Oscarra jelölve: Secret of Kells

Pár napja a többségünk még semmit nem tudott erről a filmről, most meg a furcsán egyszerű rajzstílusát bámuljuk ennek az Oscar jelölt filmnek. Na ilyenek miatt is van rossz helyzetben a magyar film, mert ez nem tűnik megvalósításban nehéznek, mint kiderült nagy részét itthon készítették technikailag, mégis remek filmnek tűnik.

Secret of Kells poszter

24 hozzászólás a “Oscarra jelölve: Secret of Kells” bejegyzéshez

 1. Lelőjem a poént? Nem magyar film mégsem. Hiába van meg a technika, vagy készül itthon a Hellboy egy része vagy ilyesmi, ha ezek nem magyar dirigálással magyar forgatókönyvből jönnek létre.

 2. Tényleg semmi sem szivárgott ki eddig! Olyan Lúdas Matyi + Avatar kombónak tűnik… :D
  Szerintem ha ma készülne egy Macskafogó 1-szerű rajzfilm, simán lehetne Oscarra jelölni. De hol van már a tavalyi hó?

 3. na. ha nem töketlen szerencsétlenek lennénk, akkor ez most egy magyar animációs film lenne — nem pedif ír, vagy mi.

 4. Gyönyörű!
  Már most odáig vagyok érte!

  Amugy jo, hogy kis hazánkban készült, látszik, hogy tudják az Amcsik, hogy itt megvannak a jo szakemberek, olcsobbak mint odaát, de ha az ő kezükben van az irányitás akkor csak olyan förmedvények születnek mint a Kis vuk, a Macskafogó 2 vagy az Álom.net. És a bemutatóig mindenki veri a nyálát ugyebár hgoy mekkora lesz mert ennyibe és ennyibe került…

 5. “ez nem tűnik megvalósításban nehéznek” – végülis csak klasszikus rajz-animáció, ami mint tudjuk roppant olcsó és cseppet sem időigényes technika:) Ha valami egyedi és stilizáltabb grafikai látványvilággal rendelkezik, a tévhittel ellentétben, az nem jelenti azt, hogy egyszerűbb is megvalósítani. (És ezt úgy mondom, mint “szakmabeli”.)
  Egyébként szerencsém volt látni a filmet a KAFF-on, de a forgatókönyv szerintem nem sikerült jól, ezért sajnos csak egy közepes film. Kár érte…

 6. Hát, ez csodaszép!
  A Magyar népmeség legszebb hagyományait idézi, csak még kb ezerszer trippy-bb.
  Human ismét felhívta a figyelmünket valamire, amiről a legtöbbünk sosem szerzett volna tudomást. Köszönjük!

 7. murczie: de azon belül nem túl részletes. Én is tudom mennyire nehéz tud lenni, de ez azon belül tűnik egyszerűbbnek, szemben egy hercegnő és békával pl. – persze így is sok munka, de nem elérhetetlen egy jobb csapatnak.

 8. Egyszerű, és mégis szép…hát tényleg ilyeneket kéne nekünk is összehozni…
  De sajnos tényleg tök mindegy, hogy itthon készült…ezt senki sem fogja tudni, és ezzel egyáltalán nem vagyunk előbbre, pedig… :(

 9. szerintem a szakmában azért tudják majd, kit kell keresni, ha ilyen munkát szeretnének.

  tényleg nagyon szép egyébként, megnézzük ahogy lehet.

 10. Kát köszi szépen human ezt a kis hírt, mert ma megnéztem és nagyon szép volt. A látvány csodás, és az egész elbűvölően kreatív. Nem csodálom hogy jelölték.
  Ajánlom mindenkinek.

 11. én úgy tudom, h 5 év volt a film tervezése. a kaffon minden szakmabeli úgy jött ki a vetítésről, h ilyen átgondolt látványú filmet még talán soha nem látott. mozgástól mozgásig geometriai formákból építkezik – persze koncepciózusan végig a kelta jelképrendszerre utalva. a forgatókönyv viszont közepes – bár, mivel kelta legendákon alapszik lehet, h csak nekünk nem túl egyértelmű (who knows?).

 12. Háromnegyed része készült Kecskeméten. Ír produkció eredetileg. Azért hasonlít a Magyar népmesékre, mert ugyanaz a stáb csinálta, ugyanazzal a technikával, vagyis teljesen megrajzolták rendesen papírokra. Láttam 5 perces anyagot, amit egy 2 m-es szekrényben tároltak.

 13. Szerintem semmi baj nem volt a forgatókönyvvel. A történet kicsit a Miyazaki-filmekre hajaz, hangulatos. A vizuális oldalt mintha G. Tartakovski követte volna el Jankovics Marcellel karöltve, igen tetszetős lett. Ötös. Azért még mindig a fantasztikus Róka úrnak szurkolok.

 14. Kedves blogtulajdonos!
  Tényleg olyan főbenjáró bűn volna, hogy megosztom azt a linket, melyen a film elérhető?

  [Igen az, nem a jogvédés miatt, felőlem mindenki azt tölt le amit akar, hanem mert a filmbuzi nem a warez linkekről szól, hanem a filmekről. Nem olyan kommentekkel lesz tele, hogy “jaj onnan nem tudtam letölteni” ” melyik felirat jó hozzá?” “van már felirat” mert ezeknek a kommenteknek máshol van a helye. – a zerk.]

 15. Darko Belevski úrral már párszor beszélgettem erről a műről, nagyon nagy forma a szakmában. Elmesélte az elejétől az egészet, ami 10 évre nyúlik vissza. Kár, hogy nem vettem fel diktafonra azt leírhattam volna, hogy készült, igazából olyan sok információ halmazzal árasztott el, hogy nem emlékszem pontosan mindenre, ezért nem írok hülyeséget le.

 16. Elmesélhetetlen,mennyi munka van a rajzi stílus ilyen mértékű pontos redukciójában,sértés egyszerűnek nevezni…aztán egyáltalán nem olcsó,nem készülhet rövid idő alatt,nem kevés koncentráció,tapasztalat,sok mázsa-az évek során telerajzolt papír,munkaalázat szükségeltetik egy ilyen film elkészítéséhez,tehát soha ne mondjunk gyors elhamarkodott véleményeket-a tényleg gyenge ellenpéldákat most hagyjuk.A Lúdas Matyihoz és Avatarhoz stilisztikailag semmi köze különben.
  Egyébként mint a film egyik animátora, örülök hogy beszéltek róla :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.