“Az 5 az nem elég, legyen 10”

Röviden: az okosok (most nem beszólás) úgy döntöttek, hogy az oscaron jövőre 10 alkotás indulhat majd a legjobb film díjáért, az eddigi 5 helyett.

Igazából ennek sok oka lehet, de leginkább az “újra fontos legyen az oscar” mozgalom része a lépés szerintem. Merthogy az idén látott átadón a legfőbb kategóriába nem fért be populáris jelölt, olyan akiért a nép izgult volna (na jó, a slumdognak szorítotak páran), még ha nem is nyer esetleg.

human
írta
2009. 06. 25. 04:20
megjelenés
13
hozzászolás


13 hozzászólás a ““Az 5 az nem elég, legyen 10”” bejegyzéshez

 1. Kezd feljönni nálam a Golden Globe mérlege, először is mert ott már rég megoldották a kérdést, hogy lehet tíz jelöltet szerepeltetni (értsd: 5 dráma és 5 musical/vígjáték kategóriában)anélkül, hogy túl piaci értékűvé válna a díj jelentősége, másfelől nem Sean Penn-nek adták azt, ami nem az övé, csak mert jobban mutatott.

  Ezzel együtt az Oscar elértéktelenedésének új mérföldkövéhez értünk, szerintem legalább annyira negatív példa arra a tendenciára a jelöltbővítés, hogy a show irányítja az elismerést és nem az elismerés mellé rendelik a showt, mint amikor azt fontolgatják megszüntetik az Olimpián a hosszútávfutást, mint versenyszámot, mert túl kicsi a nézőszáma, reklámértéke.

  Nem vagyok veszett állandóságpárti konzervatív, de azért vannak hosszú hagyományok, aminek a kedvezőnek tűnő bővítés csak árthat. Persze tévedni szeretnék ebben, de nem hiszek benne igazán.

 2. Első benyomás: 5-tel film borítójára lesz rávésve a “legjobb film díjára jelölve” headder.

  Második benyomás: Az 5 új jelölt között továbbra is a sok díjra jelölt filmek kapnak majd helyet, tehát becsúsznak ide a technikai díjak farvizén élősködő alkotások, (pl egy Bourne 3 bekerülhetne egy ilyen 10-esbe?), vagy lehetőséget akarnak adni adott esetben annak is, hogy a nagy kategóriában induljon egy külföldi vagy egy animációs alkotás, esetleg valami réteg cucc?

  Mondjuk szerintem teljesen mindegy, mert tudjuk, hogy az esetek többségégében úgyis a főbb díjakat begyűjtő moviek kapják meg ezt a kitüntetést, ami persze nem baj, csak így a 10 jelölt tök fölösleges, főleg az “Oscar goes to…” jelmondat veszik semmibe, hogy itt nem nyertesekről beszélünk. Mégiscsak más a legjobb 5-ben szerepelni, mint 10-ben.

 3. nincs gond azzal ha egy kicsit felhígítják, sztem.
  így talán több film készül. több jó, remélem:)

 4. Így utólag több Oscar-jelölés címkét rakhatnak a DVD-kre, ami behozhat valamit abból, ami elmegy azon, hogy kevesebben járnak moziba. És azoknál a filmeknél, amik a jelölés után érnek csak a “külföldi” (pl. a magyarországi) mozikba, több embert vihet el moziba azok közül, akik úgy mennek, hogy ugyan nézzük már meg, jelölték Oscarra. Furcsa hagyományfeszegetés, de szerintem nem hülyeség.

  Aztán azért majd jönnek a “legtöbb Oscar-jelölés EVÖR” dumák, hátha valakinek nem tűnik fel, hogy ez természetes. Még a producer is elhiszi majd, hogy jobb filmet csinált, mint a Ben Hur, vagy a Titanic (és valószínűleg igen:).

  Alternatívák a bővítésre (bizonyára szóba jöttek):
  – sima kategória-bővítés (de akkor túl hosszú a gála)
  – egy Oscar International-díj (de az nem segít az amerikai filmiparon, és ez lehet a cél)
  – egy Oscar Junior-díj lehetne még érdekes, ami csak mondvacsinált dolgokban különbözne, pl. csak 2 óránál rövidebb filmek
  – egy olyan al-Oscar-díj, ami nem szakterületek, hanem műfajok szerint osztályoz, vagy akár tematikus oszkárok elszórva egész évre, Oscar Horror, Oscar Comedy, Oscar Sci-Fi, stb., és akár egy rendes TV Oscar, ha már az Emmyt így hívják

  Ez mind presztízsveszteség a díjnak, amit, mivel engem ténylegesen Oszkárnak hívnak, igyekszem kívülállóként megélni.

 5. Áááá, szerintem ahhoz, hogy újra fontos legyen az Oscar, nem erre lenne szükség, hanem, hogy saját maguk is komolyan vegyék! Értem ez alatt, hogy ugyebár mindenki tudja, milyen filmek/szerepek azok, amik díjat kapnak, teljesen kiszámítható… még mindig nincs Oscarom, pedig már mennyire megérdemelném?! Nosza, beteszem magam egy olyan filmbe, tök mindegy, ez tényleg az év filmje-e, tényleg ez életem alakítása, ez mind nem számít, a díj úgyis megvan! Csoda, hogy évről évre kevesebbet ér, kevesebbeket érdekel az Oscar?

 6. Hueség, csak mégtöbb gagyi film mellé lesz irva, h oszkarra jelölve.. Ez megtévesztés.

 7. Ha úgy megy a hírvadászat mint a Transformers 2ben a kolis jelenet, akkor lehet versengenek azon ki rakja fel elsőnek a hírt… De szeretnék én is ilyen kockaarc lenni.

 8. Az Oscar már évek óta nem érdekel. Ugyan azok az arcok, kiégett, megszokott gesztusok, szinte már ripacskodásba átcsapó “sztárok”. Pedig 1-1 középszerűnek ítélt színésztől is remek alakításokat láthatunk.
  Nekem az Oscar a Filmbuzi :) sokkal pártatlanabb az “ítélőszék”, nem beszélve a hozzászólásokról :)

 9. lehet végre rájöttek hogy egyre kevesebb ember veszi komolyan az Oszkár díjat?
  NOT!
  én inkább pénz szagot érzek…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.