Röviden: Sherlock Holmes

Az a helyzet, hogy Joe-ker írt már róla, és hát szinte teljesen egyetértek vele, szóval ez most nagyon röviden a lényegre térek: 8/10. Downey teljesen elszállt agymester, kivéve ha egy bizonyos nőről van szó, Jude Law pedig remek a kicsit vaskalapos szerepben sőt, nem is remek hanem cool. Reméljük ez a film tényleg a buddy movie visszatérésének az első normális fecskéje, mert amikor egymást ugratták meg támogatták, azok kifejezetten a legjobb pillanatai voltak a filmnek. Mindezek mellett marhajól elfért Guy Ritchie stílusa a századelő Londonjában is.

Az viszont mennyire durva már, hogy tulajdonképpen ez egy sorozat kezdőrésze, marha mérgesek lennénk, ha nem lett volna siker, ami miatt nem érkezne folytatás. Szerencsére nem ez a helyzet, de akkor is szemétség az egész filmet úgy felépíteni, hogy nincs igazi katarzis, mert majd meglátjátok.

Más: a filmbeli harcművészeti stílusról itt egy marhajó cikk magyarul. A könyvbeli említéstől a végső koktélig le van vezetve.

18 hozzászólás a “Röviden: Sherlock Holmes” bejegyzéshez

 1. Hmmm. És mi a negatívum, ha “csak” 8/10? Mert azt valahogy csak nem sikerült odabiggyeszteni…

 2. ne viccelj már, ha a 8/10 neked csak, Mr. Pontpontpont. Láttam már ennél jobb filmet, néhol leült, a katarzis ügyet írtam, kb ilyenek miatt nem éreztem 10-es élménynek, de vicc, hogy a 8 pont kvázi kevés, hol élünk már.

 3. nálam simán reális a 8/10. a színészek nagyszerűek voltak, a látvány szépen tükrözte a korabeli Londont, humorban és akcióban pedig egyaránt nem volt hiány, valamint a történet is fordulatos volt.

 4. “szemétség az egész filmet úgy felépíteni, hogy nincs igazi katarzis” ez szvsz egy picit túlzás, a filmnek van katarzisa, arra rá is épít leleplezés, párbaj, retorzió, stb. deee mellesleg van egy szépen bújtatott szál a történetben, ami a végére adja meg a csavart ami azért nem teljesen meglepő, hiszen a a bűvös név elhangzik már jócskán a katarzis előtt és aki olvasott 1-2 Sherlock regényt anno annak kapásból be kell ugrania a névről hogy mire kell számítania, hogy miért nem került még a csizma az asztalra. ;)

  más – örülök a linkelt cikknek, tényleg jó hogy előkerült ez a háttéranyag, amit az eddigi Holmes adaptációkban abszolút elhanyagoltak. amúgy én kis híján kipattantam a székből amikor megláttam Downey/Holmes-t “öklözni”, magyaráztam is a haveroknak lelkesen: ez wing tsun! mire ők: ja persze Holmes kung-fúzik… és tényleg! LOL

 5. de pont ezért nincs, az egész film felvezetés A Névre és a folytatásra. Mármint lenne elvileg, szerkezetileg, de addigra már a folytatás tűnik érdekesebbnek, a nagy leszámolás marhára nem, ezért nem volt igazi katarzis nekem.

 6. Szép szó a katarzis, a mamutfenyő és a felhő is az.
  Imádom ezt a filmet, és nagyon örülök hogy lesz folytatás.

 7. 8 helyett inkább csak 7. A képi világ nagyon rendben volt, a storyt meg tényleg a második részre élesítették ki, arról szólt az egész.

 8. Eddig is szerettem Guy Ritchiet( Blöff), de azt hiszem most valami sokkal komolyabbat tettek le az asztalra. Downey és Law jól megfér egymás mellett, sőt szerintem szinte fantasztikusak. Végig remekül szórakoztam volna, ha nincs ez a csodás szinkron…

 9. nem volt rossz, Doweny különösen jó volt, de én már nagyon régen aludtam el moziban. itt megtörtént.. :)

 10. Andy-orr:
  Nem tudom, hogy mi a baja a szinkronnal (nem láttam még eredeti nyelven), de szerintem teljes mértékben rendben volt…
  Egyébként Downey-nak nagyon jól áll Fekete Ernő Tibor hangja…
  Amúgy nekem nagyon tetszett az egész film, végig történt benne valami nem volt túlságosan vontatott és a megoldások, a pici részletek, amikre Holmes rámutat… :D
  Na azok teszik zseniálissá ezt a karaktert és nagyon jól áll Downey-nak… :D
  Valahol olvastam, hogy azt nyilatkozta: ha egész életében csak Starkot meg Holmes-t kéne neki eljátszani, már akkor boldog lenne, mert nagyon közel állnak hozzá ezek a karakterek.
  És tényleg!
  Lehet, hogy hülyén hangzik, de a közeljövőben és más filmben nem is nagyon tudom elképzelni…
  Iron Man, Avengers, Holmes… :D

 11. Nekem sem volt semmi bajom a szinkronhangokkal, a haveroknak meg igen. Szerintem jó volt Downey és Law hangja is. Hát még a karakterük! Watson tényleg nagyon cool volt, Sherlock meg bajkeverő, kissé őrült, és ezzel együtt zseniális! Pl mikor rögtön a csaj után eredt mikor az meglátogatta. Remélem jó lesz a folytatás is, nagyon bízom benne.

 12. A film tényleg jó, ajánlott. 8/10-9/10 közé teszem én is, de lehet csak azért, mert a könyveket is nagyon bírom. Az írotthoz képest talán sok az élő egyenes akció, de a maga korában a novellák is modernek és “akció dúsak voltak” szóval helytálló adaptáció a mai nézőnek. Amúgy Holmes tényleg ilyen lehet, talán Watson lett egy kicsit éleseszűbb csak. A londoni látvány élethű, és nagyon szép a maga mocskosságában, a gőznaszád külön tetszett.

  SPOILER

  Egy hiba, ami szemetszúrt, a hajóépítő műhely ajtaján az (asszem) 5-ös szám. Na az akár a Star Trekben is lehetett volna, nekem kicsit idegen volt, a másik meg a perzselőben a nyomásmérő. Valahogy az is olyan mai volt. Persze most baromi szőrszál hasogattam.
  Végülis ha csak ilyen kifogás van, akkor nincs nagy baj.

  Ja és Watson csaja. Remélem majd kiderül, mert vele egy ügy során ismerkedik meg, ha jól emlékszem a “Négyek jelében”, szóval erre azért majd még lehetne valami utalás. Bár akkor a csaj Holmest is kellet volna, hogy ismerje.
  Na szóval okés film, jöhet a folytatás.

 13. Nekem sem volt különösebb bajom a szinkronnal visszagondolva az első megnézésre. viszont azóta az internetes videó megosztóportálokon láttam egypár részletet a filmből eredeti hanggal, és hát nagyon sajnálom, hogy nem úgy láttam. Valóban pofátlanság volt lehúznom ezt a szokásosnál erősebb szinkron. Elnézést.

 14. Szerintem lehetett volna sokkal jobb is, elég középszerü lett, már untam a végére. Kár, kicsit csalódtam.

 15. Nekem nagyon tetszett a film! Holmes és Wattson is zseniális, e mellett nekem kicsit Karib-tenger kalózai érzésem volt… A zene, a környezet (tudom, van vagy 150 év különbség a kettő között, de akkoris), és Holmes bénázásairól is Jack Sparrow ugrott be. Nekem ez a film bekerült a nagy klasszikusok közé, tuti meglesz DVD-n is! Várom a folytatást!

 16. Hát ez a film sohasem lesz klasszikus.
  Történet nagyon halvány, Holmes nem eredeti, nyomozás lapos.
  Hogy humorosnak szánták volna? Hol volt itt vicc?
  Csak azt ne mondjátok, hogy a lefizetett cigány jósnős jelenettől röhög a vakbeletek…
  Downew Jr.-nek igénytelen, piszkos és alkesz feje van.
  Ami jó: a viktoriánus London ábrázolása és az akciójelenetek.
  Méghogy 8 pont…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.