Brüno (mit extra Spritzmaterial) — írta Bright

A kandi kamera nehezen szerethető műfaj, leginkább azért, mert a kertévék már szétamortizálták szegényt. A Kész átveréshez hasonló borzalmak többnyire arról szólnak, hogy orrvérzésig kell szívatni a celebet, és az RTL-en még Fekete Pákót is képesek olyan helyzetbe hozni, hogy a néző megsajnálja őt. Pedig a zsánernek létezik egy nemesebb formája, ami nem a szemétkedésről szól (na jó, nem csak a szemétkedésről), hanem arról, hogy görbe tükröt állítson az emberi butaságnak, korlátoltságnak vagy akár a hatalomnak, közszereplők esetén pedig súlyosabb emberi fogyatékosságoknak (ezen a ponton még az oknyomozó újságírással is találkozik a műfaj, lásd rejtett kamerás felvételek). Magyarországon is láthattunk már jó kandi kamerát, Sándor Györgynek volt néhány fénykorában, például amikor a Keletinél eljátszotta, hogy turista, és szabásmintával kért útbaigazítást.

És többnyire jó kandi kamerát csinál Sacha Baron Cohen is, alias Ali G, alias Borat, alias Brüno.

Cohen most ez utóbbi figurára épített filmet, és ezzel máris hátrányból indított a Borathoz képest. Brüno ugyanis nem olyan vicces figura, mint a kazah nép gyermeke. A Borat-film irgalmatlan suttyóságai a fiktív karakter ártatlanságából adódóan jó szándékból fakadtak, az osztrák homoszexuális divatmajom bunkózásait azonban erőszakos törtetés lengi körül — hiszen a sztori szerint nem azért megy Amerikába, hogy világot lásson, hanem azért, hogy híres legyen —, amitől kevésbé lesz szimpatikus. Ráadásul a buzis manírok, csiricsáré öltözetek és mozdulatok már nem fakasztanak mosolyra bizonyos életkor felett, és az sem rejt sok poént, ha az álosztrák a fuck helyett azt mondja, hogy spunken.

A szituációknak kell tehát elvinniük a filmet, és itt bicsaklik meg Cohen harmadik mozis ámokfutása. Az Ali G-ben és a Boratban is azt lehetett nagyon szeretni, hogy a korlátolt átlaghülyék (direkt nem átlagcelebet vagy -amerikait írok, mert ostoba emberek mindenhol vannak) mennyire lebőgetik magukat. De Cohen szeret a nézővel is kandikamerázni: akadnak jelenetek, amiket öncélú gusztustalanságuk miatt nehéz végignézni, és szinte hallani ezeknél, ahogy Cohen röhög a néző reakcióin — remek példa erre ugye a Borat-film emlékezetes meztelen birkózása. Na, ezek a jelenetek nem tartoznak a kedvenceim közé — nem azért, mert prűd vagyok, hanem mert úgy érzem, a mozijeggyel én üzletet kötök egy film alkotóival: ők megkapják a pénzem, én meg tőlük a szórakozást. A szórakozás alatt pedig a legritkább esetben értek alig kitakart férfiánuszokat.

A Boratban még elviseltem néhány ilyen jelenetet, de a Brünoban a néző többször kerül a Schwanz rosszabbik végére. Sajnos mindez az okosan szemétkedő szkeccsek rovására megy: ezekből lényegesen kevesebb van, mint a Borat-filmben, illetve többnél látszik, hogy megrendezett. Persze lehet, hogy a Boratban is meg volt rendezve minden, de engem ez nem érdekel, amíg az illúzió az, hogy spontán zajlanak le a botrányos történések, és a film után lehet tanakodni, hogy például az amerikai himnusz meggyalázása megrendezett volt-e. A Brünóban több jelenetnél ez nem is kérdés, sajnos. Kapunk cserében péniszt nagytotálban, blowjob-pantomimet és a Boraténál is lazábban összefércelt forgatókönyvet — ezek húzzák le 6/10-re a filmet.

Amúgy Cohennek ezzel elfogytak a figurái, kíváncsi vagyok, mi lesz a következő húzása. Ezen a ponton a visszavonulás sem tűnik feltétlenül rossz ötletnek.

vendegblogger
írta
2009. 07. 13. 17:38
megjelenés
31
hozzászolás


31 hozzászólás a “Brüno (mit extra Spritzmaterial) — írta Bright” bejegyzéshez

 1. nem tartom magam alúlinformáltnak a filmek területén, de az h Borat=Brüno=Cohen az csak most esett le :) a bajusz eltűnt a haja meg szőke lett. kár h gyenge lett a film.

 2. ali g azért egyáltalán nem hasonlított egyikre se azért mert rendes vígjáték volt

 3. mindenképp megnézem majd valamikor, aki látta az előző 2t ezt is biztos megnézi, tudja mit kell várni, de ha sok f*szt lobálnak a filmben, akkor azt ki akarja nézni valoban, boratban is “túl lehetett élni”, sztem ittis

  ui: tv-ben a trailer szinkron valami agyhalál, de a boratnál is ez volt, teljesen más a film, persze értem hogy valahogy meg kell csinálni, de teljesen más élényt ad

 4. Hát nekem az Ali G egy átlagos kissé fura vígjáték volt, de a G figura nekem bejött (bár nem vagyok fan). Boratot az elején vártam gondoltam hasonló lesz a G-hez, de ahogy közeledett a megjelenés és a “felhajtás” egyre kevésbé tetszett, de gondoltam adok neki egy esélyt hátha megtalálom a filmben azt a görbe tükröt… hát nem sikerült nem is néztem végig. Brüno-t már fenntartásokkal kezeltem, és a sok fújozás (+ amostani kritika) ellenére jobban érdekel mint a Borat valahogy nem tűnik olyan álszentnek. Bár lehet hogy tévedek… …de egy a biztos ez nem mozis lesz :P

 5. Kifelejtettem egy fontos dolgot: a magyar felirat sokkal jobb, mint a Boraté volt. A fordító ellenállt a kísértésnek, hogy új filmet írjon, és visszafogottan, de azért eredeti megoldásokat bőven használva magyarított.

 6. Cohen szerepelt mar filmben, szerintem kivalo vigjatek szinesz lenne belole.
  A filmen meg sirtunk mar, olyan mint a Borat csak a skin mas. De szorakozasnak kituno :D

 7. Nagyon jó írás, tetszik. Egyet is értek vele, bár én még egy pontot lehúznék az értékelésből.

 8. nem igazán hasonlíthatóak össze olyan szempontból, mert az kevesebb moziban nyitott, másfajta terjesztési módot ötölt ki a forgalmazó akkor.

 9. Az a gond, hogy Boratként már hozzányúlt egyszer a meleg témához. Tehát volt a Boratban egy rész, ahol éppen azt mutatta, hogy a sok elutasító ember után a meleg felvonuláson talált rokonszenves embereket. Az tény, hogy később jött rá, hogy homokosok, de akkor most…mi is a lényege a Brüno féle paródiának? Ráadásul nem igazán hiszem, hogy éppen Amerikában kéne annyira szenvednie egy homokosnak. Ott mindenki ügyvédhez fordul, ha elutasítják arra hivatkozva, hogy őt a mássága miatt nem fogadják el.

 10. “Amerikában a nyitóhétvégén nagyobbat kaszált a Brüno mint Borat…”

  amit ír human igaz, de épp ezért összehoasnlítható. ég és föld. az egyik 837 moziban 26M + infláció, a másik 2756 moziban 30M.

  nagyot hozott a brüno, de ez így csalódás, nem lesz 100M sem összben.

 11. “És többnyire jó kandi kamerát csinál Sacha Baron Cohen is, alias Ali G, alias Borat, alias Brüno.”

  megjegyzem SBC nem kandi kamerát csinál (többségében), hanem álinterjút. amit már a sorozatban is csinált. meg amit nálunk a meglepő és multságosban. és a micukóban. nem mindegy.

  “ezekből lényegesen kevesebb van, mint a Borat-filmben, illetve többnél látszik, hogy megrendezett”

  a vicces az egészben, hogy épp az nem megrendezett, ami annak tűnik. meg egyébként is, az emberi hülyeség határtalan. határtalanabb, mint egy író fantáziája, így tök fölösleges rendezéssek szemvedni. leforgatnak 10 óra anyagot, párat bezsúfolnak a filmbe és kész.

 12. Nekem nem jött be annyira a Borat nem volt olyan vicces szerintem.Ali G elmegy…de ez a brüno egész jó.
  Az ellentétek a furák hogy pl egy kazah riporter egy kedves szeretnivaló ember egy osztrák homoszexuális pedig egy GONOSZ rasszista bunkó :D
  A trailer egész vicces volt de moziba nem nézem meg.Majd cam minőségbe

 13. Winnie: szerintem eléggé rokon műfajok, kis túlzással az álinterjú olyan kandi kamera, amiben a szenvedő alany látja a kamerát. A lényeg a meglepetés.

 14. Én még soha életemben nem hallottam/láttam ennyi embert így röhögni a teremben. Részemről egy 7/10, mondjuk a telibefókuszált éneklő fasz nélkül meglettem volna…

 15. Elmentem és megnéztem. Felkészültem arra, hogy kb mit fogok látni és nem csalódtam. :) Borathoz képest valóban kicsit visszaesés, nem szól akkorát. Valahogy úgy tudnám szemlélteni, hogy Borat a Star Wars 4 (vagy 5), míg Brüno az SW 6. Nagyjából ismerjük, más jelenetek, a lényeg ugyanaz, csak kicsit bénábban.
  Voltak benne -hogy úgymondjam- bizarr jelenetek, de én készültem rájuk. :)

  *Spoiler*
  Örültem neki, hogy Harrison Ford is kap úgy fél mp-nyit a filmből. :)
  *Spoiler*

  Mindesetre én jól szórakoztam és Sacha egy baromi jó előadó (színész). Nem hiszem, hogy lesz gondja a szerepkereséssel, ahogy tudom Spielberggel forgat hamarosan, szóval nagyon nagy arc (tehetséges). Mikor elsőnek láttam az Ali G filmet, ki nem álhattam, aztán mikor rájöttem (megtudtam), hogy Ali G nem létező egyén, csak van egy angol színész, aki egy fehér rappert játszik, aki feka niggernek érzi magát, hát onnantól kedvenc lett nyomban.

 16. Ha így, fanyalogva húzod le a filmet akkor azt hiszem elérte a célját.. :-)
  Amúgy még nem láttam, mert nem szinkronossan akarom megnézni hanem felirattal..

 17. netro: te megnézted a moziműsort mielőtt ilyet mondtál? feliratosan megy mindenhol, a szinkron most nem indok a warezra.

 18. Ali G sorozatban sztem a Brüno-szegmens mutatott rá a legnagyob álszentségekre, butaságokra, ott abszolút egyenrangú karakter volt Borattal és AliG-vel. A 3 karakter filmjei közül viszont AliG-jé tetszett a legkevésbé, tekintve, hogy nem szatíra volt, hanem simán csak suttyó-lúzer vigjáték (mondjuk annak szórakoztató). Brünoval az egyetlen bajom, h egyszerűen nem röhögtem annyit rajta, mint a Boraton, most az, h egy törtető állat, az miért zavarna akárkit az origo sznob kritikusain kívül (akiktől ezt szinte ugyanígy megfogalmazva olvastam néhány napja)?

 19. Nem kandi kamera a műfaja, hanem spontán film, nincs előre megrendezett jelenet, hanem Cohen úgy játssza el Brünot, mintha tényleg ő lenne. Cohen színészi játékának különlegessége ebben rejlik.
  Igenis nagyot szól. Idén végre egy értelmes film került a mozikba, a sok adaptáció, folytatásos film stb. után. Ez egy eredeti film.
  Erős poénok? Vagy épp nem azok? Az Achmed, a halott terrorista milyen? Az se piskóta, mégis a legkedveltebb Amerikában. Ezt a filmet nem magyaroknak tervezték, sajnos…

 20. …lehúzta 6/10-re?

  mi húzta fel odáig?

  a Boratot istenítette minden ismerősöm (ofőm is), de alig bírtam végignézni, épp azért, mert ez nem mozi, hanem ócska videóval futkározós gusztustalanság, amit szerintem youtube-ra kellene max. feltenni.

 21. Ali G. annyira nem jött be, előre lehetett tudni, mi lesz a poén, ráadásul nagyon erőlködős volt egy része. Borattól nem vártam semmit, talán éppen ezért tetszett nagyon, minden poénja ütött. A Brünót is végignevettem, vannak benne elég ütős poénok, homofóboknak és széplelkeknek tényleg nem való. Rengeteg benne a faszlóbálás, egyáltalán nem átvitten, az én humoromhoz közelebb áll, mint bármelyik eddigi Cohen film.

 22. Koczkamacs: csak egyet érteni tudok veled, volt hogy sírtam a röhögéstől. Hétfő du. 5kor ültünk be ketten haverral – és ez volt az összlétszám, így még vissza se kellett fogni magam :)

 23. Hello!

  Én mint mozis dolgozó elmondom nektek az egész filmben mi a legnagyobb poén. Méghozzá látni az emberek arcát amikor mély megdöbbenéssel kijönnek a filmről. Szerintem ebből lesz a következő film. Egyszerűen nem lehet megunni.

 24. Nemtom, én a Boratot végigszenvedtem, sztem rengeteg túlzás volt benne.
  Ok,ok kulturális külömbségek, Amerika milyen szemét meg álszent, de a meztelen bírkózás sok volt, meg 1-2 teljesen értelmetlen rész.
  Nem egészen értem a kritikában hogy mi a fene ez a “kandikamera” szöveg, mert amit Cohen csinál az minden csak nem kandikamera. Ott az alany nincs tudtában annak, hogy fölveszik, itt pedig nagyon is látják a kamerát (mivel többen bele is bámulnak “akkormostmivaaaan?” fejjel), tehát max álinterjúnak lehetne hívni.
  Nyilván a Brüno is televan túlzásokkal (sok pénisz), de ez jobban érdekel mint a Borat. De nem moziban.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.