Indiana Jones és a végzetesen rossz második rész

Mivel még Indy hangulatban voltam tegnap a négynek hála, így nekiültem a Temple of Doomnak. Legutóbb 10-15 éve láthattam így számomra, 1-2 kivételtől eltekintve, tele volt eddig nem látott Jones jelenetekkel. No time for love, Dr. Jones.

Indiana Jones és a végzet temploma - a hidas jelenet!

Nos, rögtön ki is jelenthetem, nem véletlenül kerültem ezt a részt mindig, amikor alkalmam lett volna újranézni. Bizony, ennyire rossz. A negyedik rész ehhez képest mesterremek szinte (persze túlzok). És még csak nem is a trükkökbe akarok belekötni most, amik hiába öregedtek, egyedül a repülőgép felrobbanása volt zavaró, hanem a borzalmas sidekickbe, és katasztrófa sztoriba.

Valahol ott gurult el először Spielberg és Lucas gyógyszere, amikor a 10 éves kissrác felnőtteket karatézott le. Van egy jelenet, ahol rögtön vagy 8-at. Hát ott már szakadtam a röhögéstől. Mondhatnám, hogy magasan ő volt a legrosszabb dolog a filmben, ha nem lett volna az a majdnem egy óra, amíg szinte semmi nem történik. Egy kalandfilm közepén vagyunk, és semmi kaland, csak egy-két jobb beszólás, azon kívül meg kifújt.

Pedig a film kezdése marhajó. Nem kell tudnunk minek a gyémánt Indy-nek (vagy csak nem figyeltem?), egyszerűen nyomják az akciót és a menekülést. Aztán… nos lezuhannak a dzsungel közepére, ott kiderül, hogy valami követ vissza kell szerezni, és akkor átvágnak némi vadonon, aztán kedélyesen dumálgatnak egy palotában, és végül nagy nehezen beindul újra a cselekmény.

Vizet, vizet!

Azért vannak kurvajó jelenetek ebben a részben is, de mivel annyira leült a közepén, így 5 pontnál többet nem tudok adni. Számomra egyértelműen a széria mélypontja. Aki kicsit pozitívabbat olvasna, az mammut írását a második részről ne hagyja ki.

human
írta
2008. 05. 24. 19:41
megjelenés
30
hozzászolás


30 hozzászólás a “Indiana Jones és a végzetesen rossz második rész” bejegyzéshez

 1. Jó móka volt a 4. rész, de szerintem nem jobb, mint a 2.
  Lehet, hogy csak a nosztalgia miatt,, meg szerintem is a 2. rész a 3 közül a leggyengébb, de nem 5/10, és nem is gáz a kissrrác. Idétlen, hogy megver nagy bácsikat, de belefér, inkább aranyos, meseszerű, de hát mese az egész Indy.

  Szerintem nácik nélkül nem Indy az Indy annyira.

 2. látod, itt sincsenek nácik ;)

  de komolyan, nekem ebben a filmben semmi nosztalgia nincs, mert sok-sok éve nem láttam, és most megnézve bizony nagyon üres a közepe

 3. Human, most Spoilerezek :). A 2. rész végén nagyon látszik a vetített háttér, amikor sorra zuhannak le az emberkék a hídról, ezenkívül nincs bajom ezzel a résszel sem. Nekem mind a 4 Indy kaland tetszik.

 4. Én se kedveltem igazán ezt a részt, de alapvetően nem rossz, nálam egy szinten van a Kristálykoponyával.

 5. Nekem is ez a rész tetszik legkevésbé és engem is nagyon irritált a filmben a kínai kölök (Picúr), már a neve is gagyi sztem:D nem azt mondom rossz film csak a trilógiának a legrosszabb része.

 6. Én abszolút nem érzem rossznak a Végzet Templomát, sosem unatkoztam rajta. Az új résznél mindenképpen jobb szvsz.

 7. Nem jobb a Kristálykoponyánál valóban csak tudod Human egy Indy rajongó az összes résszel együtt ezt is 40szer látta, a Kristálykoponyát meg egyszer. Már megszokásból is jobban tetszik neki. Ahogy nekem is de ha reális próbálok lenni akkor tényleg nem jobb semennyivel. Bár a bányacsillés üldözés azért ott van. :) De éppen ezért mondtam tegnap, hogy az új részt kb. 5 év múlva leszünk képesek reálisan értékelni.

 8. Andree: nem olvastad el? ezt a részt nem láttam ezerszer. pont ezért ezt néztem újra, mert ebben volt csomó minden amire nem emlékeztem. És így, Doom félig új filmként nézve (a kivitelezést nem tekintve, hiszen más trükkök), szerintem jobb a koponya

 9. De, nem is rád vonatkozott. Te pont, hogy reálisan tudtál írni róla éppen ezért.

 10. “tudod Human egy Indy rajongó az összes résszel együtt ezt is 40szer látta” erre mondtam

 11. Hát amikor 7 pontot adtál az indy4nek és 5-öt a temple of doomnak, a te gyógyszered is elgurult :))

  Egyébként nekem az indy2 jobban tetszik, mint a frigyláda…. Bár a legjobb egyértelműen az indy 3 :)

 12. Na végre human, akkor nem csak én lógok ki a sorból. Nálam simán csak 3/10, annyira nem szeretem ezt a filmet. Itt az b*szta ki azt a bionyost amikor Indy nekiáll misszionárusként kavicsokat keresni meg kisgyerekeket. Boo. Maradtak volna végig kínában…

  Amúgy ma néztem meg másodjára a koponyát, furcsa, hogy most méggyorsabban elrepült a két óra, és már azon kaptam magam, hogy a stáblistát bambulom vigyorgó arccal.. nyeh. dvd gyanú..

 13. A második tudott újat vinni a receptbe. Tulajdonképpen felrúgott mindent amit a frigyládában láthattunk. Őrültebbnél őrültebb akciók (repülő, csille, híd rulez) és könnyedebb (goofy) hangvétel. Ezért jó film. Szeretni persze nem kell.
  Viszont ott van a harmadik, amiben csak Sean Connery az újdonság, a többi recycling. Szerethető, de filmes szempontból sokkal kevésbé bevállalós mint a Temple of Doom. (Lucas még a nácikhoz is visszatér…) Szal én most néztem újra mindhármat és nekem a harmadik már nem jött be, és nem csak a kalandfilmhez is túlzott mennyiségű anakronizmus miatt (pl.: zeppelint görögöknél éri be a két Messerschmidt? Wtf?) SzVSz csak az első az igazán időtálló darab, de most azért védeném a másodikat. Újat kedden nézem. Gratula a spoilermentességhez.

 14. Azért azt se felejtsük el, hogy az 1981-es első rész után kb. hasonló, ha nem nagyobb várakozással fogadták a szóban forgó Temple of Doomot, mint most a 4. részt. 1984-ben már futott a film, s a hosszabb felvezetés inkább fokozta csak az amúgy sem kicsi várakozást, feszültséget. Hogy a kaland csak a film közepe felé kezdődne, nem mondanám; maximum a történet bontakozik ki akkor, a kaland már az első percekben megkezdődik – megjegyzem, Picúr F1 pilótákat megszégyenítve vezet fatalppal stb stb stb… Hol itt probléma? Harry Potter meg pálcával lövöldözik… :)
  Elfogult vagyok, nekem a második rész a kedvencem.

 15. nekem is a második vhol az, amelyiket a legtöbbször láttam, de nem tudnám kedvencnek kiválasztani, mert az első is az, na jó, de azt se, mert a harmadik is :D
  nemtom, nekem tetszett a 2 ugyanúgy, kicsit más stílus volt, de hangulatilag simán ütött, és nekem simán bejött ke quan játéka és karaktere is, mint ahogy a gooniesban szintúgy

 16. “”tudod Human egy Indy rajongó az összes résszel együtt ezt is 40szer látta” erre mondtam”

  A vesszők hiánya miatt értetted félre, te a “rajongó” után képzelted oda, Andree értelmezésében meg a “Human” után kell. (Plusz mindenképpen kell a “tudod” után is, de az most mindegy:).
  Örülök, hogy segíthettem. :D

 17. A részek összefüggenek? Ha csak a 3. részt akarom megnézni meg fogom érteni az 1. 2 nélkül?

 18. nem függnek össze ha még jól emlékszem…
  viszont az igaz, h az első rész után vhogy rombolóan gyenge a második. ezért a harmadik részt nem is néztem meg, amig vmeik nap le nem adták a tv-ben, és nekem naon tetszett:D

 19. Kurva jó kis film. Az elején a kínai gengszterekkel, e lövés a pezsgőpukkanások közepette, a repülős rész, a bogarak, a komédiázás a csajjal, a kitépett szív, a csillézés mind, mind legenda. Hogy lenne ez egy rossz film?

 20. valaki irta,h zavaro a hatter,a ponyvaregenyben is van egy hely,ahol tenyleg nagyon eszreveheto,de engem se zavar pl

 21. Nem mondom, nekem se a kedvencem, de..
  ..a poénok fergetegesek (“Azért szép volt, Lao Che”;Willy és Indy párbeszédei;”Vizetvizet”)
  ..Picúr nekem szimpi, egyáltalán nem idegesítő (ellentétben a Múmia 2-ben a kissrác) és jó partnere Jonesnek (“Call him Dr. Jones … My professional name”)
  ..a történet abból a szempontból izgalmas, hogy Indy nem tervezett kincskeresésen van; amúgy a szívkitépéses, Indy gonosszá válós részek miatt nem szívlelem annyira
  ..akciórészek igazán remekek (és Indysek)
  ..Indy hangulat végig elkísér

 22. a negyedik részt ugyan pénz hiányában még nem láttam, de a trilógia megtekintésekor valahogy mindig elszabotálom, elalszok rajta, vagy csak simán kihagyom a temple of doom-ot. a csaj mindig kiakaszt, mindig észreveszem, hogy mennyire értelmetlen a történet, és inkább megnézem a last crusade-et, hogy gyorsan megnyugodjak. 6 pontnál semmiképp sem ér többet.

 23. Szerintem a legjobb Indy-film a Végzett Temploma.Nálam a kereszteslovag az utolsó a sorban.Az miatt nem jó egy film ,mert játszik benne egy szinész legenda(Connery).Semmi ujdonság nem volt a “kereszteslovagban”-kivéve azt ,hogy megtudtuk Indyről pár dolgot-ellenség ugyanaz volt,mint a “frigyládában” akciók nem igen voltak benne(tankos jelenet,motorcsónakos jelenet).Ehhez képest a Végzett Templomába egymásután jöttek az akciók,amikor láttam elöször(12éves voltam)majdnem letörtem a karfát a moziban,az öcsém meg minden izgalmasabb résznél felugrált a székről,mögöttem ülőknek ez nem igen tetszett,majdnem balhé lett belőle.Kiskölyök meg nagyon ott volt a szeren,pl:amikor pókereztek Indy-vel.Legjobb jelenetek a filmből szerintem:menekülés a bárból,vacsora a palotában,csapdák a katakombákban,megissza a Káli-vérét Indy,amikor magához tér Indy onnantól kezdve a film végéig.Kereszteslovagnál nem igen szegezett a mozi székbe.A 4-et láttam szerintem a Frigyládával egyenértékű.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.