The Blind Side

Már értem miért kap különféle jelöléseket a Blind Side: mert a 2009-es év feelgood filmje. Nem azt mondom, hogy a “stílusban” kiemelkedik, hiszen vannak ennél ezerszer jobbak, de még a sötét pillanataiban is végig pozitív, boldog film.

The Blind Side

Emellett pedig az amerikai fociról is szól, egy jelenlegi hősükről akit láthatnak küzdeni, és most már azt is tudják honnan tört fel (ha esetleg a könyvet kihagyták eddig), milyen nehézségekkel kellett megküzdenie mind neki, mint az őt befogadó családnak. Meglepő módon a rasszizmus részt is eléggé jól kordában tudták tartani a készítők, nem fő téma már, nem azzal hajtanak a figyelemre.

A történet? Van ez a Big Mike nevű színesbőrű srác, akit egy kemény nő által igazságosan vezetett család befogad. Mike nem tűnik túl okosnak, de valójában nem buta, csak rengeteg minden érte a gyerekkora során. Aztán szépen lassan elhiszi, hogy jó dolgok is történhetnek vele, közben pedig menetel a focilegendává érés útján.

Amit viszont nem értek, az Bullock éltetése. Nem volt rossz, de igazából sokkal jobb sem, mint mondjuk a Nász-ajánlatban. Teljesen hasonló figura, csak most akcentussal beszélt és nem rontotta el az alakítását a béna komikummal tömött részek sora. Szóval ez a film számára inkább jó választás, mint hatalmas színészi teljesítménynek tűnik. Vicces, hogy egyszerre van jelölve legjobb színésznőnek (Oscar – Blind Side) és legrosszabbnak is (Razzie – All About Steve).

The Blind Side értékelés

Pontszámilag valahol 7/10 körül járhat. Nagyon korrekt darab, ha épp picit jobban akarod érezni magad.

31 hozzászólás a “The Blind Side” bejegyzéshez

 1. :) éljen

  SPOILERES:
  nekem a film annyiból nem tetszett,hogy iszonyat amerikai volt. mintha egy paródiája lenne az efféle “feltörekvős” amerikai filmeknek. sok fejfogós jelenet (a nő megmondja az edzésen a tutit,a gyerek kocsit kap,jajj kiderül,hogy okos,stb), semmi extra… ezt leszámítva a hangulata tényleg jó volt,meg a fejrázások ellenére nem nagyon unatkoztam,mégse adnék 5-6 pontnál többet.SZVSZ

 2. Valahogy iszonyatosan irritál Sandra Bullock. Csak a trailert láttam de már akkor se értettem, hogy mi ez , minek ilyen és nem unják ezt még? Ettől függetlenül persze lehet jó merthát mégiscsak egy trailer de attól rendesen rázott a hideg nem a jó értelemben.

 3. Egyet kell, hogy értsek, de nekem ez inkább 8/10 mert a karakterek közti kapcsolat fejlődése is remekül van benne ábrázolva. Sandra amúgy megérdemli a jelölést mert elég jól játszik a filmben. Ami abszolút pozitívum, ahogy írtad is; a rasszizmust a minimumon tartják, ha szegény fekete srác a sok gonosz fehér ellen féle film lenne, most nem írnánk jókat róla.

 4. nem tom hogy ez SPOILER-e, de nekem az lenne.

  az hogy a film tipikus amerika álom azt elfogadtam, de az hogy a végén kiderül hogy igaz történet, számomra minden megváltozott és így lett nagyon feelgood az egész…

 5. Akik a történetet nem ismerték eddig, szerintem is bejöhet a film, de akik valami mélyrehatóbb dologra számítanak, azoknak csak a könyvet tudom őszintén ajánlani…

 6. Viccesek vagytok: “nekem a film annyiból nem tetszett,hogy iszonyat amerikai volt. mintha egy paródiája lenne az efféle “feltörekvős” amerikai filmeknek.”

  A film igaz story. A srac “Big Mike” iden játszott először az nfl-ben, Baltimore Ravens, és ha megnézitek a statisztikákat, bármennyire is maszlag, de tényleg nem engedte az irányítot sackelni idén.

  Arról nem is beszélve hogy valahol olvastam hogy megvan az a felvétel is ahol a srácot gyakorlatilag lemossa a pályáról (én sajnos nem találtam meg)

  Szóval amerikai story vagy sem, de az élet írta, tehát mass respect a családnak aki befogadta a srácot…

 7. DM: igen, nagyon amerikai, ezért is volt furcsa kintről látni hogy ilyen olyan díjakhoz bekerül

 8. engem nem az, h irritalna, de semmivel nem ad tobbet, mint barmelyik masik filmjeben
  ez nekem olyan, mint tavaly Hathaway a Rachel getting marriedben
  megneztem, a film nem rossz, de a no semmit nem alakit

 9. Én nem értek egyett abban a cikkel hogy Sandra nem alakított nagyot mert szerintem életében most először alakított igazán nagyot a bögre !

 10. Véleményem szerint azért jó a film, mert kettesben néztük (én + a párom), de mindkettőnknek nagyon tetszett. Ez mostanában ritkán fordul elő! 7,5/10

 11. Nekem közben is tetszett a film, mert minden olyan filmet habzsolok amit kicsit is focis, de mikor megláttam Roger Goodellt a végén a drafton leesett az arcom!

 12. Nekem Bullock nagyon tetszett ebben a filmben igen eros jelenetek voltak azok amelyikek Sandra és a Big Mike kozott voltak… Ěs azt is elhittem neki, hogy vagy 5-10 évvel idosebb mint valójában…

 13. Valóban nem rossz a film, sőt, kifejezetten tetszett, de Sandrat-én sem szerettem soha, ezután sem fogom, annyira azért nem volt földhözvágós alakítás! Egyszer érdemes megnézni, vagy talán kétszer!

 14. Ennyire még tényleg sohasem mászott az arcomba az amerikai “valóságszemlélet”, úgy értem ez elvileg egy dráma(?) és mégis telesen súlytalannak tűnt az egész.

  Ez egy igaz történet, hogy mennyire álltak a reális történésekhez valójában közel, mégis megkérdőjelezhető maradt a számomra.

  Végig az járt a fejemben vajon Spike Lee milyen véleményt fogalmazna meg, mert egynéhány jelenetén még én, az európai hófehérke is csóváltam a fejem.

  Bullock minden esetre, ha ezért Oscart kap nagyon pipa leszek, még ha jól is áll neki ez a belevaló nőalak és előrevetíti karrierje jövőjét. Kiöregedve a cserfes “szomszédlány” szerepekből, a vígjátéki véna mellett afféle Shirley MacLaine-típust próbál faragni magából, belátom nem egészen eredménytelenül, viszont díjat ezért a szerepért nem adnék neki.

  Ha igazi sorstörténetet akartok látni idén a Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire című filmet nézzétek meg, mert magasan-e fölött áll. Összevetésem nem felhívás az adott témától való eltérésre, csupán példa.

  Pontszámilag ha korrekt akarok lenni nem tudok nagy vitába szállni humannal, 6/10 nekem a film. Koncepcióját és igazságtartalmát tekintve (valós történet ide vagy oda, ha hiteltelennek hat), amelyet sugall teljesen inkorrekt mesefilmmé válik, ahogy azt a jómódú WASP-ok, azaz fehér, angolszász protestánsok akváriumvilágukban elképzelik (White Anglo-Saxon Protestants)= 4/10.

 15. Nem tudtam végignézni, Bullock semmi különös, nem értem mire fel az egész felhajtás.

  Bleee… Ritka az amikor nem tudok végignézni valamit…
  3/10

 16. Human:
  nem értem mi az, hogy “furcsa kintről látni hogy ilyen olyan díjakhoz bekerül” …milyen kintről?
  symor:
  “Koncepcióját és igazságtartalmát tekintve (valós történet ide vagy oda, ha hiteltelennek hat), amelyet sugall teljesen inkorrekt mesefilmmé válik”
  abszolút egyetértek. attól még hogy valós történet, nem fog jobban tetszeni pl., hogy egy gyerek akit pár hete/hónapja ismernek,kap egy kocsit (nem is polskit)..mindegy. szerintem egy átlag film, nem tudom miért kapták így fel kint.

 17. kintről mert nekünk ez a csávó semmit nem jelent, és nagyon amerikai a film, mi meg nem vagyunk azok. Megnézés után egyértelmű miért kapták fel.

 18. Először is, ez a film nekem baromira tetszett! Az pláne, hogy valós történeten alapul. Film után rá is kerestem Michael Oher-ra, csomó anyag van róla youtube-on is meg mindenhol. Jól esik a lelkemnek elhinni, hogy ilyen megtörténhet!

  Hogy miért volt akkora sikere amerikában? Azon kívül, hogy tényleg egy jó film, az amerikai foci a fő témája. Az amcsik meg annyira rajonganak az amerikai fociért, ahogy nálunk a sok focifun a foci VB-ért, csak kb 100-al megszorozva.

 19. Az itthoni nézők nagy részének sem jelentett valószínűleg sokat, de meg kell jegyezni, hogy a film vége felé megjelenő egyetemi edzők egytől-egyig valós figurák voltak, Nick Saban, Lou Holtz és a többiek mind-mind hatalmas népszerűségnek örvendenek odaát, a meccseken épp ez miatt is óriási promót kapott a film, ahogy azt hiszem ezt egy korábbi postban ki is tárgyaltuk

 20. az nem kérdés h a focikult miatt is lett ekkora nézettsége a filmnek, de emellett én is azok táborát gazdagítanám, akiknek ettől függetlenül nagyon tetszett a mozi. human tökjól megfogalmazta: ez egy pozitív, feelgood/boldog film. sikerül egy olyan kontrasztot állítania az elb@szott sorsú, szívfacsaróan szar helyzetben lévő srác (töklényegtelen h feka), és a hőseposzi végkifejlet között, ami valóban egy hajszálon múlt h nem megy át 100% szirupba. de nem ment, ezért élvezhető, jó dialógokkal és sztorival, Bullock tényleg jó benne, így én megkockáztatok még akár egy 8/10-et is neki. szív van benne, citrom nélkül.

 21. Kösz human a kritikáért, valószínűleg nem néztem volna meg, ha nem írsz róla. Teljesen jó, szerettem, azóta neten olvasgatok háttérinfókat Oher-ről, igaz ebben az nfl évadban nem figyeltem rá oda még, de jövőre tuti minden baltimore meccsen őt fogom keresni. :)

 22. Én is a kritikád miatt néztem meg, és nagyon tettszett, és
  akkor is tettszett volna ha a végén nem irják ki hogy igaz történet, bár a név ismerős volt, de nem ugrott h. nflből :) Szerethető karakterek, Sandra nem a kedvenc szinészem, a szinészethez sem értek, de szerintem illett hozzá ez a szerep, és volt egy két poén benne. Részmeről 7,5/10 de csak mert a legyőzhetetlen a 8/10 bár ezkenek a számoknak semmi megmagyarázható alapjuk nincs :D :D:D csak hogy mennyire tettszettek. Ez pont egy olyan film amit elő lehet venni ha az embernek szar kedve van, de akkor is ha épp jó, mindenképpen rádob pozitív oldalra!

 23. Én is ennyire pontoztam a filmet. Megható volt és elgondolkodtató. Bullock meg csak játszotta a szerepét, azért akkora nagy alakítást nem vitt végbe. Bár ebben a filmben nagyon nem is lehetett, nem arról szólt.

 24. Na jövőre nézhetjük ki nem akarja, hogy sackkeljék Flaccot!
  A nagyon amerikai film! :D Hát mégis milyen sportról készítsenek filmet ha nem a legnézettebb major sportágról!? Náluk a foci az szinte vallás! Ha elkezdődik a szezon ott gyakorlatilag megbolondul a fél USA. Ráadásul nem kis kábelcsatornákon közvetítik, hanem a három nagy országos TV adó közvetít fél vasárnapon át!

 25. Wow, nagyon szép, szívmelengetö film. Szinte minden tíz percben történik valami megható… Nálam Sandra Bullock játéka nagyon sokat dobott a filmen – egyszerre tud vonzó nö lenni és minden lében kanál anya. Szerintem megérdemelt az Oscar jelölés. Ja és a lányát játszó csaj is igazán elbüvölö volt végig. Ami azért rontott az élményen, az a Michael-t játszó srác alakítása volt, nyilván nehéz egy ekkora, színészi vénával is megáldott tinédzsert találni.
  Az utóbbi évek legjobb feelgood filmje. Közhely, de tényleg az élet a legjobb forgatókönyvíró.

 26. Nekem is nagyon bejött. Mondjuk több okom is van rá. 1. Szeretem és nézem az amerikai focit. 2. Bírom Sandra Bullock-ot. 3. Sokat foglalkozom sporttal. Szerintem is épp’ az dob óriásit az egész sztorin, hogy igaz történet az alapja. Csak gondoljon mindenki bele, ki fogadna be a 195 cm-es, kb. 120 kilós, 17,5 éves hajléktalan gyereket… Nálam 9/10, de elfogult vagyok a téma és a Bullock irányában is.

 27. No, most pörgettem végig.

  Feelgood, ahogy ti mondjátok.

  Nekem nagyon bejött.
  Kicsit ugyan valószerűtlennek tűnik a hazai életből nézve a filmet, de USA más, mint tudjuk…

  No, imádtam a filmet, ezért vessetek meg, de nálam 9/10.
  a 10/10-et a TRON-ra tartogatom :-)

 28. Rég láttam már olyan filmet, ami így lekötött volna, pedig nem vagyok valami nagy sportrajongó, sőt valahol kifejezetten nem szeretem a sportfilmeket, mégis ezekben csalódok mindig a legkellemesebben. Bár ez talán nem is annyira a sportról, hanem inkább az emberségről szól. Ha mindenki így viselkedne a másikkal, egész más világban élhetnék.
  SPOILER
  Én nem tudtam, hogy igaz történet, csak akkor jöttem rá, amikor láttam a képeket a film végén az igazi családról és Michael Oher-ről, de valahogy én is éreztem akármilyen hülyén is hangzik, hogy ilyen jó történetet nem talál ki senki, amit így tudnak tálalni. Tényleg annyira abszurdnak tűnt, hogy ekkora fekete csávót este csak úgy beültessenek a kocsiba és elvigyék haza ott aludni náluk vadidegenül, hogy már kezdtem hinni, hogy nem csak kitaláció. Erre mondják, hogy előítéletek, amik vannak mindenkinél. Főleg ilyen gazdagok, szinte hihetetlen, “csak a mesében van ilyen”, gondolná az ember. Nem csak ott van ezek szerint. Azt hiszem több ilyent kellene látni, hátha megindítana egyes emberekben valamit…
  Az egyik legjobb film, amit mostanában láttam. Lehet egy kicsit giccsesnek, csöpögősnek tűnhet egyeseknek, de nekem ez először egy 8/10-es élmény addig, amíg meg nem tudtam, hogy igaz történet és az feltornászta 9/10-re. Hirtelen felindulásból a 10-et is megadtam volna rá. Sandra Bullock meg tényleg nagyon jó volt benne. Utoljára ilyet tőle a Crash-ben láttam. A “The Proposal-ban” pont, hogy nem volt jó, hanem inkább idegesítő.
  Melegen ajánlom mindenkinek, aki valamilyen tartalmas és szerethető filmre vágyik!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.