Továbbállók (Away We Go)

Mint tudjátok, normálisan elkészített indie roadmoviek bármikor jöhetnek. Rendben, itt “csalnak” holmi repülőkkel, de mégiscsak kocsiznak sokat, meg vonatoznak, meg mindenfelé négy-öt helyen járnak. Nem lép ki a hasonló filmek közül, de ha jókor nézed, akkor egy kicsit el fog kapni a hangulata.

Away We Go - balra a két főszereplő

Azt már az elején le kell kötni, hogy bár van benne egy-két vicces jelenet, az Away We Go azért simán dráma lett. Ezt azért mondom, mert hát mindkét főszereplő tévéből, vicces műsorból érkezett — de mit is gondoltam, nem lesz nehéz belerázódni abba, hogy itt másmilyenek, mert egyrészt jól játszanak, másrészt most komolyan, a nőről ránézésre ki tudja, hogy az SNL-ben volt? Ez utóbbi nem is kérdés, annak a 10 embernek aki tudja most nem kell bólogatni, hogy bezzeg ő tisztában van vele, mert hát azzal is tisztában kell legyen, hogy Magyarországon a kisebbséget képviseli ebből a szempontból.

A történet úgy néz ki, hogy van ez a 33-34 éves pár, nem házasok, de együtt élnek már rég. A nő teherbe esik, ugrunk a várandósság 6. hónapjára, amikor is arra jutnak, hogy ideje lenne kitalálni mit akarnak az életükkel, de legalábbis megtalálni azt a helyet, ahol tényleg szeretnének élni. Nem gazdagok vagy ilyesmi, de a munkájuk megengedi, hogy költözzenek. Az egészet az indítja be, hogy eredetileg a férfi szülei környékén akartak maradni. A fennakadás: ők épp dobbantanak Belgiumba, még a baba születése előtt, így könnyen levonható az a következtetés, hogy nem igazán érdeklődnek az unokájuk után. Nosza, hőseink útra is kelnek, végiglátogatják testvéreket meg régi barátokat, így a városokat is, ahol ők élnek, és megnézik melyik tetszene nekik.

Away We Go - repülőn

Pont ezeknél a látogatások furcsák amúgy. Ezt úgy értem, hogy a filmet egy házaspár írta, méghozzá olyanok, akik egész jól meglehetnek egymással, így kijelenthető, hogy többnyire életszerű párt sikerült főszereplőnek alkotniuk. Vannak súrlódások, de ugratják egymást, meg szerelmesek, méghozzá többnyire teljesen hihetően. Ellenben azok akikkel az utazás során találkoznak, nos ők borzasztó papírmasék és túlzások. Értem, hogy ez volt a cél, hiszen gyerekkel rendelkező párokat látogatnak és mindenhol van valami gond amit be akartak mutatni, azt pedig így könnyebb, de zavart. Szóval így végigmennek a valami miatt szarban levőkön, a negatív példákon — van ahol a jellem miatt, van ahol a természet szólt bele a pár életébe —, hogy megtalálják a saját útjukat. Mindezek mellé azért némi humort is sikerült becsempészni, különben teljesen lehúzós lenne a film.

Ezúton megmelíteném, hogy nem csak a főszereplő pár közötti kémia működik, de Sam Mendes is összeszedte magát picit. Nekem A szabadság útjai nem jött be, ez tény, annyira akart, hogy túl merev lett, de ezúttal láthatóan nem az Oscar díj lebegett a forgatás, nem is, már a munka elvállalásakor a szeme előtt. Most is akart mondani dolgokat a nézőknek, ez nem vitás, de nem olyan görcsösen.

Továbbállók értékelés

Igazából hét pontot érdemelne, mert a harmadik “na ezek is szarban vannak” pár után egy picit besokalltam, de a magukra találás során van egy olyan rész, aminek a szomorúságával tökre együtt tudtam rezegni, így részemről 8/10-es élmény lett simán. (Amúgy kár, hogy külön egy beállítás nem kaphat valami díjat, mert a repülős-delfines (amikor megnézitek majd látjátok) az egyszerűen fantasztikus volt.)

25 hozzászólás a “Továbbállók (Away We Go)” bejegyzéshez

 1. Nekem nem jött be annyira a film.Indie múvik über alles,de ennél valahogy nincs meg az a tipikus hangulat ami általában jellemzi ezeket a műveket.
  A párok bemutatása pedig tényleg elég szájbarágósra sikeredett.

 2. szerintem nagyon gyenge…
  film közben megfordult párszor a fejemben, hogy kikapcsolom, mert unom. 10/4-nél nálam nem ér többet.

 3. Mendes sikeresen egyesítette a humortalan vígjátékot az érzelemmentes drámával és a céltalan road movie-val és a végeredmény egy idegesítő karakterekkel teli, kibírhatatlanul hosszú, semmitmondó hulladék lett. Ritka az olyan film, amiben SEMMI értékelhető sincsen, na ez ilyen. 1/10

 4. Nekünk speciel nagyon tetszett.
  Lehet meg kell érni egy bizonyos kort is ahhoz, hogy értékelni tudja az ember.
  De mi nagy Office rajongók is vagyunk.

 5. Nálam ez pont a human által leírt negatív dolgok miatt csak egy 7-es. Mindenhol csak a végletekkel találkozunk, de még azok is nagyon túlzóak. Mondhatnám azt is, hogy ilyen családok nincsenek is. De vannak, még ennél is rosszabbak. De akkor is. Amúgy az is elég furcsa, hogy többször is elhangzik, hogy “nincstelenek” (ok van valami munkájuk), de azért rövid időn belül beutázzák fél USA-t, sőt még Kanadába is elruccanak, ami azért nem kis összegeket emésztene fel. De végül is nem is ez a lényeg.
  Nem rossz film amúgy, de erősen hangulat kell hozzá. A zenéje bejött.

 6. már vártam a kritkát, és ellentétben a többséggel nekem nagyon tetszett. lehet, hogy nem voltak reálisak a többiek, de ha nagyon szigorúan vesszük Burt és Verona sem volt az. a vége is teljesen kiszámítható volt, de pont ettől volt annyira megrendítő. bevallom, nekem minden pátoszosságával és naivitásával együtt jobban tetszett, mint a 500 days of summer. Nekem az túl mesterkélt volt, meg reális. ez nem reaális, de néha kell ilyen is: a revolutinary road után, ami az egyik legnyomasztóbb filmélményem volt, üdítő h sam medes sem gondolja azért, hogy teljesen kilátástalan az egész. én ajánlom mindenkinek, aki csak egyszer is elgondolkodott azon, hogy tkp. mi a fenét is csinál itt.

  off: egyébként nem tudom, hogy miért írtam ezt a kommentet, mert az elmúlt fél évben egy kommentem sem jelent meg itt a filmbuzin. :(

 7. nekem tetszett. Hülye gondolat, de talán pont azok húzzák le, akik nem gondolkodnak el ilyen dolgokon..
  Tetszett még az a gondolatmenet is, ahogy a srác levezette a család meg a szeretet lényegét.
  delfines kép tényleg zseniális volt :) so még1x köszi a tippet

 8. Én imádtam! Legendás benne a szexjelenet asszem :DD De az egész film, úgy ahogy van imádnivaló! Hangulatbomba;)

 9. én már kicsit régebben láttam, viszont emlékszem, hogy a zenéje nagyon bejött, meg is van az OST

 10. Brumi, ha ez a film szerinted érzelemmentes volt, akkor valószínűleg te vagy érzelemmentes.

 11. Én felismertem, én felismertem!
  Bár a nő kábé akkor volt SNL-es, mikor még Amy Poehler is 20 kilóval soványabb volt :D (régi szép idők)

  Nekem is tetszett, a kezdőjelenet telitalálat, igaz nem is sejtettem, hogy Mendes filmet fogok nézni, amíg ki nem írták a vásznon a nevét (tudom, tudom – vessetek a mókusok elé!).
  Viszont szerintem a pároknál nem a gondokat akarták bemutatni, hanem a föszereplők egyfajta odüsszeiát jártak és a saját kontrasztjaikkal találkoztak szembe (elsőlátásra funkcionáló, de belül kissé széteső családok).
  Mindenesetre a film nagyon jó, többszörnézős élmény.

 12. Bujtor: Aki egy filmről alkotott vélemény alapján képes az adott illető teljes személyiségtérképének felrajzolására, az vagy földönkívüli vagy nem túl intelligens. Remélem hamarosan valaki előjön az “akkó nézzé Transformerszet”-ütőkártyával, azzal úgyis mindent el lehet intézni. Szubjektivitásról még nem hallottál? Különben meg nem vagyok érzelemmentes, az idegesség és az unalom már 5 perc után eluralkodott rajtam, totális közönnyel néztem végig az antipatikus pár céltalan utazását, ritkán sikerül filmet ennyire meggyűlölnöm. Túljátszott, alulírt, rosszul megrendezett, borzasztó dramedy, ettől még az Álom.net is jobban tetszett. :)

 13. spoiler:
  keresték azt a helyet, amit otthonnak nevezhetnek. mi ebben olyan céltalan?:D
  spoiler on

 14. Tetszett.

  itt-ott spoiler:

  Remek felütéssel kezdtek, a terhesség kiderülése rögtön mutatta, hogy nem teljesen reális történettel állunk szemben. Onnantól kezdve pedig valóban nem nagyon láttunk normális embereket a 2 főhőst leszámítva. A karikaturisztikus megjelenítése a többi párnak pedig épp azzal magyarázható – számomra -, hogy a főhőseink így szembesülnek saját félelmeikkel. Így erősödnek meg abban, hogy jó úton haladnak.
  A kedvenc jelenetem az “éjszaka az ugrálóasztalon” volt.

 15. Nekem az egyik kedvencemlett. John Krasinski jelenetei voltak nekem a legjobbak, amikor túráztatták a pici szívét. Igen, nem baj ha egy kicsit érettebb vagy egy-két poénhoz.

 16. Nekem is tetszett, sőt, az utóbbi idők egyik legkellemesebb meglepetése volt. sokkal drámaibbra számítottam, meglepett, hogy ennyire vicces volt. lehet, hogy csak jó hangulatomban kapott el, de nem találtam kivetnivalót a valóságtól elrugaszkodott figurákban, meg helyzetekben. Alison Janney hihetetlenül szuper volt!
  A női főszereplő meg nekem az Idiocracy-ből volt ismerős, mert SNL-t életemben nem láttam.

 17. PICI SPOILER

  Az utolsó jelenet, amikor megtalálták a “tökéletes helyet” az nagyot ütött. Gyönyörű volt az tó part a képvilág… ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.