Tank Girl

Valójában még most sem értem teljesen, hogy miért nem lett a Tank Girl-ből igazi kultfilm, amikor minden adott volt hozzá. Képregényből készült, tele van furcsa és bizarr jelenetekkel, vagány és/vagy szürreális ruhákkal, cool szövegekkel, a posztapokaliptikus jövőben játszódik, vannak benne rajzfilm- és musicalbetétek, mutánsok, tankok, Iggy Pop mellékszerepben, a zenéje pedig az egyik legjobb filmzene a történelemben. De persze, a kedvenc filmemmel nyilván elfogult vagyok.

Tank Girl imádat

A történet tehát a következő. Régebben egy üstökös ütközött a Földnek, ezért most nincs víz, a szűkös vízkészletet (és a hatalmat) a WP (Water and Power) nevű szervezet tartja a keze között. Főszereplőnk, a tenyérbemászóan vagány Rebecca (Lori Petty) szakadt haverjaival egy lepattant házban vagánykodik, rendes anarchisták módjára a WP csöveiből lopják a vizet, ám a WP zsoldosai rajtuk ütnek és majdnem mindenkit kinyírnak. Rebeccát fogságba ejtik, Sam nevű tizenkétéves-forma barátnőjét pedig eladják egy kuplerájnak. A WP főhadiszálláson a megtörhetetlenül tenyérbemászóan vagány Rebecca megismerkedik egy csúnyácska, szemüveges, félénk, barnahajú, szintén raboskodó lánykával, aki repülőgépeket szerel, és nem más, mint a fiatal Naomi Watts alakítja. Némi szenvedés után együtt megszöknek, elkötnek egy tankot és egy repülőgépet, és ettől kezdve Tank Girl és Jet Girl néven futnak.

Nyomban elindulnak megmenteni a kislány Sam-et a Folyékony Ezüst nevű kuplerájba, ahol a madamot arra kényszerítik, hogy elénekelje a Let’s do it! című Cole Porter-dalt, ez egy rendes musicalbetét revütáncosokkal, kissé valóban meglepő. Később pedig további kalandok során megismerkednek a föld alatt lakó, félig kenguru, félig ember mutáns lényekkel, akik már végképp rettentően furák, ráadásul az egyikük Jack Kerouac reinkarnációja és állandóan elszállt verseket szaval vagy szaxofonozik.

Tank Girl imádat 2A történet legváratlanabb pontjain a film rajzfilmmé változik, aztán vissza, néha inkább videoklip-szerű, néha az ötvenes éveket idézi, a musical-jelenetről már beszéltem. A pszichopata főgonoszt a Mechanikus narancsból ismert Malcolm McDowell játssza, az egyik kengurumutánst Ice-T, a patkányarcú rakodómunkás mellékszerepében Iggy Pop tűnik fel. Lori Petty remekül alakítja az idegesítően anarchista Tank Girl szerepét, tulajdonképpen meg tudom érteni, hogy sokakat tényleg idegesít és ezért esetleg nem szerették a filmet – az a jelenet azonban, amikor csábítási céllal fonott copfos parókában egy nyuszis papírvágó ollóval lassan lyukakká vágja szét a rajta lévő nejlonharisnyát, szerintem utánozhatatlan. Sok remek szöveg is van a filmben, amik a magyar verzióban teljesen elvesztek, emellett Tank Girl magyar hangja hátborzongatóan nyafogós, úgyhogy a szinkronizált változatot nem igazán javaslom.

A filmzenét Courtney Love irányítása alatt állították össze, Björk, Portishead, Ice-T-számok szerepelnek például rajta, valamint a Let’s do it! punkcsaj-változata Joan Jett előadásában.

Végig nagyon pörgős, vicces, érdekes hangulatú, időnként bizarrba hajló film. Tíz pontot adok rá, mert a kedvenc filmem, de nyilvánvaló, hogy csak egy szűk réteg fogja szeretni, a kicsit underground ízlésű vagány vagy vagány-wannabe csajok, a többi korosztályért és ízlésvilágért nem kezeskedhetem.

isolde
írta
2008. 05. 10. 07:14
megjelenés
21
hozzászolás


21 hozzászólás a “Tank Girl” bejegyzéshez

 1. hát ez érdekesnek tűnik!
  lol, azt hittem ez egy régi (mármint hogy még feketefehér korszakból :D) film, és most néztem imdb-n hogy ‘csak’ 1995ös

  sztem ezt csekkolom, hátha nekem is ennyire bejön :D

 2. Nagyon jó film! Anno haverral tékából kértük ki 100ft volt egy kölcsönzés és fele-fele arányban fizettük többször is :D.

 3. egyik nagy kedvencunk volt haveri korben regen, a vhs idoszakban. meg 2004ben en toltam fel hozza feliratot winnie-hez, hatha leforditja valaki ;)
  fellelheto belole valami digitalis kiadas?

 4. Nehol valoban kicsit idegesito de nemkicsit kesz film :D

  A zenejet probaltam megszerezni de nemigazan jott ossze

 5. ádám: ha a Barb Wire-re gondolsz, az a Barb Wire című képregény alapján készült, a TG meg a Tank Girl c képregény alapján. Mindkettő a posztapokaliptikus jövőben játszódik és van benne dögös csaj puskával, de ennél több kapcsolatról én nem tudok.

 6. hűűű…én a filmet nem láttam, de mostmár szeretném megnézni! egyetlen emlékem a filmmel kapcsolatban, hogy kis családunk éveken át vette a Cinema nevezetű filmes újságot, és a film plakátjának kicsinyített mása benne volt az egyik számban, és az nekem nagyon tetszett :)

 7. A filmet még nem láttam, de a képregényt elkezdtem olvasni, csak annyira csapongó, hogy szinte követhetetlen.

  A főszereplő tökre úgy néz ki, mint Gwen Stefani.

 8. szeretem az “elvont” filmeket, a képregény is remek, és általában kerülöm a rossz filmeket. Ezt sajnos nem sikerült. Szerintem egyszerűen borzalmas.

 9. Két momentumra emlékszem az egészből, az egyik az a már említett levagdaljuk magunkról a harisnyát, a másik pedig Ice-T, aki valami félállat-félember keveréket alakított igen meggyőzően :).

 10. ennyi hasonlóség nekem bőven elég hogy össze keverjek két ilyen filmet :)

 11. Én imádom.
  Persze képregény mániákus rohadék vagyok.
  Jó rég láttam.

 12. Ez hatalmas film! Nagyon el van találva a zene, hangulat és látvány összhatás! Anno először még németül láttam ami lényegesen jobb volt a magyar szinkronnál:) Sajnos a film bukása után még a képregényt is megszüntette a sok hülye sznob!

 13. Megnéztem tegnap este és nagyon tetszett! A képregényt hallomásból ismertem már, de semmi konkrétat nem tudtam róla, mindenesetre nagyon jól szórakoztam a pöpec beszólásokon : )
  Kösz, hogy felhívtad a figyelmem (és persze mások figyelmét is) erre a “gyöncemre”, ha nem olvasok róla itt talán sose találok rá erre a múvira.
  Jöhetne még ilyen (ínyenc) film “ajánló / rivjú” kombó ; )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.