Daredevil (rendezői változat)

Engem itt megint megvezettek. Az tény, hogy Daredevil azok közé a hősök közé tartozik akiket sosem kedveltem kiemelten, amikor feltűnt a hazai pókember füzetekben, még anno nagyon régen amikor kaptam ilyesmit. Viszont erre a rendezői változatra azt mondták, hogy teljesen átformálja a filmet, azt a filmet ami nem túlzottan jött be moziban. Röviden: nem teszi ezt.

Daredevil - fullos cuccban meg tűz is

A szuperhős születése röviden annyi, hogy az apja az alvilágnak dolgozott, de ez mardosta a becsületét, és amikor Matt rajtakapta egy pénzbehajtáson, akkor visszatért az eredeti szakmájához, ami a boxolás. Az egészben az a bibi, hogy Matt a pénzbehajtást meglátva, és a rendíthetetlen bálványának megingását nehezen viselve, elrohant a helyszínről, egyenesen egy mérgező anyaggal teli hordóval szembe, és az abból kiömlő folyadék megvakította. A látása elvesztéséért cserébe viszont a többi érzéke olyan éles lett, hogy többszáz méterről hallja ha egy hangya fingik. Emellé még társul az is, hogy deneverszerűen “lát” a visszaverődő hangok segítségével.

Mondhatnám, hogy így született meg Daredevil, de még hátravan számára egy tragédia is, hogy igazi meghasadt hős lehessen belőle. Nem kell sokat várnia erre, még gyerekkorában beköszönt a halál a családba, amikor az apját egy meccse után megölik, mert nem működött közre a bundában, így okozva a szervezett bűnözésnek bevételkiesést. Innen ugrunk a jelenbe, ahol Daredevil már felnőttként keresi az igazságot, nappal kócoshajú ügyvédként, éjszakánként meg az álarcos hősként.

Kezdjem a pozitívumokkal? A denevérszerű látás megvalósításra szerintem a tökéleteshez közelire sikerült. Az első komoly akció forgataga most is magával ragadott könnyedén, így másodszor látva. A másik jobb húzás a filmben pedig Colin Farrell, aki az ultracool Célpontot játssza kicsit túl. Azt a karaktert én imádtam a képregényben, legalábbis abban a 2-3 füzetben amiben feltűnt az általam birtokoltak között. És sajnos itt ki is fújtak a pozitívumok.

Daredevil - lenyomja Elektrát?

Ugye direkt a rendezőit néztem, mert olyan jókat lehetett hallani róla, hogy sokkal inkább a karakterekről, a drámáról szól, amit az akciók csak kiegészítenek, és mivel a dircut besorolása már “17 éven alattiaknak csak felnőtt felügyeletével” besorolást kapott, így véresebb is, de ez sem menti meg. A főgonosz borzasztó papírmasé maradt, és Ben Afflect, hiába nincs bajom vele, ide borzasztó választás volt. Oké, vak embert kell játszania, de amikor a semmibe révedő szemeit mutatták, akkor az arcáról valami 100 alatti IQ-s bamba kifejezés sugárzott. És az egészet tetézte a narrálással, amihez bizony kevés Ben hangja, és ki is végezte így a mondanivalót súlykoló átkötéseket.

Az viszont dícsérendő, hogy nincs szerelmes jelenet, ezzel is növelték a komor hangulatot. A hősnek pillanatnyi élvezet sem jut, csak a szenvedés folyamatosan (meg egy kis rosszul és lassúramegkoreografált bunyó a játszótéren a szíve hölgyével – leglámább ismerkedős jelenet?)

Daredevil (rendezői változat) értékelés

Ez maradt 5/10. Kicsit tényleg sötétebb, de sajnos kevés. Mérföldekkel marad le a rendesebb képregényfilmek mögött. Azt meg már csak félve említem meg, mert a képtelenség detektorom szerint még ebből a világból is kilógott, hogy 10 emelet zuhanás után akármilyen akrobata egy ember, akkor sem kapaszkodik meg semmi drótban, mert leszakad a karja. Direkt arra mentek, hogy a főszereplő sebezhető, mutogatták a zúzódásait, erre olyan képtelen akrobatikát nyomott néhol, hogy csak mosolyogni lehetett.

human
írta
2008. 07. 09. 02:07
megjelenés
29
hozzászolás


29 hozzászólás a “Daredevil (rendezői változat)” bejegyzéshez

 1. az, hogy nincs szerelmes jelenet az a rendezői változat kiváltsága, vagy az eredetiben sincs benne? nem most láttam a filmet

 2. Asszem olyan szar verekedos jeleneteket, mint ebben a filmben voltak meg nem is lattam, 20 perc utan kikapcsoltam.

 3. nekem viszont a rendezői változat egy jó kövér 8/10, és az egyik legjobb Marvel adaptációnak tartom az Iron Man és az x-men 2 mellett. Pont az a lényeg, hogy a mozis változat tisztára olyan, mintha egy videoklippet néznék, ugrálnak össze vissza a jelenetek, semmi súlya nem volt. Régebben azt is mondták, hogy ez a Marvel Batman-je, és ez valamilyen szinten igaz is. Meg például fogalmam sincs, hogy maradhatott ki a Kúliós (hehe spam) vonal, ami végeredményben bemutatja Matty milyen ügyvéd is valójában. Affleck egész jó, Colin Farrell über, Kingpin is azért egész tűrhető, de Jennifer Garner az a -2 pont nálam. Egész végig vagy mosolygott vagy csúnyán nézett a két véglet között nem volt középút. Na ez egy picit hosszú lett, csak gondoltam legyen valami ellentábor is. Ezért szép a vélemény, mindenkinek van :)

 4. jah meg az egész költségvetése kb a fele, egy harmada volt a Pókénál abban az időben? És ennek a pénznek kb a fele ha nem több tuti a radarösztönre ment el meg a színészek gázsijára. Még örülhetünk, hogy a játszóteres jelenet mondjuk nem lett gyengébb :) ellenben az összes többi akciójelenet egész pofás volt sztem (Batman-be őszintén szólva pl semmit sem láttunk Bale-ből mikor bárkivel is verekedett)

 5. Azért az vicces, hogy itt sokkal kisebb dolgokat (a képregényhez és a karakterhez mérten) látsz képtelenségnek, mint mondjuk egy Wanted esetében.

  Én csak a mozis verziót láttam, elég közepesre sikerült. Kingpin négerként(M. C. Duncan) nagyon LOL volt, mondjuk testalkatilag legalább rendben volt. Benny gyerekkel nem volt komolyabb probléma, Jenni remélem ezzel és az Elektrával letudta a képregényfilmjeit, nagyon gyenge volt. Colin viszont korrekt.
  Jah és amit Jennifer-re mondtam, az a rendező Mark Steven Johnsonra is áll, remélem, hogy a Ghost Rider volt az utolsó képr. filmje.
  Tudom, hogy be kell vezetni a karakter születését, de meg lehetett volna úgy is oldani, hogy flashbackszerűen lássuk az eredetét. Vettek volna egy Frank Miller vagy Ed Brubaker sztorit, kicsit átalakítva, hogy beleférjenek a visszaemlékezések is, és máris megvan a méltó adaptáció.

 6. nálam a mozis verzió 10/1. iszonyat trash. a Batman és Robinnal nem tudom mi baja mindenkinek, az legalább bájos volt.

 7. “Az viszont dícsérendő, hogy nincs szerelmes jelenet”
  Nem volt? Amikor Matt felvitte kedvenc gyerekkori helyére Elektra-t és közben várta az esőt, hogy megláthassa a formás ciciket az ultra sensitive érzéikeinek, és az esőcseppeknek köszönhetően kiderült, hogy nem egy bányarém a páciens, akkor le is smárolta, annak rendje és módja szerint…_.Tehát az én meglátásom szerint, volt szerelmi jelent.
  A rendezői változatot láttam én is.

 8. “Asszem olyan szar verekedos jeleneteket, mint ebben a filmben voltak meg nem is lattam, 20 perc utan kikapcsoltam.”

  mármint asszed, olyan szar verekedos jeleneteket, mint a film első 20 percében voltak?

 9. MOzis verzióról az az emlélkem, hogy rengeteg közeli felvétel volt, borzalmasan lehetett érezni, hogy spórolnak még a helyszyneken, a nagytotálokon is. És egyébként is borzalmas volt, de a spinoffja, az Elektre még ezt is alul tudta múlni.

  Winnie, tőled lassan eldobom az agyam, komolyan nagyítóval keresed, amibe bele tudsz kötni, második generációs troll, az vagy.

 10. Elütésekért elnézést, idegen keyboard + vak gépelés eredménye.

  Hogy ne legyen off: szerintem Colin Farell karrierjének mélypontja ez az alakítás, Kingpin viszont nagyon ott van Duncantől.

 11. “A látása elvesztéséért cserébe viszont a többi érzéke olyan éles lett, hogy többszáz méterről hallja ha egy hangya fingik.”

  LOL ezen jót röhögtem viszont van benne igazság:D
  am a film nem volt sztem olyan rossz de a játszóteres ugra-bugra az nagyon lerontotta…7/10

 12. “Nem volt? Amikor Matt felvitte kedvenc gyerekkori helyére Elektra-t”

  A mozisban ha jól emlékszem volt ungabunga, itt viszont max az a csók

  “Azért az vicces, hogy itt sokkal kisebb dolgokat (a képregényhez és a karakterhez mérten) látsz képtelenségnek, mint mondjuk egy Wanted esetében.”

  Azért vicces, hogy a film világához viszonyítva dolog már elkerülte a figyelmedet. Merthogy a Daredevilt komolyan vették, és mély sztorit akartak meg “hihető” bunyós hőst. Ez nagyjából ment is nekik, erre leugrott 10 emelet magasságokat..

 13. Nem olyan rossz ez, ráadásul én csak a mozis verziót láttam. A Hihetetlen Hulkot például simán veri.

 14. Ok, azt elismerem, hogy természetesen sokat számít az is, hogy maga a film mennyire veszi komolyan magát. De én vhogy úgy vagyok vele, hogy bizonyos komolyság mellett még vmit elnézek és vannak olyan magukat nem komolyan vevő történetek, ahol azért már mindent nem tudok elnézni (pl. Wanted). A tavalyi felhozatalból a Shoot’em up rendben volt, ott még belefért a sok “hülyeség”, de egy Die Hard 4, amiben persze jóval kevesebb volt(mondjuk csak az előbbihez képest) az irracionálisból, már kiverte a biztosítékot nálam.

  Tényleg sajnálom, hogy végül ilyen film kerekedett ki belőle, sokkal többet ki lehetett volna hozni a karakterből… csak mondjuk észnél kell lenni, hogy nem egy M. S. Johnsonnak vagy Tim Story-nak, hanem Bryan Singernek, Christopher Nolannek,vagy éppen Jon Favreau-nak kell adni a rendezést.
  Talán Frank Miller úgy gondolja majd egyszer, hogy készít egy méltó filmet az egyik kedvenc karakterének.

 15. csak a mozis verziót láttam, de készen voltam tőle. a legfőbb gondom az, hogy egy olyan faszit választottak címszereplőnek, aki nem alkalmas erre, Human azt írta bamba feje volt, szerintem kifejezetten ostoba. na most egy rafkós ügyvéd, aki vak, és ilyen ostoba fejjel van megverve, ráadásul éjjelente tetőkön ugrál… ugyan már. innentől kezdve az egész számomra egy erőlködés volt. ennél még az Elektra is jobb volt, ha nem is sokkal. Colin gyerek meg kimondott felüdülés volt ebben a filmben a többi karakterhez képest. :)

 16. Én bírom daredevil karakterét nagyon, de ez a film egy szar. Nem érdemes róla többet írni. A toronyházakról ugrálás ennél pedig tök alap, kb úgy kell elképzelni, mint spidey-t, csak ez éjjelente ugrál és nem hálóval, hanem a speckó vakbotját lövi ki. kéz leszakadás nélkül :D

 17. Nekem semmi bajom nem volt az eredetivel. Jobban tetszik mint a Pókmber Tóbiás ha sírok is mosolygós görbe a szám márpedig félpercenként hisztizek egy jelenetben” Maguire-el

 18. To winnie: Nem. Kivettem ugye DVD-n, eljutottam a jatszoteres jelenetig – aszittem a Herculest nezem a TV2rol – es beletekergettem a filmbe, hogy a tobbi bunyo is hasonloan szar-e. Hat az volt, megis adtam neki egy eselyt, mert ugye kepregenyfilm. Asszem nem pontosan a 20. percnel kapcsoltam ki, de a jelenetre pontosan emlekszem – Electra edzese a homokzsakokkal. Stop gomb es masnap a kolcsonzos karorvendo, “En mondtam, hogy szar” mosolya.

  Igy mar remelem erthetobb.

 19. nekem bejott,pl veri siman a penge 1-et,de mondjuk nekem a ghost rider is bejott… amugy sotethangulatu kepregenyfilmek kozt Batman utan a Constantine-t birom nagyon

 20. Azt mondták, hogy a DareDevil eleinte a Pókember elemeiből építkezett. Frank Miller szerkesztése óta meg inkább betmenes lett. Számomra nem sok újat tud nyújtani ez a fenegyerek, és hogy Kingpint egy színesbőrű alakítsa… meglehetősen humoros.

 21. Constanitne ahoz képest h képregény film sokkalta inkább felnőtteknek szól..nagyon erős film, inkább mint ez a gyerek mese, amugy nekem az Elektra jobban tetszett , és itt is inkább a csaj nyujtot erős alakitást (gondolom a szerepe miatt vagynem tudom de jobban megfogott a karaktere)

 22. Cameron: Constantine pokol démonaival és az alvilág urának fiával küzdött, Daredevil meg asszem csak egy erős verőlegénnyel és egy célbataláló emberrel. Persze lehetett volna ebből is egy kőkemény cuccot csinálni, de azért ne essünk át a ló túloldalára. Daredevil rendezői változat egész jó, a budget nem volt nagy bár (kb fele se a Pók 1-nek) furcsa, hogy a most mozikba kerülő Hellboy II ugyanekkora költségvetéssel picit brutálabbul néz ki, de majd meg kell nézni az összképet. Egyébként Donni23: Favreu ekkor még egy elég közepes családi filmen volt túl, mint rendező, és inkább csak Foggy-t alakította.

 23. viper: így van, simán elbírta volna még a rendezést is. :D
  Természetesen a Vasember kapcsán hoztam fel a nevét, annyiban talán nem volt szerencsés, hogy valószínűleg ő sem tudott volna igazán sötét filmet alkotni, mondjuk a fentebb említett két emberkénél (Johnson és Story), még 2003-ban (rendezői) pályája elején is jobban megbírkózott volna a feladattal.
  Elf: valóban közepes film, de sokat jelentett a (rendezői) karrierje szempontjából, hiszen az USA-ban elért nagy sikere a filmnek tette lehetővé, hogy rábízzanak komoly költségvetésű filmeket.

 24. Szerintem nem volt ez annyira szornyu kis film,mongyuk oke elismerem,hogy elfogult vagyok a kepregenyfilmekkel szemben,de akkoris,volt pozitivum is a filmben.Mongyuk szerintem szaszor jobb volt mint a pokember 3 pl,ami nagy siker lett idehaza kulfoldon meg kopkodik…:P

 25. valaszolva:nagy szegyen,de a hollot meg kb 8 evesen lathattam roman felirattal,de megis nagy fan voltam,csak hat kb egy eve van netem,es azota tervezgetem,h benyomom szinkronnal,es meg kifelejtettem a Spawn-t,amit eleg reg lattam,majd azt is beprobalom,h tenyleg jo-e,v csak akkor tunt annak

 26. Csak egy komment. Én is a rendezői változatot (töltöttem le) láttam. Ebben extraként szerepelt még a más látószögből való jelenet nézés lehetősége. Nem volt rossz, hogy 3-4 kamera ált rendelkezésre erre. A film szerintem elég gyenge, az akciók elég jól megkoreografáltak, Mr Afleck pedig nem szuperhős és comic típus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.