. A hideg kirázott annál a jelenetnél. Még nem láttam a DVD extráit, de egy barátném ezt írta:
  “Megnéztük az extrákat, és nem volt elégedett először a pókos jelenettel, mert azok a dögök nem mozogtak, mire a pókszakértő felvilágosította, hogy azért Steven, mert ez mind hím, és elég jól megvannak egymással. De ha beteszel közérük egy nőstényt, elszabadul a pokol….és betett. És elszabadult. Alfred Molina hátán.”
  Ó, anyám. :-)

 28. “Sport Mozi”…. ????
  Én is odajártam… :-)))
  Hányszor, de hányszor láttam ott Indiana Jonest, meg Csillagok háborúját… (akkoriban még starwarsoztuk…)

 29. hát menten bekulázok… végig azon gondolkodtam vasárnap este a film alatt, hogy honnan ismerős az a faszi, akinek a hátán a pókok szambáztak, meg aki nem dobta oda az ostort Indy-nek, cserébe a bálványért… és most, hogy Aribeth leírta, hirtelen beugrott. :) valszeg kicsit gömbölydedebb volt azokban a szerepekben, amikben később láttam (pókember, csokoládé stb.), ezért nem volt nyilvánvaló… :)

  a sport mozi melyik, a zuglói, évekkel ezelőtt bezárt, egyháznak visszaadott?

 30. jah, a zuglói, bezárt sajna a legtöbb régi, hangulatos mozival együtt, mikor támadtak a multik, esélyük se volt

 31. asszem ott láttam anno a Cápa 2-t… ja, és a kilencvenes évek második felében komoly trance bulik is voltak ott. :)
  a bástya mozi helyén most asszem raiffeisen bankfiók van, katasztrófa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.