Kincsvadászok (The Goonies) – most komolyan

Ki ne álmodozott volna gyerekkorában arról, hogy kalózok által elrejtett, rég elveszett kincsek nyomába ered, és még ha nem is volt igazi az a kincs, a játék közben a megannyi kaland ezt könnyedén feledtette.

The Goonies

Mindez a szemünk elé tárul ebben a filmben, és mindazoknak, akik még gyerekkorukban látták, még hatalmasabb élmény volt emiatt, ugyebár könnyebben tudnak azonosulni a szereplőkkel. Persze hallottam már jó pár embertől, aki nemrég látta először, és tetszett neki, szóval bártan merem ajánlani mindenkinek.

Én többek között ezen a filmen nőttem fel, és nagyon örülök neki, hogy a szerencsések közt lehetek. Azóta is minden évben többször megnézem, Karácsonykor pedig főleg, ilyenkor általában nosztalgiázni szoktam, de még egyszer sem volt olyan, hogy kevésbé jól szórakoztam volna rajta. No de nézzük, miről is van szó.

A „banda” utolsó hétvégéjét tölti együtt, mivel befektetők megvették az egész szomszédságot, és hacsak csoda nem történik, kénytelenek lesznek elköltözni, és ezáltal szétválni. Azonban találnak egy rég porosodó térképet, és mivel a jelek arra utalnak, hogy köze lehet Félszemű Willyhez, és az ő kincséhez, úgy találják, hogy itt az esély, hogy megmentsék otthonukat. Azonban rögös út vezet a kincsig, nem elég a csapdáktól hemzsegő földalatti barlang, de az út pont a gaz Fratelli család búvóhelye alatt kezdődik, akik szintén kivennék a részüket abból a kincsből, mondjuk úgy az egészet.

A csapat 20 évvel később.

Az akkori színészek mára már kissé öregebbek, kicsivel több mint 20 évvel, ahogy a fenti képen is látszik, mely akkor készült, mikor Richard Donner összeszedte a csapatot a DVD kommentárja alkalmából.

A csapat akkor.

Szinte mindenki a színészi pályán maradt: Josh Brolin, aki ezzel a filmmel debütált, és idén George W. Bushként köszönt vissza a vászonról, Sean Austin, aki két tévéfilm után ezzel a filmmel került először moziba, őt a Gyűrük ura Samujaként ismerhetjük, Corey Feldman, aki inkább a B-filmek felé kanyarodott, nemrég a nem pont legjobban sikerült Elveszett fiúk folytatásában láthattuk, valamint a két leányzó, Martha Plimpton és Kerri Green, aki jövőre visszatér egy drámában. Azért az Indiana Jones és a végzet templomát megjárt Jonathan Ke Quan se távolodott el nagyon a szakmától, pár kisebb szerep mellett kaszkadőr koordinátorkodik is. Egyedül Jeff Cohen az, aki idővel teljesen más vizekre evezett. A Fratelli család Robert Daviját és Joe Pantolianóját is rengeteg filmben avagy sorozatban láthattuk az idők során. Utoljára, de persze nem utolsó sorban meg kell említeni Anne Ramsey-t is, aki azóta már nincs köztünk, de a többiekkel együtt remek teljesítményt nyújtott a filmben.

– Hello, Sheriff’s Office? I’d like to report a murder!
– Just like that last prank about all those little
creatures that multiply when you throw water on them?

A filmet Richard Donner rendezte, Steven Spielberg volt a producer, de pár jelenetre ő is beugrott abba a bizonyos székbe, és a pár hónappal később forgatott Cindy Lauper klipben a srácokkal együtt ő is szerepelt egy cameo erejéig. A filmben pedig Richard Donner cameózott, ő az egyik rendőr. A forgatókönyvet a Gremlinst is elkövető Chris Columbus írta.

Az akkori trükkök főleg a díszletekre alapoztak, tehát nem lehet oka senkinek a CGI trükkök okozta csalódásra, mivel az nem nagyon van a filmben. A környezetet nagyon hangulatosra sikerült megcsinálniuk, tényleg az egészet átjárja egy amolyan nagy kaland feeling.

– Oh, you idiot! You glued it on upside-down!
– It looks fine to me.
– If God made it that way, you’d all be pissing in your faces!

Mint említettem, a film igazi kult klasszikus azok körében, akik akkor voltak fiatalok. Nálam ott szerepel a film az all-time toplistám elején, és nem hinném, hogy bármi is elrángatná onnan.

Mammut
írta
2008. 12. 28. 13:59
megjelenés
27
hozzászolás


27 hozzászólás a “Kincsvadászok (The Goonies) – most komolyan” bejegyzéshez

  1. Én nem akkor voltam fiatal, egy évre rá születtem, de nekem is ott figyel egy képzeletbeli toplistán. Nem véletlenül. 10/10 nekem is.

  2. Én is ezen nőttem fel:) Amikor esett kint az eső, mindig betettük a videoba a bratyómmal(csak akkor lehett videozni…). Ha nem láttuk 1000x, akkor egyszer sem…;)

  3. most néztem meg kaja közben a familivel :)

    alapfilm

    énis kb évente, najo 2évente de megnézem VHS-en xD.

  4. Az előző röpke íráskor kaptam kedvet, és öcsémmel megnéztem tegnap újra, ő most 12, én 24, de mindketten élveztük, ja és szigorúan felirattal, hadd tanuljon olvasni, meg angolul a gyerek:) Nekem is örök favorit.

  5. Juj, de rég láttam már ezt a filmet. Már majdnem el is felejtettem, hogy ilyen is van, de most ez az írás visszahozta a régi emlékeket. Asszem gyorsan betalálom valahol és meg is nézem megint.

  6. 27 évesen, 2-3 évente megnézem és még mindíg képes vagyok gyerekként izgulni rajta. rengeteg olyan dolog van benne szerintem, ami az “álomgyár” mai termékeiből már sajnos hiányzik – cgi ide vagy oda. 10/10

  7. Nem azért de ez a story elég sablonnak tűnik, tipikus kincskeresős film gyerekekkel millió van belőle nem? Vagy ez miben más miben több mint a többi?
    (Nem kötekedésből mondom.)

  8. Szerintem a legtöbb sablon kincskeresős gyereksztorinak ez az alapja, egyrészt ebben más, másrészt van egy fajta “mesés” hangulata, mint mondjuk A végtelen történet 1-nek. Szubjekt.

  9. Ez az egyik nagy kedvencem:)
    Milyen érdekes az idő, hogy ki mennyit változott:)
    Köszi srácok, hogy elővettétek;)!!!

  10. “Milyen érdekes az idő, hogy ki mennyit változott:)”

    örülök, hogy vki rajtam kívül is értékeli ezt a 20 évvel későbbi képet :)

  11. Német Bravóból származó kétoldalas “óriásplakát” (egymás lábában kapaszkodva lógnak) éveken keresztül volt a szobám dísze úgy, hogy a filmet csak évekkel később láttam, de azóta is az egyik nagy kedvenc.

  12. Imádom ezt a filmet :)

    human az utóbbi időben elég jól válogatod a kritikával illetett filmeket :) -ez egy örök kedvencem (majdnem fél év volt megszerezni DVD-n…)
    pár hete pedig a Ó,testvér merre visz az utad-at értékelted,amit előtte két nappal néztem meg újra (sokadszorra)…

    Human a 20 évvel későbbi képet már láttam sg.hu-n :) de én akkor alaposan áttanulmányoztam,hogy ki kicsoda :) ÉN hasonló feladvány elé állítottam anyámat az ex-Sound of Music szereplőkkkel ;)

  13. az hbo aranykorában láttam ezt a filmet, fel is vettem kazira, talán valamelyik doboz alján meg is van még valahol

  14. Ha jól rémlik még a 80as évek végén vagy a 90-es legelején láttuk haverral moziban.
    Akkora függés volt, hogy megszereztük c64-re a film alapján készült játékot és azzal küzdöttünk hetekig, jó kis ügyességi hüylegyerek fejét szétszivatós időzítésre valamit csinálós game volt. Ajánlom minden rajongónak :)

  15. valamelyik német adón láttam először, voltam vagy 6 éves :-) aztán jött a videóra vesszünk minden filmet időszak és rongyosra néztem a kazit, tönkre is ment…
    azóta párszor mikor épp műsoron volt mindig néztem

  16. Egyik első film volt, amit a fater által hétvégente hazacsempészett vállalati videon láttam agyonmásolt vhs kaziról még általános iskolás koromban.
    Se rámondás, se semmi, egy szavát se értettük, de imádtuk. Minden osztálytársamnak el kellett jönnie egyszer, hogy megnézze, addig nem hagytam békén őket.

  17. évekig szerelmes voltam corey feldmanbe :D (8-tól 11-ig) azóta felnőttem, de ugyanúgy rajongok a filmért.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.