Frost/Nixon

Atyaég, a Revolutionary Roadokkal tarkított drámafelhozatalban a Frost/Nixon olyan volt, mint egy falat levegő. De tényleg, “csak egy interjú” és úgy kiszippantott a világból picit, ahogy csak a legjobb filmek tudnak.

Frost/Nixon interjúzgat

A dokumentumfilm szerű betétek ennyire sikkesek most? Itt is, kamerába beszélés, múltidézés, bár ehhez a filmhez természtesen illett ez a megvalósítás. Igaz történeten alapul, és elvileg nem túl sok dolgot írtak át, egyszerűen csak filmre vitték Nixon, az elnökségről való lemondása utáni vívódását. Na meg az egyik legjobb showman kálváriáját addig a tettéig, amikor is véghezvitte azt, ami senkinek nem sikerült volna (vagy sikerült) a médiában és a bíróságokon, ezzel TV történelmet teremtve.

Tipikusan az a helyzet, hogy tudtuk a végeredményt, láttuk a képsorokat már többször, ahogy végül megtörik Nixon, mégis élmény volt nézni az interjút. Azért ne aggódjatok, a film legalább fele az interjú előkészítéséről szól, szóval nem csak annyi, hogy ülnek egy szobában és beszélgetnek, azt itt lehet megnézni, és újságírás, ez pedig egy szórakoztató és elgondolkoztató film.

Ha negatívumot kéne mondanom, akkor a Frostot alakító Michael Sheen-t tudnám csak felhozni. De még is azt értem negatívum alatt, hogy a 2 óra alatt összesen két jelenetben zavart az alakítása, amikor azt kellett volna elhitetnie, hogy a felszínes bulik érdeklik. Hát nem hittem el neki, szemben az egész jó interjúbeli részekkel.

Viszont komolyan mondom, Frank Langella akkorát alakított Nixonként, hogy le a kalappal, meg oda az aranyszoborral. Ez utóbbi inkább kérdőjelet érdemel, de egyszerűen lenyűgöző volt. A másik még akire ki akartam térni, az Sam Rockwell, akinek úgy tűnik beindult a buli, hiszen nemsokára jön az Indie-scifivel, a Moonnal, nemrég a Choke-ban alakított nagyot, és itt is remekelt a mellékszerepében. Igazából tudjátok mi van, már leírtam az egyetlen negatívumot a szereplők között, egyszerűen a többiek baromi jól alakította, így Oliver Platt és Kevin Bacon is, szokás szerint.

Amire még kéne ejteni pár betűt az a megvalósítás. Ebben is odatették magukat, borotvaéles és hűvös képek, a kor egyszerűen és hihetően ott volt a vásznon, hiba nélkül. Nem azt mondom, hogy kiemelkedő, hiszen egyszerűen csak profi munka, de a forgatókönyvvel és történelmi alappal megfejelve remek film kerekedett belőle.

Frost/Nixon értékelés

Bajba leszek az Oscar finisénél izgulásilag, mert ez 9/10-es élmény volt simán. Fura volt utána kijönni a teremből és figyelni a világra. Egyszerűn odavagyok az ilyen minőségű drámákért, mint ez volt.

20 hozzászólás a “Frost/Nixon” bejegyzéshez

 1. mar az Oscar-os topicban is irtam, hogy mennyire imadtam a filmet, es azon allaspontomat is tartanam, hogy szerintem az Oscar inkabb Sheen-t illetne, nem pedig Langella-t :)

 2. lehengerlő filmélmény, most már én sem tudom eldönteni, hogy melyiknek szurkoljak, ennek, vagy a milk-nek.

 3. Remek kis film volt, nálam csak 8/10.
  De mostmar láttam az összes jelolt filmet, szineszek kozul magasan a Wrestler kiemelkedik, mind fefi mind női kategoriaban, utána Milk, utána Nixon.
  mindez nálam.
  Frost / Nixon pedig mindenhogy nagyon rendben volt.

 4. Jó volt, bár nem egy No Country For Old Men. Eddig csalódott vagyok az Oscar jelöltekben, de a film azért kifejezetten tetszett, csak megint többet vártam.

  Olvastam amúgy a wikipédián, hogy pont a film tetőpontja (hogy akkor ludas-e Nixon) tér el sokban az eredeti interjútól, és nyílván eredetiben kevésbé drámai a dolog.
  Bár nem láttam sajnos magát az interjút, de pótolni fogom.
  Ami engem zavart, [gondolom SPOILER] az a részeg telefonálós motívum. Egyrészt valahogy nekem nem passzolt a filmbe, másrészt aki olyan részeg, hogy nem emlékszik ilyenekre, az hogy tud ennyire összeszedetten beszélni? Nem így működik az alkohol, de ezt sok filmben hamisan ábrázolják, és egyre inkább zavar. Mondjuk amikor 10 perc alatt kijózanodnak a szereplők, meg hasonló. Na mindegy, ez már off volt.

 5. “Aitken, one of Nixon’s official biographers […] rebukes the film’s portrayal of a drunk Nixon and a late night phone call as never having happened…”
  Meg az igazi David Frost is nyilatkozta, hogy nem történt meg, de ez nem ront a filmélményen, vagy valami ilyesmi.

 6. Nekem, olyan klasszikus Ron Howard filmnek tűnik, pontos-precíz, a forgatókönyv, a kamera és a színészvezetés. Tökéletesen beleillik a rendező utolsó filmjeinek sorában. Egyedül a sztori miatt tartom gyengébbnek a többi jelölttől – a Wrestler, a Milk, a Slumdog alapsztorija jobban megfogott.
  Ez a Nixon-alakítás is tökéletes, érdemes megnézni az eredeti interjúkat is.

 7. Nagyon tetszett a film, kellemes meglepetés volt,pedig a trailer alapján eleinte meg sem akartam nézni, de kíváncsi voltam Sam Rockwell-re miután láttam a Choke-ot. Szerintem Michael Sheen is baromi jól játszott ,nem nagyon tudnék negatívumot írni a filmről. Most kedvet kaptam hogy újra megnézzem:)

 8. Számomra is nagyon korrekt film volt, télleg profi munka a maga témájában, és Langella télleg nagyon ott volt. Elképesztően hihető volt a karaktere, még néhol vicces is, és télleg nagyon nagyot dob a filmen. Mike Sheen sztem csak simán közepes volt, nem húznám le annyira, de a többi mellékszereplő télleg jó + (persze Rebecca Hall :)). Igazán sztem negatívum nincs is, ez a film nem mindenkinek való, de akinek igen az biztos nagyon élvezné. A rendező nem vállalt túl nagyot, de azt tökéletesen megoldotta ezért nekem 8/10-ből

 9. Különben sajna ez egy tipikusan oan film h jelölni lehet egy csomó oscarra, de sajnos valószínüleg egyet sem fog megkapni. Túl erős a mezőny…

 10. Ezzel a filmmel az a legnagyobb baj, hogy nem tudta felkelteni az érdeklődésemet. Kicsit lassú volt érzésem szerint, és hiába jók a színészek meg a kivitelezés, ha egyszer nem köt le. Azért egy gyenge 7/10-et adok neki.

 11. Daily Showban meg pont azt nyialtkozta az Igazi Frost, hogy volt telefonhívás, ha nem is részeg. Legalábbis ez rémlik.

 12. Imádom az ilyen típusú drámákat! És Frank Langellát:). Lenyűgöző alakítást nyújtott, abszolút megérdemelten jelölték Oscarra. A rendezés is iszonyúan tetszett, kivéve az érezhető és kissé didaktikus politikai állásfoglalást, a mellékszereplők (Michael Sheen, Kevin Bacon! és Sam Rockwell) pedig lehengerlőek. Hihetetlenül erős film, jó volt nézni. Jó lenne még sok ilyen.

 13. A film megtekintése után úgy gondolom a megértéséhez egy dolog nagyon fontos:

  Kell egy olyan idős ember a környezetedben, akit jól ismersz és a hibái ellenére sem ítéletet mondasz felette, hanem megpróbálod megérteni a motivációját.

  SPOILER
  A film kulcsmondata szerintem az, amikor véget ért már minden és James arról beszél, hogy a TV mindent összesűrít/leegyszerűsít -annak minden előnyével és hátrányával.

  Nagyon kellemeset csalódtam, kár volt eddig várni ezzel a filmmel.

 14. Tetszett!
  8/10.Egy rohadt nagy baj volt vele,hogy elötte néztem meg(délelötti mozizás ezerrel)a Network(1976) cím filmet.
  A Network 10/10 kibaszott jó.

 15. Húúú, na ez jó volt. Mostanában sajnos sok közepes filmet néztem meg, és nagyon üdítő volt ez a darab. Eleve nagyon szeretem a politikai témákat a filmvásznon, pláne ha ilyen parádés színészekkel párosul. Az öreg Nixon tényleg szenzációs volt, a Milk-et még nem láttam, de kíváncsi vagyok Sean Penn-re ha le tudta nyomni ezt az alakítást. Szerintem Sheen remekül adta a kicsit bárgyú, megnyerő mosolyú szépfiút, akit mindenki lenéz szakmailag.Az egész stábja ott volt az biztos.
  Ha 1-2 helyen döccent is a sztori azt fogjuk arra, hogy megtörtént eseményt dolgoz fel.
  Nekem erős 9/10, az idei Top 5-ben tuti benne van.

 16. Remek film!Valóban egy nagyon jó dráma…nekem Michael Sheen alakítása is nagyon tetszett..bár tény h Nixoné hitelesebb volt és valamivel jobb.Mondjuk nálam 8/10 de tényleg iszonyat tetszett.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.