Vallott Nolan, csak nem a Batman 3-ról

Ugye mindenki a Batman 3 hírt várja vele, de ez még nem az. A stúdió persze noszogatja, de egyelőre még nincs konkrét ötlete, hogy mit kezdjenek a folytatással. Majd talán az Oscar után, haha. De erről majd később, most cska úgy nyilatkozot technikai terveiről.

Egyelőre csak arról vallott, hogy szívesen lőne egy teljes filmet IMAX kamerákkal (a Dark Knight bizonyos részeit azzal vette fel – ha nézitek akkor ahol nem olyan vékony a kép azok azok, majd kiszúrjátok). Ez nem 3D-t jelent ám, csak sokkal élesebb képet. Ezzel egyelőre az a gond, hogy maga a kamera baromi hangos, így semmilyen dialógot nem lehet felvenni a helyszínen, és utómunkával kéne hozzáadni őket. Erre azt találta ki, hogy a beszédes részeket 65mm-es kamerával venné fel, a szokásos 35mm helyett, így az is közelítene felbontásban az IMAX minőségéhez.

human
írta
2008. 12. 08. 14:56
megjelenés
19
hozzászolás


19 hozzászólás a “Vallott Nolan, csak nem a Batman 3-ról” bejegyzéshez

  1. Nolan jól használta eddig az IMAX adta lehetőségeket. a dolog bökkenője csak az hogy a 70mm-es film is csak kb. fele akkora (magasságban) mint az IMAX ami önmagában nem baj, csak ahhoz hogy a minőséget élvezni tudja az ember a vetítéshez is megfelelő felszereltség kell (pl. egy IMAX mozi) különben nem sokat tapasztal az ember a nagy felbontásból egy “hagyományos” teremben. anno egyébként pl. a Barakát forgatták 70mm-re, nem valami elterjedt mert nagyon költséges a munka vele.

  2. Pedig már azt hittem a cikk címe alapján hirtelen hogy Batman 3 hír lesz,de sajna nem:( Tudok várni egy darabig de olvastam volna szívesen olyan hírt kik az új szereplők akik már tutik, nem csak ilyen “azt hallottam hoyg lehet de nem biztos” pletykákat nem akarok hallani!

  3. Én mondom, hogy Nolan lesz az új Mann! (Michael, nem Thomas :)) Mann is mindig kísérletezik az új operatőri technikákkal (lásd: Collateral, vagy Miami Vice), és ez az Imax dolog most odakint elég menő cucc, aki csak teheti elkezd megismerkedni a technikával – persze, ha a költség engedi. A Joker belépője is azzal lett felvéve – javítsatok ki ha nem – például, amikor elsőre felgyűri a bohócálarcot, és az arcunkba mászott a mozivásznon.
    Off leszek egy picit, de csak én érzem úgy, hogy a mi Imax-unkba – vidéki vagyok, tehát akkor legyen inkább a Pestiek Imax-e – még egy pár évig nem lesz normális film levetítve?
    On

  4. En ugy tudom, hogy az IMAX kamera nem is vesz hangot, szoval mindegy, hogy milyen hangos. De az tuti, hogy nagyobb, mint a hagyomanyos kamera, mert eleve nagyobb a film, amire veszi, mas iranyban fut benne a film, masmilyen a felepitese. Ezert is volt kerdeses, hogy mit lehet vele felvenni a DK-nal is, mert nehez vele akciojeleneteket rogziteni.

  5. “Pedig már azt hittem a cikk címe alapján hirtelen hogy Batman 3 hír lesz,de sajna nem:( ”

    A cikk címe azt mondja, hogy nem Batman 3 hír. Olvass, lécci.

  6. “En ugy tudom, hogy az IMAX kamera nem is vesz hangot, szoval mindegy, hogy milyen hangos.”

    És mással nem lehet felvenni hangot külön? Ellenben ha hangosan zúg a kamera akkor nincs értelme.

  7. jó lenne áttérni az IMAX kamerákra, baromi szépen néz ki a blu-ray -en, minden képkocka egy fénykép lenne, semmi szemcse csak a tűéles kép. meg a képaránya is jobban bejön, végre rendesen 16:9, nem 2.4.

  8. ja, még annyit, hogy a dark knight elején az egész bankrablós jelenet IMAX kamerás és van benne beszéd, akkor azt szinkronizálták az eredeti angol változatban?

  9. Jéézusom. Hangos a kamera. :D

    (Állítom kiadnák mérnökhallgatóknak, hogy csináljanak csendes IMAX kamerát, igen gyorsan meglennének vele.
    Kisit más tészta, de Youtube-on keressetek rá Johhny Lee-re, hogy mire képes egy Wii berendezéssel és egy kis kreativitással.)

  10. asszem összesen 4 jelentet vett fel nolan imax-kamerával, és mind vmi fight.. kb. a bankrablás is benne van.

  11. leírtam honnan ismerhető fel az IMAX jelenet. PL a várostotálokat szinte mindig azzal vette.

  12. Az IMAX vesz hangot is, de a Dark Knightnál volt csomó utószinkron. A problémát az IMAX kameráknál az okozza hogy 3 percnyi film fér csak bele, és nehezebben mozgatható (olyan 50-60 kilós a kamera).

  13. “En ugy tudom, hogy az IMAX kamera nem is vesz hangot, szoval mindegy, hogy milyen hangos.”
    ez amúgy majd minden kamerára igaz amit a mozifilm forgatáskor használnak, külön rögzítik a hangot (“szőrös” mikrofon ;)) és utólag világítják rá a hangcsíkot a kész filmre / pozitívra.
    Egyébként nekem az a gyanúm hogy ezt a IMAX/70mm dolgot Nolan már a Dark Knight-nál eljátszotta (pontosabban ha jól emlékszem anno írtam is hogy ugrált a méretarány a moziban), azzal a különbséggel hogy ott a párbeszédes részek is olykor-olykor IMAX felvételen ment, utó hangmunkával. szép emlékek…

    OFF
    Azóta is utálom az Cinema City Arénát :P

  14. Kíváncsi vagyok, milyen filmet eszel ki magának. Nem törvényszerű, hogy csak természetfilmet lehet csak IMAXszal leforgatni. A denevértrilógia még várhat, előbb tudjuk le azt az Oscart.

  15. Hát ez jó hír csak nem nekünk. Az itthoni (Pesti) IMAX egy raklap… már filmek terén legalább is. I
    maxon belül van a 3D meg a Dome. Ugye felontásban a Dome rulez, kb 70megapixel. Ennek viszont ár van, a kamera nagy, nehéz, hangos. A filmtekercsek a nagy formátum miatt sokkal rövidebbek. Az alapanyag (filmtekercs) drága, nem valami olcsó vele X+1-szer felvenni egy esetleg elszúrt jelenetet. De megéri szvsz. Én még anno Bécsben voltam és király (nem 3D-sen). A mozik száma korlátozott, aminek oka a speciális dóm szerű vászon és a szintén nagy, hangos, és sokat fogyasztó (xenon arc izzós) projektorok. De ennek ez az ára,mert ez csak így üt! Akit érdekel a mozi technikai háttere is azoknak ajánlom az utánolvasást, utánanézést.
    Nem irok linkeket, de érdemes megnézni mekkora a kamera, a vetítő (projektor) YT-on van pár video (a TDK Imax-os részei mellett). Ha rákerestek erre ”
    Loading an IMAX Projector
    ” 0:44 nél látni mennyi különbség van a 35mm-70mm-IMAX között:o)Sztm brutális és zseniális is egyben ez a technika, csak kár, hogy az átlagmagyarnak ezek még jódarabig nem fognak átjönni.

  16. Ha majd sikerül az IMAX nyújtotta képméretet és felbontást elérni digitális kamerákkal, akkor talán lesz esélye jobban elterjedni a technológiának. A Real-D nem olyan régi, mégis hamarabb utat tört magának.

  17. már folyamatban az IMAX Digital projekt, képméretben igen, minőségben viszont még nem éri utol a filmtekercses változatot, ellenben olcsóbb, kisebb a felvevő és nem kell külön mozit építeni a vetítéshez sem. ezek persze még nagyon friss fejlesztések (2008) úgyhogy pár év és talán behozza a lemaradást.
    bár azt sem árt szem előtt tartani hogy a digitális mozi rendszerek már jó ideje jelen vannak egyenlőre még nem hódították meg a piacot vagy éppen szorították volna ki az “analógot”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.