Batman mindennek az oka!

20 years later, how Batman changed the movie business… — hogy mit okozott Burton első Batmanje? A cikk szerint az alábbiakat: Az első hétvége eredménye a döntő, lerövidítette a mozi és VHS közötti időt, így a forgalmazáson szabott hatalmasat, és a legnagyobb bűne, hogy a mindennapi pg-13 erősödése felé hatalmas kilóméterkőt rakott az út szélére. Na jó, még van egy nagyobb, miszerint a képregényfilmek nem könyv adaptálások áradatát indította meg, a videójátékok (Mortal Kombat, Street Fighter) és hasonlókét is.

És kellett pár év, mire újra Batman tette rendbe a Daredevil kaliberű hülyeségeket a Begins-szel?

human
írta
2009. 07. 04. 14:18
megjelenés
37
hozzászolás


37 hozzászólás a “Batman mindennek az oka!” bejegyzéshez

  1. Daredevilel nem volt baj… mármint a rendező személye talán. Akkora kiderült hogy a kasszasiker adott ha jól tálalják. Mára meg az is kiderült hogy sikerül a comic filmeket drámai mélységben is megmutatni. Ha lesz újra forgatás akár a ghostrider vagy elektra , daredevil tudni fogják hogy adják el az embereknek és nem átlág imdb pontot produkálnak majd 4.9-5.5 pl.

  2. tyű nekem nagyon nem tetszett a tim burton féle batman és úgy vélem hogy a begins jobb volt mint a dark knight bár ezzel nemhiszem hogy sokan egyet fognak érteni

  3. Szerintem batman a legnagyobb átka és ajándéka a képregény adaptációknak. A 89-es Tim burton film hatalmas volt, a Batman returns is. A rajzfilmsorozatról nem is beszélve, vagy a Mask of the Phantasm-ról. A batman forever még épphogy sikeresnek volt mondható és már érezhető volt, hogy vmi probléma van/lesz. És ez be is következett: Batman és Robin. Én speciel szeretem, de el kell ismerni, olyan mint az Adam West-es 60′-as TVsorozat. Shark-repellent spray, meg bat-dance meg stb. Bat mellbimbók, meg amikor Schwarci ellövi hogy “Let’s kick some ice”…betett a képregény adaptációknak. Az X-men szerencsés volt, de leginkább az első rész miatt. De a Daredevil viszont a hozzáfűzött reményeket nem teljesítette be, bár én azt is szeretem. 2005-ben a Batman Begins volt az, ami egy új löketet adott a képregényadaptációknak. Gyakorlatilag az mentette meg ezt az “ágat”.

  4. “Quick – name the villains from Lethal Weapon, The French Connection, or Beverly Hills Cop.”

    hehe, van benne valami.

    a régi batman olyan amilyen, gondolom sokaknak tetszik, de nekem eszembe sem jutott, hogy megnézzem másodjára.

  5. Az elso Batman nekem A kepregenyfilm, sztem remek lett. Mondjuk az, h pont ennek volt ekkora hatasa, azt elegge tulzonak tartom. 1989 egyebkent eleg durva ev volt filmek szempontjabol (nem csak blockbusterekrol van szo persze): Holt koltok tarsasaga, Dekalog, Indy 3as szamu kalandja, Santa sangre, Vissza a jovobe 2, The Cook the Thief His Wife & Her Lover es persze Mo-on A legenyanya :)

  6. Érdekes cikk, hatalmas baromság nagy részben de érdekes.
    A mozi mindig is arról szólt hogy gyorsan hoz pénzt annak aki pénzt rak bele, ha hónapok vagy év/évek alatt hozná be az árát és termelne nyereséget a kutya nem rakna 100 millió (akkoriban 10millió, előtte meg millió) dollárokat bele hanem inkább befektetné másba.
    Az meg hogy a Batman mennyire rövidítette le a video megjelenést…ne feledjük 89et írtunk , a “házimozi” biznissz a kanyarban sincs, senki nem vett eredeti video kazit,videójuk se nagyon volt. Maximum kölcsönözgettek, az kb. ekkor kezdett beindulni és az sem csupán a Batman miatt. Talán még a formátumháború sem dőlt el…rémlik egy Rémrendes család rész amiben AL kikölcsönöz valamit de Betaja van nem VHS e és Marcytól szedi el a a videóját(az a rész is már a 90es években lett forgatva, vagy épp 89ben,tán picit előtte passz,de abban az időben)…
    Képregény filmek-sorozatok meg Batman előtt is léteztek, nem azok indították el a jövőbeni képregény filmek áradatát inkább? “Áradat” az első x-men film után indult(és tart ma is)-ami jóval gyengébb kaliberű film mint a Burtonos Batman. Burton Batmanja után max a Batman visszatér ugrik be mint képregényfilm “áradat”, az x-men után kapásból vagy egy tucat(vagy 2 tucat?) ilyen jellegű film címét tudnám felsorolni.
    Amit meg a cikk ír még hogy Jack NIcholson megmutatta hogy top Színész is lehet gonosz…ez is baromság Nicholson pont szar példa az öreg rengeteg olyan figurát játszott akiket nem lehet feltétlen pozitív, klasszikus jófiúnak nevezni, sőt…kifejezetten “főgonosz” volt több sikeres és elismert filmjében.

  7. A Tim Burtonos era Batman filmjeit,(ahogy Nolanét) az eredeti rajzfilmsorozatot és a Mask Of Phantasmt imádom, de még a Forevert is szívesen néztem nemrég újra ellenben a Batman and Robinnal ami csak azért van meg, mert benne volt az Antologiába.

    Mellesleg szerintem swarci eltudta volna játszani Mr. Freeze-t, ha adnak valami komolyabb jelmezt ami a rajzfilmesre hasonlít és jobb szövegeket kap, majd jásza a Terminátort.

  8. #8: Azért Arnoldot már elég sok filmben látta a Nostagia Critic-től, és hát eredetiben gyengébb szegény, mint ahogy hozzánk anno eljutott a szinkronos munkássága :D

  9. a képregényfilmes részt viszont tényleg kicsit bénán fordítottam, látom pár kommentelő bele is szaladt. sorry.

  10. szerintem meg az X-men mentette meg a képregény filmeket és elinditotta az új aranykort:)

  11. Szóval a Batman-nek köszönhetjük a PG-13-as megerősödését, ez nagyon nem volt szép tőle.

  12. “A mozi mindig is arról szólt hogy gyorsan hoz pénzt annak aki pénzt rak bele, ha hónapok vagy év/évek alatt hozná be az árát és termelne nyereséget a kutya nem rakna 100 millió”

    ???????

    hát, b+, ha nekem azt mondja valaki, hogy ha adok 1M-t és 4 év múlva kapok érte 100M-t, akkor lehet, hogy bólintanék. (hülye példa.)

    a mozi most is arról szól, hogy aki pénzt rak bele nem kapja meg azonnal. (ld. miniszter félrelép és a 10 éve várt nyereség). nagyon ritka, hogy egy film hamar nyereséget termelne.

    most komolyan. transformers 2. belekerült 200M-ba. a marketing még 70M. elég csúnya lenne, ha a mozis futam alatt nyereséget látna belőle a forgalmazó. a titanicot le kéne vernie a filmnek, hogy meglegyen annyi és akkor még nem is beszéltünk az olyan pluszokról, hogy bay hány százalékot vág zsebre vagy a bevételből vagy a nyereségből

  13. Sztem is a batman volt úttörő, de az igazi áradatot az x-men első része és annak nagy sikere indította el. Burtonos betmen pedig nagy nagy kedvenc, sokkal “ijesztőbb” mint Ledger Jokere, ki mész az utcára és előkapják simán a bököt és még sziszegnek is hozzá, de Nicholson Jokere “igazi” őrült egy sima bohóc aki ropogósra süt egy fószert és jót poénkodik, beteg :-)
    Bár a Returns már annyira nem jött be, mesésebb lett sokkal.
    Bár a régi, milyen, hogy bevételi adatokkal nem vagyok tisztába (pl: hogy mi volt Burton betmene előtt), de egy biztos akkor minőséget gyártottak, most nyomják a futószalagot.
    Az új betmenek azért nem rosszak!! :-)

  14. Sandor, a boxofficemojo.com mindenki számára elérhető… all time domestic és all time worldwide listákkal…

  15. Ok vargatom, de inflációarányos csak egy top van, a többiről semmi normális. + nem tudom mit vannak elszállva a mai blockbusterektől, szinte “semmi” bevételt nem termelnek a mai gigászok a régi nagy klasszikusokhoz képest, kivétel a Titanic.

  16. Viszont régen nem volt videó, DVD, Bluray, Playstation/Xbox és nem volt igazán merchandising sem.

  17. Nem állom meg, hogy postoljak.

    Tim Burton Batman-je kolosszális volt.
    Korszaknyitány a képregényadaptációk földjén.
    A folytatás, a return, Pfeiffer kisassztonyyal szintén oltári jól adta vissza a Btman éra lényegét.
    Bár kicsit (hogy is mondta valaki? ) mesés, de pont ez benne a lényeg.
    A macskanő már kicsit misztifikált személy, a pingvinről nem is beszélve.
    A következő részek feledhetők.
    Az új Batman már teljesen új alapokkal nyit, próbálták egy real világba helyezni a sztorit, ami szerintem a bat-os filmekhez viszont már kevés, a swarci filmhez képest, ahol viszont már sok volt.

    Azzal nem értek egyet, hogy az x film dobta volna meg a képregényáradatot.
    Azért volt előtte egy komolyab daredevil, ami marha jó lett bárki bármit mond és azért ott volt a Elektra is.
    Ráadásul a x-ek sztoriját már alapból elcseszték a nem a képregényhez idomuló dolgokkal. Fekete ruci, farkas, meg hasonlók.
    Nálam nem jött be az x sorozat.
    Pedig én nagy x-wolverine fan vagyok.
    Nagyon tartok tőle, hogy amerika kapitány és thor is erre a sorsra fog jutni, de nagyon tenni ellene nem tudok mit, úgyhogy egyszerűen csak meg fogom nézni őket és kész.
    Batmanre visszatérve pedig legalább még 10 rész legyen, az ilyen kiadási ütemben eltart életem végéig…

  18. Szerintem gyenge a Batman89. Képregényhez nem hű, Batman kb alig szerepel, a Joker meg egy dagadt öregember…Nosztalgia faktor ide -oda szvsz rém gagyi!

  19. Érdekes hogy a Pókembert senki nem említi, lehet szeretni/nem szeretni, de szerintem az adott új löketet a képregényfilmeknek, a nem kis bevételével…

  20. Szerintem Batman jobban mutatott a képregényvilágban (Burton filmek), mint manapság hogy próbálják a “való világba” beletuszkolni a figuráját(Nolan filmek).

  21. @22. Raziel: szerintem is totál így van. Begins szerintem rém szar volt, a Dark Knight már egész jó, de akkor is, túl modern, túl “hétköznapi”.

    A régi Batman filmek sokkal képregényesebbek voltak összhatásukat tekintve (első 3 főleg).

  22. Burton a maga egyeni latvanyteremtesevel sztem a leheto legjobb valasztas volt kepregenyfilm rendezesere.

  23. Most nézem a Watchmen 25 perccel hosszabb változatát épp és meg kell mondjam nem rossz ez a film, se sőt olykor ez is elég realista ahhoz képest amit vártam. (igaz nem olvastam annó a képregényeket de majd mától, hisz kölcsönbe kaptam. :)

    Igaz nem Nolan féle Batman begins/TDK szintű film de ott van akár a top5 ben is.

  24. Burton látványvilága vitte el a régi Batman filmet az isteni volt meg persze Ncholson , e páros alkotott akkoriban mesterit. Azóta nálam felülírta ezt Nolan 2 filmje amire nem számítottam annó.

  25. Képregényrajongóként a Daredevilt tartom az egyik legjobb képregényfilmnek. Bár a CGI nagyon gagyi volt.

  26. Nevetséges, hogy időről időre valami próbálkozás napvilágot lát, mely a Burton-féle 2 részt lejáratására hivatott.
    Fejemet fogva olvasgattam a TDK megjelenésénél is a “jobb az új Joker, mint a régi, jobb at új denevér, mint a régi” kaliberű hozzászólásokat.

    Sorba teszik nevetségessé a marvel és dc hősöket a “mostani” , nagy biznisz képregényfilmekkel, de a 20 éves batmannel kell foglalkozni..ami nem mellesleg zseniális volt, melyhez pl. a magyar szinkron is nagyban hozzájárult.

  27. ” Azzal nem értek egyet, hogy az x film dobta volna meg a képregényáradatot.
    Azért volt előtte egy komolyab daredevil, ami marha jó lett bárki bármit mond és azért ott volt a Elektra is.”

    Öööööö….Withninaren ezt most komolyan gondolod? Ennek azért kicsit utána nézhettél volna. 2000-ben a Daredevil még talán tervben sem volt.

  28. Zsocsonak ebben igaza van, a Daredevil 2003-as, az Elektra 2005-ös, az X-ek meg már 2000 körül mentek a moziba hódító útjukra. Számomra mind a Burton rendezte Batman filmek és a Nolan rendezte Batman filmek is előkelő helyen állnak, nagyon különbözőek, de számomra mindegyik nagyon élvezetes. :)

  29. “Ráadásul a x-ek sztoriját már alapból elcseszték a nem a képregényhez idomuló dolgokkal. Fekete ruci, farkas, meg hasonlók.
    Nálam nem jött be az x sorozat.
    Pedig én nagy x-wolverine fan vagyok.”

    withninaren, nem tudom, mekkora x-fan vagy, de a fekete ruci miért is nem stimmel?
    http://href.hu/x/9hkx

    Burtonos Batmanekben még ott volt a Batman képregények valódi főszereplője, aki nem a Denevér, nem is Joker, hanem maga a bűnös város, Gotham City. Az új filmekből ez sajnos teljesen kimaradt, ezek a filmek nem Gothamban játszódnak, hanem Chicagoban.

  30. Meghajlok, igazatok van.
    Az x-ek tényleg hamarabb voltak, mint az általam elített DD és Elektra.
    Viszont a véleményemen nem változtat, az X-ek részemről nem dobták meg a képregényfilem kultuszát, sőt, kicsit elkeserített, hogy kedvenceim így le lettek degradálva, úgymond. Sajnálom, hogy Rozsi, bár futtaták a filmben rendesen, kénytelen volt Farkasként végignyomni a filmeket a sárga kék rucija nélkül. Pedig az eredeti kosztümöket is fel lehetett volna tuningolni olyan szintűre, mint ezeket az egyhangú fekete cumókat. Hiányoltam Vadóc alakításait, naggyon hiányzott Colossus aprítása, és még egy halom olyan dolog, ami igazán X-es.
    Tény, hogy látványra odatettek, de mint a legtöbb képregényfilmnek, ennek is elsikkadt a sztorija és a karakterek megfelelő kibontása.
    Szerintem.
    A pókembert direkte nem említettem, ha már így felmerült a neve, mert nagyon pocsék lett. A Tobi gyerek sajnos abszolúte nem volt megfelelő a feladatra, tőle rosszabb választás nem is lehetett volna PP személyére.
    A pókis filmekkel különben az is bajom, hogy elkezdenek boncolgatni egy témát, de az valahogy elsikkad a filmben. Például a szimbióta ruciból akkora filmet lehetett volna csak magából kerekíteni, hogy a pókrajongók mind a 20 ujjukat megnyalták volna. Ehelyett szánalmas pár percet kapott Venommal együtt, aki pókinak talán az egyik legjobb főellene szerintem. Rettenetes jó pofozkodást lehetett volna rendezni belőle.
    A mostaniak közül nem említek egyet sem, mert a vasember, hulk és a többi egyszerűen már nálam a szánalmas kategória. Látvány ezerrel, de a lényeg abszolúte eltűnt a filmekből…
    Komolyan, visszasírom C. Reeve-t, aki egyszerűen zseniális volt Superman-ként.
    Mert ugye ő is képregényhős…

  31. 0101!

    A belinkelt kép az Ultimate x-men egyik borítója, és az a sorozat az első x-men film után indult, az ultimate spider man sikerét látva. Na így a fekete ruha nem helytálló (de amúgy nekem bejött:D)

  32. withninaren
    nem akarok sem beszolni, sem semmi, meg szeretem is a regi Superman-t, na de az lenne a csucs? ne mar, annyi benne a logikatlansag, meg a buta, megondolatlan dolgok, hogyha nem lenne gyerekkorom egyik kedvence, tuti nem viselnem el, ezt most csak azert irom, mert a Pokember nagyjabol ugyanaz, csak modern kontosben (a hasonlosagokat a film stilusara ertem, meg ugy amilyenek lettek a filmek)

  33. Master Tom, teljesen igazad van. Úgy rémlett, sokkal régebben láttam (nem ezt, egy másik) ilyen fekete ruhás X-Ment. Szerintem akkor az Astonishing lehetett, ami már korábban indult, és bár voltak rajtuk sárga elemek, de erőteljesen besötétültek: http://href.hu/x/9hrm

  34. withninaren

    A Pókemberes szimbiótás dologban igazat adok neked. Az tényleg el lett rontva. És Tobey is max csak az első részre volt jó, mint iskolás. De szerintem a Vasemberből vagy az új Hulkból nem igazán lehetett volna mást kihozni. Az Incredible Hulk-ban megvolt a zúzás, amit mindenki várt. Az elsőben pedig megvolt a lelkizés. Mindenki megkapta, amit akart. Az X-MEN-ben szerintem a fekete egyenruhával a tutira mentek. Most már-amikor pirosban, kékben, sárgában stb. nyomják a hősök-lehet bevállalnák a szines ruhákat.

  35. Még a Reeves féle superman filmek idejébe a pókemberből csináltak két filmet(volt tv-sorozat is de hagyjuk), amiből csak az elsőt láttam, de sokkal hitelesebb a képregény pókemberré válása (nem volt olyan siker mint reeves, de jobban megállta a helyét), mint a toby féle verzió, ami csak az ultimate spiderman sikerének köszönhető. Mozis kezdemény képregény filmekre, a 70-es évek végéig visszanyúlnak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.