[REC]

A [rec] pont azt szállítja amit előzetesen ígért, talán az ijesztő részekből volt kevesebb, mint amire számítottam. Cserébe viszont ment az egész brutális vérengzés, pedig a történetben ennyi erőszakot nem éreztem. Azt hittem több lesz a “sejtelmes zene erre valami hirtelen feltűnik” mint a tényleges vérontás.

rögzíted?

A történet röviden annyi, hogy az “Amíg önök alszanak” vagy milyen műsorban azt mutatják be, hogy mi történik éjjel a városban. Kik dolgoznak, mit csinálnak? Az aktuális műsorhoz a bombanő (de tényleg, nem topmodellesen, hanem valódi nősen) riporter, az operatőrjét mikrofonzsinóron vezetve, a tűzoltókat követi egy éjjel. Természetesen a készítést az elejétől mutatják be, szóval először interjúk a kapitányságon, aztán a riadóra várás, ami meg is érkezik idővel. Egy társasházba kell kimenniük, ahol segíteni kell a rendőröknek bejutni egy öreg nő lakásába, ahonnan sikítozást hallottak a 112-t hívó lakók. Nyugi, már nincs sok a tartalomból, legalábbis az ideírt részéből, hiszen villámgyorsan belekerülünk az akcióba, mivel a lakásba hatolás után az ott lakó öregasszony egész egyszerűen leharapja az egyik rendőr fél arcát.

A [rec] készítői ugyanazt a sémát követték, amit az eddigi dokumentumfilm-gimmikkel élők (Blair Witch, Cloverfield, Diary of the Dead — a két utóbbinál előbb készült ez a film, de Blairnél persze nem), azaz a “megtalált kazetta” vonalon haladtak. Ennek ellenére volt benne olyan jelenet ami rombolta ennek a hatását, hiszen a szereplők egyszer visszatekernek, hogy újranézzenek valamit, és maga a tekerés nem szabadna, hogy látszódjon a felvételen. Na jó, ez belefér.

Belefér, mert igazából nem tökölnek sokat, és az 1 ház alig pár lakással megoldás ellenére rengeteg aprítás van benne. A film nem akar többnek látszani, mint ami, nem zombik vagyunk mindannyian, hanem sima kis “szörny” elöli menekülésről van itt szó. A megvalósítás pedig remek, mármint morgolódok a technikán picit, viszont amikor kellett bevetették a maszkokat (meg a CGI-t?), de úgy, hogy nem lógtak ki nagyon.

Általánosan nézve kicsit kezd elfáradni ez az egész kézikamerázás dolog, de itt még belefért azért. Vagy csak gyengébb film volt mint a Cloverfield, ezért éreztem picit fáradtnak a megoldást? Mert ott teljesen úgy éreztem, hogy benne vagyok a történésekben, itt meg azt, hogy nézem a filmet amit valami miatt DV kamerával vettek fel. Nem működött a “megtalált kazetta” dolog.

[rec] értékelés

Az ilyen filmeknél engem mindig az szokott zavarni, hogy a szereplők még sosem láttak zombifilmet. Itt is ez van és nem a fejeket bántalmazzák alapban, mert — nem tudom. Minden hiba ellenére egy 7/10 azért simán elmegy rá, bár nem volt igazán rémisztő, de izgulós meg vérzuhanyzós horrornak remekelt.

human
írta
2009. 01. 21. 15:35
megjelenés
47
hozzászolás


47 hozzászólás a “[REC]” bejegyzéshez

 1. Sajnálom, hogy Szegeden nem adják, pedig szívesen megnézném moziban.:( Majd várok a DVD-re.

 2. “Mert ott teljesen úgy éreztem, hogy benne vagyok a történésekben, itt meg azt, hogy nézem a filmet amit valami miatt DV kamerával vettek fel. Nem működött a “megtalált kazetta” dolog.”

  Itt legalább megindokolták a folytonos kamerázást a műsorral, míg a Cloverfieldben pusztán azért kameráztak, mer csak. Rec > Cloverfield. (Már csak azért is, mert a spanyol filmben nem kellett menőtinik Garfieldos beszélgetéseit hallgatni.)

 3. “, azaz a “megtalált kazetta” vonalon haladtak. Ennek ellenére volt benne olyan jelenet ami rombolta ennek a hatását, hiszen a szereplők egyszer visszatekernek, hogy újranézzenek valamit, és maga a tekerés nem szabadna, hogy látszódjon a felvételen.”

  ?? lehet, hogy régen láttam, de nekem semmi kazetta nem rémlett, inkább afféle real time dolog lehetett:)

  “Itt is ez van és nem a fejeket bántalmazzák alapban, mert ”

  mivel zombik nincsenek, ezért a való életben nyilván nem tudnak zombik elleni trükköket használni, hiszen ki tudja, hogy a filmesek jó megoldást találtak-e, nem?:)

  de itt meg pláne nem tudják, hogy mik ellen mennek, mert egy dolog, hogy a film zombiskatulyába kerül, de attól még akármik lehetnek.

  “viszont amikor kellett bevetették a maszkokat (meg a CGI-t?)”

  meg egy eléggé rémisztő kinézetű színészt a hosszú ujjaival:)

 4. “meg egy eléggé rémisztő kinézetű színészt a hosszú ujjaival:)”

  Az nem Angelina Jolie volt?Az arcáról nem,de a testalkatáról felismerni.XD XD

 5. Nekem tetszett nagyon film,a remake-t még nem láttam,de nem is fogom megnézni.Am nekem egyre jobban bejönnek ezek az európai horror filmek.Vagy mindig is jobbak voltak mint az amcsi..?
  Kamerázás meg külön nagy kedvenc,bírom az ilyen movie-kat.

 6. jó volt a REC, bár én már egy jó éve megnéztem. mostmár csak a Quarantine-nak kellene érkeznie, és teljes lenne az öröm.

 7. Már akinek, Human :] Nekem a Cloverfield volt művibb, a profi vágásaival, minőségével meg beállításaival. A Blair Witch legalább tényleg úgy nézett ki, mint egy videófelvétel.

  A Rec megerősítette bennem, hogy jelenleg Európa a horror királya. Az utolsó húsz perc egyszerűen fantasztikus.

 8. Nem tobb ez a film mint ami lenni akar: hangulatos low budget horror. a kezikamerazas miatt leszukult (nezoi) latoter remekul emeli a fear-faktort, a magyarazat ujszeru-szeru zombifilmes berkekben, a fohos -ahogy fentebb is elhangzott- szerethetoen gyonyoru es kedves. fejre meg nem megyunk, ez nem az NRA orszaga, nincs mindenkinel shotgun a kandallo felett. spanyolhonban meg a rendor is bizonytalan a fegyverevel. hetkoznapi emberek rendkivuli helyzetben. en 100 zombifilm utan sem lennek ennyire okos :)

  Amugy sok itten a semi-spoiler – ennek oromere itt van meg egy figyelmeztetessel:

  **POSSIBLE SPOILER****
  -ez az elso katolikus zombifilm, a magyarazat nagyon fincsi
  -spanyol film, ezert logikus h a gonosz Portugaliabol erkezik :)

 9. Nekem sajnos nem igazán jött be, főleg a borzalmas színészek és a fényképezés miatt. A sztori miatt nálam 3/10, de nagyon várom a remake-et Dexter húgával.

 10. hát..igaz hogy elég régen láttam, nekem nem jött be, és cloverfiled sem…na az nagyon nem :D

 11. elősször éjfél tájékán néztem és majdbeszartam :)jó kis filmecske
  mellesleg ez jogos hogy lassan valamelyik filmbe beszólhatna végre valaki, hogy nézd már zombi a fejét vedd a fejét!

 12. én kissé untam anno, nem igazán éreztem át a dolgot, nem tudtam belemerülni, azonosulni, a kamerás hirtelen odakapós, jaj, megijedek jelenetek meg inkább csak idegesítettek
  az ötlet az jó volt mindenképpen, ha jól emlékszem, ezért egy 5-öst vagy 6-ost adtam rá, de mindenképpen csalódás volt számomra

 13. Számomra kissé gyenge volt, szórakoztatott, de nem kerültem a film hatása alá. Egyetlen szívbajos jelenetet is csak a végén találtam.

 14. ,,Az ilyen filmeknél engem mindig az szokott zavarni, hogy a szereplők még sosem láttak zombifilmet. Itt is ez van és nem a fejeket bántalmazzák alapban, mert — nem tudom”

  Hát, szerintem ha a valóságban ilyen helyzetbe kerülnék, nem hiszem hogy a filmekre gondolnék, hogy ha ott az agyat kell elpusztítani akkor tuti itt is…
  Meg ezek nem is igazán zombik voltak, hanem inkább valamilyen fertőzöttek mint a 28 days/weeks laterben, szóval szerintem nem az lenne az első gondolatom, hogy a fejüket kell szétcsapni.

 15. Szerintem az utóbbi tíz év horrortermésének legjobbja a film, és a belefektetett pénz/eredmény arányt még figyelembe sem vettem. Az egész film hihetö es végig müködik, ahogy kell. Imádom a zombifilmeket+a jó csajokat+az eredeti ötleteket, ezért 10/10.

 16. diego: nem zenét vártam, azért van egyben a kifejezés idézőjelben, hanem tipikus ijesztegetést, amibe a hűtőajtó becsukásottállazombi meg minden beletartozik.

 17. Hát, én örülök neki, hogy nem a hollywoodi pitiáner “KURVAZAJOS HANGEFFEKTTEL JELEZZÜK, HOGY MOST KELL MEGIJEDNI” módit követték. Itt feszültség volt, meg pörgés.

 18. szerintem az utóbi idők egyetlen értékelhető horror filmje!!
  bár ez az én véleményem elég sok horrort nézek de manapság már mindegyik egy sablon a rec azért legalább okozott némi meglepetést

  a másik meg hogy a rec meg a cloverfield egykalap alá vétele azért kicsit merész dolog de ti tudjátok….
  további szép estét

 19. divinity
  azert az utobbi evekben volt jopar olyan horror, ami kiemelkedett a tomegbol, bar igaz, hogy keves, de volt egy par, bar ha szerinted nem, elfogadom :)

 20. próbáld meg vesszőkkel, plusz ha nem fogod fel kamerázásban miért egykalap, akkor miről beszélünk.

  kiskis: az előzetes alapján pedig simán lehetett volna olyna, gondolok a kislány feltűnésére

 21. Nekem 8/10 volt a REC. Annak ellenére, hogy már második alkalommal is emlékeztem mindenre megnéztem vagy négyszer. <3 kézikameraZ. A lépcsőházban zuhanó-puffanó tűzoltó továbbra is a kedvenc 4 mp-e a filmnek:) (na meg amikor a végén Ánhela a trikójában hason fekve liheg se gyenge, de az más miatt) Blair witch óta sztem a legjobb kézikamerás próbálkozás... jöjjön a 2, jöjjön a 2!

 22. A feszült hangulat és a tényleges bezártság érzése miatt tetszett nagyon a film, a vége pedig egyszerűen hatalmasan parás, és bár rég láttam a filmet, de nem emlékszem igazán elcsépelt ijesztgetős részre(na jó talán amikor felnéznek a padlásra ott van egy). Inkább a folyamatos feszültség tett be nekem.
  Plusz szeretem a spanyol nyelvet hallgatni úgyhogy az is egy jópont :)

 23. Az eddigi hozzaszolasok alapjan ugy latszik en vagyok az egyetlen, akit KEGYETLENUL idegsitett a foszereplo csajszi. Az a stilus, ahogyan az operatorenek dirigal, megbocsathatatlan. Ha hozzam beszelne igy, asszem azonnal szajbab@*znam visszakezbol, hogy kuss legyen ma`.

  !!!SPOILER ALERT!!!

  Nekem az jelentette csak a teljes “katarzist” -ahogyan varhato is volt-, hogy a csajszi sem uszta meg.

 24. rohadt erősek az európai horrork, a [REC] bizony az egyik zászlóvívő, óriási

  aki pedig a quarantine-t várja…. ne tegye, gyengébb

 25. Mielőtt megnéztem volna, elég jókat hallottam a filmről, így aztán viszonylag nagy volt csalódás, miután láttam. A rengeteg sablonos, elcsépelt zombifilmes megoldást még a kézikamerás felvétel sem menti meg igazán.

  Szerencsére a film utolsó 10 perce tényleg eléggé odab*sz, egyrészt megtudunk valamit a dolgok hátteréről (amiből, ha nagyobb dózisban adagoltak volna a film során, sokkal jobb is lehetett volna szvsz), másrészt itt rendesen bekúszik a karfamarkolós parafaktor is.

  A befejezés miatt 6/10, amúgy tucathorror kézikamerával.

 26. Zseniális film, bár a blair witchet nem éri (nem érheti) el, de sztem a cloverfieldet meg a romero zombijait kenterbe veri. A “karantén” meg annyira rossz rimék, amekkora csak lehet a folyton életlen képeivel meg a láthatóság kárára túlzásba vitt kamerarángatással – és nem dexter húga a hibás benne.
  Arra meg piszkosul kíváncsi leszek, hogy milyen lesz a 2. rész Ángela Vidallal…

 27. Ha már európai horror, akkor Inside (A l’intérieur). Francia, és a beszabehu kategória abszolúte.
  Az európaiak tudnak.

  Nekem ez is bejött, a színészek pedig elég korrektek voltak, olvastam valahol, hogy nem is ismerték a forgatókönyvet teljes egészében, néhány helyzet nekik is új volt. Jót szórakoztam rajta, végülis ez a lényege, nem?

 28. Szerintem a Balir Witch színvonalát simán meghaladja, ha ezt csinálják előbb meg, akkor az európai über-kult-klasszis címet is simán elnyerhetné.
  Amúgy csak szórakozok a horrorfilmeken, de ennek az utolsó tíz percén totál beszartam. Ezt kevés film képes elérni nálam.
  A 2. része tehát nagyon várós, a quarantine-t pedig nyugodt szívvel fogom kihagyni.

 29. nem ertem a Blair Witch lazt, nekem mindig a Family Guy-os vakvezetokutyas poen jut eszembe rola:
  -moziban blair witch-
  -nem tortenik semmi, most sem, most sem, most sem, ott egy tag, terdel, vege, az emberek duhosek a moziban
  szerintem a blair witch-et oda-vissza veri a cloverfield, es meg talan romero mozija is, ezt meg nem lattam, de a sok pozitiv velemeny hatasara lehet nem varom meg a szinkront

 30. Ja, a Cannibal Holocaust igen jó, de az nagyon meglepett, hogy a diary of the dead-ért mennyire lelkesednek itt sokan, mert szerintem eléggé b kategóriás íze van. Annál még az amúgy szűk körben ismert Noroi, a St. Francisville experiment, sőt, még talán a meglehetősen gyenge The last broadcast és a harmatos Blackwood evil is jobb a doku horrorok között (na jó, a két utóbbi azért gyengébb, bár a last broadcast időben megelőzte a blair witchet is! és így az előzményének is tekinthető bizonyos értelemben).
  Nem állítom, hogy a Rec akkora mérföldkő, mint a blair witch volt, de mégis, sokkal több ez, mint egy tisztességes iparosmunka, mert az európai lélek hozzátett valami olyat, ami az amerikai “túl profi” mozikból hiányzik és ami a Cloverfieldnél is elkelne (persze a Cloverfield sem rossz, félreértés ne essék). A Rec bírálóinak talán éppen a hollywoodi megközelítés hiányzik, mert ahhoz szokott a szemük – nekik ajánlom a Quarantine-t. Na ilyen lett volna alapból, ha az amik készítik el először. Túl profi akar lenni és ettől hiteltelenné válik, görcsös az egész, élvezhetetlen tucatáru.

 31. benne van az öt legrosszabb filmben amit valaha láttam. hogy lehet erre hetest adni… geez…. :S

 32. Nem szeretném lehúzni, de nem tudtam végignézni olyan rettenetesen rossz film volt. Színészi játék – mint olyan – nem létezik. A végét még áttekergettem becsületből, de elhibázott 1 óra volt az életemből. 1/10

 33. Horror műfajban alap.
  Az a baj veletek, gyerekek, hogy “a végét még áttekergetitek becsületből”. Hát ez így nem filmnézés! Ilyen alapon nagyon kár belekezdeni is.
  Már az utolsó negyed óra miatt is megéri megnézni, de egyébként is mérföldekkel jobb, mint pl. a Cloverfield.

 34. Én még nem láttam de mindenféleképpen megfogom nézni, mert már a trailer is ütött. Fura hogy egyikőtök sem említette az Ideglelés c. filmet… Mindenki a Cloverfieldet hozza példának, pedig az Ideglelés is kézikamerás horror. Nekem bejön ez a kamerázás, mert ezáltal élethűbb lesz, mintha egy dokumentum film lenne.

 35. szerinted a Blair Witch az nem az ideglelés? vagy ki nem emlegette? Legalább mielőtt furcsállasz valamit utánanéznél.

 36. Szégyenlem, de bevallom, az utolsó 5-6 percet kisablakban néztem mert már nem bírtam tovább…

  alapból minden manapság megjelenő “horror”on szánakozni szoktam h elvett 1,5 órát az életemből és egy rakás szar…

  de EZ… ez basszus, ez horror volt. teljesen életszerű szitu, semmi kísértet/szellem. kegyetlen para – persze csak 1. nézéskor!

  10/8 simán megvan

 37. “Csöppet” parás film; utólag nem bánom, hogy nappal néztem meg. :)

  Egy dolgot sajnáltam, hogy a kameraman tényleg csak kamerázott, és semmi más tevékenységben nem vett részt, amit adott szituációban azért illett volna /kicsit SPOILER: például a kulcskeresésben/.

 38. mondjuk az tényleg vicces, hogy a kamerás fickó nem szólt vissza a csajnak. úgy üvöltözött, káromkodott vele mint 1 kutyával. meg nem tudom.. nekem azért picit furcsa, hogy az utolsó pillanatban is veszik a kamerával, a teljes pánikba is… Blair Witch 1., ez 2., a Cloverfield meg… iszonyat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.