Két kopper (Cop Out)

Bruce Willis, a véres atléták koronázott királya hosszú idő után végre ismét egy olyan filmmel jelentkezett, amit látva a magam fajta buddy movie rajongó megnyalhatja mind a két szemét. Willis társa a bűn(üldözés)ben ezúttal a 30 Rockból ismerhető Tracy Morgan, a rendezői székbe pedig Kevin Smith préselte be méretes hátsóját. De vajon ez a trió elég ahhoz, hogy a Cop Out felnőjön a zsáner legnagyobbjaihoz, netán le is szorítsa a trónról minden idők legjobbját? A továbbiakban kiderül.

Cop Out trailerből

Az előbb feltett kérdés persze költői volt, az Utolsó cserkészt semmi sem fogja eltávolítani a csúcsról, nem véletlen van már ott majdnem húsz éve. A Couple of Dicks sem, hiszen a tökéletességtől messze van, de azért nem kell szégyenkeznie. Sajnos azok az idők már elmúltak, amikor egy igazi elbaszott zsarut láthatunk a vásznon, így a mai világ elvárásainak megfelelően a Willis által alakított Hallenbeck McClane Jimmy Monroe nem lecsúszott alkoholista, de mivel a trailer(ek) készítői ezúttal megtették nekünk azt a szivességet, hogy nem mesélték el a teljes sztorit vagy lőtték le az összes poént, így én is hasonlóképpen cselekszem, és nem mondok többet.

Annyit viszont elárulok, hogy Tracy Morgan nem csak a vicces sidekick szerepét tölti be, aki Bruce bácsinak asszisztál rendrakás közben és a kellő időben elereszt egy poénos beszólást (á la Mos Def a vonatkozó filmben). Ő is ugyanúgy teljes értékű karakter, sok percnyi képernyőidővel, szóval aki úgy gondolta, hogy “idegesít a feka, de úgysem lesz sokat”, az készüljön fel lelkileg. Ezt csak azért jegyeztem meg, mert Tracy Morgan általában tipikusan a “szereted vagy utálod” kategóriát erősíti, és hát itt is pont olyan, mint máskor. A Willis-szel alkotott párosuk viszont egy ilyen mellérendelt kapcsolatban is teljesen működőképes.

Csak ne csörögjön ez a telefon a Cop Out-ban

Kevin Smith tudja magáról, hogy nem egy Michael Bay, így az akció-vígjáték párosból a hangsúly ezúttal az utóbbin volt. Azért itt is vannak gigantikus robbanások és fél órás autós üldözés 170-es tempó mellett, de Smith tálalásában ez úgy néz ki, hogy Willis és Morgan ülnek egy kocsiban és megfigyelés közben dumálnak. Na jó, tényleg vannak elfogadható minőségű akciójelenetek, de tutira nem azok fogják emlékezetessé tenni a filmet. Sokkal inkább a párbeszédek, amikért ezúttal rendhagyó módon nem Kevin Smith a felelős (eddig ugye minden rendezésénél egyúttal íróként is szerepelt), de van rá egy nagyobb összegem, hogy azért belenyúlt néhol. Mindenesetre a párbeszédek viccesek és életszerűek, illetve a korhatár-besorolás által megengedett “fuck”-ok is pont jó helyeken vannak elszórva.

Willis és Morgan mellett persze van “a másik” rendőrpáros is, akiket Kevin Pollak és Adam Brody alakítanak, méghozzá nem is rosszul. Szintén a humort erősíti Seann William Scott, eyecandy-vonalon pedig a pár jelenetben feltűnő Rashida Jones és Michelle Trachtenberg, illetve a “fogalmam sincs mi a neve és lusta vagyok utánanézni” mexikói csaj járul hozzá a film élvezeti értékéhez.

Cop Out értékelés

Az Edge of Darkness-szel ellentétben itt sikerült nem beleesnem abba a hibába, hogy konkrét elvárásokkal ültem be a filmre, és emiatt nem is volt csalódás, sőt. A Kick-Ass és az Iron Man 2. után számomra megérkezett a nyár harmadik igazán szórakoztató filmje (ez pontszámmal 8/10-et jelent). A Cop Out nem lesz 20 év múlva is referencia-anyag, de attól még egy remek film, amit érdemes megnézni megnézni megnézni.

— A kritikát Joe-ker írta, a Not Just Popcorn teljhatalmú ura.

vendegblogger
írta
2010. 05. 24. 03:30
megjelenés
23
hozzászolás


23 hozzászólás a “Két kopper (Cop Out)” bejegyzéshez

  1. hát meg kell mondjam, hogy ez a film egyáltalán nem érdekelt eddig. de most felkeltetted az érdeklődésemet és meg fogom ejteni.

    kösz a kritikát :)

  2. Én sajnos a Tracy Morgan utálók közé tartozom. Már a trailert sem tudtam végignézni, annyira idegesített a pali.

  3. Nagyon jó film. Elejétől a végéig csak röhögtem. Bruce és Tracy összeillenek a filmben. A vallatós jelenet mindent visz. Nézzétek a filmet bátran.

  4. Legyen inkább 3/10 ez a film. Nagyon gyenge telerakva elnyűtt viccekkel, és savanyúfejű brúszvilisszel.

  5. Eddig is sejtettem, de végleg bebizonyosodott számomra, hogy Smith nem jó rendező. akcióra nem emlékszem a filmből, ellenben sok indokolatlan fuck-ra igen. És éppen a kritika által említett kémiából nem éreztem semmit, elvégre a sztori szerint ez a két kopper már hosszú évek óta egymás mellett van, mégis felületes és esetleges a kapcsolatuk.
    Beverly Hillsi zsaru, meg a többi 80-as évek beli akció-vígjáték ugrik be (pl. a zenék nagyon olyanok), nem is véletlenül, nagyrészt majmolás az egész film mindenféle aktualitás és eredeti ötlet nélkül. Egyedül Seann William Scott okozott pozitív csalódást. Épphogy közepes 5/10

  6. sajnos nem volt nézhető a film. persze én voltam a hülye, mert már az előzetes is ezt vetítette elő. tracy morgan eleve nem tolerálható (akinek bejön, annak a film is nagy eséllyel bejöhet), az pedig nagyon látszott, hogy smith csak munkásember volt a kamera mögött, hogy nem ő írta a szkriptet.

    jó indulattal 2/10.

  7. Winnie: jó indulattal 2/10 :D Akkor Uwe Boll filmre mennyit adnál, szerintem ez a 2-es értékelés vicc.

  8. Nem tudom miért húzzátok le a filmet, nekem bejött Tracy eszetlensége és szerintem jól passzolt Bruce bácsi komorságához. Nemigazán szeretem az akció vigjátékokat, kevésbé viccesek mint akciósak, ennek viszont jól el volt találva az arány, tudtam röhögni a film jó pár poénján.
    Ne értsetek félre mert voltak gyenge poénok is benne de többnyire jó volt.

  9. Bruce Willisnek ezzel a filmmel sikerült alulmúlnia a Hudson Hawk-ot. Totálisan nézhetetlen baromság.

    ,,Akkor Uwe Boll filmre mennyit adnál, szerintem ez a 2-es értékelés vicc.”

    Szerintem teljesen jogos, azért mert vannak Uwe Bollos mélységek is, még nem indulhat minden szar 6 pontról. Ha egyszerűen ez is, meg egy Boll-film is minősíthetetlen, felesleges versenyeztetni őket, hogy az egyik 3 perccel korábban csapja ki a biztosítékot.

  10. nekem nagyon tetszett. én is végigröhögtem az egész filmet, meg Tracy Morgan se idegesített szóval nálam 8/10.

  11. “Bruce Willisnek ezzel a filmmel sikerült alulmúlnia a Hudson Hawk-ot.”

    Itt a hiba, a Hudson Hawk egy kurva jó film :)

  12. Igen a Hudson Hawk egy kurva jó film volt, de ez borzalmas film lett. Egy-két poén ült, de nagyrészt csak értetlen arccal ülte előtte, és azon gondolkoztam, hogy Bruce Willis hogy az istenbe vállalhatta el ezt a filmet. Ez a Tracy gyerek inkább idegesítő, mint vicces. Kevés akció, kínos párbeszédek. John McClane csak annyit mondott volna ennek a faszinak: Shutup you motherfucker!

    4/10 mert nem akartam közben kiugrani az ablakon.

  13. kb 1 honapja lattam a filmet moziba. jol szorakoztam a filmen. szerintem Tracy es Bruce nagyott alkottak. siman 9/10

    “- what the hell are you doing Tommy?
    – driving bitch!

    – get out of the car!
    – because i’m black?
    – nooo! ‘cuz you’re 10”

  14. Hát a kritikát olvasva adtam neki egy esélyt, de felejtős.
    Egyáltalán nem jött be. Számomra idegesítő-jópofa arány Morgen esetében 80-20-ra jött ki. McClane papa meg elég savanyú pofát vág végig. Akció az vérszegény, poénok nem ültek. Valaki jól leírta, hogy ez egy sok filmből gyúrunk egyet álá Kevin Smith. Hát kb.
    Nálam max: 4/10

  15. Ez vicces, anno mikor tévében láttam a Hudson Hawkot (és sírvaröhögtem rajta), majd felhúztam IMDB-re 9/10elni, akkor döbbentem rá hogy mennyien utálják. Úgy látszik ez is egy olyan film lesz, és ezt is imádni fogom. Éljen! :D

  16. “Winnie: jó indulattal 2/10 :D Akkor Uwe Boll filmre mennyit adnál, szerintem ez a 2-es értékelés vicc.”

    uwe boll filmjeit nem ismerem. melyiket ajánlod? (mondjuk nem írnak róluk jókat, így nem hiszem, hogy érdemes lenne időt szánnom rájuk.)

    de ha rosszak, akkor lehet, hogy 1/10-et adnék. sok rossz film van, sok az 1-2-3/10. és sok jó film is van, sok a 6-7-8/10. sőt, évi 2-3 9-es is akad.

  17. Megnéztem én is az értékelésen felbuzdulva. Az első 10 perc annyira nem tetszett, szokni kellett as humorát, de utána viszont végigmosolyogtam a filmet, igazán jóra sikerült. Nálam 7/10et megér simán, köszi, hogy felhívtátok rá a figyelmem.

  18. “a véres atléták koronázott királya” –> hát ez nagyon ott volt :))
    meg a film se lett rossz sztem, egy jó kis szórakozás, nem sokszor újranázős de azért jó volt. kb 7/10

  19. Aki 6-7-8/10-et adott, vallja be, hogy szinkronnal nezte. A tipikus tomegfogyasztok kritikai erzek nelkul.

    Nagyon nagy csalodas ez a film Kevin Smith-ben, meg ha o “csak” rendezte is. Igaz o a Clerks ota csak higul, mint a szureti fos.

  20. trupx: gondolom az nem zavarja meg az elméleted, hogy szinkronosan még nem is ment a film.

  21. Úgy gondolom, hogy ezt az új filmet is egy egykori tényleg ütős akciófilmjeit végigverekedő, mára kissé megkorosodott, haknizgató akcióhőssel – most épp Bruce Willisszel – próbálják meg eladhatóvá tenni, de sajna kilóg a lóláb! Pontosabban az igyekezet, hogy ilyen fogásokkal megpróbálják párhuzamba állítani ezeket a filmeket a régi legendás filmekkel! Sajna ez nem megy, mert nem is sikerülhet! A Drágán add…, a Halálos fegyver és a többi ideje akkor és ott volt, most valami mást vagy másképp kellene kitalálni, mert egyébként csak gyenge “utalgatáshalmaz”, rosszabb esetben “hullagyalázás” lehet a vége! (A szomorú példák sorolásától eltekintek.)

  22. Spoiler nélkül estem neki, kicsit erőltetett, de nekem nagyon tetszett a film. Úgy is mondhatom, hogy “K” jókat röhögtem alatta. :D
    Én 8/10et adok neki szubjektív személyes értékelés gyanánt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.