Robin Hood

Vajon most megint várhatunk a rendezői változatra? Ridley Scott a Kingdom of Heavennél már egyszer elkövette azt, hogy nem 2 percet csapott hozzá a moziban vetített verzióhoz, a végleges művet ezzel más szintre emelve. Lehet itt is így lesz. Vagy nem?

Robin Hood gázol a vízben

Azért ne értsetek félre, a Robin Hood egy teljesen jó film, de lehetett volna jobb. Mondjuk az is tény, hogy amikor kijöttem róla, akkor az volt az első gondolatom, hogy utoljára voltam komolyan gondolt kardos filmen, amit PG-13-ra terveztek. A Prince of Persiánál ez nem volt akkora gond, hiszen mese, de ha figyelembe vesszük, hogy mi volt ezzel a Robin Hood újraértelmezéssel a cél, akkor külön vicces, hogy a legnagyobb összecsapás közben is villogtak a tiszta kardok.

Arról van itten szó, hogy Scott ezzel a gondolattal ülhetett a legenda modern feldolgozásához: csináljuk realistára, hihetőre, de azért nagyvonalúan kezelve a történelmet. A kardozást kivéve sikerült is. Robin sosem akciózik egyedül, a csatákban közel hasonló nagyságú csapatok ütköznek meg és hasonlók. Még a törvénytelenségbe vezető útja is korrekt. Ami nagyobb negatívum, hogy a trailerben is hangsúlyozott Lion-os, nagyon felemelő motivációs izé túl gyenge ahhoz, hogy ennyiszer felemlegessék.

Az, hogy a Costneres vagy ez a Crowe-os a jobb, az igazából eldönthetetlen. Biztos vagyok benne, hogy lehetne rajta vitatkozni, de az egyik mese, baromira szórakoztató popcorn, míg a másik a Costneres. Ja ezt az ősi komédiahúzást főleg Ferguson használná, na, komolyra fordítva a szót, nem igazán összehasonlíthatóak, de a maga nemében mindkettő jó.

Érdekes, hogy Scotték ennek bizony valami folytatást tervezhettek (de nem lesz, mert buktázott moziban). Azt hiszem nem lövök le sok mindent: itt konkrétan az a film vége ahol a Robinról szóló híresebb legendák kezdődnek. Ez azzal is jár, hogy nézés közben az ember várja az ismert terepet “na most, na most”, de nem kapja meg.

Vannak szerepek, amik nem illenek Russel Crowe-ra, ez nem tartozik közéjük. Nem volt kiemelkedő, de lehúzni nem lehet. Ahogy a haverjai szerepében feltűnőkkel sem lehet kötözködni. Na és a Mariont alakító Cate Blanchett, hmm. Csak a végső csatában való feltűnése volt necces, ott betolták a modern kor elvárásait a múltba. Aki viszont tényleg gyenge volt, az Mark Strong a gonosz szerepében. Le is húzott a végső pontszámból az erőtlensége.

Robin Hood értékelés

Az eltelt pár hónap kicsit megszépítette az emlékeket. A kijövetel közben 7/10-et akartam rá adni, szóval ennyi lesz a vége most is.

human
írta
2010. 07. 20. 15:30
megjelenés
29
hozzászolás


29 hozzászólás a “Robin Hood” bejegyzéshez

  1. Haverom azóta utál mióta rádumáltam, hogy a PoP helyett ezt nézzük meg moziba.:D
    Amúgy viccet félretéve rég unatkoztam ennyit moziban.Lehet én voltam rossz passzban úgyhogy majd itthon újra bepróbálom…

  2. Én még nem láttam, de egy kicsit csalódott vagyok a negatív kritikák miatt, úgyhogy megvárom a rendezőit ami 26 perccel lesz hosszabb. Ahogy írtad az egyszer már bejött, talán itt is sokat dob majd az extra játékidő.

  3. Szerintem jó volt, átgondolt összerakott, oké nem tökéletes, de a 7/10 teljesen korrekt rá. Mindenképpen megéri megnézni.

  4. A Kevin Costneres inkább paródia, de az szerintem megint csak olyan film, amit a magyar szinkron tesz felejthetetlenné–> Gáti Oszkár szerintem élete egyik legemlékezetesebb szinkronizálása Alan Rickmannhez.

  5. Robin Hood:

    Sajnos végeredményben ez a film nagyon hasonlít az Arthúr királyra, ott is egy eddig el nem mesélt és igaz alapokon nyugvó storyt ígértek (Scott is hisz benne hogy igaz lehet a legenda és ezt próbálta valósnak hatóan ábrázolni amíg el nem bicsaklott), aztán felemás eredmény jött ki gyenge karakterekkel és alakításokkal halványan erős látvánnyal. Itt is ez a helyzet a film eleji sé végi csata elég látványos, de ami közte van csak láthatóan a sajnos többször átírt forgatókönyv okán is egy szimpla tölteléknek tűnik, ami unalmas vontatott és Cate Blanchett és Max von Sydow rövid de erősebb játékán kívül nincs benne egy viszonylag jó alakítás sem. Sokan mondták hogy a Costneres film gyerekmese és vicces sokszor, hát ebben a filmben is volt pár vicces gyerekes jelenet. (Sir Walter-Marion-Robin trió egyes jelenetei illetve Tuck barátnak is köszönhető pár humoros pillanat hasonlóan a Costneres filmhez).
    A hosszú játékidő ellenére nagyon is látszik a sokszor átszabott forgatókönyv átka, nem tudják hogy most milyen vonalon akarnak elindulni van egy az Arthúr királyra hajazó újraírjuk a legendát vonal, de mégis sokszor hollywoodi megoldások vannak mint pl a Karib tenger kalózai 3-ban ott esküvőkérés csata közben itt csókjelenet, szerelmi mámor bemutatása következik, vagy hogy pátoszosan, hősiesen (ezt a Gladiátorban is láthattuk már igaz) egyszer csak Robin Hood kitör és farkasként mindenkit legyőz és eltalál, Marion is gyorsan átesett egy harcos mátrix tanfolyamon és besegített a harcba. :D. (Legolast is lepipálja. Aragornékat egy troll gyűrte maga alá pedig ők ott aztán hősök voltak, a vak szerencsén múlott életük). Van egy humorosa vonal amit már említettem illetve egy már a film első felében előbukkanó árulásos csavar a történetben ami a picit is kalandfilmekben tapasztaltabbak nézők között már nem csavar. A trailerben is nem mutatták ezt a ‘csavart’ pedig mint kiderül a film végén tűik csak fel az igazi Robin Hood és a Sherwoodi erdő és János király kiátkozása is. az volt tehát az érzésem hogy Robin Hoodot akció/kaland film sztárrá avanzsálták tehát nem értem Ridley Scott azon kijelentését, hogy ez a verzió az igazi Robin Hood és teljesen más mint a Costneres egy hajszálnyival talán igen más. (véresebb szürkébb és unalmasabb is és hosszabb). Scott keresztény vallás ellenessége(?) megint előjön többször is a Mennyei királyság után. (igaz akkoriban volt rá ok) Az a gond hogy úgy éreztem az igazi Robin Hood majd csak a 2. részben jön el amire egész végig fel van vezetve a film de a végére már hihetetlenül elkapkodottak az események és az egyes karakterek (János király) a nagy csata után ami előtte van meg nem emlékezetes kivéve az utolsó fél órát talán amikor ‘a legenda megalakul’. Szóval a film első felét mindenképp erőltettetnek éreztem. Ezt a félig meddig eredettörténet, remake és előzményfilm jegyeit egyszerre magába foglaló kalandfilmet, nem így kellett volna az eredeti Nottingham c. film ellentétes vonala jobb, érdekesebb lehetett volna úgy más szemszögből bemutatva. (Batman kezdődik a máig élő pozitív példa egy eredet történet minőségi elkészítésére)
    Viszont meg kell hagyni középkori hangulata van a ruhák a várak, a díszletek, a fegyverek nagyon jók lettek megint. A filmzene is meghökkenésemre hangulatos lett a film alatt hatásos volt néhány témáját talán a film nélkül is élvezni fogjuk. Tetszettek a csaták is meg Marion egyes vicces jelenetei is. Jók voltak még a hangulatos ivászatos, igazi angol/brit dalokkal tarkított jelenetek is.
    Szóval picit csalódás de mindenképp élvezetes Robinunk új Russel Crowe-os verziója, de mindehhez a történethez nem kéne ehhez 140 perc érzésem szerint.

    65%

  6. hahakocka az miért jó, hogy immáron a 3. helyre másolod be ugyanazt a kommented?

  7. “Vajon most megint várhatunk a rendezői változatra?”

    ez a rendezői változat, max lesz bővített:)

    “Az, hogy a Costneres vagy ez a Crowe-os a jobb, az igazából eldönthetetlen. ”

    ugye ez valami belső humor volt, amit nem értek? a costneres melyik univerzumban nem a legrosszabb, legcikibb robin hood-film?:)) főleg, ha olyan elődök voltak, mint errol flynn vagy douglas fairbanks. persze, mert jó kis popos soundtracket kapott, mi?:)

    mondjuk az biztos, hogy azzal egyedül leszek, hogy ez a robin az év egyik legjobbja volt, fene mód élveztem. de ettől még a boszorkányos, pukkancs főgonoszos robin hood costnerrel nem lesz jó. max annyira, mint egy vörös szonja, vagy bármelyik “gyermekkorunk klasszikusa” film, mely 6-12 évesként tetszett és azóta is etalonnak könyveljük el, holott ma már kétrét görnyedve röhögnénk rajta.

  8. winnie: most néztem pont nemrég mindkettőt, mert kijöttek bd-n, de nem röhögtem rajta kétrét görnyedve

  9. Hát…nekem igazából tetszett a Costner-es Robin Hood is, viszont ez is nagyon jó volt szerintem.

  10. Nem tudom, lehet velem van a hiba de nekem a Costneres klasszikusnak számít, és a kedvenc adaptációm. És nem (csak) a popzene maradt meg belőle, hanem inkább maga a filmzene, ami nagyon ütött, kicsit talán a Sárkányszív zenéjére emlékeztet, ami most furcsán veheti ki magát, mert ha jól tévedek az újabb film:) Mind1, lényeg, hogy én nem Bryan Adams egyébként kellemes dallamairól azonosítom be kapásból a filmet.

    Ezt az újat még nem láttam, a trailer nem győzött meg de úgy gondolom Russel Crowe és Ridley Scott olyan nagyon szar filmet csak nem tolhat elénk. Úgyhogy egy megnézést meg fog érni nekem, de szigorúan itthon, és látatlanban nálam nem fogja letaszítani a trónról a Prince of Thieves-t.

  11. “vagy bármelyik “gyermekkorunk klasszikusa” film, mely 6-12 évesként tetszett és azóta is etalonnak könyveljük el, holott ma már kétrét görnyedve röhögnénk rajta”

    ezzel picit egyet kell értsek, de.. ha egyszer gyerekkorunkban ez meghatározó volt és nagyon kedveltük, akkor ma miért ne tehetnénk. Nyilván mindenki látja, hogy azóta megkopott, másnak nem feltétlen adhat olyan élményt, mint nekünk. De attól mert nem érzelemmentesen ítélünk felette, még tarthatjuk jó filmnek. De jogos a “gyermekkorunk klasszikusa” érvelés, simán jópár filmre ráhúzható. Mondjuk én ezt az esetek 99%-ban nem bánom. Néha van egy-két kivétel.

    Russel Robint még nem láttam, de megmondom őszintén a játékidő is riaszt picit. Elhiszem, hogy nem lett rossz, de mostanság biztos nem fogom beiktatni. Majd egyszer vmikor véletlenszerűen sztem.

  12. de aki nem látta az miért érvel akárcsak winnie mellett is? nem tudja eldönteni, mennyire hasonlíthatóak össze. Maradjunk az aktuál filmnél már legalább valamennyire.

    a Costneres Robin Hood még most is 6,7 ponton áll imdbn, ami egy teljesen korrekt pontszám ha a szórakoztató blockbuster mivoltát nézzük (a friss 7 ponton van), szóval nem a szinkron és gyerekkor miatt van felértékelve (egyrészt nincs is), szemben egy Stallonés Oscarral pl. Kicsit csakazértis kötekedős hangulata van winnie kommentjének, egy életképes elmélettel ami viszont jelen helyzetre nem illik (és láthatóan offtopikot is termel, hiszen általánosan van benne igazság).

    A még régebbi Robinokhoz meg főleg nem lehet hasonlítani a mostanit.

  13. human:
    az imdb pont az ilyen szempontok alapján (szinkron gyerekkori emlék stb) pontozás mekkája.

    Már csak a No 1 filmet nézve is:)

  14. ez elég parttalan vita lenne, de nézd meg a ford fairlanet vagy az említett oscart, azok nincsenek felpontozva

  15. Szerintem az Imdb pontozás szinte tökéletes. Szerintem belebuherálnak, mert a Tvájlájtokat rögtön lehúzták, pedig a fannok rohamozták meg elsőként a mozitermeket világszerte.

    Annak ellenére, hogy nem a Keresztapa a kedvenc filmem, mindenki láthatja, hogy megérdemelten van az első, vagy a második helyen a Remény rabjaival egyetemben. Ennek nincs köze a gyermekkori emlékekhez.

    Robin hood. Ez egy klasszikus feldolgozás lehetett volna… ha tényleg leteszik a készítők a voksukat a realisztikusság mellett. Little Johnék nagyon kilógtak szerintem ebből a világból. Olyanok voltak, mint az Oroszlánkirály Timon és Pumbája, vagyis inkább a Star wars Jarjarja. Mesebeli karakterek, akik csak a humor miatt kaptak szerepet. A jelmezek, ahogy írtátok, a fegyverek is sterilek voltak. Ezek az apróságok nagyon lehangolóak. Nem volt elég poros, karcos ez a változat (illetve nem mindenhol volt egyformán poros).
    A csatajelenet, ami ugye az előzetesben is benne volt, szerintem egy röhej. Főleg a romantikus száll befűzése miatt.

    Ha dönteni kéne: Costner, de csak két hajszállal.

  16. Összehasonlítani a Costneressel nem lehet, mivel mind a kettő más történetet mesél el.

    Én nagyon élveztem a filmet, úgy is jöttem volna ki a moziból, hogy királyságos volt a cucc csak az bökte a csőrömet, SPOILER hogy a végén a csaj beüget a lovával a csatába a gyerekekkel, pappal együtt.

    Szerintem folytatása nem is kellene, hogy legyen, folytatást ismerjük remek esti film ez.

  17. Én láttam, nem szólt semiről, úgy jöttem ki a moziról mintha egy szombat délutáni tv2 családi matinéről.

    Oda nem illő litle johnék, izgalom 0, történet kevés.

    Kevin Costneres legalább lekötött:)

  18. Russelhez nem illik a karakter. mikor a moziból kijöttem, azt mondtam, hát ez jó volt, de így utólag visszagondolva, meg nem nézném még egyszer. A története nem tetszett igazán.

  19. gyenge, unalmas, tele történelmi csúsztatásokkal. nekem ez max. 5/10 volt.

    a két robin hood film közül szerintem egyértelműen a costneres a jobb (7/10). míg az újat valószínüleg soha nem nézem meg mégegyszer, még ha az utamba is kerül valamelyik tv csatornán előbb-utóbb, addig a costnerest már többször is újranéztem ha az évek folyamán beleakadtam és mindig jót szórakoztam rajta…

  20. Rég unatkoztam ennyit filmen…ridley scottnál pedig valami bug van, ha tud olyan filmet csinálni, mint az alien, a blade runner, vagy a gladiator, nemértem ez, + pl. az a másik történelmi vagy milyen film (amiben orlando nyálgép blúm volt) hogy jött össze.
    Rásszel krónak se ment annyira, bár ő még elment, két blenkett viszont borzalmas volt (önmagához képest), ez a “kemény belevaló tudom mit akarok nő” imidzs nem igazán nyerő neki, ahogy a mesterségesen természetesnek láccani akaró hajszerkezet se vált előnyére, úgy nézett ki mint 1 fogyatékos. 15,5/100 millió

  21. human:
    Bocsi nem emlékeztem.
    Biztos más által írt Robin Hood kritikájához írtam akkor e blogoldalon.

    A rendezőit várjuk hátha erősebb lesz. A Gladiátornál mondjuk nem dobtam el az agyam, a Menyei királyságnál viszont sokat javított meg kell hagyni.

  22. hahakocka: nem, arra gondolok hoyg 1 google kereséssel találtam 2 oldalt ahol szószerint az amit itt “írtál” ott van. ennek nincs értelme

  23. Nos nekem nagyon tetszett. Mind a szinészek, mind a helyszinek és a történet is.
    Sokaknak pont a történelmi pontatlanságok miatt nem tetszik. Ezt nem is értem igazán.
    Majd ezer évvel ezelőttről beszélünk. Abban nem tudnak megegyezni manapság, hogy mi történt a második világháborúban, nemhogy 1200ban.
    A másik amit sokan a film ellen hoznak fel (pedig nekem pont ez tetszik), hogy kevés akció, kevés vér, kevés szinészi játék és hosszú játékidő. Szerintem pont ez volt a cél.
    Ez a film direkt visszafogott. Semmi felesleges túlzás (leszámitva a Marion kommandót a végén – na az túlzás) semmi feleslege poén.
    A film nem akar többnek látszani mint ami. Robin Hood születésének története.
    Szerintem ez a film elsősorban felnőtteknek szól, ami 2010ben bátor húzás. A PG-13at meg a Mennyei Királyság után muszáj volt bevállalni. Az R volt, és megbukott.
    Kevin Costner-os nagyon nagy kedvenc, és soha semmi rosszat nem mondanék rá, de Russel Robinja (igaz hogy csak kétszer láttam) nagyon belopta magát a szivembe.
    A két filmet meg hasonlitani felesleges, teljesen mást szerettek volna elérni mindkét esetben. Van aki szerint ez sikerült van aki szerint nem (szerintem igen).
    Elnézést ha túl hosszú lett.

  24. A díszletek 10 pontosak az biztos. Én is végig azt vártam, hogy na majd most fog beindulni, aztán a végén csak pislogtam, hogy ennyi volt? Nekem viszont nem volt unalmas, hamar eltelt a film, tarthatott volna még tovább is.
    A szereplők szerintem közepesek és sablonosak voltak. Mark Strong viszont nem rontja le. A végső csatajelenet sem sikerült túl jól.
    Én úgy éreztem, hogy nem tudták eldönteni mit is akarnak igazán: egy kicsit komolytalanabb, laza újragondolást, vagy egy erősebb érzelmi alapokon nyugvó sötétebb tónusú Robin Hood-ot. És valahogy a két szék közé estek.
    Nálam 6/10, még egyszer nem nézném meg, de nem is bánom a mozijegy árát, mert mégis jól szórakoztam rajta. Szóval elvárások nélkül nézve ajánlott.

  25. Most megnéztem másodszorra is és ugyanaz az érzésem van, mint nyáron volt; a film első fele/két harmada nagyszerűen felépített, míg a maradék átmegy amerikai verzióba – lásd hirtelen mindenki összefog, két nap alatt összeraknak egy hadsereget, Marion kardforgat stb.

    Ennek ellenére tetszett.

  26. Tetszett a film.
    Csak két dolgot emelnék ki. Egyrész Cate Blanchett alakítása kiváló volt. Másrészt az a néhány poén ami volt az nekem nagyon bejött. Persze messze nem az dominált, de mosolyogtam sokáig rajtuk. 7/10

  27. Most volt szerencsétlenségem megnézni.
    Nem szoktam magam felidegesíteni filmeken, de ezen sikerült. Negyedszer futottam neki, mire eljutottam a végéig, és örülök, hogy csak letöltöttem, nem költöttem rá egy fillért sem. Ennél rosszabb filmet már rég nem láttam, ez egy bosszantóan ostoba, bugyuta, következetlen f*s. Nem, elsősorban nem a történelmi hűséget kérem számon, bőven elég volt látni a pónilovakon csatába vágtató kisfiúkat.
    Hogy valami pozitívumot is mondjak, a jelmezek, díszletek szépek voltak.
    Azt kell mondanom, Ridley Scott végleg leírta magát nálam – már eddig is sok volt a rovásán, de ez most betette a kaput. Már alig várom az Alien prequelt… :P

  28. Én még csak most néztem meg, de szörnyű volt. Untam, egy jó jelenetet nem találtam benne, ha ciki, ha nem én maradok a Kevin Costneres verziónál. Tényleg gyerekkorom egyik alapműve, de még most is kikapcsol, ha látom, ezt viszont nem nézném meg újra. Ugyanígy voltam a Mennyei Királysággal, pedig én elsőre a rendezőit néztem meg. Az a film egyik legrosszabb élményeim közé tartozik. Na annál azért jobb volt ez a Robin Hood, de mondjuk csak 1 ponttal. Nekem Cate Blanchett alakítása sem tetszett, az egész film szürke és erőtlen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.