Mammut szerint a filmvilág 2008-ban

Eljött az év vége, tehát a toplisták ideje, amikor mindenki számba veszi, miket is nézett az elmúlt 12 hónapban, és megpróbálja a legjobbakat kiemelni. Én sem teszek másként, viszont nem ömlesztve, hanem kedvenc műfajaim szerint szeretném összegyűjteni a legjobb darabokat, amikkel találkoztam idén, természetesen főleg a B-filmek terén, néhány kötelező kivételtől eltekintve, és szót ejtek pár csalódásról is a témában. Nézzük akkor eme kis összefoglalót, hogyan is telt az évem a filmek terén.

Horror

A kedvenc műfajom sajnos az elmúlt években egyre csak silányul, köszönhetően az új divatnak, miszerint hadd menjenek be a gyerekek is az összes filmre a moziba, csak jöjjön a pénz, gyakorta gyerekmatinéba is csapnak át a filmek. Ami a vicces ebben, hogy a sima filmek meg egyre durvulnak, mintha valami középutat próbálnának keresni, és ennek én nem sok értelmét látom, úgy értem, van, ahol értelmet kapnak a durvább jelenetek és jogos a dolog, viszont szerintem sok helyen az égvilágon semmi haszna sincs, maximum csak annyi, hogy aki éppen egy könnyedebb filmre vágyott, kiakad. No de nézzük az idei listát.

Diary of The Dead – George A. Romero újabb fejezete a fenyegetően közelgő apokaliptikus látomásából, melyeknél ugyan zombikat használ fel a végzet úgymond fegyvereként, de mint a többi filmjénél, itt is inkább az embereket veszi górcső alá, mert igazából magunktól kell tartanunk. Sokaknak nem tetszett az újabb mű, de én ugyanazt éreztem, mint a régebbi filmjeinél, és még az általam nagyon utált kézikamerás stílust is profin oldotta meg, idővel már csak arról vettem észre, hogy kézikamerát nézek, hogy néha ki- és bekapcsolták.

Dance of The Dead – Viszont azt hiszem, ez inkább a horror-vígjátékok éve volt, simán hozták a hangulatot, kellemesen vegyítve a humort a csonkolásokkal. A zombis horror-paródiák között persze már vannak etalonok, és ez nem is mondom, hogy felérne hozzájuk, de azért kellemes időtöltés volt mindenképpen, már aki szereti a tinihorrorokat is, mivel a film még arrafelé is elkalandozik.

Jack Brooks: Monster Slayer – Újabb humorbomba, melyben főleg a jó öreg Robert Englund szolgáltatja a vicces vonulatot, a feltörekvő Trevor Matthews pedig a trancsírozás részt hivatott betölteni. A Bookstreet Pictures első nagyobb filmje, és mivel tényleg jól nyúltak hozzá a témához, kíváncsian várom a következő lépésüket.

Dead Space: Downfall – Na jó, ezt szeretném én látni filmben is, ennyi zúzást legalábbis már rég láttam 90 perc alatt, igaz, rajzfilm, de még úgy is simán ütött. A szörnyikék kellőképp félelmetesre voltak rajzolva, a karakterek is jók voltak.

Resident Evil: Degeneration – Újabb „rajzfilm” a horrorok terén, talán a horror-rajzfilmek éve is volt? Jó, ez mondjuk animációs filmnek számít, tekintve, hogy 3D-s, és örömmel vettem észre, hogy végre valami a Final Fantasy nyomdokaiba lépett animáció terén, nem a divatos, és gondolom olcsóbb egybehajakat és hasonlókat kapunk, még több ilyet szeretnék látni.

És akkor jöjjenek a csalódások, mert sajnos mint minden évben, idén is találkoztam velük.

Rec – Mindenki odavolt érte, hogy mennyire paráztatós, meg minden. Hát nekem ez a része nem jött át, kissé untam is magam, béna, ezerszer látott ijesztgetések, csak egy kicsit új köntösben, ötletesen, kézikamerán keresztül, de hangulata az égadta világon semmi nem volt. A remaket (Quarantine) már ki sem emelem külön, mivel szinte egy az egyben ugyanez, akár számítógéppel is kicserélhették volna a szereplőket, olyannyira nem változtattak szinte semmin.

Halloween – Egy másik remake, ami nem jött be. A Halloween filmekben pont az volt a jó, hogy átjárta egy amolyan titokzatos dolog, hogy nem tudsz mindent, mitől áll fel és mitől indul meg megint utánad, mi történt voltaképpen Michaellel? És ezt a feelinget szinte azonnal haza is vágja a remake. Persze, jól meg volt oldva az intézetes rész, a gyerek fenemód jól játszott, de nálam ez nem Halloween.

Akció

Régebben nagyon szerettem az akciófilmeket, mostanában ritkán futok bele olyanba, ami tetszik is, ez főleg az úm. újabb stílusú akciósztárok miatt van, erről elmélkedtem is még valamikor tavasszal, másrészt a kamerarángatós megoldások is erősen nyomnak abban a negatív latban. De azért szerencsére mindig sikerül pár jobb fajta filmbe beleütközni.

Punisher – War Zone – Már első ránézésre is látszott, hogy Ray Stevenson alkatilag már megfelelne a szerepre, és azt kell mondjam, hogy az eddigi legjobb Punishert kaptuk a személyében, nagyon remélem, hogy lesz folytatása. Ráadásul ez azon esetek közé tartozik, mikor kell a brutalitás is, ez a képregényből fakad, és meg is kapjuk, az R besorolás lehetővé teszi, hogy úgy nézzük meg a filmet, amilyennek lennie kell.

Taken – Miután megnéztem, egyből az a fogalom jutott eszembe, hogy oldschool akciófilm. Ez tényleg az. Liam Neeson pedig ragyogóan hozza a figurát, a film pedig a rövid felvezetés után végig pörög.

John Rambo – Stallone visszatérésének újabb láncszeme a Rocky után, melyben megmutatja, hogy még mindig nem sorvadtak el azok az izmok. A háború borzalmai premier plánban, Rambo pedig a szó szoros értelmében odabasz. Egyetlen egy dolog volt számomra negatívum, a zsoldosok, ők valahogy nagyon kilógtak nekem, sőt, túl sokat is voltak a képernyőn.

Samurai Girl – Mondjuk némiképpen kakukktojás, mert egy 3 részes tévés miniről van szó, de mivel én inkább B-film párti vagyok, szerintem simán itt a helye. Mondjuk félig-meddig kaland is, de itt inkább az akció van szerintem túlsúlyban, meg a sima film jelleg, amit tévéfilmeknél ugyebár megszokhattunk már. A történetről sokat nem mondanék, tekintve, hogy a film felépítése miatt könnyen spoilert árulhatnék el, szóval csak röviden: adott egy japán lány, akit az esküvőjén meg akarnak ölni, és az eltűnt bátyja egyik barátjánál, egy mesternél talál menedékre. Persze, ennél azért bonyolultabb a dolog, de tényleg nem szeretnék ellőni semmit. Szórakoztató darab, Jamie Chung pedig szemet gyönyörködtető.

Doomsday – Érdekes volt ez a két külön világ felállítása egymás mellé motívum, és mindenképpen pozitív volt, hogy a film szinte végig pörgött. Azonban valahol itt lehet a hátulütője is, tekintve, hogy emiatt nem igazán tudtak mindent rendesen bemutatni, így némiképpen kidolgozatlannak, összecsapottnak tűnik az egész, de ettől függetlenül az akció részével semmi gondom nem volt, és ugyebár pont az volt a lényeg, no meg persze Rhona Mitra.

És akkor a mérleg másik oldalán álló filmekből is meg kell említenem párat.

Wanted – Mondjuk a képtelenségnek elmenő dolgok nem zavartak, annak ellenére, hogy korántsem azt vártam, mivel egy film, az a dolga, hogy képtelen dolgokat mutasson be. Viszont néha ritka unalmas volt, majdnem sikerült bealudnom rajta, sokkal többet vártam tőle.

Transporter 3. – Az első két részt szerettem, jó kis pörgős akciófilmek voltak, ez a harmadik viszont a közelükbe sem ér. Az akciók jóval súlytalanabbak, sehol egy leesik az állam jelenet. Budapestből is csak valami ipari részt mutattak, ahol még életemben nem jártam, pedig itt élek, legalábbis nem volt ismerős. A főgonosz Robert Kneppert pedig végre elfelejthetnék a nagyfilmek területén, tekintve, hogy inkább röhejes volt. Az egyedüli pozitívum Natalya Rudakova, aki igencsak jó eyecandynek bizonyult. Remélem, hogy a Crank 2. megőrzi majd az első rész tempóját.

Vígjáték

Nevetni mindenki szeret, egészséges dolog, én pedig fenemód szeretek. Ez az a műfaj, amiből azért mindig van választék, persze humorszint kérdése, hogy melyik kinek hogyan jön be.

My Name is Bruce – Bruce Campbell filmjét régóta vártuk, így talán még nagyobb elvárásoknak kellett megfelelnie, de hozta a kívánt szintet, ahogy kell. Komolyan nem nevettem ennyit tíz másik film alatt sem, persze ehhez nem árt ismerni Bruce korábbi műveit, hiszen rengeteg poénba ágyazott utalással futhatunk össze, mivel a film lényegében egy amolyan önparódia. Ugyan mindenhol horror-vígjátékként van írva a film, én ezt vitatnám, szerintem mezei vígjáték, ezért is került ide.

Mamma Mia! – Gondolkoztam rajta, hogy ez most hova jöjjön, de mivel zenés filmet nem tudtam volna felsorolni kellő mennyiségűt, így valahol itt a helye, persze, hozzá kell számolni a romantika vonalat is. Az ABBA slágereket fenemód ötletesen dolgozták bele a történetbe, avagy fordítva, remek történetet kerítettek köréjük, ezt nem igazán tudtam eldönteni. Mindenképpen megéri megnézni, csak ajánlani tudom, és egyáltalán nem csak nőknek.

Get Smart’s Bruce and Lloyd Out of Control – Van olyan, mikor a „spinoff” túlteljesíti a fő filmet, és ez is ilyen eset, nem sokkal ugyan, de egy apró lépéssel túltesz a mozifilmen. Persze, nem is igazi spinoff, dvd-s extrának szánták első körben, csak a project kinőtte magát, és így lett egy kizárólag dvd-re készült kis filmecske. Jókat lehet vihogni a két technikus zsenin, akiket a nagyfilmből ismerhetünk meg, de még sok mindenki visszaköszön, például Anne Hathaway is. Történetileg pedig pont ugyanakkor játszódik, mint a mozi, szóval mindenképpen érdemes mellé megnézni ezt is.

Get Smart – A laza vígjátékokat mindig szívesen megnézem, egy ilyen bugyuta, béna titkosügynök története meg kiváltképpen mulatságos tud lenni. Steve Carell kiváló is a szerepre, és a Neveletlen hercegnős Anne Hathaway is kellemes játékkal szolgál. Még Rock is feltűnik, aki valahol eltévedt a vígjátékok tengerében.

Családi kupa (Relative Chaos) – Kellemes tévés családi vígjáték, régi Buffys szereplőkkel, jelen esetben Nicholas Brendonnal és Charisma Carpenterrel, és a Jake 2.0-ás Christopher Gorhammel, aki jól hozta a figurát. Igaz, nem idei, de most nyáron ment nálunk az HBO-n, így én most tekintettem meg. A történet dióhéjban: a Gilbert család minden évben megrendezi a Gilbert-kupát, melyért a három testvér száll harcba egymással, különböző vicces próbákon esve túl, és persze a versengés, mint azt várhatja is az ember, nem csak a versenynél kap szerepet. Én szeretem az ilyen tévés vígjátékokat, jó kikapcsolódások, de persze itt azért a kedvenc sorim szereplői is emelték a tetszési indexet.

És akkor most azon filmek, amiken sajnos nem tudtam nevetni.

Asterix az olimpián – Asterix mindig is a kedvencem volt, faltam kiskoromban a képregényeket is, és a rajzfilmeket is imádtam. A filmek valahogy sosem tudtak lekötni, de ez a harmadik rész, őszintén szólva ez már a legalja. Felesleges hülyeségekkel rakták tele, holott rengeteg poén rejlene az alapötletekben. Na, azokból meg szinte semmit sem látunk, amit igen, azt is rosszul. Iszonyat gyenge lett, szinte sajnáltam Alain Delont.

Superhero Movie – Sajnos egyszerűen nem tudják normálisan feléleszteni a paródia műfaját. Persze, lehet rajtuk néha nevetni, és azért bemennek az emberek megnézni a filmet, de akkor sincs egyik sem a közelében a régi nagyoknak. Leslie Nielsenben még mindig lenne kakaó, és ezt be is bizonyítja azon pár jelenetben, mikor kamera elé jut, de a maradék jelenetek többnyire mind régi paródiákból átemelt poénok, amik egy újszülöttnek bizonyára viccesek, és tudom, hogy főleg a fiatalabb generáció a főközönség, de akkor sem értem, hogy miért nem lehet új poénokat kitalálni, amik nem a fingásról szólnak.

Kaland

Mindig is kedveltem a kalandfilmeket, legyen a témájuk titokzatos, ősi titkok utáni kutatás, vallási relikviák keresése, vagy szimplán egy hőseposz.

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága – Mindenki kedvenc Indyje visszatért, kicsit öregebben, de korántsem megfáradtan. Sokan kritizálták a fő motívumot, de mivel rengeteg hasonló elmélet is van, szerintem egyáltalán nem lóg ki ez a rész sem. Természetesen a Frigyláda, a Végzet temploma és az Utolsó kereszteslovag újranézése is kötelező volt előtte.

A tiltott királyság (The Forbidden Kingdom) – Két nagy nevet eresztettek végre össze, Jackie Chant és Jet Lit, sokan várták már ezt a pillanatot. Kaland és akció, poénos és szép jelenetek jellemzik a filmet, az egyedüli negatívuma az volt, hogy kicsit túl hosszúnak éreztem a jelenben eltöltött időt. A nagy nevek jó alakítást nyújtott Michael Angarano is, és melléjük még két szépséget is kapunk, Yifei Liu és Bingbing Li személyében. Kicsit gondolkoztam rajta, hogy hova is tegyem, de pár röpke pillanat után a kaland mellett döntöttem, az van túlsúlyban az amúgy rengeteg bunyó mellett.

Hellboy 2. – Az aranyhadsereg – Ezt már elsőként HD-ben néztem meg, mivel nem tudtam előbb sort keríteni rá. Szerintem mondjuk az első rész jobb volt, de azért a folytatás is simán megállja a helyét. Ron Perlman még mindig zseniális, mint Hellboy, Selma Blair pedig gyönyörű.

Beowulf – A sötétség harcosa – Azt hiszem, az első, rendesen a 3D-s mozikra készült animációs film, és szerintem rendkívül jól meg lett csinálva. Mint már említettem, ritkán látok a Final Fantasy minőségéhez közelítő alkotásokat, de ez talán még túl is tesz rajta ilyen szempontból. A történetet mondjuk ki ne ismerte volna, még ha némiképpen módosítottak is rajta, de ettől függetlenül mindenképpen élveztem. Talán egyetlen negatívum számomra Angelina Jolie volt, a bazi széles egybe-állával, mint Beowulfot idézem, „gyönyörű nő”, minimum három szebb nő volt berajzolva a filmbe.

Múmia 3. – A sárkánycsászár sírja – A múmia filmek mondjuk sosem voltak a kedvenceim, valamiért nem jöttek át annyira, és ugyan a harmadik rész sem kimondottan jobb az első kettőnél, de azért még így is simán idefér a toplistába, teszem hozzá, ez csak a csekély mennyiségű kalandfilmeknek köszönhető, de ami van, azt bizony meg kell becsülni. Persze, mindezektől függetlenül szórakoztató darab azért ez is, és simán el lehet vele ütni az időt egy hétvégi délután, akár többször is.

Sajnos ezen műfajon belül is csalódnom kellett pár alkalommal.

Dragonlance – Dragons of Autumn Twilight – Sajnos a D&D filmhez hasonlóan ez is egy dilettáns banda kezébe került, rendkívül primitív rajzok, kusza történetmesélés, kihagyott fontos elemek és feleslegesen, ráadásul negatívan megváltoztatott részek jellemzik a filmet.

The Librarian 3. – The Curse of The Judas Chalice – Igazából nem lenne rossz film, csak csalódás. Kevésbé kalandos ugyan, mint az első két rész, és már ez is levonna belőle pár pontot, viszont én ki nem állhatom a New Orleans-i témákat, és ez sajnos már súlyos pontokat von le az élvezeti értékéből számomra. Sajnálom nagyon, mert az első két részt nagyon szerettem, sokszor láttam már őket, és már nagyon vártam a folytatást.

Persze, ezeken kívül volt még jó pár film, amit megnéztem idén, de vagy nem fértek fel az 5-ös listára, vagy pedig közömbös teljesítményt nyújtottak. Ilyenek például a teljesség igénye nélkül a Prom Night, a Cottage, a Lost Boys 2 – The Tribe, a Mirrors, a The Midnight Meat Train, a Feast 2., és teszem azt a Rogue a horrorok terén, vagy a Skorpiókirály 2. és a Fool’s Gold a kalandfilmek, avagy vígjátékok terén.

Sajnos egy másik kedvenc műfajom, a zenés filmeké, szintén nem kerülhetett be, tekintve, hogy egyszerűen nem volt 5 film, ami feltöltötte volna a listát. A High School Musical 3.-nak lenne ott a helye, vagy a jobb híján a vígjátékba került Mamma Miának, de ha egyszer nem jönnek a filmek, és hiába várok a Repo! – The Genetic Operára is már nem tudom, mióta, így egyszerűen kénytelen voltam kihagyni, és csak itt megemlíteni.

És szintén kimaradt a sci-fi, mivel abból még annyi se volt idén, amire rávetettem volna magamat, a két Stargate nagyfilm, és más most nem is ugrik be. Ehhez mondjuk hozzátartozik az is, hogy idén alig néztem Sci-fi Channel Feature Movie-t, gondolom, észrevettétek. Egyrészt amolyan sztrájk címszóval sem, mivel lelőtték az SG-1-et, másrészt azt vettem észre, hogy míg eddig azért több éves dolgok voltak újragondolva, most év elején három film is egy tavalyi ötletet másolt, és nem akartam végérvényesen csalódni a csatornában, úgyhogy gondoltam, szüneteltetem egy ideig. Még nem tudom, meddig, bár kezd megint megjönni a kedvem, talán jövőre megint belevágok, bár most meg az Atlantist temetik, igaz, jön helyette az új sorozat, az némiképpen vígasztal.

Valahol nem csak a horror-vígjátékok és horror-rajzfilmek éve volt, hanem a nagy visszatéréseké is, tekintve, hogy ott van Indy, Rambo, és még jó pár, köztük a sajnos eléggé csalódást okozó X-akták: Hinni akarok is. Ugyanakkor volt még néhány film, ami valószínűleg szintén a mérleg negatív oldalára került volna nálam, már ha végignézem őket egyáltalán, de mivel nem tettem, így logikusan nem is nyilatkozom róluk, majd esetleg később, ha tévében adják őket, ilyenek például a Max Payne, a The Dark Knight, A quantum csendje, vagy az Amikor megállt a Föld.

Mindent egybevetve azért egy sokkal jobb év van a hátam mögött filmtéren, mint a tavalyi, remélem, hogy ez a pozitív folyamat nem áll meg, és egy még jobb év következik, talán még az is lehet, hogy ismét lesz egy olyan év, mikor alig jutott eszembe olyan film, ami csalódást okozott, és mikor eszembe sem jutott félbehagyni egy filmet. Mert volt ilyen, annyira nem is régen, csak az utóbbi pár év esett le színvonalban nálam, és most így szemlélve, egy újabb év távlatában, azt kell mondjam, mégsem menthetetlen azért a dolog, mint azt tavaly év végén gondoltam (tekintve, hogy tavaly alig tudtam a toplistát összehozni, és 20-szor ennyi filmet hagytam félbe).

Mammut
írta
2008. 12. 18. 12:51
megjelenés
67
hozzászolás


67 hozzászólás a “Mammut szerint a filmvilág 2008-ban” bejegyzéshez

  1. mint látjátok, ez nem az én listám. A statisztikással, sajátkedvencesekkel szokás szerint december utolsó napjain jövök.

    ui: a címet én kértem ilyenre mammuttól.

  2. amikor valaki az übertrágya resident evil-t és a totál semmitmondó deadspace-t mondjuk a rec elé helyezi, azt az illetőt én nem tudom kompolyan venni. nem is csoda, hogy human megjegyzi, hogy ez nem az ő listája. a múmián meg külön röhögtem egyet.

  3. Én komolyan nem értem, mi a rákért kell a zombikat még mindig erőltetni??? Marha unalmasak már. Mostanában arról szól egy horror film, hogy zombik jönnek a semmiből és embereket esznek, akik utána zombik lesznek…LE A ZOMBIS FILMEKKEL!!! Rajtam kívül van más is aki gyűlöli őket? :) De ugyanez a véleményem a vámpíros filmekről is. Évente kijön 3-4 zombis és vámpíros film, de minek??

  4. Amiket láttam azokkal kapcsolatban egyet kell értsek, bár nem is értem, hogy nem nézted még meg a TDK-t.:)

  5. “a múmián meg külön röhögtem egyet.”

    Hehe, pedig arról én is jót írtam, meg a Deadspaceről is.

  6. Iden reszemrol egy darab legalabb 8/10es filmet nem talaltam a kinalatban, ami ilyen 7-7,5/10 korul mozog:
    -A nyomozo
    -Burn after reading
    -Delta
    -Presto
    -Taken
    -The Rocker
    -WALL-E
    Mindket nagy visszatero bazinagy csalodas volt. Rambo nezhetetlen, Indy epphogy nezheto aztan ennyi.
    A tobbi idei filmrol:
    TDK 3/10
    Mamma Mia! -1milliard a szazadikon/10, a legrosszabb film amit egesz eletemben lattam
    21-Las Vegas ostroma 3,5/10
    Death Race 2,5/10
    Hellboy 2- 3,5/10
    Eagle eye 4/10
    Meet the Spartans, Superhero movie, Disaster movie- valahol a Mamma Mia! kornyeken
    Mirrors-3/10
    Pineapple Express 6,5/10
    Quantum of Solace 3,5/10
    Mumia 3- 1/10
    Szex es NY- 5/10
    The Happening- 3/10
    Hulk- 0/10
    Mig a jackpot el nem valaszt- 0/10

    Kb. ennyi az idei termesbol az amit lattam is. Szvsz nagyon gyenge evet zarunk, az Australiahoz sem fuzok tul komoly remenyeket sajnos :\
    Ennek ellenere meg is ragadnam az alkalmat, h mindenkinek bekes, boldog Karancsonyt es alkoholmergezestol mentes szilveszteri bulizast kivanjak.

  7. Én a DeadSpace-t végigcsináltam (a játékot), és nem egyszer történt meg hogy kiszaladtam a szobából ijedtemben, durva na. Amúgy elég nagy franchise-t akarnak építeni belőle az EA-nél, úgyhogy szerintem tuti a film. A lista pedig elég érdekes, szeretek ilyeneket olvasni.
    u.i.: annyira tudtam hogy lesz aki fennakad a TDK-n

  8. Jóvan, akkor nem vagyok lemaradva nagyon :)

    A rec meg pontosan ott van, ahol lennie kell, bár nekem nem volt nagy csalódás, mert ugyan arra számítottam, mint egy japó szellemes filmnél, csak spanyolba. Pont. Egyszer nézhető volt, míg a másik kettő simán többszöri.

    Király lista, többnyire egyetértek, egyedül az Indy számomra a kakukktojás. Köszi

  9. mchn: ha a Mamma Mia a legrosszabb film amit életedben láttál akkor marhára irigyellek… egyébként meg az ilyen filmek pont arról híresek hogy ha nem jön be a zene akkor valószínüleg a film sem fog, ha viszont tetszik és még egy jó kis filmalapot is alátolnak(mint itt) akkor tud mókás lenni. Én egészen abszurd környezetben tekintettem meg a filmet(exbarátnőmmel moziban), és élveztem.

  10. Én összesen nem láttam ennyi új filmet idén. Beh.
    Azért a Rambónál megemlítettem volna a kőgagyi CGI-t, meg a tehetségtelen szőke picsát.

  11. csak nemrég kezdtem rendszeresebben látogatni az oldalt, nem tudom, ki miről és hogyan vélekedett ezeddig, én a saját személyes véleményemre alapozva írtam amit írtam.
    a múmia esetében nálam a kőbunkó és nemkicsit erőltetett párbeszédek verték ki a biztosítékot. tudom, hogy nincs sok értelme egy ilyen filmnél a dialógusokat fikázni, engem akkor is idegesített, alig vártam, hogy már vége legyen. így voltam a ds-vel is, amelyben szerintem sztori, mint olyan nemnagyon létezett. értem én, hogy a játékban majd jobban kibontakozik a történet, de a film önmagában akkor is harmatgyenge volt.

  12. vbled:
    éppen ezért vannak ott a linkek a filmcímeknél, igaz, sok az én írásaimhoz visz, de ezek inkább a b-k, a nagy filmekről főleg Human szeret írni, illetve Mamma Miáról isolde

  13. @9. mchn

    Baratom,teged nagyon sajnallak, amiert ennyi idot elpazaroltal az eletedbol,hogy ezeket a gyenge filmeket megnezd.
    Aruld el kerlek,mit vartal a felsorolt cimektol?

  14. mchn: nézegetem a listádat, próbálok logikát találni benne, illeve próbálom felfedezni, hogy vajon milyen filmek tetszhetnek neked, de valahogy nem megy.

    félelmetes egyébként, hogy némely egyedek milyen nehezen tolerálják, hogy valakinek az övéktől eltérő ízlése van, nem azok a filmek tetszenek másnak, amik nekik… ami ijesztő ebben, hogy egy részük indulatosan reagál. vajon miért? :)

  15. nekem az év kellemes meglepetése volt a Tiltott királyság, nem vártam sokat de azt bőven túlszárnyalta, és itt nem a minőségre gondolok, hanem szórakozási faktor, nagyon élveztem, könnyed film! Egy nagyon jó “mesefilm” :-D
    +indi 4, jó lett bár a régiek simán jobbak, de a mai kalandfilmekhez képest még így is sztem etalon, szóval ezt is meg kell becsülni, ennek is könnyedsége tetszett, be kellett látnom már elegem van a “mindenki ultrakemény, élesre állítva” filmekből :-)

  16. mammut írod, h ki kellett maradnia a listádból a zenés műfajnak, pedig egyik kedvenced. sweeney todd 1általán nem jött be ezek szerint..?

  17. annyira nem, de logikusan azért felírnám a lista végére jobb híján, ahogy múmia is befért kb. pont így, határesetként, de mondj 5 ideit (bollywood nem ér :D), amit láthattunk (igen, repo elvileg létezik 1 hónapja, de hát limitedként nem lehet hozzájutni, majd ha dvd-n kijön, sztem csak akkor, jövőre), mert akárhogy töröm a fejemet, és végignéztem mindenfelé, ahol írkáltam, de többet sztem nem láttam idén, maximum csak újranéztem régit, no de az nem ér

    ezért csak megemlítettem a műfajt mellékesen, nem akartam csorba műfajt

  18. Már majdnem flame-eztem, de akkor eljutottam a 19-es bejegyzéshez.
    Tudtam én, hogy valami fishy a listán, és rájöttem. A Beowulf nem idei film! :P
    Amúgy tisztelem Mammut véleményét (még a felirat fordítását is letöltöttem Indynél), bár néha nem tudom hogyan tud az ember B filmeket nézni mikor ott van az A is, de mégis sokan ezt csinálják.
    Érdekes lista, én nem ezeket raktam volna be, de az nem jelenti, hogy B-sek sincsenek a világon! (és Á-s vagy vagy B-s? C-s? phúúú)

  19. minimum 3 film van, ami nem idei, de mit csináljak, ha csak idén láttam? :D beowulfot momentán 1 hónapja se hd-ben

    most nem mondom, hogy én meg azt nem értem, hogy lehet csak a-kat nézni, hopp, csak kimondtam

  20. A lista alátámasztotta az eddigi megfigyelésemet, miszerint 100%-ig ellentétes az ízlésem Mammutétól. Az általam látottak közül egyedüli kivétel a Mamma Mia. Azzal kivételesen egyet értek.

  21. Nem minden filmhez fűznék hozzá véleményt, nem is láttam sokat közülük, de egykettő:
    A Rec az például az, ahol teljesen nem értek Veled egyet, szerintem jó film lett, egyedi, és nem mindig a “hirtelen-felbukkanó” jelenetek azok, amelyek ijesztővé teszik a filmet. Itt sokkal jellemzőben félelmetes a helyzet kilátástalansága – röviden.
    John Rambotól kicsit többet vártam volna, mint amennyit csinált.
    Szállító 3-at még nem láttam, de a második része sztem már a sok lehetetlen eseménytől nagyon gyengére sikerült.
    Indyvel egyet értek, bár nem írtál valami sokat hozzá.

    mchn:
    Vegyük pl a Mamma Mia!-át. A -1 milliárd a századikon, az egy nagyon nagy POZITÍV egész szám lesz. Ennyire tetszett a film? (Végülis nincs vele baj…)

  22. “Én komolyan nem értem, mi a rákért kell a zombikat még mindig erőltetni??? Marha unalmasak már. ”

    normális?? tudod, hogy mennyi mozis zombifilm volt 2008-ban? és vámpíros? és egyébként dvd-n mennyi. alig.

    miért nem az akciófilmet, a kalandfilmet, a komédiát tartod soknak. ha valamiből, akkor a zombifilmből pofátlanul kevés jött.

  23. “amikor valaki az übertrágya resident evil-t és a totál semmitmondó deadspace-t mondjuk a rec elé helyezi, azt az illetőt én nem tudom kompolyan venni.”

    hidd el, az nem vehető komolyan, aki annyira nagyra tartja magát, hogy azt hiszi, hogy csak a saját ízlése létezik.

    ha te csinálnál év végi listát, dettó ezt írnák rólad, hogy nem lehet komolyan venni.

    “nem is csoda, hogy human megjegyzi, hogy ez nem az ő listája.”

    persze, hogy nem csoda, mert nem az ő listája.

  24. Tulajdonképpen egyetértek a listával, mármint van rajta sok olyan film, ami szerintem is jó:D

    Horror
    Mammut-tal ellentétben kifejezetten nem szeretem e műfajt. Ezt az is mutatja, hogy összesen (ha jól emlékszem) egyet láttam idén, a Strangers-t, és az sem jött be.

    Akció
    Ezekkel is úgy vagyok,mint a horrorokkal, ha van más, akkor inkább ne :D
    Innen csak a Wanted-ot láttam, az nekem sem jött be, nagyon béna fordulatok voltak benne szerintem.

    Vígjáték
    A Mamma Mia! kb. év filmje szint nálam, legyen elég annyi, hogy még mindig hallgatom a zenéjét:D

    A Get Smart is kifejezetten kellemes szerintem, mondjuk ezt erőteljesen befolyásolja esetemben Steve Carell, mindenesetre nagyon jól szórakoztam rajta.

    Viszont szerintem az Asterix is nézhető volt, egyszer legalábbis. Én meg a haverjaim legalábbis nevettünk rajta elég sokat.

    Aztán volt még idén Pineapple express, ami szintén nem jött be sajnos. Valahogy nem a nekem való poénokkal operált.

    Az év nagy pozitívuma nekem, hogy sok Office-os arc tűnt fel jó vígjátékokban (Leatherheads-John Krasinski, The Rocker-Rainn Wilson)

    Viszont a vígjáték-etalon az idén a Tropic Thunder volt, elég eggyértelműen. Remek szinészek, remek karakterek, remek beszólások.

    Kaland
    A Hellboy II nekem is tetszett, főleg a szörnyek/helyszínek stb. kinézete dobta fel, nameg persze Hellboy kólsága:D

    Múmia 3-on viszont egész konkrétan elaludtam sajnos, enyhén nem jött be.:D

    Az Indy 3 pedig teljesen jó film volt, Indy filmek közül a legrosszabb (sztem), de önmagában jó.

    Persze van még sok film, amit láttam és jó volt (csak néhány cím: Southland tales, In Bruges, No country for old men), de ezeket nem tudtam sehova besorolni Mammut kategóriái közül, szóval mennek majd Human listájához.

    (biztos van amit láttam és akartam írni róla, de elfelejtettem, azokat talán majd máskor:D)

  25. Nah akkor szep sorban, latom nem tetszett a listam nehany embernek. Eloszor is leszogeznem: rengeteg filmet nezek, alapvetoen nem valogatok 1 eselyt adok annak amire eppen akad idom. Ennek ellenere en inkabb a manapsag meglehetosen feher hollo kategoriaba tartozo szerzoi filmeket szeretem (Bergman, Kurosawa, Tarkovszkij, Lynch stb.), igy a hollywoodi filmek tempoja, vagasi technikai, operatori megoldasai sok esetben nem tetszenek. Mindezek ellenere ugy gondolom megadom az eselyt ezen filmeknek is, hiszen a sarban azert talal sok gyongyot is az ember. Lasd Forrest Gump, Holt koltok tarsasaga. Illetve a kedvenc filmjeim koze tartoznak peldaul: Kozonseges bunozok, Memento, 12 duhos ember, Sunset blvd. (oke ezek spec regebbiek, de azert megis Hollywood izig-verig), Nem vennek valo videk. Azt hiszem ezzel xjrnek adtam is valaszt, azert nezem oket, mert van ra idom, aztan vagy tetszik vagy nem, ennek ellenere azert vegigulom oket becsulettel.

    dimitrij, tudom, h nincs benne logika, sztem sokkal nagyobb baj, ha vkieben van, az sok esetben kategorikusan eldonti, h egy film tetszik-e neki vagy sem. Ertem en, h peldaul egy Kurosawa film meg mondjuk a Rocker nem egy kategoria, de a Rocker adott 1,5 ora felhotlen mosolygos kikapcsolodast es en sok filmben csak ennyit keresek, de a legtobb megsem ad ennyit sem, keresgelni kell hat, ahhoz meg sok szart is vegig kell ulni, h az ember megtalalja a megfelelot (es igen, vegig kell ulni sztem, mert pl. a Hetedik sztem egy eleg gyengus film, ennek ellenere Kevin Spacey olyan zsenialis benne, ami miatt mar erdemes megnezni).

    b, draga rendben, ha ez igy megfelelobb akkor kepzelj a 100 helyere egy eleg nagy paratlan szamot, pusszantas neked.

    Zidane66, imadok filmeket nezni, a szabadidom igen jelentos reszet ez tolti ki, illetve jovo evtol szeretnek a filmelmelettel egyetemi szinten is foglalkozni. Szeretek en mindent Griffithtol a szovjet avandgardeon, nemet expresszionizmuson, olasz neorealizmuson, film noiron, burleszken, francia ujhullamon, budapesti iskolan, szerzoi filmeken at, Tarantinoig vagy barmelyik mai filmesig mindent csak egyszeruen valogatos vagyok, ennyi a tortenet es ez az idei ev nem kedvezett nekem. Ja es mindezek mellett szigoruan osztalyozok, ami sztem nem hatrany leven sok ember szamara egy mozifilm 7estol kezdodik, mert ha mar penzt adott ki erte akkor az nem lehet szar :)

    Nagyjabol ennyi azt hiszem, mindenkinek sok mezeskalacsot, toltott kaposztat, halat meg ilyesmit az unnepekre. puszi :o

  26. Szerintem az a baj, hogy olyan gyér minőségű filmeket kapunk, hogy már nehéz megítélni mi is igazán jó. Mammut listájából én is sok filmet élveztem (Rec, Dance of the Dead, Doomsday, Rambo, Indy, Bruce), a többit vagy nem láttam, vagy vacaknak tartom. Kivétel a Taken, ami ha teljesen őszinte akarok lenni a saját ízlésemhez, az egyetlen igazán valamire való film stílustól függetlenül.
    Van még pár film idénről, ami kiemelkedett( In Bruges, The Fall – bár ez 2006-os, de én idén láttam moziban, és azt hiszem közel áll a filmes remekműhöz), de általában rakás ****, ami mozikban forog.

    Múmia 3-at szeretném példának hozni. Bár tiszteletben tartom mások véleményét, élvezni lehet minden filmet ezért, vagy azért, de szerintem mi azt gondoljuk itt sokan magunkról, hogy értünk picit a filmekhez, vagy legalább is épp eleget láttunk ahhoz, hogy ne lehessen minden bóvlit lenyomni a torkunkon, akkor most őszintén, ez a film objektívan nézve, mitől jobb, mint egy kupac drága sz*r?
    És tényleg nem akarok senkit megbántani, asszem én is elvoltam, mialatt néztem.

  27. hát mondjuk toplistára nem tennél fel olyat hogy “hát, elég szar volt, de azért mert nem volt más a műfajba idefér…” :)

  28. Apróság, de a Transporter 3 Budapest jeleneteket nem itthon vették fel. Villamosokon látszik a legszembetűnőbben.
    Csak az a 1,5 másodperces vágókép van Pestről

  29. Nem hiszem, de azt sem, h vkitol emiatt jogosan kapom a kultursznob jelzot csak azert, mert mast szeretek (nem egyszer volt mar ra pelda). Mas reszt nem tudom, h mibol kovetkeztettel erre, teljesen kulturaltan valaszoltam szerintem, a filmekrol meg tenyleg az a velemenyem ami, nem volt celom masok erzeseit serteni vele, csak tenyleg gyengenek erzem az idei termest, ennyi az egesz.
    Neked is kellemes unnepeket human.

  30. mchn: Igazából azért mondaná egyből az ember, hogy “filmsznob” mert olyan filmeknek is eléggé alacsony pontot adsz ami sok embernek nyújtott jó, szerintük minőségi szórakozást, és már-már azt gondolja az ember, hogy csak azért húzod le, mert te mennyire más akarsz lenni.

    Abszolút nem sértésből mondom, mielőtt bárki okoskodna.

  31. plusz a TDK imádata még a sznob kritikusoknak is megengedett :) De hagyjuk már mchnt, ez mammut listája ott fentebb

  32. Indy forever! Remélem lesz még (legalább) egy Indy Forddal.
    Jó kis lista, amelyik filmet láttam, azzal kb. egyetértek Mammuttal, ójee.

  33. dráma vagy ilyesmi kategóriát nem láttam, oda megjegyezném a gran torino-t, eléggé odakúrt.

  34. nem véletlenül nem láttál drámát, mivel nem tartozik a kedvenc műfajaim közé
    amúgy pont most néztem gran torinót, 7,5/10 nálam

  35. Köszönjük a listát Mammut!

    A 3. hozzászólót kicsit nem értem, h miért zavarják a zombik, hisz tényleg nem kötelező megnéznie őket.
    Én továbbra is pacsiban vagyok velük :), azt viszont remélem nem gondoljuk komolyan h az évente 3-4 reális szám. Ahogy összeszámoltam, idén már 15 látott zimbes-zombisnál járok, pedig elvileg igyekszem szelektálni, és nem mondom h a horrort túlpreferálnám a többi műfajhoz képest.

    És a vámpíros filmekbe is sikerült jól belebikázni, hisz éppen 2008-ban mutatta meg egy eddig új, ismeretlen arcát a műfaj a “Let the Right One in”-nel, ami mialatt ezeket a sorokat írom, tuti éppen valami újabb díjat söpör be valamelyik alternatív fesztiválon.

    Úgyhogy csak óvatosan azzal, amit nem feltétlenül ismerünk, de azért szeretünk, harmadik hozzászóló.

  36. Zorrobomber írta a mamma mia-ról:
    “az ilyen filmek pont arról híresek hogy ha nem jön be a zene akkor valószínüleg a film sem fog”

    Ezek szerint én vagyok a hiba a mátrixban, mert én az eredeti zenét szeretem.
    Nem tudom h a szereplők éneklik-e a filmben, de valami gyalázatos megasztár színvonalra degradálták a számokat.
    Beletekertem anyunak(nagy ABBA fan), ne tudjátok meg milyen felháborodva viharzott ki XD

  37. Egyetértek, Abba zenék ott vannak a szeren, de a filmben felcsendülő hangok a közelében sem érnek az eredetinek, jó persze nem is lehet, de akkor is. Magát a filmet nézve, eltekintve a zenétől, bugyuta az egész. A listát meg köszi Mammut, akad még egy pár bepótolni valóm.

  38. Az idei termésről röviden az én szemszögemből :)

    5/10: Transporter III, The Happening, Get Smart, Max Payne, Hellboy II, Jumper

    6/10: Wanted, Death Race, Tropic Thunder, Quantum of Solace, Diary of the Dead, Cloverfield, Doomsday

    7/10: Street Kings, Burn after reading, Iron Man, Taken, Wall-E, The day the earth stood still, Rec, Rambo IV, Harold and Kumar II

    8/10: In Bruges, The Bank Job, Pineapple Express, Resident Evil Degeneration

    9/10: The Dark Knight

    Az 5 alattiakat inkább nem említeném, így is bocs a hosszúságért :)

  39. Srácok, nem ilyen mainstream, rágógumi sz*rságokat kell nézni, ezeket gyerekeknek és konzumidiótáknak gyártják. Nőjetek fel!

  40. idén volt moziban itthon és érdemes megnézni film: No country, TDK, Ajánlat, Nyomozó, Égető bizonyíték, zuhanás, perfect blue, Jennifer Lynch filmje,walle, para, meg sok más csak lusta vagyok begépelni.

  41. idén 1 azaz egy filmre mondtam azt h ez igen,ezt érdemes volt megnézni ez a John Rambo volt.
    Tetszett még az Eastern Promises,a Taken,a Dark Knight meg a…hát kb ennyi.
    Sehol egy jó vígjáték,vagy egy jó horror,csak csalódások-Rec,Nem vénnek való,Hellboy2,Esemény,Múmia,Mirrors,
    Get smart,Asterix,Lepattintva,Jumper..a teljesség igénye nélkül.
    Kezdek teljesen átszokni a sorozatokra.

  42. Koszi a listat Mammut! a Sci-Fi mufajt eltetnem kicsit, nekem ezek tetszettek az idei Sci-Fi kinalatbol:

    1. The Dark Knight
    2. Ironman
    3. The Day the Earth Stood Still
    4. The Happening
    5. Hankock
    6. Babylon A.D

    aztan meg ott a Dante 01, Hellboy, x aktak, Babylon A.D, stb is ide sorolhato, szoval szerintem azert volt Sci-fi is boven :)

  43. az a baj ezekkel, hogy nem hagyományos értelemben vett sci-fik, inkább csak olyan vonatkozásuk lehet (oks, tényleg, a dante 01 az, és a day the earth stood still is az, de azt meg nem néztem végig)
    de mint látod, hellboy 2 is nálam inkább kaland, és ott a dead space is, ami inkább a horrorhoz ment, mert azok jellemzőbbek rájuk, és persze, rengeteg filmre rá lehet húzni 5 vagy 6 műfajt is, de inkább a fő műfajt vettem alapul ilyen szempontból, hogy ne legyen keveredés

  44. ezekből csak kettő scifi, a képergényfilmek, mint az iron, a dark k., a hancock, a hellboy nem.

    az xakták 2 egy krimi volt, nilla scifi, a babylon ad-ben sem volt semmi scifi.

    egyedül keanu reeves, meg tralán a dante01

  45. Nem tudom, hogy általánosságban mondtad-e, mindenesetre megjegyezném, attól, hogy valami képregény, még lehet scifi. Szerintem például az Iron Man is az.

  46. Ez igaz, hogy sok mufajba ba lehet sorolni ahogy minden filmet de ha egy repulo emberrol, szuperhosrol meg ilyesmirol van szo az nallam siman scifi, akar milyen kepregenybol szedtek ki :) persze nem az a verbeli scifi mint mondjuk a Star Wars.
    winnie te mibe sorolnad be a kepregenyfilmeket ?

  47. pl. egy ironman tipikusan akciófilm, pláne, hogy ő inkább technikával van felszerelve (és nem kifejezetten nem létező technikával), persze az univerzum, ahol él, az már sci-fibe is beillik, nem arról van szó
    de pl. superman is hiába repked, inkább az is akció, a sci-fi csak a körítés

    mint mondtam, rengeteg filmre rá lehet húzni sokféle műfajt, de ezzel az erővel még extrém módon a transporter 3 is sci-fi, azzal a vonattetőre való parkolással, szóval inkább maradjunk a fő műfajnál szerintem, a mellékes, még jellemző műfajok, mint a képregényfilmeknél is a sci-fi vonulat, csak másodlagosak
    legalábbis, ha most eladod sci-fiként, a sci-fi fanok közül jópáran tuti kiakadnak, viszont ha akcióként adod el, az már inkább fedi a valóságot
    egy akciófilm egy kevés sci-fi/misztikus elemmel/fűszerezéssel még nem sci-fi

  48. Az rendben, hogy inkább akció, de attól méh nem lehet azt mondani rá hogy nem scifi. Vannak benne olyan elemek is, akkor is, ha az akció a hangsúlyosabb.

  49. “az xakták 2 egy krimi volt, nilla scifi, a babylon ad-ben sem volt semmi scifi.”
    Ez nem igaz. Az egyik tudományos-fantasztikus a másik meg utópia/disztópia. Ha jól tudom mindkettő a sci-fi egy-egy típusa.

  50. a degeneration marha jó volt, ezt mondjuk ha rendes filmben csinálták volna meg akkor végre lett volna egy igazi RE filmünk is. nem azok a fosgagyi Milla Jovovich félék.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.