Egy lányról (An Education)

Ha visszagondolok a filmre, az első dolog, ami eszembejut, hogy másfél óra alatt mennyire bele lehet habarodni Carey Mulliganbe. Előre szólok, hogy felesleges küzdeni ez ellen. Egyszerűen imádnivaló.

A két főszereplő kocsiba száll, mert hát ez az igazi Education

A történet röviden annyi, hogy van ez a lány, aki épp egyetemre készül, de egy idősebb pasi beleszól ebbe a dologba. (Idősebb alatt 30-hoz közelítőt kell érteni.) A lány mindig is csillogó életre és Párizsra vágyott, a férfi pedig szállítja gond nélkül ezeket, a nagybetűs műéletet, ahol csak jó dolgok vannak. Egy ideig.

A fő téma mindenképp az, hogy a hatvanas évek Angliájában a fiatal nőknek két útja van a kitörésre, életre. Egyik a továbbtanulás, így harcolva ki maguknak elismerést és jómódot, másik pedig a jóba való beházasodás. A szülőknek talán ez utóbbi még elfogadhatóbbnak is tűnt akkoriban, bevett társadalmi lépésnek. Itt még messze vagyunk az igazi karriernőktől.

Ha egy valamit még ki kéne emelnem Mulligan mellett, az mindenképp Nick Hornby lenne. Konkrétan miatta lett tényleg jó a film. Alapban egy profi, bár kicsit merev dráma, viszont Hornby rengeteg eltalált aprósággal, pont jól kanyarított párbeszéddel emeli átlag fölé az Educationt.

Oké, tény és igazságtalan lenne, ha a férfi fő- és mellékszereplőkről nem lenne szó. Először is elmondanám, hogy Peter Sarsgaard szerintem teljesen szürke volt. Bár lehet ez volt a cél, hiszen nem maga a férfi kell vonzó legyen, hanem az életstílusa, amit behoz a lány életébe. Az is lehet, hogy nem volt szürke, majd a női olvasók nyilatkoznak. Aki viszont baromi jót alakított, az Alfred Molina. Ő volt a látszólag szigorú, de inkább naív és jót akaró apa. Szinte tökéletesen hozta vászonra Hornby-t.

Egy lányról értékelés

Az tény, hogy nem ez az évtized filmje, drámája, ellenben ha épp egy aranyos, de mégis komoly film kell, akkor teljesen ajánlott. Megnézéskor még 8 pont körül filóztam, de inkább picivel olyan 7/10 fölé illik.

16 hozzászólás a “Egy lányról (An Education)” bejegyzéshez

 1. A lány hihetetlenül bájos, de a férfi sem volt szürke, igazán sármos volt és kissé titokzatos, pontosan megértettem miért szeretett belé a lány. A másik pár a buta szőkével is eltalált volt, a férfi komoly, de érezhetően simlis, a nőnek meg mulatságosan ostoba szövegeket írtak.

  Hadd emeljem ki egy percre Olivia Williams-et, aki a tanárt játszotta. Nagyon szerettem, ahogy viszonyul Jennyhez.

 2. Nekem is tetszett, nálam 8/10 azért megvolt, a sok amerikai dráma után jó volt valami angolt is látni. :)

 3. Carey Mulligan, és Alfred Molina nagyon jó volt. Ennyi pozitívumot tudok a filmről mondani. Ez első fél órában nagyon tetszett, nagyon lekötött, vártam, hogy mi történik. Újabb fél óra után már fel-fel merült bennem, hogy lehet, hogy nem lesz itt további csavar, izgalom, előre ki nem számítható lépés. A film végén pedig annyira mérges lettem, hogy ritkán érzek ilyet filmekkel kapcsolatban. Semmi katarzis, semmi elgondolkodtató mondanivaló. Az utolsó két mondatért pedig a rendezőt és az – egyébként általam is kedvelt – forgatókönyv írót néhány “meccsre eltiltanám”.

 4. Szürke volt Sarsgaard. Az egész film alatt azon gondolkodtam, hogy nekem kevés volt, mint férfi és nem csak kinézetre. Arra gondoltam, hogy nah engem aztán nem csábítana el. Hiányzott belőle valami.

  És női oldalról is nagyon szerethető Mulligan, van benne valami, ami miatt majd meg fogod nézni az összes filmjét. ezt nagyon tudom értékelni egy színésznél. és illett a filmhez nagyon!!

  Amúgy én imádtam a filmet. Nagyon tetszett.
  És Molina valóban szintén nagyon jó volt.

 5. SZerintem is nagyon jó a film. Sarsgaard pedig inkább egysíkú volt, nem szürke. Egy felületes figura, aki semmit nem vesz komolyan. Azt viszont nagyon jól hozta.

 6. Nekem is nagyon tetszett. Peter Sarsgaardnak viszont ez volt az eddigi legrosszabb alakítása. Tényleg lehet, hogy csak nem illett a filmbe, nem tudom. a Garden State-ben, és a Hazugsággyárosban nagyon-nagyon jó volt, akkor még a következő Edward Nortont láttam benne.
  Említsük meg Rosamund Pike-ot is, akit utoljára a hányás James Bond filmben, a Halj meg máskorban, meg a Ryan Gosling-féle Törésben láttam, és mindig hideg, okos nőt alakít. Erre most meg ez a bénítóan ostoba némber… Nagyon sok vicces jelenetet adott a filmnek. És szerintem nem csak a forgatókönyv miatt.
  Apropó forgatókönyv. Én nem éreztem ki belőle Nick Hornby-t pedig az egyik kedvencem. Ha nem tudtam volna, hogy ő írta, nem figyeltem volna fel semmire a szövegben.

 7. igen, igen, igen
  Nekem is ez volt az érzésem, hogy a film az olyan, amilyen, de amikor Carey Mulliganre néztem nem tudtam nem mosolyogni, imádnivaló.
  És ez a brit akcentus, ennek is van egy külön élvezeti értéke.
  Azt hiszem meg kéne néznem még egyszer.

 8. 10/7,5

  Egyszer mindenféleképpen meg kell nézni, már csak Carey Mulligan miatt is. Egyébként a történet is elég jó lett, a szereplőkkel sem volt gond (a csávó is jót alakított, másféle karakterrel nem jött volna úgy át a történet).

 9. “a következő Edward Nortont láttam benne.”

  Nem hinném, hogy PS ekkora kritikát érdemelne.

 10. Carey Mulliganbe már az interjúi alapján is bele lehet szeretni,de tényleg imádnivaló a vásznon is,nagyon ügyesen játszott.
  Viszont hiába szeretem én is Hornbyt,a forgatókönyv szerintem sajnos nagyon gyengécskére sikeredett.Az eleje nagyon kapkodós,de amúgyis végig nagyon összecsapott hatást keltett.
  A végén az a Bridget Jones féle 3mondatos bejelentkezés pedig feltette a koronát az erőltetett tanulság megmagyarázó utolsó 15 percbe.Komolyan az a “felkészülök a vizsgákra” montázs olyan volt mintha egy Rocky filmből maradt volna ki.
  A színészek tekintetében egyetértek az eddig leírtakkal,tényleg Sarsgaard volt az aki a legkevésbé találta meg a karakterét.

 11. Nekem is tetszett, kivéve persze ugye a legvégét, pontosan az előttem szóló érvei miatt, amit szépen leolvasott a számról:)

 12. Hihetetlenul bejott ez a film, a szigoru apaval egyetertek, szinte vegigbrajta lehetett nevetni.

 13. Az első mondattal nagyon egyetértek. Gyakorlatilag az ő játéka (és nyilván a megírt karakter) húzza az egész filmet. Szerintem ez volt 2009 legjobb női alakítása, sajnálom, hogy az Oscar-t nem kapta meg érte, mondjuk még van ideje bizonyítani, és az alapján, amit ebben a filmben nyújtott, fog is. 8/10 nálam, de ebből 1 pontot legalább Carey Mulligan pakolt rá.

 14. Úgy ültem le a film elé, hogy gyakorlatilag semmit nem tudtam róla, (csak azt, hogy egyik kedvenc íróm, Nick Hornby írta a forgatókönyvét) és amit kaptam azzal több mint elégedett vagyok!
  Minden filmben keresek valamit, ami elvarázsol, kikapcsol, amitől egy másvilágba kerülök, ami katarzisba hoz, ami magával ragad. Úgy hívom ezt, hogy bizsergés. Mivel szinte belebizsereg az egész testem. És ekkor élvezek egy filmet igazán. Lehet a film bármilyen (blockbuster, sci-fi, sztárparádés, romantikus, humoros stb.), ha el tud ragadtatni, akkor jön a bizsergés. Itt most megtaláltam!
  Nagyszerű film!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.