A Buffy rebootjáról (frissítve Whedon kommentjével)

Az alap, amivel mindenkinek tisztában kell lenni: Whedonnak semmi köze nem lesz hozzá. Ez tavaly óta nem változott. Érdemes még mást is írni?

Úgy néz ki előrelépés van az ügyben, hiszen Charles Roven, a Dark Knight egyik producere kezébe vette a Buffy újraélesztését, rögtön meg is bízta Whit Andersont a forgatókönyv elkészítésével. Az íróról azt kell tudni, hogy nagy Buffy rajongó volt régen. A producer szerint érdekes ötlettel kereste fel őket, azért rendelték meg bőle a forgatókönyvet.

A bicskát gondolom azzal nyitották ki, hogy “még mindig rengeteg aktív rajongó várja a karakter visszatérését”. Nyilván, főleg miután hallották, hogy Whedon nélkül készül majd a film. Azt nem értem, hogy oké, akarnak egy dögös és beszólós csajos vámpírirtós filmet, de akkor minek erőltetik a rajongók frontját? Ők úgy sem elegek a nagy kaszáláshoz, sőt, nélkülük is simán hozhat sok pénzt a film. Már persze ha Anderson jót ír, aztán találnak valami rendes rendezőt is.

És akkor most jön az, hogy pár újságíró természetesen megkérdezte Whedon véleményét is erről: szerinte szomorú bizonyítványa ez a jelenlegi kornak, a gyerekkoruk kedvencéhez nyúlnak inkább az emberek (ezzel leoltotta a rajongó forgatókönyvírót) ahelyett, hogy valami saját ötlettel rukkoljanak elő. Nem tetszik neki, hogy más kezekbe került Buffy. Törvényileg nem támadhatja meg ezt a rebootot, nincsenek nála a jogok. Nem kívánt rosszat az új készítőknek, de egyben bejelentette, hogy Batman rebootot készít The Dark Knight Rises Way Earlier Than That Other One And Also More Cheaply And In Toronto címmel, mivel annak nagyon kéne az újrakezdés. Ezzel kvázi azt mondta becsomagolva, hogy szerinte a Buffynak egyáltalán nem kell reboot.

human
írta
2010. 11. 23. 05:36
megjelenés
17
hozzászolás


17 hozzászólás a “A Buffy rebootjáról (frissítve Whedon kommentjével)” bejegyzéshez

  1. Hááát… nem tudom…

    Épp most nézem (újra) a Buffy-t, és valahogy már nem kell mozifilm… nem tudom, hogy egyáltalán visszatérhetne-e egyetlen szereplő is, de ha mégis, az már nem ugyanaz lenne… Whedon nélkül meg…

  2. tök durva, hogy valakinek a szellemi termékét lehet úgy újragondolni, hogy neki beleszólása sincsen. kíváncsi vagyok, hogy egy alkotó hogyan éli ezt meg

  3. namármost ha whedon megcsinálná a The Dark Knight Rises Way Earlier Than That Other One And Also More Cheaply And In Toronto-t, tuti nézős lenne =)

  4. Számomra a Buffy sosem Buffy miatt volt nézős (kivéve talán az első két évadot, amikor SMG folyton miniszoknyában volt). Valahogy alapban a vámpírokat öldöső csajszi nem annyira izgalmas. Én a többi szereplőt bírtam, azok közül is legjobban Angel-t, Spike-ot és Faith-t. És ők nem lesznek benne (ami nem is baj, mert nem szeretném őket más által megformálva látni). És ahogy külföldi oldalakon is rengetegen írták, én is szívesebben néznék meg egy reunion filmet, mint egy rebootot. Szerintem nagyon korai ez, de a vámpírmánia korában nem csoda, hogy nem hagynak ki egy ilyen lehetőséget.

  5. Pont ez forog az én fejemben is, hogy ha kitalálok egy szellemi terméket, mint forgatókönyvet vagy könyvet (regényt) levédethetem, ámde a törvények szerint bármikor jöhet egy ilyen olcsójános, hogy kedvére átformálja a sztorit – és ez a durva. A rengeteg ingyenélő (bocs az ismétlésért) olcsójános, akik képtelenek bármiféle eredeti ötlettel előállni, mindössze csak ismételgetni tudnak, folyamatosan lopni és lopni, illetve boldog vigyorral kaján arcukon kijelenteni, hogy a (lopott) ötlet remek alapanyag, de ők egy olyan pontot tesznek hozzá, amitől még jobb, eredetibb, életszerűbb, nézhetőbb lesz, szóval ez a rengeteg olcsójános teszi tönkre mind az irodalmat, mind a filmezést – úgy nagyjából az egész médiát, szórakoztatást, egyebet.

    A minap elkezdtem kutakodni az után, hogy miként lehet szellemi terméket levédetni – és meglepő, de ha van egy jó ötletet és napvilágra akarod hozni, akkor onnantól szabad préda. Egyszerűen undorító!

    Sajnálom ezt a remek Whedon-srácot, mert keserű ébredés rájönni, hogy ellopták az ötletedet, ráadásul olyanok, akik eddig lóf*szt sem tettek le az asztalra…

  6. Aki meg nem is ismeri/szereti az eredetit annak meg tökmindegy mi a címe vagy eredete a filmnek, át is nevezhetnék Buffyt Esmeraldára az se számítana. Ráadásul nem mintha a Buffy alapja a legnagyobb epic történet lenne, mit nyúlnának belőle egyáltalán a neveken kívül?

  7. Azért ez a Batman-hasonlat nem csak vicces, hanem elgondolkodtató is. Elvégre rebootolták, méghozzá kiválóan, így azután egyáltalán nem sír a szánk. Persze a Buffy-val nagy valószínűséggel nem lesz ekkora szerencsénk, pláne Whedon nélkül, de azért ez nem szentségtörés. Mondom ezt úgy, hogy Whedon nélkül semmi értelme sincsen egy Buffy-filmnek.

  8. azért legyünk már őszinték. minden rajongó, aki vágja whedont, istenkáromlásnak tekinti ezt a dolgot. én is. de azért meg fogjuk nézni. kíváncsiságból. hogy aztán leszólhassuk. de akkor is megnézzük. és íme: a készítők elérték a céljukat.
    én is a showbiznisz ribanca vagyok. de elismerem.

  9. Tom Bobb: szerintem olvass még utána ennek a levédésnek. Egyszerűen a jogok a hajdani stúdiónál voltak, valaki megvette tőlük vagy ilyesmi. Ha Whedonnál lennének a jogok akkor megbaszhatná őket, hiszen eleve Buffy névvel nem csinálhatnának vámpírölős filmet.

  10. Az eredeti Buffy azzal indult, hogy a minden filmben a szörny nyírja ki a kis szőke csajt, pedig ez fordítva mennyivel jobb. Azonkívül meg Whedon remek helyzeteket és szövegeket írt, amitől néha majd lefordultam székről.

    A buffy még ma is teljesen nézhető és nem szorul rebootra. Viszont, ha egy másik író/rendező hozzányúl az anyaghoz, akkor az az ő elképzelését fogja tükrözni.

    Biztos sok Battlestar Galactica rajongó volt felháborodva amikor azt rebootolták és lám milyen jó is lett. Mi nézők majd eldönthetjük, hogy erről a Buffyról még hány évig fogunk beszélni.

  11. Whedon kommentjén nagyon röhögtem. Remélem majd valaki rebootolja a Fireflyt is és nem csak Whedont de Filliont is kihagyja. Az lenne ám csak a móka.NOT!

  12. Human: Teljes mertekben! Cameron-Terminator erre a tipikus pelda. Cameron mar a harmadik film ellen agallt, nem tehetett azonban semmit, mivel a jogok a producerek, a forgalamzok, valamint a studiok kezeben vannak. Olyan mar mint egy intezmeny. Reszvenyesei vannak a szellemi tulajdonnak. Ha ezek az emberek folytatast akarnak kesziteni, sajnalatosan semmit nem tehetnek ellene azok akik a tortenetet eredetileg megalkottak!

    Igy is megnezzuk azert, es remeljuk a legjobbakat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.