The Invention of Lying

Egy világban, ahol mindenki igazat mond, Mark Bellison feltalálja a hazugságot. Új képességével meggyőzi a bankot, hogy a számlaegyenlegén a valósnál több pénz van, az első szembejövő szőke nőt pedig arról, hogy ha nem fekszik le vele azonnal, az egész világ elpusztul.

The Invention of Lying

Úgy tűnik, hogy a világ működhet hazugságok nélkül is, bár az unalmas és egyszerű. Ebben a világban nincs szinészkedés, nincsenek megtévesztések, mintha mindenki a titkos naplójából szavalna. A film a helyzet komikusságát mutatja be először. Az egyperces Coca-Cola tévéreklám zseniális: „Today, I’m here to ask you to keep on buying Coke. It’s basically just brown sugar water. We’ve added a polar bear, so the kids like us. And I’m asking you to not stop buying Coke.”, de az egysoros Pepsi túltett rajta: „Pepsi – when there is no Coke”.

A cselekményeket az indítja el, hogy Markot kirúgják, a kiszemelt barátnő dobja, a főbérlő kilakoltatja, benne pedig elpattan valami. Gyorsan ráérez a hazugság ízére, a hazugságok pedig boldogabbá teszik az embereket. Végülis ezért hazudunk, nem? Az édesanyja attól retteg a kórházi ágyon, hogy a végenincs semmi vár rá. Mark azzal nyugatja, hogy a halál után boldogság vár rá, ott lesz mindenki akit szeret és mind egy nagy házban fognak élni. A világ, amely nem szokott a hazugságokhoz, komolyan veszi minden szavát, s hamarosan tömegek zarándokolnak hozzá, hogy meghallgassák az embert, aki tudja, mi van a halál után. Mark zavartan elvonul, s megpróbálja rendbetenni kis világát. Másnap tíz pontba szedett listával jelenik meg a nép előtt. Az első: lakik egy ember az égben, aki mindent irányít… és ebben a szellemben tovább.

Man in sky murders forty thousand with tsunami

Az igazságkényszer ötlete elég lett volna egy jó művészfilmhez, de egy vígjátékhoz talán nem. Éppen ezért az emberek nem csak igazat mondanak, de mindig ki is mondják, amit éreznek – vagyis gorombává válnak. A film a Meritocracy-ra emlékeztett, érdekes gondolatot feszeget, izgalmasan indul, hamar unalmassá válik, a befejezése pedig nevetséges. Súlya és mélysége nincsen, egyszer meg lehet nézni, sőt, talán még érdemes is a kósza, „jé, tényleg” pillanatok miatt.

A film írója, rendezője és főszereplője Ricky Gervais, aki az Extras című sorozat írója és főszereplője is volt. Aki látta, az nem tudja mire számítson. Mindenképp rosszabbra.

ezagyerek
írta
2010. 02. 21. 18:40
megjelenés
17
hozzászolás


17 hozzászólás a “The Invention of Lying” bejegyzéshez

  1. Szerintem picit igazságtalan voltál a filmmel, nagyon nem lehetett ebből az ötletből ebben a zsánerben többet kihozni. Igaz, amikor
    SPOILER
    a csaj már hatvanadszor emlegette a tökéletes genetikai kombinációt
    OFF
    már a fejemet fogtam, illetve a romkomba hajló vég sem nyerte el a tetszésem, szerintem egy 7 pontot simán ki lehet osztani rá. A vallásos utalások, illetve Jonah Hill öngyilkos figurája azért remek volt.

  2. Hát én spec jobbra számítottam, de pár poén azért van benne, a pepsi reklámon pl szakadtam :D

  3. bár nem én írtam (ugye), de akkor nem ebbe a zsánerbe kellett volna forgatni, ha így 40 perc volt benne nem másfél óra (láttma azért:)

  4. az igazság az, hogy túl nagyra értékelem az eredeti ötletet a mai világban. és ezért szerintem jó film volt. a megvalósítás közelsem tökéletes, de képes vagyok elnézni neki.

  5. Ezt a filmet 20 percig bírtam annyira buta és xar volt. EZ a film csak akkor működhetett volna, ha egy pontig a világ normálisan hazudósan ment volna, és most történt volna valami amitől nem hazudnak továb (globálisan) és innen kezdődne a film. Mert egyértelmű hogy a világ nem így nézne ki, ha az egész történelem során nem lett volna hazugság…. totál máshogy alakult volna minden….

  6. SPOILER
    igazából ahonnan elkezd hazudni, végig teljesen racionálisan történnek a dolgok, talán ez volt a baj és ezért vált unalmassá

  7. Óh, ha a képig olvastam volna csak a kritikát instant nézős lett volna a film (és persze lehet hatalmasat csalódtam volna), de így… nem tudom megéri-e rászánni azt a másfél órát, főleg tudva hogy mennyire nincs időm filmet nézni…

  8. Ez a gyerek ez VICCEL :-)

    Csatlakozom én is azokhoz akiket a kritika elején jól felhúztál a végén meg lehúzod a filmet.
    Az ötlet egyébként tényleg jó ezért valószínűleg megnézem a filmet.

  9. Hát nagyjából egyet értek a leírtakkal, kicsit lapos a film. Amennyire lehetett, Ricky Gevais-esre csinálták, de ez így szerintem nem az ő műfaja. (Ellenben az Extras-féle kínlódásokkal, amik zseniálisak.)
    Sajnos a csúcspont tényleg a Pepsi reklám, meg talán Louis C.K. figurája. Az nekem nagyon nem jött be, hogy Ricky egy általános tanmesét csinált a történetből ezzel a fővonallal*. Értem én, hogy ez a téma neki szívügye, meg legyen is, de ez itt olyan szájbarágós volt végig, hogy nagyon.

    SPOILER (asszem)

    *A vallásra gondolok természtesen, de nem tudom, hogy ez most spoiler-e, vagy sem, mert a kép meg az írás úgy-ahogy ellőtte. Mindenesetre nekem meglepetés volt, hogy erre ment ki az egész játék, de annyira azért nem tette érdekesebbé a filmet, pedig ilyen szempontból osztom Ricky nézeteit.

  10. Az alapötlet jó volt, a film rossz, a kritikával egyetértek és én sem vágtam, hogy attól, mert senki sem tud hazudni miért kell a gondolataikat hangosan megosztani egymással.

    SPOILER

    Ricky viszont kap egy virtuális buksisimogatást tőlem azért a finom utalásért a filmben, amiben rámutat hogy a mainstream hazugság = vallásalapítás.

  11. Nekem nagyon bejött, Ricky-t a Ghost Town óta csipázom, iszonyat az ürge :) Vannak benne nagyon meredek, ütős poénok, pl a man in the sky-os részek :D Kár, hogy nem kapott nagyobb szerepet nálunk a film, kicsit eltér a sok mai gagyi vígjátéktól.

  12. Nekem nagyon bejött az ötlet és egyből meg is néztem. A kritikával igazából egyet tudok érteni, bár én a végén egy mosollyal konstatáltam, hogy végre valami olyat láttam, amit eddig nem. Ráadásul a főhős tényleg olyan dolgokat csinál, amit egy hozzá hasonló ember tenne ilyen esetben…
    A vallásról pedig annyit, hogy szerintem rengeteg embernek ez a film és amit írni fogok offenzív lesz/lehet, de az internet anonimitásának köszönhetően bevállalom :) Szóval a filmben az tetszett a legjobban és innen SPOILER-es lehet, hogy abszolút osztom a vallás kialakulására tett utalásokat, magyarán, hogy volt egy nagyon okos ember (nevezzük mondjuk Jézusnak :D), aki az akkori normákon túllépve rájött, hogy hogyan lehetne az embereket rábírni arra, hogy ne bűnözzenek (annyit), és élvezzék az életet.. volt aki elhitte, volt aki nem és volt aki kereszre feszítette :( aztán persze jöttek a többiek akik egy szép történetet szőttek köré, “honnan jött, hova tart, mi a célja” szóval nekem nagyon megfogta ezt az oldalamat a film… Ilyen még a The Man From Earth, (amit szintén a filmbuzinak köszönhetek) ahogy ugyan ez van, elmondják, hogy a vallás hogy alakul(hatot)t ki… aki nem hiszi járjon utána

  13. Óvatos volt, hogy Mózest parodizálta és nem Jézust. Mindenesetre, ha valláskritika és tízpertizes függetlenfilm, akkor a Man From Earth.
    Szép napot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.