Az ötödik elem (The Fifth Element)

Annyiszor láttam már ezt a filmet, hogy egyszerűen az ezrest is sajnáltam érte kiadni, amikor megjelent az üzlethálózatokban. Erre most a best az utcára szórta, és 360 forintért már tényleg nem hagyhattam ott. Ez kb a dvd piac vége gondolom, hogy ilyen minőségi filmeket adnak ennyiért, úgyhogy jöhet a blu-ray – na nem 10ezer/lemez áron, hanem 4 körül. Visszatérve az ötödik elemre. Hazaértem, a bevásárló szatyorban a kóla pisimeleg lett, bevágtam a hűtőbe, a lemezt meg a lejátszóba, hogy működik-e. Innen pedig kitalálható a folytatás. Hát persze, hogy Bruce feltűnéséig tekerés, és onnan film végignézés lett belőle, méghozzá most először angolul.

Ötödik elelm - tárgyalás
Hol tanult meg így tárgyalni?

A történetet mostanra már mindenki tudja, azért vegyük át gyorsan. A legfőbb gonosz fenyeget minden életet az univerzumban, és csak a földről akadályozható meg a dolog, méghozzá egy másik nép által kapott fegyverrel. Ez a fegyver 4 kőből és egy ötödik elemből áll. A film története meg a négy kőre pályázó sok csapat harcából meg intrikáiból. Ja és, csak úgy mellesleg, az ötödik elem egy nő, aki marha erős meg hatalmas információtartalmú a DNS lánca, de mégis sebezhető, ezért kell Bruce Willis a koktélba.

Most, sokadszorra újranézve azt kell mondanom, hogy a komédia, meg az akció, meg a baromi hülye jövőkép, meg sok minden mellett a vágás teszi a filmet egy szinttel feljebb. Azokra a jelenetekre gondolok, amikor 2-3-4-5 különböző szál van összevágva egy folyamba. Például a sok hol a kő jelenet. zOrg (a főgonosz csatlósa) megkapja a ládát, amiben a köveknek kéne lenni – vágás, az ötödik elem röhög, hogy üres, kérdezi tőle a pap “hogyhogy üres” – vágás, zOrg válaszol “üres a teli ellentéte” megmagyarázná neki valaki, hogy miért üres? – vágás, az ötödik elem valami idegen nyelven elkezd magyarázni. Ilyenek. Tudjátok ti is. Vagy a felszállás, ahol az öreg fellóg a gépre, Ruby egy csajt szállít fel az orgazmus felhőibe, közben a gép kapitánya végzi a felszállási procedúrát, és közben még valaki fel akar jutni a járatra a reptér beszállási részén. Áh, nem tudtam olyan jól leírni, ahogy akartam, de azért szerintem tudjátok mire gondolok.

Az ellenálhatatlan lángszóró.. a kedvencem.

Ha a dátumra nézünk (1997), akkor bizony nagyon meg kell dicsérnünk a trükk- és maszkmestereit a filmnek. Természetesen van CGI is bőven, de valahogy meg tudták tartani az egyensúlyt, és így 11 év után sem bukik át a gagyiba, annak ellenére, hogy egy teljesen élő sci-fi világot alkottak (kivéve a felfelé meg lefelé eltűnő kád meg a többi, hova tűnik?). Tudom, kicsit háklis vagyok ilyesmire, de amikor rombolja az élményt, az… hát zavaró. Itt nincs ilyen.

Ötödik elem - Dallas szűkszavú

Ami az említett vágás és trükkök meg a többi mellett még hatalmas, az a szereplőgárda. Nem is, rosszul kezdtem, a szereplők kapcsán az az első megjegyzés, hogy milyen nem oda illőket választottak, vagyis írtak a forgatókönyvbe, természetesen a komédia faktort erősíteni. Az elnök bandzsít, és köze nincs semmihez igazából, hatalma szinte nulla (egy rádiós közvetítésen követi az eseményeket, lol!). A legluxusabb szállodában a biztonsági főnök 2 mondatot nem tud elmondani. Mindenki kezében remeg a fegyver, aki nem született harcos satöbbi.

Mindezt olyan szereplőgárdával, hogy Jovovics kicsit fárasztó “alakítása” fölött simán szemet hunyunk. Az elnökön mindig röhögünk, Bruce kemény mint mindig, Ian Holm fantasztikus a kissé esetlen és feledékeny, de okos és jót akaró pap szerepében. És hát Gary Oldman pedig egyszerűen kurvanagyot alakít, mint a gonosz csatlósa.

Ötödik elem világjegy

Ez bizony még mindig 8/10 (egy pont csak azért, hogy a hős és a gonosz sosem találkozik a filmben!), az egyik legszórakoztatóbb scifi-komédia-akció egyveleg. Van benne 1-2 unalmasabb jelenet, de azokat a 10. nézésnél már át lehet tekerni nyugodtan, összesen ha 10 percet foglalnak a 2 órából. És hogy az eredeti hanggal nézés legkegyetlenebb dumás jelenetére is kitérjek: amikor “szuperzöld” Ruby először feltűnik, és kicsit visszhangzik is a dumája, akkor ott majdnem semmit nem értettem. Bekapcsoltam a feliratot de azt meg tök mást írt. Biztos téphetném még a számat, hiszen rengetegfelidéznivaló akad, de ennyi most elég lesz hirtelen.

56 hozzászólás a “Az ötödik elem (The Fifth Element)” bejegyzéshez

 1. van egy barátom aki annyiszor megnézte ezt a filmet hogy már csak hang volt a videokazin, utánna meg az is csak tiz percenként, de ö sián háttal tudta a tvnek pontosan hogy mikor milyen szöveg jön
  nekem ez a film simán 9/10 mert fiatalkorom iszonyat nagy durranása volt
  megyek holnap meg is nézem hol lehet 390ért beszerválni, köszi az infot human

 2. Nálam simán 10/10, mert ez is abba a kategóriába tartozik, amit számolatlanul tudok újranézni, mert mindig ugyan olyan szórakoztató, mintha először látnám. Egyszerűen zseniális (párbeszédek, helyzetkomikumok, karakterek, színészek, stb…).

 3. vajh akkor a ketlemezes verzio is beolcsult, vagy az meg mindig olyan draga, hogy romai szamokkal meg se lehet cimezni? lehet utanajarok, kene mar a gyujtemenybe.

 4. Én is egy hete néztem meg. S jah a vágás az ott van. Abból annyi helyzetkomikum jön elő, hogy szakadok a röhögéstől! 8/10

 5. ezt a filmet kb. évente kétszer újranézem, és még mindig üt. Ahogy az a felismerés is, hogy ez 1997-ben készült. Persze emlékszem, hogy még a gimiben jártam, amikor megnéztük a moziban, de valahogy akkor is megdöbbentő, hogy 11 éves. És a képi világ ennek ellenére leveri a mai filmeket.

 6. Az idő nem fontos, csak az élet számít.
  Imádom, igen, igen, a vágások, és Bruce Willis, és gyönyörű benne a Díva Plavalaguna dalbetétje is. Gary Oldmannek pedig sokkal jobb a szinkronhangja, mint az eredeti.

 7. Sztem Bruce Willis szinkronhangja jobb sokkal, mint az eredeti hang! Amúgy az a dalbetét tényleg marha jó és akkor is remekül vágnak.

 8. Lehet a film minőségi, de a kiadás minősíthetetlen. Örülj, hogy nem magyar hanggal nézted, mert a keverésért öt év letöltendőt adnék a felelősöknek. Az extrák is gyérek, habár az audiókommentár úgy emlékszem megmaradt az egylemezesen is. A kétlemezes az igényesebb gyűjtőknek van, akik azt is akarják, hogy valahogy kinézzen egy film, vagy éppen a kedvenc filmjük a polcukon. Egyébként a nulla, vagy kevés extrát tartalmazó, szimpla Amaray tokos lemezeknél-az összesnél-ez az ezer/ezer alatti ár dukálna, míg a megfelelő hang- és képminőség nem kéne, hogy plusz elvárás legyen ezeknél sem. Az Xpress.hu-n a 2 lemezes fórumán egyébként megcsodálhatóak fényképek róla. A filmről amúgy nem nyilatkoznék, egynek elmegy:), közel nem Besson legjobbja.

 9. Emlékszem régen megesett, hogy bátyjámmal megnéztük 2-szer is egy nap.
  Szerintem a magyar szinkron kiválóra sikeredett, de alapjában véve én is az eredeti nyelven szeretem nézni a filmeket.Viszont az Ötödik elem, és az Álarc ez alól kivétel.:)

 10. Őrök: – Nem szállhat le, bomba van a fedélzeten!
  Gary Oldman (lelő mindenkit): – Tudom.

 11. -Az ár a triplájára nőtt.
  -A pénzz [hkkhhh] nem számííít

  9/10 nekem is

 12. Esküvő?

  Fiatal éveim egyik kultfilmje, akárhányszor újranézős, meghát nyilván kívülről tudom :) 9/10, a minusz egy Jovovich miatt, rettentően irritál a csaj. Oldman viszont itt vált nagy kedvenccé.

  Ha leállok egy mérföld után, megúsztuk. Vagy kettő után…

 13. Ilyen nincs. Én is tegnap este nézem meg, méghozzá ugyanebben a kiadásban.

 14. Imádom. Én is legalább évente-félévente végignézem, a kedvenc filmjeim listáján valahol a tíz-tizenötödik helyen tanyázik.

  Kiegészíteném még valamivel a pozitívumok listáját: Eric Serra zenéje. Kamaszkoromban volt olyan utazás, amin szinte végig ezt hallgattam. Kazettanyúzó walkmanen. *istenem, azok a régi szép idők :-)*

  “Nincsen egy rövidebb neved? Nem Lilibabahabacukaabadaba, hanem egy ööö rövidebb.”

  “Világjegy!” :-D

  Anno én is óccsón vettem a DVD-t, de úgy tűnik, a fagyi visszanyal, mert most harmadszorra akadt meg a lejátszóban. (Tehát harmadszorra hallgathatom végig a Kalózkodás bűncselekmény című örökbecsű szösszenetet.) Fákk.

 15. Best az utcára szórta? Mármint a Best bulvármagazin vagy mi? Mondjátok hol, ez kell kell kell nekem! Újságárusnál vagy hol? Nagyon jó, barátomnak meg az egyik all time favourite, úgyhogy most azonnal kell!

 16. nekem is nagy kedvenc, barhol, barmikor elszorakoztat. emellett meg baromi jo a szinkronja, eredeti nyelven meg nem is lattam.

 17. újságárusoknál van ja, de miért 390et ír mindenki amikor 360-at írtam a posztban :)

 18. Ó igen. A második kedvenc filmem. ‘Nuff said.
  Mondjuk én sci-fi/kalandfilmnek mondanám :D

 19. csatlakozom az imádókhoz..

  a fenti képen balra a fószer nem Julius “I have 2 jobs” Rock véletlenül?

 20. ez is megjelent 360hufosba? Eddig csak a bukást, a zongoristát meg az alvilági játékokat láttam ennyiért(meg is vettem mind)

 21. Remélem hogy nem csinálnak neki egy pénzbeszedős folytatást. Sajnos a franciák igencsak hajlandóak a kurvulásra. Elég ha csak megnézzük a Taxi sorozattal mit műveltek.

  Ötödik elem pont azért volt jó, mert ezzel Európa is megmutatta hogy az öreg kontinens is képes nívós popcornfilmeket csinálni nem csak Hollywood.

 22. Na megszereztük! Meg is néztük majdnem az elejétől, úgyhogy korrekt a kép meg a hang, viszont a lemez nem a legjobb minőség kicsit ragasztási hibás meg az írott felületen is van egy érdekes hullám minta. (de ennyiért mit vár az ember tékából is drágább lenne ha ott lenne egyáltalán) úgyhogy human: Köszi szépen az infót, nem is tudtam hogy van már ilyen occó dvd is.

 23. Szerintem meg tök jó volt Chris Rock is benne. Itt még vékony kis feka volt, nem a Jackie Chan féle nagydarab hülyegyerek. Annak idején még geszti (igen kisbetűvel) hangja is jó volt hozzá. Szerencsére még régebben megjött külföldről, 5 fontot nem sajnáltam érte szállítással együtt.

 24. – Ön emberként van nyílvántartva?
  – Nem, húsos fagyi vagyok! :D:D:D

  komolyan el sem hiszem, hogy ez egy ’97-es film! Emlékszem olvastam egyszer egy interjút Luc Bessonnal, amiben elmondta, hogy összesen 10 élőszereplős filmet fog rendezni és akkor volt ez a 7. ha jól emlékszem elgondolkodtam, hogy az akkor 40 éves Luc Besson hová fogja tenni azt a zsenialitását amivel a Leónt, Nikitát, Metrót meg ezt csinálta. És aztán jöttek a Taxik, meg a Yamakasik….

  Chris Rock-ot pedig ne keverjük Chris Tuckerrel, akinek most eszméltem csak, hogy GESZTI PÉTER volt a magyar hangja és tökéletes volt szinte a szerepre!!! (ez kb olyan, mint hogy most nézve jöttem rá, hogy Vissza a jövőbe Mcfly-a Rudolf Péter !!)

  Plusz nem hittem el anno, hogy egyszerűen ki lehetett azt énekelni, amit a díva kiénekelt és emlékszem olvastam egy újságban, hogy miután felénekelte a hölgy a hangsávra annyira bevérzett a torka, hogy szinte beszélni alig tudott.

 25. “Ződ?” Meg a “Csihke, jóóóh csihke!”, bár gondolom te angolul nézted, ott nem tudom milyenek ezek a poénok. :)

 26. Elolvastam ezt napközben, aztán indy4 megtekintése után megvettem, és negyed 1-re végeztem is vele:) Angolul tök más élmény volt, jobban tetszett eredeti hanggal. A blog nélkül valszeg nem is tudtam volna róla, gyakorlatilag (jóminőségű) alapanyagáron(dvd9) hozzádvágják a filmet…

 27. Ruby-t kihagytam, az első hallásra nekem is lejött, hogy elééggé hablatyszerűség, de feliratozóknnak sem sikerült levágniuk… Főleg a dalnál hallatszott, na meg látszott, hogy felirat tök mást ír. Amúgy eszméletlen hangokat tud kiadni ez a Chris Tucker(ill. tudott:D) főleg a számolós jelenetnél: Számolj tízig, ááááááhh.

 28. Én mondjuk azt olvastam anno a Díva hangjáról hogy azt számítógéppel módosították. Én inkább ennek hiszek, mert ilyen ütemben ennyi hangszínváltozást sztem senki sem tudna kiénekelni, fizikailag.

 29. Én is csak annyit tudok hozzá tenni, hogy ez egy jó film. Szinte minden tekintetbe. ÉS még ma is szórakoztat, ha beteszem a lejátszóba. Annó én is még valamilyen más de BEST-es kiadványban vettem meg. Újra is nézem a napokban XD

 30. Mai ebédidőm a dvd beszerzésére ment rá, kösz a tippet (többször is lehetne). :)
  Nagy kedvenceim Oldman és Willis, Besson-ról nem is beszélve.
  2-3 évente megnézendő a film, kicsit meglepett, hogy már 11 éves.

 31. Ha belegondolok, hogy elsőre csalódás volt anno, szinte nem is értem, hogy milyen hamar visszaküzdötte magát nálam a toplistám tetejére :)

  Egyébként általában én vagyok az első, aki beáll “az eredeti hanggal sokkal jobb” táborba, de ez a film azon kevesek közé tartozik , amik szinkronnal jobban tetszettek, mint eredetiben.

  Imádom a filmet, na. Hány mondat lett szállóige belőle mifelénk :) Nem tudom úgy kimondani azt “nincs rá idő”, hogy valaki oda se figyelve ne válaszolja rögtön “Az idő nem fontos, csak az élet számít.”
  Vagy bármilyen ‘dícséretre’ (pl. de szemét vagy) Gary Oldman magyar hangjának utánozhatatlan “Tudom!”-jával válaszol a méltatott :)

 32. Ez az a film, ami maradandó. Örök. Igazi kultúrális értéke van, és a többi.. :)

  Ahogy human írta, hogy most először angolul, akkor esett le, hogy én is csak magyarul láttam eddig. És hát, nem kevésszer volt már hozzá szerencsém. Még mikor 4x es CD író volt a state-of-the-art, akkoriban volt, hogy napi 4-5 korongot is megvéstem. Pont úgy jöttek a kazettán a reklámok, hogy közben tudtam CD-t cserlni, akár image fájlt is, ha kellett, stb.. és közben meg ment a film, hetente legalább kétszer :D

 33. eddig fel sem tűnt, hogy nem találkozik benne, a főgonosz a főhőssel (mármint gary és bruce)
  persze, ha így rákérdeztek volna akkor tudtam volna, csak eddig erre nem figyeltem fel :D

  “-Jó a sapkád.”

  kedvenc részem, amikor “megoperálják” leeloo-t. vagyis, újraépítik :)

 34. A kedvenc idézetem: “Vajon hol tanult meg így tárgyalni?” és a nézés mellé..:)
  10/10 simán a film, iszonyat jól van összerakva különböző elemkből.. egyszóval király..:)

 35. Ez télleg kötelező film, nagyon nagy, igazából nem tudok mást hozzátenni az előttem szólókhoz, vágás tényleg nagyszerű, filmzene is ottvan, a Diva éneke meg hát…. arra nem igen lehet szavakat találni…

 36. A díva dalának az első része egy létező operából van, a Lucia di Lammermoore-ból (kb egy Rómeó és júlia-sztori), elvileg el tudja énekelni egy ember, ez a csaj pedig állítólag az egyik legjobb kortárs szoprán operaénekesnő. A második felét viszont stúdióban csinálták, részben a gyors váltásokat, részben pedig szélesítettek a hangterjedelmen, amit fogalmam sincs, hogyan lehet, de ezt mesélte nekem egy hangmérnök.

 37. hol tanult meg ilyen jól rárgyalni? (mondja a vezér)vajon hol (mondja az elnök)

 38. Na jol van vágjunk bele! ha mster tökéj nem lesz jó macska kaját csinálok belőle

 39. Naagy Bádá Buumm !!! :D
  Ekto-Gámát! :D
  “hahó ébresző, hoztam egy lányt, rémlik? egy vöröset” (és Lilu haja narancssárga :D
  Am no1 film kedvencem :$ :)

 40. fenomenális darab, besson legjobban összerakott filmje minden szempontból igazi kultfilm, bárhol bármikor:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.