Heti mozibemutatók: május 15.

Hát igen, Amerika a Caspian hercegre kattan rá, addig nekünk 1 hét eltolással behozzák a Totál túrót. Ne feledjétek, ez utóbbi hatalmas bukta volt odakinn, mindenki gondolja át, megéri-e elmenni.

 • Bahrtalo! (Jó szerencsét!) – a heti magyar film.
 • Pénzhamisítók (Die Fälscher) – Oscar díjas cucc, második világháború és a németek ellenfeleinek gazdasági bebuktatási tervéről szól. Erre valszeg megyünk.
 • Shine a Light – Scorsese koncertfilmje a Rolling Stonesról.
 • Speed Racer – Totál turbó – A mátrix alkotóinak új filmje egy jövőbeli krézi autóversenyről.
human
írta
2008. 05. 15. 16:23
megjelenés
9
hozzászolás


9 hozzászólás a “Heti mozibemutatók: május 15.” bejegyzéshez

 1. “…behozzák a Totál túrót. Ne feledjétek, ez utóbbi hatalmas bukta volt odakinn, mindenki gondolja át, megéri-e elmenni.”

  Milyen dolog már, hogy egy filmet a bevételei alapján próbálunk megítélni? Nem védeni akarom a Speed Racer-t, mert egyáltalán nem érdekel, de akkor sem hiszem, hogy amiatt kellene átgondolnom, hogy elmegyek-e még rá, ha terveztem volna, mert az USA-ban megbukott.
  Jó 10 éve figyelem a box office adatokat, és a filmekkel kapcsolatban is viszonylag képben vagyok, de ki lehet jelenteni, – és gondolom ebben más is megerősít – hogy a bevételei alapján nem lehet következtetni – általánosságban értem – egy film minőségére. Egy hatalmasat kaszált film is lehet ótvar vacak, de a nagyot hasalt nyári blockbusterek közt is találni olyat, ami nem érdemli meg a buktát.

  Hozzáteszem, hogy nem konfrontálódni akartam veled human, tisztelem a munkásságod, imádom a kritikáid, csak ez most szemet szúrt, és gondoltam nem megyek el mellette szó nélkül.

 2. “Milyen dolog már, hogy egy filmet a bevételei alapján próbálunk megítélni?”

  nem vagyok fogatlan prókátor, de csak annyit írt, hogy bukta. (az)

  azt már nyilván nem a bevételi adatok tükrében tette hozzá, hogy mindenki gondolja meg a megnézést. gondolom, olvasva a hazai reakciókat, itthon sem fog sokakat érdekelni a trailerek után. (engem igen, mint az atom. mondjuk én még trailert sem láttam:)

  (nem mellesleg, ha egy hype-os, big budget film behasal, akkor az általában okkal. általában. de még a hasalás is azt jelenti, hogy milliók szerették.)

  Nem védeni akarom a Speed Racer-t, mert egyáltalán nem érdekel, de akkor sem hiszem, hogy amiatt kellene átgondolnom, hogy elmegyek-e még rá, ha terveztem volna, mert az USA-ban megbukott.

  “hogy a bevételei alapján nem lehet következtetni – általánosságban értem – egy film minőségére. Egy hatalmasat kaszált film is lehet ótvar vacak, de a nagyot hasalt nyári blockbusterek közt is találni olyat, ami nem érdemli meg a buktát.”

  1. a bevétel alapján lehet következtetni. nem az első hétvége alapján, hanem a csökkenések alapján. ha a speed racer 65%-nál többet fog esni (ez a minimum elvárás), akkor sz*r film. (akkor is sz*r, ha nekem bejön vagy másnak, hiszen a többségnek nem jött be, nincs word of mouth, ilyesmi.

  2. a BO-ra alapozva butaság olyat írni, hogy van a blockbusterek közt is sz*r, hiszen ez annak függvénye, hogy ki írja, hogy sz*r. még a legnépszerűbb filmeket is százezrek utálják, így, ha te leírod, hogy xy film blockbuster ÉS jó, más leírná, hogy blockbuster ÉS rossz. (ergó értelmetlen saját értékítéletre alapozni.)

  amúgy persze jogos a megjegyzés, ha én értettem félre humant, de hiszem, hogy (így látatlanban sajnos) a speed racer népítélete a “sz*r” szócskával fog kifejeződni:)

 3. gabeszka: egyszerűen ha ott sme győzött a marketing, és bukta, akkor valószínűleg lehet mögötte valamai ok. Érdemes meggondolni azt a 3 óra kidobást az életünkből, de ne legyne giazam.

  Többnyire tényleg semmit nem jelent a bevétel a film minőségére, de itt valahol a blockbusterek kilógnak hiszen alapban szélesebb rétegeket céloznak mint egy no country for old men (ami szintén nem 100 milliókat kaszált, de senki nem is várta tőle), és nagypénzes filmeknél valamekkora összefüggés még elő is fordul jó párszor a bevétel és minőség között (persze sokszor nem). A lényeg, lehet hogy a Speed Racer inkább csak egy kölcsönzést ér meg.

 4. nemtom, amilyen jó érzékkel nyúltak a máttrix témájához a W tesók, olyan szerencsétlenül nyúltak a folytatásokhoz, meg kb. azóta mindenhez. ha bukás lesz a totálturbó, akkor részben ez annak is betudható – szerintem, – hogy nem hozzák azt a szintet, amit maguk állítottak a mátrix-szal, saját maguknak.

  egyébként a bevételek alapján történő minősítésnek azért van létjogosultsága, mert a filmszakma alapja és célja is a pénz, tehát egy olyan páros, aki nem képes komoly bevételeket kitermelő filmet rendezni, az valszeg csak egy ideig kap bizalmat és lehetőséget, aztán mehetnek a francba… nem biztos, hogy ez jó irány, de a dolog valahogy így működik, piaci alapokon, vagy mi? :)

  (itt most nem ejtettem szót arról, hogy halivúd-ban is van pozitív diszkrimináció…)

 5. “A lényeg, lehet hogy a Speed Racer inkább csak egy kölcsönzést ér meg.”

  inkább hbo, részemről :)

 6. Most értem haza a moziból, megnéztük a filmet. Időnként tényleg baromira gyerekes, (a kisebbik testvér + majom inkább idegesítő, mintsem nevetséges) viszont nagyon egyedi. A látvány, az effektek, a vágás… nekem nagyott bejöttek. Ahogy maga a film is. Szerintem érdemes elmenni moziba, mert igazából a vásznon látványos.

 7. “aki nem képes komoly bevételeket kitermelő filmet rendezni, az valszeg csak egy ideig kap bizalmat és lehetőséget, aztán mehetnek a francba..”

  Jaja, lehet jót tenne nekik ha megint fülledtség szintre lennének kénszerítve.

 8. Nem értem ezt a negatív hypeot a Speed Racer-rel kapcsolatban. Vagyis értem, aztán mégsem. Lehet itt jönni a BO-eredményekkel, a hosszú játékidővel, a tesók rossz szériájával, holott az egész ellenszenv az émelyítő látványvilágnak köszönhető. Tisztára, mint egy Uwe Boll-film, szinte divat látatlanba fikázni. A DVD-s megtekintés felejtős, tipikusan a “moziban kell látni”-kategória.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.