Atyalégdejó: az első Twilight: Eclipse-kép!

Nyilván nem kételkedtek abban, hogy a new moon is siker lesz majd most novemberben, így már neki is ugrottak a következő résznek, de nagyon. Most komolyan már-már tévésorozat tempóban nyomják, és a következő film már jövő nyáron jön? De durva. Amúgy David Slade rendezi, aki a 30 days of nighttal jelentkezett pár éve.

Első kép az Eclipse-ből

A teljes cím jelenleg az, hogy The Twilight Saga: Eclipse. Ha ezen nem mosolyodik el senki, akkor gondban a világ.

47 hozzászólás a “Atyalégdejó: az első Twilight: Eclipse-kép!” bejegyzéshez

 1. Yuppie már jövő nyáron jön a borzalom 3. rész… Kötelező lesz megint a barátnővel.

  Hány részes a “saga” , mert akkor tudják le mondjuk 2 év alatt az összest és így nem nyújtják hosszúra szerencsétlen férfitársaim és magam szenvedését…

 2. Gabesz83: Szerintem akkor is gondban van a világ, ha “barátnővel kötelező” megnézni az ilyen szörnyűségeket :)

 3. én csak a csajt sajnálom… még szerencse hogy nem tudom beskatulyázni mint vámpirellát, az Adventure Park miatt
  (meg milyen filmje volt még a közelmúltban ami nem Twilight?)

  Gabesz83: sajnos legalább 7 részes

 4. Annyira idegesítő ez a sztori meg a szereplők meg az egész , de komolyan. Annyira limonádé és sokkal többnek akar látszani, ez a fő bajom. Persze barátnőm nem hajlandó eljönni velem a District 9-ra meg a Pandorumra mert fúj sci-fi meg akció, de ezt az irritáló “alkotást” végig kell “izgulnom” vele és úgy tennem mintha tetszene… Különben sértődés…

 5. Elolvastam a kommenteket. Én is ugyaebben a cipőben járok. Borzasztó 1 tortúra ez nekünk fiúknek. Én 20 éves vagyok,és én is mehetek be ezekkel a kis csitrikkel rá. A baátnőmnek az élete ez az egész. És most jön a 2.rész amit azzal adnak el h az indián gyerek félmezetelnül mászkál benne. A nőmet az meggyőzte,de azt hiszem a többi lányt is megfogja. Nekünk meg végig kell ezt nézni. Kitartás :D

 6. Human te nem jársz ebbe a cipőbe? :D Bocsi a helyesírási hibáért,rossz a klaviatúra.

 7. Hé. Én csaj vagyok. Láttam és olvastam, főhősvámpír eyecandy de ennyi, eszem ágában sincs ezzel kínozni a barátomat.
  Van egy ismerősöm hímvégtaggal és rajong érte.(Nem nem meleg). Az egy dolog, hogy mit eszünk rajta mi csajok, de mit esznek rajta egyes pasik?

 8. Ó, fiúk meg ne sajnáljalak már titeket, de komolyan! :D
  Úgy állítjátok be a barátnőiteket, mint valami hülye csitrik lennének…, hát nem tudom. :)

  Én is viszem rá a barátomat (én 22 vagyok, ő 23), de ugyanúgy megnézem a legdurvább horrorokat, akciókat, nálam bármi jöhet. És nem azzal akarják eladni a filmet, hogy az indián srác (Taylor Lautner, nevezzük már nevén) félmeztelenül rohangál, mivel a KÖNYVBEN félmeztelenek a farkasok, de ezt már ezerszer leírták előttem előző posztokban, csak egyesek nem bírják felfogni, mert divat szidni a népszerű dolgokat (főleg, amit a tinik nagyon szeretnek). Én se szidok semmit se ismeretlenül, sőt, amit nem ismerek, csak azért is megnézem, utána olvasok, ezért is nézek annyi fajta sorozatot és filmet. A Twilight Saga is elég unszimpi volt az első film alapján, utána nyáron elolvastam a könyveket és beleszerettem a történetbe, de sokakkal ellentétben nekem az “indiánsrác” Jacob, és az őt megformáló Taylor Lautner szimpatikus. Amúgy 4 könyv van, a Breaking Dawn-t nem megerősített hírek szerint jövő nyáron fogják elkezdeni forgatni. Az 5. könyv félig van készen és lehet be sem fejezi az írónő.

  Amúgy NM kapcsán nagyon elegem van abból, hogy már ellőttek egy halom trailert és képet, nem tudom miért félnek annyira, hogy ezek nélkül nem nézik meg elegen. Remélem az Eclipse-l kicsit visszább veszik magukat. Amúgy David Slade szimpi figura, követem Twitter-en.

 9. Kicsit off de ehhez a filmhez belefér a női észjárás rövid kitárgyalása szerintem! :D

  6. Ádám 31

  Igen, és nem lehet felhozni még poénból sem, hogy “Jó az indián gyerök, mi?” vagy “Bejön az Edward, mi?” mert egyből sértődés, holott egyértelmű, hogy odavannak. De ha te foghegyről megemlíted mondjuk a Yes Man alatt, hogy kedves tekintetű a Zooey Deschanel akkor fél napos duzzogás van. Aztán még őszinte is voltál nem úgy mint Ők akik válasz helyett duzzogással leplezték magukat. Srácok, rá kell jönni, hogy soha nem lehet igazunk! :D

 10. Ági: ha te is mész District 9-ra akkor nem gond, ha a Twilightra elcipeled a pasidat cserébe, az normálisabb, mint a csak szarfilmnézés.

  És jaj, a könyvben félmeztelen, hát mert a könyvet is ezzel adták el, amivel most a filmet fogják :)

 11. @human, hát sajnos nem megyünk a District 9-re, mert megmondta, hogy elege van abból, hogy mindig horrort nézetek vele és most már csak “szép” filmeket nézünk csak meg (pl. vígjáték, Greek szintű sorozatok). Amúgy a District 9-et megnéztem magam is, sajnos nem moziban.

  Persze, abban igazad van, hogy a könyvet is el kellett adni valahogy, de biztos, hogy nem a farkasok miatt lett sikeres, mert a többség vámpír imádó (én nem :)).

 12. Na szóval :D Nekem az volt a bajom az 1be,és a 2. előzetese alapján is,hogy sok benne a kemény gyerek. Az a James ahogy méregetett,a Jacob ahogy nézett meg az Edward is. Tele van kemény fiúkkal,akik csúnyán néznek,ami miatt a lányok oda vannak. A film alapjáratón amatőr,de nem szidom annyira. Nekem a filmmel különösebb bajom nincsen. Megnéztem az 1et. És a 2. at is megnézem. De az sem véletlen h az előzetesben kapásból Jacob félmeztelenkedik,ki lett jobban gyúrva,új haj… Szóval egyértelmű hogy azt a bizonyos korosztályt kilóra megveszik. Tapasztalatból mondom. Sok fiatalabb lányt ismerek. És mind: “Jajj Ádám a Jacob teste…” Hát igen. A marketingosoknak grat érte ügyesen csinálják. És Lenny: Igaz. Én mikor azt mondtam,hogy a Jessica Alba gyönyörű kapásból: Hülye engem nem is szeretsz,meg nem is szép stb. De Jacob,meg Edward az love. :D De nem baj. Addig is a barátnőmmel vagyok. Én pl Star wars buzi vok,meg minden ilyen “gyerekes” kedvelő (Pókemberek,Batman,stb) Meg sem nézik a lányok azt mert fú az nem valóság,meg mese. Pedig a mondanivalója,a megoldások,a párbeszédek… Na de ez van. :)Remélem senkit nem bántok meg.

 13. Nekem volt szerencsém angol órán “végignézni” az első remekművet.Nem viselt meg mert osztálytársam PSP-jén néztem a Crank 2-őt(persze szigorúan angolul,mert az angol óra az angol óra)

 14. Semmi bajom ezekkel a filmekkel, egyszer túléltem c:

  De az remélem nem csak nekem tűnt fel, h annyi BUTA fanja van ennek a könyvsorozatnak (sőt, inkább azok akik csak filmen twilight fanok), h ha nem Twilight: New Moon ill The Twilight Saga (etc…) néven reklámoznák//vetítenék a filmet, a legtöbb nem is tudná h közük van egymáshoz…

 15. szerencsére az én barátnőmmel ilyeneket néztünk 300, napfény, másnaposok stb. és mindketten jól szórakoztunk.
  persze az is hozzá tartozik, hogy én mondom, hogy érdekli e a film vagy sem, ilyen twilight szarokat meg naná hogy nem kérdezek meg. majd megnézi dvd-n egyedül :D

 16. “persze az is hozzá tartozik, hogy én mondom, hogy érdekli e a film vagy sem”
  ez így félreérthető.
  mondom úgy, hogy mielőtt elmegyek megnézni a filmet megkérdem, hogy ő is szeretné e látni vagy sem.

 17. Srácok, Ti örömötöket lelitek abban, hogy oldalakon keresztül fikáztok vmit?:D Inkább menjetek, aztán foglalkozzatok a barátnőtökkel, vagy nézzetek meg egy filmet:) Vagy ha a filmbuzi-n akartok böngészni, miért nem ahhoz a témához szóltok hozzá, ami érdekel is Titeket?:P
  (human, ebben volt egy ingyen reklám is, kérem majd a százalékot utána xD)

 18. Castiel:

  Itt szögezném le, h ez az első post amihez kommentelek ezzel a történettel kapcsolatban (valószínű az utolós is), illetve ez az első eset, h elolvastam a kommenteket. Ennek az oka pedig roppant egyszerű: hányok az egésztől, és hidd el tudom mitől hányok, nekem már az első film trailere elég volt.

  Arról nem is beszélve, h minnél több csaj lesz nedves a kedves úriembertől (vagy a film bármely momentumától), annál jobban hányok az egésztől.

  Ezzel szemben én bevallom (barátnőnek is), h a TF2-ben oda voltam Megan Foxért, a Kabala pasit meg kizárólag Jessica Alba miatt néztem meg. (persze nem tetszik neki, de ez van) Viszont moziba csak olyanra viszek el bárkit (ha barátnő, ha nem) amiről szinte biztosan tudom, h mindekettőnk számára szórakoztató és utána jót tudunk róla beszélgetni. (A D9-t pl itthon néztem, 2x egymás után, mert az nem nőnek való vidék. :D )

 19. Hehe, nekem fikáznom se kell a csajokat a filmekben, barátom általában rosszul van az amerikai/magyar sztároktól, szóval meg se kell szólalnom, mert fikázza ő magától is! xD

 20. Mint huszonéves (hetero) pasinak nekem is bejön a Twilight. Besegítek egy két infóval, akinek nem tiszta a dolog.

  A marketingen kívűl azért kell félmesztelennek lennie egy farkasnak, mert a story szerint kb 42C fokos a belső hőmérsékletük. (ez jó alkalmat fog adni Jacobnak, hogy magához csalogassa Bellát a hideg esti órákban) Tehát baromi melege van, többek között ezért motorzik is (aaha:P)

  Azért sok a pasi, mert a farkasok falkában vadásznak és az ellenségek növekvő számával szemben összegyülnek a srácok.

  Valószínű azért pörgetik ilyen gyorsan a forgatásokat, mert a történet szerint Edward nem örekszik, és ugye az alap dilemma Bellánál, hogy milyen carul fognak kinézni, ha el kezd ráncosodni majd a 17 éves gyerek mellett. Gazdasági szempontból sem rossz ez a dolog, mert minél magyobb hype lesz a Saga körül, annál több gázsit kérhetnek a szereplők. E és B már így is 10x-es lóvéért vállalták be a 2. részt.

 21. @24
  igen, és úgy egyáltalán más nőkre sem néz gondolom :P

  aki jópasi én arról megmondom hogy az. pl. nekem dane cook tetszik mondjuk a kabalapasiban/spanom csajában, vagy brad pitt a harcosok klubjában, sean connery (sármos) bármikor, bruce willis kicsit fiatalabban a huncut mosolyával, ryan reynolds a penge háromban, clive owen a gyűrött fejével stb.

  viszont rosszul vagyok a szökés gyerektől, leonardo dikapribogyótól, owen wilsontól, george clooney-tól stb.

 22. @human, de néztünk már pornót együtt is! :D De a modell alkatot utálja. Na de nem offolok itt. A lényeg, hogy nem vagyok olyan naiv, mint hiszed! :P

 23. Azért olvasom el a twilight-os postokat, mert röhejesek a kommentek és mindig halálra röhögöm magam, ahogy hímnemű, elvileg felnőtt férfiak képesek ilyen baromságokon kiakadni, mint egy elvileg nőneműeknek írt könyv és készítette film…na most, szerintem emberek, itt veszítitek el a férfiasságotokat. Most komolyan, önkritika zéró? Van párezer film, könyv amit elutasítok, de nem írkálom le minden héten egy újabb hírnél, hogy jajjdeszar…
  Megértem én hogy ebben a mai világban sok a stressz és dúlni-fúlni kell mindenen…de please…
  Moziba kell menni a barátnőddel? Ez van, akkor ne menj, ha meg megnézettél vele pár brutál horrort, és elment veled, viseld a következményeket!
  És nem árt belegondolni, hogy tutira van pár nagyon szar film, amit ti istenítetek…másnak meg hányingere van tőle, a világ így kerek…

  Az, hogy human ezzel “provokálja” a népet nem baj…sőt ő nagyon jól csinálja, mert tudja, hogy úgyis mindenkit elkap a csordaszellem… :P

 24. most komolyan.nemgondoltam volna hogy ide ennyi paraszt jar fel irogatni.mindegyikotok csak a hulye dumat nyomatja.fiuk nektek meg mire baratno ha ennyire utaltok veluk.legyetek melegek biztosan megertenetek egymast.hulyek vagytok mind!felszines seggek

 25. Látnotok kéne a mosolyt az arcomon “paraszt fiúk”. Kezdem magam jól érezni, hogy bejön a Twilight Saga.

  Sőt, ha jó nő vagy, aki ezt olvassa, akkor keress meg! Elolvastam mindegyik könyvet és bejön. Tipikus Edward tipus vagyok, csak velem jöhetsz a napra is:)

 26. Human!
  Gratula!
  Szerintem a Twilight infokkal nyomod felefelé a napi látogatottsági statisztikádat :)

  Elolvastam a teljes sorozatot,eredetiben, amikor még nem volt sehol a film. A könyv tetszett, a film fényévekre van tőle,de ez nem az első ilyen eset.
  Love story ami nagyon jól esik a női léleknek.
  Nem “horror-sci-fi” rajongók műfaja,ezt tudomásul kéne venni pár fikamesternek. Ennyi! :)

  Teddyrush!
  Volvod is van?

 27. Szeretnék megnyugtatni minden fiút, hogy 4 rész van és nem is lesz több (elvileg, persze ha közben kitalálja az írónő, hogy mégis, akkor sorry:D)
  Az 5. rész (ami félig kész) az valójában ugyanaz, mint az első, csak Edward szemszögéből van megírva. Filmben nem hiszem, hogy sok értelme lenne.
  Részvétem azoknak, akiket a barátnőjük rángat el rá. Én nem vinném el rá a barátomat, ha nem érdekli. Mással is lehet moziba menni.
  Amúgy azzal egyetértek, hogy rengeteg buta lány szereti, de őket aztán semmi más nem érdekli, csak a pasik benne. De értelmetlen ezzel azonosítani mindenkit, aki szereti, nektek meg magatokra venni, ami itt írnak…Szereted, szereted, kit érdekel, hogy másnak tetszik-e, vagy sem. Ha pedig mindenáron el akarják mondani a negatív véleményüket, hadd tegyék..

 28. Teddyrush igazán leleményes emberke vagy!!:-)
  Ha csak ezredannyian jelentkeznek a “hírdetésedre”, mint ahányan odavannak Edwardért, már nem panaszkodhatsz.

  Csak aztán, nehogy csalódjon a sok nő!!:-)

 29. Én lány vagyok láttam az első részt, nem tetszett, az ovis kisfiuk sem tetszetttek benne..

  Itt példaként District 9-t hozta fel valaki, nekem nagyon bejött, nem egyszer néztem meg. imádom az ilyen filmeket, meg minden akciós,lövöldözős,katasztrófa-filmet…stb és azt kapom a fiuktól, hogy túl fiús vagyok..
  nah akkor ez most, hogy van uraim??:D

  Témához:én még mindig csak csodálni tudom azt aki képes ilyen szinten rajongani:)

  de ne ijesztgessetek, hogy 3-nál több film lesz?:D

 30. Ha lenne pasim, nem vinném el rá…
  mert ki az a bolond nőszemély, aki elrontja a kedvét a fancsali képű pasijával, mert az uraságnak nem tetszik?
  ugyan lányok…gondoljátok ezt végig =D
  jobb barátnőkkel ezt végigcsöpögni :D
  és a pasi is megmarad :D

 31. Hát igen, fikázni azt tudtok. Én is megnéztem először az első részt és imádtam, aztán elolvastam a könyveket és még jobban megszerettem. És nem a félmeztelen indiánok miatt ( akik amúgy azért ruhátlanok, hogy ne szaggassák szét folyton a ruháikat, amikor átalakulnak), mert eleinte nem is volt szimpi a Jacob gyerek, ahogy tapadt a főhősnőre. Egyébként meg én sem kényszerítem a páromat, hogy jöjjön és nézze meg velem, már csak azért sem, mert ha olyan lesz, mint a könyv, nem akarom, hogy hülyének nézzen, amiért bőgök/bőgünk a csajokkal. Én is láttam a Crank 2-őt, igaz csak félig-meddig, mert akkora sz@r volt, hogy nagyon. Az mennyivel igényesebb, ahogy a lovin idétlenül megdugja a csajt a Jason bácsi? mert elég gáz…szóval, ha valakinek nem tetszik, ne nézze és ne olvassa,kényszerből meg ne menjen moziba, egy értelmes nő nem is várja el, mint ahogy én sem lennék hajlandó ilyen Crank-féléket megnézni.

 32. Sziasztok! Nekem kimondottan semmi bajom ezzel a filmmel. Fiú vagyok.. hozzátenném, barátnőmmel nézem meg (ki mással? =D). De film terén mindenevő vagyok.. pl: mi úgy vagyunk vele, h amit úgy gondolunk, h tetszeni fog azt megnézzük. jövőhéten 2012-re megyünk és ő is nagyon várja. Am tényleg kicsit túlzás, ez a “csitris” dolog, meg a fikázás, de be kell vallani, rengetegen a film által ismerték meg a könyvet, én moment azt se tudtam mi fán terem a twilight. Eddig varázsló láz volt, most jönnek a vámpírok. De jómagam is írok és nagy kalapemelés az írónőnek, mert bizony nem kis dolog, ha a világ várja a saját munkánk gyümölcsét. Remélem egyszer lesz olyan könyvem, amit ugyanígy várnak majd az emberek. Bár ez sok esetben szerencse kérdése is sajnos… ez a média.

 33. Ti (már bocsánat a kifejezésér) olyan egy hülye barom állatok vagytok.Elsőször is a lányok nem csak egy kis hülye csitrik és az én párom sem szereti de mégis eljön megnézni én meg nem szeretem a sci-fi filmeket mégis elmegyek megnézni.Egy kapcsolatban áldozatokat kell hozni de ha te nem vagy képes vágigülni 2 órát a kedvéért akkor nem is vagy igazán szerelmes belé.Gondolkozz el azon hogy ő mitt tett meg érted.Ha úgy érzed semmit vagy nem eleget ahoz hogy végigülj egy filmet akkor nem érdemes járnotok.Akkor szakícs vele de ha ő is végignézi a te kedvenc filmed és mindent megtesz érted fogd be a lepénylesődet és vidd el a moziba a kedvenc filmjére.

 34. fiuk-fiuk…kepzeljetek el hogy van olyan fiu aki elviszi szivesen a baratnojet erre a filmre pedig nem szereti…az olyan fiu szereti igazan a nojet aki kepes aldozatot hozni erte…az enyem elvitt,es o talalta ki hogy menyunk el a moziba…mert szeret…igaz ataludta a filmet,de ott volt velem…nem fikazni kell tudni hanem POFAT BEFOGNI…az nagyobb dicsoseg :D puszka XP(remelem fraszt keptok a “puszka”-tol :D

 35. jah…meg annyit hogy ha olyan csitri a nod ahogy utalsz ra akkor lehet hogy csak pasik vegett megy megnezni a filmet…de tudod miert???mert jobb pasit lat a vasznon mint maga mellett

 36. Adam 31…hat biztos a csajod nem latott olyan testet meg soha…es ha ilyen szenvedve csinalod ezt meg neki akkor gondolj bele o hogy szenved mikor te a thrillerjeid utan feldobodva mesz ki a mozibol o meg probal jokedvunek tunni elotted…primitiv allat vagy :D

 37. Szerintem rég rossz, ha azzal mérjük a szerelmet, hogy elmegyek-e a párommal arra, amire én nem akarok. Hiszen ha szeret, és tudja, hogy engem nem érdekel, akkor esze ágában sincs ezzel kínozni. Mi értelme megnézetni egy csajjal a Transformerst? Mi értelme egy pasival megnézetni a Twilightot? Ugye… Meg attól van oda egy korábbi hozzászóló, hogy elvitte a pasija, aki persze – mint írja – végigaludta. Akkor annak örül végeredményben a lány, hogy a pasija kifizette a jegyét? Mert ez így elég szomorú, és nem a szerelemről szól. Én sem várok el semmit a páromtól, hogy olyat csináljon a kedvemért, amit egyébként nem akarna.

  Mi a barátnőmmel már a Twilight-őrület megjelenésekor a fejünket fogtuk (ő 18, én 22), mert eleve ellenszenves a túlzott fanatizmus (meg az, hogy távolról sem jóképű félmeztelen fiúkért rajonganak a tinilányok). Ezen még sosem gondolkodtam, de azt hiszem, most rájöttem, mi ezzel a baj: bármilyen alkotás (film, zene, de akár ember) függetlenül attól, hogy az mennyire jó, csak adott mennyiségű embernek tetszhet, és csak egy bizonyos mértékben. Tehát lesznek nagy-nagy rajongói, és lesznek olyanok, akik simán kedvelik. Ha valamiért ez nagyon megborul, és hatalmas tömegek őrjöngenek valamiért/valakiért, az nagyon jó eséllyel csak a média, a reklám és a PR hatása, vagyis nem az alkotás igazi értéke hozzá a tisztelőit. Na, ez az, ami nem szimpatikus.

  Az első Twilight-részt most kezdtük el nézni, kicsit úgy nekiülve, mintha a saját paródiája lenne. És így igazán élvezetes, mert félpercenként dobunk be a történésekre valamilyen poént, amin a másik megfekszik. Így nézve tényleg élményszámba megy :)

 38. már megint a média, ennyire nem tud felfújni semmit a média, pontos okai vannak miért kattantak rá a tinilányok, aki elolvassa az első könyvet az simán kiszúrhatja, onnan meg nincs megállás.

 39. És a média nélkül mikor vesznek a tinilányok KÖNYVET a kezükbe? :]

  Persze nyilván nem csak a média keze van a dologban, mert egy Tranformerst akármekkora hírveréssel sem zárnak a tizenéves csajok a szívükbe :) Igazából talán a felszínes rajongás a legzavaróbb az egészben. A fanok iwiw-képei közt megbújó képek alatt a karakterek szívecskék közé zárt nevei valahogy nem azt a látszatot keltik, hogy a rajongók a hiteles színészi alakítás vagy a gazdag gesztuskészlet előtt hajtanak fejet.

  A filmben levő ellentmondások említésekor meg a “ne rontsd el ilyenekkel” válasz jön, és a védelembe vételnél is jönnek a megmosolyogtató érvek. Hogy azért nincs rajtuk felső, mert akárhány fokos a testhőjük, meg a másik azért meztelen, hogy ne szakadjon szét a ruhája, ha átváltozik… Nyilván kitalálta Meyer kisasszony, hogy mi kell ahhoz, hogy félmeztelenül flangálhassanak a kigyúrt fiatalemberek. Na de, éljen már csak pár olyan évet kell elviselnünk, amikor a vámpírok és a farkasok folynak a csapból, aztán jön valami más. Talán valami még rosszabb.

 40. :O Unalmasnak talalom mar ezt az eroltetett nyalas agymosast. Ez nem romantika, ez nem tragikus sorsu beteljesedeni latszo szerelem gyumolcse. Ez a film egyszeruen egy rosszul generalt sorvaszto kaptialista reklamfogas mellektermeke.
  En is latom h mi zajlik a film korul es nem nehez rajonni h igazam van. Ha a nemletezo gyerekem az agymosas kovetkezteben ilyen szarokkal nyaggatna mint ez a sorozat biztos h megtaposnam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.