Olvasás után elégetendő (Burn After Reading)

A Coen-fivérek várva-várt új krimivígjátéka egyes kritikák szerint Oscar-várományos és/vagy kultfilm, mások szerint pedig egy borzalmas butaság, és mindkét oldallal simán egyet tudok érteni. Abszurd, feketén vicces, kínos, rettentően felszínes és borzalmasan buta, mindemellett inkább zseniális, mint nem.

Burn After Reading - Clooney vigyorog

A film elején Osborne Cox (John Malkovich) CIA-ügynököt elegánsan kirúgják az állásából, vélhetően alkoholproblémái miatt. Cox, hogy úgy mondjam, ezt nem valami jól veszi, leginkább bosszút akar állni, aztán kitalálja, hogy megírja az emlékiratait és el is kezdi diktálni. Ezalatt felesége, az unszimpatikus jégkirálynő, váláshoz készül, mivel Harry Pfarrer (George Clooney) nyugalmazott rendőrbíróval folytat titkos szerelmi viszonyt.

Valahol máshol eközben Linda Litzki (Frances McDormand), nagyjából késő negyvenes éveiben járó edzőtermi alkalmazott plasztikai műtéteket akar magán végeztetni mindenképpen, mert attól boldog lenne végre, de a biztosítója nem fedezi azt, egyébként pedig online felszedett szánalmas lúzerekkel próbálja színesíteni szexuális életét (bár nem tudom, ezt minek hangsúlyozom, hiszen a filmben a legtöbb szereplő lúzer és/vagy összevissza kefél). Mígnem egy cédét talál az edzőtermi öltözőben furcsa nevekkel, dátumokkal és adatokal. Ő és Chad (Brad Pitt) kitalálják, hogy ezek biztos nagyon fontos és titkos dokumentumok, kinyomozzák, hogy ki vesztette el, és jutalom reményében felhívják az illetőt: Osborne Cox-ot, hiszen ezek az ő ifjú kém-éveiről szóló emlékiratok. Innentől indul a bonyodalom, a négy főszereplő sorsa több szálon is összeér, számos félreértés, tömény bénázás, jó néhány what the fuck?-pillanat, abszurd véletlenek, vicces fordulatok és lőtt sebek követik egymást.

Gondolom, társadalomkritika, hogy az összes szereplő rém buta és felszínes, ezenkívül a maga egyéni módján idióta is. A CIA-ügynök, Cox tényleg egy nagyarcú, agresszív, whiskey-vedelő köcsög, néha már majdnem meg lehet kedvelni, de aztán inkább mégse. Clooney és Brad Pitt neve alapján az ember azt várná, hogy jó pasik lesznek a filmben, de sajnos mindkettő elég jó színész ahhoz, hogy a jóképű sármnak még a nyomait se lehessen felfedezni rajtuk. Chad egyébként jóindulatú, csakhát az intelligenciahányadosa kb. egy havasi gyopáréval egyenlő, és ez a szemében is látszik, minden elismerésem Brad Pittnek, amiért ennyire „egyszerűen” tud nézni, Harry pedig egy hipochonder, perverz, tikkelő, paranoid seggfej, aki néha megpróbál megjátszani némi Clooney-féle eleganciát, de ez sosem sikerül igazán. Mindegyik fantasztikus színészi alakítás, talán a legjobb Frances McDormand, a testképzavaros negyvenes nő, akit néha már majdnem meg lehet kedvelni, de annyira felszínes és bután törtető, hogy inkább mégse.

Burn After CD

Azzal a fajta komédiával állunk szemben, amin az ember meglepődik, időnként hátrahőköl, sokszor a szereplők helyett kényelmetlenül érzi magát és végig magában röhög: nem a feel-good, hanem a cinikus nevetés. A Coen-filmek közül talán a Fargo-hoz áll legközelebb, amennyiben másfél óra tömény szerencsétlenkedés, csak a Fargoval ellentétben itt nincs olyan szereplő, akivel az ember valamennyire is azonosulni tudna, vagy akinek legalább drukkolna. Aki szereti az ilyesmit, annak tetszeni fog.

Egy baj van egyébként a filmmel, hogy idegesítő a tempója: nagyon lassan és kissé unalmasan indul be, hosszú-hosszú időn át csak bemutatja a szereplőket és a készülő bonyodalmat, aztán egyszercsak felpörög és akkor hirtelen vége lesz. Nagyon gyorsan és kíméletlenül lecsapják a végét, pont amikor elkezd tetszeni és az ember még szívesen nézné tovább, egyszerre csak „megoldódik” a konfliktus. Bár lehet, hogy ezt is direkt csinálták és ez volt a cél, nekem inkább zavaró volt.

Olvasás után elégetendő értékelés

Abszurd krimivígjáték érzelmi távolságtartással, társadalomkritikával, buta, felszínes vagy más módon unszimpatikus szereplőkkel, akiket remekül játszanak el klassz színészek, és érdekes humorral. Nálam 8/10 pontot ér, szerintem többnyire zseniális, de tudom, hogy lesznek, akik gyűlölni fogják, mások szerint meg az év filmje, ez van.

49 hozzászólás a “Olvasás után elégetendő (Burn After Reading)” bejegyzéshez

 1. Én meg csak “egyszerűen” irigyellek, hogy láttad már a filmet, és a köszi a kritikát. Ebből talán az is kiderült, hogy nagyon várom már, a szereplők meg az előzetesek alapján nagyon jóra számítok, és szerencsére ez az írás sem lombozott le, sőt.

 2. Tudtam, hogy Isolde ír, Human nem lát el ilyen kíméletlen jelzőkkel filmet. Ezek után a pontozást itt sem értem. 8/10 ? Az csak évente egyszer van. A szubjektív vélemény vitarobbantása volt ez.

 3. Nem tudom, h Coenek kepesek-e mellenyulni, de szivesen letesztelnem magam mihamarabb! Varolista abszolut elso helyezettje.

 4. ez jó :) diplomatikusan, odafigyelve, de végigfikázva, mégis úgy h végül megakarjam nézni, ez igen! a végén mégis 8/10?! nem tudom h de ezt jól összehozta kisasszony.. :)

 5. ok, még mielőtt feleslegesen átmennénk kötözködésbe, nem degratíve értettem a dolgot. a megjegyzésem sajnos félreérthető volt:

  “de végigfikázva, mégis úgy h végül megakarjam nézni, ez igen!”

  bár valóban poztív megjegyzésnek szántam, de belátom h cinikus éllel is értelmezhető. tényleg minden kötözködés nélkül mindemellett bátorkodnék bedobni egy kiemelt mondatot:

  “Abszurd, feketén vicces,
  kínos, rettentően felszínes és borzalmasan buta,
  mindemellett inkább zseniális, mint nem.”

  ezt is csak azért, h értsd a kijelentésemet: ami kínos, felszínes és borzalmasan buta, az ugye elég szélsőséges helyzetben lehet inkább zseniális mint nem?! ebből következően a benyomásom valóban az volt amire utaltam: sztem isolde sem tudta eldönteni h oltogassa vagy védje a filmet. písz

 6. egyébként tényleg New Yorkban láttam múlt héten a moziban, ha már ez így felmerült.

 7. nekem felkeltette az érdeklődésemet.
  két rovátkát húzzatok be a nem létező strigulák közé.

 8. Burn after… Most jöttem meg a moziból, bár már 2 hete halasztom a megnézést, ma mégis rávettem magam. Ahogy látom még a legtöbb ember nem látta, ezért nem is spoilerezek el senkit, de tény ami tény, erre még aludni kell egyet, mert nem tudom, hogy szeressem e vagy sem.

  Sok mindenben egyetértek azzal amit Isolde ír, de ha azonosúlni kellene valakivel akkor csak a külső szemmel figyelő JK Simmons-al tudok, aki kapja a hülye infókat, hogy mi a csudát is csinálnak a főszereplők és csak ööö izé…
  Egyszerüen az zseniális, főleg az utolsó mondata, amit kb az összes néző feltehet magának a film végeztével! (ezt nem írom le spoiler miatt, de aki megnézi az tudni fogja)

 9. Oké, itt Osztrákban már adják egy ideje, nem tudtam MOn adják e vagy sem, de ezért mondtam, hogy nem spoilerezek. (pedig akartam!!!)

 10. Most értem haza róla (angol nyelvű vetítés, Németország), a film valóban zseniális. Nincs is jobb kifejezés rá. Isolde kritikája maximálisan helyt áll, mind a tempót és a lecsapott véget, mind a karakterek debilségét illetően. Kihagyhatatlan, az utolsó jeleneten majd’ beszartam. :D

 11. tükrözve van a kép a jobb felső sarokban. direkt?

  a filmtől amúgy nem vagyok elcsöppenve.
  Pitt tenyleg jo, Clooney szerintem ugyanazt hozza, mint a tobbi filmjeben. Kicsit tobb az ideges fejrangatas.

  Az utolso jelenet menti meg a filmet, anelkul a Kegyetlen banasmod szintje.

 12. tény hogy lassan indul be a film, de a hangulata végig zseniális. Ez a sok bénázás, és a Pitt-Clooney-Malkovich trió is ottart a filmnél! Lebowski is lassú film volt, Fargo is, szóval simán befér a sorba nekem!

 13. Hát én már láttam a filmet. Sajnos se nem vicces, se nem szellemes, egyszerűen bűnrossz. Felszínes és ötlettelen. Nagyon nagy csalódás, de hát ma már képtelen egy szellemes és értelmes történetet összerakni.

 14. Hát nekem nem jött be, sem a történet, sem a kivitelezés.
  Ha nem úgy megyek neki, hogy na lesz egy kellemes 1,5 órám, hanem jobban utánanézek mi is várható lehet másként látnám.
  A színészi alakításokban, Pitt ott van mint lüke gyerek és vége is, Clooney szokásos szvsz, John szintén.
  Trailer alapján is humorosabb valamire gondoltam.
  Bele lehet vagy talán kell is látni az isolde által írt társadalom kritikát, akkor még egynek elmegy, de számomra inkább idegesítő (mármint a karakterek)mint humoros ezek ellenére is.
  Illetve mondjuk úgy nem erre számítottam.
  Egy fokkal könnybben emészthető, vigjáték szerű valamit vártam még a trailer alapján is. Na ennek nem nevezném, bár ez meg szubijektív dolog. Nekem így max 6/10.

 15. Most fejeztem be es azt kell hogy mondjam,hogy nagyon jo! :) A szereposztas onmagaert beszel,mindenki hozza a formajat,siman 8/10!

 16. na ilyet sem túl sűrűn teszek, de most meaculpa isoldának.

  pár kommentel feljebb, még bután nem értettem, még pontosabban fogalmazva tök félreértettem isolde szavait. nem tudtam hova tenni azt, hogy ő sem tudja hova tenni igazán a filmet.

  De! ezúton üzenem, h a kritikája nagyon nagyon eltalált. én gondoltam volna utoljára, de így utólag minden gondolatával egyetértek. egyszerűen k*rvajó írás lett. és még1x sorry, de látnom kellett hozzá a filmet h tudjam hova tenni eme kis esszéjét.

  amúgy a film nálam inkább zseniális mint nem :) a vége pedig bravúros.

  ez pedig :D :
  “Chad egyébként jóindulatú, csakhát az intelligenciahányadosa kb. egy havasi gyopáréval egyenlő, és ez a szemében is látszik, minden elismerésem Brad Pittnek” ahhoz h ezt vki tényleg értse, látnia kell.

  no comment. és köszi!

 17. jah! én sem vagyok egy nagy Coen-fán, se Fargo, Se Lebowski nem ütött, de ez tényleg viheti a 8/10-et!

  zsír! még most is vigyorgok :) köszi még1x az ajánlóért! ;)

 18. Egy tipikus Coen-alkotás – állapítottam meg magamban a film után. Az idióta karakterek, akiket módszeresen elidegenítenek a nézőtől, hogy még véletlenül se lehessen azonosulni, vagy szeretni őket. Meg persze a váratlanul előhúzott naturalisztikusan bemutatott erőszak. Szerintem is leginkább a Fargo-ra hasonlít, azzal a fontos különbséggel, hogy ott volt egy ellenpont: a sok idióta, őrült, vagy sodródó ember között ott volt a Frances McDormand által alakított rendőr és férje az egyszerű életükkel, de szilárd erkölcsi értékekkel. Itt az alkotók nem teszik le a voksukat senki mellet, ám az ítélet így is durván kidomborodik. De mivel nem kapunk semmilyen választ a kérdésre, hogy „de ha ez nem, akkor mi?”, ezért egyszerre menekülnek meg a demagógiától, és válik kissé, néha-néha öncélúvá az értelem teljes hiánya.
  Viszont a No country for old men után ill. azzal együtt érdekes megfigyelni ezt a filmet. Ott a kapzsiság, önzőség „csak” egyfajta érzelmi elsatnyulással járt, ahol nincs becsület vagy irgalom, míg a Burn after reading világában az értelem (is) csökevényes. És a lezáró jelenet hihetetlen űrt hagy az emberben, csak néz, és azt mondja „Ennyi?” és a Coenék válasza az, hogy igen, ennyi. Nem volt semmilyen cél, ami felé ment a film, ugyanis nincs cél, ha nincs értelem. Valóban nem az a felszabadultan nevetős film, mert az összképe igen nyomasztó, tehát nem az a „könnyedén szórakoztató” fajta, mégis élvezetes… szóval egy Coen-film.

 19. …nagyon tetszett a film…
  …Brad karaktere kibaszott idegesítő volt :)
  nálam 10-ből 9

 20. Még nem láttam a filmet,de szerintetek befér a Golden-Globe-on McDormand a legjobb női főszereplő (annak terjesztették fel) kategóriába. ???

 21. Nekem nem jött be. Kínszenvedés volt végignézni. Borzasztóan unalmas volt, és ezen még a színészek sem javítottak. (Ettől még másnak nagyon tetszhet.)

 22. Szerintem meg pont a színészeknek köszönhető az, hogy egy keb*szottul jó filmről kommentezgetünk. A sztori is jó persze, a dupla-tripla csavarok, a történetvezetés, de ezt Coenék (és mások) szakmából hozzák. Jól van, a színészet is szakma, de ahogy ezek megtöltik élettel a karaktereiket, na az a nem semmi!

 23. a kritikával nem értek egyet, de maximálisan tiszteletben tartom az “ízlések és pofonok” alapelvét:) ami miatt mégis megéri megnézni az Brad Pitt… szenzációs az alakítása, ellenben f.mcdormand végig irritált… ezt a buta nézést már egyszer ellőtte a fargoban, ott jól állt neki, itt nem. coenék meg elfelejtették a filmkészítés azon elvét, mely szerint egy szatírának szórakoztatnia kell.

  a burn after reading esetén ez a szórakoztatás csak pár nagyon erős jelenetben valósult meg, egyébként nagy mellényúlás ez a forgatókönyv coenéktől…

 24. alapvetően tetszett, de végig bennem volt, h bárhogy máshogy alakulhatott volna a sztori ahhoz képest, ahogy alakult. olyan mint egy színdarab, kicsit sitcomos, meg olyan bárgyú, de direkt. szóval jó volt, de az nem biztos, h mégegyszer megnézném.

  7/10

 25. paranoid android: hogy az értelem teljes hiánya öncélúvá válna? szerintem PONT erről (is) szerettek volna beszélni a Coenek. Az értelem teljes hiányáról. És hol hiányozna ez leginkább, mint a Central Intelligence Agency falain belül? :)

 26. sztem eszméletlen volt! én abszolút nem vártam semmit a filmtől, még azt sem tudtam, hogy coen fivérekkel ülök szembe, mondjuk hamar elkezdtem gyanakodni :) Ennyire rendben lévő filmet rég nem láttam, nem akarok spoilerezni, de brad pitt vigyora a szekrényben zseniális volt :)

 27. Jamie: igazad van, hogy ez is cél volt; én az öncélúságot ennek bemutatására értettem, mert számomra (tehát nem biztos, hogy igazam van) néha már soknak tűnt a mindent és mindenkit magába szippantó értelmetlenség, butaság – és talán emiatt egy cseppet felmerült bennem a vége felé, hogy az alkotók sem tudatosan szőtték a történet fonalát, hanem randomszerűen dobálóztak a karakterekkel.

 28. Spoiler

  Nekem az oroszos részek tetszettek a elgjobban:) Amikor ott ültek azzal a fapofával. Valószínűleg ezis mutatja az USA – RUS ellentéteket mostanság.

  Spoiler vége

  Én nagyon jót szórakoztam a filmen, ellenben a haverjaimnak nagyon nem tetszett. Ebből is látszik mennyire megoszt mindenkit. Ja… és valami számolta a “fuck”-okat? Ha nem volt 100 akkor pusztuljak el itt … XD

 29. Megnéztem és nagyon bejött! Mindenki nagyon jól játszott a filmben, “ezt most nagyon elhittem” érzés :) Nem szeretem a csúnya beszédet a filmekben de ebbe illett (ennyi watta fák-at régen hallottam :)
  simán 9/10 nekem! Parádés szereposztás, jó színészi játék. Ajánlani tudom.

 30. Most néztem meg, és egyetértek: zseniális. Vigyorogtam meg röhögtem rajta végig. Kegyetlen jó karakterábrázolások. Néztem volna még én is a végén, de belátom, akkor és így kellett befejezni. Telitalálat.

  Egy dolgot nem értek, pedig megpróbáltam kikockázni: mi a bús franc történik a szekrénynél? :)

 31. best movie and cast of the year?

  SPOILER
  payskin:
  Harry mesél korábban arról Lizzy-nek az asztalnál, hogy huszonakárhány éve nem lőtt a fegyverével, de a múltja miatt mindig magánál hordja a pisztolyát és a reflexei azért működnek. Na ez a villámreflex okozza a “problémát”, amit Harry se fog föl azonnal. (vissza is megy egy késsel utána)

 32. én most fejeztem be, zseniális.

  9/10… az utolsó jelenetig nem tuidtam eldönteni hogy most mit is nézek, és, hogy tetszik-e egyáltalán… és pont ez benne a krva jó :)

 33. Bakker, de jó volt :D SAG díjat a színészeknek! Frances McDormand fantasztikus. Ja, hogy jelölve sincsenek? Szégyen.

 34. Láttam, nem kellett volna. Ilyenért ne is adjanak jelölést. Egy film tele idiótákkal, akkor inkább százszor az Üvegtigris, az legalább szórakoztató. Ezen semmi érzelmet nem éreztem, nem tudtam mit nézek, kevés ilyen érzelemmentes filmet láttam eddig.

 35. Én sokat vigyorogtam Brad Pitten: tényleg annyira idióta karaktert alakított, hogy hihetetlen. :D Remek színész, le a kalappal. Malkovich is hozta a szokásos kiváló alakítását, ő is vicces volt az állandó fuck-ozásával. A színészek tökéletesek voltak, de maga a film, annak se fülét-se farkát nem találtam, mindenesetre bőven nézhető.

 36. a fuckozás egyenesen irritált ebben a filmben. na nem azért mert cúna szó, hanem azért mert annyira erőtlen ez az angol káromkodás, hogy inkább már szánalmas mintsem vicces vagy botránkoztató. a gyerekek jutnak eszembe a játszótéren akik 11 éves létükra a bazdmeg-t használják kötőszónak. a film meg hulladék, már bocsánat

 37. de valaki elmondaná, hogy mi a zseniális ebben a filmben? most komolyan, lehet hogy az évszázad legjobb filmjét láttam és én fel sem fogom, valaki világosítson fel.

 38. Fuck-ozásra: tudom, megkövezés, de szinkronnal voltam kénytelen megnézni, ami nem meglepő módon kifejezetten szar lett. Egy dolgot találtak el, az Malkovich káromkodása, olyan jóízűen szórja a bazdmegeket, kurvaanyádokat, hogy rendesen megkívántam a csúnya beszédet. Általában ellenzem, de itt szinte látszik ahogy jön ki a gőz a faszi fejéből, láthatóan jól esik neki :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.