Éli könyve (Book of Eli)

Hazafelé azon gondolkodtam, hogy most a The Road mellett tűnik túl világosnak a Book of Eli jövőképe, vagy egyszerűen csak tényleg ennyire közepes film volt? Ez utóbbi mellett tettem le a voksom, bár tény, hogy az utóbbi 20 év legjobb posztapokaliptikus filmjétől hasonló stílusban ennyivel, alig pár hét vagy hónap eltéréssel moziba kerülni elég nagy hátrány lehet. Még egy jó filmnek is.

A történet, nos Eli nyugatra tart a világégés utáni Amerikában és minden este olvas egy könyvből, a másik oldalról pedig egy falu gonosz vezére embereket küld ki a pusztába, keresni egy könyvet. Azt hiszem nyilvánvaló a negyvenedik perc környékén érkező fordulat, miszerint Eli abból a bizonyos könyvből olvas magának esti mesét, miközben tolja a zenét iPodról. Érdekesség, hogy mindketten az idősebb generációt képviselik, a fiatal túlélők, akik már az ég kinyílása után születtek, azok tojnak mindenféle könyvre, olvasni sem tudnak.

Az a helyzet, hogy a Book of Eli-on nem segít azon apróság, miszerint a nem kitalálható fordulatok csak azért rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, mivel akkora hatalmas nagy baromságok. Bár spoileresen, de rengeteg mindenbe lehetne kötni, főleg a főtéma kapcsán. Amúgy itt sem árulják el pontosan, hogy miért volt a világvége, de majd a végére azért valamennyire le fog esni, főleg ha a főtémát tovább gondoljátok.

Denzel walks.

Ez külön bekezdést érdemel, mert annyira kész volt, hogy ti is röhögni fogtok rajta. Szóval a film során átvág pár pusztán és autópályán, méghozzá lassított felvételen, elgondolkozva. Ez úgy az első két bemutatáskor még „aha, cool, Denzel walks, minden romokban, éljen a pusztulat”, aztán amikor megint gyalogol, aztán megint gyalogol, lassítva természetesen, akkor már vigyorogsz és arra gondolsz, hogy ezt valószínűleg az időhúzás miatt tehették a filmbe, mert ennyi elgondolkodós távolba révedős jelenet már tényleg nem lehet komoly, akármi is az üzenet. Aztán leesik: de bizony az, hiszen egy „sima” posztapok filmre nem írt volna alá Denzel.

Mivel egyszerű a film, így a színészek többsége simán elbír vele, felesleges is lenne sorolni őket. Ha valaki kilóg a brigádból az nem Gary Oldman, hanem Mila Kunis. Én bírom a csajt, főleg a Sarah Marshall óta, de az akciófilmes keménysége vicces volt a film vége felé. Értem mit akartak mutatni abban a jelenetben, de annyira nem illik rá, hogy az borzasztó.

Ha eddig nem hangsúlyoztam volna, akkor most külön is mondom: bár van benne gyakás, méghozzá marha jól megcsinálva, azért közel sem az akcióé a főszerep. Sőt, pont mintha a filozofáláson gyengítene a brutalitás.

Éli könyve értékelés

Az a helyzet, hogy ez max 5/10, még úgy is, hogy szeretem a posztapokaliptikus filmeket. Most Morricone dallamokat fütyülve zárom is a soraimat. Aki a fentieknél több infót ír kommentjébe, az mindenképp jelölje a spoiler szóval.

94 hozzászólás a “Éli könyve (Book of Eli)” bejegyzéshez

 1. Nekem a ROAD is elég nagy csalódás volt, ha ez még annál is gyengébb akkor aligha nézem meg moziban.

 2. realface ezt ne ugy képzeld el mint a ROADOT az igaz ,h mindkettő roadmovie de ebben nincs olyan sok búsulás meg ebben vannak cuccos akciók is.
  Szerintem human nagyon szigorú volt mert ez megér egy 6ot, én legalább is ugy érzem.

 3. Ismerösöm nézte meg moziban. Amikor beszélgettünk róla hogy eléggé kiszámitható föleg a cimben szereplő “A könyv”
  legtöbben látatlanban tudták mi is van benne. XD
  Most sajna várakozni kell egy jobb posztapok filmre vagy nyomatni továbbra is a Falloutot.

 4. A fütyülve zárom soraimat azért sokatmondó… :-)
  Csodálkoznék, ha 1-2 éven belül nem kerülne a kultfilmek közé.. Hogy miért? Nem mond sokmindent, de azt jól mondja, a hibáit pedig személy szerint már azelőtt megbocsájtottam, mielőtt a kiszámíthatósága miatt bekövetkeztek volna.. :-)
  Jó volt ez, sztem bocsánatos 8/10 :D

 5. En megneztem filmet, es azota nem hagy nyugodni. Ujranezes lesz belole.
  Eloszor azt mondtam gyenge, de ennek mar 2 hete es azota is bennem van meg mindig.

 6. Nekem már a film közben az járt a fejemben, mennyire súlytalan az egész. Nem jöttek át az érzelmek, a szereplők között semmi kémia, nincs rendesen felépítve a kapcsolatuk, csak úgy van, és várják, hogy izguljunk értük? Ráadásul még a beszélgetések is olyan százszor elhasználtak(komolyan, hányszor fogják még elismételni a főgonosz szájából,hogy “szeretem ezt az embert, szeretem a stílusát, stb?), nem értem, Denzel hogy írhatott alá erre. Megy Eddie Murphy után lefelé?
  Kult ebből nem lesz, max azoknak, akiknek a Kör kult…

 7. Iszonyatosan gyenge film!
  Az akciók eléggé gyengék a drámai részek mókásak a film pedig gyötrelmesen rossz.
  Azért a Hughes testvérektől ez ISZONYATOSAN KEVÉS!
  4/10

 8. Úristen… az iszonyatos gyengétől elég messze van, “a drámai részek mókásak”… remek megállapítás. A Road-dal úgy érdemes összehasonlítani mint az orosz krémtortát a rántott gombával, nem egy a mondanivalója a két mozinak. Az hogy nyilvánvaló mi a “könyv”, ez nem is kétséges, ne legyen magára büszke aki látatlanba kitalálta (kinek ne ez jutna először eszébe? vagy minek kellett volna lennie, Stahl Juci szakácskönyvének?). A film elgondolkodtató, még ha a csavar -ha egyáltalán annak nevezhető- nem is túl erős benne. Az akciórészek kiválóak, csak nem túl sok van belőlük, se nem is baj, ez nem a Rambo 10. Denzel sétál…nos igen. Ülhetett volna egy helyben is, gondolom az se lett volna nyerő. Pár hét távlatából is 7-8/10, simán újranézős, ez pedig nem ízlés kérdése, az 5 pontos filmek nem itt kezdődnek.

 9. Már vagy másfél hónapja láttam először, és kicsit felemás érzésem volt vele kapcsolatban.

  A mondanivaló mondjuk ok volt, de többet vártam a filmtől. Nem hiszem, hogy bekerülne a kultfilmek közé, ahhoz túl keveset mutatott. Nem szórakoztam jól rajta.

  Tegnap este megnéztem másodszor, de még mindig nem érzem, hogy ez több lenne mint 5.5/10.

 10. még nem láttam a filmet. de amikor megnéztem az első trailert akkor egyből az ugrott be hogy semmi más nem vezérelte a készitőket mint a fallout 3 rom sikere. Hiszen a trailer egy az egybe ugyan az volt, mint a játékban látottak. Mintha azt nézném egy picivel jobb felbontásban:) De ezt most nem cikiből mondom(csak mint opció) és ettől a gondolattól azota se tudok elszakadni ezzel a filmel kapcsán:) de meglesem és lehetséges változik a kép, passz:)

 11. Ahhoz képest, hogy olyan lightos, magányos igazságtevősnek tűnt (és amilyen rosszra számítottam igazából) (vmiért végig Kevin Costner jutott eszembe:D) annyira leoltottak, ahogy az a nagykönyvben meg vagyon írva.. nem a könyv miatt..
  Nyugi nem lövök le semmit, de már csak a slusszpoénért is érdemes megnézni.. Tesóm ma délelőtt nézte meg és neki nem esett le.. Jó persze sokmindenbe bele lehet kötni és ha utólag visszagondolok egy-két jelenetre, húzom a szám, h wtf ezt hogy? De nem kötök bele, mert engem nagyon leoltottak és a zenéje is tetszett itt-ott, hangulata is jó volt, Denzelt is bírjuk, szal olyan 7/10 simán belefér részemről.

 12. cyber: ja, biztos igazad van, ha te nem értesz egyet a ponttal mert te többet adsz akkor más sem adhat kevesebbet :) Nem az a baj, hogy Denzel sétál, hanem hogy ennyit és lassítva, mert az Mély.

 13. nem kell mindjárt -és állandóan- kötésnek venni. nekem abszolúte nem jött át a vicces faktor -jé má megin sétál hehe-, még csak a gondolat sem fogalmazódott meg egyszer sem. de most úgy őszintén… ezt tényleg egy öt pontos filmnek tartod?

 14. nyilván 5 pontos filmnek tartom ha annyit adtam rá, de ezt kategórián belül kell érteni. Teljesen súlytalan volt végig, nem is csak a denzel walks miatt. Szeretném ha nem a ponton kötözködés lenne, köszi.

 15. Mindenképp a film erénye egyébként -az “aluljárós” verekedésre gondolok- hogy -tán a filmtörténetben először- képes volt egy ember leverni 6-7 másikat úgy hogy elkerülték a körbeállom-várok a soromra láma effektust.

 16. az aluljárós bunyó amúgy olyan szempontból rossz volt, hogy a hátán is volt szeme, túlságosan koreografált lett. Igazából sok ember amúgy egyszerre a valóságban sem támadhat egyet, várnia kell a sorára, mert egymást is megsebezhetik simán ha túl nagy a tömeg. Mondjuk ez 3 és afölött lehet, szóval amikor 10ből mindig csak 1 ront valakire az azért tényleg rossz.

 17. igen igaz, tökéletes az a bunyó sem volt, igazándiból lehet hogy csak azért tűnt elfogadhatónak, mert annyira gyorsan lerendezték (étrsd: gyakott) hogy fel sem tűntek a hibák.

 18. “az aluljárós bunyó amúgy olyan szempontból rossz volt, hogy a hátán is volt szeme, túlságosan koreografált lett”

  Hát épphogy nem látasra ment hanem hallásra és szaglásra, szoval szerintem simán tudhatta mi történik mögötte

 19. igen, ez tény, viszont tényleg mindig pont ott volt a mozdulata, inkább táncnak tűnt, amikor pontosan tudod mit tesz majd a másik.

 20. SPOILER

  hát mivel vak volt, százszor jobbak az érzékei, mint egy normál embernek, de a világért sem akarok belemagyarázni semmit :)

 21. Spoiler:
  Meglepő módon a gyengénlátók általában segítségre szorulnak, éppen hogy mivel nem jobbak az érzékeik…

  Olyan mikor lesz, hogy valaki kerekes székes, és ezért sokkal jobban rúg?

  vagy nincs keze és ezért jobban lő a puskával mint akinek van?

 22. Örülök a felemás véleményeknek, mert nem láttam még a filmet, de nem tudom elhinni, hogy 5/10. Oké “értsd” ebben a kategóriában…blabla, de valahogy akkor sem.

  “Mivel egyszerű a film, így a színészek többsége simán elbír vele” Denzel semennyire nem volt kiemelkedő? Mert azért nem kicsit tud

 23. Spoiler:
  gyengénlátó és vak között óriási különbség van, de ez már csak kukacoskodás részedről :D az h nem jobbak más érzékeik, hülyeségnek tartom. Pont azért mert nem lát, kell hagyatkoznia a szaglására hallására és ezért lesz fejlettebb, mivel jobban figyel rá, és kifinomultabb lesz,, mint az átlagemberé.
  szvsz.

 24. SPOILER SPOILER SPOILER

  nos nem kötözködésből, de miből is szűrtétek le hogy vak volt? hogy Braille-írással írott a könyv? Mert más nem nagyon utal rá…(nem, nem utal rá)

  SPOILER

 25. SPOILER

  te melyik filmet nézted? még mutatják is a szemét :) az mondjuk nem nyilvánvaló, hogy végig az volt-e, de valószínű, mert a végén is elég biztosan “látta” az útját, amikor pl cska úgy szemüveg nélkül meglátta a hídról alkatrazt

 26. A film megértéséhez és átéléséhez szükségeltetik egyfajta tudatosság a belső világ kapcsán. Nevezheted hitnek, erkölcsnek, belső csendnek

 27. SPOILER ALERT!!!!!

  Most akkor vak volt v sem? Mert a könyvből esetleg arra lehet következtetni, meg hasonlók, de pl h nem esett hasra egy kiálló fűcsomóban v hasonlók????

  SPOILER END!!!!!

  Nekem amúgy tetszett. Szombat esti kikapcsolódásnak tökéletes.

 28. SPOILER!

  meg akkor maga írta volna le és nem kezd el úgy diktálni, mintha maga lenne az Atyaúristen :D vagy az annyira nem lett volna poén?..mindegy

 29. aha…vágom. tehát úgy

  SPOILER

  diktálta le a végén és ezért volt vak. igaz. csak a vakok diktálnak. a film közben -leszámítva a szemüveget, ami sima napszemüveg- SEMMI nem utal arra hogy vak lenne, főleg nem Eli viselkedése, cselekedetei, reakció, a párbeszédek, harcok, lövöldözés alatti mozzanatai. sajnos belefutottam ebbe a vitába anno még nézés előtt, úgyhogy úgy álltam neki, hogy azt lestem vak e. De nehogy már arra építsük hogy nem látott hogy Braille írású biblia volt nála amit a végén úgy diktál le. Megjegyzem külsőre is teljesen egészséges volt a szeme.

  SPOILER

 30. SPOILER:

  közben nem nagyon láttuk a szemét (egyedül amikor olvastam a könyvet mikor Kunis rányitott, az volt érdekesen grönyedt), a végén pedig egyértelműen vak szemet mutatnak. A viselkedése tényleg olyan volt mintha látna, itt jön be a vallási rész, de ezt a spoielr miatt nyilván nem írtam fent: azaz isten vezette, ezért “látott” előtte is. MÁrmint ez is lehetséges magyarázat.

 31. @cyberfuker85

  Spoiler!

  Azért voltak külömböző utalások, pl az aluljáros jelenetnél megemlití hogy mérföldekröl kiszagolja a támadokat, meg amikor a másik vak csajjal találkozik és mig nem szolál meg egyikük sem, mindketten nem tudják mi a fenne van.

  Amugy érdekességként egyik külföldi forumon a forgatókönyv iró elég sok kérdesre adott válászt, ö meg is emliíti hogy végig vak volt és hogy a hit az ami segítet neki hogy folyamatosan haladjon addig amig el nem végzi a feladatját.

  Meg emlitette is hogy nagyon sokmindent változtattak azon amit ö irt, ilyen például, hogy eredtileg mikor lediktálta a könyvet egy új fejezetett is adtak volna hozzá a book of Elit, ahhol leirják a történetét, a 30 éves utázasa. Meg mielött meghalt volna még megtanítja a csaj-t olvasni. És miután elolvasta a könyvet, a hit ami eddig Eli-ban volt az beléje szál és ezért indul el a végén, mert tudja hogy most neki van egy feladata.

 32. SPOILER

  ezt akkor szvsz rendesen elrontották, nekem legalábbis nem jött át. a mérföldekről kiszagolom is egy klisémondat, nem feltétlen utal a vakságra.

  human: a vége vak szem nekem nincs meg, ezek szerint átsiklottam fölötte.

 33. SPOILER

  Ez egy amerikai forgatókönyv: Braille írású biblia volt nála, tehát vak volt – nem szokták túlbonyolítani.

  Nyilván marhaság, de ha már a “könyvtől függ a világ sorsa” (miért is?) akkor simán belefér az is hogy Isten vezette a kezét.
  Az élesebb érzékek nagyon jól jönnek ha zongorázni kell, de ha fél tucat támadóból kell vagdalthúst csinálni a jó hallás meg tapintás nem sokat segít.

  Denzel mindig jó, a sztorival meg gondolom a keresztény vallásúakra mentek rá nekik bejön, a többiek meg verik a fejüket a falba a film végén, de addigra már megvették a mozijegyet.

 34. SPOILER, ha egy sopileres kommentből idézet akkor az is SPOILER ÁM

  “Denzel mindig jó, a sztorival meg gondolom a keresztény vallásúakra mentek rá nekik bejön, a többiek meg verik a fejüket a falba a film végén, de addigra már megvették a mozijegyet.”

  Ezzel azért vitatkoznék. Nem vagyok vallásos, mégsem voltak fenntartásaim és mondtam azt, h a francba ez az egész egy rohadt mesekönyv miatt volt???
  Milyen jó, h nem vagyunk egyformák, mi?:D akármit próbáltok belemagyarázni, vagy megcáfolni, attól még nem fog megváltozni a film..

 35. Az nem lep meg, hogy messze nem az evtized filmje, de nyugtassatok meg, hogy gonosz-Gary Oldman jo benne, mert miatta erdekel.

 36. SPOILER!

  Szerintem tök egyértelmű, hogy Eli miért SÉTÁL a filmben mindig, tekintve hogy van egy komoly hátránya a többi emberrel szemben, aki találkozik. És erre már az elején rá lehetett volna jönni (nekem nem sikerült, csak utólag vagyok okos…) Amikor a kiégett autóhoz ér, odavágja a macskát az ajtóhoz, hogy lecsekkolja mi az, a koppanásból rájön, hogy egy kocsinak az ajtaja. A másik, hogy úgy “vette észre”, hogy a szél máshogy süvített a roncson. Ha felhangosítod annál a jelenetnél, lehet hallani. De a legegyértelműbb az leszakadt autópálya-elem. Mi a francért sétál valaki 500 métert egy úton, mikor lehet látni az elején, hogy le van szakadva? (mert nem egyenes, hanem kanyargós autópálya)

  Nekem a vége ütött, és a morális mese is elfogadható a filmben.

 37. Quote of the movie:
  “Is that from your book, too?
  -Nah, it’s Johnny Cash, Live at Folsom Prison”
  :D

 38. EZ azért kicsit erős szerintem:
  “Eli abból a bizonyos könyvből olvas magának esti mesét”, amúgy,
  a KÖNYV olvasási nehézségeire szép kerek magyarázat van abban a bizonyos könyvben, ugye G.O. pofáraesése, JA, hogy ezt a fordulatot nem sokan értik? Hm, az általános műveltséghez hozzátartozik, nemtől, felekezettől függetlenül a KÖNYV olvasása.
  Remélem nem voltam bunkó
  Mert amúgy szeretem amit csinálsz…

 39. Ismét humánra hagyatkoztam…és szokás szerint nem csalódtam:D Amire ő 5, vagy annál kevesebb pontot ad az nálam tuti nézős:D Eddig még egyetlen egyszer nem csalódtam azokban a filmekben, amikre ilyen kevés pontot adott:D
  Ez a film szerintem szenzációs. Még csak eszembe sem jutott nagy mélységű filozófiai mondanivalót mögé gondolni, mert ez nem olyan film (értsd ezalatt azt, hogy nem művészfilm). Abban egyetértek, hogy a fiatal leányzó nem nagyon illett bele a filmbe. Szerintem egy katasztrófa (főleg atomkatasztrófa) után ne szülessen már makulátlan bőrű és baromi jó testű csaj, akinek fénylik a haja az “egészséges” életviteltől. Egyszerűen nem értem azokat akik azt mondják, hogy Denzel Washington itt mennyire rossz szereplő. Talán nem alakította elég hitelesen a szerepét? Mégis mit várunk ezektől a színészektől? Talán egy-egy filmszerep után azonosuljon a szereppel és évekig éljen úgy vagy nem értem. Szerintem az a baj, hogy annyira sokat vártok már el ezektől a színészektől, hogy magatok sem tudjátok és nem látjátok, hogy mikor játszik igazán jól. Inkább nem is borzolom az idegeiteket:D
  Amúgy kevés olyan film van, aminek igazán a hatása alá tudok kerülni, de ez most ilyen volt. Nekem nagy élmény volt. 8,5/10 (a másfél híja csak a fiatal csajszi miatt van:D)

 40. én aztán tuti nem írtam, hogy Denzel rossz volt :) Amúgy nehéz lett volna csak a filmről írni? Természetes, hogy ha ennyire látod ízlésünk különbözőségét, akkor így tudod tájolni magad, szerintem ez a lényeg, nem az, hogy valakivel mindig egyetérts ízlések és pofonok ügyében. Nekem is vannak ellentetjeim, pont így, amire ők kevés pontot adnak az szinte mindig bejön nekem, ezért aztán tuti nem fogom oltani őket.

  Mondjuk ha a filmben nem láttad a filozófiát, nos, az érdekes.

 41. human, ne érts félre, láttam benne filozófiát, csak én nem akarok a filmbe úgymond “belemagyarázni” mégtöbbet, mint ami. Egy élvezhető (nekem nagyon is) film volt, és a zenéjét még csak nem is méltattam. Nekem az is hihetetlen mód bejött. Mindegy, nem akarom tovább ragozni, szerintem baromi jó volt:D

 42. ……SPOILER SPOILER SPOILER………

  a vallás miatti háboru után jön egy arc aki a biblia miatt embereket öl , ráadásul ugy hogy Isten egy ilyen szuper rambóvá tette

  számtalan alkalma volt hogy megkegyelmezzen embereknek, nem kellett volna mindenkit megölnie , a legdurvább azonban mikor hagyja hogy a motorosok a csajt kinyirják

  mindezt azért hogy a biblia bekerüljön a korán és a tóra közé a polcra

  akkor most az az üzenet hogy az emberek sose fognak tanulni a leckéből és ilyen vallási kattantak lesznek örökké mint Eli ?

 43. *SPOILER*

  Sok jó példát soroltak már fel az apró jelekre ami arra utalt, hogy végig vak. Pl. leszakadt híd, macskadetektor, találkozás a másik vakkal, stb.

  Nekem a leginkább szembe tűnő az volt, mikor a boltban a gyújtóval akart fizetni. Miután begyújtotta felé tette a kezét, hogy ég-e.
  A másik az alagútas bunyó után volt, mikor átkutatta a hullákat (igen, a gyújtó is onnan van). Nem nézett lefelé, a hullákra miközben átkutatta őket.

 44. Spoilerek?

  Szerintem nagyon rossz volt.
  Ha nem Denzel lett volna benne, végig sem néztem volna.
  Semmi kémia nem volt a szereplők közt, pedig Milát meg Denzelt is bírom külön-külön, de ebben a filmben így együtt, borzalmasak voltak.
  Nagyon rossz volt, tuttira nem nézem meg mégegyszer.
  Semmilyen nyomot nem hagyott bennem, sőt kérem vissza azt a közel két órát az életemből!

  3/10
  +posztapok
  +Denzel
  +macska
  -béna dumák
  -kémia teljes hiánya
  -lassú
  -vallási mizéria
  -Gary…ez most valahogy nem jött át
  -Mad-Max Denzel
  -hangulat hiánya, nekem nem jött át a szenvedés, most azt hogy 25x elmondják, hogy ez vagy az nem tud olvasni? Nem hatott meg.

 45. Toronymagasan élvezhetőbb film a Road-nál, Denzel és Gary hozzák a formájukat. A világ nálam iszonyatosan bejön, én a percekig tartó vándorlási jeleneteket kifejezetten élveztem, a zene kimagasló, a fényképezés isteni!
  Nem egy nagy horderejű film, de épp elég ahhoz, hogy kiváló szórakozást nyújtson. ÉN mindenképp meg akarom nézni újra!

 46. cyberfuker85 én egy pillanatra sem hasonlítottam össze a Roaddal(ami azért jobb film) csak azt mondtam,hogy ez az ELI rossz!!!
  Nem is értem,miért kellett Denzelnek és Gary-nek(ők jó színészek) ilyen sz@rhoz a nevüket adni!
  A másik pedig nem értem,hogy a Hughes Brothers-nek olyan filmek után,mint a Menace II Society és a KÍVÁLÓ From Hell egy ilyen gyengust sikerült összedobni!

 47. peter, SPOILEREK

  Nem a vallás volt a film lényege, hanem a hatalom. Elmondják szépen, hogy a könyvtárban megvan már az enciclopedia britannica, stb.
  TÖKMINDEGY, hogy az Eli által hordott könyv a tóra, a biblia, a korán, stb. vagy Marx-tól a tőke, vagy az ifjú Werter szenvedései stb. , a lényeg hogy elvonja az emberek figyelmét, és meg lehessen őket vezetni.
  A realitást meg ne nézzük, mert ilyen erővel a Road-ban mindenki halott kéne hogy legyen akkora pusztulás után.
  A film abszolút nem a vallásról szólt, hanem arról, hogy nézne ki a világ, ha minden szociális érzés, minden TUDÁS kiveszne az emberekből.

 48. Szombaton néztem a filmet moziban ma pedig itthon újra. Tartom magam ahhoz, hogy ez egy igen jó film lett. Nem váltja meg a világot, de nálam simán 7/10. Ha megjelenik itthon DVD-n, nagy valószínűséggel meg is fogom vásárolni.

  !!!!SPOILER!!!!

  Amúgy a vakság dologhoz még pluszban: az eddig említett dolgokon túl még abból is rá lehet jönni a film elején, mikor a macskás csomagot először nekikoccolja a kocsi ajtajának, utána a sofőr lábán a kezével kitapogatva “nézi meg”, hogy van-e rajta bakancs vagy valami normális lábbeli.
  Persze nem vagyok nagyképű, első megtekintés során nekem sem esett le, hogy vak, szóval nagyot néztem a film vége felé. Amit viszont sajnos előre tudtam egy másik filmes oldal kritikája miatt, az az volt, hogy Eli a végén eltávozik az élők sorából. Sajnálom, hogy abba a spoilerbe belefutottam… :-(

 49. SPOILERES

  Nem voltam biztos benne, hogy vak, most már biztos vagyok…
  9/10 és aki hisztizik ne nézze, tuti jó kis darab, nekem meg a Road nem jött be, ez már túl sok a depiből.

 50. SPOILER

  Nekem kifejezetten bejött, hogy lassú, és igaz voltak logikátlanságok benne (vasajtó mögül kiteleportáló csaj), de összességében nekem átjött. Az utolsó 10 perc is túl szájbarágós volt, jobban szeretem, ha a ‘fordulatokat’ sejtetik, és nem direkt a pofádba moralizálják. Mellesleg voltak rá utalások, nem lávágósak, de utólag visszagondolva, voltak elhintve morzsák (de ezeket már leírtátok).

  Ellenben a rendezés és az operatőri munka nekem bejött. Voltak helyenként egész egyedi megoldások, például a tűzharcnál, illetve nekem a főszereplő trióval se volt bajom, még a csajjal se. Kunis karakterében a tüskét inkább a forgatókönyv ejtette, mert nem hiszem, hogy aki egy ilyen világban nő fel, az ennyire naív tudjon maradni.

  Lehet, csak azért tetszett, mert túl jó hangulatban néztem meg, de nekem simán ért egy 7/10, igaz nagyon-nagyon elfogult vagyok a posztapok témával és a 3 főszereplővel szemben, meg amúgyis jobban szeretem a lassabb darabokat ebből a műfajból, mint a Mad Max féle trashmozit.

 51. SPOILER!!!

  Oké, akkor ezek szerint vak volt. De mikor lőttek rá a városban, miért nem tudták megsebesíteni? Arra gondolok, mikor Titus Pullo hátba akarta lőni.

 52. SPOILER::::
  Ma néztem a filmet…tudom h késő de szegény sopronpláza cinema city baszik időben jáccani őket meg van amit nemis jáccik…mindegy nekem 7/10 és amugy megjegyzem h már az elején kiderül h végig vak…mármint nem jösz rá nyilván az elején..deha visszagondolsz…a macskát csak akor lövi le miután zajtadott stb.

 53. Srácok, ti nem tudtok filmet nézni;) Elég fasza volt az egész, csak azt a csajos témát kellett volna egy az egyben kihagyni.

 54. Szerintem nagyon unalmas volt, sok pofázás, kevés akció! Ezért kár volt moziba menni! Kicsit be is aludtam rajta! :P

  SPOILER

  Egyébként meg ha vak volt, akkor nehogy már így lőjön, verekedjen, meg lényegében teljes életet élt! Se vakvezető kutya, se egy bot a kezében…baromság!!

 55. SPOILER

  Amikor én a film végén visszagondoltam,nekem az a jelenet jutott eszembe,amikor az elején a napfelkeltekor kinéz az ablakon,méghozzá szemüveg nélkül!!Ezt se tudta volna megtenni,ha nem lett volna vak,mert ugye a Nap éget,és ezér hordanak szemüveget…

 56. Na,szerintem az egesz forgatokonyvet ki kellett volna dobni,megvenni a fallout temat es azt megcsinalni,ez a kepi vilag mar mar eleg jo is lett volna hozza,legalabbis nekem az elso percekben volt wtf erzesem,mondom ne ma..lenyultak a falloutot..de aztan kesobb persze nem:Daki jatszott a 3. reszevel tudja mirol beszelek aki nem az probalja ki,szerintem a rendezok sokat jatszottak rajta:Dazert elegge hasonlo(pl hid)szerintem nem volt rossz csak van aki tobbet akar belelatni mint ami..

 57. SPOILER

  Nekem nagyon tetszett a film és a mondanivalója is. Ügyesen össze rakták. Fordulatos volt és amolyan Isten útjai kifürkészhetetlenek dolgok is jól át jöttek.
  Természetesen ez a film nem materialistáknak szólt, őnekik természetesen nagy csalódás lehetett, hiszen arról szólt, hogy bizony Isten él és valóság…
  Sok szerencsét az élethez…

  (Na jó, a végén mikor a kiscsaj vissza megy, meg minden az már sok volt bele…)

 58. SPOILER

  És amikor azt mondta a “falu főnöke” hogy szükségem van arra a könyvre, mert ha abból idézek, akkor az emberek hallgatni fognak rám, meg hogy ez egy fegyver, a gyengék és elesettek fegyvere, akkor nagyon-nagyon mély dolgokról beszélt.
  De asszem ez csak egy olyan szűk rétegnek mond valamit, akik nem is csak hogy hívők, tagjai valamilyen egyháznak, hanem nem vakon követnek, hanem őszintén, és ennek következtében látnak. És meg tudják különböztetni a vallásos szerepben tetszelgő embereket a valódi “prófétáktól”

  Mert ugye csak arra kellett volna a “könyv” a falu főnökének, hogy hatalmat szerezzen, mint ahogyan ugyan erre kellett ez a könyv a világvége előtt azoknak akik miatt bekövetkezett az és ami miatt elégették az összeset.

  Ez a film arról szólt szerintem, hogy napjainkban nagyon sokan próbálnak meg hatalomhoz, pénzhez, követőkhöz jutni a vallásosság álcájába bújva. És hogy ez bizony egy olyan világméretű probléma, ami beláthatatlan katasztrófához fog vezetni…

  Mint mikor Eli mondja, hogy igazából minden nap olvasta ezt a könyvet, meg védte, meg vitte, de elfelejtette ő is, hogy igazából az a lényeg, hogy megvalósítsuk a saját életünkben és aszerint éljünk… Erről szól a Biblia.
  Meg ilyenek… :)

  Gauranga

 59. Először is maxüdv mindenkinek!

  Annyira rossz volt a film, hogy megnéztem, vagy 3x.
  Elsőre nagyot ütött, mondjuk az ilyen tipusú filmeket rendszerint egymagam nézem meg, mert oda tudok figyelni a történésekre. Annak, aki anno az I’am legend, vagy a 28 nappal később tetszett, biztosan be fog jönni. A wasteland ábrázolása teljesen ott volt a szeren. Sajnos lelki elkorcsosulásom miatt nem figyeltem, hogy mennyit sétál Denzel. Ahhoz képest, hogy 95%-ban napszemüvegben voltak a színészek azért átjött a szerep, az érzések, valamint a hangulat. Nekem személy szerint nagyon tetszett. A helyzet, a történet, a “koreografált” harcok, az egész film rendesen odavág. A The Road a brutalitása miatt azért sokkal durvább volt. Szerintem is kult film lesz. Aki szereti a posztapokaliptikus filmeket, annak valószínűleg tetszeni fog a történet. Egy apróság: már nem a “gyakás”, vagy a CGI miatt nézek ilyen filmeket, a sétálós jelenetek pedig valószínűleg azért kerültek a filmbe, hogy mélyüljön az érzés, amit a részei adnak, nyilván a vaksága miatt még érdekesebb a cselekmény, és ha figyelmesebben végignézi az ember, csak a film végén derült ki, hogy egész végig az volt (ugyan árulkodó jelei voltak), valamint a zenéről senki nem írt, pedig elég fontos eleme a hangulatnak és nagyon jól illik a történésekhez és a filmhez. Kategóriájában 10/10, a többi filmhez pedig nem tudom és nem akarom hasonlítani. Olyan ez, mint anno a waterworld, nagy bukás volt, rá 2-3 évre megértették az emberek a mondanivalóját.

  Maxüdv: Egy fallout fan :)

 60. De nem vagyunk egyformák. Nálam simán 9/10. Láttam a Road-ot is, arra is 9-est adtam. Tudom teljesen más a 2, ez könnyedebb műfaj. Az akciók nagyon igényesek voltak, a táj eszméletlen. Mila Kunis kedvencem. Nem tudom miért tetszett ennyire, lehet hogy a végén a kis “csattanó” miatt, mondjuk tény hogy nélküle csak 7-est adtam volna rá. De így nagyon elkápráztatott.

 61. Olvasom a nagyon jó kommenteket, akik ugyanugy értelmezték a filmet, mint én, meg “átjött” nekik, amit szegény rendezők is kiakartak hozni belőle…

  Szerencsére ismerőseim,gyenge kritikáit hallva,0 elvárásom volt,amit, magasan túlszárnyalt a film!
  (Kunisra írjanak rá könyörgöm egy jó romantikus vigjátékot megint, hogy tudja végre hol a helye…)

 62. Megnéztem, tényleg ennyi volt?
  Just dumb.
  4/10

  A The Road köröket mér erre.

 63. most fejeztem be, hát ennyi faszságot is rég láttam egy filmben de komolyan. ennyire életszerűtlenül cselekvő karakterek, meg… de tényleg nem is sorolom mennyi butaság volt a filmben te jó ég. 3/10, egyáltalán nem voltak elvárásaim, csak simán egy jó filmre számítottam

 64. Nálam ez max 3/10, mert annyira együgyű a film. 3 percnél nem hiszem, hogy többet agyaltak a fő történésen, de még azt sem gondolták át rendesen. A filmben bemutatott lepusztult világképből árad a műanyagszag. Annyi ostobaság van benne, hogy egyes jeleneteknél és fordulatoknál már szinte sírva röhögtem.
  SPOILER!!
  A két verekedés, ami van a filmben első ránézésre még jól is nézhet ki, de ha jobban odafigyelünk, nagyon látszik rajta a “megkomponáltság”, a tervszerű mozgások, amik nagyon erőtlenek, mintha Denzel csak a levegőbe kapálózna. Meg amúgy is, ahogy Human írta teljesen elüt a film hangulatától bármilyen legyen is az. A legnagyobbat én is a végén röhögtem, amikor a csajszi átvedlik “newEli”-vé és nekivág a nagyvilágnak. Az a csaj, akit néhány jelenettel korábban majdnem szétszedett két útonálló. Na midnegy, nem kezdem sorolni a sok marhaságot, mert lenne bőven. Még annyit, hogy a sok belassított jelenettől már herótom volt nekem is, de a végére azért még beszúrtak egyet.
  A lényeg, hogy valamit nagyot akartak mondani a filmmel a készítők (a sokadik Bros-ok, akiknek a filmjeitől – legyen az bármilyen Bros is – már nagyon félek), de valahogy nem nagyon gondolták át, hogy hogyan is mondják és akarják-e igazából mondani, és így eléggé erőtlen lett. Inkább csinálták volna akciódúsabbra, az talán megmenthette volna. A The Road-nál azt mondtam korábban, hogy aki akciósabb posztapok filmet szeretne nézni, az talán inkább menjen el majd erre moziba, hát így utólag már nem mondanám ezt.
  Egyetlen pozitívum nálam a filmben a végén levő zene. Bár mintha azt is más filmből kölcsönözték volna, mert nekem nagyon ismerős valahonnan. Javítson ki valaki, ha tévedek, vagy írja le, hogy miből van. Köszi!

 65. Nekem nagyon tetszett a film. Az elején beszippantott és a végéig nem eresztett. Hogy ezzel a lerágott (ember)csonttal jöjjek. Simán 8/10.

 66. Az előzetes rossz kritikák miatt nem vártam különleges élményt a filmtől, de pozitívan csalódtam. Eredeti ötlet, gyönyörű képek és zene, hangulatos világ, számomra a sztori is végig izgalmas volt. A harci jelenetek és közben a kameramozgások tökéletesen koreografáltak, Mila Kunis pedig gyönyörű. Néhány dolog nem derült ki egyértelműen a filmből, de ez így van rendjén. 9/10

 67. Tegnap végre megnéztem a filmet és tetszett. A Road-ot még nem láttam, de ez így magában nálam 7/10 volt. Lassítások tök királyak, ha az egész film lassítva lett volna azt se bántam volna.

  *********SPOILER***********
  Leesett a végén hogy vak volt, nem csak a biblia miatt, hanem mert elég konkrétan megmutatták. Jöhetne belőle egy bővített változat, ahol qdog82 által (original forgatókönyvről beszélt) említettek benne lennének. Egyetlen kérdés volt bennem, hogy akkor a csaj WTF? Nem fejtették ki, de azzal, hogy felszerelkezik és útra kell, számomra az jött le, mégha nagyon haloványan is utal csak rá a jelen változat, hogy a csaj egyfajta térítővé vált a legvégén. Hiszen ezért kezdték el nyomtatni a kurva sok példányt. Nem volt totál ráutalva, de érezni lehetett, hogy ez van, igazából nem értem a fanyalgókat, hogy miért akadtak fenn az átalakuláson. A filmben végig erre tartott az egész, az hogy felolvastatott, hogy követte az útján, igazából két dologban voltam biztos, hogy Denzelnek annyi lesz a végén és hogy valamiképp a csaj átveszi a stafétabotot.
  Visszagondolva tényleg sok utalást kaptunk arra, hogy valójában vak a csávó, és ha visszagondol az ember akkor az is nyílvánvaló hogyan látott. Volt valami szöveg, hogy “Ne térj le az útról (ösvényről), nem a te dolgod”, ergó “látott” egy utat, Isten vezette és védte, amíg célját el nem érte…
  Egyébként minél több lassítást a filmekbe, főleg az akciókba (tudom, hogy ez nem az volt), mert rohadtul unom már a rángatózó kameramozgásokat. Az anno még a Ryan közlegénynél kurva jó volt a dokuhitelesség miatt, de akció filmnél inkább lassítások legyenek, mint a Matrixokban…

 68. Szerintem a cikk írójának sem a mondanivalóval volt problémája, hanem az ahogy felépült a film. Ennyi erővel a mondanivalóval bármilyen szart el lehetne adni.
  Ez a film bizony egy nagy költségvetésű B-kategóriás akciófilm. Túl száraz, helyenként vontatott, sőt unalmas is, főleg így a 100. poszt-apoc téma felkarolása miatt.
  Igazából tök felesleges volt Denzelt szerződtetni, hisz a szerepe nem kívánt túl nagy játékot, ergo egy ismeretlenebb faszi (vagy nő) is eljátszhatta volna. Talán még jobb is lett volna…
  Meg én valahogy másképp képzelem el egy atomháború utáni állapotot. Jóval erőszakosabban.

 69. Lehet, hogy csak olyan állapotban, hangulatban voltam, de nekem sem uncsi, sem vontatott nem volt.
  Sőt, örültem, hogy nem lőjük szét egymás seggét film. Nekem 8/10

 70. SPOILEREK BŐVIBEN, MERT CSAK

  arról, hogy vak volt e, én azt mondom, nem. de ha mégis akkor egy vakot nem így kell játszani. ha meg direkt ilyenre írták akkor meg mi értele volt így?! hogy lőné le a macskát az elején vakon, vagy az utcai lövöldözős jelenet?! vagy mikor megtámadják a csajt, ő pedig messziről le íjjazza a támadóket? De már az kiborító mikor nem találják el, na most akkor mindenki vak nem csak ő?! amugy nem lett volna rossz, de nem vagyok vallásos, és nagyot csalódtam a filmbe mikor kiderült, hogy a bibliát cipeli… Road 10-szer jobb.

 71. Üdv!
  Csak röviden: első fightscene-nél a sztori “csavarját” lelőttem ;) alapfiló – jó, gyakások – jó, film össz. – jó!
  Ált. amit agyon hypeolnak az nekem “nem jön át”, ezért olvasok kritikát is, nemcsak ömlengést, és amire sokat bosszankodtok “nemértem, szar…”, az lehet hogy ÜT vagy kizökkent (engem) a cukormázas hétköznapokból!
  További Árvízmentes Szép Napot!
  Rendszeres olvasó, Humi.

 72. esetleges SPOILER

  Senkinek nem ugrott be a filmről a “Children of Men”? Nemcsak arra gondolok itt hogy dísztópia mindkettő, de egy rakás helyen ugyanaz a megoldás, pl. volt itt is, ott is vágatlan akciójelent, ami ütött nálam; a vége felé mikor mentek Alcatraz-ba a csónak jelenet, pillanatra azt hittem tényleg ugyanazt eljátsszák, de azért itt is, plusz az egész nyomasztó érzés…nem volt rossz film viszont, de pont a ChOM miatt egész végig az volt bennem, hogy én ezt már láttam….

 73. SPOILER

  Egész jó film nekem tetszett. De nem értem h h tud benne bárki is kételkedni h vak volt-e hisz ez annyira nyílvánvaló, csak újra kell nézni.

  Egyetlen hátránya a filmnek Eli fordítása mi szerint Éli-nek hívták pedig a nevét Iláj-nak kell ejteni mint az Eli stone-ban :)

 74. SPOILER

  Na megnéztem, de sajnos előtte sikeresen egy spoiler kommentbe futottam bele, így már az elején tudtam, hogy vak a csávó. Ennek a tudatába nézve elég sok helyen vakargattam a fejem, hogy ez most tényleg vak? (Mert ha igen, akkor nem jól játszotta a szerepét.) Tulajdonképpen engem nem zavart, hogy habkönnyű („kis” túlzással) a film, hiszen nem is vártam mást (Miért tettem volna?), egyedül a női karakter zavart de nagyon. Ha nem tudtam volna már a film elején, a csavart akkor még el is gondolkodtam volna róla… de sajnos tudtam így néhol „vicces” volt. Szerintem egy 6/10 érdemel.

 75. SPOILER TALÁN
  bocsánat de mi is a csavar? hogy vak, vagy hogy a bibliát viszi? mert nálam a csavarnak akkor van helye, ha arra normális utalás van a filmre. szerintem nem volt normális utalás a vakságára…szal nekem annyira nem baszott be…de nem volt rossz-

 76. Tegnap elszantam magam, hogy leulok megnezni a The Road/ot, majd ma a Book of Elit. Hiba volt egymas utan. A Road utan szinte comedy feelinget ereztem es szanalmasnak talaltam Denzel es a tobbi szinesz jatekat Viggohoz kepest. Szombat esti moka filmnek elmegy, de nem ragadott meg es osszecsapott erzest hagyott bennem, mig a Roadnal atereztem a karakterek szenvedeset es 100x realisabbnak tunt minden. Pl a kannibalizmus. A Book of Elinel mar mar nevethetnekem tamadt amikor a csaladhoz beultek teazni, ahhoz kepest a gyomorszomorito felelemhez kepest amit a Roadnal ereztem. En nem adok tobbet 4nel.

 77. Az biztos, hogy John Hillcoat elérte, hogy pár évig nem érdemes neo-westernben vagy posztapokaliptikus filmben gondolkodni a filmeseknek, mert a Proposition és a The Road a zsánerük csaknem tökéletes darabjai, illetve azok végletekig való kiterjesztései, egyszerre túlmutatva a műfajon és hordozva annak esszenciáját…

  SPOILEREK ELŐFORDULHATNAK
  De azért egy tisztességes próbálkozás volt a Book of Eli is. Érzésem szerint ott rontották el, hogy sokkal mélyebb mondanivalót tulajdonítottak a történetnek, mint amennyire valójában az. A plot érdekes, sőt töprengésre késztetett (bár a végső fordulat a gagyi határát súrolta nálam), de ez nem filozófiai eszmefuttatás a hitről (az Bergmannál van), mint amit talán bele akartak magyarázni, inkább csak a “hit” és a “posztapok” kérdéskörök által keltett impressziók lenyomata. Legalábbis nem éreztem, hogy a forgatókönyvíró részéről megtörtént volna a hosszas elmélkedés. Ez a blöff a rendezés kapcsolódó részein nyomot is hagyott, de voltak jó dolgok. Összességében véve a sok középszerből csak a fényképezés emelkedik ki nálam: az akciójelenetek, a hosszú beállításos lövöldözés a háznál nagyon jók voltak.
  Viszont egy nagy plusz pont az öreg házaspárért. Szerintem nem véletlenül hívták őket Martha-nak és George-nak (bár lehet, hogy tévedek), Edward Albee Who’s Afraid of Virginia Woolf? színdarabjára utalva.
  Egyetértek azzal, hogy a túlzott komolykodás a film kárára vált, nem kezelték a készítők a történetet a maga helyén. Többet akartak, mint amit az alap nyújtott, de azért egyszeri alkalomra nem volt rossz szórakozás. 6/10

 78. SPOILER

  A vakság témához ezt még nem említette senki:
  a legelső házas jelenetben eldől a kérdés. A polcon végigsöpri a tárgyakat, az akasztott hullát először kinyújtott kézzel megérinti, majd utána veszi le a cipőjét, aztán amikor lemerül az iPod, ott villog rajta az elem, de ő csak nyomogatja a gombokat. Ez először csak fura, a végével együtt már egyértelmű. A film közben sok tény szól mindkét oldal mellett, úgy tűnik, szándékosan nem akarták közben hangsúlyozni. Szerintem valahol mindegy is, nem ezen áll a film…
  Nekem a kontrasztok tetszettek a legjobban: az iPod (“magasabb szintű hang”) és a lemezjátszó, a ruhák, a rezignáltság és az eltökéltség, és még sorolhatnánk. Ezen túl nagyon kifejező a sivárság (érzelmi is), a kifakult világ, a hangulat. Az pedig, hogy vakon vagy látón, de mire képes Eli, szerintem pont jól balanszírozik a realitás és a transzcendens világ határán. Nincs nyilvánvaló csoda (pl. nem pattan le róla a golyó, mikor hasba lövik), de sok a hihetetlen. Bár nem jobban, mint egy csomó más eleve realisztikusnak szánt filmben, szóval beleférnek a filmes túlzás kategóriába, ha akarjuk.
  Én nem találtam sem a környezetvédelem, sem a vallás szempontjából túl szájbarágósnak, vagy túldramatizáltnak a filmet. Katolicizmus ide vagy oda, a Bibila a világon az első helyezett bestseller, a legnagyobb hatású könyv, kultúrtörténeti jelentősége felbecsülhetetlen (a világ műalkotásainak kb. 50%-a biztosan nem értelmezhető nélküle, pl. az egész középkori festészet).
  Összességében nekem a történetnél jobban tetszettek bizonyos forma megoldások, jelentésképzések, de azok nagyon.

 79. paranoid android:

  Eszembe sem jutott az Albee utalás, de szerintem nagyon beleillik! Amúgy sem hiszem, hogy ilyesmi véletlen lenne, ahhoz túl tudatos ez a film. És ugye pont a műveltség mint olyan hiánya ez a primitív, sivár, agymosott élet a filmben (ezért olyan fontos a könyv, hiszen az “ideológiákkal”, ha másnak nem is tekintjük, mindig lehet manipulálni).

  Adammars:
  Az Éli név létezik “magyarul” is, ráadásul az etimológiája miatt is helyénvaló fordítani, mert idevág: él, élen/elöl járó, stb. És még ezt is találtam róla (nem a filmmel kapcsolatban):
  Ez az ÉL, ÉLI szó Isten legelterjedtebb neve a JÓ és az EGY mellett. (Nem
  jelzők e szavak, hanem nevek!)
  “Az ÉL, ÉLI név jelentése : a teremtésben az ELső. Tehát az ELI, ÉLI egész pontosan : „az ÉLen, azaz a kezdetnél lévő“.
  A Czuczor-Fogarasi szótár szerint : „ÉL lény, mely más lényeket megelőz, felülmúl“
  /…/ „Első, fő lény, melyből mások erednek”.”
  (Varga Csaba: Él és jó)
  A próféta, megújító, újjászületést lehetővé tevő figura, azaz új kezdet… Jó, hogy nem hagyták angolul:))

 80. Ja, és persze bibliai név… Éli bíró és pap volt, ő nevelte fel Samuel prófétát.

  OK, befejeztem:)

 81. az első 20 perc alapján egy sokkal jobb film is lehetett volna belőle, de sajnos utána nagyon leül a történet, nincs semmi meglepő, alig tudunk meg többet erről a világról. még csak izgalom sincs…

 82. SPOILERES A film szerintem nem azt próbálja bemutatni, hogy Denzel-ből Isten mekkora ,,VakRambo-t” faragott, nem a vallási fanatizmusra akar rámutatni sokkal inkább azt mutatja be nekünk, hogy a sok műveletlen birkát – a filmben a olvasni se tudó embereket – milyen kis apróságokkal, legyen ez egy könyv vagy bármi más, meg lehet vezetni. Nem mondom, hogy teljesen egyértelmű volt, hogy Denzel vak, de jó pár utalás volt rá a filmben amit alapvetően nem tartok hibának, sőt kifejezetten érdekességnek tartom, mivel aki csak egy kicsit is oda figyel a másik emberre – vegyük itt azt aki 2 órán keresztül egy vásznon van előttünk – az a legapróbb dolgokból is igen sok mindent le szűr. Engem kifejezetten csak Éli halála nem lepett meg, mivel a filmnek valahol van köze a vallásokhoz is és mivel épp a bibliát ragadta meg középpontnak, így talán Denzel szerepét Krisztushoz hasonlíthatjuk részben aki a hitéért halt meg (Ha a Buddhizmus tanításait vitte volna magával Éli valószínűnek tartom, hogy a film végén reinkarnálódik. – :) -). Nem tartom egy rossz filmnek, sőt az elmúlt idők legjobbjai közé sorolnám. Ritka hogy egy filmnek mondanivalója legyen, de ennek van… valószínűleg ezt is mindenki másképpen gondolja, én úgy érzem, hogy ha másra nem is akar rámutatni a film akkor arra, hogy ne akarjuk eljutni idáig, hogy egy könyvvel bárki ekkora hatalmat szerezhessen magának. Gondoljunk csak egy kicsit bele: egy világ ahol senki semmilyen vallást nem követ, majd jön egy ember kezében a bibliával… Ha nem is Istennek állítja be magát elég, hogy próféta legyen és milliók fogják követni. Az embereknek mindig is kellett valami amiben hihetnek, valami amibe tudtak kapaszkodni. – Én nem tartom magam hívő embernek.
  – Legyen Human-nak igaza és filmügyileg legyen az utóbbi idők legrosszabb filmje, de akkor is merem állítani, hogy ennek a rossz filmnek van a legtöbb mondanivalója mostanság. :)

 83. DeSTRoYeD.MiNDS: hol állítottam, hogy ez az utóbbi idők legrosszabb filmje? A filmet pedig szerintem nézd újra, bár a biblia végül csak 1 könyv lett a polcon, viszont anélkül a kinti világban mindenki csak eltévedt tudatlan bárány. A filmben egyvalakinek volt igazi útja, aki Istent követte és aki hozzá csatlakozott, még a tanult de ponyvát olvasó rosszfiúra (emberek többsége manapság?) sem szép sors várt. Szerintem ezt a részét nem értetted.

 84. SPOILER

  “…amik nagyon erőtlenek, mintha Denzel csak a levegőbe kapálózna.”

  Mert vak? :-O

  Amúgy nekem nagyon tetszett, persze aki akciófilmre ült be a moziba, annak nem feltétlen.

  Visszanéztem pár jelenetet, akit eddig nem győztek meg, az is tegye ezt, vak volt, számos tárgyat tapintással talál meg, még a saját táskáját is úgy találja meg a pulton, hogy végigcsúsztatja a kezét.

  Aki meg realitást vár egy filmtől, az inkább a discovery-t nézze, ne moziba mennyen.

 85. Mielött megnéztem a filmet, elolvasgattam a hozzászólások nagy részét és gondoltam tényleg gyenge film lehet ha ennyi embernek nem tetszik. Nos, megnéztem. Soha nem szerettem az ilyen világvége utáni hiperszuper dolgokat, ez a film mégis végig megtartotta bennem az érdeklödést. Érdekesnek tartottam minden részét és rengeteg mondanivalója van. A szinészekre panaszkodtak hozzászólók…hát…nem ismerem a föszereplö hölgyet más filmekböl, de szerintem jó alakitás, ahogy a többi is. A végén pedig teljesen megrökönyödtem. Nem lövöm le a poént. Nagyon tetszik, szerintem ezt a filmet igazán jól összehozták!

 86. Elnézést, mégvalamit.
  Ehhez a fenti mondathoz szólnék hozzá:
  “a Book of Eli-on nem segít azon apróság, miszerint a nem kitalálható fordulatok csak azért rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, mivel akkora hatalmas nagy baromságok.”
  Szerintem meg nézd meg a Pokémont…na az baromság..
  Ha “baromságnak” vesszük a filmben szereplö fordulatokat, akkor bármilyen másik filmet is baromságnak vélhetünk szerintem, hisz minden filmben vannak nonszensznek vélhetö jelenetek. Még a százéves Colombo-ban is..nem igaz? Nézz meg 1 jó dokumentumfilmet, majd abban nem lesznek baromságok.

  A sivatagi vándorlást pedig szerintem nem idöhúzásnak szánták, minden rezdülésnek mondanivalója van. Aki nem a gyilkolászást várja és figyeli, hanem magát a történetet is, az észreveszi.

 87. Jajj.
  Nem tudom eldönteni, hogy ennyire fiatalok, vagy ennyire… naivak vagytok. Ez a film a legbutább ideológiai propaganda. Akinek ez tetszik, annak szívből ajánlom az ’50-es, ’60-as szovjet, illetve magyar kommunista-szocialista filmipar propagandafilm-termését, imádni fogja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.