Unthinkable

Az Unthinkable egy kimondhatatlanul gonosz film. Mr. Younger (Michael Sheen), a terrorista, azt állítja, hogy három atombombát rejtett el az Államok egy-egy városában. Ez a film axiómája, s így értelmetlen feszegetni, hogy miként volt képes rá, de jut pár perc sablonos cselszövés és magyarázkodás erre is. A terrorista feladja magát, az Államok pedig egy családszerető, hazafi, pszichopata szadistát kér fel vallatótisztnek, akit hívjunk H-nak (Samuel L. Jackson). H segédjének választja Agent Brody-t (Carrie-Anne Moss), mert „van integritása” – bár ezt én nem vettem észre.

Unthinkable részlet

A történet két szálon fut, de nincs túl nagy távolság közöttük. H igyekszik megtörni Younger-t, s rábírni arra, hogy elárulja a bombák helyét. Az FBI ugyanúgy a bombákat keresi de Younger kínvallatása nélkül, s amit időnként mélységesen elítélnek. A két cselekményt Brody ügynök köti össze, aki ide-oda rohangál, empatizál majd hörög, s eredménytelen konzultációkba bocsátkozik a folyton sírással küszködő főnökkel.

Így tehát adott egyrészt az a végtelennek tűnő véges szadizmus, amivel H mártja a terrorista ágyékába a szikéjét, majd tépi ki a körmeit és tesz egyéb szörnyű dolgokat. Másrészt adott az állandó dilemmázás, hogy szabad-e ilyet tenni vagy nem szabad. S amint lélegzetvételnyi időhöz jutunk a morális útvesztőben, a történet fordul egy nagyot, s már egy összetetettebb problémán lehet folytatni a rágódást. Agent Brody, aki gondolkodásában a „higgadt” népet képviseli, végigvezet minket a lelki ingafutáson.

Vélemény

Érdemes megnézni a filmet. Samuel L. Jackson klasszul játssza a szerepét, bármennyire is ellentmondásos és képtelen az, és a kosztümös is mesterien választotta ki SLJ ruháit. Michael Sheen is szuper volt a szerény, de eltökélt terrorista szerepében. Carrie-Anne Moss viszont pont olyan halovány, mint mindegyik filmjében. Az egyik extra, Necar Zadegan arcát a 24-ből már ismerik néhányan. Ebben a filmben ő játszotta a terrorista feleségét, s muszáj kiírnom magamból, hogy mennyire gyönyörű volt. Nagyon gyönyörű volt.

Innentől spoileresebb.

Fontos témát ragad meg a film, de nem szántja fel mélyen. Kiforgat köveket, rámutat kérdésekre és tovább megy annál, ameddig meleg otthonunkban, sörrel a kézben saját magunktól elmerészkednénk. Azt szeretném hinni, hogy okkal torpan meg a filozofálásban, hogy az író tudta, hogy értelmetlen lenne továbbmenni, mert a kész válaszokat csak zsebrevágnánk, s egy sóhajtást követően meg is feledkeznénk róla.

H vallatótiszt egy egyszerű szadista. Ő az, aki a film elejétől a végéig következetes, de folyamatosan megkérdőjelezzük az indítékait, az erkölcsét, amihez olyan következetes. Nem tudom, hogy szándékos volt-e, de az utolsó percek azt mutatták nekem, hogy nem a haza védelme a fő mozgatórugó, hanem a szadizmus. S tette ezt azzal, ahogy a negyedik bomba kérdését kezelte.

Agent Brody, aki a népek tömegének óriási tehetetlenségével csapódik erre-arra. Ő, akire H azt a szerepet bízta, hogy legyen integritása, hol ellenzi a kínvallatást, hol támogatja azt, majd sír, amiért a terrorista becsapta, aztán pedig szereti őt. Sír az 53 ember életéért, és legyint 10 millió emberére, s az ő arcán csattan a H-féle társadalomkritika. Döntsük el végre, hogy mik vagyunk!

Azon is gondolkoztam, hogy esetleg Agent Brody nem a népet képviselte, hanem azt a képet, ahogy a civilizált nyugati társadalom saját magát elképzeli. It is the mental projection of your digital self. Majd ti megmondjátok.

ezagyerek
írta
2010. 06. 22. 14:45
megjelenés
37
hozzászolás


37 hozzászólás a “Unthinkable” bejegyzéshez

 1. 24 második és harmadik évadján nevelkedetteknek kevésbé ajánlott, mert ez a dilemmázás ott keményebb. Ellenben még így is egyszer szórakoztató film lett, erről leginkább Michael Sheen tehet. (mellesleg rengeteg sorozatos arc van benne, na majd winnie talán megírja junkien)

 2. A cikk utolsó része szerintem nagyon igaz. A Brody képviseli a mai nyugati társadalmak önképét…mert ugye csak képzeljük magunkról, hogy civilizáltak és morálisan érzékenyek vagyunk…pedig nem.
  Mindig aktuálisan döntünk és megmagyarázzuk a döntést. Mert elhisszük a saját jogalapunkat, pedig vajmi kevés jogunk van befolyásolni mások életét.

 3. Egy valamit k.ra nem értek. Ha feladja magát, akkor miért kell kínvallatni? Nem azért adja fel magát, hogy daloljon?

 4. SPOILER

  szerintem nem mentek messzire, pláne miután megtalálták a bombákat, a veszély valós, és akkor akármennyire is elítélendő 2 gyerek halála etc, de inkább haljon meg másik 10 millió, amiből 2 millió ugyan úgy gyerek? csak persze az egyik az orrom előtt történik, azt nem tehetem meg, de ha a másik 2 millió a hátam mögött, messze hal meg, akkor legyen inkább az, az nekem kényelmeseb… kb mint a The Box féle dilemme KICSIT

  a vége nem tetszett, H tudta mit kell tenni, még sem tette, and, bumm there goes the dynamite…

  de feszes movie, én élveztem, csak a vége:S (nem a robbanásra gondolok, hanem hogy abbahagyták a vallatást)

  de ennyi erővel ha a terrorista meg akar ölni x millió amerikait, miért mutatná meg a képét, és fogatná el magát?
  nekem jobban tetszett volna, reálisabbnak éreztem volna ha a hatalmas kormányzati erőforrásoknak köszönhetően elcsípik. ha meg csak játszani akart, miért tette kockára a több éves/hónapos tervét?

  7,5, majdnem 8 per10

 5. ngyr: nézd meg a filmet, vagy nézd meg még egyszer, ha nem értetted ezt a részt az írásban

 6. sztem nagyon jo film volt

  az egesz film alatt azt erezzuk h de gonosz,mocsok,rossz ember Samuel, de a vegen ot is meglehetett erteni.. csak a dolgat vegezte.

  es a vegen tok hue volt az FBI-os csaj. nemtudta felfogni h 10 millio ember elete fontosabb mint 2…

 7. michael sheenrol a frost/nixon-ig meg csak nem is hallottam, ezt fokent miatta neztem meg – nem is volt teljesen kidobott ido (meg persze slj is hozta a formajat), de tenyleg nem nagyon tudtak mit kezdeni a temaval. viszont az utolso par kockaert egy fel pont pluszt minimum adni kell.

 8. Semmi magyarázat nem volt arra az írásban, hogy miért adja fel magát, ha nem köp. Valaki elárulja? Megnézni nem fogom.

 9. SPOIILER Azért adja fel magát, hogy bebizonyítsa, hogy milyen gonoszok a az emberek és megkínozzák. És legyen létjogosultsga az utolsó bomba felrobbantsához

 10. Egynek elment a film. A fő vonal, hogy lehet-e ilyet tenni, mennyire humánus (áthallások Guantanamóval kapcsolatban etc).
  Háborúban bármit meg lehet tenni. Ezt nagyon sokan elfelejtik. Utólag majd a győztes megmondja, hogy mi volt a helyes és mi nem.

  Nem éreztem Samuel L. Jackson-t szadistának. Neki az volt a munkája. Eredményeket kellett felmutatnia bármi áron. Ahhoz nem válogathatott az eszközökben. A valós életben is így van (nem hiszem, hogy máshogy lehet, nem lenne ésszerű).

 11. Na ez az a film, amit többször nem nézek meg. Jó film, mert ha fel is állsz mellőle, a brutalitása, kegyetlensége miatt, úgy is vissza ülsz. Mert tudni akarod mi történik. A vége nekem sem tetszett, és mégis úgy volt jó. Lássuk be, ez nem egy akció film, még csak zseniális, lebilincselő elmefuttatások sem voltak benne. Egy tucat ember reakciója egymásra, hol kiszámíthatóan, logikusan, hol teljesen érthetetlenül. Ahogy az életben is van. Samuel LJ és Michael S vitte a filmet. Az utóbbi színész oly annyira jól játszott, egyszer sem jutott eszembe, hogy ő Lucian :)))

 12. Szerintem jó a film, ajánlott mindenkinek!

  SPOILER

  A “fogászati szakrendelés” a’la H azért nekem egy kicsit erős volt, főleg, hogy másnapra be voltam jelentkezve fogorvoshoz… :P

 13. SPOILERES PICIT

  Szerintem nem volt rossz film. A kosztümök főleg nagyon eltalátak voltak tényleg, meg az a pofa is durva volt aki SLJ-nek segédkezet. Azonban SLJ játékát annyira nem tartom hű de nagynak, főleg a végére laposodott el meg azt, hogy annyira erőltetetten, szájbarágosan nyomták a ‘valami pedig még biztosan van a háttérben és nem olyan egyszerű ez az egész’ témát.
  Carrie-Anne Moss-ról meg inkább nem is mondok semmit…… (a mátrix egyetlen gyenge pontja is csak ő volt…)
  All in all, főleg a mai gyenge filmek tömkelegébe üditő színfolt de sokat senki ne várjon!

 14. SPOILER

  Jó film. Az elejétől vártam, hogy mikor vetik be a család+ gyerekek lapot. Kicsit későn. Én azzal kezdtem volna. :F

 15. nem igaz, hogy szinte midnen kommentbe nekem kell beírni a spoiler jelzést, ne legyetek már ilyenek, írjátok ki ha a film második feléről írtok vazz

 16. Divexa: ez a Sheen pali volt a Frost/Nixonban is. Hatalmas színész szerintem. Az a figura, aki nem azért kap meg egy szerepet, mert megy az arca az Aston Martinhoz, hanem mert bármit el tud játszani.

 17. LSL, Quiddy, Aquarius

  SPOLIER

  Ez nem egy terrorista szervezet, akinek az embereivel lehet a feltételekről tárgyalni, ez egy lelkes emberke, akivel személyesen kell. Azt se tudták kicsoda, hogyan kérdezzék ki a feltételekről? Vagy hogy komoly-e?

  Azért adta fel magát, mert így tudott ‘tárgyalni’ a feltételeiről, a dolog pikantériája a történet maga, hogy tudta hogy ha vallatják, meddig mehet el(amennyiben nem hajlanak az egyességre) úgy hogy ne derüljön fény a bombák hollétére.

  SPOILER OFF

  Egyébként, remek kritika, külön gratula(!!!) hogy nem pontoztad a végén, ezt nem is kellene filmileg, itt a hangsúly a remek társadalomkritikán van. Brody ügynök és H közötti különbség szerintem azon két fajtáját mutatja be az embereknek, akiknek volt tapasztalata az ilyen helyzetek menetével vagy sem, illetve fekete-fehéren vagy árnyaltan látják-e a problémát.

  Nehéz dolog erkölcsre támaszkodni egy olyan döntésben, amikor ember dönthet ember életéről, nem ítélhető el semelyikük e miatt. Túl nagy feladat. Brody csupán előszór találkozott ezzel, és képtelen volt mérlegelni. Végül is, H érzéketlenségéhez a háború tapasztalati vezettek, ami valahol ’embertelenséget’ nevelt belé, amiért nem lehet hibáztatni. csupán alkalmazkodott…

  És valljuk be, semelyikünk se lett volna könnyű szerrel inkább H mint Brody.

  Max a monitor mögül.

 18. Egyébként a cím is remek.

  Az emberek gondolkodás nélkül helyére teszik, jó vagy rossz ami történik, közben meg emészthetetlen, felfoghatatlan, és erkölcsileg helyére nem tehető az egész…Csupán a racionalitás mutathat utat (H), különben képtelenség ilyen terheket cipelni..(H is elsírta magát..)

  Mert bele gondolt már egy nacionalista, katonáik tetteit egy pillanatig meg sem kérdőjelező amerikai mit tesznek ezek nap mint nap? a beléjük nevelt hazaszeretet és küldetéstudat magasztalja hősé a katonáikat, akik már majd 2 millió civil(!!!) életet kiontó közel keleti háborújuk során. Fehéren könnyű. De várhatunk-e többet az emberektől. Képtelenek még belegondolni is….

  Remek film, köszönöm az írónak hogy felhívta rá a figyelmet!

 19. Az a baj, hogy rossz felé próbálkoznak. Nem mindig az erőszak a megoldás. Etessenek vele “fél kiló” varázsgombát, nyomjanak be valami szitárzenét, és hamarosan csicseregni fog.

 20. (SPOILER a filmmel és a 24-el kapcsolatban is!)

  Összességében nekem nem tetszett, bár maga a film önmagában egyébként lehetne jó is, de őszintén megmondom (és most mondhatjátok, hogy pont olyan szadista vagyok, mint Jackson karaktere a filmen), de nálam az ilyen szintű töketlenkedés egy ilyen horderejű szituációban mindig kiveri a biztosítékot, ahogy ezek itt össze vissza szerencsétlenkednek, 0 kooperáció a hadsereg és az FBI között, vitatkozgatnak, hogy ki is a főnök, sírdogálnak a genfi egyezmény miatt, stb., stb. Merem remélni a valóságban nem így mennek a dolgok, és az ilyen terrorista férgeket keményen kivallatják minden egyes alkalommal bármilyen eszközt felhasználva.

  Bauer egyébként a 24 2. évadában negyed óra alatt megoldja a hasonló jellegű helyzetet, ugye ott is akkor törik csak meg a terrorista, mikor azt hiszi, hogy kivégezték a gyerekeit. Itt persze napok múltán jut csak eszükbe ez az eshetőség (pedig mennyire magától értetődő), de persze a film végére ezt a lehetőségüket is elszúrják…

 21. Eeedes jo Istenem, ennel rosszabb film nem sok akad! Egyszeruen szornyu: annyira vontatott es unalmas, hogy katasztrofa!

 22. nekem annyira nem jött be. az alapötlet nagyon izgalmas, többet ki ehetett volna hozni belőle. 6/10.
  Sheen rajongóknak a The Damned United című filmet ajánlom nagy szeretettel.

 23. azokon csodálkozom, akik bealudtak, akik szerint unalmas. Egy ilyen volumenű téma mellett nem tudok elmenni csukott szemmel. Lehet nekik már az kimerítő, h kimenjenek a szobából, kinyissák a hűtőt, és kivegyenek egy sört.. Egyszerűbb ledögleni és megmártózni a kényelmes kis életükben, de abba baromira nem gondolnak bele, h vannak emberek, akiknek az a feladatuk – munkájuk ha úgy tetszik – hogy embereket kínoznak, azért, hogy az ilyen kényelmesen élő gondtalan prolik seggét mentsék – bármi áron. Valahol ezt hívják önzőségnek.

  Spolier

  Brody is pont azért bukott meg, mert nem látta a fától az erdőt és fontosabb volt az, ami az orra előtt volt, mint a 10millió ismeretlen. Valahol megértettem az ő álláspontját is, nőből van, nőből vagyok én is, nem tudnék ártani egy gyereknek. De nem hittem el, h ennyire bizalmatlan volt H-dzsel szemben..
  Bele lehetne kezdeni mindenféle társadalomkritikába, de ami nekem először eszembe jutott, az az, h manapság az összetartás és a bizalom hiányzik az emberekből leginkább. Talán ez az első ok, ami megakadályozta őket abban, h sikeresen elvégezzék a feladatukat.

  spoiler off
  akinek nem tetszett, ajánlom figyelmébe a Five Fingers, hasonló témával.

 24. SPOILER Már többen írtátok, hogy Brody egyszerűen csak feláldozott 10 millió életet 2-ért cserébe. Nem értek egyet. Brody döntése, viselkedése meg ítélkezése valóban így számszerüsíthető, miszerint 10.000.000-2= vagyis jó sok halál. De a számszerüsíthető részeken túl is van élet, és pont erről szól a film. A “feláldozás” pillanatában azért elsült egy sóhaj és egy megjegyzés, ami kérdéseket jelent. Legalább annyit, hogy van-e joga így dönteni, vagy kötelezhető-e arra, hogy ne így döntsön. De szerintem más kérdések is kihámozhatók belőle.

  Azoknak, akiket érdekel az ilyen tépelődés, javaslom ezt a videót: http://bit.ly/axY8G

 25. spoiler

  Nekem a fő dilemmát az jelentette, hogy egy ilyen helyzetben ki is a “gonosz”, azaz milyen erkölcsi keretbe lehetne ezt az egészet beilleszteni. Liberális demokrácia fail, ugyebár. A másik opció amerikai részről az erőszak, mint tudjuk (több opció nincs, ezt néhány ezer amerikai film megnézése után ki merem jelenteni). Ha H képviseli Amerikát és Younger a “többieket” (a nem nyugatiakat), akkor Amerika erkölcsileg elvesztette a meccset. Egy amerikai filmtől ekkora önkritika nem várható el. Ezért kellett Brody karaktere, ő az erkölcsi mérték. Vele kéne együtt érezni Younger helyett. Nálam valamiért ez nem vált be, mert az utolsó jelenet alatt konkrétan elégtételt éreztem. Szóval működött valahogy a film, csak nem úgy, ahogy azt a készítők elképzelték. Viszont számomra ez így legalább egy 7/10-et ér.

 26. Ez jó film? Lehetett volna, talán. De ezt az összképet nézve én nem mostanában láttam ekkora egy értelmetlen baromságot. Amatőr egy munka. Tiszta komolytalan az egész. Aki a castinget csinálta, az sem állt a helyzet magaslatán. Két értékelhető szereplő ill. alakítás van benne, az pedig Samuel L. Jackson és Michael Sheen, de szerintem ők is csak a saját erejükből kifolyólag tudtak valamit kihozni magukból. A rendezés, a forgatókönyv az egész egy nagy nulla. Nem érdemes rajta vitatkozni.
  SPOILER
  Én csak egy kérdést tennék fel, főleg azoknak, akiknek tetszett: szerintetek így zajlana a valóságban is egy nyomozás terrorfenyegetettség, atombombák esetén és most nem a vallatásra gondolok, mert azt kinézem az emberekből és valahol még meg is lehet magyarázni, hanem a körülményekre?
  Vallató bácsi berendeli az asszonyt, hogy hozzon neki házikosztot, aztán kimegy az udvarra piknikezni két körömletépés között? Ez most komoly? Meg “add oda azt a baltát, te”! :D:D Ülnek ott az öltönyösök, mint a moziban, meg bámulják a monitorokat. Miért kell egy külön titkos helyre vinni egyébként vallatni csóró embert? Nincs erre elég helye a katonaságnak, a CIA-nek, vagy bármelyik 3 betűsnek? A vallató emberke meg a vicces gyerek, nyomja a poénokat, nevetgél, még egy katonát is összever? Ő a tejhatalmú raj gyerek? Ebből a szempontból elég béna Jackson, de hát ez volt a szerepe. Ott van a teremben nem tudom hány illetékes különböző hivatalokból és egyiknek sincs semmi fingja a másik munkájáról és meg vannak lepődve, hogy egyesek mire készülnek? FBI-os csaj meg masszírozgatja a palit, meg szépen suttog neki, “lécci-lécci áruld már el hol vannak a bombácskák”… Az a csaj úgy lenne FBI-os, ahogy én atomfizikus, főleg ilyen feladattal megbízva. Carrie-Anne Moss szánalmas a szerepében. Ja és még a fegyvert is “odaadják a csákó kezébe”… Ehhh!
  Tudjátok kik viselkednének így, ha ki kellene hallgatni valakit, aki atomot helyezett el valahol? Hát kb mi itt, vagy bárki hétköznapi ember, de nem az erre kiképzett és rátanult FBI-osok, katonák és egyéb speckó ügynökök, akiknek napi szinten ez a feladata.
  Ostoba film ostoba alaphelyzettel, fordulatokkal(?), ostoba nyomozással és emberekkel és még a terrorista is ostoba, mert: láttatok, hallottatok, el tudtok képzelni olyan terroristát, aki 3-4 atombombát elhelyez különböző városokban és tárgyalni akar bármiről is?? LOL Amit a való életben felrobbantottak rengeteg bombát, az előtt is tárgyalni akartak, neeeem?
  Ez úgy lett volna talán jó, ha semmilyen bomba nincs, de akkor meg pont ezért lett volna sz@r. Ugye milyen érdekes? :D:D
  Ez a film tényleg hihetetlen! Legalább a címe találó! :D:D

 27. haverokkal pont azt beszéltük, h reméljük nem így megy a való életben, különben a modernebbik világ fele romokban heverne :D
  off: lehet, h a készítők nem néztek 24-et :)
  előző commentemhez pici edit: Five Fingerst* abban picit mások voltak a körülmények..
  Cooper commentjét olvasva amúgy azon is elkezdtem gondolkodni, h mi van, ha nem is a nyomozásra, a sok 3betűs ügynökre, bombákra akarták fektetni a hangsúlyt, hanem magára Jackson munkájára? Innen nézve végül is annyira nem volt rossz, ha nem veszünk el a részletekben…csakhát valóban, akármennyire sincs közöm hozzá, egy vallatás, karöltve egy nyomozással, nem így működik. Működhetett így is.. 50-100 éve, de nem most.

 28. meglepetésszerű, elgondolkodtató film, semmi hatalmas hype, kis költségvetés, de egyszer simán elmegy. SLJ és Sheen is korrekten adják a karaktereket. 7/10, talán még a 8 is. kritikával egyetértek.

 29. amikor néztem a filmet, eléggé tetszett, de utólag, a közvetlen hatása alól kikerülve, felmerülnek kérdőjelek mint filmmel kapcsolatban (már hogy forgatókönyv, színészi játék, részletek realitása stb). technikai-filmkritikai szempontból nézve most 6-7/10-et adnék rá, ÖNMAGÁBAN ebből a szemszögből nem annyira maradandó alkotás (ezek pont annyira nem szarok, hogy még élvezhető legyen a film).

  viszont ezt a filmet sztm nem érdemes így, vagy pusztán így értékelni, mert abszolút a morális dilemma a lényege, szerintem nyugdtan alárendelhető ennek minden más filmes szempont. ezért még azon sem érdemes vitatkozni, mennyire reális-hatékony a vallatási technika. itt az az egy kérdés lényeges, hogy meddig mehetünk el, mit tehetünk meg egy (kettő-három-néhány) emberrel milliók életének megmentése érdekében. feladhatjuk-e azokat az elveket, amikről azt hisszük, azoktól vagyunk különbbek, civilizáltabbak “azoknál” (akiket terroristának hívunk vagy akik nem hasonló elvek szerint élnek). és ezt a film elég jól jeleníti meg ahhoz, hogy ezen még nagyon sokáig rágódjunk – azok is, akik mondjuk nem havonta olvassák újra a bűn és bűnhődést. ilyen szempontból meg baromi jó a film.

 30. szerintem ez egy film, kar azon gondolkodni, hogy igy vallatnak-e. En parszor osszeszartam magam, hogy most mi lesz, ez egy ilyen filmnel pedig elony. talan nem fogok ezeken a kerdeseken ragodni ejjel, hogy mit csinalnek, ha vallatotiszt lennek, mert nem vagyok. de a film szerintem elvezheto.

 31. Ha sosem moralizálunk, akkor bármit teljes magabiztossággal megtehetünk, mindig. Azt hiszem az Egyesült Államok azon polgárai, akik a szövetségi kormány feltétel nélküli hívei, rá is szorulnak erre. Ezért magát a kérdésfelvetést alapvetően üdvözlöm.

  Már volt pár próbálkozás populáris mázban (pl a markwahlberges Shooter, a robertredfordos Lions and Lambs, és biztos számos más, amit nem láttam.

  Azok sem voltak teljesen kielégítőek, de itt talán még jobban sajnálkozom azon, hogy egy ilyen horderejű és aktualitású témának ennyire gyenge forgatókönyvet szenteltek egy, a filmben elég halovány művészi teljesítményt nyújtó, de annál ismertebb gárda előadásában. Ezt mind betudom annak, hogy a nagy tömegeket be akarták vinni a moziba, és egy bonyolult erkölcsi dilemmát egy kevéssé szövevényes cselekményen végigvezetni. Ettől még azokkal értek egyet, akik szerint a film bárgyú, vagy ostoba. A moziban mindenki hangosan nevetett kínjában, mert annyira hülyének nézte a film a nézőket. Nem segített ki az önmagát sem komolyan vevő kínzási sorozat sem.

  Ha moralizálnak, azt tegyék több alázattal, alapossággal és eleganciával tegyék, ez mind hiányzott, és csak a profitorientáltság szaglik róla számomra.
  (az is megérne egy misét, hogy mennyire a kérdés iránti elkötelezettség, és mennyire a várható jegyeladások írták a forgatókönyvet, vagy a stáblistát.) :)

 32. Az egész film egy újabb lerágott csontja annak a témának, hogy Amerika túlságosan is visszaél a helyzetével és ráhatással bír az iszlám országokra és “veszélyes” külpolitikát folytat. Lehet érteni a film mondanivalóját és sokmindent bele lehet képzelni, mint moralizálást stb. De a film elrugaszkodik a valóságtól. Egyszerűen nem hiteles. Egy ilyen szituációt a valóságban nem így kezelnének. Szerintem a film gyenge, mind alapötlet, mint kivitelezés. Teljesen mindegy ki játszotta a szerepeket, a produkció lehúzta volna a nagyobb neveket is. Jah és még egy apróság…a muszlimok nem mind szélsőséges terroristák…

 33. Teljesen egyetértek azokkal a hozzászólásokkal, amik szidják a filmet. Annyit tennék hozzá, hogy két alapvető mondanivalója volt szerintem:

  SPOILER

  1. Nem csak arab lehet “arab terrorista” (magyarul: mindenki gyanús)
  2. A kínzásnak van létjogosultsága. Működik.

  Emiatt eléggé propagandafilmnek tűnik számomra.

  És még egy gondolat magáról a kínzásról: alap, hogy ha tényleg információt akarunk kiszedni valakiből, akkor célravezetőbb a különböző kábítószerek, hipnózis, stb. használata. A kínzás inkább csak aféle csapatépítő tréning katonáknak, börtönőröknek háború esetén.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.