X-Men Origins: Wolverine

Így első bekezdésként annyit, hogy egyáltalán nem árulom el a sztorit, tekintve, hogy elég korán sikerült megnézni a filmet, és nem áll szándékomban rombolni az élményt másoknak. Szóval amolyan rendhagyó módon most kimarad a történet dióhéjban bekezdésem, így nyugodtan elolvashatjátok.

Sok hivatalosan megjelent és nem megjelent előtörténete, hopp, nem is, inkább történetfoszlánya volt már Rozsomáknak, lényegében ő volt a legvitatottabb múltú Marvel hős, egészen addig, mikor az első X-Men film után – és egy jövőbeli Wolverine spin-off mendemonda közben – megszületett a ködös múltat feltáró Origins című 6 részes történet. Lehullt a lepel jó pár dologról, ugyanakkor felvetett jó néhány kérdést is, az írók nyitva hagytak bizonyos ajtókat maguknak.



Ezt a történetet, és persze az ismert foszlányokat és egyéb sztorikat összegyúrták az eddig elkészült filmekkel, és megszületett a régóta íródó film is. Persze, jó pár változtatással, melyek viszont remekül illenek a filmek által eddig felépített világba. No de hogy pontosan mi is a filmbéli előtörténete Logannek, mik a változtatások, azt most nem árulom el, hiszen ezzel elrontanám az örömét azoknak, akik még nem látták a filmet. Mindenképpen az ő számuk van fölényben, mivel igen sokan a mozira várnak.

Annyi legyen elég, hogy szerintem ötletesen ragadták meg a nyitva álló kérdéseket, a comicok írói által is vitás pontokat is jól közelítették meg, és pár kikacsintást is kapunk a régóta futó képregény-sorozatra, melyeket a rajongók majd biztosan értékelnek. Továbbá a jövőbeli tervekbe is beletekinthetünk egy kicsit. A változásokat persze nem tudom, jó néven veszik-e majd a nagyobb rajongók, no de azok mindig veszélyes dolgok, vannak, akiknek bejönnek, és vannak, akiknek nem, ez már csak így megy.

– Do you even know how to kill me?
– I’m gonna cut your God damn head off… See if that works.

Hugh Jackman még mindig maga Wolverine, a kondija is megvan hozzá, és érdekesség, hogy immáron negyedik ízben játssza el ezt a szuperhős szerepet, ő az első ilyen színész Christopher Reeve óta. Ugyanakkor ismételten producerként is jelen volt a film készítése során.

Persze, nem csak neki volt meg a kondija, a filmbe invitált barátja, Liev Schreiber is keményen dolgozott, hogy ne kelljen felvennie azt az izomruhát, amilyet Vinnie Jones is viselt a legutóbbi X-Men filmben. Ehelyett inkább a ruhatárát cserélte le, mivel tényleg formába jött, ez a filmben is elég szembetűnő.

Bevallom, Dominic Monaghantől féltem picit, valahogy mostanában nem fekszenek nekem a nagy sorozatsztárok filmbéli játékai, de azt kell mondjam, hogy pozitívan csalódtam. Jól játszott, mint ahogy Lynn Collins és Ryan Reynolds is jók voltak, utóbbi már elég régen tervezte, hogy megformálja Deadpool karakterét, és most meg is tette, ráadásul anélkül, hogy holmi meghallgatásra kellett volna mennie.

Igazából az összes színész jól teljesített a szerepében, tényleg nem jut eszembe senki, akit utáltam, ritka az ilyen. A rendezést a Tsotsit is leforgató Gavin Hood követte el, a forgatókönyvet pedig David Benioff írta, akinek vagy 3 éves kérlelése, hogy ő kapja meg ezt a munkát, végre meghallgatásra talált, úgy 5 évvel ezelőtt. Képregény fan lévén bizonyára örült is neki.

A különleges effektusokról túl sokat nem tudok mondani, no de a b-filmekhez szokott szemem még ezekben a workprintes trükkhiányokban sem talált igazán kivetnivalót, szóval nyugodt szívvel mondhatom, hogy a végleges dolgok jók lesznek majd a nagyvásznon, nagyképernyőn, projectoron, ki min nézi.



Ha már workprint téma, kíváncsi leszek a hiányzó részekre, hogy javítanak, avagy rontanak-e az adott dolgokon, ugyanakkor arra is, hátha változtatnak valamin. Remélem, hogy az a plusz 16 perc jól kiegészíti majd a készítők eredeti elképzeléseit. Relatíve gyors tempójú volt az egész film, és nálam az mindig jó pont, remélem, nem pont ezt lerontó magyarázások vagy akármilyen jelenetek lesznek. Ez a verzió pedig, mint kuriózum, nálam is megmarad, lassan 10 munkaverzióm lesz már különböző filmekből. Igaz, csak nemrég kezdtem gyűjteni őket.

Már kezdtem félni, hogy idén minden egyes filmben csalódnom kell, tekintve, hogy ilyenkorra már mindig megvolt az év első fullosan bejövő filmje számomra, és a jelöltek korántsem hozták eddig az elvárt dolgokat. És igen, csalódnom kellett, csakhogy a sejtésemben, mert meglett az a bizonyos első film az évben. Kitűnően szórakoztam, semmi hiba nem jut eszembe, amivel képes lennék lehúzni az induló pontszámot, így ez az év első 10/10-es filmje számomra. Remélem, még sok követi idén. Kicsit ugyan sajnálom, hogy nem beszélhetek bővebben róla, mert lenne mit, de tényleg utálnám elspoilerezni a dolgokat, így most inkább abba is hagyom a soraimat.

Mammut
írta
2009. 04. 01. 22:58
megjelenés
Ide te kellesz!
hozzászolás


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.