Roger Ebert szerint 2010

Megosztotta velünk a toplistáját az öreg. Végre?

 1. The Social Network
 2. The King’s Speech
 3. Black Swan
 4. I Am Love
 5. Winter’s Bone
 6. Inception
 7. The Secret in their Eyes
 8. The American
 9. The Kids Are All Right
 10. The Ghost Writer

Érveket is írt, hogy miért van pont pont az. Az animációsok másik listán küzdenek majd nála, ahogy a nem túl sikeres, de jó művek is.

human
írta
2010. 12. 18. 06:38
megjelenés
12
hozzászolás


12 hozzászólás a “Roger Ebert szerint 2010” bejegyzéshez

 1. Hejj de nem szeretem ezt az embert. A filmek a listán (már amiket láttam róla) jók viszont.

 2. Nagy talány, hogy ennyire kényelmes, középosztálybeli, simulékony ízlésvilággal hogyan lehet valaki ilyen hatalmú megmondóember.
  Only in America.

 3. Only az egész világon? Máshol sem lenne sikeres egy olyan kritikus, aki nem szereti a tömegfilmeket is rendesen, hiszen ha azt sem tudnák miről ír, akkor hogy lehetne populáris. Még így is vannak benne olyanok, amikre a közönség nem annyira szavaz.

 4. new-york-islanders: Ugyan csak 1-2 éve hallottam először az ürgéről, és olvasom időnként, de nem tűnt fel ez a simulékonyság. Tudsz esetleg példát mondani?

 5. Pontosan.
  Egyrészt a listán szereplő filmek biztonságosan ajánlhatók azért, mert lesz majd köztük nagyon jó meg kevésbé jó és pont ezért nagy részük szerepelni fog más listáján is nyilván.
  Egy főállású kritikus viszont igenis vállalja fel a szubjektivitást, ne próbáljon ennyit és ennyire megfelelni a közízlésnek, merjen kilépni a komfortzónájából (nem azt mondom, hogy brazil vígjátékokat javasoljon megtekintésre, de legalább próbálja tágabbra nyitni a műfaji és nyelvi korlátok miatti is beszűkült felvevőközegének látóterét).
  Ebert nem vállalja a rizikót (soha nem is tette), nem ajánl olyan filmet, amiről tudja, hogy megtekintésre érdemes, de lehet, hogy a nagyközönség számára nehezebben befogadható lenne stb.
  Ezt hívják biztonsági játszmának.
  Szerintem egy filmkritikus vegye a fáradtságot és tisztelje meg avval olvasóit, hogy nem ajánl alájuk, nem szolgálja ki az ízlésüket azért, mert így kényelmesebb – sokkoljon vagy döbbentsen meg, hülyüljön vagy hülyézzen le és dörgölje mindazt az orrom alá, amiről addig nem is volt fogalmam sem.
  Csak ne gondolja azt, hogy mindenáron bólogatni akarok, ha a véleményével találkozom. Annál rosszabb nincs.
  ***
  human: persze nyilván, de azért az irónia remélem átjött – nyilván azért ilyen hatalmú véleményvezér Ebert, mert kényelmes, középosztálybeli, simulékony az ízlése – csak hát hol tartják az ilyen embereket jó kritikusnak?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.