Indiana Jones és a végzet temploma

Ahogy a régi idők lovasrohamainak zenéje vegyítődik a hajókon raboskodó gályarabok tempóját diktáló ütemekkel, úgy menetelnek a láncra vert gyerekek a súlyos kövekkel teli csille mellett. Egyikük, egy kislány, nem is bírja, kidől a sorból, mire a többiek, a nehéz ostorcsapások elől mentendő, próbálják vonszolni maguk után. Egy hajcsár jelenik meg, ahogy talpra rántja a lányt, úgy emelkedik a kamera is, egy emberre, pontosan előttük. A félhomályban nem lehet kivenni, hogy pontosan kicsoda, csak a kontúrjai látszanak oldalán az ostorának és fején a jól ismert kalapnak. A bányakocsi közeledik, az elején lévő lámpa ragyogása a zenét is felélénkíti, és ezzel egy időben a férfit is megvilágítja. Most már tisztán ki lehet venni koszos ingét, és a vállán átvetett tarisznyáját, lassan kitisztulnak az arcvonásai is, a megvetést és haragot tükröző arcvonásai. A kamera hirtelen a gyerekekre vált, akik összerándulnak az erős ütések hallatán és ekkor a hajcsár eszméletlen teste végigcsúszik a talajt fedő érdes kavicsokon.

Indiana Jones visszatért, mégpedig igazi hősként. Miután sietve kell távoznia Shanghaiból, repülőre száll barátaival, mely sikeresen le is zuhan valahol Indiában. Az itt élő falusiak örömmel fogadják őket, mivel szent meggyőződésük, hogy Shiva küldte oda a kis társaságot, hogy segítsen a falujukon. Azt akarják, hogy Indy menjen el a pankoti palotába, mert a gonosz onnan indul el. Az új maharadzsa ellopta Sivalingát, a falut védelmező szent követ, mert ők nem imádkoztak a gonosz istenéhez. Mióta a kő eltűnt, kiszáradtak a kutak és a folyók, az állatok elpusztultak és porrá lettek. A gonosz sötétséget hoz az egész országra. A maharadzsa azonban nem csak a követ rabolta el, a gyerekeket is elvitték, míg a férfiak a tüzet oltották a földeken. Indy úgy dönt, hogy elmennek Pankotba, és máris kezdetét vette számunka az újabb kaland.

Utálom ezt az elefántot!

Harrison Ford ismételten jó karaktereket kapott maga mellé. Egyrészt kis kínai barátját, Jonathan Ke Quant, aki ezzel a filmmel mutatkozott be és egy évvel később a Kincsvadászok mini James Bondjaként szórakoztatott minket, másrészt pedig Willie Jones-ot, a folyton, mindenért sipákoló énekesnőt, akit Kate Capshaw alakít, és akit mellesleg itt ismert meg Spielberg és feleségül is vette 7 évvel később.

A film elején található reptér pedig egy kisebb vörös szőnyeghez hasonlít. Jó pár cameo volt ebben a jelenetben, feltűnik Spielberg, Lucas, Frank Marshall, és Dan Aykroyd vezeti a géphez Indy-éket. Nem csak cameok vannak, más utalásokat is belecsempésztek a filmbe, a film elején a szórakozóhelyet Obi Wan klubnak hívják, és a repülőgép motorjai ugyanazzal a hanggal állnak le, amivel az Ezeréves Sólyom is lerobbant.

Míg George Lucasnak már volt köze egy folytatáshoz, A Birodalom visszavághoz, addig Spielbergnek ez volt az első ilyen filmje. Mivel Lucasnak bejött a régi Star Wars trilógia középső részében használt sötétebb tónus, az Indy széria második részét is ezzel fűszerezték. Amellett, hogy jóvel véresebb lett az első résznél, sikerült felforgatnia az érzékenyebb lelkületűek gyomrát jó pár nem túl bizalomgerjesztő jelenetével is. Emlékszem, ez nálunk már amolyan családi mozi volt, a Vörös csillagban néztük, és jóanyám állandóan próbálta eltakarni a képet kíváncsi tekintetem elől, no meg a saját szeme elől.

Noha folytatás, Indy életében ez a kaland nagyjából egy évvel korábban esett meg, mint a frigyláda hajszolása. Szóval ebből a szempontból vicces, ha belegondolunk az előző résznél emlegetett legemlékezetesebb jelenetbe, mivel itt is láthatjuk, csak egy kicsit máshogy. Sok embertől hallottam, hogy a második rész annyira nem tetszett nekik, sőt, még Spielberg is azt mondta, hogy korántsem a kedvenc része, de én mégis élveztem minden egyes percét. Különösen a végén lévő hidas jelenetet a karddal, az számomra mindig is örök élmény marad, tágra nyílt szemekkel bámultam minden egyes kockáját.

A frigyláda után még csak régész akartam lenni, ezután már igazi kalandor. Azóta felnőttem, de néha még mindig eszembe jut, hogy de jó is lenne olyan kalandokat átélni, mint Indy. Ez sajnos most már inkább csak akkor esik meg velem, amikor a filmet nézem, viszont nagyon jó érzés, szóval tuti, hogy újra elmerülök benne ma este. Szerintem tegyetek így ti is.

Mammut
írta
2008. 04. 27. 16:16
megjelenés
27
hozzászolás


27 hozzászólás a “Indiana Jones és a végzet temploma” bejegyzéshez

 1. Indiana Jones for Prezident!!!
  Jó kritika lett, mindig is élveztem az írásaid Mammut. Szvsz én ezért járok ide:)

 2. jól lett, télleg. :) és bár ez a legkésbé jó rész, ez sem rossz, csak nem annyira jó, mint a másik kettő. :) még apám is várja a filmet, pedig lassan 60 az öreg… :P

 3. Tényleg jó írás. Nekem is sokáig a “legkevésbé” tetsző rész volt, de aztán mikor januárban újranéztem a trilógiát, rájöttem hogy nem is olyan rossz, és pariban van a harmadikkal, de a frigyláda azért még mindig megelőzi…

 4. Én azt hiszem még nem is láttam normálisan elejétől végéig ezt a filmet, úgyhogy tuti hogy megnézem, és mivel teljesen odavagyok az első részért, majdnem biztos vagyok benne hogy ez is elnyeri tetszésemet.

  Go Indy!

 5. nekem tetszik mind három nagyon és már nagyon várom a 4-et is :D
  amúgy elég jó felvezető kampányt csinál a TV 2 ezzel az új filmnek :P
  mire lemegy a 3. rész náluk addigra majdnem kijön a 4. is (máj. 22. :D )
  szal go mindenki a mozikba :D

 6. bokesz: nyilván ez mindkettőjüknek jó. Egyrészt a TV2 csinálja a mozifilmnek, a tv2-nek meg a mozifilm miatti fokozott érdeklődés miatt. Gondolom ezért is lehet vasárnap esti szupermozi megint.

  Ez olyan mint az RTL a potterrel, azt a sorozatot is végigadják majd még vagy 5*

 7. mi is végignéztük a trilógiát projektoron. nem is kérdés, hogy a 3. a legjobb. A másik kettő nálam egy szinten van, de kiskoromban a végzet temploma tetszett és még most is odavágott a csillés üldözés.

 8. Ez volt ez első Indy film amit láttam és rögtön beleszerettem. Persze ma már én is úgy gondolom, hogy ez a legkevésbé jó része a trilógiának de ettől függetlenül ez is egy remek film. Meg azért ebben is van számtalan jelenet ami örök emlék marad. Amikor Indy-t betámadja a végén két kardos fickó ő meg lazán nyúlna a pisztolyáért de az nincs nála, egy darabig kotorászik a toknál aztán hülye vigyorral felnéz. Vagy a bányacsillés üldözés /ami úgy ahogy van zseniális/ végén amikor a lábával állítja meg a kocsit és elkezd vízért kiabálni. Aztán kiszúrja a feléjük tartó vízmennyiséget. :)

 9. Indiana Jones rulez. Annyira örülök, hogy megint adják, rég láttam. Én már a kedvenc harmadik részemet várom a kezdettől fogva, de a második is igenis tökjó, főleg a végkifejlet. :D

 10. Én mind a 3 részt nagyon szeretem és valahogy az az érzésem,hogy a 4.-et is fogom,de majd meglátjuk persze.Azonban a 2.rész,annak ellenére,hogy sztem marha jó,valahogy kissé kilóg a másik kettőhöz képest,s nem csak azért mert ugye a Frigyláda előtt játszódik,csak valahogy van ilyen érzésem,mint mammut is írta véresebb lett stb. amivel totál ninbcs baj,mert nem tartom ezt mondjuk a 3 rész közül a leggyengébbnek-hanem mindegyiket kb.egyformán szeretem-mondjuk a 3. részben van már Sean Conery is hehe -ő azért király-na szal végszóval én így érzem.
  Amúgy kár,hogy később olvastam a kritikát mert nem vettem észre az elején Lucas cameoját,meg hogy a repcsi úgy áll le ahogy a Millenium Falcon,azonban a film végén Indy levág két gazfickót :P:P és akkor utánuk ered és üvölt majd a következő jelenetben már ő fut előlük,akik megsokasodtak.Na ez van a Star Wars Egy új reményben is a Halálcsillagon.Ez vicces volt :D a Kritika jó.

 11. ha már utalások:
  asszem ebben van hogy a kisrepülő azonosítója (a farkán) 3PO ha jól emlékszem

 12. Nekem egyedül a szívkitépés volt már túl sok. Azt igazán kihagyhatták volna… Brrr…

  Ettől még a film szuper és pár részletre már nem is emlékeztem. A vacsoránál az “ááá, kígyó!” résznél haláli a nő feje. A legjobban mégis azt a részt bírom, amikor megállapodnak az intim együttlétről, majd 5 percig mindkettő ugyanazt csinálja a saját szobájában. A zene haláli ezalatt. Később átmegy Indy, erre a nő magyarázza, hogy “én itt vagyok!”. :D

 13. Platschu:
  Te se a tv2-n nézted, mert ott pont nem volt szívkitépés.:) A koponyás figura neki készült, de aztán csak nem mutatták.

  Kiváncsi leszek a 4-ben milyen írtózatot keltő állatsereglet lesz.
  A Figyládában ugye voltak a kígyók. Itt a bogarak. A 3-ban meg a SPOILER:) patkányok.

 14. Én is észrevettem,hogy kivágták ezt a jelenetet.Ez most milyen dolog már.anyjukat.Nemrég a kommandóból vágtak ki két véresebb jelenetet pedig 11-kor kezdődött na ne máááár

 15. Annó a moziban is úgy ment, hogy a szívkitépés nem volt benne.Szóval ezt nem a TV2 találmánya. Később mikor az osztrák TV-n láttam a teljes verziót, majd szörnyethaltam a sokktól.:-))

 16. Utálom, mikor kivágnak jeleneteket. -.-
  Azért vicces, hogy én épp valamelyik kereskedelmi tévén láttam ezt a filmet először -igaz sok éve már-, és akkor benne volt a szívkitépés.

 17. A szívkitépésese jelenet mellett szól, hogy anélkül kissé értelmetlen lenne a függőhídnál a főpappal való “hadakozás”, amikor Indynek akar belső szívmasszázst adni. :)

  Annó a Sat1-n még azt is kivágták, amikor a krokodilok vidáman eszegettek a folyóban.

 18. Aki anno a moziban nem látta az ominózus szíves jelenetet, az melyik újravetítésen volt???
  Mert amikor először ment akkor benne volt, nem volt cenzúra.
  Sőt később a videókiadásokon is…

  Egyébként meg röhejes ami manapság megy a filmekkel.
  Így jártak a Star Wars filmek is. Lassan a régi filmekből családi Disney múvik lesznek.
  Röhejes ez az internet korában.
  Szerintem, ilyen szempontból elszúrják majd az új Indy-t is. Ne legyen igazam!

 19. jó a post.
  Az ilyen írás visszadja nekem azt az érzést, amit tizenéves koromban, nyáron a kertben egy vajaskenyérrel a kezemben, szabadon, gondtalanul egy-egy jó könyvet bújva éreztem.
  rég volt:)
  hogy szkeptikus is legyek egy kicsit:
  Ez a film kult és eléggé populáris.
  Én kiváncsi vok hogy egy más stilusú film, akár leendő film ami akár kevésbé ilyen népszerű milyen írásra is sarkall.
  Kommentelni nem biztos, de elolvasni biztos, hogy elfogom.
  Én csak bátoritani tudlak.

 20. A TV2 szinte egy új filmet csinált mikor levetítette a végzet templomát {Indiana jones 2-t}. A szívkitépős jelenetet kihagyták, a pazar szinkronokat átalakították más szinkronná ami pocsék, a film beli vicceket gyenge szóbeszédekre szinkronizálták, Indiana jones-nak mikor ostorral verik véresre a hátát és mikor megtömik Káli vérével {amitöl ő is Káli híve lessz} szinte teljesen kihagyták, nem mutatták a krokodilokat amikor bezabálják a prédákat, teljesen light-os ra alakították mikor Indy az izompacsirtával bunyózik majd kihagyták mikor az izompacsirtát bedarálják. Szóval aki az igazi Indiana Jones filmet akarja látni ne a TV2-n nézze hanem DvD-n vagy VHS-en. Na ehez mit szoltok??

 21. Nos azért kezdem ezel mert történeti sorrend szerint ez az első a harrison ford féle szériábol és hát hogy öszinte legyek jo filmnek tartom ezt az epizodot de azért van bene némi zárt téri érzés pláne annál amikor már egy jokora szakasz a templomban játszodik és az is igaz hogy ez a leg durvább része a szériának pláne ha a kálit életető szektát be mutato részt veszük igazi durva jelenetekkel gyenge lelkü és gyomru embernek nem ajánlot és nem is merem javasolni de etől el tekintve akinek van ereje és ki tartása anak javaslom néze meg erős és durva filmet fog látni de azért szerintem egész jot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.