Ronin

I ambushed you with a cup of coffee!

Na, valahogy így néz ki egy jó akciófilm. Emlékszem amikor először láttam a Ronint, akkor még porbafingóbb voltam mint most, és a végén az volt a bajom, hogy milyen kevés volt benne az akció. Hiába na, mindenki volt fiatal és bohó. A mostani újranézést követően már semmi ilyesmi gondolat nem fogalmazódott meg bennem, hiszen szinte végig székbe szegezett. Azért szereztem be, mert a Wanted környékén sokszor előkerült a legjobb autósüldözések toplistákon, és arra a bizonyos robbanásra még én is emlékeztem.

Ronin rajtaütés jeah

A történet röviden annyi, hogy a gyönyörű Natascha McElhone összeszed pár ex-katonából egy csapatot, hogy segítsenek neki megszerezni a Táskát. Mi van a táskában? Soha sem tudjuk meg, és ha jól látom akkor ez Hitchcock felé némi tisztelgés. Természetesen nem is fontos, hogy mi van a táskában, az elrablása a lényeg. Mi is a megszerzését aztán az akció utózöngéjét tekinthetjük meg a vásznon (képernyőn), és mint mindig, jó nézni ahogy a profik dolgoznak.

Ami miatt eltér a tipikus amerikai akciófilmektől, az pont a helyszín. Ahogy a modern Bourne-nak is adott egy kis komorságot a sok Európai helyszín, úgy a még azelőtt készült Ronint is feldobja rendesen. Egyszerűen kicsit komorabb az egész. És hogy ez ne legyen elég, még a kivitelezést is reálisabbra veszik mint általában. Természetesen vannak benne túlzások is bőven, elég csak a 100 kocsibalesetet okozó második nagyobb üldözésre gondolni, de még így is reálisabb mint az átlag. Ez pont akkor vehető észre, amikor egész egyszerűen nem kímélik a lövöldözés közelében tébláboló utcai járókelőket. Oké, véres meg mittomén, de ha egy város közepén tör ki olyan heves tűzharc, annak egyszerűen vannak áldozatai.

És akkor térjünk a másik fontos részre, ezek pedig a színészek. 3 évvel a Heat után ugyanúgy hozza a profit De Niro, és a mellé társított Jean Reno-val tökéletes párost alkotnak. Két öreg harcos, két Ronin, aki ilyen munkákból tartja fenn magát. Bár a többiek is jók, a mellékszerepekben is hatalmas arcok, na meg a Gregort alakító Stellan Skarsgård pl. baromi jó, de mégis eltörpülnek a fő páros mellett.

Ronin értékelés

Messze felülmúlta azt mint amire emlékeztem. Szerintem ez most nekem simán 8/10 lett. (az imdbn csak fekete-fehér sajtóképek vannak, és cool)

human
írta
2008. 10. 19. 16:04
megjelenés
53
hozzászolás


53 hozzászólás a “Ronin” bejegyzéshez

 1. Valóban remek film, a műfajának egyik legjobbja, és a színészek is brillíroznak. Végig feszült, eseménydús, az akciók faszán meg lettek rendezve, De Niro és Jean Reno pedig profik mint állat, főleg így ketten egymás mellett, a filmtörténet egyik legjobb párosai, szerintem!
  10/10

 2. Azt hiszem ez volt az a film amit nagyon vártam moziban annó 98′-ban (a Taxival együtt) de valahogy úgy éreztem hogy csalódtam, mert pont az volt sok benne ami a Taxiban kevés (autós üldözés) és pont az volt benne ami a Taxiban sok (akció) – legalább is én akkor így éltem meg, de lehet előveszem én is egy kis nosztalgiára… (te jó ég hogy szalad az idő :D )

 3. SPOILER ALERT!

  Haverom mesélte, hogy mikor először látta ezt a filmet, hatan nézték egyszerre egy koliszobában, mire bejött valaki és megkérdezte:
  “Hú, ez az a film, amiben a csaj meghal a végén?”
  Csak kicsit verték meg.

 4. A Hollywood-i beidegződésekkel nincs semmi baj, elvégre az akciófilmek már csak ilyenek (még a nem amerikaiak is). Én nem érzem túlmisztifikáltnak. Nekem hozta azt, amit elvártam tőle.

  Az akciók tényleg emlékezetesek. Főleg hogy egyáltalán nincs a filmben CGI, így van a filmnek íze-bűze.

 5. Nekem sem jött be a Ronin. De Niroval+Renoval akarták eladni, de sztem is inkább csak középszerű lett a film mint jó. A 7.1 teljesen jogos IMDB-n.

 6. a ronin szerintem is remek film, 8/10 minimum, megvevős volt dvd-n, de attól még vicces, hogy valaki személyes sértésnek veszi azt, hogy másnak meg nem jött be:

  “faszimádó akkor Nezed a Shoot em up-ot az neked való…”

  és ajánl neki egy roninnál még jobb filmet. hmm, nem szóltam. akkor ebben tiszta jóindulat volt. (de attól még nagyon low, a “nem tetszik neked, ami nekem tetszik, akkor nézz olyat, ami sz*r” duma, hiszen a legnagyobb filmek közül is van ami x-nek vagy y-nak nem jön be, mert ízlések és pofonok és közhelyek.)

  amúgy meg, ha beidegződés, akkor lehet benne valami, mert ugye az ősprofi john frankenheimer rendezte meg, de épp ezért is olyan jó, mert felidézte az oldschool hollywoodot és nem véletlen, hogy a “régi, hibás H-wood-i beidegződésekkel” teli filmek simán verik más ország hibás beidegződésű mozijait.

 7. “inkább csak középszerű lett a film mint jó. A 7.1 teljesen jogos IMDB-n.”

  a 7-es az nagyon jó filmet jelent (idén már volt két-három 7/10-es), az 5-ös a középszer.

 8. Az egyik legjobb akciófilm.
  Ott a helye a Halálos fegyver, az utolső cserkész, a fékteleneül,és Die Hard trilógia mellett.A zene, a vágás, az operatőri munka, mind remek.. John Frankenheimer egyik legjobb rendezése, a Francia kapcsolat 2.,és a Black Sunday mellett.
  A McGuffin tényleg Hitchcock-i találmány.Az egész film alatt nem derül ki mi van a táskában, és ez így volt jó.
  A Hollywoodi elemek, amiket faszimádó emleget, nekem nem voltak annyira szembetűnőek. Itt nem volt jóképű főhös-vagy poénokat oltó vicces sidekick,világhatalomra törő főgonosz. Érdekelnének azok a sablonok már, felcsigáztál. Kérlek oszd meg velünk……

 9. Én vagy 4-5 akciófilmet tartok tökéletesnek, és abból az egyik ez. Simán 10/10, már láttam vagy ötször, de még mindig lenyűgöz. Az elején ugye Sean Bean balf.szkodásai, meg amit kihoznak ebből az nagyon állat. Én ilyet egy filmben nem láttam még, de tényleg. A jelenetek végig realisztikusak, külön pontot érdemel a hotelnél a csörömpölős-jelenet, azon mindig röhögök!:)
  Nem tudom akinek ez nem elég jó az mibe köt bele? Egy akciófilmből nehéz művészfilmet készíteni. És ez egyáltalán nem az az agyatlan lövöldözős, ami van benne az pedig a forgatókönyv miatt kell.

  Amúgy pedig van benne CGI, vagy lehet hogy annak hiánya miatt olyan csúnya a porfelhő az üldözős-jelenet elején. Mert az már tv-s minőségben is ultragáz.

 10. @Nodaba90: a vitakultúrád bámulatos, gondolom a nicked az életkorodra utal.

  Soha nem értettem, miért gond az, ha egy sokak által kedvelt vagy éppen minőséginek tartott filmet egyesek nem tartanak akkora durranásnak. Biztos sok olyan film van, amire mindketten azt mondjuk, hogy szeniális, s bizton állíthatom, nem egy olyat is alkottak, amit egyikünk sz*rnak titulál, valakinek meg ott figyel a polcán, mert No.1. De ezt Winnie tömören és jól megfogalmazta…

  @jack24bauer: Itt nem volt jóképű főhös-vagy poénokat oltó vicces sidekick,világhatalomra törő főgonosz.

  Komolyan kérdem: szerinted ezek testesítik meg a beidegződések fogalomkörét?

 11. kedvenc akció filmem, nagyon nagy, simán megéri a 10/10-et nálam, mert nem tudok nála jobbat, Heat-el egy szinten mozog!

 12. Ha jól emlékszem 2 olyan film volt az életemben, amelyik után a moziból kijövet azonnal beálltam újra a pénztárhoz, hogy újranézhessem. Az egyik a Ronin volt, a másik a Hukkle.

 13. Ronint szeressuk, eros 8as jar neki. Osszesen 4 jobb akciofilmet tudnek mondani: Ran, Shichinin no samurai, Heat es Léon. A de Niro-Reno paros pedig az elvarasoknak megfeleloen fantasztikus. Mindenkinek melegen ajanlott.

 14. Szinte mindig megnézem tövöben is ha éppen adják, nem tudom miért szeretem jobban mint a többi hasonló akciót, talán mert nincs lebutítva. Plusz az utalás a roninokra tökéletes. A hét szamuráj pl. a hét mesterlövész alapján készült, szeretem ezeket a kelet-nyugat átfedéseket, mikor az ember azt hinné a két ennyire idegen kultúra nem jön össze, aztán mégis.

 15. Ja, az értékelésem lemaradt. Nálam 10/10.
  Sajna manapság már nem készül, ilyen oldschool Rated-R film. A stúdiók inkább kiherélik a lövöldözéseket, meg a káromkodásokat, meg telibasszák CGI-vel.(Die Hard 4)Erre a sorsra jutott a Max Payne is, hogy Pg-13-as besorolást kapott. Na nem offolok tovább. Nálam klasszikus ez a mozi. Nem olyan 10/10, mint a Heat, vagy a Die Hard 1, de mégis megérdemli tőlem a maxot, mert amit lehetett a témából kifacsartak az alkotók.
  Ajánlom mindenki figyelmébe a Duplalemezes kiadáson lévő Alternatív befejezést is.

 16. jack: felejtsétek már el ezt a Die Hard hülyeséget, emrt a DH4 épphogy alig volt CGIvel, inkább maketteztek többnyire (komolyan). Ott a Die hard topik, ki lehet dumálni.

 17. Nálam mondjuk 6-os, mert jó film, de közel sem annyira, amennyire itt sokan mondják. Legalábbis szerintem. Az autós üldözések, De Niro profizmusa, és Sean Bean kiborulása tényleg felejthetetlen, de sokszor nagyon leül a film, kicsit vontatott, na meg nem tudták olyan szintű karakterekkel telepakolni, mint például a Szemtől szemben-t. A párbeszédek néhol kifejezetten bénák. Szóval nálam ez tipikusan ha adja a tévé megnézem, de meg nem veszem film :)

 18. épp most megy itt mögöttem a háttérben DVD-n:)
  esti levezetés.

  A DUAL akciós DVD másik tartalma pedig a Dühöngő Bika…

  Na az esem egyszerű.

  A Ronin alapozta meg az európában játszódó akciófilmeket a 90-es évek második felétől.

 19. Már régen láttam és lehet elfelejtettem, de nem esett le, miért kapta a Ronin nevet a film?
  Japánban a Ronin a mester nélküli Samuráj/harcos, ez lenne Robert de Niro?

 20. hmm. Ronin de jó is volt anno. az arles-i amfiteátrum tetején addig mászkáltam, amíg sikerült lefényképeznem a kávézót ugyanabból a szögből, ahogy a filmben vették, aztán ott vacsoráztam.

 21. Tribnek:

  Spoiler!!!

  Ronin =
  A mester nélküli szamurájharcosok

  vagy másképpen

  titkosszolgálatoktól elküldött emberek

  De ez csak ez én sejtésem.

  Spoiler vége!!!

  De mindenképpen nézős a film.

 22. ne molvastam még végig a kommenteket, az egyiknél kicsit idegileg lettem. :) leírom mit gondolok, talán spolieresen, aztán olvasok.

  na, kezdem a pontszámmal: 10/10.

  a műfaj királya, vitathatatlanul, nálam.

  mi a műfaj? az A kategóriás akciómozik, attól A kategóriás, hogy nem Sirálypisták, meg osztrák testépítők játszanak benne, hanem színészek, olyanok, akik játszák a szerepet, azonosolnak azzal. ilyen még a már említett Heat, de ilyen a Visszavágó Gibsonnal, és utóbb ilyen lett számomra a Taken Neesonnal, a teljesség igénye nélkül. miért kellenek egy ilyen filmhez olyan színészek, akik átélik és hitelesen jelenítik meg a karakterüket? mert egy igen érdekes, a hidegháborút követő, munkájukat és korábbi ellenfeleiket elvesztett, vagy legalábbis a pályát elhagyó titkosügynökök (és nem katonák Human!) életét mutatja be akkor, amikor egypólusuvá vált az a világ is a kgst oldal szétesésével. önmagában érdekes téma, de így, hogy egy IRA vezető levadászása a CIA célja, és erre egy igen komoly fedősztori is ráépül, így pláne komoly, tovább fászerezve azzal, ogy orosz ex-kgb-s, vagy ex-szpetnaz katonák is felbukkanak, némelyik milliómosként, stílszerűen Nizzában. ezek mellett imádtam, ahogy Sean Bean karakterét kezelték. :)

  ami szerintem erőssége a filmnek:
  – kiválló témaválasztás, és kellő érzékenységgel nyúl a témához a rendező.
  – kiválló a helyszínek és háttérkatakterek megválasztása, végre egy film, amiben a mellékszereplők is ki vannak dolgozva, a csapat tagjai is, meg az ellenlábasok is (vágja valaki, hogy a műkorcsolyázó csajt, Natacha Kirilovát Katharina Witt alakította?)
  – realista és életszerű az akciójelenetek zöme, nem szaladgál tucatnyi lőtt sebbel tovább a főhős.
  – autósjelenetek és üldözések zseniálisak, azóta se, és az előtt se láttam ehhez foghatót.
  – és a végén egy finom erkölcsi mondanivaló elhelyezése…

  off: “Hú, ez az a film, amiben a csaj meghal a végén?”

  érdemes volt megverni a gyereket, pláne azért, mert nem halt meg a csaj, csak simán elmenekült. ráadásul nem ez a sztori lényege, ez egy másodlagos vonatkozása a történetnek.

 23. “3/10- túlmisztifikált film, régi, hibás H-wood-i beidegződésekkel.”

  mondj már pár ilyet, kiváncsivá tettél. olyat, ami felbukkan ebben a filmben is.

 24. “Soha nem értettem, miért gond az, ha egy sokak által kedvelt vagy éppen minőséginek tartott filmet egyesek nem tartanak akkora durranásnak.

  nem az a baj, ha nem tetszik, hanem az ciki, ha nem tudja megmagyarázni értelmesen a delikvens. :)

 25. winnie: neked is szól a kérdés, mik ezek a beidegződések? egészen felcsigáztatok már. :)

 26. “Japánban a Ronin a mester nélküli Samuráj/harcos, ez lenne Robert de Niro?”

  ez a film egyik erőssége, szerintem, mint már írtam.

  a hidegháborús titkosszolgái és kémei, akik az euróoai “hadszintéren” küzdöttek egymással, ezek újra szembekerülnek egymással, de már mint szabadúszók. mivel a kétpólusú világ (szovjetúnió vs. nyugat) megváltozott, így az ő munkájuk is felesleges lett. ezt az új világot mutatja be zseniálisan a film, és ebben van az a számomra művészi értéke, ami miatt kult lett számomra.

 27. Nekem is egyik kedvenc filmem, nagyon jók benne az autós üldözések, a színészek, az akciójelenetek, egyszóval minden. Amíg nem láttam a Heat-et, ez volt a top, azóta ez a kettő (+a die hard 3) 10/10

 28. Nálam 9/10.
  Az autós üldözős finomságokban, külön kiemelném a hangot. Az egyetlen film ahol valódi hangok vannak felhasználva. Nem úgy mint manapság mikor egy crossmotornak vagy egy V2-es motornak gyorsasági motor hangja van, és hasonlók. Ha jól rémlik emiatt jelölték is, vagy kapott is díjat?!.

 29. Mikor elösször láttam csalodtam. Persze a reklámban jol összevágták az akcijót és a film nem csak erröl szót.M ajd évekkel késöbb a tvben ujranéztem, természetesen alig emlékeztem valamire, igy újként hatott. Na akkor rájöttem, h ez egy qrva nagy film. Az egyik legjobb a témában.

 30. A film befejezése nem az én ízlésemnek való volt, ettől függetlenül marhára szeretem, és megnézem mindig, ha adják a tévében.

 31. atko08 – én ugyan nem figyelek fel ilyesmire, de bátyám, aki – hogy úgy mondjam – elég sok gépjármű hangot hallott már élete során, pont azért nem kedveli ezt a filmet, mert (szerinte – én nem értek hozzá) egyáltalán nem olyan hangja van némelyik autónak, mint a valóságban… – ettől totálisan függetlenül én is szeretem ezt a filmet, és egyáltalán nem érzem terhesnek, hogy néha leül a tempója, nem lehet mindig pörgés. Az csak annak jó aki a géppuskaropogásra élvez… Kell néha egy kis levegővétel, karakter-árnyalás, ilyesmi.

  faszimádó meg továbbra sem fejtette ki, mi a francról hadovál.

 32. “winnie: neked is szól a kérdés, mik ezek a beidegződések?”

  winniet úgy is lehet érteni, hogy bármi is az, amerika jól csinálja mert az ő akciófilmeik mennek, míg máshol alig találni jót.

 33. Ehez a filmhez fel kell nőni és tipikusan egy olyan kategóriát képvisel amit vagy szeretsz vagy nem érdekel, de semmiképpen nem szar.

 34. Én is szeretem ezt a filmet, nagyon izgalmas, ütős film, s az európai helyszínek tényleg sokat dobnak az atmoszféráján. A szemtől szemben is briliáns film! :))

 35. “Sajna manapság már nem készül, ilyen oldschool Rated-R film”

  Na-na-na, igaz nem túl gyakori de azért pl. a Rambo IV a.k.a. John Rambo azért ott volt ;)

 36. Jó ez a klasszikusok délidőben rovat..:) Nálam is minimum 9/10 a film, élveztem minden percét..:)

 37. az egyik nagy kedvenc a film!! a human kritikája jó, csak egy megjegyzésével nem értek egyet, hogy Natascha McElhone gyönyörű. nagyon jó volt a szerepre, na, de hogy gyönyörű…

 38. Örök kedvencem ez a film.

  Anno amikor boho ifjúkoromban Shadowrunt játszottunk, kvázi kötelező darab volt az újoncoknak, hogy lássák hogy is működik a dolog. A világ más, de a sztori tökéletes hozzá. :)

 39. Hajjaj! Ez bizony mestermű a javából! Az egyik legnagyobb akciófilm a kategóriájában. Mert szerintem azért akciófilm és akciófilm között is van stílusbeli különbség.

 40. aktualitása is volt/lett az újranézésnek, most olvasom:

  Az MGM stúdió megrendelte egyik neves filmjének sorozatverzióját, a Robert De Nirós Roninét (…) A Ronin készítésébe az angol BBC is beszáll és feltehetően Európában fog készülni, de amerikai főszereplővel és a tervek szerint az eredeti történet teljes újragondolást fog kapni, de a lényege nem változik.

 41. Egyik legjobb akciófilm, újranézési faktora nagyon nagy. Simán 10/10 nálam.

  Azóta sem láttam jobban kivitelezett autós üldözéseket, mint ebben a filmben.

 42. Winnie: Hát nemtudom, de talán mindenki tudja, hogy az 1-es a legrosszabb besorolás, a 10-es pedig a legjobb IMDB-n. A középmezőnynél pedig már sztem a leginkább úgy van, hogy 7-es a középszerű, ami alatta van, az általában már nézhetetlen. A jó véleményem szerint 8 körül kezdődik, még a 7.8 is jó szokott lenni.

 43. Szerintem egy erős 8/10 vagy egy gyenge 9/10.
  Lőnek benne :D . Jók a színészek. A sztori sem rossz és az elképzlés sem a hidegháború utáni “kém-világról”. De egy kicsit hangulattalan szerintem. A skót nevű lány egyébként valóban jól néz ki sztem (sőt még a gyönyörű jelzővel is egyetértek :D ).

  Nodaba90, ekkor: 2008. 10. 19. 17:55
  faszimádó akkor Nezed a Shoot em up-ot az neked való…

  Szerintem ne emlegessük egy lapona kettőt. A Shoot em up egy nagyon eredeti és jól kitalált film. Faszimádónak inkább egy jó öreg Michael Dudikoffos akciót ajánlanék (HIDD EL AZOKBAN NINCS HW-S BEIDEGZŐDÉS!!!! :D :D)

 44. Nekem az egyik régi kedvencem ez a film, már a paksi moziban is nagyon tetszett gimnazista korom hajnalán, de most kedvet kaptam hozzá, hogy újra megnézzem HD-ben. Frankenheimertől pedig hadd ajánljam a régi filmek kedvelőinek a Seconds című moziját, ami évtizedekkel megelőzte a korát és még most is elképesztően aktuális és hatásos mozi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.