Hibrid (Splice)

A Splice elég kettős volt. Olyan, mintha az utolsó 30 perc kitalálása után jött volna az, hogy “akkor most bővítsük egész estés filmmé”.

Nem fullad meg a Splice

A központi téma a géntechnika, a klónozás. A főszereplő tudós házaspár gyógyszerek miatt kutat a témában, de a törvények mellett az anyacégük sem engedi, hogy emberi DNS-t is bevonjanak a képletbe. Ez utóbbi csak a profit miatt, mivel az aktuális eredményekből szeretnének már pénzt látni, nem pedig még 10 év munka után. Főszereplőinket nyilván nem lehet eltántorítani, még a bezárás előtt átlépik a morális határt. Ilyen a tudomány. Kíváncsiak, hogy képesek-e rá. Természetesen képesek, egy furcsa lényt sikerül összehozniuk.

A hibrid feltűnik

Ami miatt tetszett a film, hogy bizarr. Olyan területre merészkedik, amit ritkán látunk. Megpróbáltak egy tényleges élőlényhibridet alkotni, végig figyelve az apróságokra. A végére kicsit elszaladt a készítőkkel a ló, de ezt igazából nem tudom felróni nekik. Akkor sem, ha kicsit a sokkolás lebeghetett a szemük előtt az utolsó 20 percben, amit tetéztek a végső fordulattal.

A drámai részeken csúszik szét a film. Azokon, ahol nem a lénnyel foglalkozik, hanem a céggel, a házasok közötti feszültséggel és hasonlókkal. Ahogy tudományosan figyelik az érdekes, ahogy megpróbálják magukban feldolgozni, az már nem annyira.

Hibrid értékelés

Azt hiszem 6/10-et adnék rá. Volt, ahol unatkoztam, nem tudom felpontozni, de voltak olyan részek is amik hihetetlenül tetszettek. Ez biztos elmondható, hogy Vincenzo Natali újra érdekeset alkotott, csak kellett volna még csiszolni az ötletet.

human
írta
2010. 10. 26. 17:03
megjelenés
37
hozzászolás


37 hozzászólás a “Hibrid (Splice)” bejegyzéshez

 1. Undorító, beteg film!
  Ez mellett az egész buta, pocsék, semmilyen.
  A vége pedig nevetséges, bár akkorra már nem tudtam nevetni, annyira idegesített.
  Nem is tudom mikor váltott ki egy film ilyen undort belőlem.
  Pont: 0/10

  Ezzel senkit sem akarok megsérteni, de ez a véleményem.

 2. Nem volt rossz, egyszer mindenképp nézős. Nataliban ismét nem csalódtam. Engem sokkolt rendesen.

 3. Szerintem pont annyira rossz a vége, hogy súlytalanná teszi az elejét is. Úgy indul, mintha akarnának valami mondanivalót belepréselni, de ilyen random katyvasz lett belőle. Másrészt nem érzem rajta, hogy mai film lenne, de nem hiszem, hogy a CGI miatt. Van benne valami 2000-es ávek eleje beütés. A konferenciás jelenet viszont egész jó volt, meg egy két jelenetnél egész messzire merészkedtek (erkölcsileg) de úgy egészében pff…

 4. A film végén a műfajváltás nem jött be (ellentétben pl. a Sunshine-nal). Egyszer mindenképpen megéri megnézni, érdekes.

 5. Szerintem is pff…

  A legtöbbször (azt hiszem) unatkoztam, aztán meg “azok a bizonyos jelenetek” felháborítottak. Nem azért mert gusztustalan… oké, belefér… csak az az egész szitu olyan POCSÉK volt, a lehető legrosszabb értelemben.

  Először azt hittem, hogy egy különleges, kis egyszernézős mocsokság az egész film, de a háromnegyedénél meg hirtelen átváltott egy rosszabb “B” kategóriás horrorrá.

  Értékelhetetlen, aljamunka lett belőle. Remélem, hogy a végén fellebbentett erőltetett és kiszámítható csavar nem “szül” majd folytatást. :-)

 6. Nem volt gond a szélsőséges szituációkkal,szerintem pont a színészek és a rendező miatt nagyon helyén voltak.Leesett nemegyszer az állam.Bár egy kicsit Cronenberg Légy című filmje lebegett a szemem előtt és pöppet kiszámítható volt a csavar.Mindezek ellenére a dvd ott lesz a gyűjteményben.

 7. szerintem itt is az volt, hogy a trailer megint mást sugalt, mint amilyen a film valójában.
  szerencsére nem néztem trailereket, talán csak a legelsőt, és ennyi pont elég is volt. jó volt látni hogy bontakoznak ki a dolgok.
  ugyan nem az év filmje, de szerintem a pókemberek, farkasok, terminátorok tengerében igenis megállja a helyét, és még próbál is valamennyire reális lenni.
  talán olvastam egy cikket, ahogy egy tudóst kérdezgettek arról, hogy mennyi valóságos dolog van a filmben és azt mondta, hogy több mint gondolnánk.

 8. Nekem tetszett. Pont attól jó a bizarr jelenetek miatt, hogy nem a megszokott amerikai maszlagot kapjuk, hanem a képünkbe tolják ezt az egészet. Voltak benne undorító, bizarr jelenetek,d e ilyenek vagyunk mi emberek…

 9. Szerintem is borzasztó volt :D Bekerült a zs kategóriás filmjeim közé. A lényege kb h az ember mindent megdug aminek 2 lába van :D

 10. Szerintem a nevelésről szól, és arról jól.

  De az utolsó kb20 perccel nagyon elcseszték. Nekem a vége sajnos hitelteleníti az egész filmet.

  Kár érte.

 11. voltak koncepciók amik tetszettek ötlet szinten, de ez a film összességében iszonyat zagyva lett és az utolsó félóra egy kínszenvedés…

 12. Szerintem is gusztustalan. Sokan írjátok, hogy a végét rontották el, szerintem kb. úgy az egészet, az elejétől kezdve. Buta történet, ami kiszámítható és ráadásul semmitmondó stb.
  0/10

 13. Szerintem részeiben szenzációs volt, nem kevés mondanivalóval. Csak valahogy nem tudták igazán jól összefűzni. Valóban szétcsúszott. Viszont nekem a drámai jelenetek is tetszettek. pl. a csajszi ugyan azt a “rosszat” adja át a lénynek (“gyerekének”) amit maga is átélt gyerekkorában. Tele volt a film nem szokványos jelenetekkel, és lássuk be, ez nem akció-sci fi. Aki ilyet vár a filmtől biztos csalódni fog. Folytatás nem hiszem hogy lesz, ez nem olyan típusú film. 7/10 részemről az alkotók “bátorságáért”.

 14. Azért az vicces, hogy egyesek azt mondják, nincsen semmi mondanivalója a filmnek. Az oké, hogy egyeseknek nem tetszik, de ez az állítás azért…
  A film lényegében a Frankenstein-sztori mai korba helyezése.

 15. Nekem a két főkarakter tette érdekessé, illetve ahogy lassan kifordultak önmagukból. Valóban felrémlik a film közben a Légy és a Frankenstein történet, de mégis eredeti tudott lenni.
  A nagy fordulatot viszont elhibázottnak éreztem. Tényleg olyan volt, mintha az az ötlet lett volna meg először, de a köré szőtt keret végül érdekesebbre sikerült. A zsánerváltás nem betetőzte a filmet (mint a Sunshine-nál), hanem annulálta.
  Ez a 0/10-ezés pedig eléggé nevetséges. Ha valami megbotránkoztat, undort kelt benned azt épphogy nem ignorálni kell egy ilyennel, hanem elgondolkozni rajta. Ilyen indulatokat már nehezen tud film vagy bármilyen műalkotás kiváltani bennem, de ez sikeresen gondolatokat ébresztett, a nyilvánvaló dramaturgiai hibái ellenére.

 16. nekem a csajjal volt bajom a filmben,idegesitett a hülyepicsa karaktere,azt nem értettem hogy ilyen idióta gondolkodással amit itt képviselt hogy nem lötték le már 2 napos korában?Amugy nem volt rossz film,bár beteg,de ált nekem azok jönnek be, 7.5/10

 17. Elég unalmasan kezdődött a film, már majdnem fejen álltam, hogy itt semmi nem fog történni, de aztán a film második fele már eseménydúsabb, csak teljesen összevissza. Adrian Brody karaktere egész szimpatikus volt, de a csaj az borzasztóan ostoba volt, végig imádkoztam, hogy megegyék, vagy szakadékba zuhanjon, vagy ilyesmi. Ráadásul a film vége olyan, mintha egy másik filmhez tartozna. Számomra nagyon unalmas film volt, 4/10 nél többet nem nagyon adnék rá.

 18. Mindenki ugyanazon az egybehangzó véleményen van szinte, 1-2 kivétellel. Habár megpróbáltam mögé látni, megérteni, nem igazán sikerült, persze, az alapvető tanítás-jellegű információkat leszűrtem belőle, de mégis ha csak rágondolok, rámtör valami megmagyarázhatatlan undor. Vér nélkül is lehet gusztustalant alkotni, viszont ez egy komoly pozitívum a filmnél, mert olyan képi világa van, hogy ezt sikerül kiváltania a nézőkben. Láttam, nem tetszett, ennyi.

 19. SPOILERSPOLIERSPOILERSPOILER(bár nem tudom, ki akarja megnézni, miután ezeket a kiábrándult hozzászólásokat elolvassa…)

  Szerintem biológiai, meg evolúciós szempontból egyenesen következik a vége az előtte látottakból, Ginger és Fred esetéből. Szegény Sarah Polley-t meg rövid időn belül másodjára látom sérült nőt játszani (a Mr. Nobody nagyon élethű mániás depressziósa után). A szexjelenetnél mondjuk én is drukkoltam, hogy csak képzelgés legyen, de sajnos nem így lett. Utána kicsit komédiába csapott át nekem a két főszereplő közötti konfliktus. De Adrien Brody szerintem nagyon jó, Sarah Polley is, és az a nő, aki a lényt alakította, baromi creepy, vagyis az alakítása az, szóval ő is jó volt. Én jobban örültem ennek a filmnek (a sok hibája ellenére), mint a mostanában éltetett semmilyen, szürke maszlagok többségébnek. Csak ajánlani tudom a bizarr dolgok kedvelőinek. Also for those who want to be weirded out.

 20. nekem az tetszett, ahogy felfedezték ezt az egészet. kutattak, és tényleg ah human is fogalmazott “Olyan területre merészkedik, amit ritkán látunk”. A vége pedig mintha valami ócska tipikus szörnyhorror lett volna. Kár így elcseszték, mert egészen odáig nekem tetszett a különcsége. A két főszereplő remek volt egyébként.

  Brody jelenetén azért pislogtam, nem kicsit. Az sokkoló volt azért picit. Vagyis olyan “ne,nee, nemár..most téynleg?” hatású.

  6-7/10 az korrekt. Aki nem bírja a bizarr dolgokat az meg ne nézzen ilyet. Mert azért előzetesen lehetett tudni, hogy ez az lesz.

 21. Huhh, tisztára felcsigáztatok ezekkel a kommentekkel, bizar, sokkoló és undorító?! Hmmmm… Must See! :D Max pukeolok egyet.

 22. azok után hogy látta vki a trailert ki van akadva hogy vannak benne “undorító” részek?
  szerintem simán 7/10, elgondolkodtató film.

 23. Szerintem egy 7/10 simán elmegy rá. Nem csak azért, mert mostanában hasonló film nem nagyon volt, hanem mert egyszerre bizarr és szép is. Jó, volt 1-2 unalmas rész, de az alapötlet és a sztori is egyedi. Az utolsó negyedórával valóban túllőttek a célon, de összességében ajánlott.

 24. Egy komolyabb, tudományosabb, értelmesebb, kicsit elgondolkodtató filmre számítottam, amikor megláttam az első trailert. De ez így, hát egy csalódás. Tulajdonképpen ez a Lény feldolgozása, egy kicsit másképpen és unalmasabban. Nem voltak benne undorító vagy éppen megbotránkozató részek (na jó talán egy volt), egyszerűen csak buta volt a film. Buta mert a forgatókönyv ír(ok) a szereplőket IQ harcos szintre lesüllyesztve és azok értelmetlen cselekedeteivel voltak képesek bonyodalmakat okozni. Egyszerűen nem hihetőek a szereplők cselekedetei (és a lény sem valami életszerűen fejlődik és reagál.) + a tudományos részek is nagyon egyszerűek voltak. Vizuálisan viszont nem volt vele gond. Úgyhogy aki odavolt a Lény filmekért az ezt is értékelni fogja, de akit már az sem igazán nyűgözött le, az jobb ha kihagyja. Nekem ez 4/10

 25. szombat este, lassan éjjel egy

  befejeztem a filmet, elolvastam a kritikát, elolvastam a kommenteket

  egy szó: erőltetett

  SPOILER

  emlékszünk a Durr durr és csókra? ahol Downey narrálja, hogy ez a jelenet most miért is volt, biztos valamit előrevetít

  temérdekével voltak ilyenek: első szex jelenet, miközben ott kukkol a háttérben, jazzra táncolás, nemet váltó nem emberi hibridek

  egy kérdés van: valószínűleg a nem váltáshoz nem kellett az, hogy Brody megdugja a lényt, akkor egy kis polgárpukkasztásnak beleteszik, miért jó ez?

  nem szeretem az ilyet, amikor a készítő kikacsint, hogy látod, ezt most azért, hogy forogjál

  cselekménybe nem kötelező

  mondok egy gyönyörű kerülő utat: a hibridek önmegtermékenyítéssel szaporodnak, tudományos fantasztikum szempontból kimeríti a témát

  horror? közel sem járt hozzá, egyszer sem rezzentem össze, pedig ijedős típus vagyok

  töröltem a filmet, és senkinek nem fogom ajánlani

 26. Én most fejeztem be. Ha a végét nem nézzük akkor még jó is lehetett volna. Egyébként én sem értem miért kellenek a klisék. Az emberek nagytöbsége már nem élvezi. De mindenesetre érdekes volt. A Brody féle jelenetig ott elvesztette a realitását és a végéig már egy B kategoriás tucat mű.

 27. SPOILER
  én úgy néztem meg, hogy előre tudtam hogy a végén össze-vissza lesz benne dugás. így egyáltalán nem sokkolt, sőt, azt a végső nagy fordulatot is előre sejtettem.
  szóval szerintem csak ez az egy ötlet volt benne, és ha épp ezt tudod előre, akkor olyan érdektelen lesz a film. de a lény fejlődése az tetszett!
  3 dolog, ami azért bassza az agyam:
  1, mért nyírta ki a macskát, ha végig látszott rajta a szeretetéhség???
  2, amikor a laptopon keresztül visszapacsizott brodynak, ott elvágta magát nálam a film…
  3, hogy tussolták el 3 ember halálát? hogy a picsába ússza meg a nő? na mindegy, ez annyira nem is zavar

 28. Megdöbbentő film.Nekem nagyon tetszett,mert:
  -Nagyon emberi,hihető az egész
  -Elgondolkodtató
  -Szerintem egyáltalán nem logikátlan
  -az egésznek hangulata van(nagyon ritka)
  -végre nem egy tucatfilm(bár sajnos minőségben az)
  -Iszonyat jól épít arra az örök közhelyre,hogy az ember szeret Istent játszani,és ha átlépünk egy határt bizonyos dolgokban,akkor onnan nincs visszaút
  -valahogy hihető az egész
  -és végül:HATÁSOS
  Ami rossz:
  -a vége borzalmas
  -egyes részek gyomorforgatóak
  -egy-két kicsit valószínűtlen dolog(spoiler:kétéltű dren?)
  Summa:
  Egy próbát mindenképp megér.

 29. SPOILER

  Megnéztem a filmet és érdekes, hogy a főhős gyereket akar ettől a hülye picsától. Én már a film kezdete előtt szakítottam volna vele. (szerintem ezért lehetne fantasy és nem sci-fi)

  Egyébként csodálkozom, hogy az Ádám és Éva párhuzamot senki nem emlegeti, pedig az elején nagyon érezhető.

  Egyet értek azzal, hogy a drámai jelenetek nagyon bénácskára sikeredtek. Amikor a főhős megcsalja a barátnőjét, és utána “megbeszélik” az valami borzasztó; nem hiteles össze-vissza keverik az egészet, na azt volt rossz nézni.

  Amúgy a csonkítás után, már teljes szívemből azért szurkoltam, hogy a szőke főhősnő dögöljön meg, a pasi meg jöjjön össze a hibriddel.Esetleg az is tetszett volna, ha titkos viszony lesz az első hibrid-szexből, ami később derül ki abból, hogy a hibrid testén látszik, hogy várandós, de hát nem teljesülhet minden kívánságom =)

  Aki meg nem elég nyitott a hibrid-dugós jelenetekre, az megszívta…

  ennyi, nincs tanácsom a számukra.

  Szerintem ott pontot is lehetett volna tenni a film végére amikor elásták.

 30. A filnek a felét vagy valamivel többet láttam kábé, engem elsőre eléggé felkavart. Kicsit sajnálni való a Dren, bár amikor azt a nyulat ette, hát tényleg azt hittem mándjárt ráveti magát a “szüleire”. A végét nem láttam, nyilván nem segít szegény hibriden a szeretet amit kapott.

  Azért úgy nekem tetszett a film, és igenis mai problémákat tár fel, hiszen nemrégen jelentették be hogy létrehozták az első mesterséges élőlényt, a semmiből. Szóval akár valóra is válhat a film, vannak gátlástalan vagy őrült biotechnológiai szakértők.

 31. Kár volt megnézni, komolyan, akinek ilyen jut az eszébe az alapból egy beteg ember és nem a filmiparban lenne a helye, hanem a zártosztályon.

  De mivel nem vagyunk egyformák fent tartom a jogot, hogy valakinek ez jön be.
  Viszont a genetikához köze sincs, az emberek belső átalakulásának kibontakozása sem jött össze, így összességében semmilyen értelmet nem találok benne.

 32. Hát őszintén megmondom rég láttam ilyen rossz filmet! Nagyon nem tetszett! Hülyeség az egész! A lény meg ráadásul tisztára, mint Björk! Nagyon rossz volt!

 33. a történettel nem volt gond, a bizarrsággal sem, de ha lett volna másik csatornán más film, tuti átkapcsolok, mert egyszerűen dögunalmas és igazából érdektelen is volt

  amúgy egyértelműen nem dren volt a szörnyeteg, és milyen igaz, no de ezt sem először tapasztaltuk meg, szóval semmit sem emel a pontszámon, a film szimplán rossz marad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.