Kaméleon

Né már, egy elfogadható magyar film a mozikban? Bár a világszínvonal emlegetésével ellenkeznék, ellenben az ismerős helyszínek elfogadhatóvá teszik a filmet. Azért bánom, hogy nem olcsó napon mentem, mert a teljes árat nem érte meg. Nekem.

Kaméleon, a magyar film

A Kaméleon amúgy pont az, amit a műfaji besorolásánál ígértek: szélhámosfilm. Egy olyan férfiról szól, aki nőkkel melegszik össze és amikor azok bevonják a bankszámlájukra is, akkor szépen fogja a pénzt és huss. Itt jön sokszor a duma, hogy a nagy szélhámosfilmeket másol, de hát sajnos rosszul, így inkább csak egy gyengébb Hustle epizódhoz sem ér fel.

A legnagyobb bajom a filmmel az volt, hogy steril, meg művies. Ezt nehezen nőjük ki, de szép lassan azért remélem sikerülni fog. Kicsit jobb zene kellett volna, és még jobban kerülni a színpadra való jeleneteket, mert filmben túljátszásnak érződnek. A jobb zene meg gondolom adja magát, bár lehet ez volt a koncepció, a sok semmilyen aláfestés, de mivel semmilyenek voltak így csak a sterliség érzetet növelték, nem a hangulatot mélyítették.

A szereplőgárda, hát nem tudom, a főszereplő lányka szerintem szép, de azért nem tartanám balerinának, a főszereplő srácról meg csak a lányok tudnának nyilatkozni, hogy tényleg bele lehet-e bolondulni. Aki jó volt, az Csányi, aki primadonna magyar színészt alakított a szerepe szerint, akit jól átvág a kaméleonunk. A másik pedig aki még csak-csak, az Kulka. Jó pár mosolyt szállított a személye, bevallom. Igazából a humor valamennyire elment a filmben, csak az a baj, hogy a jobb egysorosok is kongtak kicsit az őket körülvevő űrben.

Kaméleon értékelés

Az vagyok akinek látni akarsz…, mondja a szlogen, de ez nem igaz, nem az, nem arcomleteszem átverősfilm. Igazából nem bántam meg, de azért 5/10 a maximum amit erre én adnék. Abból 1 pont csak az ismerős helyszínek miatt. Amúgy sterilség: az életben nem voltam még ilyen tiszta BKV buszon, mint amivel a srácok utazgattak.

human
írta
2008. 12. 14. 17:55
megjelenés
29
hozzászolás


29 hozzászólás a “Kaméleon” bejegyzéshez

 1. Tegnap sikerült megnéznem a filmet, szerintem a főszereplő a lehető legrosszabb választás votl erre a szerepre. Nem tudnék helyette alternatívát de nem volt jó.

  Kulkát hogy vették rá a doki szerepére?

 2. Nekem tetszett, Csányi szerintem is jó volt, de ezt már láttuk tőle nagyon sokszor, mindig ugyanazt játssza. Kulka nagyon ott volt, a többiek… ők meg olyan semmilyenek. Részemről jól szórakoztam, és a végén még meg is lepődtem, tehát 7/10.

 3. Azert emlitsuk mar meg a 2 foszereplo nevet legalabb egyszer, Hàmori Gabi es Nagy Ervin.
  Nekem tetszett a film, vegre nem egy szokasos nyalas, de megis valamennyire “kozonsegbarat” magyar film!
  Nagy Ervinbe meg hat igen, bele lehet bolondulni, meg ha a bankszamlamat nem iratnam a nevere akkor is.. :-) Sztem tok oke volt a filmben, o is megerdemelt mar egy igazi foszerepet egy jol hype-olt moziban, agyonhasznalt Csanyi Sanyink es Fenyo Ivanunk mellett.

  (bocsi az ekezetek hianya miatt, ezen a nyomorult olasz billentyuzeten nem nagyon vannak..)

  [Miért is kell két nicken kommentelni? Levélben jöhet a válasz – a zerk]

 4. Csányi túlhasznált, teljesen egyetértek, de általában jól oldja meg a szerepeit a rá jellemző tehetséges igyekezettel, általában kényszeresség nélkül. Remélem nem fog elhalványulni ennyi kaptafaszerep után (balek, barát,érzékeny hőnszerelmes).

  Hámori Gabriella egyszerűen gyönyörű és még szebbé tudna válni azzal ha a szerep segítene kielégíteni a talentuma éhségét. Ő az a színésznő, aki képes lenne megremegtetni a vásznat átitató fényt (mint Udvaros tette azt régebben), ha karaktert és valódi jelenlétet biztosítanának számára, nem csupán egy szórakoztatóan felskiccelt vázlatfigurát (ha valaki látta színpadon, jobb szerepekben, az tudja mi a pislákolása és az felizzása közötti különbség). Ezt nem azért írom, mert drámára vágyom, csak a magyar szórakoztató filmek értelmes fejlődésére.

  Nagy Ervinre nagyon régóta várok filmes szempontból, kortársai tekintetében szerintem színpadon ott van ma a legnagyobbak között. Szerepeiről jól gondolkodó, felkészült tehetségnek tartom számos lehetőséggel és alig vártam, hogy végre rátaláljon a megfelelő filmfőszerep. Sajnos várhatok tovább, a kaméleon itt nem kaméleon, ahhoz túl szintelenül megírt, ezért adottaságai ellenére ő is csupán a biztos rutinnal képes eljátszani. Láthatóan nem talált igazi fogódzót, kihívást a feladatban, mégha szorakoztatónak találta is elolvasva a szerepet.

  Az nem kérdés, hogy Kulka jó volt-e a szerepében, hisz Kulka magától érthetődően jó, ezért picit sajnálom is. Elvétve előfordul, hogy az igazi belátással bíró nagy személyiségek, így Kulka, olyan mértékű alázattal és jószándékkal viszonyulnak szakmájukhoz, hogy megkérdőjelezhetetlenül kellemes benyomást keltenek (rajta kívül talán csupán Cserhalmi ilyen).

 5. nem igaz h egy fordulatokkal teli filmél a spoilerre való utalásokat kell írtanom. Ennyire el akarjátok rontani mások szórakozását?

  ne válaszoljatok, hogy xy nem votl spoiler szerintetek, mert az még spoileresebb. Esetleg levélben leboxolhatjuk.

 6. A Westendben játszák digitálisan, ott nézted esetleg? Érdekel, h mire vitte a stáb a híres-neves Red kamerával; ezért talán megnézem.

 7. Jó volt, de a végén hiányzott a katarzis… De barátnőmnek is és nekem is tetszett. Kossuth mozi rulez!:)

 8. látom hogy jó kommenteket írok, de marhára nem szretném hogy más magyar filmekről menjen a duma a kaméleon helyett. Offtopik, ennyi. Majd lesz egy magyarfilmes poszt, vagy mittomén, de ne ide, mert csak pont a poszt témájáról nem beszéltek.

 9. Szerintem is a Csányi volt legközelebb a figurájához, meg a Trill Zsolt, amíg engedte neki a forgatókönyv, az a forgatókönyv, amitől nekem 8/10 a film, még ha az összkép szemcsés is, a történetet baromi jól összerakták. Sterilnek meg azért steril serintem, mert áru, amit el kell adni.

 10. Ez a film a magyar gyártmányok mélypontja: tömény KAKAO O nélkül!!!
  Ilyen semmitmondó, negatívbombát életemben nem láttam: mi értelme volt egyáltalán?? Ez 10-ből 0!!
  Magyar filmet többet nem nézek…
  Mindenesetre visszakértem a jegyárat, helyette kaptam tiszteletjegyet:P
  Csányi végre magát alakította, a többi jellegtelen arc meg hozta a színművészetin begyakorolt formát, komolyan mondom a High School Musicel volt eddig a legutáltabb filmem, de ehhez képest, mostmár azt szeretem:P

 11. Nekem tetszett a film. Kulka és Trill nagyon jók, Csányi roppant szórakoztató. Elég magyar filmet láttam ahhoz, hogy tudjak viszonyítani, és nem fikáznék most itt más filmeket összehasonlítás végett, de egy biztos, a Kaméleon a felső kategóriába tartozik. Olyan kevés rendezőnő van ebben az országban, és szerintem Goda tényleg profi a szakmájában. Divinyi Réka pedig remek forgatókönyvíró. (Már várom a Valami Amerika 2-őt is.)
  Üdv, gg

 12. Jamie: az egész.

  biojezus: mit értesz értelem alatt??:I
  Azt várod, hogy fejtsem ki részletezzem, amikor el akarom felejteni?? Nem köszi, inkább hozzál Karácsonyra egy igazán klassz filmet kedves BioJézus:P

 13. Szerintem is gyengécske film 5/10.Kulkán kívül teljes középszer.Én nem tudom mikor készült egy normális magyar film az utobbi 6-8 évben(talán 1-2).Ezek a mostani filmek olyan sablonosan műviesek és érződik bennük az 1949-1990 ig hangulat,de azért egyszer mindenképpen nézhető.

 14. Most jöttem a moziból. Szerintem nagyon jó film, Nagy Ervin főképpen kiváló. Tökéletes kaméleon.

  SPOILEREZTEM JELÖLÉS NÉLKÜL, MERT ANNYIRA LEKÖTÖTT, DE HUMAN RENDES ÉS IDEÍRJA HELYETTEM HOGY SPOILER

  Az, amit a film sugallni akart, az éppen az, hogy míg a kaméleon mások gyöngeségeit használja, egyszer valaki megtalálja az ő gyenge pontját is. Ezért épp úgy bábbá válik, mint azok a nők, akiket ő manipulált. Mindenki sebezhető- még egy ekkora spíler is, mint Gábor.
  Csányi mindig jó- ez a szerep egyszerűen bezárta- nem is volt mit alakítania.
  Mindegy is. Nálam 10- ből 8, és csak azért nem több, hogy legyen még lehetőség többet adni a jobbnál jobb magyar filmekre. Évről évre jobbak születnek szerencsére.

 15. NEM mondod? komolyan azt akarta a film? Viszont az spoiler, nyilván nem írhattam felülre, ahogy te sem írhattad volna jelölés nélkül. De ez nem nagy megfejtés ám, ebben semmi nincs, nem teszi extrává a filmet.

 16. Jól van, bocs. Nem tudtam, hogy ennyire tartjátok ezeket a szabályokat. Csak nézelődtem a fil után, és a gugliból találtam ide.

  SPOILER

  Hozzáteszem, nemrég láttam egy beszélgetést a tévében,amiből szintén kiderült a végkifejlet.
  Nem mondom, hogy ez tenné extrává a filmet. Valóban nem egy korszakalkotó gondolat a fentebbi megállapítás, viszont ez szerintem jól van kihozva. Nem számítasz rá, lehetne másképp is. Tetszik, ahogy apró lépésekben kezd összegabalyodni minden, még lenne számos alkalom a menekülésre, de éppen a saját csapdája nem engedi, hogy meneküljön.

 17. Nekem nem tetszett, és ki is fejtem miért. Barátnőimmel elmentünk a filmre, mert ugye Goda Krisztina, meg jó színészek, stb.. Arról fogalmam sem volt, hogy mi az a szélhámosfilm. Igazából a film segített rájönni, hogy korántsem tolerálom annyira a nyílt utalásokat a két férfi közötti közelebbi kapcsolatra, mint hittem. De nem is ez volt a fő ok, hanem, hogy nem kapcsolt ki. Ott ültem a moziban, és csak azt vártam, hogy vége legyen. Olyan furcsa érzés volt bennem: nem teljesen érdektelen, de mégis inkább átmentem volna egy másik filmet nézni, ha nem fizettem volna ki ezt. Lehet, hogy csak azért, mert minden szempontból távol áll tőlem ez a film, vagy mert nem ezt vártam, de nekem maximum 10/2,5. Mégsem magyaráztam meg olyan jól. Mindegy.

 18. en 3 napja lattam a filmet budapesten es nekem nagyon tetszett. most elolvastam az altalatok irt kritikakat es nagyon csodalkoztam. szamomra egyik szines sem volt ismerös, mert nem magyarorszagon elek, igy semmi befolyas vagy elöitelet nem volt.
  es a film utan barataim megjegyzese is furcsa volt nekem.ök is eltettek csanyit, akiröl az eletben nem gondoltam volna öszinten szolva, hogy ö magyarorszag egyik sikeresebb szinesze. jopofa figuraja volt a filmben, de annyira nem talaltam kiemelkedönek. hamori jol jatszott, de kulka volt a legjobb. ervin egy kicsit puhanynak tünt, de biztos sok nö bukik ra, plane ha be van gelezve a haja. ;-)
  summa summarum, nagyon jo film volt, mert elinditotta az emberben az erzesek konfliktusat, mikor eszreveszi magat az ember hogy neha szimpatiat erez egy szelhamossal szemben az izgalmas szituaciokban. na ennyi.

 19. Lehet kicsi SPOILER.

  Én tegnap este néztem moziban, de simán jól szórakoztam, a forgatókönyv egész jó, bár pár fordulatot erőltettek éreztem, a végén a fordulat az valahogy nagyon nem illett bele, mert nem voltak erre utaló jelek, szóval mint mondjuk egy Bújócskánál, Fűrésznél, Fight Club-nál hogy a végén rájössz hogy a francba tényleg ha jobban figyeltem volna rájöhettem volna.
  A színészi játék oké volt de nem kiemelkedő, a zenére én sose figyelek külön, csak ha megragad akkor tudom hogy jó, hát itt nem is emlékszem, csak a credits alatt szóló számra. :) Összességében nekem azért 7/10, mert mégis csak magyar, és ahhoz képest pozitívan csalódtam, egyébként 6/10 lenne.

 20. Ez nálam is 7/10 volt. Összességében tetszett. Jók voltak a színészek, jó volt a forgatókönyv, jó volt a vágás/rendezés (már amennyire meg tudom ítélni). Gondolkoztam, hogy mi nem tetszett…

  Spoiler

  a végén a fordulat, a pszich. fenyegetése szerintem hihetetlen volt. Miért nem lépett le simán? Na mindegy.

 21. Naagyon jó film!!Fanyaloghatunk, hogy így meg úgy, és hogy nem tetszett, de az ízlésnől nincs mit vitatkozni! Ha nem, hát nem! Nem volt katarzis a végén, egy kicsit odakoppintottak az orrunkra, de talán ettől indult be egy folyamat. Igenis jó film, jó színész választásokkal, Goda Krisztina újat hozott, amire nem mindenki készült fel…

 22. Lehet már nem idejét álló a kommentem, de én tegnap láttam először a filmet és biztos vagyok benne hogy nem utoljára.Aki erre az oldalra téved én bátran merem ajánlani a filmet. Én igazából nem vagyok a magyarfilmek rajongója, sőt…De ez a film…nekem nagyon bejött…Lehet h kicsit művies, de kit érdekel mondjatok egy magyar filmet ami nem az…Csányi agyonhasznált? Akkor Koltai meg a többi mik? Pár évvel ezelőtt nem is lehetet nélkülük magyar filmet látni, és szerintem egyáltalán nem olyan jó az alakítása, csak annyi h már annyit láttuk h megszoktuk.Szval 1 szó mint 100: Jó film.

 23. igazán nem értem mi nem tetszett ebben a filmben nektek, mégis egyik legérdekesebb magyar film amit láttam az utóbbi időben, igazi amerikai szinvonalu szerelem thriller, ha mondható thrillernek, de igenis magam végig izgultam, a szereplők nagyon jók voltak, a főszereplőben nagyon kellemesen lepődtem, a forgatókönyv ötletes volt, a zene igazán beillet, és izgalmas hangulatot kelltett amikor kellet, nekem ez egy sima 8 a 10ből, és nem sok magyar filmnek adtam 8tól felüli jegyeket, ezt biztos szégyen nélkül ajánlothatom egy külföldinek is, így tovább magyar mozi, jobbnál jobb filmeket lehet tapasztalni az utóbbi évekbe, nem hiányolom a művészi dráma, tragikus és nyúzott filmeket, már elégé sok ilyen keletkezik a kelet európai film iparban, nem kell több egyenlőre

 24. “nem hiányolom a művészi dráma, tragikus és nyúzott filmeket, már elégé sok ilyen keletkezik a kelet európai film iparban, nem kell több egyenlőre” – de a magyar kiégett szar viccekből építkező vígjátékokból nem keletkezik eléggé sok hazánkban nem igaz?

  lekötött a film, a főszereplő tiszta Matthew McConaughey:) sztem is a magyar filmek közül a felsőbb kategóriába tartozik, mert legalább volt benne vmi ambíció. a műviességet én is tartom, de ezt sztem jópárszor fel lehet fedezni a magyar filmekben. szal 6/10, egyszer belefért

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.