Bőrfejek (Leatherheads)

Ez a film rossz korba született. Ha a hetvenes években mutatták volna be így, akkor lehet most kedves emlékekkel gondolnának vissza rá sokan. Manapság már nehéz érvényesülni egy ilyen old-school ultrakönnyű komédiának, amiben a poénok negyede a túljátszásra alapul, és még csak nincs is pörgősre vágva a film.

Leatherheads - csapatmegbeszélés

A történet? Ha röviden kéne összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy az amerikai foci elanyagiasodásáról szól. Ezen kívül van benne egy szerelmi háromszög is, ami valójában két és fél szög, mert az egyik hódolónak nincs sok esélye a nőnél szinte végig. Ha kicsit hosszabbra venném, hogy ott kezdődik, hogy a profi amerikai football haldoklik, vagyis soha nem állt erős lábakon az államokban, egészen az 1920-as évek végéig, és erről szól a film. A csapatok szinte nulla pénzért csapnak össze, a meccsekről alig pár újságíró tudósít, és a lelátókon is alig van ember. Clooney is egy ilyen kis, küszködő csapatban játszik, és maga is rádöbben, hogy a profi focival ellentétben az egyetemire mennyivel többen kíváncsiak. Meglátja a lehetőséget, és egyenesen az egyetemről elcsábítja a legünnepeltebb focist. A nép pedig követi kedvencét és meg is van a baj, a foci átalakulása, szabályok bevezetése, és a “just for fun” lélek kiirtása az egészből. Bár a történet is teljesen korrekt, a film mégsem emiatt működik.

Hogy van a kezed? Nem akartam megsérteni az arcommal.

Az egész csak a viszonylag kényelmes, nyugis rendezésen, na meg a három főszereplőn múlott. Természetesen Clooney játssza a régi “just for fun” játékost, aki már a sportból köregedésen simán túl van, de még tartja magát. A legyőzője természetesen a pénz lesz, így utat kell adnia az új nemzedéknek. A baromi népszerű egyetemi játékost John “Officeból Jim” Krasinski alakítja meglepően jól, pedig Clooney sármja mellett nem sokan szoktak jó fényben elférni a vásznon (kivéve az All-Star Ocean’s csapat). A film kétes sikere miatt sajnos nem ez lett Krasinski nagy kiugrása, de ezzel a majdnem főszereppel szerintem könnyedén elbírt. És akkor végül megemlíteném a kétésfélszög női tagját, akit Renée Zellweger alakít, és bevallom nekem ő Julira Robertssel egyetemben antikedvencem, de ezt a filmet ő sem tudta elrontani, sőt. Nyilván ahogy Roberts az Ocean’s-filmekben vagy a Charlie Wilson háborújában, úgy Renée is elfogadható szintre tudja visszavenni magát.

Egész egyszerűen van a főszereplők között kémia, vagy hogy mondjuk ezt magyarul. Klappolnak egymáshoz így a vásznon, és ezt a könnyed komédiát egész egyszerűen beragyogják a játékosságukkal. Ezen kívül még mellékszerepekben is akad hatalmas alakítás, elég csak az egyetemi sztár menedzserét alakító Jonathan Pryce-ra gondolni.

Leatherheads - csókolóztatok?

A rendezés szerintem viszont marhajó volt. Clooney, aki ezúttal már a harmadik filmjét vezényelte le, nem azt mondom, hogy megtalálta a stílusát, de a témához jól alkalmazkodott. Elég csak a film legjobb jelenetére gondolni, amikor egy illegális bárból (szesztilalom van ugye) menekül Renée-vel a főszereplő, és ilyen teljesen régies komédiát tökéletesen hoznak. Színpadias körülnézések egy leütött tetem fölött, meg ilyesmi. Nehéz jól leírni, de aki esetleg látta már az most szerintem bólint.

Leatherheads értékelés

Ez nekem 8/10-lett. Bár van benne üzenet, nem is olyan rossz, de az old-schoolság és a habkönnyű komédia tálalás kellemesen kirántott majdnem két órára ebből a világból. (amúgy tudom, nekünk semmi nem jó, de a Bőrfejek magyar címről nekem elsőre az ugrik be, hogy Skinhead film.)

human
írta
2008. 08. 05. 12:58
megjelenés

hozzászolás


34 hozzászólás a “Bőrfejek (Leatherheads)” bejegyzéshez

  1. Itthon nem lesz moziban? Imdb azt írja júli 29 a DVD premier. Hmm, pedig megnéztem volna. Akkor majd otthon.

  2. úgy 80%-ban egyet szoktam érteni a kritikákkal de ez a film nekem hatalmas csalódás volt. Talán ha 3xor sikertült 1 félmosolyt erőltetnem akkor sokat mondok. persze a trailer alapján az elvárásaim nagyok voltak és ez is közre jáccik de ez 1 4/10 nekem. és szegény röné cellvéger már öreg.. így már nem cute és valljuk be őszintén nem ő a legtehetségesebb actress a világon… az említett kémiából én nem érzékeltem sokat bár az unalomtól lehet elbóbiskoltam :)Egy röhögős vígjátékot vártam nem pedig 1 laza feelgood movie-t(mármint ők biztos jól érezték magukat a forgatáson). mind1 ezt is láttuk de h. többet nem fogjuk az hótzííher.

  3. Zellwegerrel meg Robertsszel hasonló cipőben járunk, de örülök, hogy összességében jónak ítéltetett a film, most már tutira megnézem én is. Amúgy a chemistry fordítására eddig az alkímia kifejezést hallottam, és szerintem egész jó.

  4. danNN-nel értek egyet, majdnem teljes mértékben. Nem tagadom, hogy nekem is magas elvárásaim voltak a trailerből adódóan, de ettől függetlenül sem kaptam amit vártam. Nem mondom, hogy rossz élmény volt megnézni, de ha csak kb. tudtam volna milyen lesz, valószínűleg sosem kezdek a megnézésébe.

  5. azzal a 8-al most én sem értek egyet, ez a mostani szigor mellet max 7-es lehetne:) a német poén tényleg nagyott üt!

  6. Az IMDb-n olvastam róla egy véleményt, ami szinte egy az egyben az én álláspontomat adta vissza. Miszerint ebben a filmben kiemelkedő a hangulat, a zene, a színészek játéka és a rendezés (gondolom), ellenben rossz a forgatókönyv. Nem tudtam követni a filmet rendesen, valahogy olyan elnyújtottak voltak a jelenetek, mégsem vezettek sehová. Egyszerűen nem kötött le a film, pedig nagyon vártam anno a tréler és a képek alapján. Végignézni még nem sikerült, kb a háromnegyedénél bealudtam, mert már amúgy is marha álmos voltam, és ez így meg is pecsételte a film sorsát sajnos.
    Nem jött be, nekem olyan 5/10 körül van.

  7. Mint lány, nekem tetszett a film bohokás-romantikus része, főleg, hogy én Reené-t is kedvelem (bár Clooney nem épp a szívem csücske). Tényleg jó párt alkottak a vásznon, és volt benne pár vicces rész. 7/10

  8. amerikai foci miatt alap volt, hogy megnézem, de ha visszagondolok a filmre én a 7/10-et is felpontozásnak érezném. ahogy már írtátok vmi egyszerűen nem klappol. a szinészek jók bár Renéé kisasszony szerintem nagyon furán néz ki, de Clooney-val tényleg működtek együtt de attól még,olyan nesze semmi fogd meg jól nekem a film. de ez a múltidézés-bohókázás miatt egy jóindulatú 7/10 nekem.

  9. Sokan lehúzták ezt a George Clooney filmet… szerintem jó volt ez a 1920-30 környékén játszódó börleksz vígjátékhoz hasonlító az amerikai foci hőskorát bemutató film…
    7.5/10

  10. Én is elsősorban az amerikai focis téma miatt néztem meg, de végül a hangulat mentette meg nálam a filmet!
    Mosolyogtam párszor, és ennyi, de nem is vártam többet.
    Egyszer nézős, kellemes szórakozás.

    6,5/10

  11. danNN: olyan megerőltető lenne vesszőket rakni, h ovlashatóbb legyen amit mondani akarsz? Tudom nekem igazán semmi alapom helyesíráűsba kötni, de ez baromira zavaró, jobban mint egy muszály.

  12. “ebben a filmben kiemelkedő a hangulat, a zene, a színészek játéka és a rendezés (gondolom), ellenben rossz a forgatókönyv. Nem tudtam követni a filmet rendesen, valahogy olyan elnyújtottak voltak a jelenetek”

    Pedig akkor az rendező meg vágó ha elnyújtott szerinted, a rossz forgatókönyv szerintem nem áll rá

    ahogy én is írtam könnyed, eltúlzott, vagy ahogy más írta börleszk, volt a cél, és ahhoz stimmelt is, néhol szinte még a némafilmezés is bejátszott – ez ilyen, és pont ezek tűnhettek rossznak, egyszerűen nem a te filmed, és nem sokatok filmje. Az biztos, hogy könnyed szórakozásban nekem a toppon volt, élményként simán megérdemelte a 8/10-et, és itt a viszonyítási pontnaka többi vígjáték eredményeit nézzétek, mittomén, 27 dresses, Vegas stb.

  13. human, tudom, h utálod ezt a témát, de akkor is: mostanában túl jó szívvel szórod a pontokat. emlékezz csak, anno a there will be blood-ra is 8-cal kezdtél. lehetne még hozni példákat, de inkább hagyjunk helyet a cáfolatnak ;)

  14. “amúgy tudom, nekünk semmi nem jó, de a Bőrfejek magyar címről nekem elsőre az ugrik be, hogy Skinhead film.”

    nem csak neked Human,de hát tényleg bőrfejek,szóval más címet nem nagyon tudnék elképzelni,de hátha van valakinek más javaslata…a legjobb beküldő nyerhet egy Tesco Gazdaságos gumicsirkét

  15. Bobby: ez ennyire jött be, tudtam h sok ellenvetés lesz mert imdbn alig 6 pontja van a filmnek, de csak azért nem fogok rá 6-ot adni mert valszeg a többségnek kb annyit ér

  16. ezt a filmet egyszerűen kedvelem. Igaz munka mellett néztem, de hangulatjavító volt nagyon.

    akinek a humor ott kezdődik h megy a káromkodás meg a melegviccek, az kerülje el.
    köszöntem :)

  17. Talán 2 hete láttam, a tréler alapján másra számítottam, a film feléig oké is volt a dolog aztán bejött a szerelmi szál erőltetése – én meglettem volna anélkül is.
    Amúgy nem volt rossz film, de nekem csak egyszernézős 6/10

  18. Szerintem ez a film egy felüdülés a többi film között.
    Annyi Jumpert, Indiana Jones-t, Mummia 3-mat kaptunk a fejünkbe a megfelelő mennyiségü efektekkel, hogy egy ilyen kis lötyike komédia épp jól jött.
    A sztorija mondjuk elég laposka volt, de szerintem a szinészek elvitték a filmet.
    A diszlet meg az egyebek pedig szerintem teljesen jók voltak és korhűek!

  19. mivel ez nem kalandfilm, így nem egy skálán vannak. Az előbb írtam kommentben h mikhez hasonlítva.

  20. háhá, pont most készülök megnézni! amit itt eddig olvastam úgy gondolom élvezni fogom…:)

  21. Esetleg Bőrsapkások, vagy Börsisakosok

    Nekem sem jött be, 3 megszakítással néztem meg, és a megszakítások között napok voltak.

  22. Kövezzetek meg, nekem tetszett, egyetértek a 8/10-zel. Mondjuk én egy olyan esősebb napon néztem meg, és eléggé feldobott. Lehet, hogy a 30 fokos kánikulában más lenne a véleményem (7/10 akkor :P:D).
    Ui.: Kitartás, holnap Batman :)

  23. Nemrég néztem meg, szerintem nagyon jó volt. Tökéletesen hozza azt a szintet aminek szánták, egy könnyed komédia.

  24. A film képi világa, az egyes karakterek karikatúra jellege, a szereplők (jó értelemben vett) affektáló stílusa az Ó, testvér merre visz az utad c. Cohen filmet juttatja eszembe (Clooney is szerepelt benne). Szerintem le sem tagadhatná: a Leatherheads tehenes bevezetőjével, a Cohenék búzamezején fel-felbukkanó három szökő rab jelenetére rímel.

    SPoilerek lehetnek innentől

    Viszont ennek a filmnek önmagához mérten is vannak hiányosságai: számomra trailerben az összes jó rész szerepelt, kivéve hálókocsis és razziás részt. Ezek öszvisz 6-7 perc meglepit jelentenek.
    Unalmas (Clooney munkát keres), néhol érdektelen (focifelügyelő-vonal), olykor giccses (csók, játékosok a bányában, mezőn), legtöbbször naiv (poénok).
    Az én főbajom viszont, hogy az intelligencia írmagja sincs a filmben, nem úgy, mint az Ó, testvérben vagy a fent említett Charlie Wilsonban…
    5/10

  25. Ma este néztem meg. Nálam nagyon bejövős volt a film, pont az a típus amire mostanában vágytam: Jó hangulatú, vicces, nem akarja megváltani a világot. Csak szórakoztat és az ember úgy üli végig azt a közel két órát hogy ki tudja kapcsolni a külvilágot, csak nézi, és élvezi.

  26. Szerintem megmosolyogtató film, nem sírva röhögös, de nem is az kell hogy legyen hanem kellemes, aomolygásba rántó :)

    Annyira börleksz, hogy náhány jelenetnél szinte hallottam a zongorista klimpírozását , mint anno valamelyik Burton vagy Chaplin filmnél, és mikor a kocsmai verekedésben rámennek a zongoristára az is telejesen kész :) Talán pár snittet adhattak volna fekete-fehérben, némán, a szöveget utólag kiírva ileltve a meccset hasonlóan kicsit gyorsabb sebessénen játszva és akkor tökéletes lett volna a hatás.
    10/8 szerintem renben van, megérte az idejét és ennél nem is akar több lenni.

    Ami még tetszett az a vége, mikor a stáblista jön és elkezdenek képeket mutatni hogy kivel mi lett, pl Jonathan Pryce ott térdel két baseball játékos mellett stb :))
    (Még az Armageddonnál láttam ilyet, de ott kb az voltaz összes, ami tetszett)

Comments are closed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.