Az Avatar a Titanic nyomában

Emberek, akár tetszett valakinek az Avatar akár nem, azt már biztosan kijelenthetjük, hogy megmozgatta a népet. A film jelenleg 1.132 milliárd dollárnál tart. Ebből Amerikában szedett össze 374-et, a “maradékot” a világ többi része tette bele. Nyilván a magyarok is, hiszen a 3D és IMAX vetítések olyan szinten elkeltek az utóbbi hetekben, hogy a drága termek végre bizonyíthatták létjogosultságukat. Ennek ellenére nem bocsátunk meg az IMAX mozinak a TDK miatt. Ahogy a MOM park eredeti nyelvű Avatar-vetítéséről is lehetett rosszakat hallani.

Oda tették a pénzt.

Tehát kijelenthető, hogy Cameron papa számítása bejött. Leegyszerűsítette a végletekig, nem durvult bele, így szinte minden korosztály ott csápolt a moziban ténylegesen, visszaadva a vászonba vetett hitet a sokat látottaknak is. A technológia kell, a 3D pedig jött és marad, hiszen ebben látják most a megváltást a mozik. Nem lehet lekamerázni és a home video élmény sem hasonlítható hozzá. De erről majd bővebben kicsit valamikor.

Jelenleg ezzel a 2. minden idők legjobb bevételeivel rendelkező filmek listáján. Már csak a Titanic van előtte. Persze ebben közrejátszik a mégdrágább jegy is, a 3D-s vetítések ugye nem sima jegyáremelések, de a tavalyi TDK-t is lenyomta már 130 millióval. És hol van még a vége? Messze.

53 hozzászólás a “Az Avatar a Titanic nyomában” bejegyzéshez

 1. Gratula a filmnek és Cameronnak! Camerone film az első két helyen + egyik se folytatás ( utánuk következő filmek). Nagy dolog! Ki tudja, hol a vége?!

 2. @dreamgirl

  A japán TDK együttes egy messzi földön híres avantgárd zenekar, kazettáikat nagy számban adták el mind itthon, mind külföldön és még a legvájtfülübb zenekritikusok is imádták őket, lévén egy fia hang nem volt a felvételeken.

 3. Cameron tud :)

  viszont a stereoscope 3d közeleg a házimozihoz is, mármint már van, csak még nem terjedt el

 4. Mammut: most is bejelentettek csomó 3d tévét CES-en, ez tény, ahogy a 3d bluray-jel is jött a sony, de mire ez olyan szinten lesz a lakásokban, mint most a 72 vagy nagyobb tévé + a dvdlejátszó, az még nagyon messze van.

 5. nah de ha drágább a jegy akkor nem éér.. Azért ez a Titanic szám elképesztő!!!

  Én azok táborát erősítem, akiknek nem tetszett, de ez most lényegtelen.
  Cameron nagyon belenyúlt a tutiba azzal, hogy elsőként csinált ilyet. El sem tudom képzelni mennyi lesz a végösszeg.

 6. Kíváncsi vagyok, Cameronon vajon egy Battle Angel póló lehet? Persze simán lehet, hogy rosszul gondolom. De ez milyen promó lenne már a következő dobásához :)

 7. mármint? mivel Battle Angel valszeg nem a következője lesz, azt mondta, hogy az még nem teljesen jól valósítható meg.

 8. Ez a sok lé ami befoly remélem még sok ilyen pompás filmre fog elmenni.
  Cameron /cheers

 9. Nekem elég friss az élmény, a film közepesnél jobb, de engem a 3D érdekelt. Sima 3D vetítést néztem.

  IMAX változattal nem tudom összehasonlítani, de alig jött át nekem hogy 3D-ben vagyok. Persze látszott a lényeg, mi van elől mi van hátul, de kevésszer éreztem, hogy na ez kijön a filmvászonról. A tényleges 3D-t. Az Ipolytarnóci Ősparkban láttam utoljára ilyet, igaz az 4D-s volt(mert mozgott a szék is), de azt sokkal inkább élveztem. Igaz nem volt ilyen szép, de az időutazáskor időutaztam, és nem csak azt néztem a vásznon, a dínó beleordított az arcomba, stb.

  Nem tudom, lehet hogy elől kellett volna nézni vagy valami, de nekem sajnos nem jött az az élmény amit elvártam.

 10. willgrim,
  Igen, az Alita a pólón. Vagyis Gally.

  Örülök az Avatar sikerének, megérdemelt szerintem. Várom a folytatást: remélem, így már kicsit jobban elengedheti magát Cameron, és jöhet az Avatar-féle Birodalom visszavág.

 11. amikor néztem a bevételi ranglistát, azt hittem rosszul nézek valamit, de akkor tényleg pár hét alatt feltornázta magát a dobogóra :)

  amúgy ebben az összegben (a titanicnál) csak a mozijegyek ára van benne, vagy a dvd is?

 12. Mivel nekem nemjott be az Avatar, ezert egyaltalan nem orulok az eredmenynek, ez azt jelenti, hogy meg tobb penzbol fog forgatni, es igy tenyleg elnyomja a kissebb koltsegvetesu, attol meg ugyanugy latvanyos es ennel sokkal ertelmessebb filmeket.
  Mindenki azt fogja majd mondani: hol van ez latvanyban az Avatarhoz?
  Pedig latvany/koltseg kategoriaban nekem egy 0.
  De ez van, a tobbsegnek ez jon be, ez mutatja a jovot.

 13. A bevétel nem csoda, főleg, hogy az IMAX meg a 3D is drágább az alapnál (ha jól tudom). A számolás végére még azért nem lehet érni, mert úgy olvastam Kínában most fogják csak vetíteni. Ott is ki vannak éhezve a mozisok és azért vannak páran :D
  2 milla körüli bevételt várnak min. ha jól néztem és még nem is beszéltek a DVD, BluRay kiadásokról, nameg a mellé felépülő későbbi marketing elemekről (játékok, bögrék, stb…) :)
  A folytatást várom mivel akkor már jobban a sztorira tudnának fókuszálni. Mindent megteremtettek hozzá most, hogy a következő még jobb legyen.

  Nos, éljen Cameron bácsi, tényleg megcsinálta :D

 14. 18: A felütésben human által leírt számok box office eredmények és ezek mozi bevételt jelentenek. A mozin kívüli bevételek, bevallom felmérhetetlen, legalábbis mérése nem ilyen egyszerű. Nem kis munka lenne összeadogatni mondjuk a titanic bevételeit, de hihetetlen számot kapnánk…országok költségvetése lenne rendbetéve az összegből:) Nagyon gazda emberré tettük Lucast, Spilberget, Cameront, Peter Jacksont és a többi társukat.
  Ha 500 milla volt reklámmal az avatar, akkor most olyan 190 (É.Amerika: 380 M – cca.50%) és 300 M (többi: 760 M – cca. 40%) a studió bevétele, ami azt jelenti, hogy cca. nullán vannak. Durva számítás, de itt tartanak. Most jön a haszon és még évek múltán is termelni fog (DVD, BR…). Keményen jön a zsé.

 15. Lassan tanítják majd a Cameron film marketinget, mint a Steve Jobs (apple) félét.

  Tippelni sem mernék a végére a box officenak, de szerintem közel lesz a Titanichoz…

 16. Amúgy azt lehet tudni hogy a mozibevételekből mennyi megy a stúdióknak arányaiban? Mert gondolom ezek az adatok csak nézők megszorozva a mozijegy árával.

 17. amerikában az első hetekben szinte az egész. A mozik többnyire a popcorn és többiből élnek.

 18. Cameron papának van mit a levesbe aprítania, övé a két legtöbb bevételt hozott film. grat hozzá szép munka, csak így tovább.

 19. James Cameron az egyik legnagyobb.Aki kételkedett abban,hogy ez a film befut,az annyit sem ért a filmekhez,mint hülyegyerek a hózentrógerhez.
  :)

 20. Mr. Cameron egy géniusz. Olyan látványt dobott elénk, amire az emberek többsége úgy reagál, hogy ezt látni kell. Letölteni fölösleges, mert a látványt ugye nem adja vissza, a történeten meg inkább elalszik az ember. Ezért gondolom, hogy sikerült ilyen tökéletes pénzcsinálógépet létrehoznia. Kihasználta a technológiából kinyerhető legtöbb pénz lehetőségét. Mondjuk pl. egy Tégla, Hatodik Érzék szintű storyval (ezekben van) kevesebben mennének el moziba. Szerintem…

 21. persze mczolly, főleg a PR osztályos dumád jó, főleg így 3 héttel a bemutató után :-) kicsit gondolkozz is mielőtt osztasz.

 22. Megérdemelt ez a siker.

  Az Avatar egyébként Cameron legjobb filmje, hihetetlenül el tudja velünk hitetni, hogy az ő alkotásai zseniálisak, és kolosszálisak.

  Itt újított, de nagyon, ezért megérdemelt a siker, én nagyon élveztem. Újra MOZI volt a MOZI.
  És ez jó.
  Simán a legfontosabb alkotás az évtizedben (főleg technikailag, és a MOZI szempontjából nézve) ezért mondom, hogy a legjobb Cameron film.

  De egy valamit nem értek.
  A Titanicba, mi a pöcsöm volt olyan hű de kva jó, hogy ennyi oscart meg pénzt hozzon?? Ezt már vagy tíz éve nem tudom felfogni, az Avatanal még érthető de a Titanic??
  Egyszerűen nem tudom mi olyan hű azon a filmen, szerintem sose fogok rájönni.

 23. Gratula Cameronnak, igazi genius. Remélem sok hasonlóval ajándékoz meg bennünket!

  @jam: Titanic Oscarjai szerintem nagyjából rendben vannak, pedig nekem sem sikerült még 1x sem a végére jutnom, mert unom. A bevétele is oké, sok nőt és velük a férfiakat is moziba kényszerítette a hatásvadász, sablonos romantikus szál. Hasonló van az Avatarnal is, de ez mindenkinek (férfi, nő) nagyrész tetszik.
  Na meg az Avatar nagybetűs MOZI. Végre megint van moziélmény. Mesét egyben és szépen még nem meséltek.

  human: please egy filmet mondj, amire beültél és magába szippantott: nem gonolkoztál, nem elemzgetted és nem kezdted utána merev szemmel darabokra szedni, mert annyira nem tudtad a nézése közbe hol is vagy, hogy leszartad a hibáit, hiszen nagyon egyben volt és MOZI élmény volt.

 24. #36 a szépen elől kimaradt az ilyen. Human kérlek biggyeszd oda ha megtennéd. Köszönöm!

 25. Sziasztok!
  Egy kérdésem lenne, ugyanis még mindig nem láttam az Avatart, és mindjárt meg is mondom miért.
  Ugyanis nekem rossz a szemem. De annyira, hogy nincs térlátásom, ezért nekem a 3D-s mozi (tudtommal) nem működik. Egész egyszerűen nem látom a térhatást bennük. Sőt, szemüveg ide vagy oda, a 3D-s filmeknél csak az eltolódott színeket látom, ami rövid távon is nagyon kellemetlen (ilyen volt nekem pl a Chuck 3D-s epizódja is, bár szemüvegem nem volt, de szemüveggel is ugyanaz lett volna).

  Viszont egyik ismerősöm azt mondta, hogy a film még így is élvezhető, csak nekem akkor olyan lesz, mintha sima filmet néznék. Ti tudtok erről valamit?

 26. “Ennyi erővel a Titanicnál érthető, az Avatarnál nem”

  Pont, hogy fordítva.
  Ahogy azt le is írtam.
  A Titanic szintén totál sablonos, ráadásul unalmas, feldogoz egy megtörtént eseményt, és ennyi.
  Végén meghal benne Leo, hurrá, kb az utolsó fél óra értékelhető az egészből igazán, a többi teljesen átlagos.

  Az Avatar egy nagy mese. Ezt lehetett tudni előtte is.
  De itt az ember azt érezte, hogy ez igen újra MOZIban ülök, és ez fontos manapság a letöltögetős, DVDs, otthon megnézem, valaki lekamerázós világban, szerintem.
  Ennyi az Avatar lényege, és fiúk ill. lányok is élvezhették egyaránt, míg a Titanic inkább egy nőknek készült romantikus film.

  Egyébként is, nem akarom én Cameron itt bírálgatni, (mert hát ki vagyok én?? ) de a történetei nagy része szarok, valahol..
  A Terminatort (1-2 ugyebár) is csak a feeling viszi. Az addig szép és jó, hogyjövőből visszaküldi John Conor az egyik legjobb katonáját, hogy védje meg Muttert a gonosz Terminatortól, de utána az egész sztori tele van logikai bukfencekkel, amin ha elkezdesz gondolkozni az egész film egy rakás fos lesz, szóval agy kikapcs, a második része dettó.
  A Titanicban ugye frankón semmi nem történik 2 és fél óráig, az Aliens meg a hentelésen kívül nem sok mindent akart megmutatni nekünk.
  Az Avatart is úgy kell nézni, hogy nem kezdesz el azon agylani, hogy most Cameron miért nem tett bele, itt egy csavart, ott egy fordulatot stb stb.
  Mert még így is simán jobb meg fasszább mint a többi alkotás az ausztrál mestertől.

  (És innen nem értem a bevételeket, a filmje tulajdonképpen mind – mind arra építenek, hogy neked “átjön” vagy nem. Ha nem akkor egy látványos szar, ha igen akkor meg klasszikus, gondolom ez a fegyvere Cameronnak.. És milyen jól teszi az öreg, hisz a számok őt igazolják.)

 27. “mind arra építenek, hogy neked “átjön” vagy nem.” ezzel egyetértek, a többivel nem :D talán azért nem értetted meg, mert nem érezted át az egészet úgy, ahogy a szereplők. Avatart pl nem tudtam mindig úgy nézni, h “jédejó simán bele tudom képzelni magam Jake helyébe..”
  Titanic végén nem hiába mondja Brock, h nem értette meg, mert nem élte át..
  amúgy a mai jegyárakat (+ h jan30-ig nem is lehet jegyet foglalni imaxbe, lol) elnézve túl is szárnyalja a Titanic bevételét..

 28. yesname: ott van rengeteg film a 9-10 pontosok között, amik beszippantottak. Ott az évvégi toplista. Pl az Up sokkal jobban beszippantott tavaly.

 29. Jam: csak a gondolatmeneted hibájára akartam rávilágítani: Attól, hogy te nem érezted át a filmet, még nem biztos, hogy nem érthető a sikere. Én az Avatart nem éreztem át teljesen, de tökre értem a sikerét.

 30. human: Én Titanic sikert megértem, mint írtam hiába nem volt erőm végignézni soha. Vannak rengetegen akik annak tudták átadni magukat.
  Azért Human remélem az Avatar sikerét nem (csak) azalatt érted meg, hogy hú, milyen látvány, mert ha igen csalódnom kell benned :).

  Főleg, hogy most átfutottam a toplistás és néhány másik “review”-dat és bizony igen erősen aszerint írod őket, hogy milyen hatással volt rád a film.
  Láthatóan ha valami magával ragad elfelejted a legtöbb hibát vagy a súlyosabbakat megemlíteni. Olyanokat, melyeket más filmeknél (amik nem ragadtak magukkal) megteszel. (Néha olyant is, ami valójában nem is igazán hibája a filmnek ;) ).

  Nehogy félre értsd nincs ezzel semmi baj! Mind ilyenek vagyunk és inkább örülök ennek, minthogy a hatást, s érzelmet háttérbe erőltetve tisztán objektív legyél.
  Úgy veszem, hogy az írásaid a rád gyakorolt hatást tükrözik valójában és nem a racionális boncolgatást.
  Így tovább!

  Ps: Sértődés ne essék!

 31. nem csak a látványt értem rajta, de butaság lenne azt gondolni, hogy a többséget nem az vitte be. Nem véletlen kelt el minden jegy még most is itthon rá az imaxben. De nem is te írtad, hogy a titanic oscarjait vagy sikerét nem érted, szóval felesleges ebbe most belefolynod.

 32. Hát az én fő dilemmámat (IMAX 3D, de szinkronos vs. Digital 3D, eredeti nyelven) a hype megoldotta, lévén egy fia jegyet nem lehetett IMAX3D-re szerezni – ezek után nem is csodálkozom ezeken a számokon… =) Na meg azok után hogy fél órát álltam a kígyózó sorban míg ki tudtam venni az automatából az előrendelt jegyem (bár ez nem tudom mennyire volt az Avatarnak, és mennyire az átlag-szombat-estének betudható)

  Mondjuk így utólag (tegnap néztem, CC-arénában, ahol szerencsére nem tapasztaltam semmit a MOM-nál fellépő problémákból) nem is bánom. A családias hangulat még külön plusszt adott a filmnek, a hetedik sor közepéből a vászon közepéről szuper élményt nyújtott, a néhány kósza kínai és más, nyilvánvalóan nem-magyar néző alkotta “tömeg” nem hatékonyan rombolni az élvezetet xD)

 33. yesname:
  “human: please egy filmet mondj, amire beültél és magába szippantott: nem gonolkoztál, nem elemzgetted és nem kezdted utána merev szemmel darabokra szedni, mert annyira nem tudtad a nézése közbe hol is vagy, hogy leszartad a hibáit, hiszen nagyon egyben volt és MOZI élmény volt.”

  Nem nekem szólt a kérdés, de pl. legutóbb a Sherlock Holmes.

 34. Másodszori 3D nézés után után is tartom a véleményem. Az előző hsz-ben én nem a filmet méltattam, hanem Cameron bácsit, hisz ő a kreatív ötletgazda és biztos nem csak a székében ült és mutogatott meg utasított, hanem igenis belefolyt mindenbe. Na, ami még közgazdaként eszembe jutott a pénzzel és a filmmel kapcsolatban:
  Szép, hogy a filmből származó bevételekkel számolunk, de gondoljatok bele, hogy milyen jó húzás 1 órával korábban átvetetni a jegyet. Hol van a mozi?Bevásárlóközpontban. Mit csinálsz egy óráig? Vásárolsz (a többség). /Ha korábban vetted át a jegyet akkor is jártál bent/. Tehát egy csomó pénzt húz ki az ember zsebéből ez a film. (Ami nem J.C. zsebébe megy, de lendít a gazdaságon.)
  A történetről még annyit, hogy a barátnőm (miatta kellett újra megnéznem), aki utálja a fantasztikus és szörnyes lópikulákat, de most egyszerűen odavan meg vissza Zsákszuli és Nejtiri szerelméért. Én mondjuk a Pandorumot néztem volna hasonló 3D-ben. Az lehet nem tetszett volna neki :-D

 35. “milyen jó húzás 1 órával korábban átvetetni a jegyet. Hol van a mozi?Bevásárlóközpontban. Mit csinálsz egy óráig? Vásárolsz (a többség).”

  Közgazdászként én meg annyit látok bele hogy mivel a mozi és a pláza általában nem egy tulajdonban van, ez csak szerencse a többi boltosnak. Sokkal inkáb arról van szó hogy még időben el tudják adni a jegyeket ha valaki meggondolta magát időközben de a mozinak már nem szólt.

 36. Pont ezért írtam, hogy GDP szempontból,tehát nem a mozi és nem Cameron szempontjából. “Ami nem J.C. zsebébe megy, de lendít a gazdaságon.”

  Légyszi olvasd el előbb, hogy ne kelljen idéznem saját hsz-ből…

 37. muszáj elmondanom, hogy nekem nagyon nem jött be a 3D… nem tudom igazán megfogalmazni miért. Kicsit csicsának érzem az egészet, sokszor elvonta a figyelmem a filmről, pedig arra akartam figyelni. Egy szó mint száz, nem nyűgözött le. Nagyon remélem hogy 10 év múlva is lesznek még “normális” filmek.
  A 3D-t meg eltehetnék addigra, amikor már nem kell hozzá szemüveg(már dolgoznak az ügyön..), talán az jobb lesz..

 38. Véletlen összejátszás, semmi tudatosság nincs benne. Semmi köze a jó húzáshoz. Akkor lenne az, ha ezt kormányzati szinten támogatnák vagy ösztönöznék.

  Légyszi olvasd el előbb, hogy ne kelljen idéznem saját hsz-ből..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.