Röviden: Az amerikai (The American)

Ez a film egyenesen a 60-as 70-es évekből érkezett. Nyugis tempóban ismerteti a főszereplő amerikai munkásember utolsó megbízatását európában, mivel nyugdíjba akar menni a szakmából – bár a 40 éve még nincs meg. Remélem semmit sem hittetek el a trailernek, összesen egy tényleges akciójelenet van benne, meg pár erőszakkal teli másodperc. Realista. Ezen kívül még az év legszebb cicije tűnik fel.

Clooney az amerikai

Amit el szeretnék mondani róla, hogy a lassúság mellett egyszerűen gyönyörű a film. Most épp a fényképezésre gondoltam, abból sem a kicsit giccses, festményszerű tájakra, hanem a többire. Amikor hazaértem a moziból rögtön újranéztem pár jelenetet a khm verzióban. Olyanok, ahogy kijön egy bárból, vagy ahogy dolgozik, vagy amikor csak simán kiszáll a kocsiból. Pont az a fajta látvány, ami miatt nem fogom tudni lehúzni a – valljuk be, kicsit unalmas – filmet, mert egyszerűen jó volt nézni. Ha nem jelölik az operatőrt Oscarra, akkor nincs igazság.

A lassúságot komolyan lehet venni, ha történetként nézzük, akkor nem túl erős a film, főleg hogy az amerikai vívódását nem igazán sikerült érzékeltetniük. Egy 7/10 a részemről mégis jár.

29 hozzászólás a “Röviden: Az amerikai (The American)” bejegyzéshez

 1. “az amerikai vívódását nem igazán sikerült érzékeltetniük” – azért ez nem igaz. Sikerült érzékeltetniük, vagyis főleg Clooneynak köszönhető ez. Érezni azt a szívében megtaposott pillangót szerintem, legalábbis nekem ez simán lejött néhány jelenetből. A hangulata egyébként zseniális a történetről írtakkal pedig egyetértek.

 2. Megnéztem, és egész este a film hatása alatt voltam. Nem is jut igazán más róla az eszembe, mint az hogy: Végre egy igazán jó Film. Clooney zseniálisan hozza a karaktert. Tényleg lassú az egész, de egyáltalán nem unalmas. Látszik a filmen, hogy a készítök nem a hasukra ütöttek, hanem elbeszélgettek egy fegyverkováccsal – piros pont érte.
  A vívódás szerintem meg így éppen rendben volt. Hiteltelen lett volna, ha túl nyíltan vívódik a karakter, végülis egy hidegvérü gyilkosról van szó.
  Hosszú idö után ez lesz az elsö DVD, amit azonnal megveszek, amint a boltokba kerül.

  10/10

  !SPOILER!

  Amikor csomagolja kifelé a fegyvert és arra a pár pillanatra felélénkül – annyira jól játszotta Clooney… A végén is mennyire erös jelenet, amikor a kormányt üti…

 3. egy darabig vártam hogy beinduljon, aztán sikerült végialudni szerencsére…
  rettenetesen nagyon nagyon unalmas.

 4. Nagyon unalmas volt. Szenvedtem.
  Ráadásul úgy érzem, hogy az egészet cicikkel akarták feltupírozni.

 5. Trailereire nem emlékeztem, mikor neki álltam megnézni. Viszont a kezdeti jelenetből valami pörgős akciót feltételeztem a későbbiekben. De 15 perc múlva sikerült ráhangolódnom a nyugis tempóra.

  Tény, hogy picit unalmas, de a látvány ad egy jó atmoszférát az egésznek, így nem lestem az órát, mikor lesz már vége.

  SPOILER

  Végén amikor a fegyver elsül, szándékosan így buherálta meg, vagy csak véletlen műve?

  /SPOILER

 6. Egyik legjobb filmélményem. A történet meg a nagy többséggel ellentétben nekem tetszett. Egyszerű, rövid, semmi csavar, ilyen kellett ehhez a hangulathoz. Bármi bonyolultabb elvette volna a lehetőségét annak, hogy szinte 1 az 1-ben érezzem az idő múlását a főszereplővel együtt. Alig várom, hogy jöjjön a DVD.

  SPOILER
  Amikor az elején hátba lőtte a nőt, leesett az állam.
  SPOIELER VÉGE

 7. ALIEN 2010. 11. 16. 19:37

  SPOILER:
  Mutatták, hogy buherálja előtte, szóval szándékos volt.
  SPOILER VÉGE

  Tod 2010. 11. 16. 20:21

  Ott én is. Nagyon meglepődtem… aztán az egész film során vártam valami hasonlót, de semmi…

 8. nagyon tetszett nekem, egyik legjobb filmélményem idén, kemény volt ez a realizmus, és azt a motoros autós üdözést is soknak tartottam. és tényleg gyönyörű képek vannak benne, nem is beszélve azokról a cickókról :)

 9. Anton Corbijn nevét még senki sem említette, pedig szerintem mostmár a film-es kategóriában is letett valamit az asztalra.
  Remek film, kicsit üdítő a tucatfilmek sokasága után, valamint a számomra ismeretlen hölgyemények is színt vittek az amúgy kicsit lassú lefolyásba. 8/10

 10. tiszalee: pontosan… Anton Corbijn. És aki ismeri, az sejthette mire számíthat a filmel kapcsolatban is.
  Nagyon szeretem az ilyen lassan hömpölygő filmeket, mert maximálisan oda lehet figyelni a részletekre. Van akinek unalmas, én szeretek figyelni.

  a továbbiak SPOILEResek lehetnek…

  Tetszett nagyon, ahogy az Amerikait fotósnak állította be, utalva arra ő mivel kezdte (én ezt olvastam ki ebből). Clooney tényleg nagyon visszafogot és szikár, teljesen átjön az örlődése, az eddigi élete értelmének keresése. Egy kicsit talán sok is ennek a firtatása. Azt várni a nézőtől, hogy élje bele magát egy olyan világba, amiről semmi fogalma. Könnyen bele lehet unni. Mindenesetre a vége szerintem zseniális, ahogy a kocsiban előtör belőle minden, amit eddig elfojtott és rájön, h elkésett. Ezt látva értelmet nyer minden filmkocka előtte.
  A hangulata is végig egységes, egy csomószor látni és erezni, hogy mindez európában történik. A vasútállomás, az utcák és építészet, mind jól megválasztott.
  A gyönyörű nőket ne is említsem már :)

  SPOILER vége
  Aki szereti a lassú, átgondolt, gyönyörűen fényképezett, nem túlzottan cselekvés központú filmeket, annak erősen ajánlom, nálam egy kilenchez közeli 8/10

 11. Szatyi: nem a film idejére utal human, hanem a stílusra.

  &Pocok: köszi. Valahol átsiklottam azon a jeleneten.

 12. Nekem kifejezetten csalódás volt a film. Engem átvertek a trailerrel. Sajnos premieren néztük meg, így lényegében nem tudtuk mire számítsunk. Hát nem erre. Olyan szinten lassú volt, hogy nem hittem el.
  A tájak tényleg szépek voltak, a helyszínek megragadtak bennem, szóval mint turista film működött a dolog. Az operatőr fantasztikus munkát végzett. Nálam 6-7 pontot érdemel, hiányzott a cselekmény.

 13. Gyönyörű film. Anton Corbijn már a Conrollal elnyerte a tiszteletem, ami az egyik legjobb életrajzi film, amit láttam, igazi tiszteletadás Ian Curtis és a Joy Division művészetének. Az amerikaival pedig biztosította, hogy kérdés nélkül megnézzem a későbbi filmjeit.
  A tudatosság és a visszafogottság érződött egész végig; a fényképezés, a színészi játék, az erőszak ábrázolása… hát le a kalappal. Talán csak Violante Placido meztelen jeleneteivel esett túlzásba, de nem lehet hibáztatni érte.
  Az elején még fel-felrémlett bennem a gondolat, hogy olyasmit akar, mint Jarmusch a The Limits of Controllal, de végül a hasonlóság bizonyos technikai jellemzők szintjén maradt, és helyette Clooney karakterének létbizonytalanságát fogta meg remekül. Szóval remek film, sokat adott.

 14. Én is azon a véleményen vagyok, hogy ezek inkább amolyan művészfilm jellegű alkotás. Sokan ezért is csalódnak benne. Bevallom én is másra számítottam (a megtekintés előtt nem láttam trailer-t), de ettől függetlenül nem volt egy rossz film. A 7/10-el egyetértek.

 15. Az év egyik legértelmesebb filmje. Művészember nyilván művészi filmet készít, ha hagyják. De nem művészfilmet, mer ez közönségfilm, csak éppen nem bugyuta. Corbijn itt kísérletet tett óvatosan eltávolodni a nagyon jellegzetes stílusjegyeitől, szvsz sikerrel.
  Egyetlen negatívum: a Leone Volt egyszer egy vadnyugat utalás nekem fájt egy kicsit :)az mér kellett??

 16. az ismerős arcú amerikai főszereplő és az operatőr jó munkát végzett. sajnos utólag szebbek az emlékeim, mint a benyomások a film alatt. akkor frissen 6pontot adtam volna 10ből.

 17. Én csalódtam, mert nem erre számítottam. Azzal egyetértek, hogy nagyon szépen volt fényképezve, volt néhány jó jelenet is, de összességében untam, pedig nincs bajom a lassan csordogáló drámákkal.

 18. Én tök kellemesen csalódtam. Vmiért egy romantikus akció-vígjátékra számítottam (tán’ a cím miatt…?), a trailerből már csak annyira emlékeztem film előtt, hogy Clooney meg assassin.
  Szal’ tényleg meglepetésként ért ez a jó kis hömpölygés.

  (SPOILER)

  Csak az rontott az amúgy egész jól összehozott realitás-érzeten, hogy egyedül a film végén láttunk egy árva kis rozzant rendőrautót, pedig termelődött 2 hulla is a városban. De lehet, hogy az amerikaiak még mindig úgy képzelik el a bűnüldözést az EU-ban, hogy éjjel szétnéz Poirot, aztán otthon, a könyvtárszobában megoldja az ügyet.

 19. Megért volna kicsit hosszabb kritikát is.Nem mainstream akciófilm ugyan,de azért még szerintem nem is a művészfilm kategória.
  Az év legszebb,leghangulatosabb mozifilmje.Clooney hihetetlen milyen jól játszik,Violante Placidonél pedig maga a szépség definiciója.Olaszország gyönyörű,a fényképezés nagyon durván odacsap.Az egész flm végre nem nyom mindent a képünkbe,nagyon finom,nem tolakodó, szép munka.Akinek meg unalmas, meg üres azoknak nem lehet elmagyarázni,hogy a film miért jó:ezt azt hiszem érezni kell,nem érteni.
  9/10 (szubjektív)

 20. Ha olasz tájakra vagyok kíváncsi, majd odautazok, vagy fotóalbumokat nézegetek. Ennél szarabb, értelmetlenebb filmet keveset láttam, kár volt rá elpazarolni a nyersanyagot. A történet nulla, se füle-se farka, őszintén sajnálom, hogy elpazaroltunk rá közel 2 órát.

 21. Gyönyörű tényleg, és nem akciófilmként kell nézni, de

  SPOILER

  meglehetősen furcsa a sztoriban, hogy Klúni egy bunkó paraszt, aki alig beszél, láthatóan nem érdeklődik mások iránt, de azért a pap és a kurva is tulajdonképpen ráerőszakolják magukat. Ki akarna beszélgetni egy ilyennel? Hiteltelen volt nagyon. Egyik legjobb példa erre szerintem az a jelenet, amikor mennek a piknikre, csaj meg tök vidám, Klúni meg kussban vezet, semmi reakció. Csaj kedvét ez egy picit sem befolyásolja, de még csak meg sem kérdezi, hogy mi a tök baja van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.