Amikor egy koncept alapján az ember kíváncsi: Gravity

Basszus, tényleg, egy mondatban leírható, de azonnal érdekelne. Rendben, Louis Leterrier szeretné megrendezi az Universal stúdiónak, ez kicsit vesz az előlelkesedésből.

Na mindegy, tehát egy The Day After Tomorrow & Taken keverékről lenne szó, amiben egy apa az elveszett gyerekét keresi, miközben a föld forgása leáll és elkezd megszűnni a gravitáció. Mindennapi helyeken csökkenő gravitáció? (tippre) Lebegő szabadságszobor? Yeah?

Akkor most várjuk a fizikusokat, hiszen hatalmas baromságnak hangzik, de egy cool filmötletnek. Mint a Mel Gibsonos Gát (aki ezt az utalást most értette, annak helló).

31 hozzászólás a “Amikor egy koncept alapján az ember kíváncsi: Gravity” bejegyzéshez

  1. Nem vagyok fizikus, de ha leáll a forgás akkor pont nőne a gravity:) Ami tömegből adódik, nem a forgás miatt bla bla..
    Ilyen szempontból a Day after is nagy marhaság volt, mégis kiba jól szórakoztam rajta.
    Jöhet!!!

  2. Saját vélemény. Ha csökken a gravitáció nem hiszem, hogy lebegnének a szobrok stb. A holdon sem lebegnek a holdkőzetek, pedig ott kisebb a gravitáció mint itt a földön. Max azt várom ettől, hogy az emberek a csökkenő grvitáció miatt hatalmasakat fognak ugrani, és látványos verekdős jeleneteket fogunk látni. Úgy mint a Mátrixban, csak most mindenki képes lesz rá. :D

  3. ez kb annyira hangzik elmesnek, mint amilyen az Evolution volt David Duchovnyval, de az is egy szorakoztato film volt, szal barmi lehet.

  4. szerintem is úgy van, ahogy Gabesz83 mondja. a holdon hatodakkora a gravitációs erő, mint a földön, de attól még van gravitáció. tehát ha a földön csökkenne a gravitációs erő, pl. a nyolcadrészére, akkor a szobor nyolcadannyit nyomna, mint most, de attól még nyomna pár kilót, és semmiképp sem lebegne. …. így mondjuk dobálhatnának autókat puszta kézzel:)

  5. Bődületes hülyeség ez. Gravitáció másik neve tömegvonzás. Ergo nem a forgásból ered, hanem a tömegből. És ahogy epco99 írta, pont nőne, mivel a forgásból eredő centrifugális erő szűnne meg. Amúgy nem vagyok fizikus.

  6. Az általános tömegvonzás képlete: G = g*(m*M/R^2) ahol G a gravitácós erő, g a gravitációs állandó (középiskolában még 10 később 9,81), m a tárgy tömege, M a Föld tömege és R a Föld sugara. A Föld forgása max a Coriolis erőt idézi elő mást nem nagyon (legalábbis erők terén). Ergo ez így valóban hülyeség. A lebegés már egy érdekes kérdés, de itt elég bonyolult lenne megállapítani, ha hirtelen megszűnne a gravitáció és forogna a föld akkor valszeg elég lassan elkezdenének emmelkedni/mozogni a dolgok pont a forgás hatása miatt. (de azt tegyük, hozzá, hogy a szabadságszobrot nem csak úgy odaállították a talpára, hanem oda van erősítve rendesen) Viszont ha megszűnik a forgás és a gravitáció is akkor viszont nemhiszem, hogy mászkálnának akárhova is a dolgok mert nem hat rájuk semmi ami megváltoztatná a mozgásállapotukat. Azt viszont tegyük, hozzá, hogy a gázok terén viszont már bajos a helyzet mert azokat is a tömegvonzás tartja a Földön, tehát azok lennének az elsők amik kiszöknének. Ja és én se vagyok fizikus :)

  7. Hülyeség ezen veszekedni, hogy mi történne ha megáll a föld, mert a film komolyságának megitélésére elég egy nevet szemügyre venni: Louis Leterrier
    Így már biztosra vehető, hogy nem a józanul kidolgozott elméletekkel fognak minket kényesztetni.

  8. hm, az amerikai fórumokon nyilván nem jönnek szóba ezek a kérdések… “yeah, wáááá, lebeg a szobor, wtf lol”:D

  9. Egyet értek Ernestoval, igaza van, majd kitalálnak valamit ami miatt nem lesz gravitáció ebben biztos vagyok!

  10. Van gravitáció vagy sem, földbe cementált dolgokból itt nem lészen lebegés.
    Kőműves Kelemen(meg a józan paraszti ész)

  11. Kurva nagy blődségnek hangzik de hazudnék ha azt mondanám nem érdekelne :D. Tényleg lehetne Gibson a főszereplő és mondhatná majd hogy “Oh not again!”

  12. jó, ez tényleg csak film, és ilyenekbe nem kell belemenni. Én spec fizikus lennék, és már régen nem akadok fenn ilyesmin. Az egyetlen dolog amin fenn szoktam akadni, az Michio Kaku a Discovery-n, mert rengeteg baromság van abban amit mond. Ja és mint előttem írták, a garvitáció a tömegből adódik, a föld forgását a nap okozza, a saját maga körüli forgását pedig valami, ami elindította a pályályán. Ugyhogy ha a rendezők a “földön” akarnak maradni 2 lábbal, max az lesz, hogy a föld egyik felén mindig sötét, és hideg lesz, a másikon meg mindig napsütés és baromi meleg.

  13. ja és még hozzá teszem azt, hogy a hold se forog maga körül, mégis van garvitáció. De ettől még a film várós

  14. “pályályán” fikaszakon dicsen hejesirás vagy csakrégen vót az államvizsga? :D

  15. gunter86: a hold (nem)forgás igen tréfás, mert ha a földről nézzük, akkor olyan, mintha forogna. Nyílván az a probléma, hogy a forgási ideje megegyezik a keringési idejével.
    Egyébként senki sem emliti, de minden fizikai testnek van gravitációja, egy ködarabnak ugyanúgy, mint egy emberi testnek, vagy egy bolygónak, csak a nagyságát a test tömege határozza meg.

  16. “a föld forgását a nap okozza”

    az a keringés amúgy.

    engem érdekelne egy ilyen vacak, a 2012 után nem lehet lejjebb.

  17. “Van gravitáció vagy sem, földbe cementált dolgokból itt nem lészen lebegés.”

    Mint ahogy a föld forgásának megszűnésétől a gravitáció sem szűnne meg. Ha ekkora képtelenséget bevállalnak, akkor lebegő szobor miért ne lehetne? Ebbe gondolj bele, mielőtt kötözködsz :)

  18. Úgy van, ha csökken a gravitáció, akkor a légkör is elszáll az űrbe. :D Ettől függetlenül megnézném. :)

  19. Nézném. Bár a Holnapután áltudományossága még valamivel hihetőbb volt.

    Ja meg jöhet a Scorcher VI is Ben Stillerrel, akarom mondani Tugg Speedmannel.

  20. Akármilyen szép ötlet is, de hogy magyaráznák meg ezt a filmben?
    -Kisfiam, leáll a Föld forgása, ezért megszűnik a gravitáció.
    -De apa, a gravitációnak semmi k….
    *durr egy pofon*
    -Amint mondtam, megszűnik a gravitáció…

  21. Istenem…ha nem lenne forgás nőne a gravitáció??Ember kapj elő 1 fizika könyvet de azonnal…
    A történet érdekes, kíváncsi vagyok hogy menekülnek meg a végén? :)A 2012 ben pl az a sok utolsó mpben felszállunk a lávatenger közepéből 2 tonnás sziklák között már kicsit sok volt nekem.

  22. Nersus: a forgas megszunesevel a felszinen tartozkodo testekre hato erok (aztan persze beszelhetunka arrol, hogy centrifugalis ero tulajdonkeppen nincs) egyik komponenese megszunne. Ez az ero tortenetesen a Fold tengelyetol kifele “gyorsitana” az adott testet. A testre hato erok eredojebol eltunne egy erzesre kifele mutato ero, igy az ero, amit most gravitacionak erzekelunk, megnone. Igy korrekt?

  23. Korrekt.
    Van centifugális erő, kicsi de mérhető, az egyenlítőnél a legerősebb, a sarkokon nincs ez igaz.
    Mind1 a film baromi nagy ökörség lesz de láttunk már ilyet, manapság sajnos egyre többet :(

  24. ilyet meg sem nézek. legalább valami tudományos alapja lehetne már. számomra elveszti a hitelességét ha már ilyet mernek vállalni. ezek a baromságok felidegesítenek. ez volt a 2012 ben is ami egy kalap trágya volt.

  25. Ezután az egysoros szinopszis után tényleg csak az Oh Snap hiányzik.
    Amit nem értek, hogy miért nem tudnak kitalállni valami kevésbé hihetetlenebb indokot. Persze nekem lövésem sincs mitől szünhetne meg hirtelen a gravitáció, de ez alapján a Föld forgás leállás magyarázat után egyértelmű, hogy nekük sincs. Szóval miért nem néznek utána jobban vagy ha az egész képtelenség, akkor miért nem hagyják 1xűen megmagyarázatlanul? Sőt ha már itt tartunk mitől áll le a Föld forgása? Úgy értem ennyi erővel egyszerűen kihagyhatták volna a forgásos részt és írhatták volna, hogy “egy apa az elveszett gyerekét keresi, miközben elkezd megszűnni a gravitáció” Vagy így kevésbé hangzott volna tudományosnak?
    Mindegy, ez még gondolom változhat valamennyire sz’al majd tailer után eldöntöm, hogy érdemes lesz-e megnézni.

  26. V olt már TVfilm, vagy minisorozat (2 részes), az Impact nem is olyan rég, ahol megoldották a gravitáció megszűnését úgy, hogy egy b*szottnehéz kavics csapódott a holdba és időlegesen a föld bizonyos területei fölött elhaladva a tömegvonzás iránya megfordult… ami marhaság, de azért vicces, és annyira nem is, mintha a forgás lassulása okozza ezt :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.