District 9

Hölgyeim és uraim, megérkeztünk. Eljött az a korszak, amikor a tehetség egyre kevesebb pénzből tud baromi látványos filmet csinálni. Konkrétan a District 9 agyonveri például a Doomot, pedig az pár éve kétszerennyiért készítették, mint a most tárgyalt filmet, és hát mindkettő akció-scifi. Azért durva, hogy Neill Blomkamp 19-re lapot kért és nagyjából be is jött neki.

District 9 - valaki ugrik egyet

Az a helyzet, hogy bár van nagyobb üzenet, hiszen minden jó sci-fi a jelenlegi problémákkal foglalkozik valahol (ezt talán Gibson mondta), de amellett meg egy baromi jó akciófilm is, persze csak a második felétől. A történettel nem akarok annyira foglalkozni, a trailerek már így is ellőtték több mint a felét. Az alapszituáció az, ezeket a District 9 első perceiben tudjuk meg azért szabad préda, hogy egyszercsak megjelentek az idegenek Johannesburg fölött, de nem csináltak semmit. Fel is mentünk megnézni, hogy mi van, erre kiderült, hogy nem tudnak elrepülni, így szép lassan az űrhajó alatti menekülttáborba költöztek. Az embereknek elegük volt abból, hogy ott vannak, ilyen közelségben, ezért elhatározták, hogy kilakoltatják őket egy, a várostól távolabb levő táborba. Ami még adalék, hogy a technikájukat nem tudjuk használni, mert dns ellenőrzésű benne a védelem, így nem tudunk lőni a fegyvereikkel, nem tudjuk kezelni a gépeiket, ilyesmi.

Rá is térnék a megvalósításra, amitől letettem a hajamat. Dokumentarista stílusú, szóval aki nem bírja a kézikamerázást meg DV képivilágot, annak nem fog tetszeni, de a többiek csak táthatják a szájukat. Az akciós részekhez vezető út is csodálatos, érezni rajta a határtalan odafigyelést, hogy az apróságok stimmelnek, tökmindegy hogy CGI vagy tényleges technikai cucc; azért tökmindegy, mert a fura felépítésű lényeket kivéve szinte egyáltalán nem látszik mi lehet géppel renderelt.

És ha már a lények szóbakerültek, Neill nyilatkozta valami interjúban, hogy muszáj volt kétlábon járóra csinálni őket, mert az agyunk nem képes úgy együttérezni egy négylábúval például, mint egy emberszerűvel, mert az előbbit állatnak könyveljük el. És hát hogy ebben van-e igazság, az most tökmindegy, valószínűleg van azért, mert az alienek részéről a két főszereplőt sikerült olyanra megcsinálniuk, hogy az ember simán elkezdett izgulni értük, meg hát valahol átérezni a helyzetüket. A Wall-E óta nem láttam ilyen kedvelhető CGI-karaktereket. Itt jön be a 19-re lapot kérés amúgy.

Merthogy eredetileg baromi jó stúdiót nyert meg az effektekre, de azonak mégsem volt idejük az Avatar mellett mindenre, így a fő űrhajó megalkotása után nem tudtak foglalkozni tovább a District 9-nal. Ennek eredményeképp végül egy főleg reklámokban jeleskedő (Transformerses Citroen) stúdiót és egy másik ekkora munkát még nem készítőt kellett felkérni a lényekre meg a többire. Ez végül nyilvánvalóan nem volt gond, ha megnézzük a munka eredményét.

District 9 értékelés

Nem ez minden idők legjobb akcióscifije, nem tudott végig lekötni, főleg a pörgősebb rész lett valahogy kapkodóbb, lenne rajta fogás szerintem, de egyszerűen nem akarom bántani. Engem a dokumentumfilmes bevezető, interjús “miért tehette” meg ezek is lázba hoztak, a tábor aprólékos kidolgozása miatt pedig lehetett volna akár hosszabb is a kilakoltatás rész, simán elnézegettem volna. Érdekes volt a lények reagálása a hivatalos iratokra, láttunk már olyat csak nem alienekkel. 8/10 részemről, az meg külön jó, hogy a viszonylag kicsi költség miatt lehetett akármilyen besorolású, és hát növeli a realizmust, hogy mindenféle erőszaknak súlya van, véres ára.

human
írta
2009. 09. 15. 16:08
megjelenés
228
hozzászolás


228 hozzászólás a “District 9” bejegyzéshez

  1. Rég izgultam így filmen! Mindenkinek ajánlom,engem nagyon megfogott,és az üzennivalói sem utolsóak! ;)

  2. Én is úgy gondolom, hogy ez egy remek film volt. Azért nem végig volt ál-dokumentumfilmes – nem mintha zavart volna. Sőt kifejezetten tetszett az egész, közelebb hozta az egészet, mintha kinéznék az ablakon, s tényleg ott lenne a szitu. A lényekért meg tényleg izgul az ember, de az ember főszereplőért is, aki szerintem nagyot alakított. Azt hittem amúgy 9-est adsz neki.

  3. Spoiler!

    Az elején még azt kérdeztem magamtól, hogy honnan szerezték ezt a szerencsétlen főszereplőt, olyan balfasz volt szegénykém. A végén meg úgy izgultam érte, mint egy szaros kölök. :-) A robotos harc hihetetlen jól meg volt csinálva. A kezemben lévő távirányító megizzadt egy kicsit. Remélem láthatjuk a 3 év múlva esedékes visszaérkezést.

  4. A 3 év mulva esedékes storyt én is nagyon várom.

    Am bejött a film, mondjuk az elején a dokus résszel lassan idult, de aztán felpörgött és élveztem.

  5. Szerintem is nagyon jó volt. 2009 legjobb meglepetése nálam.

    prodigy107: Főszereplő nálam is WTF momentumvolt. Először azt hittem ez lesz a balfasz aki az elején csinál valamit amitől meghal és miatta kitör valami háború. Nagyot néztem amikor kezdtem kapizsgálni, hogy végig őt fogjuk figyelemmel követni…

  6. na ez az a film ami megváltoztatott rendesen! annyira jól meg volt alapozva a film hogy a vége ütött!! nagyon tetszett! simán 9/10 !

  7. iszonyat alapmű szerintem
    tényleg nagyon jól ki van dolgozva és a történet is baromi jó
    csak dicsérni tudom

  8. jaja csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, tényleg nagyon ütős lett a film.

    Lényegében alaposan előkésziti a terepet a második rész számára, hisz azért valjuk be, ha nem lesz második rész (egyébként lesz!) akkor igen csak hiányos lenne a film befejezése!

  9. a főszereplő csávó végig irritált (FOKK FOKK FOKK), ezt leszámítva nem volt rossz, de a tömeg kicsit túlértékeli.

    ja és ezt megvalósítani 30 millából.. az igen.

  10. Nagyon nagy film!
    Nekem 10/10,mert miután megnéztem,nem tudtam olyat mondani ami ne tetszett volna.
    Nagyon átgondolt film.

  11. Nem rég néztem meg én is. Hát csak annyit tudok mondani hogy fantasztikus! A story, a lények, a látvány, a főszereplő (aki hihetetlen jól alakított szerintem, nálam oscar esélyes :D) mind tökéletesek! Ja, és a jó kis szaftos-véres jeleneteket kihagytam na azok még adtak !SPOILER! főleg mikor csak úgy repkednek a húsdarabkák wikus testére:D meg mikor annak a négernek szétrobbantja a fejét az a robot!:D fincsi volt :) SPOILER VÉGE!
    Az év filmje eddig!!
    10/10

  12. Teljesen korrekt volt a film! :)
    Nem átlag sztory, nem átlag végkimenetel. Klassz technikai kivitelezés. A főszereplő pedig teljesen hihetően vasaló volt mindaddig amíg ‘majdnem hőssé’ nem egyződött! Berespektálom!!! 9/10

  13. Na ez az a film ami totál meg fogja osztani a nézőközönséget. Nekem nagyon bejött a film, simán megy rá a 9/10. Van 1 olyan sanda gyanúm, hogy kultfilm szintre fog emelkedni. Nem utoljára néztem meg az biztos. Ezt megcsinálták, bravó!

  14. a sztori az állat…bár emgnéztem aztmondtam hát elég gáz…viszont azota elég sokszor eszembejutott, agyaltam rajta, ami azt jelenti hatással volt rám, és számomra ez fontosabb mint az hogy első nézésre tettszett-e avagy nem.

  15. Neill Blomkamp egy zseni.
    A film nálam 10-ből 9.
    Jópárszor láttam már és még rengetegszer meg fogom nézni…
    …ha ennek lesz folytatása … …akkor annak azért durvábbnak kell lennie… …szerintem…

  16. jó volt végre azt kapni amit a trailerben az arcomba toltak… tetszett :) a végében akár még folytatás is benne lehet…

  17. Nekem is nagyon tetszett, végig lekötött.

    SPOLIER!
    Egy dolgot nem értek. Miért “csúsztak le” ennyire a földönkívüliek? Fejlett népnek tűnt a technika alapján, esetleg a fegyvereikkel még meg is szerezhették volna, amit akarnak (élelem stb), de inkább elcserélték azokat. Vagy ennyire békés nép?
    Mondták, hogy az űrhajóban cél nélkül éltek addig a 3 hónapig és a főszereplőn kívül utána se látszott semmilyen cél. Ez is furcsának tűnt.
    Ezeken persze könnyen túltettem magam. :)

    SPOILER VÉGE

    Nekem legalább 9/10, de még akár idővel ez megy feljebb is.

  18. Végre valaki… már vártam a cikkedet, hátha írsz róla valamit. Kiváncsi voltam hogy ennyi szakmai dícséret után, egy “halandó filmbuzi” mit mond, erre olvasom olvasom a hozzászólásokat… dícséret dícséret hátán… kezdtem elszégyellni magam… Nekem nagyon… nagyon nem jött be… az első 10 percben untam…vártam a katarzist és nem jött el… végignéztem … és csak ültem… és ültem… nálam szintén 10/1… sajnálom… ( bár lehet lányként nem én vagyok a célközönség… de ennyire?)

  19. azért 1/10-et adni az nevetséges, még ha nem is tetszett. Akkor a valami ennél is rosszabbra mennyit adsz, a szupercápa apolip ellenre pl, ami még megvalósításban is szar.

    Aki meg első hozzászólásában indok nélkül flamel, annak szevasz

  20. SPOILER
    Azért “ültek le” a lények, mert zömében dolgozók maradtak életben és azok nem túl agyasak. A narrátor mondta is, hogy nem tudtak rájönni, hogy mi ütött a lényekbe, miért nem tudnak elmenni, mitől zavarodtak meg a dolgozók. Kevés okos lény maradt köztük. Ilyen volt az apuka is.
    SPOILER VÉGE

    Nekem nagyon tetszett! Rég láttam sci-fit, amire bólintottam volna, hogy ez jó munka, nemcsak egy hentelős darab, van benne értelem is. 10/9,5. Fél pont levonás a túl sok cafatért. A húgom nem bírta megnézni. Az első akciónál lelépett.

  21. qzer-nek

    Spoiler:
    Fejlett technikájú népnek tűntek, de egyetlen egy vezetői alkatú lény se volt köztük. Egyedül az a Christopher mert tervezni és cselekedni, de róla meg is jegyezték, hogy intelligensebb mint a többi (az intelligencia lenne náluk a vezetői képesség alapja?). Szóval kérdésedre nekem az volt a tippem, hogy szerintem az útjuk alatt meghalt a vezető vagy vezetők, akik egybe tartották a fajt és ezért jutottak arra a szinte ahogy megérkeztek a Földre.

    Részemről tetszett a film, bár szokatlan volt a váltás az ál-dokus részek és a mi van a színfalak mögötti jeleneteknél. Még két dolog tetszett nagyon, a főszereplő fejlődése és a technikai megvalósítás. 8/10

  22. Nálam az év filmje! Meg az év scifije is, pedig azért ez az év nem volt rossz.

    Már 4szer megnéztem.
    Első nézésnél már az elején beszippantott !SPOILER! és amikor múlt idóben beszélnek róla, én azt hittem, hogy az izétől meg fog halni egyből, szóval jól meglepődtem !SPOILER VÉGE!

    Nagyon tetszett az akció és a CGI, és ha megnézzük mennyi pénzből sikerült megcsinálni. Várom a második részt!
    10/10

  23. A film 10/9 a 1 pont mínusz csak azért mert lassan indult be a film…
    A zene is nagyon jó bár kicsit összelopkodott! A főcímben 4 film dallamai is
    megtalálhatóak (Black Hawk Down, Holnapután,Transformers, Dark Knight ….)

  24. SPOILER

    Sajnos én erősebb mondanivalót vártam. Egyrészt nagyon szépen felhozta a jelenkori szociális problémákat. Másrészt tagadhatatlanul átjött a Legyek urából már ismert probléma; bármilyen civilizált is, zord körülmények között megváltozik az értékrend, állatiasabb lehet egy nálunk fejlettebb nép is.

    De valahogy mégis hiányozott az egészből az a néhány jelenet, ami miatt majd kultikussá válhat.
    Majmok bolygója legnagyobb mondata: “A planet where apes evolved from men?”
    Az agymosást szolgáló hírcsatorna a Csillagközi invázióból. Megunhatatlan.

    Valami ilyesmi hiányzik nekem. A film jó, idén nincs a kategóriájában párja, csupán nem újranézős.

  25. Szerintem zseniális lett.Szinte végig leköt, nem tökéletes, de egyedi és ez nagy pluszpont!Az év egyik legjobbja a Basterds mellet/mögött!

  26. Két Beckham Pepsi-reklám összköltségéből letett elénk egy komplex, minőségi filmet, ami folytatásért kiállt. Úgy tudom már tervben van és az előttem szólókhoz hasonlóan csak egyetérthetek azzal, hogy el kell készíteni! Végre, kisebb léptékben egy hatalmas filmfolytatás jöhet létre, mert mi lesz ehhez képest a Tranformers 2 emléke, ha a District 9 úgy folytatódik, ahogy elkezdődött ezzel a filmmel.

  27. Ha nem láttad ne olvasd el mer van 1-2 kis
    SPOILER

    Nekem a nyár egyik legvártabb filmje volt, szeretem a sci-fit, de ez elfogultság nélkül is nagyszerű film volt. És ne felejtsük, hogy ez Blomkamp ELSŐ!! rendezése. Teljesen ismeretlen színészbanda (respect Sharlto Copley!,), minimális költségvetés, és egy magávalragadó, igényes, értékes film a végeredmény. Sztem a legfőbb pozitívumok:
    – Az ismeretlen szereplőgárda abszolút korrekt, nincsenek gáz mellékszereplők, és Copley is úgy játszik, h teljesen átéled a helyzetüket.
    – A dokus eleje feltár egy nagyon jó sztorit, de mellé az is már annyira feszes, reális, és izgalmas, h 15 perce megy a kéz, de már rágod a körmödet…:)
    – Mint human mondta fantasztikusan jól megcsinált az átmenet az áldokuból az akciósci-fibe
    – Nekem nagyon bejöttek a letett kamerák, meg amúgy a fényképezés, és 30 millából a díszletek is abszolút jók lettek
    -Állati jó CGI (amit eccerüen nem értek:30 millióból hogyan??????), rohadt jó idegen karakterek (télleg abszolút átérzed a két idegen főszereplő helyzetét.
    – A véres, realisztikus megvalósítás
    – szívszorongató utolsó 1 perc.
    Főbb negatívumok sztem (bár nem sok van):
    -Szokásos rossz szokás: A film túl van vágva. (15 perc plusz játékidő az elejéről, és a story picit jobb kifejtése nagy plusz lett volna.)
    – Pár apró plot hole (egyáltalán nem túl zavaróak)
    Összességében a film fő nagy pozitivumai sztem a realizmusa, igényessége (télleg fantasztikus aprólékosság), és az hogy eccerüen beránt. Bele tudod élni magad a főszereplők helyzetébe, és együtt izgulsz velük, nem beszélve arról hogy az uccsó fél óra egy eszetlen jó akció-scifi. Egy kisebb 9/10-ből.

  28. én élveztem a filmet
    SPOILER
    a dokus részt kicsit sok volt szerintem, vagy az akció volt kevés. ha 15-20 perccel lett volna hosszabb a film akkor jöhetett volna mindkettőből egy kis plusz.
    a film mozgatórugója a folyadék kicsit misztikus. átváltoztat embereket, és űrhajót is hajt. afféle univerzális anyag lehet aminek a funkcióját a felhasználási módja határoz meg?

    jó volt izgulni a lényekért, a gyerek egyenesen tetszett, bírtam mikor wikus kezét nézegette :)
    jók voltak a hangok is. erről jut eszembe, az emberek megtanultak “idegenül” az idegenek meg “emberül” mert mindenki mondta a saját kis mondókáját mégis megértették egymást. vagy az alienek tört angollal beszéltek volna csak én nem értettem?

  29. Ez számomra egy alapmű lett, annyira kedvencé lett nálam ez a film. Bár nem mindenki számára, számomra mégis az. Egy 10/10-es mindenképp, ritkán volt olyan hogy egy főszereplő nevét megjegyezzem.

  30. Számomra az év meglepetése, annak ellenére, hogy nagyon vártam. A kritika teljesen korrekt, én még azért kiemelném azt a nyers brutalitást, amit a slumokban, vagy a laborokban vágnak a képünkbe. Azt hittem ilyet már csak B-s produkciókban látok…
    A trükköket pedig szerintem viccesebb lenne a G.I.Joeval összehasonlítani, ugye azt 175 millából csinálták…
    Az egyik legjobb sci-fi, amit volt szerencsém látni. 9/10

  31. Engem csak 1 dolog zavart.

    SPOILER

    A főszereplő ember az a film elején simán felgyújtotta az idegenek fészkét ahol a kicsiket táplálták.Szerencsétlenek össze-vissza visítottak, ő meg jókat vigyorgott és viccelődött,de mikor a kezébe nyomták a fegyvert hogy lője le az idegent akkor meg ellenkezett, hogy ő nem,nem akarja azt a szerencsétlent lelőni…
    Szóval nem tudtam eldönteni hogy ő most jó vagy rosszfiú.

    Ezt leszámítva nagyon tetszett!

  32. SPOILER
    Darkside: A film egy lényege wikus karakter fejlődése. Ez is nagy pozitívum különben. Wikus egyébként az elején egy tipikus burokrata, nem primitív, értelmes ember, de leszarja az egészet. És a film során teljesen megváltozik. Az elején az a leégetés egy rutin eljárás volt, mint “abortusz” ugye, ha emlékszel előtte többször mondta embereinek, h ne lövöldözzenek fölöslegesen, meg iesmi, tehát van esze…

  33. #36: ezt hívják jellemfejlődésnek.

    Nálam az év filmje, és eddig az egyik legjobb scifi amihez szerencsém volt.

    SPOILERES RÉSZ!

    Meghalt a queenjük, és ezért nem csináltak szartse, csak az az 1-2 amelyik eszesebb, meg bátrabb volt. (azok csinálták a gangokat, azoknál voltak fegyverek, stb)
    Különösen tetszett az a színészi teljesítmény amit a főszereplő adott, hogy doku részeknél teljesen evilági, amatőr, hihető, az akciós, filmes részeknél meg teljesen profi, szóval gratula, megszerettem a fickót.
    Az idegenek kidolgozása egyszerűen zseniális, nem ilyen hasunkra csapós kinézet, hanem vannak kis részletek amik újranézésnél újnak hatnak mert eddig nem figyeltél rá.
    CGI: perfekt, 1-2 helyen lógott ki a lóláb (pl a robot mozgásánál egy pöppet), amikor a végén Christopher meg beült a pod vezetőülésébe, ott majdnem elélveztem, annyira cool volt. Big respect.

    Valahogy éreztem hogy human sem fog máshogy vélekedni, maximálisan egyetértek a cikkel, de a pontszám nálam 10/10, plusz két pont mert scifi rajongó vagyok, meg mert elfogult.

  34. A D9 100%-os film, ez a magánvéleményem, teljesen jó aspektust hoz a
    SPOILER
    átváltozással
    SPOILER OFF
    ami itt előadott koncepciójához nem láttam sok hasonlót eddigi scifibe.

  35. hát én nem tom, mi ez nagy hype.
    nekem ez sima akció, sci-fi thrillernek jött le.
    nem volt rossz, de moziban én nem mennék el rá.

  36. Szerintem is jó volt.

    Apróságok: nekem az is tetszett, hogy például a nagy vállalatnak volt egy arculata, és odafigyeltek minden apróságra, mint például a fegyverek, autók, ahol láthatók voltak a logók és így tovább.

  37. Szóról szóra egyetértek a cikkíróval sőt, a pontozásával is, de mára 10/10 adnék rá. Számomra felejthetetlen marad a film, illetve ez a 30 éves filmrendező srác egy új korszakot nyitott a filmtörténelemben. Cameron -nagy kedvencem- pedig pisloghat….ez mit művelt, ki ez a srác?! Mi mennyit is költöttünk az űroperánkra?
    Eszméletlen a film hangulata, mondanivalója a karakterek kidolgozása. Ilyen minőségű CGI munkát szinte még nem is láttam, egyszerűen beleolvad a környezetbe minden egyes filmkocka.

    Akit jobban érdekel Neill Blomkamp munkásága: spyfilms.com
    Lehet csemegézni a kisfilmek tárházában.

    Mindenképp támogatni fogom azzal, hogy moziban is megnézem a D9-et.

  38. SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

    Ezt még elfelejtettem írni, de az volt az igazán jó, hogy az első dokus rész is már mien hatásos volt, kitelepítésnél ahogyan agresszívan reagál mindenki, ahogy megérkeznek és már rájuk lőnek, stb… De ami már 15 perc után nagyon kemény volt, az a karletépős jelenet a convoy mellett… azta… Ott vágtam le h ez nagy film lesz:)

  39. Zseniális!
    10/10
    Hihetetlenül egyben van, amikor kell pörög, amikor kell érzelmileg üt, mint az ipari áram. Talán a No country for old man óta az első olyan film amin végig pörgött az agyam és egy percre sem unatkoztam.
    Azért kíváncsi lennék Human, hogy szerinted mi minden idők legjobb scifije, ha nem ez?;)

  40. Ez egy nagy hulladék, divat, túlértékelt, gagyi akciófilm pár jó képpel, jelenettel, de már az elején elkezdett idegesíteni mindenféle logikátlanság, meg etecera. nem szaporítom tovább a szavakat, az év csalódása, ekkora szeméttel tudatosan még nem futottam össze képernyőm…

    simán 1/10, mert imdb-n kb nagyon nem ott van ahol kellene. (nem kell lenézni mások is ilyen szisztéma alapján szavaznak) amúgy meg 4/10…

  41. A film nekem is tetszett (most néztem meg),a vége felé már vártam az “I’m Wikus Van De Merve! You fuck with me, you fuckin’ with the best!”… részt.

  42. 10/10 nálam, csak így lazán :)

    A második fele meglepett. NEm gondoltam volna ilyen action-ös lesz.

  43. azért ne ugorjatok nagyon renato flamejére srácok, aki “1/10 csak mert túl van értékelve” módon áll neki az tuti csak balhét akar.

    Amúgy renato, azt tudnod kell, hogy imdb-n az 1/10 és a 10/10 pontok sokkal kevesebbet érnek (ezért nincs a twilight se sehol), lehet egy 3/10-zel jobban ártanál neki ott, mert az nagyobb súlyt kap az átlagban.

  44. *SPOILER* veszély.

    Hangulatos volt. Ez szerintem fontos szempont, akció jelentek jók voltak az űrlények kinézete eléggé földhöz ragadt, de azért nem rossz, nyilván szerethetőnek kellett azért lenniük. A sztori ugyan rendben volt, viszont nem volt túl bonyolítva.. Mellesleg remélem nem fog átcsapni a 2. rész antirasszista oktató filmé, mert abból már van elég(nem ok nélkül gyűlöl senki), gondolok itt az MNU nagyon agresszív fellépésre aminek viszont nem volt oka (persze MNU nem egyenlő az emberiséggel..). Egyébként sem értem végül, hogy sikerült az áttelepítés mivel a film elején sem voltak éppen a helyzet magaslatán. Néhány dolgot leszámítva azért egyértelműen pozitív volt a film, én is kb. 8/10-et adnék rá, hiányoztak már a minőségi sci-fi filmek ez végre egy jól sikerült, élvezhető darab. Várom a folytatást, remélem ott már ellátogathatunk az idegenek bolygójára is.

  45. SPOILER SPOILER SPOILER!!!

    Valaki említette, hogy milyen univerzális az űrhajó üzemanyaga, hogy embereket változtat át. Nos, szerintem abban is az idegenek DNS-e lehet, hogy csak ők tudják irányítani a gépet, ugyanúgy mint a fegyvereknél..

  46. SPOILER+SPEKULÁCIÓ!!!!

    A második részben lehetne nyitni mondjuk egy kis “mi történt a 3 hónap alatt az űrhajóban” doku résszel, csak a lények szemszögéből. Itt lehetne egy kis lázadás a vezetők ellen, akik miatt lezuhantak, majd jó kis kiírtásos-kannibalizmus-brutalitás. (Super Dome utalásokkal még tovább lehetne borzolni). Majd a vége felé Cristoph visszatér, Wikus meg már nem is akar ember lenni, mert garnélaként látta az emberi kegyetlenséget…nyál-borítékolható fordulat, mert ez is kell.
    Amúgy szerintem kár lenne egy matriarchális felépítésű társadalommal (a.k.a. királynős) elszúrni a második részt, bár tény, hogy remekül rá lehet húzni a bőrt a földi dolgokra. Értsd. nagy mennyiségű buta, többségében (100%) hím steril here, kevés értelmes jószág stb. Elvárok valami összetettebb magyarázatot :D!

    SPOILER+SPEKULÁCIÓ VÉGE!!!!

    Mellékesen a film nekem nagyon tetszett, a flame-eket nem igazán értem, ez van. 8/10, és plusz fél pont Wikus realista ábrázolásáért, annyira önző volt, amennyire bármelyikünk lett volna.

  47. “Konkrétan a Transformers-es Citroen reklámot készítőket.”
    Szerintem a kanadaiak csinálták az összes eddigi Blomkamp rövidfilm CGI-jét, mert ugye a Citroen reklám is az övé. :)
    A filmhez a CGI-n kívűl a lényeket is ők tervezték a Parktown Prank nevű élősködő szöcskefajról mintázva, ami D.Afriában őshonos és amiről az alieneket “elnevezték”.

    Amúgy Blomkamp nagy robotmániás arc, lásd többi kisfilmjei a robotok nehéz szocializálódásáról, élükön a Yellow-al, amit megnézve nem értem miért nem ő csinálja a Ghost in the Shell filmet …

    Második rész mostanában nem hiszem, hogy lesz. ha lesz, előzmény lesz (Blomkamp mondotta), de a köv. filmje egy másik bolygón játszodó sci-fi lesz.

  48. Srákok!

    Legyetek igényesebbek magatokkal szemben!
    Elkapott mindenkit a hype gépszíj :).
    A film hemzseg a logikai átgondolatlanságoktól, vagy szimplán igénytelenségtől.
    Amennyi jó megoldás akad, legalább annyi rést tartalmaz.

    Mese vagy doksi? A kettő együtt nem megy.
    6.5/10 mert az év legjobban várt filmje részemről.

  49. szerencsére te átlátsz rajta, és eddig a 45 pozitív komment mind csak a hype eredménye volt, mivel film után sem tudjuk eldönteni, hogy mennyire tetszett. Ne legyél már nevetséges.

  50. Én Armbaral értek egyet.
    Miért kell rögtön “belekötni”, mert neki más a véleménye?
    6,5 teljesen reális.
    Teljesen érzelemmentesen néztem végig a filmet. Egyáltalán nem tudtam, beleélni magam, bár unalmasnak se mondanám.
    Néhol hülyeség, néhol unalamas, de rossz filmnek nem mondanám.
    Nekem olyan 6/10.

  51. 46. pozitiv komment:

    nagyon jo sci-fi film,
    tenyleg egyedulallo, jar neki a 9 pont.
    a rendezo nagyon magasra tette a lecet,
    de a rovidfilmjei utan kijelenthetem, szerintem tartani fogja a szinvonalat.

    (egyebkent mielott flamel-nenk, erdemes lenne elgondolkozni, h lehet h van olyan (fiatal) korosztaly, aki ezt a filmet nem fogja fel, vagy koranal fogva nem tudja hova helyezni (vagy maskepp ertelmezi) . na remelem h erthetoen, es nem sertoen irtam, pl a Watchmen az tipikusan az a film, ami nekem “hatterkutatas” nelkul nem jott at)

  52. Jó sztori, jó megvalósítás, a műfaján belül is kiemelkedő darab az utóbbi időkben kijött filmek közül és talán azért is üt ki jobban, mert könnyen emészthető a “nem sci-fi buziknak” is. A karakter jellemfejlődése kb. pofonegyszerűen, mégis átérezhetően van tálalva, ami a kulcsa az egésznek. A kommentek alapján már kínosan közhelyes, de stílusan élve, nálam a district 9 9 pontot ér, a “district 10” legyen 10 pontos. Még néztem volna tovább.

  53. 10/10.

    Ajánlani tudom, nagyon jó film volt, és tényleg megvolt az együtt-érzős rész a végére. És igen, van mondanivalója, van sztorija (akciófilmeknél szar szokott lenni), van bevezető, kibontakozik a történet, és nem bumm-bele, de így volt ez jó. A kameramozgások, a híradós felvételek meg valami hihetetlenek, és feldobták. És a CGI nagyon jó volt, élethű volt, és ez nagyon tetszett benne.

    LET’S MAKE DISTRICT 10 DONE,
    because I wanna watch it!

  54. Hát engem nem kapott el a hype gépszíj, egy trailert láttam korábban, akkor bevéstem az agyamba, hogy nézős lesz.

    Megjött, leültem elé… és BOOM.

    Iszonyat jo, amint lehet ujranézem moziban – nem sok ilyen jó filmet láttam.

  55. Nagyon várós volt és nagyon jó volt.
    Nem is tudtam, hogy milyen kevés pénzből készült. Le a kalappal!!!
    SPOILER
    Nagyon jó volt, amikor az átalakulás már ott tartott, hogy a szeme sem emberi …eszméletlen szépen megcsinálták!!!
    Spoiler off
    Szerintem a közepe felé egy kicsit uncsi volt, de egyébként meg nagyon bele tudtam magam élni, és rendesen izgultam a szereplőkért.
    Írtátok, hogy miért nem csináltak semmit: az “emberrel” furcsa dolgokat képes az tenni, hogy arról szól az élete, hogy a kaját megkeresse és az egész élete folyamatos létbizonytalansából áll. Teljesen realisztikus volt ez a része is a filmnek. Nagyon jól volt megcsinálva és látszik, hogy rendesen használták az agyukat a készítők. Nálam 8,5/10.

  56. na kommentelek én is.. nos a pozitivumokat nem mondom, mert már felsorolták előttem,

    DE

    nem tom, hogy miért nem tűnik itt fel senkinek sem, hogy kb a film összes pozitiv momentumának a 80%-a kb 1:1-ben kilett lopva a Half Life 2 nevű játékremekműből.. Prawns = Vortigaunt, a főszereplő faszi még kinézetre is kicsit Gordon Freeman beütés, a lépegető mech = ‘DOG’, a fegyverek, még a gravity gun is befigyel.. az egész getto-sci fi atmoszféra is teljesen a Half Life 2 sajátossága volt, ill még a zenei/hang aláfestésben is észrevettem nagyon HL2 szerű hangeffekteket.. szal.. persze tom, a jó művész kreativ, a zseniális művész meg jól lop. de sztem ez akkor is gázos.. mert az emberek jó 80-90% full nem vágja, hogy az a sok-sok jó elem ami a filmben van, mind lopott.

    ezért nálam a film csak 10/7

  57. @67. FeroxX

    Azért a “Prawns = Vortigaunt” szerintem erős túlzás.
    Humanoid, humanoid. Ha most nekiállnánk keresni biztos találnák valahonnan, amire meg rá lehetne fogni,hogy “xy=Vortigaunt” :)

    Lépegető mech: ugyan, akkor már lehetne mondani,hogy Alien2 rakodó mech-je = ‘DOG’, de lehetne mondani még több sci-fi filmet is biztos, amibe ilyen van. Ez nem új dolog, nem a Valve találmánya.

    Gettó sci-fi: akkor innentől kezdve minden sci-fi, amiben gettó szerepel az HL2-ból lop?

    Nem kötekedni akarok, a véleményed a véleményed, de erős ráfogni, hogy a film csak összelopott.

    @61. palacsinta
    Nem az a baj,hogy más a véleménye. Legyen, de akinek tetszik az miért “igénytelen”?

  58. OFF
    68. qzer
    Szerintem senki se írta, hogy igénytelen akinek tetszik.
    Azt írta, hogy legyen igényesebb filmek terén, de az nem jelenti igénytelen lennél.

  59. Szerintem is erősen túlértékelt a film.

    JELÖLÉS NÉLKÜL SPOILEREZEK, mERT ANNYIRA OKOS VAGYOK

    Tele logikai bakikkal (ami minden filmben van, de itt elég szembetűnőek). Például hogy lehet hogy fejlettek, mégis álltként viselkedtek? A nagy hajó nem működött azért lebegett ott, vagy valami ilyesmiről volt szó, erre a végére csak beindult, de hogy? Az üzemanyag a kishajóhoz kellett hogy feljussanak a nagyra, akkor a nagy hajó mitől javult meg? Attól hogy a kölyök hackerkedett valamit a gépen? Aztán a titkos létesítményből való megszökés majd beholtás nevetségese negyszerű volt mintha egy irodaépületbe hatoltak volna be. Meg mikor a főhös orrából feket folyadék jött, rögtön karanténba kellett volna zárni, de senkit nem érdekelt tovább élte az életét. Meg a legtöbb fegyverről meg idegen cuccról azt se tudják micsoda de nyugodtan megfogják.
    Azt se mértem, hogy ha az idegenek DNS-e kell a fegyverekhez, akkr miért nem vágták le a kezüket?

    De a legnagyobb gond, hogy nincs kivel együttérezni a filmben. A főszereplő eleinte egy negatív figura, aki olyasmiket tesz, amitől egyből megutálja a néző és így már nem tudott meghatni ami vele történt. Az idegenekkel se tudtam együttérezni mert túl keveset mutatták őket, nem volt lehetőség megismerni legalább Christopher nevezetüt, annyit tudok róla, hogy van egy fia és kész.

    Nem mondom, hogy pocsék film volt, de szerintem ez olyan B kategória, ami DVD-re való.

    5/10

  60. SPOILEREK

    Például hogy lehet hogy fejlettek, mégis álltként viselkedtek?
    Nem mind viselkedett úgy, ennek megvolt az oka, amit a filmben nem mondtak el. Nem kell vele törődni. A készítők gondoltak rá, hisz meg lett említve, de nem magyarázták meg. Mi is csak azt tudjuk meg amit az emberek megtudtak (és amit Wikus megtudott).

    A nagy hajó nem működött azért lebegett ott, vagy valami ilyesmiről volt szó, erre a végére csak beindult, de hogy?
    Egész végig működött, de a kis hajó irányította. Ami viszont nem ment!

    Az üzemanyag a kishajóhoz kellett hogy feljussanak a nagyra, akkor a nagy hajó mitől javult meg?
    Megválaszoltam.

    Attól hogy a kölyök hackerkedett valamit a gépen?
    Mivel ment a kishajó, ezért ment a nagy is.

    Aztán a titkos létesítményből való megszökés majd beholtás nevetségese negyszerű volt mintha egy irodaépületbe hatoltak volna be.
    Minek őrizzenek egy olyan létesítményt ami igazából “nincs is”. Így lehet a legjobban elrejteni, mivel senkinek sem szúr szemet.

    Meg mikor a főhös orrából feket folyadék jött, rögtön karanténba kellett volna zárni, de senkit nem érdekelt tovább élte az életét.
    Amint megtudták el is kapták. Előtte viszont a “barátaival” volt(ketten látták, lehet le is írták a jelentésbe, de azt meg nem rögtön dolgozzák fel), akik ugyan megijedtek, de nem foglalkoztak vele.

    Meg a legtöbb fegyverről meg idegen cuccról azt se tudják micsoda de nyugodtan megfogják.
    A legtöbbről pontosan tudják micsoda. Wikus talált valamit ami nem tűnt fegyvernek és tényleg nem is volt az. Csak hát ez lett belőle.

    Azt se mértem, hogy ha az idegenek DNS-e kell a fegyverekhez, akkr miért nem vágták le a kezüket?
    És ettől még hogyan használják a fegyvereket?

    Aki azon akadt ki, hogy az eleje dokumentarista a vége pedig nem azok nem nézték elég jól a filmet. Egy “megtörtént eseményt” mesélnek el. Amikor csak lehet “valódi felvételeket használnak”. A maradék rész olyan mintha valaki elmesélné. Vagy ahhoz egy filmet forgattak volna a mendemondák alapján (rekonstrukció).

  61. qzer:

    igazad van abban, hogy a HL2 is nyilván innen-onnan ihletődött, de szerintem a D9-nek nagyon sok helyen nagyon egyező az atmoszférája a HL2-vel. atmoszféra alatt egy összetett jelenséget értek ami magába foglal hangokat (durván torzított elektronikus hangok), környezeteket (mindenféle összetákolt kis kunyhó, labor), fegyverek (gravity gun, a rakéták amiket lőtt a mech, teljesen ugyan olyanok voltak Hl2-ben is), az idegenek (kinézetre, de kicsit természetre is Vortiguant beütés), maga az alaphelyzet, hogy egy teljesen “noname” helyen játszodik egy sci-fi story (city17 a HL2-ben ami a játékban ki sem derül, hogy melyik valós városnak felelhet meg, csak valami eldugott K európai városra lehet következtetni).. szal nem arról van szó, hogy 1-2 dolog hasonlít a HL2-re hanem dolgok összessége ami azért már sok. szal pl arra nem húzom kicsit sem a szám, hogy a faszi átalakulása teljesen ‘a légy’ szerű volt, mert attól eltekintve semmiben sem egyezett (szerencsére :D) a film a régi horrorral. ill az sem zavart, hogy az űrhajó a város felett kép meg teljesen ‘Függetlenség Napja’ flash, mert szintén semmi más egyezés nem volt ezen kívül.

    amugy meg :

    halflife.neoseeker. com/w/i/halflife/4/48/Vortigaunt.png

    még a mellkasról lógó kis kezecskék is egyeznek.

    szal így néztem a filmet, és olyan volt, mintha az új Half Life részt vetítenék.

  62. SOILERES lehet

    Candyman : ami miatt te lehuztad, nekem pont az tetszett a filmben : “Például hogy lehet hogy fejlettek, mégis álltként viselkedtek?”
    Egy faj fejlettsége nem csak egyedeinek az átlagos intelligenciájától függ, sokkal inkább attól, mennyi ideje volt a fajnak ahhoz, hogy technológiáját kifejleszthesse (anélkül hogy közben elpusztítaná önmagát). Tehát ezesetben az történt, hogy balesetet szenvedtek, aztán gettósították, nyomornegyedbe száműzték őket. Egyáltalán nem nagy dolog, ha ilyenkor állatiasságig süllyed egy intelligens faj. Valós életből példát véve: biztosan sok helyzetről hallottál, sokat meg is filmesítettek, ahol csúnyán meglátszik, mit tud tenni az emberrel a civilizáció, és a rendfenntartó erők hiánya – szinte minden esetben állatiasodik fajunk.

    A többi negatívum mind magyarázható – és magyarázni is kellett volna ezek szerint – és szőrszálhasogatásnak érzem.

    A főhőstől a kezdő dokus rész után sokkal rosszabbat vártam, nem is akartam vele együtt érezni, a tojáségetős jelenetnél azt gondoltam ő lesz a rákok “Hitlere” :) .
    A jellemfejlődése az, ami tetszett: nem volt elsietve, még a végén is könyörög az életéért, nem lesz belőle szuperhíró 25 perc alatt, teljesen átlagos reakciói vannak, sőt…

    Így hirtelen ennyi jutott eszembe.

  63. Hihetetlen nagy pörgés egész végig 1általán nem lehet rajta punnyadni. A sztori iszonyatosan komolyra és reálisra sikeredett, szerintem ez az utóbbi évek legütősebb sci-fi története és nem tudom, de lehet h az Avatar nem lesz ekkora dobás.
    Nem szeretem az ilyen házikamerás izéket, de nagyon precízen megcsinált film lett és egyáltalán nem zavart.
    Bár sajnálom, h ilyen erős sztorira nem a klasszikus módszert alkalmazták, mert brutál drámai film volt.
    Ez részemről már most kult lett!

    8/10

  64. ilovebubbles SPOILEREK
    “amit a filmben nem mondtak el.”
    Ez a legfőbb gond, minden kérdésemre adtál magyarázatot, de a filmkészítők a filmben nem! A magyarázatod némelyik kérdésre pedig szerintem erőletett, pl. hogy minek őrizenek egy olyan létesítmény, ami nincs is…

    Tisztában vagyok vele, hogy minden filmben vanna plot hole-ok, és nem is foglalkozom velük csak ha nagyon szembetűnőek. Aláírom, hogy egy elsőfilmestől ez remek, de sok benne a hiba és tartom a véleményem, hogy ez egy B kategóriás sci-fi (annak persze jó).

  65. SPOILER!!!

    candyman: a hajós kérdéseidre a filmben van a válasz, csak meg kellene rendesen nézni és ÉRTELMEZNI a látottakat.

    wikus sem tudott a föld alatti emeletekről. miért nem tudott? mert fel sem tűnt neki? azért nem tűnt fel neki, ahogy sem senki másnak, mert nem volt feltűnő, nem őrizték külön, nem voltak speciális intézkedések. van 2-3 kóddal elzárt ajtó amire azt mondják, hogy rakták és kész. senkit sem fog érdekelni a dolog.

    engem is zavart, hogy wikus könnyen kijutott, de amikor vissza ment akkor kb. érthető is lett miért. mert nem őrizték külön. a film nem 100%-ig magyaráz meg mindent, de sejteti a válaszokat.

    ami hiba: a “stay behind me”-nél, amikor wikus megmenti christ, akkor a nagy fehér járművet megkerülik. viszont a következő beállításánál a robot át ugorja az autót, chris pedig megkerüli miközben lőnek rájuk!

  66. Jó kis film volt, tervezem, hogy megnézem mégegyszer.

    SPOILER
    Rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt a film végére, amelyek simán jók lennének a folytatásba.
    Amit nagyon hiányoltam, az a trailerből már ismert “vallatós” how your weapons work jelenet, talán itt kiderül volna, miért nem tudnak elmenni (hiszen az űrhajó működik)

  67. Elnézést a helytelen fogalmazásért, sajnos be-becsúszik amikor a fogalmazást megszakítja valami külső tényező.

    Mint írtam a filmet úgy vártam mint a messiást. Szept 24.-ére elsőként váltottam volna jegyet. Utólag örülök, hogy 5 ronggyal beljebb vagyok (jegyek, nasi, stb).

    Csalódás, mert sok apróság miatt (logikai bakikon át a halvány hangulatig) élvezhetetlen, majdhogynem idegesítő az összkép. Nem részletezném, sokan megtették előttem, sokra nem is érkezett védőbeszéd. Példának ott a hibátlan kommunikáció két eltérő nyelvet beszélő személy közt. Ha már nyers, dokumentumfilmes köntösbe tálalták fel, kötelező lett volna utalni rá valamilyen formában. Kitano Fívérében működött, a D9-nél erről szó sincs.

  68. Most komolyan, nem tisztem, de aki logikai bakikat emleget az tényleg nézze meg moziban is, mert ott talán jobban érthető lesz az egész. Nem voltak logikai bakik. Nem bontották ki a történetet teljesen, de amiről szó esett az mind szervesen illeszkedett a képbe. Komolyan, kár lenne elintézni ennyivel ezt a filmet, ilyen koherens sztorit évek óta nem láttam akciófilmben. Ha nevezhetjük annak.

  69. Annak idején human odavolt a Sunshine-ért, 8/10-et kapott az is. Nem értettem, mert nekem sem tetszett a 2/3 utáni része. Pedig nagyon vártam már egy jó scifit (Mag és hasonlók után), de csalódtam benne, aztán mégsem fikáztam itt a filmet! Állítom az 1990-es, hasonló témájú Solar Crisis-nek is jobb a vége. Meg lehet nézni, fent van youtube-on! Pedig az tényleg egy ZSÉ kategóriás film, és 3.2/10 imdb-n! :)

    Szóval lehet, hogy ez a film sem hibátlan, de messze az egyik legjobb scifi, ezért 9/10 a részemről. Várom a District 10-et. Aztán az idő majd igazolja, hogy tényleg kult lesz-e.

    A csalódásról meg van egy jó történetem:
    79-ben apám haverja megnézte a Star Wars-t, aztán elvitte a haverjait, mert hogy milyen szuper jó film. A mozi után apámék meg akarták verni, hogy egy ilyen bugyuta tündérmesét kellett végignézniük. Szóval izlések és pofonok, szószerint! :)

  70. A kérdésre, hogy értették meg egyást: komolyan teljesen elképzelhetetlen, hogy 20 év alatt megtanulták egymás nyelvét? :)

  71. Én az első, “Theyre not human” trailer alapján tudtam, hogy ez valami ultrabrutál lesz, és szerencsére nem kellett csalódnom. Csak ismételni tudom az előttem szólókat, minden a helyén van, nem akadtam fent semmin igazán.

    Nekem 9/10, plusz 0,5 pont az idegen fegyverekért, amiktől egyszerűen lepetéztem.

    SPOILER!

    Arra a kérdésr, hogy miért nem mentek el, bent van a filmben a válasz, csak figyelni kell. Egy alkatrész eltűnt az űrhajóról, ha jól emlékszem, valami navigációs szerkentyű, de javítsatok ki ha tévedek. Ergó a hajónak nem volt semmi gondja, csak épp nem lehetett irányítani. És itt jött be Chris a képbe, a számítógépekből épített egy ugyanolyan navigációs felületet amit összekapcsolt az anyahajóval, azt nyomkodja ő is meg a fia is.

  72. SPOILER
    Anthriel: én úgy emlékszem, mintha azt mondták volna, hogy levállt róla a parancsnoki modul vagy és nem találják. Ezt úgy értelmeztem ,hogy ez a parancsnoki irányító cucc ásta be magát a földbe és arra húzta fel a “vezér” a viskóját, amivel aztán felrepültek. Tehát leválás előtt el tudtak volna menni, legalábbis elviekben. Aztán ki tudja.

    És a trailerben meg oylasmi votl a felirat,h why we don’t let them leave, tehát ,hogy mi nem engedjük. Hmm..

  73. Aza

    SPOILER

    A Parancsnoki modul az homlokegyenest vált/zuhant le az anyahajóról, nem nagyon repkedett semerre sem.

  74. SPOILER

    szerintem a vezérlő egységet tudatosan választották le az anyahajóról. ezáltal megakadályozva, hogy az emberek túlzott kíváncsisága veszélybe sodorná azt, hiszen láthattuk hogy ráizgultak a kézi fegyvereikre. és akiknek ilyen puskáik vannak azoknak a főhajójuk is jól felfegyverzett kell, hogy legyen szerintem. időközben összekukáztak megfelelő mennyiségű üzemanyagot mellette ki tudták javítani (ha szükség volt erre) a számítógépeket is.
    vagy ha nem javításra volt szükség, akkor egész egyszerűen nem akarták bekapcsolni a számítógépeket amíg nem volt rá igazán szükség, hogy ne keltsenek feltűnést. és addig az emberek technológiáját használták, amin keresztül chris írta a blogját pl.
    hogy végül is mi történt az idegenekkel?
    valahol olvastam, hogy elvileg egy kasztrendszerű társadalomban élnek és meghaltak a felsőbb vezetőik (pl. királynő)
    vagy egy másik elképzelés szerint, ezek csak munkásokat szállító hajó, amit egy központi rendszer irányít adott bolygókra, hogy azt kizsákmányolják, és csak egy két vezető beosztású tagja van a legénységnek (christopher). és lehet hogy lázadás vagy szabotázs volt a hajón, vagy egész egyszerűen csak valami csúnyán meghibásodott.
    persze ezek nagyrészt csak találgatások, de pont ezért tetszik, hogy teret hagynak a képzeletnek :)

  75. SPOILER!

    Osztom kedves ilovebubbles véleményét! Az eddigi összes lövöldözős filmek alapján megtudhattuk, legyen bármilyen őrzött egy intézmény a főhősék mindenképp bejutnak. Pláne itt voltak erős földönkívüli fegyvereik. Ha több időt szántak volna a behatolás jelenetre, akkor kevesebb idő maradt volna a lényegesebb részekre. A nagy űrhajó szerintem meg valami antigravitációs izé. A kis űrhajóról meg azért tudta vezérelni a pöcsös mert már volt fekete trutyi a tankban. De úgy gondolom ez az ufók dolga, hogy mi hogy működik náluk, mi meg ne kössünk bele apró részletkérdésekbe, mert ilyen szinten pl. a Cage bácsi Knowingját eláshatnánk… Ennek a filmnek a mondanivalója volt a lényeg, vagyis (szerintem) az emberi gyarlóság, a becsület és az önfeláldozás.

  76. Tazmán : Ami engem megfogott, az az volt, hogy nem csak az _emberi_, gyarlosagot fogja meg, hanem a mindenkori aktuális intelligens faj gyarlosagat.

  77. naon naon jóó!!!!Igen mi ilyen gyarlók vagyunk,ha nagyapám benzint pisálna mindenki az unokája szeretne lenni.Egy ilyen após nem rossz.Az eleje tényleg nagyon vontatott,de amikor beindul ,nagyon izgalmas és főleg látványos.Külön jó hogy nem az FBI-os USA fíling van benne 9/10

  78. Én arra nem birtam rájönni a film során a hogy mitöl lebegett az ürhajó több évig ha nem volt üzemanyag???
    Ettöl eltekintve nekem bejövős a film!
    üdv!

  79. @89. futyi: Jó kérdés :-) Bár azt gondolom, nem kell mindenre pontos technikai magyarázatot találnunk mert ha tudnánk minden ilyenre a választ akkor már lehet mi is valami másik bolygón lennénk egy táborban :D

    A film nálam 10/10. Ez az év a scifik éve, de nálam az elmúlt 16 év legkomolyabb filmje ez..

  80. A “Vissza a jövőbe” filmben is lebegett a légdeszka! :D Simán eltudom képzelni hogy van olyan anyag vagy technológia amivel a gravitációt le lehet küzdeni!

  81. Szerintem is nagyon jó film volt! Nagyon bejött az egész. A trailerek közül csak a legelsőt néztem meg, szóval nálam nem volt semmilyen poén lelőve, ezért különösöen élveztem. Az egész nagyon jól össze volt rakva. Végig lehetett izgulni, nagyon jól lekötött és végig kiszámíthatatlan volt. Nagyon tetszett!

  82. A film elérte azt a célját, hogy az emberek utána is dumálnak róla, tehát maradandó lett, negatív és pozitív “kritikáktól” függetlenül beindította pár ember agyát(már akiét).

    hogy lebeg az űrhajó? ki a faszt érdekel:D valszeg mindjárt feljön egy ufó is, hogy komplett leírást adjon neked a technológiájukról magyarul.(SPOILER: ez egy szórakoztató jellegű film volt, nem pedig igaz történet dokumentumfilmben, és igen, nem léteznek ufók:D)

  83. 5/10 es 8/10. Igy pontoznam.

    Ha sokat gondolkozok rajta, akkor jon ki az 5-os, mert kekec egy ficko vagyok es akarki akarmit mond, voltak logikatlan dolgok benne(SPOILER: Kezdve a Frei-tamas fele “Most hatolunk be a hajoba de a kameraman bentrol veszi az atfurast” minimal-bakitol a “vannak allat fegyvereik, de nem hasznaljak oket husz evig, inkabb elcserelik macskaeledelre.” izen at egeszen a “Lehoztuk az idegeneket a hajorol, az egyiknel akkora borond van, hogy egy harci robot is belefer, de biztos nem azt hozott, csak az alsogatyakat.” uberbakiig. Azt meg, hogy a tojasrako idegenek milyen szexualis kapcsolatot akarhat letrehozni az emberekkel, na ezt nem tudom elkepzelni, pedig jo a fantaziam. Mondjuk nem baj, hogy ezt a reszt se bontottak ki…SPOILER VEGE).

    Ha viszont nem a hibakat nezem, hanem a filmet, akkor kijon a human-fele 8. Nem mellekesen ez esetben is lehet rajta gondolkozni.

  84. igen igen. friss levegő a scifik dzsungelében, nem tudom h 8 vagy 9/10. 9/10 ha nagyra értékelem a stílus újítást.

  85. Nekem azért jött be nagyon a dokumentumfilm jelleg, és ahogy az emberek viselkedtek az idegenekkel, mert nagy valószínűséggel pont így viselkednék ugyanilyen helyzetben. Trailert nem láttam egyet se szerencsére. A végén pedig már szorongattam a takarót és a szerencsétlen főszereplő jellemének alakítása is tökéletes munka volt.

    Nálam kap egy 9/10-et. :)

  86. Csak annyit mondok, hogy a kamera-remegtetős, ál-dokumentum files szemetet utálom a legjobban e világon.

    Márpedig e District 9 nem fukarkodik az elején ezekben, mégsem tudtam a jobb felső sarokban az X-re kattintani, és utána nem csaptam a DEL gombra sem. Sőt ha meglátom majd ezt a filmet, akkor megveszem. Odarakom az Alien, Terminator, The Thing és a többiek mellé.

    Ez egy olyan film volt, ahol nem zavart az, hogy lehetetlenséget mutat, hogy nem tökéletes logikailag, mert egyszerűen örültem, hogy végre egy nem nagyon gagyi filmet nézhetek.

  87. Xar a köbön, pont mint egy játék….mennyi agyat lehet kidurrantani adott idő alatt?
    Volt néhány vicces jelenet, ennyi…

  88. SPOILER(?)asszem…

    1.Az nem tetszett hogy a feliratot olvasva nem láttam a filmet!Ha a filmet néztem nem tudtam olvasni a feliratot.
    2.A golyóelkapkodós robotos rész kicsit vicces volt.A főnök fejébe egy bomba meg végkép.Elég “csúcskategoriás megamozi” szaga volt az alapmű jelzőhöz képest.Magát az alapsztorit sztem nem volt nehéz kitalálni és épp ezért volt zseniális.Bár volt pár mometum a filmben ami ellent mond az én személyes nézeteimnek.Például hogy -idézőjelbe- befogadják csórikámat az idegenek és kap macska kaját is.Mondjuk az átváltozós dilemmát is egy kicsit túlreagálták.Talán egy másik dologgal jobban át jött volna.
    Ellentmondást én is találtam benn de melyik filmben nincs?Nálam 8/10.Várom a folytatást.
    SPOILER vége
    3.A mai modern fegyvertechnika jelenleg ott tart hogy vannak ujlenyomatos fegyverek illetve csak egy bizonyos forára reagál.Itt el tudom képzelni hogy a fegyver nem aktiválódik ha azt nem a megfelelő forma vagy mintázat inditja.
    A szociálódásról annyit hogy ez lehet hogy egy olyan “ember”csempész hajó ami nem jutott el a célállomásig hanem valamilyen okból bedekkolt nálunk.Akkor érthető okokból a “garnélák”-k buta szegény nincstelen együgyű menekültek és ami otthon jó volt nekik az jó itt is.Vagy csak ez jutott nekik osztályrészül nálunk.Csak hasonlitsd össze a hiradóval.

  89. Nekem 10/10.Az hogy sok dolog nem volt kifejtve? Ha minden meg lett volna magyarázva, akkor most itt nem azon vitatkoznátok, hogy mi miért volt és miért pont úgy.
    Egy filmben lehet a legszuperebb jellemfejlődés, a legösszetettebb történet, a legjobb kidolgozás, de a legnagyobb filmek tudnak csak ilyen vitákat szítani. Hogy ez társadalomkritika is volt.
    Szerintem vitathatatlan. Hogy nem mindenki ugyanúgy értelmezi. Az nem csak attól függ, hogy ki hány éves, hogy milyen környezetből jött, miket élt át, hanem sok-sok mindentől.
    Hogy szerintem kellene e folytatás?
    Szerintem nem. A film a csúcsponton hagyta abba. Sok dolgot nyitva hagyott, de csak azért, hogy legyen min rágódni. Én annyit tudnék elképzelni, mint a mátrix-nak volt egy rajzfilm-gyűjteményből álló része. Ott sok dolgot megvilágítottak, de csak azoknak, akik voltak olyan fanatikusok, hogy megnézzék. Szerintem ezt sem szabadna elrontani egy második résszel. Mert akkor ez is olyan lenne, mint a Holló. Az első rész kultuszfilm, a második meg egy folytatás.
    A film így kerek, ahogy van. Attól, mert valaki 1-est ad, valaki meg 10-est, az csak a filmet dicséri. Mert nincs rosszabb, mint amikor az ember temetésén csak annyit tudnak mondani, hogy olyan jó ember volt.

  90. ha angol lennék csak annyit mondanék, hogy mental vagy, hogy epic… star wars után az eddigi legjobb scifi élmény számomra

  91. Megdöbbentő, hogy a film elején meg akartam pofozni a gagyi főszereplőt, a végére meg már az életéért izgultam. Ezért a belső élményemért adok 10-est a filmnek. Pl.: az elején mikor a felesége mutatta azt a valamit, amire ráült, hát pf azt gondoltam mennyire szánalmas a srác, és mikor a végén mutatott hasonló dolgot, akkor bezzeg már együttéreztem.

  92. AZ IFJABBAKNAK IS KELL SPOILERT ÍRNI

    Hát én rohadtul vártam ezt a filmet és annál nagyobbat csalódtam. Mondjuk reménykedtem benne, hogy csak az eleje lesz ilyen dokus és a többi nézhető, de nem így történt.
    A megvalósítás tényleg jó volt, bár egyszerűbb a remegős-szemcsés kamera képén jót alkotni (a szemcsétől nem látszik a cgi annyira), mint rendes (nem kamerás) képen…
    Azt meg nekem ne mondja senki, h nincsenek benne logikai bakik, mikor a végén a rovarember egy darab páncéllal visszaveri a golyókat, mellette meg a csávót a robotban sz@rrálövik. A főhős meg egy ellenszenves lúzer volt, a cselekedetei logikátlanok és az egész történet olyan volt, mintha menet közben találták volna ki. Uff

  93. Egy fricska az emberiségnek, hogy mekkora egy szánalmas önpusztító parazita faj vagyunk. Csak a háború, a fegyverek! Hatalmas mitológia rejtőzik a film történetéban. Kultfilm és kész! Nem hálivúdi fos…

  94. Remek film volt! Az elso iden, ami TENYLEG megerte az arat. Durva es onkritikus,pont ahogy szeretem :)
    9/10

  95. Talán 30 hozzászólásig jutottam.

    Mindenki óvatosan fél vagy egy pontot levon, nem meri azt mondani, hogy hibátlan/tökéletes.

    Valószínű nem láttam elég filmet ezért mondom azt, hogy akárhogy próbálok gondolkodni nem jut eszembe még egy olyan film ami ennyire felkavart volna, ennyire elgondolkodtatott volna.

    SPOILER!

    Sokan véleményezték Wikust (Sharlto Copley), volt aki hősnek, volt aki lebénázta. Én szinte végig megvetettem. Nem tudom hogy valaki is írta-e/észrevett-e, de ő volt az emberi gyarlóság megtestesítője. A kis prawn (rák) gyereket – az ártatlanság – rögtön meg akarta ölni (a mérgezett nyalókával). Amikor a sárga mintás prawnt – Christopher barátját – megölte a szadista, hatalom és fegyverbuzi ezredes, akkor sem tett semmit. Amikor Christopher nem hajlandó rögtön beváltani ígéretét akkor rögtön leüti és sorsára hagyja, majd a fiának naivitását és vonzódását hozzá is felhasználja hogy megpróbáljon elmenekülni. Nem gondol csak magára. Végig azt hittem hogy ez a rendező végre megmutatja milyen undorító faj is az ember. De hát azért mégis csak Amerikának (is) készült a film. Kell egy hős, bár az utolsó 15 percig nem válik igazán azzá – ez azért ügyes húzás, így jobban a vállára emeli a közönség – csak magára gondol, a védtelen, megkötözött, több sebből vérző “társát” is feladja, hogy elengedjék, mikor 2 perccel előtte látta, hogy az a kütyü amibe éppen beült, csak kávéfőzésre nem képes, de még a golyót is megállítja kb. fél tucat nigéria AKjából, persze mondjuk ő amatőr és nem tudja kihasználni úgy mint a kis rák távirányítással.

    Szóval nem tudtam együtt érezni vele!

    Én csak azon aggódtam vajon az idegen apa-fia megússza-e. Annál a résznél ahol mutatja a D-10 sátrait a kissrácnak, hogy menjenek oda inkább, és a kissrác ott kérleli, hogy menjenek haza majdnem megkönnyeztem.

    SPOILER VÉGE!

    Sosem éreztem magam ennyire bírálva, ez a “tükör” most rendesen szemen köpoött. Ha nem lett volna nálam két cekker az Óbudai Auchanból kijövet ma akkor biztos megyek vért adni a kamionba ezek után. De ez is csak kifogás! Szégyellem magam. Mélységesen.

  96. Szerintem egyáltalán nem volt valami egetrengető film. AZ első 1 órán majdnem elaludtam az utolsó fél órára már majdnem felébredtem, azt viszonylag jó volt. Nekem 1x nézhetős film volt szvsz.

  97. SPOILERES

    Hali. Én ma este láttam moziban. Ha nem számítjuk a tőlem 5 méterre ücsörgő luvnyát, akik popconrt majszolt, és akihez oda kellett mennem előadás közepén, hogy hagyja már abba a zabálást, és a zörgést, mert őt jobban hallom, mint a filmet, akkor az élmény tökéletes volt.
    Szerintem kár lenne összehúzott szemöldökkel a logikai és egyéb hibákat keresni, mert nem ez a lényeg. A lényeg az, amit már többen is pedzegettek, hogy a film igenis hatott ránk, megkavart, összerázott és elgondolkoztatott. Igen, én is puhap*csnek és tévesztésnek gondoltam a főszereplőt, sőt annyira gáz, volt, hogy az elején azt hittem, hogy valami mellékszereplő. Aztán később pedig inkább egy szánalmas papucsférjnek. Az idegenek között pedig először könyökvédős hivatalnoknak, majd rutinos, és sunyi SS-tisztnek tűnt. Aztán én is izgultam érte, és a két idegenért. Tehát több rétegű volt az ipse, mint a hagyma, meg mint Shrek.
    Az egész film is bonyolult, elgondolkodtató volt. Milliónyi érzést váltott ki belőlem egyszerre. Az idegenek nyomortelepe a világszerte jelenlevő nyomortelepeket idézte. És felhozta az ott lakók érzett összes rokonszenvet, ellenszenvet… mindent.
    Megkockáztatom, hogy mi itten egy (jó értelemben vett) művészfilmet láttunk. Nem volt túlságosan hollywood-iasan szájbarágós a tanulság, de felkavart, és pont ez a lényeg.
    A műfaj pedig simán elbírja ezt a stílust, sőt igényli, hiszen a nagy öregek (Asimov, Lem, P.K. Dick, stb.) sem videojáték sztorikat írtak anno.
    Tehát csókoltatom azokat, akiknek nem tetszett! Van egy javaslatom: nézzenek GI Joe-t, vagy Transformers-t. :)

  98. Áhhhh, kurva jó volt.

    Évek óta az első olyan film, hogy elfelejtettem hogy moziban vagyok és apró darabokra téptem a mozijegyet izgalmamban. Beszippantott a film.

    SPOILEREK TALÁN

    A logikátlanságokra pedig könnyen lehet magyarázatot kreálni, csak nem erről szólt a film.

    Mitől lebeg az űrhajó 28 évig? Tudja a fene.
    Az indiánok se tudták mitől megy a gőzmozdony.

    Hogy sűlyedhettek le idáig?
    Menj ki egy focimeccsre és megtudod.

    Tedd fel: hajótörést szenvedsz egy szigeten.
    Csak magadra számíthatsz, de minden szerszám rendelkezésedre áll amit a munkahelyeden találsz.
    Mire mész vele? Tudsz számítógépet építeni?
    Rádiót? Legalább drótot elő tudnál állítani?
    Van aki tudna ( Christopher ), 100 emberből 1.
    Nem sok. Én sem tudnék. Éhen halnék a lakatlan szigeten.

    Az egész rólunk szól, nem arról hogy mitől megy a villamos.

  99. Olvasgatom az imbn-n az infókat a filmről. A rendező a gyerekkori apartheid élmények alapján találta ki a sztorit. Hát, azért ilyen ütős.
    Azért akárhogy nézzük, ami a filmben volt, az színtiszta fasizmus. Csak hát a média… Azt filmezik, amikor a hivatalos adminisztrációt erőltetik, de azt nem, amikor irtják a népet.

  100. SPO SPO SPOILER

    A kommentek olvasása közben megijedtem, hogy a legtöbb hozzászóló logikai bakikat keresett/cáfolt, de a film mondanivalójával nem foglalkozott. Szerencsére itt a végefelé van egypár hozzászóló, akik hasonlóan látták a filmet, mint én. Szerintem a film jellemileg végig pozitív szereplői Christopher és a fia volt. Számomra hasonlóan megrázó, felkavaró, és maradandó élményt adó film volt, mint az Ember gyermeke, és a Világok harca.

    Miért lebegett az űrhajó üzemanyag nélkül? Erre csak egy kérdéssel tudok válaszolni: Miért tapad a mágnes a vashoz? Igazából matifou válasza minden további technikai kérdést értelmetlenné tesz : “Az indiánok se tudták mitől megy a gőzmozdony.”

  101. APRÓ SPOILERES LEHET

    a végén? “az alienek részéről a két főszereplőt sikerült olyanra megcsinálniuk, hogy az ember simán elkezdett izgulni értük, meg hát valahol átérezni a helyzetüket.” Ennél eggyértelműbben nem akartam leírni, hogy ők a jófiúk, hiszen nem derül ki az első órában, meg a trailerekben sem.

  102. SPOILERES

    Nem pontozok,csak szimplán kimondom: egyáltalán nem jó ez a film.
    Félretéve bármilyen mögöttes tartalmat/mondanivalót,az egész egy rettentő háliwúdi maszlag.A trailer alapján már vártam,hogy végre egy olyan sci-fi ami nem az eddigi sémákra épít,de csalódnom kellett.A megvalósítást kivéve,ugyanolyan közhelyes,unalmas és századszorra lerágott csont az egész mint bármelyik másik hatalmas kasszasiker szarság.
    Ezzel az emberi jogok-science fiction kombóval nagyon mellé nyúlt a rendező,mármint ha tényleg ez volt a célja,hogy összegyúrja ezt a két dolgot.Az elejétől kezdve úgy állították be a földönkivűlieket,hogy egy “szarszemétbanda”,nem állt mellettük semmi pozitívum,aminek fényében rosszul kellett volna magunkat éreznünk amiatt,ahogyan bánnak velük.Szóval ha tényleg az volt a célja,hogy ezzel filmmel felhívja a figyelmet a világunkat jellemző gyűlöletre,és “nemelfogadásra”,akkor ez nem sikerült,vagyis forditva sült el.Lemerem fogadni hogy rengeteg emberből épp az együttérzés ellenkezőjét váltotta ki a film,mert ugyanúgy mutatta be az egészet mint ahogy mi is látjuk,és nap mint nap megéljük.Azzal pedig hogy összesen 1 azaz 1 darab földönkivűli volt az egész táborban,aki másképp gondolkodott és másképp látta a világot,mint a többi,felrakta az i-re a pontot,és ráébresztette a nézőt arra,hogy hát igen,mindig azt mondják,hogy vannak a kisebbségek között normálisak,egyaszázból,ami nem éppen jó arány.
    Szóval a film – azon kívül hogy űrlények formájában ábrázolta a kisebbséget – sok ember számára semmiben nem különbözött az általuk nem kedvelt etnikumok életét beumtató dokumentfilmtől.A megvalósitást leszámítva persze.

  103. Tegnap láttam moziban a filmet. Nem tudom pontosan mennyi, mert próbáltam a filmre koncentrálni, de azért akaratlanul is észre vettem hogy nem 1 ember ment ki a filmről. Nekem tetszett végig a film de többször biztos nem nézném meg. Nekem olyan kb. 7/10..persze azért ha lenne második rész tuti megnézném.

  104. A főszereplőről egyből szalacsi bácsira asszociáltam, az igazi militarista tróger katonának meg teljesen john malkovich/michael ironside feje volt. Bár sci-fi buzi vagyok, szóval elfogult a témában de azt mondom, hogy kurva jó film, csak ajánlani tudom.

  105. SPOILER VÉGIG

    Nagyon jó film. Lehet fikázni, hogy szájbarágós, meg maszlag az arcunkba, de ez bizony rólunk szól. Max valaki nem ismeri be, vagy rosszabb esetben fel. Ilyenek vagyunk, ha tetszik, ha nem. Egy film az átlagemberekről, mert igazából mindketten azok.
    Az elején utáljuk Wikust, pedig az ő helyében valószínűleg mindenki hasonlóan viselkedne. Talán AZT a kunyhós jelentet leszámítva. Aztán szép lassan megváltozik, közben meg önzőségében egy csomó mindent (nem feltétlen rosszat, inkább hülyeséget) tesz, amiken a végén próbál javítani, de hős ettől még szerintem semmiképen nem lesz, csak egy feltámadt lelkiismeretű kisember.
    A másik főszereplő pedig ugyanúgy egy átlagember, mint akárki, aki az ő helyzetében csak a családjával törődne. Legfeljebb annyival “átlagabb”, hogy a körülmények hatására sem jut oda, ahová a többiek.
    A film lezárása pedig úgy jó ahogy van. Nem ad a kezünkbe megoldást, hanem kérdéseket vet fel, amiken el lehet gondolkodni. Azokat nem is igazán értem, akik már most folytatás után kiáltanak. Lehet lemaradtam valami hírről, de ezt szerintem így kéne hagyni. Ez a film nem arról szól, hogy megalapozzon egy franchiset.
    A megvalósítás pazar. Ha ilyen látványt bírnak össze hozni ennyi pénzből, akkor nem is tudom minek szórnak a stúdiók százmilliókat filmekre. Talán a siker láttán kicsit észbe kapnak.
    Összességben 9/10, mert a mondanivalót egy jó sztoriba burkolva, remek látvánnyal adták elő.

    SPOILER

    Ami a logikátlanságokat illeti, nekem leginkább csak az bökte a a csőrömet, hogy Wikus a fekete szmötyi miatt változott át, majd a hajó is attól indult be. Azt megmagyarázhatták volna, hogy a fegyverek, és a robot miként kerültek le, de nekem az annyira nem létkérdés.

  106. Nekem bejött a film, de azért felmerült bennem pár kérdés: Az egyik, a kommunikáció: tudom, bizonyos dolgoknál nem kell leragadni, de mégsem tudok átsiklani felette, mi módon tud egy idegen civilizáció problémamentesen kommunikálni az emberrel?

    SPOILEREK

    A másik pedig: ha ilyen irdatlan hatóerejű fegyvereket képesek létrehozni, miért nem törtek ki ebből a nyomorúságos létből? Vagy mindösszesen ez a három “szaki” maradt már csak életben a táborban, akik közül egyet kinyírtak a szemünk láttára? Hm.. Nos, ezektől eltekintve élveztem a mozi minden percét.

  107. Elolvashattad volna a kommenteket. A beszédre pl elég nyilvánvaló, hogy 20 év alatt megtanultu/ták

  108. Nagyon gyenge lett sajnos. Leginkabb #118-as emillel ertek egyet. Ez az emberjogi vonal egyenesen undorito volt benne, es mint akcio sci-fi egy tortenet nelkuli hanyadek.

  109. egysegelem:
    Tehát gyenge film, ha a lényegét kiveszed. Illetve nincs története, ha akció scifiként kezeled, mikor nem az, hanem az akció csak az általad hiányolt történet végkifejletét dobja fel. Hát gratulálok.

  110. @unleo: Köszönöm. :)

    @emil: Ezt tényleg nem tudom reagálás nélkül hagyni.

    Ne haragudj, hogy ezt mondom, de ha téged a film bírálata/mondanivalója erre a véleményre sarkall akkor sajnos az jut eszembe, hogy talán a katonák hozzáállásával azonosul. Csak feltételezem, de biztos tévedek.

    @Llew: Szívemből szóltál. Attól félek, hogy elkapja a rendezőt a siker szele, és kapunk egy olyan folytatást, ami minden csak nem méltó az első részhez. Én mindig úgy voltam vele, hogy inkább ne csalódjak, jó emlékként maradjon meg egy film, mint több tucat, amik már csak rontják a korábbi részek emlékét, minthogy adnának hozzá. Olyan dolgokat adnak a történethez, amit jobb lett volna nem is tudni.

    Konkrét pl. The Ring feldolgozás, az első rész mai napig az egyik kedvenc filmem, az egész képi világ és a zene olyan hangulatot teremt, ami utánozhatatlan. Ha szakad az eső mindig eszembe jut. De folytatás egyszerűen élvezhetetlen volt a számomra.

    Még csak annyit fűznék hozzá a filmhez, hogy ma egy új asztalnál kezdtem reggel a munkát, és a mappában keresve az iratok között előkerült egy D-9 képeslap, már nem is emlékszem hogy kaptam, de kifejezetten örültem neki és ki is raktam.

    Úgymond figyelmeztet arra, hogyha nem tudok rendesen dolgozni akkor inkább hagyjam a fenébe, mert valaki vagy letesz vmi olyat az asztalra, ami meghatározza a műfajt (a szakmát) vagy készít egy tucat rágógumi filmet, amit majd leadnak a retek klubbon esetleg esti műsorsávban vmelyik hétköznap.

  111. Ez is mutatja milyen remek ez a film, milyen jól találja el az emberi butaságot és gyarlóságot, mert még azokból is kivált valami reakciót akik eddig sosem szembesültek ilyesmivel. Akiknek a világképébe nem fér bele, hogy a lenézett kisebbségek is ugyanolyan hétköznapi emberek, mint ők.

  112. Valaki legalább megmutatta, hogy nem képregényből kell FILMET csinálni!

    Ez a film nálam 10/10 és pont azért, mert nem kell hogy tökéletes legyen! Ekkor színészt mint ez a Sharlto Copley.

    Ez a film totálisan betalált és megmutatja, hogy az emberiség sajnos alapból milyen.

  113. Nekem nagyon tetszett, és bevallom töbször is meghatódtam attól hogy mennyire szereti a feleségét a főszereplő, nekem szimpi volt végig és egyáltalán nem volt taszitó vagy ilyesmi.

    Spoiler: a vége nekem nagyon szomorú volt,és bevallon megdöbbentem, és főleg azon hogy mennyire szerette a feleségét, hgy a szemét csinált egy kis virágot, most is bele borzongok ha rá gondolok, de lehet hogy csak én vagyok túl érzékeny.
    Minden összevezetve nekem 10/10.
    Megható, izgalmas,fantasztikus !!!!

  114. AZÉRT NEM KÉREK BOCSÁNATOT, HOGY JELÖLÉS NÉLKÜL SPOILEREZTEM

    Bocs, hogy mindig beledumálok, de nagyon érdekel a téma. Újra beleolvastam az előző kommentekbe, és látom mekkora várakozás (és elvárás) övezi a lehetséges folytatást.
    Én bevallom, hogy eléggé félek tőle. Ez végül is nem egy Indiana Jones, hogy még egy kaland, meg még egy… A Mátrixnál is jobb lett volna, ha a harmadikat meg sem csinálják.
    Végül mi jöhet ezután? Megjelenik Christopher néhány okosabb cimbivel és lenyomja az emberiséget, és mellesleg visszaalakítja Wikus-t?
    Valami nagyon ütőset kell majd kitalálniuk, nehogy agyonvágja az első rész nimbuszát.
    jelenleg ez így önmagában király.

  115. amikor a hozzászólásokat olvastam, elgondolkodtam rajta, hogy esetleg rossz filmet néztem-e meg. egy hihetetlenül jól összedobott trailer és egy ismerős véleménye (év filmje, stb.) elhitette velem, hogy valami jót fogunk látni. hát mindent egybevetve hinnem kellett volna a filmezés előtt a szobánkba tévedt haverunknak. 2 óra szenvedés… igaza lett. én nem csak a film elején vágtam volna pofán a főszereplőt. egész filmben csapkodtam volna. őt is, az írót is, a rendezőt is, azokat is, akik megnézték, és azt mondták, hogy “nah, mehet a moziba!” én nem tudom, hogy az emberek mit látnak benne, ami 10/10-et ér… mert szerintem egy nagy rakás sz*r úgy, ahogy van. kb. úgy imádkoztam közben, hogy legyen már vége, mint amikor a hídembert vagy éppen az amelie csodálatos életét szenvedtük végig a kötelező iskolai mozi program keretében.

  116. jah, még egy megjegyzés… én nem izgalmamban tépkedtem volna a mozijegyet, ha moziban néztem volna… hanem kínomban…

  117. 1, nyugodtan írhatsz normális nickkel, nem bántunk.
    2, rendben, neked nem tetszett, nekünk igen. Ennyi. Ha otthon nézted akkor miért nem kapcsoltad ki? Költői kérdés.

  118. mi folyik itt???-nek:

    Jól megmondtad a magadét. Gyakorlatilag annyit hajtogatsz, hogy mekkora sz@r volt a film. Ezt a legegyszerűbb. Ha van véleményed, akkor írd is le normálisan, hogy mi és miért nem tetszett…

    Tény, hogy néha idegesítő volt a főhős, de szerintem a karakterváltozása önmagáért beszél és, hogy sokszor már szédültem a kézikamerázástól, de talán más negatívumot nem tudok írni róla. Nem egy szokványos “ufós” film. Egyedi volt a történet alakítás. Nem kell a film végéig várni, hogy lássál végre egyet. Az eleje picit furcsa volt, de talán jó is volt ez a dokumentumfilmszerű elbeszélés. Talán egy kicsit vontatott a kezdés, de ami utána történt az végig a székhez kötött. Izgalmas, látványos, és bár nekem túl nagy üzenet nem jött át, mégis van 1-2 mondanivalója. Nálam 9/10.

  119. SPOILER

    1.Valaki elmagyarázná hogy ha ezeknek a lények űrhajóval jöttek, és olyan fegyvereik vannak hogy húú, tehát jóval fejlettebb technológiájúak akkor miért éltek, és viselkedtek úgy mint valami neandervölgyi putrilakók (kivéve azt az egy Rákot akit védett a főszereplő) és hagyják magukat elnyomni az emberek által.
    2. Miért nem használták a saját fegyvereiket a lények, és miért kellett az embereknek várni a csodát hogy tudják használni azokat egyszerűbb lett volna egy rák kezét levágni és azzal használni a stukikat.
    3. Azt sem vágom hova tűnt a film közben a millió Rák csak a végén lehet látni őket amikor a főhős segítségére sietnek.
    4. A Star Wars-nak elnézem, de valaki mondja már meg hogyan értik meg az emberek az ő nyelvüket, ez ugyanis dokumentumos akart lenni az elején és ez egyáltalán nem megmagyarázott.
    Sokan írák hogy a mondanivalója mekkora. Valaki Plz. írja le mi a mondanivalója a filmnek mert én nem jöttem rá. Az Ameriakai história x jutott eszembe de azt soha nem említeném egy lapon ezzel.
    Arról pedig hogy a székhez kötözött, háát korántsem alíg vártam a végét. A főhős enyhén szólva kritikán aluli a karakter és a színész egyaránt. Ahogy a robotban fuck-ozik az kiábrándító.
    Végig untam az egészet és mindenkinek ajánlom, hogy inkább sétáljon két órát a friss levegőn jobban jár.
    Na most ennyi jutott eszembe mindössze próbáltam érveket felhozni hogy miért ez a legrosszabb fim amit az utóbbi időben láttam. Nem szoktam posztolni de ennyi jó értékelést látva írnom kellett hogy álljunk már meg ne emeljük az égig ezt a filmet. Legalább csöcsöket rakhattak volna bele mert az legalább felkelthette volna az érdeklődésemet. :D
    Amúgy szerintem az év filmje: Becstelen brigantyk

  120. Tényleg jó film volt, hűen bemutatta, hogy az emberiségnek csak saját magától van félnivalója, de attól nagyon, nem az idegenektől (alienek, predatorok, ezernyi gonosz-dühős lény) kell tartani.
    Fel kell ébredni. A mondanivalója sajnos aktuális…

  121. sicc: a sok jelöletlen spoilerezés mellett legalább visszaolvastál volna. Vannak dolgok amiket felesleges újra felsorolni, van amire pofonegyszerű a válasz.

  122. “Ennek eredményeképp végül egy főleg reklámokban jeleskedő stúdiót kellett felkérni a lényekre meg a többire. Konkrétan a Transformers-es Citroen reklámot készítőket.”

    Ez nem teljesen így van. Egy film effektjein gyakran több cég is dolgozik. Igaz, hogy az általad említett stúdiónak is köze van a filmhez, de a legtöbb jelenetet egyértelműen az Image Engine készítette (és nem a transformerses The Embassy), akiknek a tévés produkciókon kívül pár éve azért már van filmes múltja is.

    “Image Engine created 311 VFX shots, The Embassy did 70 and Zoic Studios provided 30. The rest were done by Weta Digital, Jackson’s New Zealand company”

  123. Én kérek elnézést hogy nem néztem utána lusta vagyok.
    Amúgy én szeretem ha egy film hat rám meg bevon az atmoszférájába de ez nagyon nem sikerült ebben az esetben.
    2/10

  124. David: “They hadn’t done anything that was on this scale before” – Blomkamp az IE-ről. Most akkor a rendezőnek sem hiszünk? De valamenynire igazad van, nem egy, hanem két csapat sem volt elég experienced a dologhoz, de ez igazából szerintem már szőrszálhasogatás, egy 6000 szavas esszébe lenne fontos.

  125. Mi abban a szőrszálhasogatás, hogy a film legtöbb shotjáért felelős cég helyett (4.5-szer annyi jeleneten dolgoztak) a cikkben egy másik stúdióról beszélsz mint készítők. Szóval ha már szó van a vfxről, akkor így teljesebb. Az persze igaz, hogy ezek a cégek ilyen nagyságrendű projektet nem csináltak még.

    Az, hogy szét van dobva a munka több helyre, nem a tapasztalaton múlik feltétlenül. Pl. van olyan film, amin egyszerre a 4 legnagyobb londoni stúdió dolgozik, és mindegyik profi. A District 9-en hivatalosan 5 cég melózott.

  126. ez a szőrszálhasogatás, mert mindkettőnknek igaza van. A Citroenesek is sokat dolgoztak vele, pl az egész páncéllruhás rész az övék, és nem volt nagy cuccuk előtte. Meg az IM is sokat dolgozott vele, róluk még a rendező is azt mondta, hogy nem voltak ekkora projektben. Az Avatarosok meg megcsinálták a nagyűrhajót.

    De tessék, átírtam kicsit.

  127. Mr.Sicc-nek SPOILERESEN

    1.
    Azért voltak bunkók mert nem egyformák.
    A többségük nagyon suttyó volt.
    Pont mint az emberek egyébként.
    Én ma is egy csomó hihetetlen paraszttal találkoztam.
    És holnap is fogok.

    Azért hagyják elnyomni magukat mert nincs kajájuk.
    Hiába vannak szuper fegyvereik, ettől még nem sérthetetlenek.
    Wikus sem lett az.
    Nem tudtak volna megnyerni egy háborút az emberiség ellen.
    Utánpótlás és élelem nélkül.

    2.
    Voltál katona?
    Neked egyszerűbb úgy használni egy fegyvert hogy egy hulla kezével húzogatod a ravaszt?

    3.
    Gondolom ki akartak maradni zűrből.
    Nem tudták mi forog kockán, az egész hirtelen jött.
    Ha most ebben a pillanatban lövöldözés lenne a házatok előtt mit csinálnál.
    Kimennél megnézni mi van, vagy lapítanál?

    4.
    Úgy értették meg egymást hogy megtanulták egymás nyelvét.
    Fajtaközi kommunikációra van valóságos példa is.
    Kutyák.
    A kutya érti hogy “ül”, “fekszik”, “pacsi”, de kimondani nem tudja.

    Az ember is érti mit jelent a farok csóválása vagy mereven tartása,
    de ő nem tudja csóválni a farkát. He he.

    5.
    Mondanivaló.
    A filmeknek többféle értelmezése lehet.
    Néha olyan is ami eszébe sem jutott az alkotóknak.

    Nekem az jutott eszembe róla hogy az embereket a pénz mozgatja.
    “Ha létezik ördög akkor a pénz az” mondta volt Manu Chao.
    A filmben az emberiség hagyta hogy egy történelmi jelentőségű esemény
    rossz fordulatot vegyen, csak mert költséges lett volna emberséges lenni.

    És ez olyan valószerűen hatott.

  128. mi folyit itt??? – nek

    SPOILER hegyekkel:

    A film élvezetéhez nyilván kell némi élettapasztalat, esetleg némi empátia, meg valami emberség.
    Pl. sosem találkoztál olyan emberrel, aki nem csak fehér, vagy nem csak fekete? És itt nem a bőrszínre gondolok.
    Mindannyian szürkék vagyunk, vagy inkább tarkák: tele jó és rossz tulajdonsággal egyszerre.
    Wikus tök szürke volt, ráadásul a tenyérbemászó fajtából, és a film pont azt mutatja be, hogyan tud egy ilyen nímand hős lenni. Közben pedig néha alattomos, néha áruló, de legvégül mégiscsak hős. Az összes többi pedig “csak” körítés, illusztráció.
    Görög tragédia ez a javából. Más kérdés, hogy fantasztikusan hitelesre van megcsinálva a körítés, azaz a hozzá kitalált világ.

    Nekem még mindig 10/10. :)

  129. Jól felpezsdült itt a topic!
    Talán azért mert a doku stílus miatt némelyek azt várják hogy minden teljesen klappoljon.
    Tarantino mestert is lehetne faggatni logikai hibákról és magyarázatokról. Hogy is volt az Hitlerrel?
    Na mindegy.

    SPOILER

    Nem nevezném ezt a filmet elkapkodottnak, inkább nagyon is átgondoltnak. Az “amatőr” beállítatlan shotok érdekes módon ott amatőrök ahol ennek szerepe van. Pl. amikor Christopher megtudja hogy 20 éves munkája kárba veszett.
    Dühödten a földre csap, indulatosan feláll, és kisétál a képből. Utána már csak akkor látjuk amikor összeszedte magát. Nehéz lett volna egy drámai összeomlást bemutatnia az animátoroknak egy kétméteres tücsökkel.

    Ellenpélda a Star Wars-ból: Darth Vader megtudja hogy a felesége meghalt.
    Minden frankón meg van mutatva, mindannyian láttuk mennyire hiteltelen és gyenge az a térdreesős jelenet.
    Nem sikerült.

    Visszatérve az üzenetre, ott lehet a kutya elásva hogy nagyon is világos antirasszista üzenete van a filmnek.
    Annyira világos hogy lehet akár szájbarágósnak is nevezni. És sok embernek ez az üzenet nem tetszik manapság.

  130. Lehet hogy túl elfogultan kommenteltem a filmmel kapcsolatban akinek a pici lelkébe tapostam tényleg sry. Azt viszont egyáltalán nem értem hogy hogy lehet 10/10-et adományozni ennek. Tényleg azt gondoljátok hogy ez a film ugyan olyan jó vagy jobb mint pl. a Star Wars, Terminator 2, Mátrix, Alien stb.? Ez a pontozás picit hmm.. elhamarkodott.

  131. Mr. Siccnek!

    Szerintem MÁSABB az említetteknél.
    Mégpedig abban hogy ez a mi jelen világunkra reflektál.
    A Star Wars elröpít minket egy mesevilágba.
    Ránk fér, nekem is tele a tököm a mindennapjaimmal.

    A Terminator, a Matrix, az Alien is kellőképpen eltávolodik. Ott már nem olyan mesés a helyzet, de eléggé távol van ahhoz hogy ne legyen kényelmetlen.

    Ez a film viszont annyira valóságos, hogy egyes fórumozókat már sok “rák” vett körül például.
    És nem ijedt meg tőlük!

  132. Matifounak!

    Amit írtál, azt elfogadom. Mindössze azt akartam kifejezni hogy a 10/10-et nem kéne ennyire könnyelműen osztogatni. És ezen film esetében nagyon is túlzásnak érzem. Ennyi.

  133. másmeg a te 10/10-eidet érzi viccnek, ez már csak így megy. Szerintem sem 10/10 mondjuk, de ha vakai még nem látott jobbat, az szórja, aztán majd pislog amikor fejbebassza valami ennél is remekebb mű.

  134. Amint már fent írtam az Amerikai história x a megkülönböztetéses témát nagyon régen feldolgozta mérföldekkel jobban, és arra se oszatám ki könnyen a 10/10-et.

  135. SPOILER SAAPI SPOILER!

    Még nem is dícsértük Saapi-t!
    ( ha jól értettem a nevét)
    Igazán rendes kis űrlény volt.
    Igaz le akarta harapni Wikus bácsi fülét,
    de az nem számít, amúgy is leesett volna.
    Meg ki akarta verni a szemét nyalókával.
    Na jó az nem volt szép.

    Szegénykémnek a fater mindig rácsapott a kezére,
    ezt ne csináld, azt ne csináld,
    aztán a végén ő mentette meg a projektet.

    Arra is rájött – eszem a zúzáját –
    hogy egy bolygó élhetősége egyenes arányban áll a holdjainak számával.
    Asszem ebben a tekintetben is nagyon leszerepeltünk.

  136. sikerült megnéznem egy kicsit darabosan ugyan, sekerült.
    és igen, szerintem is egy zseniális film. és igen ez is egy olyan műalkotás, amibe azt magyaráznak bele amit nem szégyenlnek (emlékezzünk csak az iskolai verselemzésekre-honnan a búbánatból tudják a töbszéz éve halott költő gondolatait?)
    nekem az első 10 perc után az volt az érzésem hogy rendesen sikerült belecsapni a lecsóba, az örökérvényű “idegengyűlölet” kártyával, kaptuk egy kis összeesküvéselméletet, egy kis romantikát, egy kis hősiességet, szóval egy klasz koktélt. csak sajnálom azokat akik minden filmet hasonlítgatnak a másikhoz, és csak azért szólják le “mert máshol jobban meg van csinálva”, pfff…
    ez a film így jó ahogy van, bár rengeteg nyitott kérdés maradt, úgy gondolom ha nem folytatnák így is kerek egész lenne (na lehet megkövezni ;))
    a színész pedig zseniális (őszintén ha kapod az áldást, pörög az adrenalin te megválagatod a szavaidat? kötve hiszem hogy barokk körmondatokban fogalmazna bárki is, számomra ez még életközelibbé tette a figurát)

  137. Hatalmas film volt. Hirtelen nem tudnék olyat mondani, ami nem tetszett benne. Életszerűen bemutatott emberi társadalom teljesen szürreális idegenekkel, hatalmas feszültség vérengzéssel és finom humor.

    Tudjátok, mit? Én még a folytatást sem igénylem. Hogy lehet egy ilyen filmet folytatni? Megjön az idegen flotta és összeszedi az itthagyottakat? Vagy legyőz minket? Vagy Wikusra tekintettel kibékül velünk? Egyik blődebb, mint a másik.

  138. ami igazán érdekelne a történetből, hogy miért is ragadtak itt? mi a búbánat romlott el a hajón, mi a fenét keresteka sötétben amikor rájuktaláltak az emberek a hajó belsejében?

  139. A District 9 nálam nagyon ütött, nálam 9/10, klassz társadalomkritika, a doku stílus is tetszett, a főszereplő színésszel is elégedett voltam, és nagyon jól ábrázolja azt, hogy mennyire nem ér semmit az egyén, és hogy mennyit ér a pénz.

  140. Előre szólok: SPOILER dömping!

    matifou,
    felidézted bennem az űrlények családi, vagy személyes megnyilvánulásait. És eszembe jutott az is, amit olvastam, hogy szándékosan kreáltak a készítők kétlábú lényeket, mert a néző ezekkel jobban tud azonosulni, mint pl. a négylábúakkal. Ez tehát az azonosulás. Ugyanakkor ott volt az elidegenítés, vagyis inkább az idegenszerűség szándékos kialakítása az ízeltlábú kinézettel és a megfejthetetlen kummogással. És itt látszik, hogy nagyon is tudatos, és profi volt a munkájuk. Mert hiába voltak “emberszerűek” a lények, én speciel egy pillanatra sem tudtam (tudat alatt) 100%-ig embernek tekinteni őket – legalábbis az elején. De ha nem profizmus volt, akkor viszont hihetetlen jó művészi érzék.
    Tehát az angol eredetiben is feliratozott lényhang nem fogyatékosság, amit itten egyesek állították, hanem tudatosan használt eszköz.
    Visszatérve a gesztusokra. Amikor Chritopher elveszti a társát, akkor a magányos dühkitörése nagyon is emberi. Amikor az MNU-ban meglátja társai tetemét, a döbbent bénultsága szintén emberi. De az volt a talán legmeghittebb, legemberibb jelenet, amikor a kiscsávó a bolygója hologramját nézi kíváncsian, és az apját kérdezi. Gyakorlatilag egy semmi kis snitt, átvezető két akció között. De pont annyira idegen és annyira közeli, mintha csak egy belga, vagy litván gyereket látnál, egy földgömböt bámulva, miközben a számunkra tök idétlen nyelvén dumál valamit, amit feliratozni kell, hogy értsük. Nem is a tudatodra hat, hanem a lelkedre.

    Tényleg az a poén, hogy Christopher és a fia + Wikus a maga gyarlóságával voltak a legemberibb figurák a filmben. Az összes többi szinte csak felskiccelt karikatúrák voltak, mint a megszállott és szadista kommandós, meg a számító, és a saját lányát is átverő vezető, meg a színleg a tudomány oltárán, valójában a saját becsvágya miatt bármit feláldozni képes hibban tudós. (Volt persze kivétel, pl. a fekete srác, akit a végén perelt az MNU.)

  141. van a trailer végén az a rész mikor beszél az az idegen, na azt a részt én valahogy sehol sem láttam a filmben, hogy is van ez most akkor?

  142. [csomó negatív vélemény van benn a filmről, aki viszont a többiekkel személyeskedik az repül. – a zerk.]

  143. üdv mindenkinek!

    SPOILEREZEK

    felvetődik bennem egy kérdés. nagyon sokan beszéltek jellemfejlődésről, meg a főszereplő pozitívvá válásáról. ugye az elején örül annak, hogy az apró rákok a popcorn mintájára durran szét. de hogy ez az ember a végén szimpatikussá válna??? emberségessé? kérdem én, miért? egyszerűen ez olyan helyzet, mint amikor a south parkban cartmen vörhenyessé válik… hozzájuk kénytelen tartozni, mert ez van. de ez az ember mitől lesz szimpatikus? végig önös érdekek mozgatják. csak az, hogy meggyógyuljon, és ennyi. azért segít az idegennek és a fiának, mert csak az-az egy reménye maradt, hogy újra ember legyen. ez mitől emberség? ezt úgy hívják, hogy önzőség. először ugye leüti az idegent, mert előbb akar meggyógyulni. aztán szépen lelövik a hajót, és az idegen marad neki egyedüli reménye a gyógyulásra… ha 3 év, 3 év, akkor is az egyetlen remény. csak ezért segít neki, csak azért mészárolja le az embereket, hogy megvédje… hogy aztán ember legyen újra… semmi másért. ez önzőség…

  144. (Szubjektív) reakció a filmről és néhány válasz a hozzászólásokhoz, természetesen SPOILERESEN, ezt így 150 komment után is jelölöm:

    1. Ez a film nem sci-fi, nem akciófilm, hanem elsősorban egy kőkemény dokumentumfilm az idegengyűlöletről. Megértem, h akik egy star wars szerű szórakoztató filmet vártak, azok nagyot csalódtak, mert míg az arról szól, h egy pozitív főhős (mellesleg logikailag az “erő veled van”-ba is bele lehetne kötni, ha már szőrszálat hasogatunk) megment egy szexi lányt egy szerethető adócsalóval/kalózzal, addig itt az apartheid/idegengyűlölet és az emberi mohóság bemutatása a cél. A SW-nál sci-fi elem nélkülözhetetlen (hiszen ki nézte volna meg, ha mondjuk nincsenek benne lézerágyúk, csillagrombolók és X-szárnyú vadászok), itt viszont véleményem szerint másodlagos, a film mondanivalóját nem befolyásolja, legfeljebb árnyalja. Nem gond, ha valaki azzal a céllal nézte végig a filmet, h na most majd látok egy ütős full effektes sci-fit és végül csalódott, mert nem azt kapta, amit várt. A baj talán ott kezdődik, h ha nem veszi a fáradságot és nem érti meg, hogy mit is kapott.
    Itt a fő mondanivaló az, hogy 1. az ember pénzért szemrebbenés nélkül képes simán feláldozni másik embertársát ( a la “felvágjuk a mellkasát, míg él, mert meg kell őrizni a szövetek épségét” – és sztem ahogy a film tükrözte az orvosok és kutatók szenvtelenségét ezekben a jelenetekben, az valami fenomenális, Oscart érdemel), 2. a felületes ismeret mennyire félrevezető lehet (mert ugye az idegeneket sem szerette senki a nézők közül, amíg fel nem tűnt Christopher és meg nem ismertük jobban, pedig ki tudja, nem-e Christopher 2 volt-e az a lény, akit lelőnek az elején) és 3. ugyanakkor párhuzamot is von az idegenek és az emberi faj között (a nagy többség mindkét oldalon hasonló, csak a betevő “macskakaja” megszerzésére törekvő faj; akik ennél többre képesek, az 100-ból 1 ugye). Az idegenek “lecsúszásával” pedig a rendező szerintem tökéletesen ábrázolta, hogy mi történne az emberrel(!), ha kiszakítanák megszokott mindennapi környezetéből és elhelyeznénk egy vadidegen helyen, ahol minden energiáját a mindennapi betevő megszerzésére kellene fordítania. Valszleg én is becserélném az antigravitációs ágyúm egy adag mákos tésztára, ha olyan ismeretlen környezetbe kerülnék, ahol nem tudnám hogy főzzem ki a tésztát és honnan szerezzek mákot. Ne felejtsük el, Darfurban és környékén találni sokkal állatiasabban viselkedő embereket, pedig hát az emberi faj, mint olyan is állítólag egy intelligens faj (legalább is sok tagja annak tartja magát).

    Sokan kifogásolták, hogy miért nem törtek ki az idegenek a táborból, ha volt fegyverük. Nos, ez a vélemény az emberi gondolkodásmódot tükrözi, a film ezzel is azt akarta érzékeltetni, h mennyire nem vagyunk képesek megérteni egy idegent/külföldit, ha kivetítjük a helyzetére a mi gondolkodásmódunkat. Nem tudni, hogy vajon az idegenek annyival jobban tisztelték az emberi fajt, hogy nem emeltek kezet rá (csak egy-egy példányára), esetleg annyira távol állt ez a gondolkodásmódjuktól, hogy egyszerűen eszükbe sem jutott (hiszen a fegyverek szolgálhattak csak önvédelmi célokat is), vagy pedig a vezetőiktől (Chris & Co) azt az utasítást kapták, hogy “maradunk ahol vagyunk, mert az elsődleges cél a hazajutás és nem a beavatkozás az emberi történelemre, hiszen ezek úgyis kiírtják egymást előbb-utóbb, ha mással nem, hát majd a globális felmelegedéssel”. Én személy szerint ez utóbbiban hiszek.

    Mostanra csupán ennyi, mert már így is elég hosszúra sikeredett a hozzászólás.

  145. SPOILERESE TALÁN

    Imádom ezt a filmet. Pont.
    Látta valaki a kapcsoldó oldalakat, az MNU “hivatalos” honlapját és az MNU-ellenesekét? Elég sokmindent megmagyaráz.
    A film persze rólunk szól: idejön valaki, problémája van, segítséget kér. Erre mi, ha nincs hasznunk belőlük, álszent módon “menekülttáborokba” zárjuk őket; és ha van valami jó cuccuk, nehogy már elmehessenek vele… (A forgatás helyszíne egyébiránt egy létező ex-menekülttábor, de nem 9 hanem 6…). Mondják is a filmben, hogy sosem mennek haza.
    És hogy miért voltak a lények olyanok, amilyenek? Mert talán egy alapjában békés faj. A végén azért lehetett látni, mire képesek – puszta kézzel akár.
    A rendező mondta valahol, hogy ez tényleg egy bolycivilizáció, és elpusztult a királynő. Innen érthető, nem? A legtöbben dolgozók vagy herék: semmi kreativitás. De voltak katonák is, fel-feltűntek a filmben, mondjuk ők se voltak túl okosak – szegényeket láttuk alkudni.
    Egyébként 10/10

  146. Bevillant egy József Attila idézet is a film kapcsán: “ezt az emberiséget, hisz ember vagy, ne vesd meg!”

    spoiler

    Végülis a film meséje szerint lehoztuk az egymillió! saját technológiáját használni képtelen űrlényt a hajóról, elhelyeztük őket, és folyamatosan életben tartjuk. Mi többet tehetnénk?

    Christopher akkor akad ki, amikor a megsütött fajátjabélit meglátja. Az MNU ilyesfajta cinizmusa kiüti nála a biztosítékot, de azt átlátja, hogy alapjában nem nagyon tehet többet az emberiség, mint amit tett.

    Számomra nem csak mint társadalomkritika hiteles a film, hanem annak a bemutatásaként is, hogy valamit azért mégiscsak megpróbálnánk segíteni.

  147. Igen, az emberek sem voltak egységesen rosszak.
    Az ENSZ próbálta javítani a helyzetet, kb. annyi sikerrel mint a valóságos humanitárius katasztrófáknál.
    A média folyamatos jelenléte is visszafogta az MNU-t.
    Ez utóbbi talán többet használt.

  148. Nálam egyszernézős, 5/10-es a cucc, és az év hatalmas csalódása. Utoljára Az ötödik elemnél volt ilyen érzésem. Szerintem a trailerben egy sokkal jobb film volt, mint amit kaptam (és a filmtől függetlenül mindig átverésnek érzem, ha egy trailerben olyan jelenet van, amit a filmben nem látok viszont).

    SPOILEREKKEL bővebben kifejtve:

    – Ordító logikátlanságok a multifunkciós fertőző/üzemanyag kütyütől a durva jellembeli következetlenségekig (ez utóbbiak főleg a főhősnél).
    – Idegesítően töketlen emberek. Pár puska meg helikopter egymilliós űrlénypopuláció kordában tartására, nevetséges. Megbicsaklott a hitelesség jó néhány jelenetnél, például ott, amikor négy emelet mélyről megszöktek.
    – Szájbarágós tanulságok olyan demagóg sablonokkal, amik nem a szó jó értelmében voltak hollywoodiak.
    – Vártam volna egy kis magyarázatot arra, hogy a rákok miért érkeztek a Földre és miért tudtak ilyen nehezen elmenni.
    – A dobozfalus-nyomornegyedes feeling amúgy nagyon bejött, amikor éppen nem zökkentett ki a fenti hülyeségek valamelyike.
    – A CGI csillagos ötös.

    Szóval összességében véve szerintem nagyon buta és felszínes a film, de legalább jól néz ki. Értem, hogy mit akartak kihozni belőle, de nem sikerült. Ebben lett volna egy jó sci-fi, de Blomkampnak még ennie kell pár gombócot.

    Ofkoz minden szvsz, kéretik nem belekötni, én is tiszteletben tartom a 10/10-eket.

  149. SPOILEREZEK, DE TÉNYLEG, CSAK BASZOK JELÖLNI

    Az üzemanyagos dolog az tényleg hihetetlen volt.

    Viszont nem csak kézifegyverekkel “tartottuk” kordában őket. Volt ott rakéta is. Amivel a kis járművet leszedték.

    Hogy miért tudtak ilyen nehezen elmenni arra volt magyarázat. Mert nem engedtük. Christopher számítógépes cuccai is illegálisak voltak. Wikus ki is akadt tőlük amikor először meglátta. Meg akkor is amikor másodszor.
    Mondta is hogy büntetést von maga után a dolog.

    Igazából kár mindenen logikát keresni. El kell hinni, és kész. Ezt úgy általában a filmekre mondom. Egy tökéletesen hihető világot nem lehet létrehozni, mert a valóság is sokszor hihetetlen. És akkor kifakadsz: “ha ezt filmen látom, nem hiszem el”

  150. SPOILER IS ELŐFORDULHAT
    ööööö…. önzés?
    hol volt abban az önzés amikor a rovarpáncélt gyakorlatilag már “sz@r”rálőtték rajta és még zavarta is Christ hogy “menjetek haza” ?
    ott nem hiszem hogy sok reményt látott a 3 éves terv eljövetelére. Na ez az a pont amikor már nem sok önzést találhatsz egy ember viselkedésébe.
    fertőző űzemanyag? folyadékról beszél végig, DE ez csak emberi nyelvre van lefordítva, kischris sem tudja elmagyarázni mi is az… (na jó csak egy “gyerek”)
    szájbarágós? sajnos még mindig az emberek arcába kell tolni a dolgot :D és ha ez fáj az embereknek annál jobb
    mi a demagóg sablon? ez most komolyanérdekel, hogyan is van
    egyébként érdekes a hozzászólásokat olvasni, jó hogy ennyi emberből ennyiféle érzést vált ki egy film :D

  151. SPOILER

    Két és fél millióan nem tudtak volna elmenni. Nem véletlenül robbantak le idefele jövet. Az meg, hogy Christ egyedül nem engedtük volna el, eléggé érthető, hiszen így is ki tudja, kit hoz a nyakunkra. Szóval részemről ez rendben volt.

    Őszintén szólva én nem ezt az antirasszista izét emelném ki a filmből, hanem annak a bemutatását, hogy az emberiség számára egy csakugyan kezelhetetlen helyzet alakult ki, és az persze mindenféle frusztrációt vált ki belőlünk.

    Mint ahogy mindenféle bevándorlókérdés tud kezelhetetlenné válni, csak emberek esetében mégiscsak van valamiféle távoli remény a sikeres asszimilációra, de a rákok esetében…

  152. Ez némileg OFF lesz, rendes vagyok és jelölöm.

    Kéne valami törvényt hozni hogy TV-ben csak bábfilmeket lehessen vetíteni. Mert mi lesz ha a filmjeinket fogják majd az idegenek is? Az olyanokat pl. mint személyes kedvencemet a District 9-t. És mi van ha komolyan veszik?
    Aztán idejönnek egy bazi nagy ágyúval …

  153. SPOLIER DANGER !
    and
    minimal off.

    And:
    No Humans Allowed!

    A logikátlanság jogosságára hadd mondjak néhány ellenpéldát, amikor “beleszőtték” a logikát a sztoriba, és az ember attól kapott agysérvet. Pl. A Star Wars I-ben elmagyarázzák, hogy az Erő a midichlorian-ban lakozik. Na, ez hiányzott, a népnek, amikor az a 4-6 részt úgy nézte végig, hogy az “Erő mindenütt jelen van, stb. stb.” A fenének sem hiányzott, hogy megmagyarázzák, hogy ilyen miniatűr izékben van Erő…
    A másik a Mátrix, amikor a kezdeti misztikus, kérdésekkel teli, de éppen ezért izgalmas párhuzamos világot úgy szétmagyarázták, hogy a 3. rész végére az akció és a filozófiai sík között totálisan megszakadt a kapocs az emberben.

    Tehát: a sci-fi – igaz, hogy tudományos-fantasztikus – de mégiscsak mese. Legközelebbi rokonai a fantasy és a jó öreg mese. Abban különbözik a másik kettőtől, hogy a varázslat és a különleges lények helyett/mellett technológiai kütyük hemzsegnek benne mindenfele.

    Tehát szerintem tessék szépen hátradűlni, kicsit kiengedni, nem a logikátlanságok megtalálására összpontosítani, és élvezni a mesét.

    A mesét, ami az egyszerű szegénylegényről szólt, aki elnyerte a királylányt és a fele királyságot. (Wikus feleségül vette az MNU fejes lányát és megkapta a kitelepítési projektet.) És mivel azért ez egy kicsit felnőttmese, a főhős sem 100% makula. De azért a végén megjavul, és jót tesz.
    Igaz, annyira sok jutalmat nem is kap érte. De az utolsó képkockákból látszik, hogy mennyire lett igazán ember. Ezek az utolsó kockák maguk a mese, maguk a filozófia. Nem kell hozzájuk külön magyarázat. Ha nem érted/érzed, hidd el, nem a filmmel van a baj.

  154. SPOILER IS LEHET:

    Én is tartom a 8/10-es osztályzatot, de csak azért, mert a Basterds 9-et kapott, és azt összeségében többnek éreztem. Moziban láttam, és hihetetlenül letaglózott az egész filmélmény. Nekem kifejezettem a film első fele tetszett jobban, ameddig össze nem állt Christopher-rel. Imádtam az áldokumentarista jelleget, ahogy az emberek nyilatkoztak a szituációról, ahogy a ripacs kisemberből túlélő lesz. Ez a rész simán megvolt 9/10-es, és bármennyire fasza volt az akciós része a második felében, furcsa mód nekem ott fellazult a feszültség, ezért az csak 7/10 és így ki is jön a 8-as átlag. Nagyon sok helyen olvasom, hogy fikázzák a főszereplőt, aki szerintem pont hogy a hátán vitte a filmet. Eleve előny, hogy nem ismert színész, és előny, hogy annyira jellegtelenül nyit, hogy később ebből nagyon jól tudnak építkezni és ez teszi életszagúvá az egész. Pont az ő jellemfejlődésétől erős a film, ahogyan változik a véleménye, ahogy ő is a kerítés túloldalára kerül, vagy ahogy a helyi kisebbség kisebbséget farag az űrlényekből. Remek társadalmi görbetükör, ami eszméletlen jól fogja meg az emberi önzést. Nem vagyok egy sci-fi rajongó, de ez egy must-have darab.

  155. EBBEN IS LEHET SPOILER:

    Most így beleolvasva a kommentekbe, az tünt fel a legjobban számomra, hogy mikkel nem volt időtök foglalkozni, gondolok itt a logikátlanságokra és a nyitott kérdésekre. A történet és a mondanivaló szempontjából tök mindegy, hogy miért jöttek az űrlények, meg a hajó miért indult el, meg hogy lehet ennyi helyre bekopogtatni, meg a többi ilyen banális apróság is lényegtelen. A legnagyobb vicc meg a főszereplő jellembeli ellentmondásai. Pont az a lényege szerintem az egésznek, hogy őt a külső átváltozás és az ezzel járó hatások, hogyan változtatják át belül is. Abszolút racionális cselekszik onnantól kezdve, és a maga módján ugyanúgy megvan benne meg Christopher-ben is az önzés, akik értelemszerűen a saját érdekeit tartják a szem előtt, ahogy gyakorlatilag a filmben mindenki.

    Valaki említette, hogy érdekes, hogy a néző hozzáállása az idegenekhez is hogyan változik a film kibontakozása alatt, ami valóban egy nagyon jó meglátás. Kicsit erről a Szeretni Bolondulásig jutott eszembe, ahol mikor nézőpontot vált a film a felénél, teljesen megváltozik a véleményed mindenről és mindenkiről. (Erről meg az is az eszembe jutott, hogy mekkora öngól a #135-ös komment az Amélie-s önigazolással).

  156. Én nem voltam elájulva tőle. Nagyon vártam, és hatalmas csalódás volt.

    A lényeg, hogy semmi olyan gondolatot nem kaptam ettől a filmtől, ami elindított volna valamit bennem. Megértem én, manapság nem szokás olvasni, gondolkodni, ugye újszülöttnek minden vicc új.

    Inkább éreztem egy közepesen sikerült B kat. filmnek egészen különleges kivitelezéssel.
    Sci-fi rajongóként mondom ezt…

    Egyszer nézhető volt.

  157. neked nem tetszett, tehát akinek tetszett, az nem olvas és gondolkozik? Nevetséges hogy 7 sort nem tudsz a filmről írni személyeskedés nélkül.

  158. Human, teljesen egyetértek a Porthos kommentjéhez fűzöttekkel.

    “Megértem én, manapság nem szokás olvasni, gondolkodni, ugye újszülöttnek minden vicc új.”
    A szellemei felsőbbrendűség és a meggyőzőerő oly kifinomult példáját olvashatjuk ebben az 1 mondatban, hogy a könnyem is kicsordult tőle… :)

    De, hogy én se essek a személyeskedés bűnébe, elismerem, hogy bárkit zavarhatnak annyira a logikai hiányosságok, hogy emiatt nem élvezi a történek meséjét.

    Az „újszülöttnek minden vicc új” észrevételhez csak annyit, hogy a virtuális / párhuzamos világot is kiötlötte annak idején P. K. Dick, és később meg is filmesítették a Total Recall-t. Ha a film bemutatója után jön valaki, aki azt mondja, hogy később feldolgozzák majd a témát egy Mátrix című filmben is, akkor lehet, csak legyintettünk volna, hogy jó, de minek? A téma már „fel lett dolgozva”.

    Én a magam részéről még sok ilyen egyszer nézhető, B-kategóriás vacakot elviselnék. :)

  159. “Én a magam részéről még sok ilyen egyszer nézhető, B-kategóriás vacakot elviselnék. :)”

    ott a pont.

  160. Enyhe SPOILER van.

    Egy ismerősöm mondta hogy az ókori görögök már minden történetet elmeséltek.
    Azóta csak ismételjük, kicsit leporoljuk, átszínezzük, de alapjában véve ugyanazok a történetek.

    Azt már én tenném hozzá hogy minden generációnak kötelessége a saját nyelvén elmondani ezeket újra meg újra.
    Az alaptörténet lehet ugyanaz, de az elmesélés módja mindig más.
    És Blomkamp szerintem nagyon érdekfeszítően mesélte el ezt a sztorit.

    Tud valaki olyan történetet ahol a főhős nem saját akaratából egy ellenséges nép tagjai közé kerül,
    ahol jobban megismerve, megszereti őket és ő is olyanná válik mint ők, aztán segíti őket és emiatt a honfitársai árulóként tekintenek rá?
    Pedig csak emberséges volt.

    Ókori görög történetekből – bevallom – nem vagyok jó, de nekem a Farkasokkal táncoló jutott hirtelen eszembe.
    Hülyeség?

  161. Van benne valami, amit írtál matifou, azaz az idő múlásával egyre nehezebb újat alkotni.
    Pl. a zenében tragédia, amikor áthangszerelnek egy szuper régi slágert, és eladják, mint vadi új szerzeményt.
    A filmek esetén is nehéz újat alkotni, de azért szerintem talán több történik a régi történetek újramesélésénél.

    Gondolkodom azon is, hogy talán igazuk lehet azoknak, akiknek ismerős a film közege. Volt itt utalás a Half Life-ra is, amit bevallom, nem ismerek. De hadd ne legyen már az általános műveltség fokmérője a videojátékok ismerete… :)

  162. sőt, azzal sem lehet újat mondani hogy “nem lehet újat mondani”. Nyilván nem matifou haverja találta ki, hiszen csak a rendezők közül is említhető Jarmush vagy Lynch aki ezt hangoztatta. Nem ugrik be a kettőből melyik volt.

  163. Ez már OFF.

    Lezz-nek.
    Én se vagyok nagy videojátékos, de most már megnézem azt a híres Half Life-ot. Addig jó lesz amíg ki nem jön a D9 játékverziója :)

    Amúgy azt hiszem hogy egy idő múlva a videójáték is kiharcolja a maga helyét a kultúrában, kb. úgy ahogy a képregény tette/teszi.

    Gravitációs fegyvert nekem!

  164. Csak hadd reagáljak erre az OFF-ra OFF-fal.

    Sajna olvastam, hogyan készül a tipikus hollywood-i forgatókönyv. Az alapja vagy már egy korábbi film remake-je, vagy folytatása, vagy TV sorozat adaptáció, vagy más területről valami, ami piacilag nagyon tarolt pl. bestseller könyv, gyerekjáték (G.I. Joe), képregény, videojáték, ilyesmi. Szóval a lényeg a rizikómentes siker + profit. Eredeti ötlet elvétve van.

    Nemtom, hogy a D9 alapja-e a Half Life, de azt saccolom, hogy annál egy kicsit tartalmasabb gondolatisággal bír.

    De attól lehet még jó játék a Half Life. :)

  165. Üdv!

    Nagyon sokan írták itt a logikai hibákat. Nem tudom, nekem nem voltak feltűnőek, mert egy kis gondolkodás után mindenre találsz “magyarázatot” (már egyáltalán ha érdemes rá keresni)

    A Feleségemmel néztem meg a filmet. Ő alig várta, hogy vége legyen, én meg örjöngve éltem bele magam a filmbe. Tényleg olyan “megosztós” film :) Nagyon Tetszett! 10/10

    1 kérdés. Ha jól értelmezem akkor a “rákok” először együtt éltek, vagy ott voltak Johannesburgban (tehát a D9en kívül) ? Volt egy jelenet ahol utcai táblákat mutogattak amin az idegenek ki voltak tiltva.

  166. HALF-LIFE téma:

    Ismerem és szeretem is a Half-Life-ot, de abszolút nem volt olyan fílingem, hogy ez a HL-ból lenne, vagy köze lenne hozzá. Annak is megvan a története ami nem igazán fedi ezt a történetet.
    Az meg, hogy hasonlít a “rák” a HL-es “betyárra” hááát… butaság lenne erre asszociálni, 2 lábon járó idegen lény :)

  167. nem nagyon értem, hogy mi az a logikai kapcsolat, ami összeköti a filmet a Half Life-val, azon túlmenően, hogy idegen létformák bukkannak fel benne. a HL-ben valamilyen fegyvertgyártási-kutatási céllal nyitnak kapuk másik dimenziókba, ahonnan idegen létformák is átjutnak, és mutálják a velük közvetlen kapcsolatba kerülő embereket, persze részben kutatási-fegyverkezési céllal, míg itt jönnek egy űrhajóval, nem önszántukból, és hatással vannak legalábbis RSA fővárosára. az idegen kultúrák hatása a fegyvergyártásra ezeken túlmenően rengeteg más alkotásban is felbukkan, szóval nekem nincs meg ez kapcsolat a kettő között, bár mindkettőt kedvelem.

  168. otacv,
    helyes a meglátás!
    Én is utaltam rá a 132. hozzászólásban. :)

    Ha egy kicsit a végéből is olvasol, akkor láthatod, hogy egy szigorú kritikus a rajongókat “manapság nem szokás olvasni, gondolkodni, ugye újszülöttnek minden vicc új” mondattal tette helyre.

    Örülök, hogy már legalább ketten vagyunk ilyen félművelt embriók, akiknek Kafka is eszébe jutott a filmről… :)

  169. Lezz!

    :)

    olvastam a 134 ik hozzászólásodat és teljes mértékben egyetértek Veled!

    üdv

  170. Hali,

    gondolkoztam, és rájöttem, hogy lehetne mégis vagy százféleképpen folytatni a sztorit, úgy, hogy ne legyen illúzióromboló.

    enyhe SPOILER jön

    Elég lenne csak az első rész alkotói alapfilozófiáját folytatni, azaz: kreálj egy szituációt emberekkel, aztán az egyik felet helyettesítsd be idegen lényekkel, és a behelyettesítésből adódó csavarokat aknázd ki minél jobban.

    Valszeg az okozna majd csalódást, hogy egyesek a visszatérő űrhajó bosszúcsapását várnák, mások esetleg valami egészen mást.

  171. Nagyon jó a film! Nem hétköznapi az biztos.

    Egy kérdés azonban a megnézése óta foglalkoztat:
    Még a bogaraknál is hülyébbek vagyunk??? :-)

  172. Engem teljesen beszippantott, egyszerűen imádom. A főszereplő is kiváló volt, szóval csak dicsérni tudom.

  173. Hát eléggé hülyék vagyunk,
    de a tücskök se remekeltek a filmben.

    Egy külömbség azért van.
    Hogy a filmbeli emberek tényleg léteznek.

  174. Még egy gondolat.
    Milyen lehangoló hogy az embereknek a filmben és a valóságban is mindenekelőtt a fegyvergyártáson jár az eszük. Mennyivel előrébb járhatnánk ha nem erre menne el a pénz, meg az energia.

    Na jó, akkor kérdezzétek meg én mit csinálnék.

    Ööööö.. Fegyvert gyártanék.

    Mivel a világ ( a Földet értettük sokáig ez alatt, de a Föld is csak egy darabkája ) arra épül hogy az erősebb megeszi a gyengébbet. Ez emberek nélkül is így működik. A gyengébb meg ezt nem szereti, és ha tud, fegyvert gyárt.

    Szóval már eleve a rendszer belekényszeríti az embert hogy szemét legyen.

    Hogyha egyszer meghalok ( anno dacumál ) és találkozok a teremtővel ( és nem leszek nagyon beszarva ) úgy hátba rúgom hogy megemlegeti. Anyja picsájával szórakozzon.

    Jaj, csak vicceltem.

  175. kicsi OFF, hogy utána full D9

    minden élőlény küzd, harcol. Genetikailag beépített agresszió nélkül halott vagy.
    Ugyanis NINCS vegetáriánus oroszlán.
    Sőt, az egyébként zsákmányállat és vega bivaly előszeretettel írtja a védtelen oroszlánkölyköket, ha rájuk talál.

    DE.
    Az oroszlán, és általában minden emlős (akár ragadozó, akár nem), mintaszerűen neveli a köjkeit. Ez is genetikailag kódolt. Ha nem törődsz a kölyköddel, kihal a fajod.

    Tehát agresszió és szeretet egymás mellett remekül megvannak. Ugyanis ez a normális.

    Az emberi intelligencia elméletileg lehetőséget ad arra, hogy kevesebb agresszióval és több szeretettel viseltessünk mások iránt. Ezzel szemben a valóság…

    és most D9 SPOILER-ezetten:

    Gondolkodtam, hogy Wikus az elején miért volt annyira gyökér a tojások pattogtatásánál? Egész egyszerűen a rákok idegenek voltak (a szó minden értelmében), megvetett, gyűlölt lények, akik csak gondot és veszélyt jelentettek.
    Gondoljatok bele, hogy mennyire beszédes volt a falfestmény az idegennel és a 3 kiterített emberrel. Ott a rák volt az agresszor.
    El kellett játszani Wikusnak is egy “politikailag korrekt” játékot. Ő legalább ügyelt a látszatra, de a kommandósok leginkább csak ölni mentek volna.
    Tehát innen már érthető(bb) az égő tojások pattogásának vigyorogva hallgatása.
    És innen szép eljutni odáig, mikor azt mondja “fuss, mentsd a fiadat!”

    A szép az egészben az, hogy a filmet egy valódi fekete nyomornegyedben forgatták, és amit a filmben idegenekkel műveltek, ugyanúgy tettek a feketékkel is…
    Fantasztikus, és fájdalmas szembenézés lehetett ez a dél-afrikai rendezőnek.

    még egy kis OFF:
    matifou, azért azt vedd figyelembe, hogy egy 2000 éves vallás központi figurájáról (ha lehet a Teremtőt ily jelzővel illetni) írsz eléggé keresetlen stílusban. Ha jól sejtem, te kb. 100-ad ennyi idős vagy, tehát ha kérhetem, kicsit nagyobb tisztelettel… :)

  176. Nagyon tetszett. Igényes sci-fi a javából. Csak azzal a főszereplővel nem vagyok teljesen kibékülve. Messze még sajnos a D10…

  177. Ja, hogy elfelejtettem kifejteni. Wikussal azért nem vagyok kibékülve, mert a végére akkora pozitívat csalódtam benne mint a csuda.

  178. Hatalmas várakozással és nyitott elmével ültem be a filmre, a film teljesen lesújtott, letaglózott, felkavart, csak nem tudtam miért. Aztán elkezdtem gondolkozni, mit is láttam…

    (SPOILERS)

    – Mi volt a film mondanivalója? Ha erre tudna valaki épkézláb módon válaszolni azt megköszönném…
    – Tényleg el kéne hinni, hogy egy város méretű űrhajó megjelenik Johannesburg felett, az emberek lyukat vágnak a méter vastag falán, kiszabadítják a bent csövező rovarszerű idegeneket, leköltöztetik őket a bádogvárosba, ahol dezsnyókoponyát és egyéb finom húsárukat zabálhatnak, szemétben élnek, és a ki tudja honnan lecsempészett idegen fegyvereket, brutális tűzerővel rendelkező, mágneses golyókapkodó, Földet leigázó kétlábú robotot 100 macskakonzervért elcserélik a voodoo mágiában hívő, tolókocsis nigériai bandavezérrel, aki amúgy nem is odaillő nyelvet beszél? Tök normális, hogy egy anyahajó lebeg a város felett húsz évet, most tekintsünk el a fizika törvényeitől, biztos nem szaglálódott volna legalább az USA kormánya, hogy gyerekek esetleg nem kéne darabokra szedni ezt a szart? Az idegenek DNS-e aktiválja a fegyvereiket, akkor egy frissen levágott kar nem lett volna hozzá elég?
    – Nem kapitális baromság-e, hogy mielőtt kilakoltatják az idegeneket a gettóból, aláiratnak (karmoltatnak) velük egy végzést a kilakoltatásról? Hát aszittem felfordulok a röhögéstől! Honnan lettek jogaik? Egyátalán hogy értik meg egymást, hiszen mindenki teljesen érti, hogy mit vartyognak, és ők is értik az angolt! Amúgy nem gáz, hogy az idegenek körülbelül hatszor erősebbek, akkorát rúgnak hogy az embernek leszakad a keze, és tele vannak fegyverekkel, ezek után még emberekkel vegyülnek? A való életben minimum 6 méter magas betonfallal körülvett, két méterenként gépfegyverrel ellátott, hermetikusan zárt atomszarkofágban tartanák őket, ha ugyen nem darálták volna le az egész bagázst az ELSŐ offenzív incidensnél. Nem, ezek után egy nejlonsátrakból álló, csirkehálóval körülvett táborba akarják őket költöztetni őket legálisan, lepapírozva nehogy a “jogvédők” (he?) beszóljanak érte, miközben a legtöbb idegen agyi kapacitása addig terjed hogy aggyad ide a macskakonzervet kurvagyorsan vagy letépem a fejed?
    – Wikus egy szánalmas Office klón karakter, ütni-vágni való, aki a kezdeti unszimpatikusból átmegy szánnivalóba, majd leköpnivalóba, egy önző féreg, bár lehet ez volt a rendezői szándék, de mire észhez kap, már abszolút kívántam, hogy dögölne már meg. A film legkeményebb jelenete, amikor fapofával döntenek fölötte, hogy a szerveit az utolsó szövetig ki kell pakolni, mindezt a felesége faterja közli, na az ütött, ott kellett volna egy vágás a mellkasába, és viszlát.
    – Véleményem szerint a készítők nem igazán tudták eldönteni, mit is akarnak, ezért tettek bele mindent, hagy szórakozzon jól a paraszt. Legyen benne kézikamera, remegős felvételekkel, az olyan beleélős! Legyen. De akkor már legyen egy kis Half Life 2 feeling is az idegenekben, meg vigyünk bele kis Halo életérzést is, hogy a kis xboxháromhatvanas pöcsök is beüljenek! Jó. Legyenek benne nagy fegyverek, Dzsírsz of Vór darálás, de az idegen fegyverek egy lövéssel fröccsintsenek szét mindenkit, és úgy amúgy fröcsköljön a vér és végtagok mindenfele, a la Starship Troopers! Oké. A főszereplő alakuljon át idegenné, szedjék szét a boncasztalon mint a Robotzsaruban! Király. Mit tegyünk még bele? A főszereplő spriccelje magára – véletlenül – egy idegen tartály tartalmát, amitől “megbetegszik” mint a Vírusban! De akkor már a kis tartály legyen olyan koncentrált üzemanyag is, amitől beindul a VÁROS nagyságú űrhajó is! (Meg az orrodat is tisztíccsa akkor már!) Legyenek benne gonosz NIGGERiai fegyverkereskedők, akiket rommá lehet lőni mint a Lord of War-ban! Szuper. Legyen benne egy gonosz nagyvállalat, aki kísérletezik az idegenekkel, kvázi végtelen erőforrásokkal rendelkezik, de egy mobiltelefont a szereplő kezében nem tud bemérni cellainformáció alapján, csak ha felhívják, és amúgy két “ember” tudja bevenni az egész irodaházukat és a megerősített labort karcolás nélkül, ha a “sztori” úgy kívánja! Inkább nem sorolom tovább…

    Hiába az ütős vizuál, a fantasztikus effektek, amikor hulla gagyi fordulatokkal operál a film és amúgy nyilvánvalóan kudarcra ítélt szituációkban jut előre a “főhős” – aki az egyik percben nyomi, esetlen, következőben védi az idegeneket, aztán felgyújtatja lángszóróval a tojáslerakó helyet, karakter fejlődésről szó sincs, csak céltalan kapkodásról.

    A fő szomorúságom az, hogy a film annyira nincs kifejtve, hogy nem alaptalanul várhatunk egy “District 10”-et a közeljövőben, de azt már valahogy nem akarnám látni.

  179. Dear Storm,

    Szerintem vagy elengedi az ember magát, és hagyja, hogy a mese magával sodorja, vagy a hibákra, logikátlanságokra koncentrál, és akkor meg ideges lesz. Te az utóbbit választottad.

    Egyébként annyiban megértem az érvelést, hogy ha már dokumentumfilm-szerű, realisztikus a tálalás, akkor ne legyen benne sok logikai baki. De hát végül is ez ízlés dolga.

    Akik rajonganak a filmért, azokat szerintem a társadalomkritika + pörgő cselekmény + a tökéletes CGI együttes hatása fogta meg. Speciel engem is.

    Kicsit úgy érzem, hogy a logikai bakikon abajogni kb. annyi, mint egy gyerekmesében belekötni abba, hogy miért van a vasorrú bábának vasorra, meg mézeskalács háza, és miért eszik gyerekeket, meg egyáltalán.

  180. Nem olvastam a hsz-eket, minimális szinten SPOILERES is leszek..
    Srácok, ez nekem az év meglepetése volt. Valahogy meg sem akartam nézni, mert plakátról akarva-akaratlanul is independent day ugrott be…
    Bár Peter Jacksonban bíztam végig..még akkor is ha csak pénzelte a dolgot..nem mindegy h mibe öl az ember százezreket/milliókat. Nem is az a lényeg, h mennyit ölt bele, hanem az h beleölt..

    Végig lekötött, végiganyáztam, végigizgultam az egészet. Drága Chris Johnson is belopta magát a szívembe, pedig rémgusztustalan volt az összes idegen..ezek a csápok, meg harcsabajuszok, szemétben guberáló, lerobbant, rózaszín melltartóban arcoskodó ufók nem voltak valami bizalomgerjesztőek, de ha Cloverfield megért xezret moziban, akkor ez mindenképp.

    Talán még szórakoztatóbb is, mint a fent említett csodamű. Operatőrnek is pirospont, mert nem rejtették el a lényeget és a kamerarángások sem voltak zavaróak. Zenéje sem volt égbekiáltóan túlbonyolítva, mégis jó volt hallgatni. Főszereplő is a maga egyszerűségével volt szimpatikus. Nem tudtam volna elképzelni erre a szerepre pl egy mark wahlberget, vagy egy matt damont
    jaés forgatókönyvírónak is *5 jár! szuperjó története volt.. vééégre valami új, mégha alienekről is van szó :)
    Szal nekem ez 10/10

  181. Arc vagy Blady! :)
    Végre még egy lelkes rajongó!

    SPOILER szerűség:

    Írtad vala:
    “Operatőrnek is pirospont, mert nem rejtették el a lényeget és a kamerarángások sem voltak zavaróak.”
    Erre meg még csak annyit, hogy a CGI csókák meg ebbe a kamerarángós képbe kellett, hogy belevarázsolják a rákokat. Nahát, ez a nem semmi…

  182. stooop, nem vagyok rajongó :D szimpla filmbuzi vagyok :) van, ami tetszik, van, ami nem. Ez lenyűgözött:D kb nyár végén döntöttem el, h nem nézek több trailert..ennél pl egyet sem láttam és úgy estem neki, h a világon semmit nem vártam tőle..és lám ..:)

  183. Sziasztok!

    Elsőre moziban néztem és sztem nagyon ütős film, amiben nem csalódtam. A T4 például nagy csalódás volt.
    Ez a film az iskolapéldája annak, hogy nemcsak az a film
    lehet jó ami nagy színészeket, nagy lóvét vonultat fel.
    Polcra kerül az bizonyos!!!

  184. Így kell scifi filmet készíteni. Ütött, mint egy gőzkalapács, pedig a történetet néhány mondatban el lehet mesélni. Elvarázsolt, mit tagadjam.

  185. Mint a rengeteg hozzászólásból látható tökéletesen megkomponált és legyártott filmről van szó de egyáltalán nem 1 alapműről.

    Mindenki maximálisan elvégezte dolgát a pénzéért, ahogy azt amerikában szokták. De hogy vmi eredetit is sikerült volna alkotniuk? Ugyan már! Hisz nem is ez volt a cél.

    Lényeg hogy lopjunk össze minden használhatót az aktuális játékokból és filmekből. A film valamennyi mozzanatát, látványát, (csekély )érzelmi motivációit stb. láthattuk és ÁTÉLHETTÜK már korábban olyan filmekben és játékokban amik valóban letettek vmit az asztalra. Igazából a film metszete mindannak, ami jó és ötletes manapság a film és játékiparban.

    Csak egy dolgot nem sikerült ellesniük másoktól: a logikus gondolkodást. Siralmasan gyenge lábakra sikerült felhúzniuk a történetet, ami egy SCI-FI nek nevezett filmnél maga a halál. Talán ha nem erőltetik a dokumentarista jelleget, a valósághűséget sem kérném számon.

    De nem baj, sőt jó látni hogy egyre biztosabb kezekkel GYÁRTJÁK hollywoodban a filmeket így készülve fel például arra a pillanatra, amikor bekopog Hideo Kojima valamelyik studió ajtaján.:)

  186. Azt hogy mi alapmű és mi nem, az idő dönti el.

    Például a Szárnyas fejvadász bemutatásakor nem ért el különösebb sikereket. Aztán mi lett belőle.

  187. Nagyon tetszett a film. Szívesen néztem volna még az idegenekkel tolytatott párbeszédet, és az emberek meg az idegenek tárgyalását. Több technikai infó kellett volna, meg egyáltalán a velük való kapcsolatfelvétel és kommunikációra lettem volna kíváncsi még. Talán a folytatásban lesz ilyen is.

  188. szerintem állat volt. főleg az, hogy tényleg olyan lágere, gettós hangulata volt, hogy bizniszelnek a macskakajával, meg a fegyverkért. tök zsír. mondjuk szerintem is csak 8/10 mer húzhatták volna még egy kicsit a végét. remélem nem lesz második része, hogy visszatér christopher meg minden, mert az csak rontana az érzetén. vagy nem tom…

  189. Nekem igazán nagyot az ütött, hogy teljesen összekevertem a D9-et egy másik filmmel, és úgy ültem leh, hogy ez valami Wall-E szerű édescuki animáció-

    Hát az arcomba mászott az élmény rendesen. Fenomenális volt, lenyűgöző, elgondolkodtató, megható. Egyetértek minden előzőleg elhangzott pozitív véleménnyel, csak a saját kétforintosaimat dobálnám be.

    A biztonság kedvéért beteszek ide egy SPOILER jelzést…

    Wikus szerintem nem hős, az utolsó pillanatig egy gerinctelen, önző alak, és éppen ez teszi fergetegessé az egészet. “Gondor has no king.”

    Cristopher és Oliver imádnivalóak, minden idegenségükkel együtt is; Oliver magát a reményt testesíti meg, hogy egyszer minden jobb lesz, minden rendbe jön. Amikor Cristopher lent a laborban a társai holttestét látja, ott kis híján elbőgtem magam, szinte kézzelfogható a fájdalom, ami belőle árad- és nem egy színészt látunk, nem valami valóságosat, csak egy halom rákformájú pixelt! Le a kalappal a CGs srácok előtt.

    Mellesleg, többekkel értekeztem erről, és senki nem emlékszik egy másodpercre sem, amikor azt láttuk volna, hogy két idegen bántja egymást. Holott mindenki tudja, hogy a menekülttáborokban a lakók már csak unalomból is hajba kapnak néhanap.

  190. Emberek, itt csak jókat hallok a filmről, ami már pozitív a számomra. Rengetegen már a moziban megnézték, de nekem sajna nem telt akkoriban, h beüljek, így megvártam jó minőségben és megnétem idehaza. Namost, nem számítottam nagy durranásra, volt egy szabad délutánom és úgy gondoltam, egye fene, nézzk meg. Az előzetes alapján másra számítottam, az első 10 percben már csalódott voltam, h csak így becsöppenünk a közepébe, azt hittem, látunk valami űrhajóleszállást stb… szal teljesen mást vártam. De meg kell valljam kellemesen csalódtam annak ellenére, h az én fantáziám máshogy rajzolja le a tőlünk inteligensebb lényeket a földön kívül. Ez persze mellékes. A lényeg, h tetszett mert igenis valószerű a film. Na nem az ufók miatt, hanem az ember reakciója szinte tapintható.. és elgondolkodtató. Én 10 pontból 8-at adok.

  191. PICI SPOILER

    Előre bocsájtom, hogy nekem is tetszett a film, szeretem a sci-fit mind filmen, mind könyvben. Csak amolyan vitaindítónak írnám le, hogy szerintem az 1 millió alien az űrhajón az kissé túlzás, illetve mi a jó szent akármit csináltak az alatt, amíg hőseink harcoltak!? Akár segíthettek is volna nekik, mert azért láttuk, hogy nem semmi képességekkel vannak megáldva (több 10 méteres ugrás, egyik főgonosz fejének letépése álló helyzetből). Szóval az alienek aktivitását hiányolom, az egy szem Christopheren (ha így írják), meg a fián keresztül.
    Ezen kívül a story jó volt, látványos, jó trükkökkel.
    A folytatást én is várom, szerencsétlen búr leszármazott MNU ügynököt csak vissza kéne változtatni, hogy az asszonnyal még beszélhessen emberi nyelven.

  192. Cartwrigth!
    Többek között, amikor sorban állnak húsért az idegenek, akkor volt némi torzsalkodás (hátbaverés) egymás közt. Illetve a kaján máskor is többször összekaptak, ez szerintem leállatiasította a lényüket, holott ezek sokkal előrébb jártak IQ és technika terén mint az emberek. Azért számomra ebből a filmből is (mint más alkotásból is) bizonyosságot nyert, hogy az embernél nincs aljasabb, primitívebb, kicsinyesebb állat.

  193. Sziasztok,

    SPOILER

    Nekem hatalmas csalódás volt a film, sztori 0, befejezés..”ha siker lesz hadd lehessen már folytatása” tipikus esete. Emberünkre ráfröccsen a cucc – ami mellesleg vmi üzemanyag, nem? – és elkezd átváltozni idgenné. Komolyan, manapság úgy tűnik, hogy elég egy 8éves gyerek fejével gondolkodni, és fél nap alatt összatákolni a “sztorit”, és dől a lé, lásd még pl. TF2. A megvalósítástól sem volt elájulva.
    1/10.

  194. 20-25 percig bírtam a filmet, hát ez valami rettenet! 1/10.
    Moziból egy emlékezetes filmről jöttem ki, az a Táncos a sötétben volt, hát ez kb. az a szint CGI-vel megfejelve.

  195. a 1/10-es érvelés ugyanolyan irreális mint a 10/10. Megszámlálhatatlan film van ami 100x jobb mint ez, és igaz ennek a fordítottja is. Egy esti filmnek teljesen jó, még azt is megkockáztatom, hogy a második részt is megnézem de ennél semmi több. a film nálam 6/10es

  196. Én csak most láttam a filmet…
    Ha ezt egy paródiának, egy karikatúrának szánták, akkor 8/10, de ha sci-fi-nek, akkor 2/10! Miért is?
    Az előző estben nem nézek nyilvánvaló dolgokat, hátradőlök, és röhögök, illetve sírok felváltva…

    SPOILER

    Az utóbbi esetben már az indulás is nevetséges (gyászos?). Jön egy idegen űrhajó, nem reagál semmire, csak áll egy helyben, ahogy a filmben is volt, nem próbál kapcsolatot kezdeményezni.
    A valóságban már ennyi is elég fenyegető lenne ahhoz, hogy kitelepítsék alóla a várost, de ez még nem volt elég, hanem szépen odarepülnek, és fúrnak egy nagy lyukat az oldalára…
    Szóval az nem számít, hogy esetleg megfertőzik a földet valami sz@rral, de még az sem, hogy az idegenekre nézve a földi légkör akár halálos is lehet…
    A sort így folytathatnám tovább a végtelenségig… Tehát, ha ezt kifejezetten sci-fi-nek szánták, akkor ez egy hulladék, sokad rangú film, de az emberiség karikatúrájaként nagyon is megállja a helyét!
    Van olyan ismerősöm, akit még véletlenül sem vinnék el erre a filmre, mert utána első indulatában letépné a fejem, de van olyan is aki el lenne ájulva tőle, és mindkettejüket meg tudnám érteni…

    Nekem sikerült hátradőlve nézni, így végülis tetszett. :-)

  197. Sziasztok! Nekem ez a film, nagyon bejött! 10/10 Eszméletlen akciójelenetek, és a mondandója valami zseniális! Már be is szereztem az eredeti OST filmzenéjét! Várom a folytatást!

  198. Nah én most jutottam el odáig hogy elkezdjem nézni. De tudjátok mindenkinél van az a film, amikor egyszerűen annyira nem jön be, hogy nem tudod végignézni. Nah nekem ez volt. 50 percet bírtam, de áh, nem nekem készült az tuti. :) Addig meg 5/10, mert azért a látvány helyenként nagyon ütött.

  199. glarion!

    Lehettél volna kitartóbb.
    A végére szakít a dokufilmes stílussal
    ( felteszem ez nem jött be neked ),
    és jobban előjön az akció meg a látvány.
    De nagyon.

  200. Sajnalom, hogy ezt nem talaltam meg korabban.

    En nemreg neztem meg a filmet es 10/10

    Az evtized legnagyobb meglepetese szamomra.

    Szerintem a lenyek sem ilyenek voltak eredetileg, hanem öket is a folyadek valtoztatta meg, ahogy a föszereplöt, azert nem tudtak a hajoval mit kezdeni es azert züllöttek ugy el.

    Ha ez lenne az eredeti formajuk, nem indokolna semmi, hogy egy akkora bazi hajoban egy raktarterben kuporogjanak a sötetben.

    Ha engem elvinnenek az ISS fedelzetere, akkor is, ha nem tudom kezelni, a villanykapcsolt es a hütöt megtalalom rajta, akarmennyire buta vagyok, mert gondolom azt is azert ugy rendeztek be, ahogy az embernek jo es föleg ha mar az ISS-en elek nap, mint nap, nem felejtem el hirtelen, hogy mi hol van es hogy kell hasznalni.

  201. Sokan kiakadtak azon, hogy nem mondták el mi történt a hajóval. Miért állt le? Hát épp ez a lényege a dokumentarista filmeknek. Mi is annyit tudtunk meg, amennyit a filmben lévő emberek és kész. Ők sem tudták az okokat. Egyszer csak ott lebegett felettük egy bazi nagy ürhajó. Nekem kellemes szórakozás volt a film és egy percig sem kerestem a magyarázatokat. 10/9

  202. Hát Hölgyek és Urak.
    Tanulság a film,1idegen faj, aki okos erős és szempillantás alatt eltüntetné az emberiséget. És maga a tolerancia, amit az idegen képvisel.(figyel és türelmes).
    A képlet 1szerű a rendező arra világit rá, hogy mi emberek ilyenek vagyunk, valószínűleg ezt cselekednénk. Megbízhatatlan, alattomos (macska eledel). De lássuk, be nem kell ide idegen, hiszen saját magunk ellenségei vagyunk. És akitől tanulhatnánk pont az idegen. Mert ha valaki fél az ismeretlentől, előbb utóbb megismeri, kiismeri, kijátssza, és a saját javára fordítaná a tudást és a technikát. Mindenesetre kíváncsi lennék a folytatásra, de szerintem nem lesz. Ránk bízzák a folytatást. Tévedhetek, de kitudja. Ilyen filmet szívesen megnézek.
    Frankón végig izgultam én, is mint sokan mások.

  203. Sziasztok, nem használom ezt a weblapot, nem tudom mi hogy szokás, de azért spoilerezek. Tehát

    SPOILER

    Olvasgattam a kommenteket, mert érdekelt kinek hogy mozgatta meg a fantáziáját és szerintem vagy túl távolról, vagy túl közelről nézitek a dolgokat.

    Szerintem a dolog lényege egyszerűen az, hogy a rendezőnek elege lett abból, hogy az idegen látogatásos filmek megfelelnek egy megfilmesített bibiliai jelenésnek, és úgymond (bocs művészettel foglalkozok:P) naturalista, vagy realista irányban mutatja be az egészet.

    (most jön a japán példálózás, hogy elvontabb szemszögből megértsd a szitut)

    Tehát képzeld el (bocs, ez most durva lesz és a man from earthből jön) képzel el Krisztus történetét (jó ez kicsit tényleg durva)

    Mi van ha egy egyszerű ember volt a többi meg mese? Nem tett csodákat. Na valami hasonló a district 9 is.

    A történet azt mutatja be, hogy semmiben sem különbözünk tőlük, és ők sem tőlünk. Mivel minden élő dolgot azonos erők húznak irányokba. A kutyád ugyanúgy lát, szeret akar, érez mint te. Sőt talán jobban, mert az érzelmeit nem folytja el, a történet valszeg abból ihletődött, hogy hogy is nézne ki ez az egész, ha tényleg megtörténne. Nem menne a hype, max 1-2 évig hogy húúúúúú ufók. Utána már CSAK a körülmények számítanának. Hogy akárhogy is de itt vannak és problémát okoznak annak a városnak. Úgymond minden csoda 100 napig tart feeling.

    Újabb példálózás:
    A fejletlen népek, például nem ismerték teljesen a természetet. Ha egy szokatlan állatról volt szó rögtön természetfelettinek gondolták, hitték. Képzeljetek el egy pápaszemes makit egy középkori ember szemszögéből. Na mi az? Manó.

    Szerintem erősen realista a film, de valaki említette is kafkát, az átváltozást, nos ez a motívum szerintem szintén csak arról szól, h érzékeltesse az emberrel (rekviem egy álomért) hogy mennyire is relatív a pillanatnyi helyzete. Legyen szó bárkiről. Vagy bármiről. De ugyanezt a vonást alkalmazza nagyban is. Egyébként. Ott van a lépegető. Szándékosan nem készített a művész (bocs rendező) megölhetetlen isteni szerkezetet. És amikor tönkrevágják úgy fekszik ott mint egy darab roncs.

    Szerintem is kultfilm és egy mestermű. Ugyanolyan bénán és tehetetlenül alakulnak az események, mint ahogy a mi szemszögünkből történne. Felnyitja az emberek szemét, hogy ha vannak is odakint mások… Nem úgy mások mint ahogy mi elképzeljük. Ez a film szerintem egy erősen NEGATÍV-um a klasszikus hollywoodi filmekhez, szinte az egész FORDÍTVA íródott meg. Tehát nem húzza a film közepéig az érdekes dolgokat, rögtön az elején odab.ssza eléd. tessék, szopogasd. Nem hagy elgondolkozni, mert az a részlet tényleg LÉNYEGTELEN, hogy most mi miért, hogyan van ott hogyan működik, vagy mennyire érdekes. Ezek fölött elsiklik. Szándékosan nincs mennyei zene amikor belépnek az űrhajóba. Egy halál egyszerű unalmas jellegtelen közeg, ez nem véletlen. Mert nem ez a lényeg. Társadalomkritika. Kőkemény realizmus.

    Viszont hibás. Több sebből vérzik. Ha valóban történne ilyen, erős nemzetközi eseménylánc indulna be. És lenne pénz arra, hogy megfelelő körülményeket és élelmet biztosítsanak az idegeneknek. Szóval “f@szság”. De..a realizmusa jó irányt talált el.

  204. Kedves Kommentelők!

    Ez a film tökéletes. A 20 éves plázacica barátnőm, valamint a 13 éves, egész nap sims 3-mazó húgom véleménye is ugyanez. Én magam egy sci-fi/akció kedvelő srác vagyok, tehát az én véleményem ennek a 100x-osa :) Akik lepontozzák ezt a filmet, el ne higyjétek hogy nemtetszett nekik: azért pontozzák le, mert a való életben kicsik, senkik, ezért ilyen weblapokon élik ki magukat a tömeggel szemben. De ez senkit ne tántorítson el a film megnézésétől! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.