Tolvajok városa

Ha valaki 6-7 évvel ezelőtt azt mondja nektek, hogy Ben Affleck nemsokára biztos kézzel fog menetelni a jobb rendezők közé, akkor mit szóltatok volna? Természetesen minden elképzelhető, rengeteg tudást szednek fel a színészek az évek alatt, de azért nem soknak sikerül az “ugrás”.

A tolvajok városában ilyenek az apácák

Ez nem azt jelenti, hogy tökéletes a rendezése. Néha elfelejti a drámát, csak hogy Bostont mutogassa helyette nekünk, de a film ennek ellenére simán a mérleg pozitív oldalára billen a végére. Ahogy azt a trailereknél is látszott, a modern klasszikusok közül bizony a Szemtől-szemben lebegett a készítés során a szemük előtt. A vérprofizmust a “még egy utolsó munka és kiszállok” klisével keverve.

Az akciójelenetek talán a legjobbak eddig idén. Igen, szerintem a hihetőség, keménység, feszesség üti az Expendablest. Mondjuk ha komolyabban megnézzük, akkor nem igazán összehasonlíthatóak, lévén ez utóbbi a B-mozis hagyományokra építkezik, “páran a hadsereg ellen”. A Townban nem puffognak a gépfegyverek, hanem éles hanggal rendet tesznek, miközben a zsaruk sem tökölnek a visszavágással. Ott is felfedezhető a Heat (meg ahonnan Mann vette), amikor szorul a hurok akkor a patthelyzetet habozás nélkül lövik szitává a rablók, egy gyönyörű “itt most lőnünk kell” másodperc után.

Az Town alapja a Prince of Thieves című Chuck Hogan-regény. Azt kell tudni, hogy a bank és pénzszállítók kirablása mellett dráma is van benne bőven. Ennek alapjait már a trailer is megmutatta, azt hiszem nem titok. Az első rablás során túszt ejtenek a rosszfiúk, de nem biztosak benne, hogy mit látott a nő (természetesen nőről van szó), így megfigyelik, rá kell-e ijeszteni. Nem kell, ehelyett inkább egyikőjük összejön vele, de fülig szerelmességet “lépjünk meg ebből a városból örökre” kell elképzelni. Ez persze nem ilyen egyszerű, mert közben szorít a múlt.

The Town rendrakói

Affleck néhol még csiszolatlan rendezése mellé nagyobb negatívumnak Blake Livelyt lehet bevenni. Bomba a csaj, de a filmbe egyszerűen nem illik. Nem tud leharcolt drogos bigének látszani, olyannak akit pár kemény év már lenyomott, mint a bélyeget.

A többi szereplő viszont remek. Affleck például kifejezetten. Elmondható, hogy az utóbbi években rendesen magára talált. A rablásba belefáradt figurát kifogástalanul hozza, akinek már-már napi rutinmunka lett ez a törvényen kívüli élet is. Jeremy Renner válla is elbírja a bajtárs szerepét. Még Jon Hamm kiemelendő azt hiszem, bár mint említettem, Livelyn kívül nincs nagyon rossz választás, aki a törvény oldalán nyomja a rutint, amit a szerepre értek, nem a színészi képességeire.

Tolvajok városa értékelés

Az ilyen filmek miatt jó moziba járni, szeretni a mozgóképet. Akkor is elmegy rá egy 8/10 (joe-ker is ennyit adott itt a filmbuzin a minap), ha még lehetne mit csiszolni rajta.

17 hozzászólás a “Tolvajok városa” bejegyzéshez

  1. Nagyon jó film volt, vártam már rá, meg is érte.
    Attól függetlenül, hogy a sztori alapja nem valami kiemelkedő, a megvalósítás szerintem még talán mondhatni egyedire sikeredett.
    Volt mögöttem két srác, akik minden “keményebb-odavágósabb” jelentnél nyomták nagyon, hogy “hú” meg “há”, de volt olyan feszültségű akciójelent is a filmben, hogy annál meg se tudtak szólalni :)
    Nekem 9/10.

  2. A HEAT az nagy kedvenc, mivel mindenhol ehhez hasonlítják ezért mindenképpen meg nézem. Az pedig már csak hab a tortán, hogy pozitív kritikákat kap mindenhol…

  3. örülök, hogy Affleck így magára talált, nekem a Good Will Hunting óta nagy kedvencem, alig várom már, hogy lássam a filmet

  4. Jó film volt, mert noha a sztori nem sok újat adott, a megvalósításra egy szavam se lehet: hiteles figurák, szépen, logikusan felépített forgatókönyv, és realista akciójelenetek. Úgy hiányzott már egy utcai gépfegyveres lövöldözés és erre tessék, benyomtak egy olyat hogy csak néztem. A színészek közül nálam Renner és a neki jutó néhány percben Chris Cooper volt a legjobb, az FBI ügynök és Blake Lively viszont rontott egy kicsit az összképen.
    A Gone baby gone azért jobban tetszett, de ez is megérte a jegy árát. Erős 7es. (Ja és ha valaki 6-7 évvel ezelőtt azt mondja nekem hogy Affleck király rendező lesz, kiröhögöm. És az lett:)

  5. jó kis ajánló. Ha tudok, akkor mozizok, mert ezt eddig úgy nézki megéri ott nézni. A Gone baby gone marhára bejött, ezért nagyon érdekel, plusz már fel vagyok spannolva.

  6. Osztom human véleményét. Engem egész meglepett (pozitívan) Affleck színészi játéka, bár passzolt is a karakter a “jelleméhez”.
    Simán ott van az elmúlt évek általam kedvelt “realisztikus akció” filmjei között mint pl a Taken meg a?!?!?! Ja, az elmúlt években nem sok volt:o)

  7. Hát én is tegnap néztem meg a moziban és nagyon pozitívan csalódtam és én is úgy vagyok vele hogy az ilyen filmek miatt tényleg érdemes moziba járni, annak ellenére hogy a trélerben megint sokat mutattak, de szerencsére már nemnagyon emlékeztem rá és hát igen az akciójelenetek, majdnem bekakiltam rajta. hehe

  8. Nekem a Gone Baby Gone jobban tetszett, de ez a drámához csatolt alap zsáner miatt lehet; jobban szeretem a krimit, mint a heist filmeket.
    Az arányérzék és az autenticitás a két legnagyobb érdeme a filmnek. Boston az akcentussal együtt zseniális hangulatot teremt. Talán egyetlen komolyabb negatívum, hogy a film vége (az utolsó 5 perc talán) erőtlenre sikeredett. Nem katarzist vártam, node mégis…

  9. Azt kell mondanom, tökéletes egyetértek humannal. Néhol sántít, egyébként nagyon intelligens film.

  10. Nagyon jól sikerült kis alkotás ez. Látványosra és mégis hitelesre sikeredett. A casting Blake Livelyt leszámítva szerintem is jó, a történet nem újdonság de mégis ül. Affleck filmjeire ideje lesz fokozottan odafigyelnem, a Gone Baby Gone-t meg sürgősen pótolom is. Nekem is 8/10

  11. Ez a film nagyon jó volt, én nem hasonlítgattam, tetszett ahogy volt. Nagyon jók voltak az akciójelenetek, a maszkokat imádtam :). Affleckért színészként nem annyira rajongok, de ez a szerep kifejezetten jól állt neki. Jon Hamm is jól játszott, Blake Lively-t alapjáraton nem kedvelem, de megszoktam a film végére, habár így is kicsit hiteltelen volt. Összességében bőven erős 8-as volt a film.

  12. Nekem nagyon tetszett. Afflecknek nagyon passzolt a szerep, szerintem Blake Lively is rendben volt. Tetszett, hogy szemmel láthatóan büszke városára!

  13. Neekm még Lively is stimmelt. Tetszett nagyon. Vicces volt a Megyeri-hidat Bostonban viszont látni..:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.