Zöld Zóna (Green Zone)

Ilyen egy profi film, aminek a belseje rohadt. Na jó, nem rohadt, csak nulla a politikai mondanivalója, de még így is élvezhető. Miért? Mert betartja a feszes akciófilmek legfontosabb törvényeit.

Green Zone részlet

Ha jól emlékszem a Green Zone előzetese nem rántotta be az embert, nem volt elég feszes, de ahogy néztem a filmet azt vettem észre, hogy mindjárt vége, pedig pár perce kezdődött. A hősnek mindig megvolt a következő cél, mindig elérhetően, és mindig sürgette az idő ezért rögtön cselekednie kellett. Szinte tanítani lehetne ezt a részét, annyira profin működött.

Sajnos a történet alapjait egy aktuálpolitikai szál adta, ami bizony oktatós hangulatot is megeresztett, de nem is ez volt a legnagyobb baja, hanem hogy semmi újat vagy merészet nem tudott mondani. Hogy azért minimálisan képbe legyenek azok is, akik most hallanak először a filmről: az Iraki háborúban járunk, így 2010-ből nézve valahol az eleje felé, ahol is egy katonának feltűnik, hogy az amerikai hírszerzés nincs a helyzet magaslatán a tömegpusztító fegyverek ügyében. A rengeteg sikertelen rajtaütés után (a sokadikat látjuk a film kezdetekor), felmerül benne, hogy léteznek-e egyáltalán a fegyverek. Aztán jön a politikai érdekek ütközése is.

Az gondolom lejött mostanra, hogy kidolgozásilag nincs itt túl sok baj. Greengrass, 100 millió, ilyen szempontból mi más vártnánk? Realista hangulat lebegi be a Zöld zónát, Matt Damon pedig még mindig hihető akcióhős, azt kell mondanom. A mellékszerepekből pedig profik segítik, majd meglátjátok.

Zöld zóna értékelés

A bárgyú befejezés, a bátortalan mondani akarás és a fentebb ismertetett negatívumok miatt csak 7/10-et tudok adni, de egy percre sem bántam a megtekintését.

29 hozzászólás a “Zöld Zóna (Green Zone)” bejegyzéshez

 1. Mennyivel más lett volna a film, ha mondjuk 2006-ban mutatják be, vagy korábban. Botránykő, amelyet elismerünk csinos, csiszolt akcióba csomagolva, így legfeljebb korrekt visszatekintés ténylegesen szakértő mód, mozgalmasan kivitelezve.

 2. én döbbentem meg a legjobban, hogy mennyire bejött. rég volt olyan film a moziban, ami az első perctől az utolsóig így lekötött.

  7/10.

 3. profi film volt, nem csalódtam benne. aki szerint unalmas, arra nem tudok mit mondani… ez egy komolyabb témájú, ugyanakkor feszült(!) atmoszférájú film.

  nem értékelném, de én sem bántam egy percet sem…

 4. Kamerarángatás mennyire volt jellemző az akciórészeknél? Ha Bourne ultimátum-szintű, akkor nekem ez sajnos kimarad.

 5. Hiába profi munka, hiába az akció, érdektelen unalmas film lett. Aki néz híradót, annak már ezer éve kiderült hogy nem voltak tömegpusztító fegyverek. CNN BBC elspoilerezte :-)

 6. Egyáltalán nem volt lassú sodrású se pocsék film. Kellemes mozi volt…
  ui: voltak tömegpusztitó fegyverek az amcsiktól vették öket 80′ évek végén, megöltek vele pár ezer kurdot ha néztél Panorámát még anno láthatad. Valszeg az első háborúban megsemmisültek vagy utolag lettek eltüntetve :D

 7. blade78: igen így volt, az irak-iráni háborúban is használták, az amcsik mégsem találtak semmit. Panorámát bírtam..

 8. Hát én csak akciót nem láttam benne,de fejem baromira a fájt már a végére a sok ráncigálás miatt…:(Sokkal jobbra számítottam a nevek és a reklámok alapján.De a realizmusa és a mellékszereplők tényleg dícséretesek.

 9. Korrekt osszefoglalo.
  Pedig jol indul a film es Damon is meggyozo, csak aztan valahogy atfordul egy szajbaragos egyszalas low budget Bourne epizodba… pedig milyen fasza lehetett volna ha egy Sziriana / Gerenation Kill-es lehuzos realista iranyba viszi el a t. forgatokonyviro, a karakterek, a hatter meg a politikai kavaras teljesen megvolt hozza.
  De legalabb az atomfos Hurt Locker patriota bargyusagait nem toltak az arcunkba. Vallalhato de tobbet vartam.

 10. ÉN elvárások nélkül ültem le megnézni és bejött. Mondhatjuk persze, hogy a téma picit elkésett, de szerintem nincs ezzel gond. Alapvetően pedig engem is lekötött.
  Ami a Bourne filmekkel szemben még külön tetszett is, hogy nem az a mindenkit lenyomok figura volt, hanem relatíve hihetőbb akciók voltak.

 11. A vége nekem kicsit olyan lapos volt vagy hogy fogalmazzak :D De ezt leszámítva végig szórakoztató volt.

 12. “Hát én csak akciót nem láttam benne”

  nem igazén akciójellegű volt, inkább krimiszerű.

  a rángatáson megint megdöbbennek. mármint az említésén. és örülök, hogy nem tűnt fel. mintha immunissá váltam volna, vagy épp elleknezőleg,m valóban természetes hatást érnek el vele. de hát 15 évad vészhelyzet, meg 6 évad office után… (a bourne 2-nél zavart, tény. de itt nem észleltem.)

 13. Nekem ez az idei év filmje. Mert szeretem a közel-keleti cuccot, és személy szerint én nem látom bugyutának a történetét. Igaz dolgokon alapul /nem csak a vegyifegyverek; hanem például a katonaság feloszlatása; a szunnita-siita ellentétből kialakult polgárháború -ami mind a mai napig tart; az épp ebből fakadóan kiherélt, országirányításra mind a mai napig alkalmatlan demokratikus kormányzat, stb, stb /
  Ilyenkor jön az, hogy mindenki tudta, hogy ott nincsenek tömegpusztító fegyverek. Akárkit kérdezel meg Ő biztosan tudta. Nos voltak ott ilyen fegyverek. De ilyen indokkal minden második országot le lehetne tarolni a föld színéről, és ebbe európaiakat is bele lehet számolni.

  A film 9.5/10 pont nálam. Az a minusz 0.5 pont a kib****tt kamerarángatás miatt volt. Az operatőr speeden élt szerintem. Kifolyt a szemem.

 14. Sajnos nem jött be a film. Pedig akartam szeretni. Eleve nem jönnek be ezek a politikai thrillerek. Véleményem szerint ez nem akciófilm volt.
  Unalmasnak találtam, és eleve nem érdekelt a film témája.

 15. Rettentöen unalmas.Matt Damon jo,de ö mindig az tehát ezt ne soroljuk a pozitivumok közé.Ezerszer inkább akármelyik Bourne…

 16. A Matt Damon karaktere mennyire buta volt, te jó ég :D
  Politikailag 0 volt a csávó, azt sem tudta mivan, és mi sem tudtuk, hogy ő akkor most milyen meggondolásból csinálja ezt vagy azt. Az akció része rendben volt.

 17. Nekem egy kicsit lapos volt, de ebben legalább nem voltak olyan undorító (nincs jobb szó) és amatőr szakszerűtlenségek mint a Bombák földjén-ben. Gondolok itt a célkereszt hiányára a Barrett távcsövében, meg arra a zseniális párbeszédre amikor azon filóznak h lelőjék-e a hátuk mögött ólálkodó hádzsit. (fegyvere van=le kell lőni, ez van az R.O.E.ben.) A kamerarángatásról annyit, hogy ez már csak Greengrass:)

 18. Sajnos túl későn jött ki ez a film és nem tartalmazott semmi újdonságot (már persze annak, aki néz manapság Híradót). Talán az ilyen filmekre mondjuk, hogy jó iparos munka. Hozzák a kötelezőt, de sajnos semmi pluszt nem nyújt. A film ennek ellenére élvezetes, de bevallom, én ennél többet vártam.

  Meglehet, nehéz az iraki háborúról nem patrióta hozzáállású filmet forgatniuk az amcsiknak, de itt sikerült. Ahogy néztem a pénztáraknál sem brillírozott a film, hiszen a gyártási költséget is jó, ha nullára ki tudták hozni.

 19. azért meglepődtem, milyen komolyan vették ezt a nukleáris, meg vegyi meg biológiai fegyver keresgetést, holott az egész világ tudta az agyilag elhülyített amcsikon kívül, h az olaj kell az usának
  azért vicces volt látni, h milyen nagy hévvel keresik, s amikro nem talának semmit, még majdnem le is b*sszák a lábáról a hadnagyot, v mi a szöszt :)

 20. tényleg nagyon jó az összefoglaló,

  azt csak én vettem észre, kivételesen milyen jól sikerült a cím magyarra fordítása??? :D:D
  nehéz lett volna elcseszni, bár amikor megláttam, hogy green zone, bevallom, esélyesnek láttam, hogy ezt is eltolják…

  =)

 21. Én is úgy voltam ezzel a filmmel,hogy ha mondjuk 5 évvel ezelőtt készül el, akkor nagyobbat “ütött” volna. De így sem volt rossz. A 7/10-el egyetértek.

 22. Nekem bejött, pedig utálom a kamerarángatós akciófilmeket. Mondanivalóval nem tudom mi bajod van, pont hogy nem egy amcsi propagandafilm, lerántja a leplet az iraki háborúról, pontosabban a mögöttes mocskos kis érdekekrö és manupulációkról. Nem váltja meg a világot, de egy kellemes kis akciómozi némi mondanivalóval fűszerezve.

 23. nekem bejött. nem vártam h megváltoztassa az életem, ilyen The Dark Knight vagy Inception (jo tudom mindkettő Nolan, meg furán néz ki, de akkoris, mondhatnék avatart is, de ott a vizualitás ránt be, nem a sztori), hanem ilyen badass ” the U.S Army and USMC is badass. period. ” dolog. én meg bírom ezt :)

  SPOILERS

  őszintén, nem is voltam kíváncsi rá, ki kit árul el, milyen gonosz a CIA vagy mien ártatlannak akarják beállítani a tálib insurgent-eket :D csak legyenek black hawkok meg tengerészgyalogosok M4gyel :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.