Pokoli édenkert (A Perfect Getaway)

Erről a filmről sajnos nem sokat lehet mondani. Teljesen korrekt mű, de nagyon lassan jutunk el az akcióig. Ok, ez lehet csak engem lepett meg, de a trailerben marhasokat menekültek, hát a filmben meg kb. csak az utolsó 15-20 perc olyan pörgős. Nem azt mondom, hogy szar a felvezetés, mert nem az, bár kicsit bután, de egész jól növelik a feszültséget a robbanásig, de összességében mégsem az igazi valahogy az arány. Majd meglátjátok. Tipikus “este nincs jobb dolgod” napra való.

Perfect Getaway főszereplők

A szereplőkről viszont csak pozitívan lehet nyilatkozni. Amikor Jovovics bekeményít, vagy amikor Olyphant megszívatja Steve Zahn-t teljesen coolan, vagy maga Steve Zahn, az aggódó beszari forgatókönyvíró. Egyszerűen a B kaliberű stúluson belül nézve nincs kivetnivaló a gárdában, a forgatókönyv gyengeségeiről meg nem ők tehetnek. Mondjuk azt még hozzá kell tennem, hogy a gyönyörű táj az unalmasnak érzett részeket is feldobja azért. Innentől és a kommentekben is spoilerek lehetnek kivételesen (azért jelölje aki ír), vigyázzatok! A pontszám amúgy 5/10 részemről, de mint feltűnhetett, annyira nem bántam meg, hogy megnéztem.

A Perfect Getaway szerintem tipikus példája annak, hogy csak a csattanó volt meg amikor bólintottak az elkészítésre. “Végig azt hisszük, és akkor bang, a végén hatalmas fordulat” – adta el az író a filmet. Igazából már említettem, de nevetséges, hogy a trailerben ellőtték a “hatalmas csattanó lesz” dumát. Mivel tudtuk, hogy várható, így természetesen könnyedén kitalálható előre. De tényleg, nézed a filmet és ugye tudod, hogy van egy gyilkos pár a szereplők között, aztán ki is találod melyik kettős az. Az egyik feltűnő csapat annyira gyilkosnak van ábrázolva, hogy az a red herring természetesen, aztán van a két főpár, akik közül az egyik sokkal agresszívabb, szóval az nem lenne nagy fordulat, hogy ők a gonoszok, és így meg is vagyunk. Megfejtettük a rejtélyt, hiszen a többi nem lenne csattanó. Komolyan, jobb film lett volna, ha nem a csattanóra építik, vagy ezt nem lövik el előre. Igazából érdekes, hogy miért dönthettek a fordulat megemlítése mellett, mert ha megnézzük például a 6. érzéket, azt sikerült eladni nélküle, és baromi nagy Word of Mouth kampányt generált a bemutató után ez a filmnek.

Mellesleg külön vicces, hogy a szereplők még dumálnak is a red herringről, szerintem ott baromi okosnak meg önreflexívnek hitte magát a film írója, közben pedig a reklámkampány is kicseszett vele, és hát ő is kiszúrt magával, annyira nyilvánvalóra írta a párokat, fekete-fehérre.

30 hozzászólás a “Pokoli édenkert (A Perfect Getaway)” bejegyzéshez

 1. nekem nagyon tetszett a film. olyphant hatalmas volt benne.
  es ha az “american jedi” film kijonne fejvesztve rohannek a moziba:)

 2. Timoty Olyphant a Deadwood óta nagy kedvenc és hát hatalmas, amit itt művelt. Teljesen mindegy milyen a történet (nem vészes, simán meg lehet nézni), mert a karaktere számomra simán elvitte a filmet.

 3. Nekem nagyon tetszett, nálam simán 8/10. Bár nem annyira vagyunk egy hullám hosszon, mert szerintem meg a The Road meg a (500) Days of Summer nagyon szar. Ezek meg itt magas ponsztámot kaptak, sztem meg kurva unalmas volt mindkettő.

 4. Nekem még tavaly ősszel volt “szerencsém” látni ezt az alkotást. (sic!) Borzalmasan sivár és semmitmondó sztory, melynél csak a szinészi alakitások (sic!) rosszabbak. Nálam 2/10

 5. SPOILR
  Én megnéztem ezt 1 hónapja kb. Na most az ilyent nagyon gyűlölöm amikor a film arról szól, hogy a nézőket akarják megszivatni. Arra gondolok, hogy Steve Zahnékat úgy mutatják be mint akik meg vannak ijedve a gyilkostól, és hogy le akarnak lépni meg hasonlók. Persze értem én hogy meg kell játsszák magukat, de ez már sok volt nekem.

 6. SPOILER

  Az első fele úgy ahogy elmegy a filmnek, de mivel a
  fordulatot ugye sikerül előre vizionálni, a második fele így elég silány.

 7. SPOILER

  sztem is korrekt film. a fordulatot én nem vágtam előre ezért így jó volt, de tényleg k*rva gáz, h ezt lelövik a trélerben.

  Olyphant jól játszott. Spoiler: Az utolsó 20-30 percbe beletömörített akció viszont rohadtul cool. Ha nem lenne az eleje ennyir unalmas, több feszültséget sikerülne kelteniük akkor egy igen csak jó film lehetett volna belőle.

  Spoiler vége

  De 1* mindenképp nézhető. Nálam erős 6/10!

 8. SPOILER

  Nagyon szép látványvilág, jól eltalált színészek, de eszméletlenül bugyuta és értelmetlen csavarral teljesen tönkretették a filmet…:(

 9. olyan jó, hogy azt sem jelölitek spoilerre ami a posztban az volt, tehát mindenkinek világos, hogy spoiler, jelölni kéne.

 10. Azért kíváncsi lennék, hogy miből vágtad le a végét, mert abszolút semmi, de semmi nem utalhatott erre a logikátlan, elcseszett befejezésre. Amúgy Hawaii szép hely, és Mila is egész hiteles, az újdonsült feleség szerepében.

 11. gyenge volt, többet vártam – bár tény hogy nem a színészek voltak rosszak hanem a sztori atom klisés.
  nekem bőven egyszernézős marad.
  10/4

 12. “rt kíváncsi lennék, hogy miből vágtad le a végét, mert abszolút semmi, de semmi nem utalhatott erre a logikátlan, elcseszett befejezésre. ”

  ottvan Yesman, leírtam miért nyilvánvaló a vége jóval előre

 13. Nekem bejött a film. 2 gyönörű nő van benne, lehet röhögni ahogy oli szivatja zahnt és hawaii szép. 1 remek délutáni szórakozás. 6.9/10

 14. spoilerezek:

  kicsit elbambultam amikor a csaj nézegeti a képeket a parton, de miből jött rá, h ők a gyilkosok?:D
  spoiler off

  nem volt ez olyan rossz, 1x tényleg jó volt, csak tényleg az volt cink, h az első 5percben már vágtam, mi lesz a csattanó..trailertől, reklámoktól függetlenül.

 15. SPOILER!!!

  Blady, abból vágta le, hogy az esküvői képeket nézegette, és az ifjú pár a képeken nem Zahn és Mila volt. Egyébként tényleg előre vágható a csattanó, éppen a human által taglalt okok miatt, éppen ezért bosszantó az azt megelőző terelés (főleg amikor Zahn a telefonon próbálja megnézni a gyilkosok képeit). Szóval azért rendesen hülyének nézett mindenkit az író.

  Viszont remélem, hogy nem csak pletyka, hogy Olyphant karakterének ugyanazt a “sorsot” szánja Twohy, mint Riddicknek. Egy próbálkozást megérne. :)

 16. 2ndskin: SPOILER a telefonos tényleg terelő, de lehet cska azért néziik nagyon, hogy ők azonosíthatóan látszanak-e rajta.

 17. hát ja, túl sok variáció tényleg nem volt a végét illetően. azért sztem is egynek mindenképp jó, vicces volt Zahnt ilyen szerepben látni, Hawaii meg adta magát, 7/10.

 18. SPoiler

  A film nekem speciel tetszett, Jovovics végre nem egy fantázialény, kedvelhető és földhözragadtabb, az utolsó húsz percben nem kellett volna olyan ingatagra megírni. Zahnról régóta tudtuk mennyire jól használja adottságait, a tettrekészségét mégis tovább kellett volna csiszolni, kíméletlenebbé tenni adott helyzetben. Olyphantnak nagyon jól áll ez a talpraesett, elpusztíthatatlan tahó szerep, Kiele Sanchez meg íncsiklandó látvány és végre nem egy nebáncsvirág nőalak.

  A fordulatot megelőző utazás végig a szimpátiánkat alapozza meg és nem tudom, hogy ez azért van mert szeretem az ilyen mindenben hatékonyan működő párokat, de a film végén az aggodalmam, az üldözöttek iránti szurkolásom tagadhatatlan és nem akarom őket vesztesként látni.

  A jól sikerült megvezetést viszont nem követi a környezet adta könyörtelen üldözés, az egész unalmas, összecsapott és rosszul kivitelezett természetbeli horrorfilmek jeleneteit idézi. A lezárás mindennél rosszabb, értelmetlenül kiveszi a visszavágás lehetőségét a megtámadott túrázók kezéből és nem érezteti eléggé azt, hogy ha most nem ölnek, őket ölik meg. Részvétlennek kellett volna lennie az egésznek.

  Ha a végét jobban írják meg ez egy sokat idézett szórakoztató film lehetett volna, így egyszeri, de nem túl haszontalan kikapcsolódás. Nálam azért 6/10 lenne az értéke, hiszen unatkozni nem unatkoztam rajta, volt látvány, izgalom és szerethető szereplők csak az egészet nem rakták össze elég műgonddal.

 19. SPOILER

  Bevallom én nem láttam az előzetest így nekem volt csattanó és nem is igazán gondoltam bele hogy most minek is vannak egyértelműen agresszív párocskák…csak bámultam a filmet szimpi volt Milla bírtam a látványt és eszembe se jutott hogy a mi kis kedvenceink nem tiszták…nálam erős 6/10 bőven :)

 20. SPOILER!

  Ha csak azt a tényt mondom el, hogy miért tetszett a film, már az is spoiler. Azért tetszet nagyon, mert a film során folyamatosan kapunk utalásokat, hogy ők a gyilkosok, mégse tűnt fel mindegyik; én a legtöbbet észre sem vettem, párnál csak furcsálltam a dolgot. Példák:
  -Már az elején érezhető volt a kocsiban videózáskor, hogy gyakorolják a pár szerepét, mert elég förtelmes színészi alakítást láthattunk, tehát ez nem a színészek tehetségét kérdőjelezi meg, sőt, pont hogy megerősíti, jól játszották a rossz színészeket :)
  -A film elején látható felvétel elvileg az esküvőjükről szól, de ők gyanúsan nem szerepeltek benne.
  -amikor meglátják Nick barátnőjét, cliff megjegyzik Cydney-nek, hogy “Look honey, they are a couple” olyan hangvételben, hogy “Dejó, ellophatjuk az életüket, miután megöltük őket”.
  -A repülő baltát elég ügyesen elkapta az “ügyetlen” forgatókönyvíró.
  -Amikor Nick mondja, hogy “Engem elég nehéz megölni”, akkor a két pár összenéz olyan arckifejezéssel, hogy “na majd azt meglátjuk”.
  -Cliff több különböző szituációban leveszi a szemüvegét, hogy jobban megnézze, amit meg akar: amikor a mobilján nézi a gyilkossági jelentést, de akkor is, amikor a távolba néz és figyeli a stopposokat a tengerparton sétálva… most rövidlátó, vagy távollátó? Egyik sem.
  -Cydney sztorija az exéről elég félelmetes, és ahogy azt meséli, teljesen más arcát mutatja, mint ahogy eddig megismertük.
  -Amikor lekapcsolják a stoppos párt a helikopterrel és az egyik rendőr megtalálja a fogakat a hátizsákban. Gyanús, hogy nick rakta őket bele.
  -Cliff ahogy győzködi Nick-et, hogy jöjjön vele kajakozni, abszolút nem rá vall azalapján, ahogy megismertük.
  -Slusszpoén: Kétszer is előkerül a “Situation awareness” (helyzetfelismerési képesség) a sztoryban, ami a nézőnek szánt oltás :)

  Van is egy IMDB-s topic, amiben arról van szó, hogy kinek mikor esett le a csavar. Ott még van pár példa. Sajnos már a trailerben is voltak elég durva utaló jelek, nézzétek meg mégegyszer. Nagyon nagy baklövés volt azzal hype-olni a filmet, hogy lesz egy nagy fordulat, meg 3 párból egy a gyilkos… Szerintem kifejezetten jól volt a film megírva, mert másodszori nézésre is minden teljesen stimmel, különösen az a rész, amikor Cydney “kimegy wc-re” és Cliff-el dumálnak idegesen, valójában pont arról, hogy vajon lebukhatnak-e. Még a sátras beszélgetésük is hihető, ha arra gondolunk, hogy esetleg amiatt félnek, hogy túl kemények Nick-ék számukra.

 21. SPOILER

  Spoileres
  Nálam simán 7/10. Szerencsére nem láttam a trailert (csak a nyaraláson bolgárul fél szemmel), úgyhogy semmit nem sejtettem, így teljesen meglepett a fordulat. Igaz nem is nagyon agyaltam csak úgy vitt az egyre fokozódó hangulat, meg persze a film gyönyőrű helyszíne. Olyphantot meg én is nagyon bírom, és itt is karakteres figura.

  24. Nemaa jelei elég nyilvánvalóak, de nálam is inkább csak utólag jelentek meg (főleg a szemüveg, meg az esküvő “arcnélkülisége”).

  Végig lekötött a film. Szerintem izgalmas volt. Tény, aki tudta előre, hogy fordulat lesz, könnyen csalódhatott. Egyetértek, hogy hiba volt erre építeni a trailert és a promót.

 22. Hát inkább ez mint mondjuk a fűrész 123. része.
  Olyphant nagyon állat(Zahnt viszont rühellem, de ez nem a film hibája őt soha nem bírtam), a táj eszméletlen (fényképezés+pont), és fontos , hogy az alapvetően dögunalom forgatókönyvből ami egyébként egy érdekes(és nehezen megvalósítható) ötlet köré épült nézhető filmet faragott a rendező, nem kiváló filmet, nem instant klasszikust csak egy nézhető filmet.10 pontból 5- 5.5 jogos.

 23. most néztem meg.
  már a táj és az enyhe Lost hangulat miatt megérte (Nikki a déli menyecske szerepében)
  Amúgy tényleg elég sablonos, de valahogy tetszett benne a szereplők közti játszadozás. Egyszer elment.

 24. SPOILER ON

  Nekem csak azt mondjátok meg, hogy a végén a “visszaemlékezésbe” a hajón Cliff, milyen kazettát dob a vízbe? Nekem úgy tűnt az esküvői kazettát!
  De lehet hogy tévedek!

  SPOILER OFF

 25. SPOILER

  Igen, azt dobja bele, de nem veszi észre, hogy memóriakártya is van – ellentétben Gina-val…

 26. SPOILER

  “Azért tetszet nagyon, mert a film során folyamatosan kapunk utalásokat, hogy ők a gyilkosok, mégse tűnt fel mindegyik”

  ezek az utalások mind olyanok, amik akár utalásnak is értelmezhetőek, de akár duplafenekű eltérésnek. egész egyszerűen ott a kulcs, hogy ha az ember belegondol, hogy ki lehet a gyilkos, akkor beleveszi zahnékat is és, ha beleveszi őket, akkor azonnal lejön neki, hogy minden egyes párbeszédük, ami a gyilkosokról szól, kétértelmű, vagyis “ügyesen” (nem ügyes amúgy, mindegy) úgy vannak megírva, hogy helye legyen gyilkosok szájában és átlagemberek szájában is. és ez az, ami gyanús. anno a hatodik érzék is dőlt el el amikor néztem. ott az elején lelövik bruce willis-t, nekem egyértelműnek tűnt, hogy meghalt. lelőtték, nem? akkor halott. egy ideig azt is hittem, hogy az lesz a csattanó, hogy nem halott. és ezért figyeltem a környezetében zajló párbeszédeket, melyek akkor is jók voltak, ha halott és akkor is, ha nem. ahol pedig ilyen duplafenék van, ott az ember kombinálni kezd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.