Star Wars Blu-ray-en

Hihetetlen, de George Lucas bejelentette, hogy végre jön majd Blu-ray lemezen is a Star Wars, mind a 6 rész. Az eredeti trilógiát is igyekeztek a maximumra javítani képminőségileg. Nem is, a hihetetlen az az, hogy rögtön extrák és werkfilmek lesznek a lemezen, nem fapados az első kiadás, a későbbi extrás előtt lerabolni a geekeket.

Persze George nem lenne George, ha nem lapulna még valami a kötényében. Neeem az, te! Egy eddig még sosem látott jelenet a Jedi visszatérből, amikor is Luke először kapcsolja be az általa gyártott fénykardot, ezzel fejezve be a tanulását.

A rossz hír persze az, hogy jövő ősszel jelenik majd meg. A másik rossz hír pedig, hogy nem a “Han Shot first” változat kerül a lemezre. Köszönjük, nem kérjük, de azért a Luke videót megnézzük most.

Luke, luke, luke, like.

human
írta
2010. 08. 15. 04:10
megjelenés
34
hozzászolás


34 hozzászólás a “Star Wars Blu-ray-en” bejegyzéshez

 1. a regényből emlékszem valami ilyesmi jelenetre. Poénnak poén a dolog, de szerintem így elvész a meglepi, amikor a Sarlaccnál először üzemeli be.

 2. ilyen “sosem látott Jedi visszatér” jelenetekből egy komplett sorozatot is lehetne utángyártani, mivel ezt akár a “szomszéd pista bá fiával” is felvehetik és rátúrhatják az oldschool effektet…a másik meg hogy az eredeti trilógia minősége már dvd-ken kitetőzött véleményem szerint, de megnézném mit tudnak még feljavítani azon…

 3. …az a bizonyos rókabőr…
  …és akkor ugye lesz majd 3D verzió is (ahogy azt korábban olvashattuk), de legalábbis tervben van…
  …mindegy:szívesen megnézzük… (nem?)

 4. Amúgy miért csak egy szereplőnek volt lila fénykardja? És a sötét oldali szereplőknek miért volt mindig vörös?

 5. “az eredeti trilógia minősége már dvd-ken kitetőzött véleményem szerint”

  már a hdtv verzió is egész szépre sikerült anno szvsz, ha vmivel foglalkoznak is, akkor nem igazán létezik olyan, hogy dvd-n lenne a max, hiszen a film még jóval nagyobb felbontást és részletességet is elbírna, mint a hd, és lucastól azért már megszokhattuk, hogy túlzásokba is esik, annyira foglalkozik a filmjeivel

  azért azt sajnálom, hogy csak a felújított verziók kerülnek rá, szívesen látnám akár extraként az origit is

 6. Csak egy kérdés (és most ne kövezzetek meg :-) Mi az a “Han Shot first” változat? Komolyan kérdem. Pedig szeretem a SW-t.

 7. ThomassLord

  Az eredeti Star Warsban Han lelövi Greedot a kocsmában, mielőtt az bármit tudna csinálni. A megberhelt verzióban Greedo rálő Hanra egy milliszekundummal azelőtt, mielőtt Han lőne, de elhibázza.

  Így úgy tűnik, mintha Han önvédelemből nyírná ki Greedot, nem azért, hogy lerázza.

  Lucas gyerekbarát olitikája: a jó ember sosem lő először.

  Azóta pólók jelennek meg ezzel a felirattal, tiltakozva ez ellen: “Han shot first”

 8. kivancsi lennek, h lucas vajon csak cukkolja az eredeti (nem utolag keszitett cgi jelenetekkel meg “greedo shot first”-tel szetbaszott) valtozatok hiveit, es egyszer csak kiadja azokat is, vagy tenyleg annyira ostoba, h nem latja, mekkora igeny volna ra. a magam reszerol siman megvettem volna az eredeti trilogiat dvd-n, ha nem barmol bele ez az egyre inkabb nagyonhulye. hasonlokepp, az indiana jones _trilogiat_ is megvennem (azt is eredeti valtozatban, mert ugytom, pl a frigyladabol spielberg kivagta azt a reszt, amikor indy lelovi a fekete ruhas kardforgatot), de mar csak a negyedik filmmel egyutt kaphato, az meg kell a faszomnak.

 9. Szerintem a Han Shot first az a New Hope-ban a báros jelentre utalhat mikor Greedot lelövi. Mert a régi verzióban Han úgy lövi le az asztal alatt Greedot, hogy ő nem lő. De az újakban már Greedo is megereszt egy lövést:)
  Ha tévedek akkor javítsatok ki.

 10. Amikor Mos Eisley-ban a kocsmában Greedo és Han beszélget, akkor ugye a végén Han lelövi a Greedot. Először úgy volt, hogy Han egyet lőtt, és ő lőtt először, de később, hogy fényesítsék a karakterét, átvariálták úgy, hogy Greedo lőtt először és Han védekezésképpen lelőtte. Ha megnézitek a jelenetet lehet látni azt a béna effektet amit nyomatnak Han fejével mikor elhajol.

  Fogadok magyar szinkronos blu-rayre ne is várjak…

 11. ThomassLord:
  az eredeti, felújítatlan verzióban Han Solo simán lelövi a fejvadászt, a 90-es években felújítottban pedig a fejvadász lő előbb, csak nem találja el Hant

 12. Köszi a válaszokat, most már tiszta a kép :-) A régiben ettől kicsit jobban badass a karakter :-D

 13. leviske: Erről volt egy werkfilmrészlet valahol, egy ilyen megbeszélés Lucas és a színészek között, valaki megkérdezi hogy “ki dönti el, ki milyen fénykardot kapjon”, mire Lucas valami olyat mond hogy “Ez egyszerű, a jóké zöld vagy kék, a rosszaké piros, ennyi.” És akkor kérdezi meg Jackson hogy “Lila nincs?” mire Lucas szemrebbenés nélkül: “Jó, te kaphatsz lilát.”

 14. Ugyanakkor én emlékszem erre a jelenetre. Egészen biztos vagyok benne, hogy amikor először láttam a Jedi visszatér-t, abban benne volt ez a jelenet, amikor Luke a saját fénykardját “szereli” össze. Ebben az az érdekes, hogy ez valami nem túl hivatalos vetítés volt, akkor a városunkban nem volt mozi, egy étteremben (inkább menza) feszítettek ki egy vásznat, és mi pl. az asztal tetején ülve néztük. Ez biztos, hogy még a rendszerváltás előtt volt.
  Én viszont azóta kerestem minden újabb változatban ezt a jelenetet és egészen eddig egyikben se volt benne. Már komolyan azt hittem, hogy csak képzeltem.

 15. A 2004 es felújított verzió egy szégyen. Luke kardja néha fehér, valamikor zöld. Az eredeti 77-esben sokkal jobb :)
  A 90-es években felújított verzió volt a leg jobb verzió szerintem. Ez a Luke-féle jelenet pedig nagyon jó.

 16. amúgy biztos nem elsz tökéletes kiadás, hiszen mások is elmondták kellenének az eredeti verziók a 97-es a 2004-es
  és az új változat, plussz rengeteg extra és még esetleg a két szinkron is, haddnemondjamtovább :)

 17. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de Luke folyton fekete kesztyűt viselt a műkezén.
  Gyanús ez az előkerült verzió.

 18. A könyv/forgatókönyv ezzel a jelenettel kezdődik (Vader nélkül!)A film semmilyen eddigi verziója nem tartalmazta ezt a jelenetet (Emiatt hallatszik a rajongók ovációja a
  háttérből!) A kesztyű csak a Sarlacc csetepaté után kerül Luke kezére,mikor felszálnak a Tatooine-ról!

 19. Plo Koon mesternek meg sárga a kardja :) De egyébként van ciánkék is, meg világoszöld…
  Luke meg csak azután viselt kesztyűt, miután a Jaba elleni harcban meglőtték és kilátszottak a kütyük :)

 20. Igazatok van, valóban csak akkor kerül fel a kesztyű, de ettől még “rókabőr-szindróma” van.
  Amúgy a new hope sem úgy kezdődik a forgatóköny szerint, ahogy megismertük (ott meg Luke távcsövön figyeli a Tantive IV elfoglalását) Ja, hogy az majd a mégfelújítottabb verzióra kerül? Köcsög Lucas!
  Egy rakat anyaga lenne egy új történethez, de ő csak a régit buzerálja. Nem tudom van-e erre igénye bárkinek, persze GL-on kívül.
  Ami meg az ovációt illeti, ezek mindig “oválnak” ha eléjük tol valamit az ő Dzsordzs-uk.

 21. gabro: Rohadtul megnyugtattal, mert arra a jelenetre en is emlekszem, de eddig azt hittem, gyerekkori alom. Valami kis sotet kuckoban machinal Luke es mintha meg az is szerepelt volna a jelenetben, hogy bepakolja r2-ba a fegyvert…

 22. Arról van valakinek infója, hogy a most kiadott dvd-n melyik verzió szerepel? A nem hülyéknek szóló üzletben láttam 3000-ért a pakkot, simán megérné, csak feliratos (ez csak a nosztalgia miatt gáz), de van mellé egy 4. dvd is tele extrákkal.

 23. Vacsi: az is a felújított változat, nem Han lő először. Ennyiért sosem lesz kapható az eredeti-eredeti trilógia

 24. human: köszi:)
  az első felújítás utáni megvan másolt dvd-n (ahol még Han lő), de az nem mutat túl jól, ezért szeretném megvenni.

 25. hey, i have a great idea, let’s not put this in the final movie, but save it for 40 years and put it in a future developed higher picture quality format extended edition! sounds good huh Steve?

  George, you’re fucking nuts man…

 26. ez most honnan jött? a filmből eredetileg nem véletlenül maradt ki, max azt lehetne felróni, hogy ennyi kiadás után még talonban volt, eddig nem osztották meg.

 27. Volt valamikor a nyolcvanas évek elején egy laserdisc kiadás az eredeti trilógiából, nemtom hogy viszonyul a minősége DVD-hez vagy HD-hez, gondolom elmarad tőle, de legalább digitális kópia és hát tényleg az eredeti verzió még, na az ma sokat megérhet…

 28. Sok minden megfogalmazódott bennem, ahogy olvastam a hozzászólásokat. Ezeket szeretném pontokba szedni:
  1. A fénykard-jelenetről. A könyvben valóban benne van a fénykard-jelenet, de másképp. Vader a regényben nem próbál kapcsolatot létrehozni Luke-kal. Szerintem ez a jelenet az 1997-es Special Edition-höz készült. (Luke-ot itt tuti, hogy nem Mark Hamill alakítja.)Akinek megvan az akkori filmzene, az CD-hez vagy kazettához melléklet kis füzetben elolvashatja a jelenetet. Sőt, John Williams filmzenéje kiegészült e jelenethez írt kis tétellel is.
  2. Wice-nak üzenem. Ha ennyire ki vagy Lucas-tól, nem értem, mi a francot akarsz ezen a fórumon, a fikázáson túl. Az eredeti SW trilógia külföldön beszerezhető. Az Indiana Jones-ból pedig nincs kivágva a klasszikus jelenet, amikor Indy lelövi a kardforgatót. Előbb nézz utána a dolgoknak, csak aztán fikázz. De úgy tűnik, Lucas-t szidni, most nagyon trendi.
  3. A különböző változatokról csak annyit, hogy sokan úgy érzik ez csak rókabőr-lehúzás. Kiváncsi vagyok, hogy közülük hányan Avatar-fan-ok. Az Avatar-nak ez év decemberére a már a harmadik változata fog megjelenni. Ez nem lehúzás. És higgyétek el, hogy lesz még több version abból. De ez csak Lucas-nál bűn? Miért?
  4. Szívem szerint örülök, hogy, ha valami újított változat jönne ki BD-n. De elsősorban annak örülnék – hiába a régi SW-n nőttem fel -, ha végre egy final cut version jönne ki, amibe a következő hiányző jeleneteket kellene – márcsak a dramaturgia, illetve érdekesség miatt is – visszailleszteni:
  New Hope
  – Luke figyeli a Tatuin-i űrcsatát,
  – Luke-Biggs találkozása,
  – Luke-Biggs beszélgetése a felkelésről,
  – Luke és C3PO keresi R2-D2-t (közeli shooting),
  – kiterjesztett kocsmajelenet,
  – Vadernek jelentést tesznek a Tatuin-i kutatásról
  The Empire Strikes Back:
  – Wampa-támadás
  – C3PO megvicceli a rohamosztagosokat
  – kibővített kórház-jelenet
  – Veers tábornok halála
  Return of the Jedi:
  – fénykard-jelenet
  – Kenobi-Luke dialógus kibővítve
  – Vader-t nem engedik be a Császár tróntermébe
  – Bunyó Jabba bárkáján
  – A Halálcsillag parancsnoka megkapja az Endor elpusztítására vonatkozó parancsot, illetve ennek “végrehajtása”.
  Szóval a régi, elveszettnek hitt jeleneteket is jó volna látni a filmbe visszaillesztetten, de ez csak vágyálom.
  5. Végül: aki nem akarja, az nem veszi meg a filmeket. Ez mindenkinek a saját döntésén múlik. De aki megveszi, az szintén ne fikázzon. Senki sem kényszerítette.

  Remélem, azért sikerült objektívnek maradnom, nem megbántva senkit, de a felesleges nyafogások, pláne, ha megalapozatlanok, nagyon tudnak idegesíteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.