Minden idők legjobb animációs filmjei

Pontosabban 50 szereplős toplista a TimeoutLondon site által. Az egészben az az extra, hogy Terry Gilliam kommentál egy keveset mindegyikről.

Elspoilerezem a Top 10-et.

  1. My Neighbour Totoro (1988) Hayao Miyazaki
  2. Snow White and the Seven Dwarfs (1937) David Hand
  3. The Bugs Bunny/Road Runner Movie (1979) Chuck Jones and Phil Monroe
  4. Fantasia (1940)
  5. Toy Story (1995) John Lasseter
  6. Spirited Away (2001) Hayao Miyazaki
  7. Yellow Submarine (1968) George Dunning
  8. Belleville Rendez-vouz (2003) Sylvain Chomet
  9. South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999) Trey Parker
  10. Robin Hood (1973) Wolfgang Reitherman

Az nyilvánvalónak tűnik, hogy filmenként vannak nézve, nem pedig animációs technológiaként, hiszen a South Park, hát izé.

human
írta
2009. 10. 09. 23:11
megjelenés
35
hozzászolás


35 hozzászólás a “Minden idők legjobb animációs filmjei” bejegyzéshez

  1. még ezt nem volt erőm végignézni, de azért az meglepő, h ha már filmként nézik télleg, GITS miért nincs elsők között. vhogy furcsa a bugs bunny-film 2.-nak de mindegy. miyazaki viszont megérdemli a duplikálást, ez jó.

  2. Igen, Hayao Miyazaki nagyon ott van a témában… Az ötvenbe szinte minden műve bekerült, teljesen megérdemelten!

  3. végignéztem a listát és pár kedvencet hiányolok pl. a final fantasyt ami szintén mérföldkő volt anno, bár lehet hogy nem fér be az “animáció” fogalomba.
    a saját listámba pár magyar is bekerülne:) macskafogó, szaffi, az idő urai…

  4. Köszi a linket, érdekes volt végigolvasgatni, és adott egy-két tippet, hogy miket kéne még pótolnom, és biztos a sok hiányosságom miatt látom másképp a listát, de nekem valami ilyesmi lenne a Top10-em:

    1. Spirited Away (#6)
    2. The Nightmare Before Christmas (#22)
    3. South Park: Bigger, Longer & Uncut (#9)
    4. Ghost in the Shell (#34)
    5. Macskafogó (???)
    6. Grave of the Fireflies (#12)
    7. Monsters INC (???)
    8. WALL-E (#31)
    9. Aladdin (#33)
    10. Beavis and Butt-head Do America (#35)

    Azt hozzáteszem, hogy az első helyre rangsorolt Miyazaki darabot pont nem láttam, pedig nekem is nagy kedvecem az öreg, egyszerűen tényleg nincs nála jobb a műfajban, de pótolni fogom ezt a lemaradásomat. Meg a “The Secret of NIMH” is sokat volt dicsérve a Nostalgia Critic videókban, szóval az is pótolva lesz.

  5. #3: Final Fantasy a #48-ig, csak a hírben a link a 31-40-es oldalra mutat, így lehet hogy a leghátsó 10 felett átsiklottál. Az első helyezetnél, legalul van link, ami arra az adagra mutat.

  6. és a Final Fantasy animáció miatt mérföldkő, nem a története miatt (bár nekem azzal sem volt nagy bajom)

  7. Macskafogó…??? és amit nagyon hiányolok, hogy a top10-ben miért nincs benne az Oroszlánkirály!!!! Hihetetlen :(

  8. Azért a kommentek közt is akad egy gyöngyszem :

    Any animation list that omits The Lion King, which to my opinion, it HAS to be on any Top 10 list (animation or not) is not worth of anyone’s time. I can’t believe who would put that Japanese crap on the No. 1 spot, and to top it, IGNORE Lion King, pure BS.

    btw a lista elég jó, egyedül a 3. helyezett ami nem odaillő

  9. Néhánnyal én sem értek egyet, dehogy Myazakinak kell lennie az elsőnek, az tuti. Én is inkább a Spiritedet tenném elsőnek mint a Totorot, de azt is nagyon szeretem

  10. Azért magyarként,bár a világszínvonalban persze, hogy nem ismerik,de a “Macskafogó-t” és a “Ludas Matyit” mindenképp megemlíteném. A South Parkkal viszont nagyon haragban vagyok. Azért a Disneynek, főleg a Pixarnak kapásból tudnék 3-4 olyan alkotását mondani, ami messze jobb, mint ezek az egy hét alatt legyártott ocsmányságok. ( Dzsungel könyve-Disney, Némó nyomában technikailag veri az összeset)

  11. Utoljára amit láttam zseniális animációs film az a WALL-E volt, de mostanában egyáltalán nincsen vagy csak nagy ritkán, egy-egy jó darab. Régebben azért sokkal több remek anmimációs meséket tettek le az asztalra, mint például a Shrek,Shrek 2, Szörny R.T, akkor ugye Toy storyk,Nemo nyomában, egy bogár élete,

    esetleg még a Lilo és stich,Tarzan, Oroszlán király is belefér.

    de mostanság a Wall-e volt, a Lecsó, Coraline meg Kungfu Panda amik tényleg jók voltak, de nincsen más semmi említésre méltó szerintem vagy ha van akkor nyugodtan írjátok le. Persze ez csak ezekre a féle “Nagy mozis” darabokra utal, mert még a Japánok által megteremtett anime műfaj az még azért virágozgat rendesen. Meg pár különálló rajzfilm.

  12. És a Fehérlófia hol van? :)

    pl az Antz és az Incredibles eléggé meglepett hogy ennyire elöl van.
    nemértem teljesen ezt a besorolást, főleg a 10+ részleget

  13. Az Incredibles szerintem megérdemli a helyezést, és gyakran leszokták nézni, pedig legalább annira érzékeny társadalmilag, mint amennyire a WALL-E-nél ezt kiemelik, ja és a sztori mellett az egyik legjobb OST-t kapta animációs fronton.

  14. alfie: animáció szempontjából tényleg egyszerű megoldás a south park, de marha sokáig tart ám minden szájmozgást meg mozgást külön felvenni, nem pikk-pakk egy hét alatt megy. hát épp h ebben a számítógépes gyorsabb. (ma már persze nem így csinálják sp-t, de akkortájt így ment)

  15. MÁrkosz: vazz, még idénről is mondtál filmet, a Cloudy-t láttad? az Up-ot? Nyilván 100 évből több emlékezetes van hirtelen, mint “mostanában”ról.

  16. tiszta öröm, a 10. robin hood a kedvencem, legalább százszor láttam (amikor a kakas énekli a not in nottingham-et…mindegy) magyarok közül szerintem is befért volna mondjuk szaffi, de azért így sem rossz

  17. Egészen jó lett az összeállítás. Az South Park film sztem nem állja meg a helyét, viszont mindenképpen be kell kerülnie valahogy a top10be…nem a fenti film miatt, hanem az SP egész pályafutása okán.
    A Bellville is jó választás.
    Helyénvaló, hogy Miyazaki benne van a felsorolásban (még kétszer is:)), viszont nem gondolom, hogy a Nausicaa-t ki kellett volna hagyni. Sajnos a Totorot még nem láttam, furcsa az első helyen látni. Nagy súllyal bírhat sztem a Mononoke hime és a Laputa is, na meg persze a Moving Castle (na jó, ha mind ott lenne a listában, másnak nem jutna hely:)).
    Kár, hogy magyar képviselő nem került a top10-be…a Vukot (az eredetit:)) szívesen látnám.
    A Wall-E is korszakalkotó (inkább, mint a Toy story).
    Sokan emlegették a Final Fantasy-t…nem gondolom, hogy kimagasló alkotás lenne (hacsaknem a technikai megoldásokat vennénk elsősorban figyelembe).
    Bocs a regényért:)

  18. a Totoro szerintem a legdebilebb meséje a mesternek, ugyanabból az évből a Kiki sokkal aranyosabb.

  19. cyclotronik
    ja, ezt benéztem:) tényleg csak az első negyvenet néztem. akkor most megnyugodtam, hogy a final fantasy benne van…

    human
    szerintem is a képi világ miatt mérföldkő. és a története nekem is bejött. csak azt gondoltam talán a real CG miatt nem tekintik animációnak. de jobban belegondolva, baromságot írtam:)

  20. Az első helyezettel egyetértek, viszont hiányolom a Némó nyomában-t, és én az Iron Giant-et is előrébb tettem volna a listán.

  21. A Totoroval egyetertek, nagyon nagy, mind sztoriban, mind megvalositasban. A lanyom miatt vagy 50-szer lattam. Es ez nem is igazan mese a klasszikus ertelemben, mintsem a gyerekkorrol valo elmelkedes (szerintem).

  22. Bar eselytelen, h egy ilyen listan viszontlassuk oket, de a magyar animacios filmek vilagszinvonaluak. Feherlofia, Macskafogo, Vuk, Szaffi, Az erdo kapitanya es a tobbi. Amit nagyon hianyoltam az a Neon Genesis Evangelion. Ennek ellenere egy rendkivul korrekt listarol van szo.

  23. Azért a “Nightmare Before Christmas” SZERINTEM KÖTELEZŐ LENNE pláne egy South Park helyett!!!! :@

  24. A Belleville Rendez-vous állati jó film, örülök, hogy itt láthatom. Én például a Wallace és Gromit filmet, illetve a Coraline-t is hiányolom (megérdemelnének a stop-motion cuccok egy kicsit több elismerést, szvsz).

  25. (Bocs a dupláért human, de sz@rakodik a net) Tudom, hogy a South Park is stop motion, de annak ellenére, hogy minden részt többször láttam és imádom, én sem tettem volna ilyen előre, sőt az 50-ből is kihagytam volna.

  26. safranek85-Nagyon igaz!!! A Wallace és Gromit legelső része amikor a Holdra utaznak el sajtért 10 teljes évig készítette a Nick Park. Azért ennyit megérdemelt volna valóban.

  27. safranek85: Nem a sorozatot rakták be, hanem a mozifilmet, és nem (csak) technikailag fontos, hogy ki hova van rakva, hanem nyilván a történet, a zene, a rendezés, a karakterek, meg hogy egyáltalán mekkora hatása volt az akkori korra. A South Park mozifilmet én úgy láttam moziban, eredeti nyelven, hogy akkor még nem ismertem a sorozatot, és hihetlenül ütött, hogy ilyen lehet csinálni, ilyet odaengednek a filmvászonra? Részben szerintem a benne rejlő hatalmas társadalomkritika miatt van ott, ahol, illetve musicalnek se utolsó darab, nem véletlenül jelölték Oscarra is ezt a részét. A mai napig bármikor végig tudom hallgatni az OST-jét.

  28. hát igen. hol a Vuk, a Macskafogó (első részeik!), és a Ludas Matyi???
    és a South Park helyett is betehettek volna még 10 Disney, Dreamworks és Pixar filmet.

  29. CyClotroniC: Annak idején mi is úgy ültünk be haverommal a Db-i Cinema legkisebb termébe, hogy csupa ismerős volt, mi sem ismertük a sorozatot és életemben kevésszer nevettem olyan embertelenül, olyan sokáig mint akkor. XD Azt vágom, hogy ez a B&L&U, + abban is abszolút egyetértek, hogy ilyen rohadtul eltalált kritikákat az amerikai/világ társadalom ritkán kap a képébe, mint egyes részekben, de ezért is biggyesztettem oda, “szvsz” ;D!

  30. Ahogy így olvasgatom kéne egy Top50 anime lista, egy Top50 felnőtt mese lista, egy Top50 magyar mese lista, egy Top50 stb… lista és még akkor se lenne a többség elégedett:D!

  31. Amit nagyon hiányolok az a Simpson Movie és az Oroszlánkirály.. Nálam mindkettő top5.:)

  32. Miyazaki összes filmjét tetszőleges sorrendben az 1. helytől kezdve hátrafelé be lehetne tenni. :)

    Panique au village miért nincs? Wallace és Gromittal egyetemben nagy kedvenc. :)

  33. Totoro az első :)

    Nem véletlen évek óta ez a nickem, nálam is az első helyre kerülne egy rajzfilmes toplistán.

    Azt is tudom hogy csak azoknak jön be igazán, akik már kellő távolságban vannak a gyerekkortól ahhoz, hogy egy kis nosztalgikus visszanézésért lelkesedjenek. Nem direkt nosztalgiázás, a történet észrevétlenül képes előhozni olyan gyerekkori érzéseket, és hangulatokat, amelyekre már alig emlékszünk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.