14 Blades

Ezt a filmet is vártam már egy ideje, nagyjából azóta, hogy az első poszterekkel összefutottam. Gondoltam, hogy egy kellemes másfél-két órát szerez majd nekem. Végül is nem tévedtem.

Bár a cím kissé megtévesztő, mert a filmben a császári pecsét és a kormány bérgyilkosának megváltás utáni hajszája áll inkább az előtérben. Ő lenne Donnie Yen, aki ugyan mindenhova magával cipeli egy okos kis dobozban a pengéket, akár Banderas a gitártokját, de egy kivétellel nem igazán fektetnek rá akkora hangsúlyt, hogy mikor melyik kardot is használja, mint azt a felvezető narrációból sejteni lehetne.

A többi szereplő közül Wei Zhaót tudom kiemelni, aki a változatosság kedvéért megint csak férfinak adja ki magát egyszer, valahogy nem tud róla leszokni, pedig már nekem kínos. Persze, ez még semmit sem von le a játéka erejéből. És nem szabad kihagyni Sammo Hungot sem, akit például a régi Jackie filmekből ismerhetünk, mindig is jó páros voltak. No, itt nem veti bele magát a küzdelembe, bár pár másodperc erejéig azért megmutatja, hogy akár még fél kézzel is megy az.

A történet a Ming-dinasztiában játszódik, szóval érthető a bombák és a puskák használata, de én kihagytam volna. Jobb szeretem, mikor ezek nélkül mennek ölre.

Némi wuxia elemeket is felvonultatnak a filmben, szóval, ha valaki nem szereti, az most óva lett intve. Én örültem neki, szóval ez nálam nem hiba. Ami viszont az, hogy a CGI-t is nagyon elővették, és nem a legjobban. Szerintem a Mátrixból kapták az egyik trükköt, legalábbis Neo kabátján láttam hasonlót anno, mint ami itt is zavart Tuo Tuo ruháján. Általában nincs bajom a trükkökkel, de itt nekem kilógtak.

Mindezektől függetlenül egy nagyon jó kis kalandfilm keveredett ki belőle, bár ez az elején még nem látszott. Igazából elég lassúnak éreztem a felvezetést. De aztán beindultak, mozgalmassá vált a cselekmény, szóval egyáltalán nem bántam meg, hogy továbbnéztem. A számomra nem tetsző dolgok azért jócskán lehúzzák, de még így is simán megért egy 6/10-et.

Mammut
írta
2010. 04. 02. 04:19
megjelenés
7
hozzászolás


7 hozzászólás a “14 Blades” bejegyzéshez

  1. Donnie Yen, Sammo Hung, pengék, ez engem már megvett kilóra..:) Köszi a kritikát, feltétlen beszerzem és megnézem majd.

  2. Donnie fiú nagy király, de ez nem egy Bodyguards and assassin (két hét múlva ennek lehetne amúgy szurkolni is a HKFA-n, ha nem lenne ott Jackie Chan filmje :)) vagy egy Yip Man, vagy ha már Sammo-val együtt, akkor meg nem egy Kill Zone… :) De tízből hat pontot tényleg simán összehoz.

  3. istenem, hogy én mennyire rühellem az ilyen kínai filmeket. pedig gyerekkoromban még oda voltam néhányért, de itt már a neveket olvasván rosszul voltam ettől a filmtől. Egyszerűen az összes színész ugyanúgy néz ki :D de kajak. Hát mindegy ezeket nem nekem találták ki, de a címe az tetszik amúgy:).

  4. Nagyon gondolkodtam hogy megnézzem de ezek után már valoszinű hogy kihagyom. Asszem a nézők kezdenek besokalni ebböl a stilusból. Nem ártana egy kis frissités.

  5. Hiába volt 2 óra, nem unatkoztam, nem voltak üresjáratok. A harcok, a történet, a zene a casting teljesen rendben volt. nem bántam meg hogy megnéztem. Talán a Red Cliffhez hasonlítanám, hangulatában, képi világában.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.