Akciósztárok, izomkolosszusok, és visszakacsint a múlt

Nem olyan régen beszélgettünk Humannel és Joe-kerrel az akciósztárokról, hogy a mostaniak többnyire mennyire nyüzügék is a régiekhez képest, és mennyire röhejes néha, amit véghezvisznek. Mert a régi sztárokról komolyan el tudtam hinni, hogy ha nekimennek annak a fémajtónak, az inkább meggondolja magát, és megreped. Aztán most megint témába vág a dolog egy újabb remake kapcsán, és egy kicsit eltűnődtem, vajon lesz még ilyen akciósztárunk? Vagy csak a sima akciófilm stílusa dukál? Ezt nem merném kijelenteni, hiszen szépen lassan, ha remake formájában is, de megcélozzák a régi erősemberes filmeket is.

A mostani színészek között pedig nem igazán tudok felsorolni olyat, akitől ezt komolyan tudnám venni. Jó, volt egy Rockunk, akinek Scwarzi át is adta a stafétabotot az Amazonas kincsében, de ő inkább elment vígjátékozni, és ha most akciósztárként nem is lehet beskatulyázni, ha így folytatja tovább, amcsifocisként bizony lassan elkönyvelhető, akkor most nem mindegy? Akciósztár, amcsifocisztár, véleményem szerint egyremegy. És van pár pankrátorunk még, akik próbálkoznak, több-kevesebb sikerrel…

Ott van Cena, aki buta képpel ugyan tudott bámulni, viszont semmit sem tanult a tengerészgyalogos kiképzésen, főleg nem harcművészetet, mert ahányszor testközeli harcra került sor, inkább csak birkózott, ez egy kommandósnál elég viccesen veszi ki magát. Vagy volt egy Jacobs a See no Evilben, aki talán még butábban nézett, viszont egyfolytában ugyanazt az egy fogást ismételte szinte mindenkin, idővel már uncsi volt, szóval ő sem váltotta meg a világot. Esetleg Howie Long, bár ő focista, de tűzoltóként eléggé odavágott, azonban pár kisebb szerep után kifújt.

Aztán vannak, akik jók is lehetnének, de már kezdenek lassan ők is az öregfiúk klubjába tartozni. Goldberg egész jó volt a Seagal film folytatásában, és ugyan megint jön egy akciója, de már csak sokadik szereplő benne. Steve Austin is elég jól nyomta a Condemnedben (ő meg Hall of Fame-ezik inkább), és meg kell valljam, Vinnie Jones sem volt rossz, de ő viszont nem törné be azt a bizonyos ajtót, inkább kiharapná (by Joe-ker). No meg szintén nem pankrátoros körökből, de Ron Perlman is ebbe a klubba tartozik, aki meg egyenesen befejelné azt az ajtót, keretestül, és közbe ki nem köpné a szivarját. De sajnos lássuk be, túl sok vizet nem fognak zavarni a témában, 5-10 év múlva már viccesek lennének ők is.

A többiek viszont, hát, nem is tudom. Van egy Statham nevű gyerek, vele kell kezdenem a sort, mert ő amolyan kakukktojás. Nála nem hiszem el, hogy reped az ajtó, viszont annyira dilis a fazon, hogy tökmindegy. Egy agresszív állat, és mint ahogy kiderült, az sem árt neki, ha több száz métert zuhan, bele az aszfaltba, felkel és leporolja majd magát a Crank 2-ben, nagy kaland. De még az ő stílusával elviselhető a dolog.

Nézzük csak, Thomas Jane, aki nekimegy a bazi nagy ruszkinak, mint Lundgren utódja, na ne. Ő tipikusan az az alkat, akinél az ilyesmi röhejesen néz ki. Főleg, hogy kicsit Van Damme beütése is volt a dolognak. Mert mindig vicces volt Van Damme, mikor feltápászkodik, miután ötször verték laposra. De igazából nem is vele van a baj, erős ember, hadd keljen fel, és ha nem is erővel, de a karjának és lábának a súlyával még tud suhintani is. Az ellenfeleivel van a baj, hiszen valami rejtélyes betegségben szenved mind, aminek valami köze lehet a látáshoz. Észreveszik, hogy Van Damme felkel, és hirtelen végelgyengülnek. Bár lehet, csak a meglepetés ereje taglózza le őket. Azért nem tudnak védekezni többet, mert mindvégig az jár a fejükben: „hogy a fenébe kelt ez fel”. Szinte hallom Attila gondolatait az Oroszlánszívben, miközben szédelegve rázza a fejét: „De hogy? De hogy?”.

De Jane lassan elkalandozik más vizekre, nemrég horrorozott, most meg Michael Biehn szerűen valami katonaként írtja a szörnyek helyett a kézenfekvőbb mutánsokat a jövőben, remélhetőleg szintén lőfegyverekkel, hamarosan meglátjuk. Reméljük, több sikere lesz, mint Hicksnek, aki egyre inkább eltűnt, pedig szerintem az egyik legjobb színész volt az ilyen stílusú szerepekre, legalábbis főleg az Aliensben, Terminatorban és Sziklában engem nagyon meggyőzött. No de az erőemberekről beszélünk, illetve pontosabban az erőszerepekről, és az új Punisherünk Ray Stevenson lesz, ő azért alkatilag közelít, de inkább még nem mondanék véleményt róla, először nézzük meg a filmet.

Szóval, Gerard Butler és Paul Walker, no meg a Timeline. Főleg Butler, valahogy vicces volt, ahogy középkori katonákkal küzdött, akik lássuk be, azzal a súlyos fegyverrel a kezükben nőttek fel, és nem csak néhanapján, két ásatás között gyakoroltak kicsit. Mondjuk, folytatta a 300-ban is, műanyag keretek között. Paul Walker inkább csak kocsikázgat szerencsére, Vin Diesellel együtt jövőre is, aki amúgy határeset az ajtóval, és kitűnő Riddick volt, no de ő is inkább csak drámázik.

Ha már Riddick, nézzük Karl Urbant. Urban vs. Rock a Doomban, kifejezetten röhejes volt. Az esélytelenek nyugalmával kellett volna ott állnia, de nem, közelharc, gratula. Szerencsére krimizni fog és sci-fizni, talán nem is baj.

Nos, azt hiszem, van még pár emberke, akik minden valószínűség szerint még ennyire sem hatottak meg, hiszen most csak eszembe jutnának. És persze, vannak még bőven akciósztárok, akik felkapottak, és naná, hogy messze nem gondolnék arra, hogy nekiesnének bármilyen ajtónak, hacsak nem uzival, dömperrel, stb. De igazából nem árt megemlíteni őket, hiszen simán előfordulhatnak ők is bármiben, mint moziba csalogató nevek, a mai időkben én bármit kinézek a stúdiókból.

Szóba került Clive Owen, és ő is visszapattanna az ajtóról, de arra a döntésre jutottunk, hogy egy esetleges Die Hard remake-be jó lenne, ahogy mélabús képpel maga elé meredve mászik a szellőzőben.

És a remake-kről szót ejtve mindenképpen kiemelendő Jason Bourne, aki talán súlyosabb ütésekkel halmozza ellenfeleit, mint a fenti emberkék. Matt Damonból sok mindent kinézne az ember, de ezt igen nehéz. Tény, Chamberlainből sem, no de ő nem is tett ilyen dolgokat, szerintem sokkal hitelesebb is volt. Persze, Matt Damon valószínűleg inkább kirobbantaná az ajtót ezer méterről távcsővel végignézve, modern akciófilm, még ha számomra kicsit sci-fi is volt néhol.

Beszéljünk még Mark Wahlbergről és Hugh Jackmanről egy kicsit. Kifejezetten lefolynának az ajtóról mindketten, szóval ők sem azok a kifejezetten erős karakterek, még ha némi mutáció arra is engedne következtetni. Mondjuk Wahlberg legalább csak ugrándozott és lövöldözött, és remélem, meg is marad ennél.

A most már nem is annyira új divat pedig a női akcióhősök felszínre emelkedése. Milla Jovovich páncélokat tőr, de ott van Rhona Mitra, aki zavaros körülmények között szintén középkori módra tolja, és Charlize Theron vagy Kate Beckinsale is, mondjuk tény, a különleges erők magyarázzák valamelyest a dolgokat. No nem azt mondom, hogy nem jók, sőt, még több nőt. Persze, női testépítőből még nem sokat láttam a vásznon, bár, nem tudom, hogy akarok-e.

És még sorolhatnám a neveket, de őszintén szólva, azon kívül, hogy Sly még az utolsó erejét is kisajtolja, nem tudom, kinek fogja tudni átadni a stafétabotot (mivel Arnie csak nem adhatja át újra, hülyén festene, no meg úgyis mással van elfoglalva). Vagy olyan akciósztárokat látok, akik nagy nevek ugyan, de nem éppen megfelelőek a feladatra, még ha néha enyhébb túlzásokba is esnek velük a készítők, vagy olyanokat, akik jók lennének, de sajnos már nem sok vizet zavarnak, a harmadik eshetőség meg azok, akik vagy nem akarják, vagy elpártolnak idővel.

Pedig szükség lenne azért egy hihető akcióhősre ebben a stílusban is. Pláne, hogy a remake-hullám egyszer eléri majd ezeket a filmeket is, mint ahogy bele is kóstolhattunk már, és máris jön két hasonló eset, melyekkel szerintem korántsem fog megállni a menet. Előre lehet gondolkozni az új John Matrixon, az új Benedicten, az új Tangón, és az új Lincoln Hawkon is. Esetleg a mai idők Andrew Scottján és Luc Deverauxán. Még mázli, hogy Sly kvázi magát remake-li, avagy folytatja a filmjeit, mielőtt még valakinek eszébe jutna. Persze ezek még csak elméleti kérdések, mivel szerencsére tudtommal semmi ilyesmi nincs tervbe véve, de ahogy elnézem, bármi megeshet. Viszont jöjjön két film, amelyiknél már komolyan el lehet kezdeni találgatni. Illetve három, mert lesz valami Terminator 4 is, szóval abba sem ártana, ha legalább az egyik gép a régi időket idézné. Vagy ezek a karakterek is ugyanúgy elgyengülnek, mint Frank Castle? Persze, ugyanazt véghez viszik majd, már el is képzelem, ahogy Matt Damon megfordítja baseball-sapkáját, fúj egy hatalmasat, fogást vált és lenyomja Paul Walker karját a szkander-bajnokság döntőjén. Esetleg fordítva, bár egyremegy. Blőh.

Mert igazából a beszélgetés apropója is az volt, hogy vajon ki lesz az új Conan. Tény és való, mindenhol azt olvasom, hogy jobban fog hasonlítani a könyvben szereplő karakterre, mint a Schwarzenegger által megformált barbár, és ilyen szempontból nem is kell kifejezetten izmosnak lennie, a magas termetéhez kell az izomzatának illeszkednie, mint egy párduc alkatú embernek, de még így is elég fogós kérdés. Butler? Egy skandináv, eddig nem túl ismert atléta? Ezek a találgatások most a legsűrűbbek. Igen, valószínűleg egy ismeretlen emberke mutatkozik majd be, persze majd kiderül, ha valami hivatalos infó is napvilágra jut, azt ígérik, egy új arcot láthatunk, reménysugár on.

És hogy miért csak most írok minderről? Nos, az előbb vettem észre, hogy közeleg az új Masters of The Universe is. Miután már egy Lundgren remake megvolt, komolyan érdekelne, ki lesz az új He-Man. Ki lesz a még újabb Lundgren? És vajon ő lesz a Universal Soldierben is majd? Lesz végre egy olyan ember, akire lehet majd számítani? Hogy jön az új filmje, és az tuti, hogy megint odabasz? Nem tudom, manapság mindenki megpróbál bizonyítani, hogy tud igazi színész lenni, és hamar elpártol az akciótól, mint olyantól, ezzel sok esetben örökre száműzik is magukat a vászonról, páran sikerekkel folytatják, és néhányuk néha-néha még visszakacsint a műfajra, mint Keanu Reeves, no de ő sem az a kimondott izompacsirta, és amúgy sincs belőle túl sok. Vagy mindig jön majd egy újabb eleddig ismeretlen arc, vagy csak pankrátor-, foci-, akármi-fanoknak ismerős, és folyton elpályázik?

Bocs, ha egy kicsit kusza voltam, de nekem már csak így jár az agyam egy-egy téma körül. A lényeg, hogy nem tudok olyan embert mondani jelenleg, aki megfelelő lenne a feladatra, bármekkora akciósztár is, vagy pont az ellenkező okból. De esetleg valaki tud ajánlani egy illetőt, aki felett elsiklottam.

Mammut
írta
2008. 05. 02. 00:27
megjelenés
42
hozzászolás


42 hozzászólás a “Akciósztárok, izomkolosszusok, és visszakacsint a múlt” bejegyzéshez

 1. szerintem kihalóban a kigyúrt akciós műfaj, mert hát manapság A mozinak eladni egy “szimpla” akciót már marha nehéz.

 2. Na igen, azóta sem lettem okosabb a témában, senki nem ugrik be sajna. Viszont asszem humannak igaza lesz, nem nagyon fogunk már kapni egy John Matrixet, aki a vállán egy szálfát cipelve baktat le a hegyoldalon. Az új Conan is majd tutira mindenféle kütyükkel fog nyomulni, vagy ilyesmi.

  Meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy ha Sly nyugdíjba megy, onnantól tényleg vége az aranykornak :( Aztán talán pár év múlva valaki elkészíti a brutál akciók Unforgivenjét, és akkor hátha…

 3. Azert Thomas Jane a Punisherben tisztessegesen ki volt gyurva, egy vasajtot valahogy kiszenvedve a helyebol. Dehat Stallonenak is visszakellett jonnie a nyugdijbol hogy Rambot forgasson, szoval az izomakciohosok ideje ugy nez ki valoban lejart. Keves izom-film keszul, nem eri meg a szineszeknek kigyurtnak lenni. Talan ha Ronnie Coleman elkezdene forgatni…:)

 4. egy masters of the universe sztem gyengébb, mint a kommandó, és látod, azt is remakelik
  tény, a superhero vonulat miatt is, de akkor is, egyszer csak eljutnak matrixhoz is a remakek terén, érted

  “Az új Conan is majd tutira mindenféle kütyükkel fog nyomulni, vagy ilyesmi.”

  én is ettől félek :D

 5. Azért Hugh Jackman is jókötésű, pláne a korához képest. Bár nem kifejezetten akciósztár.
  Mark Wahlberg pedig elég régóta edz, már a 90-es évek közepén is jó formában volt. Ha nem is egy Arnold, de szerintem ő fasza lenne ilyen old school akciófilmekbe.

  Hugh Jackman mellé állítanám még Eric Bana-t. Ő sem egy akcióhős figura, de el lehetne neki hinni mindenféle durvulást.

  A Trójában is jobban ki volt dolgozva, mint Brad Pitt: http://blog.news-record.com/staff/culture/ericbana.jpg

  Conant meg válasszatok közülük: http://ifbbtv.com/video3/ronnie_Jay.jpg

 6. távolkeleti sztárokat nem említetted (pl. jet li), meg a nagy öregekben is van még pár jó filmnyi puskapor, gondolok itt seagal papára (urban justice-ben sztem brutális volt), snipes tesóra (a börtönben majd jól kigyúrja magát), van-damme, stb.

 7. christian bale-t még ideírtam volna a batman miatt. igaz nem egy rock, de a cliwe owen, matt damon szint felett van. de szerintem ő is elmegy komolyabb irányba – megteheti tehetsége van hozzá

 8. igazából azért nem említettem az öregeket, mert ők eddig is voltak, róluk is szól vhol, mármint, hogy őket kéne pótolni, logikusan még ellőhetnek pár jobb filmet, de sly is jól tette, hogy nem vitte túlzásba ezt a részét már

  tény, mint akcióhős ott van jackie és jet li, sőt, még vannak páran távolkeletről, és jet liéknak itt van a közös filmjük is, de nem említettem még 105 másik embert sem, true, bár ők bevallom, még murisabban festenének pl. egy commandó remakeben, ezért sem

 9. “Vagy mindig jön majd egy újabb…csak pankrátor-, foci-, akármi-fanoknak ismerős?”

  bingó, kb. ez a vonal a legesélyesebb, ha a régi moziknak való karaktereket akarunk. az, hogy nulla színészi képességeik vannak, nem is gond, mivel a régi filmeket is a zúzások miatt bírtuk, de ahogy írtad, ezek sem maradnak majd sokáig az eddigi tapasztalatok szerint…(pár pankrátort viszont eltudnék képzelni egy két olyan szereplőválogatáson, mint az új street fighter, tekken, vagy a dragonball cucc, de ezekhez már találtak arcokat…)

 10. Inkább legyen tehetséges színész, mint kigyúrt izomember, ha már muszáj választani. Igen, akkor azt is el tudja hitetni, hogy képes ajtót repeszteni, és amúgy sem a legnagyobb izmokkal bírók a legerősebbek ám.

 11. Pont arra gondoltam amire human is, az kolosszus-korszaknak vége, már elég a stílus és a többé-kevésbé izmos test (lásd pl. Vinnie Jonest a Snatchben, vagy akár még Matt Damont a Bourne trilógiában.)

 12. Most láttam a Vitathatatlan 2-t, és abbban felfigyeltem a gonoszt játszó Boykára, akit Scottt Adkins játszik(keressetek rá youtubon) na sztem ő hazavágna mindenkit, iszonyat durván tud verekedni, olyan mint Tony Jaaa, csak 100 kilósan

 13. Szerintem Statham korunk abszolút akcióhőse. Felbukkant még a Rózsaszín párducban, de ott is focista volt. Az összes filmje maszkulin mozi, és a következők (Death race, Transporter 3, Crank2) is azok lesznek.

 14. Sajna az ilyen izom-akció-filmek kihaltak, már csak a Rambo4 tartja magát. A mai színészekről, akik akciókban játszanak inkább csak azt tudja az ember elképzelni, hogy jó fegyverforgatók, nade hogy ajtókat törjenek be, azt már nem.

  Az azsiafilm.hu -n olvastam, hogy Jackie Chan-ék is bajban vannak, mert ugye a nagy bunyósok, mint ő és Jet Li, már kiöregednek lassan az ilyen szerepekből (már csak a mester szerep jut nekik), az ifjú generáció meg kivétel nélkül a pop-világból kerül ki, verekedni egyik sem tud. Éppen ezért keresnek olyan arcokat a majdani filmjeikhez, akik elsősorban harcművészek és nem sztárok. Bár van remény, pl az új thaiföldi film, a Chocolate (most néztem meg este, a kiscsaj nagyon csúnyán osztja az arcokat :).

  Az a baj, hogy egy sikeres izom-filmhez már nem elég egy kigyúrt és ismert (ismeretlen?) fazon, a mai világban szükség van hozzá egy jó forgatókönyvre/sztorira is, meg némi színészi játékra.

  Pl Rock nagyon jó a feladatra, csak szerintem sok embernek már inkább vígjátékszínész, mintsem akció.

 15. Vitathatatlan 2 szereplői tényleg elég jónak mondhatóak voltak ebből a szempontból. Condemnedben is voltak izmos karakterek.
  Nálam az “új szereplős” Bond film pont azért ütőtt, mert tetszett, amikor pl. mikor a falon simán átrohant üldőzés közben. etc. :D

  Amúgy egy Sly izomszintet jópáran meg tudnának ütni egy kis szteróiddal és edzéssel.
  Amerikai história Edward Nortonja is jól felgyúrta magát.
  Christian Bale ahogy lefogyott, úgy méginkább ki is gyúrná magát ha kellene, Amerikai pszichoban, Batmanben, az Equilibriumban (ott be is zuzza az ajtót :D) se volt annyira vékony/gyenge, leszámítva a The Machinist filmet (máig nem értem, hogy vállalta.)

  Szerintem a valós kérdés, hogy szükség van-e rá? Igényli-e a mai mozis közönség ezt? Úgy tünik inkább a trükkös/technikás akcióhős az eladható, lásd Bourne.

 16. Nekem személy szerint Stallone a király,és szerintem nem is tudja őt felülmúlni senki.Vannak most is jó akciófilmek és olyan szinészek akik jól csinálják.Pl rock,csak az a baj vele hogy mostanában más vizeken evez.De ott van Statham is.Szerintem teljesen jól csinálja ő is,főleg a Gépállat sc-ben a Barátként világbajnok volt.Mondjuk az vigjáték volt de mindegy.De a Szálitó az teljesen jó.Igaz kicsit eltúlzott,de annyi kell.

 17. A mostani akció sztárok vékonyabbak a régiebbieknél, ez tény.
  De anno gondolj bele, hogy ha Swarci elindult egy hadsereg sem tudta megállítani. A mostani eksön főszereplők ritkán mennek egyedül, de a társaik általában meg halnak, amolyan Star Trek – TOS alacsony rangú kisérőként. Ugye mert amikor a főszereplők mentek küldetésre, mindig vittek magukkal egy kisebb rangút, aki a misszió alatt mindig meghalt.

  Na de szerintem nem az ajtó effektust kéne megnézni, hanem, hogy az adott sztori szerint milyen személyiségi tulajdonsággal rendelkeznek. Én spec. nem vagyok izom kolosszus, de nem is vékony, nyüzüge alkat, mégis be tudok menni egy zárt ajtón ha akarok és szerintem te is, hisz az adrenalin, akarat erő, megfelelő neki lendülés bármit megold.

  Inkább legyenek ilyen vékonyak és enyhén kigyúrtak a mostani akció sztárok, minthogy egy izmok súlyától szenvedő szteroidokat reggeliző felfújt idiótát nézzek, aki ha mosolyogni akar a vásznon, akkor kínosan groteszk fejet vág.

  Ezért volt annyi beskatulyázás az akció film stílusában anno, mert az akkor szereplőket az ember nem tudta el képzelni egy vígjátékban, vagy egy romantikus filmben.
  Megint példának hozom Swarcit, aki ha eszembe jut, akkor egy dzsungel közepén, fekete festékkel kikent kommandósként jut eszembe, nem mint DeVito oldalán az Ikrekben.

  És nézzük most meg Keanu Reevest, akit a féktelen busz rendőreként, vagy akár a tóra épített szép házikó lakójaként, vagy mondjuk egy kis gépészmérnőkként jut eszembe.
  Nincs beskatulyázás, mert a jó színész bármit eltud játszani, nem csak ajtók betörését és abszolúte idióta haragra gerjedve bemászni a terroristák közé és kiírtani egy 120 kg-os helikopterről le szerelt gépágyúval.

  Szal, az idő halad, az ember változik, a filmekkel szembeni elvárások is változnak…És ez igy van rendjén.

 18. Nem arrol van szo, hogy az izmok sulyatol szenvedo kigyurt allat legyen, hanem arrol, hogy legyen tekintelye a vasznon. Hiaba imadom a Bourne filmeket, es Matt Damon kurva jol hozza a karaktert, de nincs sulya, nem hiszem el rola, hogy adott esetben “berugna az ajtot”.

  Az viszont erdekes kerdes, hogy egyaltalan van-e meg igeny a nagyobb kozonseg reszerol ilyen filmekre, vagy csak egy par old school akciobuzi (mi :D) szeretne visszakapni ezeket…

 19. Nem tudom ki, hogy látja de nekem határozottan bejön a kevesebb izom több ész irány. Anno halálra röhögtem magam a „letépem az arcodat majd még beléd űritek két tárat filmeken”. Természetesen a minőség változó de az irány akció film térem követendő.

 20. Csak példának hoztam Keanu Reeves-t. Szerintem meg jó színész..Többre tartom mint kalifornia osztrák akcentusos Swarcit…de akár mondhattam volna Jack Blacket is aki szerintem a Holiday-ben elég jól hozta a szerepét, igaz nem igazán illet hozzá:D

 21. Rambon mega Vörös zsarun “nőttem” fel tehát nálam The Rock és Vin Diesel abszolut nyerő:)).
  De ezek az emo-s beütésű sztárok nem igazán.
  Attól hogy csináltak egy-egy akció filmet még nem lesznek akciósztárok sztem. Persze mindenki a saját izlése szerint kategorizálja, de én pl Matt Damont, Kenau Reevest nem sorolnám ide, viszont Wesley Snipes, Bruce Willis bőven belefér. Nem is értem, hogy maradhattak ki, hisz ők voltak az átmenet az izomkolosszusoktól a mai akcióhősökig.

 22. Nosztalgia miatt, szerintem elnézőek vagyunk a régi akciósztárokkal kapcsolatban. Behívtak pár kigyúrt tagot, aztán amelyik jobban tudott hunyorítani, az kapta a szerepet. :) Nem hiszem, hogy jelenleg ne lenne olyan ember, aki nem tudná ugyanezt megismételni. Csak egyszerűen nincs rá kereslet. Picit talán reálisabb elvárásaink vannak egy akciófilmmel kapcsolatban, ezért már nem hisszük el nekik, hogy egyedül lerendeznek egy fél megyét. :) Viszont nincs új a nap alatt. Ahogy visszajöttek a ’70-es évek cuccai retro néven, ezek is vissza fognak jönni. Akkor már nem lesz gáz, ha valaki egyedül le tud rendezni egy fél megyét, és újra lesznek klaszikus akciósztárok is. Olyan már nem lesz, hogy 4 arc fogja dominálni a vásznokat évtizedekig, de ez a “rohanó világunk, felpörgetett életmód” stb. rovására írhatjuk. ;)

 23. Az első neveket, akiket felsoroltál pankrátorok, focisták meg mittomén azok nem igazán lesznek akciósztárok. A csajok közül pedig nem lehet kiemelni sok mindenkit szintén.

  Manapság nem lehet csak úgy bárkire ráfogni, hogy akciósztár. Hugh Jackman lehetett volna, ha ezt az irányt választja, de ő inkább thriller és romantikus filmben nyomja, Matt Damon lehetne a Bourne alapján, de szerintem nem lesz akciófélisten. Mark Wahlberg és Jason Stathamre már esetleg jobban rá lehetne nyomni ezt a bélyeget.

  Egyébként jó az írás, én is összehoztam valamit hónapokkal ezelőtt, csak mielőtt kiraktam volna megmakkant a vinyóm:)

 24. ööö, már nem azért, de nem csak tipikus izomagy szerepek léteznek, és hoztam fel direkt olyan példát is, ami nem ilyen, pl. Lincoln Hawk az over the topból vagy Benedict az ikrekből, ott még DeVitot is meg kéne találni

  most komolyan, lehet bárki jó színész, és eljátsza, hogy berepeszti a fémajtót, de mint én is, úgy visszapattanna róla, hogy csak na, esetleg az én vállam törik bele a próbálkozásba
  és ugyanígy, lehet bármilyen jó színész, de hogy egy szkander-bajnokságon, különösen egy döntőn, bármelyik nyüzüge alak bénán festene, az is tuti, bármekkora színész

  és azért amiket remakelnek, egy over the topnak simán érhet az újrája, bár lehet, hogy átírják totál és gombfoci bajnokság lesz az újban

  persze, ezek elméleti kérdések, ettől még adott az új He-Man film, szóval most akár van igény az erősemberes filmekre, akár nem, he-man ettől még az, és jön :) nem beszélve a többi szuperhősről, mint pl. Thor is közeleg, és ő sem az a kimondottan nyápic alkat
  szóval az elméleti cuccokon túl ez már nem csak igény kérdése, hiszen tényleges filmek is jönnek, és valszeg sokan várják őket, ha más nem, a comic-fanok, ők is vannak páran, nem kell hozzám hasonló old-school akcióbuzinak lenniük

  most komolyan, tom cruise bírósági tógára ráhúzza he-man ruháját és szónokolni kezd? nemtom, nekem mindig röhejes volt, amikor vki az erőset játszotta, mert hogy színész, és erősembert kéne játszania, mint mondtam, statham ebben a kakukktojás

 25. Koimbra:

  az elején a próbálkozókról írtam, és pont arra céloztam, hogy ők érték el a kevesebb sikert :) de ők voltak azok, akik alkatilag esetleg megfeleltek volna

 26. Lehet hogy a filmekben túlzás kicsit, hogy a vékony alkatú ember bevágja vállal a 2 centis fém lemezből készült ajtót..de melyik filmben nincs túlzás?
  Ha reális lenne, akkor nem lenne akkora a nézettsége egy filmnek.
  Hogy nézne ki, ha egy kiadós, ütözős autós üldözés 5 mp után véget érne, mert az üldőző ember meghalna az autóban egy picit izmosabb karambol után.
  Elvégre ha megnézzük az FPS játékokat, ott is egy bizonyos realitársa törekednek, de mégis be kell, hogy kapjon az ember vagy 10-20 golyót hogy megpusztúljon. Az életben elég egy is..Nesze neked realitás..
  Kell a népnek a vékony hős, aki átrágja magát akár a fém lemezen is.
  Most hirtelen a nők bálványozása jutott eszembe.
  Anno Marilyn Monroe, aztán a nádszál vékony deszka nők..és megint kezd vissza jönni a formás fogni valós csajok.

 27. Egyébként mondjuk bárkiből csinálhatnak akciósztárt. Jim Carreyről el nem tudtam volna képzelni, hogy drámában is fog valaha játszani és jól fog alakítani. Régebben ez egyszerűbben ment, a 80-as években. Mondott valaki egy nevet és tudta mindenki mire számítson. Most ha mond valaki szinté egy nevet, azért vissza kell kérdezni, hogy milyen stílusú film lesz.

 28. Valóban, az akció már nem lesz olyan mint régen, az akcióhősök mind kihúnynak. Sly Rambója azért még igencsak odabaszott, megmutatta a kis önjelölt tejfelesképűeknek hogy mi is az igazi akció. :) De hát igen, egyetértek a cikk írójával. ki lesz vajon az új Schwarzi? Lesz-e egyáltalán aki felér a letűnt korok akciósztárjaival? Hát, szerintem nehezen. :(

 29. Az én akcióhősöm Schwarzi marad Az utolsó akcióhősből :D
  Az testesített meg egy korszakot, talán le is zárta.
  No meg azért egy vki fentebb említette a váres fehér trikót, McClane hadnagyot. Na igen, ő még adta :)

 30. meg volt említve, hogy milyenek lennének a testépítő nők a vásznon. van egy kedvenc jelenetem a sejtben, amikor az egyik kalitkából kijön egy ilyen nőállat, és odalegyinti a falhoz lopezt. na az nagyon tetszik. :D
  thomas a punisherben meg nekem igenis bejön, pedig nem is vagyok homár, úgyhogy ne tessék bántani

 31. Michael Clarke Duncan ?
  Nagynak nagy-> http://cache.viewimages.com/xc/1581830.jpg?v=1&c=ViewImages&k=2&d=17A4AD9FDB9CF1939057D9939C83F106E0ADBF3DF0FCAB405A5397277B4DC33E

  De egyébként ez az ajtóról lepattanás szerintem hülyeség… Vagyis számomra a technikai tudással felvértezett szívós ember erősebben nyom a latba, mint egy testépítő…
  Meg szerintem egyszerűen a divat változik… Régen a kolosszuszális testalkat volt talán a legyőzhetetlenség jelképe, mostanra meg szerintem a szálkás testalkat, emg a borosta lett az.

  Legalábbis szerintem inkább ebbe az irányba fognak elmenni a dolgok. Tony Jaa (Ong bak), Jet Li, és effélék.
  Tényleg Ong bakról írtatok már? A történet… szóval az van, de az akciók szerintem erősen felemlegetendők.

 32. nekem sokkal inkább McClane hiányzik, meg bruce willis összes akciófilm-karaktere, ez a badass vonal. aki alkesz, cigizik és folyton káromkodik, és mégis elhiszem, hogy ő kell nekünk, hogy végül is egy jófiú.

  mel gibson adott kicsit hasonlót a halálos fegyverben, de az közel nem volt ugyanaz.

  utód viszont egyiknek sincs, talán még clive owen és jason statham állnak a legközelebb, de valahogy az sem az igazi.

 33. Nagy neveket én se tudok mondani, de hébe-hóba azért felbukkannak ilyen emberkék a filmekben/sorozatokban. Most hirtelen a Dexter Doakes őrmestere jut eszembe. Vagy a 10000 B.C.-ből a néger fickó. Amikor fél kézzel ledobta az őt ostorozó faszit a mélybe, azért egy pillanatra visszajött a Schwarzi feeling. A Rock-ot meg szerintem még nem kell leírni, most néztem, hogy a G.I. Joe-ba azért úgy néz ki szerepelni fog. Remélem nem azért, mert vígjáték lesz belőle a végén.. :)

 34. Ja, és ne hagyjuk ki Mr. Eko-t a Lostból. Azért ő is be tudná rúgni azt az ajtót.

 35. Érdekes, hogy senki nem hozza fel, de nekem Ron Perlman az adu. Bár már az Alien4-ben is állat volt, én az Enemy at the Gates óta kísérem figyelemmel a filmjeit. A Penge 2-ben is elég agresszor alfőmonsta volt, kár, hogy ilyen könnyen kinyírták.
  Szóval: Perlman powa!

 36. akiről el tudnám képzelni h Bruce Willis (vagy akár Mel Gibson) utódja legyen, az Jeffrey Donovan. nem tudom hányan látták a Touching Evil-t innen, vagy méginkább a Thresholdot, ahol Dr. Sloan-ként osztotta az észt az egyik részben… ott egyszerűen remekül megmutatta h milyen kemény, hideg, és ijesztő karaktert is hoz simán, és bár mostanság a Burn Notice-ban azért könnyedebb figurát alakít, róla simán el tudom képzelni h véres trikóban – bár lehet az a trikó inkább zakó lenne -, cipő nélkül gyakja halomra a rosszfiúkat :D

 37. Tyler Mane szerintem az ajtót pöccintéssel atomjaira robbantó akcióhős lehetne,ha ráállna ilyen szerepekre.A Rob Zombie-féle Halloween remake-ben rettenet durván eltalálta a karaktert,meghát a termete is megvan hozzá.Kardfogként is brutális buta cséplőgép volt az X-Menben.

 38. Azt is hozzá kell szerintem még venni, hogy ma már nem az izmos, zord, kemény ember az ideál, hanem a vékony nyálas korcsok. pl rob pattinson.

  Berserk karakternek pedig leginkább vin dieselt tudom elképzelni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.